Ukrajina

statixx

#155001 Re: Ukrajina

Post by statixx »

Nema mira za orce u okolini Bakhmuta.

Handbanana

#155002 Re: Ukrajina

Post by Handbanana »

Vidim 6 stranica a ono skoro sve OT :-x
Posto radim u IT-u onda moram i ja malo zaseruckat..

Ja ni jedan ruski software ne bih instalirao i rijetko kad otvorim TG link.
Mozete biti 100% sigurni da sav ruski software ima sekundarnu ulogu po diktatu ruskog FSBa da prikuplja podatke. Slicno kao i sto je FB i TW besplatni ali korsnici itekako placaju 'cijenu' i doticne kompaniju ubiru ogromnu korist. Informacija je kraljica, bila i ostala. Onaj ko misli da ne pomaze ruse instalacijom a vjerovatno i koristenjem Telegrama i slicnih je naivan.
Cuj serveri su im u Nizozemskoj, USA i opcenito na Zapadu? Haha, pe jebes to gdje je server, daj ti meni source code da ja vidim sta taj server zapravo radi - software je kljuc!
BiBi911

#155003 Re: Ukrajina

Post by BiBi911 »

zigzag wrote: 07/04/2023 15:34 nemojte linkove sa telegrama postavljati, naći će nas rusi

Mene je naka ruskinja Anee(radi u panzerBaraks) uhvatila, evo pati me drugu sedmicu. Ne znam sta cu. Ako cujem da jos kaka hvata/ trazi saljem ti je TNT-om
Avetinho

#155004 Re: Ukrajina

Post by Avetinho »

Hame_ wrote: 07/04/2023 15:24
Dendrlix wrote: 07/04/2023 14:52Čovjek je ustvrdio da može znati ko koristi IP adresu ako istu zna. Vrhunski netačno
Image
A da otvoris blog? Onda mozes sam sa sobom pricati do besvijesti. Mozda tako uspijes sam sebe da ubijedis kako je tvoj alter ego u pravu ili mozda u krivu. A s druge strane, prijeti ti opasnost da sam sebe blokiras.
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#155005 Re: Ukrajina

Post by Bobi »

skrbavi-admin

#155006 Re: Ukrajina

Post by skrbavi-admin »

jednonogi_Jack wrote: 07/04/2023 15:28 Evo za @Hame_ ta info sa telegrama

Marinka, pretpostavlja se, jurišna letelica Su-25 ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga, koju su oborili lovci Vazdušno-desantnih snaga Ukrajine.
Sudbina pilota je nepoznata.
ovo je smijesno los fejk....
avion eksplodirao i sav fireball otisao u zrak bez traga na zemlji :lol: :run: ....
madner

#155007 Re: Ukrajina

Post by madner »

CrveniKuk

#155008 Re: Ukrajina

Post by CrveniKuk »

Od novembru prošle godine, Ukrajinci su formirali 18 novih brigada. Neke od tih brigada su u potpunosti formirane, dok određene broj istih, su u različitim stepenima formiranja. Većina tih novoformiranih brigada do sada nije korištena na frontu. Te brigade su:
118.mehanizovana brigada,
116.mehanizovana brigada,
47.artiljerijska brigada,
33.mehanizovana brigada,
21.mehanizovana brigada,
117.mehanizovana brigada,
48.artiljerijska brigada,
32.mehanizovana brigada,
23.mehanizovana brigada,
88.mehanizovana brigada,
22.mehanizovana brigada,
13.Jagger brigada,
38.brigada mornaričke pješadije,
37.brigada mornaričke pješadije,
82.vazdušno-jurišna brigada,
49.artiljerijska brigada,
142.rezervna streljačka brigada (inače,riječ je o prvoj rezervnoj brigadi ZSU),
41.mehanizovana brigada.
Za informaciju, jedna Ukrajinska mehanizovana brigada broji 3000 vojnika.
CrveniKuk

#155009 Re: Ukrajina

Post by CrveniKuk »

