Ukrajina
- 512MB
#155051 Re: Ukrajina
Inače đaba nagađate kad će Ukrajinska protuofenziva. Desiće se kad Palantir dadne zeleno svjetlo.
- Hame_
- Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!
#155052 Re: Ukrajina
Minobacački proračuni 127. zasebne brigade Teritorijalne obrane, zajedno s izviđanjem i korekcijama iz zraka, učinkovito uništavaju neprijatelja kod Bakhmuta i čvrsto drže obranu.
https://uavideos.osintukraine.com/media ... 112816.MP4
Evo i ovaj za dizanje morala...
https://uavideos.osintukraine.com/media ... 112814.mp4
https://uavideos.osintukraine.com/media ... 112816.MP4
Evo i ovaj za dizanje morala...
https://uavideos.osintukraine.com/media ... 112814.mp4
- Hame_
- Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!
#155053 Re: Ukrajina
Snajperista pozna dobar snajper i snajperistu.
Samo snajperista razumije snajperistu
Samo snajperista razumije snajperistu
- Hame_
#155054 Re: Ukrajina
Izgleda da svi čekamo početak "nečega"
Jedna ptica ne čini proljeće...
Jedna ptica ne čini proljeće...
Spoiler
Show
- Hame_
#155055 Re: Ukrajina
Da ne popijem ban ide sve u ovu poruku...

Spoiler
Show

- Hame_
#155056 Re: Ukrajina

Spoiler
Show
Spoiler
Show
Spoiler
Show
Spoiler
Show

Spoiler
Show
- Hame_
- Hame_
- agent_zero
#155059 Re: Ukrajina
Jedna dobra vijest, WarGonzo je u Bahmutu:
- SanskiBiser
#155060 Re: Ukrajina
Stefan Korshak komentar i analiza vezana sa tajne dokumente koji su procurili neki dan -ispod je kvotan dio koji se tice ukrajinske vojske i moguce kontraofanzive s uzimanjem u obzir tih dokumenata...
https://medium.com/@Stefan.Korshak/apri ... bd32c932e7
Koliko snaga se ocekuje - generalno ovi dokumenti se podudaraju sa prethodnim procjenama, oklopne oruzane snage za kontraofanzivu od 9 do 12 brigada koje ce se skoro sigurno koristiti vise za ekploatisanje situacija i kao fluidna pokretna borbena sila a ne kao kao sila za proboje. Ja mislim da ce i par boljih starijih regularnih brigada imati tu ulogu u tom mobilnom dijelu ofanzive.
Zaluzni ima vise brigada koje moze odabrati a ako je govor Reznikova neki dan tacan onda ce kontranapad biti pokrenut na vise osovina-pravaca. Ali sad imamo identifikovano barem 9 brigada pri snagama koje su dio ovih trupa za mobilni dio ofanzive i eksploataciju prilika tj. situacija , od tih 9, tri brigade 46. 47 i 82. su potvrdjene OSINT izvorima.
Kako su organizovane ukrajinske snage -
ne znamo nacin na koji su ove jedinice formirane i sta Ukrajinci planiraju da rade, ono sto vidim je UAF je formirao sedam brigada koje su opremljene sa MaxxPro ili starijim transporterima m113, i dvije brigade 47. i 82. koje su krcate najboljim IFV Bradley, Stryker i Marder. Ima i jedna kontradikcija: 47. brigada je poprilicno aktivna i objavljuje informacije o sebi koje ocigledno pokazuju da imaju i BMP transportere dok leaked dokumenti pokazuju da ih nemaju. Ako ostavimo to sve po strani, i pretpostavimo da su dokumentni autenticni onda kad i ukoliko dodje do proboja, vrh "koplja" tog proboja ce biti te dvije brigade jer tu u tim brigadama je najvise vatrene moci koncentrisano.
Po dokumentima koji su procurili Ukrajinci formiraju svoje brigade na ovaj nacin:
Tri bataljona pjesadije koji se prevoze sa 90 oklopnih vozila, jedan tenkovski bataljon sa 30 tenkova, i jedan bataljon artiljerije sa oko 12 vucenih haubica i 12 samohodnih haubica. Ja jos nisam uvjeren da ce Leopardi i Challenger tenkovi biti dio ovih manevarskih brigada ali cisto da se zna ovi dokumenti koji su procurili jasno pokazuju da hoce.