madner wrote: 07/04/2023 00:58
CrveniKuk wrote: 06/04/2023 22:17
Od tih brigada koje ti spominješ, ja se sjećam brigada TO. Ja govorim o mehanizovanim brigadama, odnosno manevarskim brigadama ZSU. Te brigade se počinju formirati negdje u jesen prošle godine i one nisu mogle biti upotrebljene na Bahmutu u prošloj godini, kao i na samom početku ove godine, jer su bile u procesu ranog formiranja u smislu popunjavanja sa ljudstvom, obučavanja i opremanja, kao i formiranja komandi brigada i bataljona. One, do možda nekih mjesec-dva nisu imale ni dovoljno efektiva za bilo kakavu upotrebu kao jedne cjeline ni na nivou taktičkih jedinica, pogotovo kao na nivou združeno taktičkih jedinica. Međutim, taj proces, po nekoj logici stvari, u vremenskom smislu, stvaranja novih jedinica, je zavrešen prije mjesec-dva. Znači, u periodu od druge polovine januara-februara te novoformirane brigade su mogle biti upotrebljenje, ali nisu,jer nije bilo potrebe za tim. Jednostavno,procjena viših komadi ZSU je bila da postojeće “stare” brigade su dovoljne za izvršavanje borbenih zadataka. Ti si djelomično u pravu, kada kažeš da je 93.mehanizovana morala biti raspoređena iz razloga sto su Ukrajinci precijenili snagu jedinica TO. Imamo čak kritiku koja je ovdje navedena od strane jednog britanskog generala koji je rekao da Ukrajinci prave grešku, jer jedinicama TO daju veoma malo teškog naouruzanja i druge bolje vojne opreme u odnosu na jedinice ZSU. I definitivno, taj neki srednji nivo komandovanja Ukrajincima nedostaje. To može svaki laik vidjeti, jer imamo veliki broj brigada-pa veliku prazninu-komande vojnih oblasti/Distrikta-GŠ.
Procitaj intervju zbog kojeg je Kupola smjenjen. On je vodio bataljon nove brigade koji se zali da su ih susjedne jedinice napustile i da su zato se morali povuc. Sad oduzmimo tu samohvaljenje, jasno je da je ZSU pokusao drzati liniju sa novim jedinicama.
Nakon toga se zale da je popuna bila “sovjetska” mobilizovane su odmah slali. Sa autobuske stanice do rova za 15 dana.

Tacno je da ZSU ima nekih 8 jurisnih brigada koje drze u rezervi, ali da imaju mogucnost puno bi bolje bilo izvuci 92., 93., 3. jurisnu i puk specijalnih snaga nego imati te brigade na 100%.

Inace specificnost je da su te brigade iz nekog razloga pod ministarstvom odbrane, ne mogu ih ni poslat da hoce Siersky ili Zaluzni. Zasto mi nije jasno.
Kupola je bio komadant bataljona 46.vazdusno-jurišne brigade. Ona nije ta novoformirana na koju sam mislio, jer ta brigada postoji od 2016.godine i ona je negdje 2019.transformirana iz teške jurišne u lahku jurišnu brigadu. Ubijeđen sam, da je mnogo iskusnijih vojnika, oficira i podoficira planski prekomandovano iz “starih” brigada radi popune novih brigada ZSU. Ako su moje procjene tačne, Ukrajinci polažu mnogo nade, upravo na ove nove brigada+8 jurišnih brigada.
Excel2

#155010 Re: Ukrajina

Post by Excel2 »

Topi se.
lajkujMe

#155011 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

Jedva cekam kad za par godina Ukrajinci objave kako ko i na koji nacin ovo rade
Crvene_brigade

#155012 Re: Ukrajina

Post by Crvene_brigade »

Neka sreća prati heroje Ukrajine...

Hame_
Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!

#155013 Re: Ukrajina

Post by Hame_ »

madner

#155014 Re: Ukrajina

Post by madner »

CrveniKuk wrote: 07/04/2023 19:12
madner wrote: 07/04/2023 00:58

Procitaj intervju zbog kojeg je Kupola smjenjen. On je vodio bataljon nove brigade koji se zali da su ih susjedne jedinice napustile i da su zato se morali povuc. Sad oduzmimo tu samohvaljenje, jasno je da je ZSU pokusao drzati liniju sa novim jedinicama.
Nakon toga se zale da je popuna bila “sovjetska” mobilizovane su odmah slali. Sa autobuske stanice do rova za 15 dana.

Tacno je da ZSU ima nekih 8 jurisnih brigada koje drze u rezervi, ali da imaju mogucnost puno bi bolje bilo izvuci 92., 93., 3. jurisnu i puk specijalnih snaga nego imati te brigade na 100%.

Inace specificnost je da su te brigade iz nekog razloga pod ministarstvom odbrane, ne mogu ih ni poslat da hoce Siersky ili Zaluzni. Zasto mi nije jasno.
Kupola je bio komadant bataljona 46.vazdusno-jurišne brigade. Ona nije ta novoformirana na koju sam mislio, jer ta brigada postoji od 2016.godine i ona je negdje 2019.transformirana iz teške jurišne u lahku jurišnu brigadu. Ubijeđen sam, da je mnogo iskusnijih vojnika, oficira i podoficira planski prekomandovano iz “starih” brigada radi popune novih brigada ZSU. Ako su moje procjene tačne, Ukrajinci polažu mnogo nade, upravo na ove nove brigada+8 jurišnih brigada.
Brigade koje su drzale bokove njegov brigadi medjutim jesu bile nove.
I pojacanja jesu bila nova.

Tvoja teorija je da nisu koristili friske snage, kazem da im se nije svidio rezultat.

Ove mehanizovane brigade jesu bolje opremljene i ima veterana, ali ici na to da imaju istu borbenu moc kao najbolje je malo nategnuto.
Hame_
Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!

#155015 Re: Ukrajina

Post by Hame_ »

Image
Ukrajinski vojnici voze nizozemski oklopni transporter YPR-765 u blizini Bakhmuta, 6. aprila 2023.

Stvarne borbe u Ukrajini ne prekidaju se. Već u petak su ukrajinske snage oborile ruski Su-25 koji je podržavao pokušaj ruskog napredovanja kod Marinke, grada koji je bio na prvim crtama ruske invazije još od prije nego što su tenkovi krenuli 2022. Taj ruski napad, poput stotina prije, vraćeno je natrag.

U Bakhmutu su borbe i dalje žestoke, s plaćeničkim snagama Wagnerove skupine koje spajaju svoje južne i sjeverne napade duž rijeke na istočnoj strani grada. Rusija je također navodno donijela sustav TOS-1 u istočni Bakhmut i sustavno razbija blokove pomoću termobaričkih granata kako bi ugasila sve preostale džepove ukrajinskog otpora. Svi civili koji su ostali na ovom području i preživjeli prethodne borbe, bez obzira na razlog ostanka, gotovo su sigurno ubijeni pod ovom baražnom vatrom.

Ali jutros se najveća priča o Ukrajini ne događa u Ukrajini. Zapravo je teško reći gdje se to događa, jer najveća priča o ratu ovog jutra odnosi se na potencijalno veliki prekid operativne sigurnosti, onaj u kojem su detalji o lokacijama ukrajinskih trupa i planiranju nadolazeće protuofenzive možda procurili na društvene medije. Ako je istina, to je curenje informacija koje je Ukrajince možda već koštalo života i ugrozilo planove za potiskivanje ruskih snaga.

I trenutno izgleda kao da je ovo učinjeno samo da bi se dobila internetska svađa.

Daily Kos
Hame_

#155016 Re: Ukrajina

Post by Hame_ »

A vidi po transporteru rupa :-)

*K'o telekom operater hihi.
Romanija

#155017 Re: Ukrajina

Post by Romanija »

Hame_ wrote: 07/04/2023 21:16 A vidi po transporteru rupa :-)

I lijevi far je otrgnut, dimni kanisteri nepopunjeni, ovo za pola godine ako ne sjebu Rusi sjebace Ukrajinci. kazu da su jako zadovoljni s njima, daleko pokretljiviji od bilo cega ruskog, narocito bitno u urbanoj sredini, veoma pouzdani sa automatskim mjenjacem, i najvaznije gusjenice jako dobro stoje u svim uslovima.
BiBi911

#155018 Re: Ukrajina

Post by BiBi911 »

Hame_ wrote: 07/04/2023 21:16 A vidi po transporteru rupa :-)

Ogrebotine, bottle scar...
CrveniKuk

#155019 Re: Ukrajina

Post by CrveniKuk »

madner wrote: 07/04/2023 21:12
CrveniKuk wrote: 07/04/2023 19:12
Brigade koje su drzale bokove njegov brigadi medjutim jesu bile nove.
I pojacanja jesu bila nova.

Tvoja teorija je da nisu koristili friske snage, kazem da im se nije svidio rezultat.

Ove mehanizovane brigade jesu bolje opremljene i ima veterana, ali ici na to da imaju istu borbenu moc kao najbolje je malo nategnuto.
Sigurno, da neće imati borbenu efikasnost kao sto imaju ili su imale “starije” mehanizovane brigade. U ovom slučaju, imaš pravo. Međutim, Ukrajinci, po mom mišljenju,polažu velike nade u ove nove brigade. Baš me interesuje na koji način i na kojim pravcima će krenuti udari ZSU. Spominjalo se formiranje 3 korpusa i jedva čekam da vidim, iz pouzdanih izvora, kako će izgledati struktura tih korpusa. Od kojih jedinica će se sastojati, kao i koja ce sve sredstva borbene podrške imati. Mada, ako se pokaže, kao tačna informacija, da će ovi korpusi imati 3-4 brigade, onda to više odgovara formaciji divizije nego korpusa.
agent_zero

#155020 Re: Ukrajina

Post by agent_zero »

Jbt, koji je ovdje haos bio...

Hame_

#155021 Re: Ukrajina

Post by Hame_ »

Požar u najvećoj ruskoj fabrici aviona

Image

Stanovnici ruskog grada Voronježa izvještavaju da su čuli jaku eksploziju u blizini piste fabrike vojnih aviona.

Izvor
Distortion

#155022 Re: Ukrajina

Post by Distortion »

Zelenski pozdravlja muslimanske borce Ukrajine sa selam alejkum :thumbup:
Kadirovci na apratima...

Last edited by Distortion on 07/04/2023 23:38, edited 1 time in total.
adelkam

#155023 Re: Ukrajina

Post by adelkam »

vidio sam to bas na drustvenim mrezama :roll:
Imam opet i twitter i facebook :izet:
Slava Ukrajini <3
Matzan

#155024 Re: Ukrajina

Post by Matzan »

lajkujMe wrote: 07/04/2023 20:29

Jedva cekam kad za par godina Ukrajinci objave kako ko i na koji nacin ovo rade

Ako su pametni, neće ni za 50.
CrveniKuk

#155025 Re: Ukrajina

Post by CrveniKuk »

Na tragu ranijih informacija kako Ukrajinski piloti su sposobni da mnogo brže savladaju sa upravljanjem i korištenjem borbenih aviona F-16.
Post Reply