Jos jedna moja observacija vezana za organizaciju i operativne implikacije je, veoma postujem UAF ali manevrisanje cak i jedne brigade koja je toliko velika da niko u UAF vjerovatno nema takvog prethodnog iskustva i da bi ofanziva mogla da se uopste izvede, General Zaluzhny treba doslovno desetine komandanata na nivou brigada i bataljona kao i prateceg osoblja a da bi se mogle izvesti ofanzivne operacije i izbjegle tipicne greske kao naredbe za oklopni napad u zone smrti i minska polja, da bi se municija i hrana mogla dostaviti do vojnika bez zastoja u situaciji kad nije jasno gdje su nasi a gdje njihovi na terenu ili da bi se izbjeglo bombardovanje vlastitih ljudi. DA oni jesu vjezbali u Njemackoj ali izvesti ovakve stvari u samom ratu nije uvijek lako, pitajte same Ruse na kraju krajeva.
NATO specijalci u Ukrajini, ljudi su mi tvrdili "definitivno su US specijalci u Ukrajini" uctivo bih se slozio s njima, ali zahvaljujuci ovom Leak imamo bolju procjenu: 14 zelenih beretki i jos 84 NATO SOF ljudi iz UK, Litvanije, Francuske i jedan covjek iz Holandije. Sumnjam da imaju pristup bilo gdje na ratistu.
Ako pretpostavimo da je sve u ovim dokumentima tacno mozemo uz neku vecu vjerovatnocu potvrditi neke prethodne pretpostavke prije pojave ovih dokumenata.
1. Rusi su zabrinuti o mogucem napadu iz Hersona prema Krimu najkracim putem, cinjenica da bi Ukrajinci morali premostiti Dnipro rijeku - i to ne bi bilo lako. Dvije opcije ili Rusi vjerovatno znaju ukrajinske namjere bolje od ostalih ili Rusi su jednostavno samo nervozni zbog prijetnje Krimu.
2. Rusi su nemalo zabrinuti i o mogucnosti da Ukrajinci pokusaju i predju rijeku kod Nove Kahovke-Energodara.
3. Rusi ocekuju veliku bitku, mozda cak i najvecu bitku, koja bi trebala da se desi oko Tokmaka na putu Zaporizhia-Melitopol.
4. Rusi se klade da Ukrajinci nece pokusati preci Dnipro izmedju Hersona i Nove Kahovke i dalje, nisu pretjerano zabrinuti o mogucem UAF pomorskom pokretu zapadno od Hersona preko Kinburn spica.
5. Da UAF ima dominaciju u artiljeriji u ovom sektoru je vec dobro dokumentovano, i tako General Zaluzhny i njegovo osoblje moraju barem da razmisljaju o prebacivanju snaga na lijevu obalu Dnipro u tom sektoru. Logicni izbor za to bi bili 72. odred za obuku (ukrajinski amfibijski specnac specijalisti) i 35 i 36 brigada mornaricke pjesadije. Treba primjetiti da je prije mjesec dana 82. brigada, koja po ovim dokumentima je brigada sa najvise teske vatrene moci na citavom frontu, ta brigada je uvjezbavala prelazak vodenih prepreka.
Last edited by SanskiBiser on 08/04/2023 15:14, edited 1 time in total.
- SanskiBiser
-
TomANDJerry
#155062 Re: Ukrajina
Jedna od stvari o kojoj se malo prica/piše, a meni je zapela za oko video-om ovog snajpera od 2 metra.
Zasto USA i NATO ne šalju (ili valjda šalju, ali nije u centru paznje) dobro pješadiskoj oruzja.
Mislim, to se u USA moze kupiti u prodavnici --- a ovamo bi puno pomoglo ... pogotovo snajpera i slicnih alatkih.
Zasto USA i NATO ne šalju (ili valjda šalju, ali nije u centru paznje) dobro pješadiskoj oruzja.
Mislim, to se u USA moze kupiti u prodavnici --- a ovamo bi puno pomoglo ... pogotovo snajpera i slicnih alatkih.
-
Crvene_brigade
#155063 Re: Ukrajina
Stabilizirane linije, ruski fašisti polako se povlače...
-
adelkam
#155064 Re: Ukrajina
I snajperista trazi snajperistu, dodao bih
I snajperista nerijetko dolazi u rasprave sa suborcima ako uzme polozaj u blizini suboraca
Ti'š ispalit' dva tri metka i ti ode boli te qrac a ostavi nas ovdje da po nama deru
-
CrveniKuk
#155065 Re: Ukrajina
Malo me zbunjuje. 47.brigada je artiljerijska brigada. Što se tiče mornaričke pješadije, Ukrajinci su formirali dvije nove brigade. 37. i 38. Kao baza, 37.je formirana od oficira, podoficira i vojnika, koji su prekomandovani iz 79.vazdušno-jurišne brigade, dok je 38.brigada nastala od 503.samostalnog bataljona mornaričke pješadije. Ako se potvrdi, da ove dvije brigade su operativne, onda Ukrajinci imaju 4 brigade mornaričke pješadije.SanskiBiser wrote: ↑08/04/2023 15:07 Stefan Korshak komentar i analiza vezana sa tajne dokumente koji su procurili neki dan -ispod je kvotan dio koji se tice ukrajinske vojske i moguce kontraofanzive s uzimanjem u obzir tih dokumenata...
Koliko snaga se ocekuje - generalno ovi dokumenti se podudaraju sa prethodnim procjenama, oklopne oruzane snage za kontraofanzivu od 9 do 12 brigada koje ce se skoro sigurno koristiti vise za ekploatisanje situacija i kao fluidna pokretna borbena sila a ne kao kao sila za proboje. Ja mislim da ce i par boljih starijih regularnih brigada imati tu ulogu u tom mobilnom dijelu ofanzive.
Zaluzni ima vise brigada koje moze odabrati a ako je govor Reznikova neki dan tacan onda ce kontranapad biti pokrenut na vise osovina-pravaca. Ali sad imamo identifikovano barem 9 brigada pri snagama koje su dio ovih trupa za mobilni dio ofanzive i eksploataciju prilika tj. situacija , od tih 9, tri brigade 46. 47 i 82. su potvrdjene OSINT izvorima.
Kako su organizovane ukrajinske snage -
ne znamo nacin na koji su ove jedinice formirane i sta Ukrajinci planiraju da rade, ono sto vidim je UAF je formirao sedam brigada koje su opremljene sa MaxxPro ili starijim transporterima m113, i dvije brigade 47. i 82. koje su krcate najboljim IFV Bradley, Stryker i Marder. Ima i jedna kontradikcija: 47. brigada je poprilicno aktivna i objavljuje informacije o sebi koje ocigledno pokazuju da imaju i BMP transportere dok leaked dokumenti pokazuju da ih nemaju. Ako ostavimo to sve po strani, i pretpostavimo da su dokumentni autenticni onda kad i ukoliko dodje do proboja, vrh "koplja" tog proboja ce biti te dvije brigade jer tu u tim brigadama je najvise vatrene moci koncentrisano.
Po dokumentima koji su procurili Ukrajinci formiraju svoje brigade na ovaj nacin:
Tri bataljona pjesadije koji se prevoze sa 90 oklopnih vozila, jedan tenkovski bataljon sa 30 tenkova, i jedan bataljon artiljerije sa oko 12 vucenih haubica i 12 samohodnih haubica. Ja jos nisam uvjeren da ce Leopardi i Challenger tenkovi biti dio ovih manevarskih brigada ali cisto da se zna ovi dokumenti koji su procurili jasno pokazuju da hoce.
Jos jedna moja observacija vezana za organizaciju i operativne implikacije je, veoma postujem UAF ali manevrisanje cak i jedne brigade koja je toliko velika da niko u UAF vjerovatno nema takvog prethodnog iskustva i da bi ofanziva mogla da se uopste izvede, General Zaluzhny treba doslovno desetine komandanata na nivou brigada i bataljona kao i prateceg osoblja a da bi se mogle izvesti ofanzivne operacije i izbjegle tipicne greske kao naredbe za oklopni napad u zone smrti i minska polja, da bi se municija i hrana mogla dostaviti do vojnika bez zastoja u situaciji kad nije jasno gdje su nasi a gdje njihovi na terenu ili da bi se izbjeglo bombardovanje vlastitih ljudi. DA oni jesu vjezbali u Njemackoj ali izvesti ovakve stvari u samom ratu nije uvijek lako, pitajte same Ruse na kraju krajeva.
NATO specijalci u Ukrajini, ljudi su mi tvrdili "definitivno su US specijalci u Ukrajini" uctivo bih se slozio s njima, ali zahvaljujuci ovom Leak imamo bolju procjenu: 14 zelenih beretki i jos 84 NATO SOF ljudi iz UK, Litvanije, Francuske i jedan covjek iz Holandije. Sumnjam da imaju pristup bilo gdje na ratistu.
Ako pretpostavimo da je sve u ovim dokumentima tacno mozemo uz neku vecu vjerovatnocu potvrditi neke prethodne pretpostavke prije pojave ovih dokumenata.
1. Rusi su zabrinuti o mogucem napadu iz Hersona prema Krimu najkracim putem, cinjenica da bi Ukrajinci morali premostiti Dnipro rijeku - i to ne bi bilo lako. Dvije opcije ili Rusi vjerovatno znaju ukrajinske namjere bolje od ostalih ili Rusi su jednostavno samo nervozni zbog prijetnje Krimu.
2. Rusi su nemalo zabrinuti i o mogucnosti da Ukrajinci pokusaju i predju rijeku kod Nove Kahovke-Energodara.
3. Rusi ocekuju veliku bitku, mozda cak i najvecu bitku, koja bi trebala da se desi oko Tokmaka na putu Zaporizhia-Melitopol.
4. Rusi se klade da Ukrajinci nece pokusati preci Dnipro izmedju Hersona i Nove Kahovke i dalje, nisu pretjerano zabrinuti o mogucem UAF pomorskom pokretu zapadno od Hersona preko Kinburn spica.
5. Da UAF ima dominaciju u artiljeriji u ovom sektoru je vec dobro dokumentovano, i tako General Zaluzhny i njegovo osoblje moraju barem da razmisljaju o prebacivanju snaga na lijevu obalu Dnipro u tom sektoru. Logicni izbor za to bi bili 72. odred za obuku (ukrajinski amfibijski specnac specijalisti) i 35 i 36 brigada mornaricke pjesadije. Treba primjetiti da je prije mjesec dana 82. brigada, koja po ovim dokumentima je brigada sa najvise teske vatrene moci na citavom frontu, ta brigada je uvjezbavala prelazak vodenih prepreka.
Vidim, da Stefan spominje probleme sa oficirima koji su GŠ ZSU potrebni kako bi se mogla sprovesti protivofanziva. Mada, po meni, nije toliko velik problem u oficirima, kao sto je problem u ne postojanju određenih komandi operativnog nivoa. Ukrajinci imaju tu veliku prazninu. Ako je uspiju riješiti, sa komandom kadrom, na taktičkom nivou, koji se pokazao kao mnogo bolje od ruskog, prije svega u slobodi odlučivanja,kao u kvaliteti obuke, ja vjerujem da će Ukrajinska ofanzivna ostvariti svoje osnovne ciljeve.
- trambusek88
#155066 Re: Ukrajina
Vjerujem da se povlače čim im je baksuz došao.
- madner
#155067 Re: Ukrajina
Ovo je snimano kako oni trce, ne kako se Rusi povlace. Samo su daleko dogurali, Ukrainci kasne par dana sa objavom sta je palo u gradu.
Inace vidim problem i kod Ukrainaca sa ovim NATO brigadama. Premalo pjesadije.
Inace vidim problem i kod Ukrainaca sa ovim NATO brigadama. Premalo pjesadije.
-
Handbanana
#155068 Re: Ukrajina
Mene vise od ovog navodno curenja nekog dokumenta muci ova sva pompa. Ovo se moze odbiti od glavu i Ukrajincima, bilo to 'navlacenje' ili ne.
Izgleda mi kao da se planira jedna 'majka svih bitaka' sa vojskom koja nema puno iskustva sa velikim kombiniranim napadima.
Ja bih radije planirao prvo jednu-dvije manje opsezne operacije da se vidi kako to stima sa novom tehnikom, taktikom kao i ruskim visestrukim linijama.
Do sada nekoliko puta se pokazala jako lose kao npr. prvi pokusaj na Herson koji je prosao gadno, zatim prije nekih mjesec dana napad negdje na Zaporozju gdje su zaustavljeni jako lako, unistena masa oklopa prije nego su i blizu ruskih rovova dosli. Po meni u posljednje vrijeme sve vise mi lice na ruse i sovjetsku taktiku. Sa uvecanom vojskom i promicanjem staromodnih, sovjetskih oficira izgubili su najveci adut a to je mobilno ratovanje kojim su oslobodili Harkiv, Izjum. Ove novo-trenirane brigade su zelene i trebalo ih je malo kaliti. Ogromna je kocka za baciti takvih 50 hiljada vojnika u ofanzivu jer biti u zemunicama i rovovima nije tip borbenog iskustva koje bi bitno umanjilo taj rizik.
Izgleda mi kao da se planira jedna 'majka svih bitaka' sa vojskom koja nema puno iskustva sa velikim kombiniranim napadima.
Ja bih radije planirao prvo jednu-dvije manje opsezne operacije da se vidi kako to stima sa novom tehnikom, taktikom kao i ruskim visestrukim linijama.
Do sada nekoliko puta se pokazala jako lose kao npr. prvi pokusaj na Herson koji je prosao gadno, zatim prije nekih mjesec dana napad negdje na Zaporozju gdje su zaustavljeni jako lako, unistena masa oklopa prije nego su i blizu ruskih rovova dosli. Po meni u posljednje vrijeme sve vise mi lice na ruse i sovjetsku taktiku. Sa uvecanom vojskom i promicanjem staromodnih, sovjetskih oficira izgubili su najveci adut a to je mobilno ratovanje kojim su oslobodili Harkiv, Izjum. Ove novo-trenirane brigade su zelene i trebalo ih je malo kaliti. Ogromna je kocka za baciti takvih 50 hiljada vojnika u ofanzivu jer biti u zemunicama i rovovima nije tip borbenog iskustva koje bi bitno umanjilo taj rizik.
- SanskiBiser
#155069 Re: Ukrajina
CrveniKuk wrote: ↑08/04/2023 16:57Malo me zbunjuje. 47.brigada je artiljerijska brigada. Što se tiče mornaričke pješadije, Ukrajinci su formirali dvije nove brigade. 37. i 38. Kao baza, 37.je formirana od oficira, podoficira i vojnika, koji su prekomandovani iz 79.vazdušno-jurišne brigade, dok je 38.brigada nastala od 503.samostalnog bataljona mornaričke pješadije. Ako se potvrdi, da ove dvije brigade su operativne, onda Ukrajinci imaju 4 brigade mornaričke pješadije.SanskiBiser wrote: ↑08/04/2023 15:07 Stefan Korshak komentar i analiza vezana sa tajne dokumente koji su procurili neki dan -ispod je kvotan dio koji se tice ukrajinske vojske i moguce kontraofanzive s uzimanjem u obzir tih dokumenata...
Vidim, da Stefan spominje probleme sa oficirima koji su GŠ ZSU potrebni kako bi se mogla sprovesti protivofanziva. Mada, po meni, nije toliko velik problem u oficirima, kao sto je problem u ne postojanju određenih komandi operativnog nivoa. Ukrajinci imaju tu veliku prazninu. Ako je uspiju riješiti, sa komandom kadrom, na taktičkom nivou, koji se pokazao kao mnogo bolje od ruskog, prije svega u slobodi odlučivanja,kao u kvaliteti obuke, ja vjerujem da će Ukrajinska ofanzivna ostvariti svoje osnovne ciljeve.
47th Separate Mechanized Brigade,
Headquarters & Headquarters Company
1st Mechanized Battalion
2nd Mechanized Battalion
3rd Mechanized Battalion
Tank Battalion
Artillery Group
Anti-Aircraft Defense Battalion
Reconnaissance Company
Engineer Battalion
Maintenance Battalion
Logistic Battalion
Signal Company
Radar Company
Medical Company
CBRN Protection Company
-
CrveniKuk
#155070 Re: Ukrajina
[/quote]47th Separate Mechanized Brigade,
1st Mechanized Battalion
2nd Mechanized Battalion
3rd Mechanized Battalion
Tank Battalion
Artillery Group
Reconnaissance Company
Engineer Battalion
Maintenance Battalion
Logistic Battalion
Signal Company
Radar Company
Medical Company
CBRN Protection Company
Hvala na informaciji.
Last edited by CrveniKuk on 08/04/2023 20:46, edited 1 time in total.
-
toska
#155071 Re: Ukrajina
čitava ta priča o jednoj i konačnoj ofanzivi, "majci svih bitaka" itd. djeluje naivno, čak i nerazumno.Handbanana wrote: ↑08/04/2023 17:49 Mene vise od ovog navodno curenja nekog dokumenta muci ova sva pompa. Ovo se moze odbiti od glavu i Ukrajincima, bilo to 'navlacenje' ili ne.
možda najbolja taktika napada, na sad već dobro utvrđene ruske pozicije bila bi kopirati uspjeh u Hersonu.
odrediti okupirane lokacije sa ograničenim komunikacijama, nepovoljnim zaleđem, nekim drugim slabostima... i krenuti sa HIMARS, imaju ih dovoljno, dok se boje ne rastope. to može potrajati ali nije ni bitno, nakon toga obavještajnim radom procjeniti pravi trenutak za masovniji upad.
- SanskiBiser
#155072 Re: Ukrajina
Wargonzo cuva svoju guzicu, tako da ovo kud se kretao je sigurno zato je namontirana pucnjava i eksplozije...
- video
#155073 Re: Ukrajina
Krajisnik, welcome back 
-
zavrzlama
#155074 Re: Ukrajina
Problem rusa je taj,sto su kalkulisali da ce onih 30% proruskih stanovnika Ukrajine uz dotureno oruzje iz matice rusije biti dovoljno da se brane RAO(ruske automomne oblasti)medjutim upleo se kompletan Nato i sad je zajeb..
Sutra da dodik uz pomoc srbije pokusa ono sto su proruski ukrajinci,srbija bi morala se otvoreno ukljucit u rat protiv BIH...
Rusi ovo gube glat na duze staze...vrijeme radi za ukrajinu..
Sutra da dodik uz pomoc srbije pokusa ono sto su proruski ukrajinci,srbija bi morala se otvoreno ukljucit u rat protiv BIH...
Rusi ovo gube glat na duze staze...vrijeme radi za ukrajinu..
-
Seawolf
#155075 Re: Ukrajina
Imaju li gdje razlistani ovi bataljoni mehanizovane pješadije?SanskiBiser wrote: ↑08/04/2023 17:52CrveniKuk wrote: ↑08/04/2023 16:57
Malo me zbunjuje. 47.brigada je artiljerijska brigada. Što se tiče mornaričke pješadije, Ukrajinci su formirali dvije nove brigade. 37. i 38. Kao baza, 37.je formirana od oficira, podoficira i vojnika, koji su prekomandovani iz 79.vazdušno-jurišne brigade, dok je 38.brigada nastala od 503.samostalnog bataljona mornaričke pješadije. Ako se potvrdi, da ove dvije brigade su operativne, onda Ukrajinci imaju 4 brigade mornaričke pješadije.
Vidim, da Stefan spominje probleme sa oficirima koji su GŠ ZSU potrebni kako bi se mogla sprovesti protivofanziva. Mada, po meni, nije toliko velik problem u oficirima, kao sto je problem u ne postojanju određenih komandi operativnog nivoa. Ukrajinci imaju tu veliku prazninu. Ako je uspiju riješiti, sa komandom kadrom, na taktičkom nivou, koji se pokazao kao mnogo bolje od ruskog, prije svega u slobodi odlučivanja,kao u kvaliteti obuke, ja vjerujem da će Ukrajinska ofanzivna ostvariti svoje osnovne ciljeve.47th Separate Mechanized Brigade,
1st Mechanized Battalion
2nd Mechanized Battalion
3rd Mechanized Battalion
Tank Battalion
Artillery Group
Reconnaissance Company
Engineer Battalion
Maintenance Battalion
Logistic Battalion
Signal Company
Radar Company
Medical Company
CBRN Protection Company
Inače, ovo je skoro identično organizaciji mehanizovane brigade JNA, 1985-godine.
Samo tada nije bilo radarske čete, a tehničko održavanje je bilo veličine čete, a ne bataljona. I bila je još četa vojne policije.