Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Locked
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#92576 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by pici »

mirsek wrote: 07/04/2023 16:37
pici wrote: 07/04/2023 16:32
:mrgreen:
Ovo je crnjak i to žešči... jesu nas navukli sdO i sateliti, sve foll gradjanska a ono fildzan bosnjačka.
Za koga da glasam da ne bude torovski a da podrzava gradjanski princip ? Za SDP sam vec glasao i bio clan..Da, podrzavao sam i Hadzikadic-a. NS me ne privlaci.
Ja sam jednom za harisa glasao pa dva puta za sdp i dva puda za smučka, za NS sam zadnji put i to zbog trojke oni su mi najblizi po nekom mom misljenju za put u buducnost.NiP imam rezervisan stav al dok su u trojci i dogovaraju se mogu ih provariti i dogovoriti se.sdO, prije bi za snsd i hdz glasao nego za njiHa.Munafici.
archi_a

#92577 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by archi_a »

Ne mogu se uopšte kao primjer navoditi iskustva iz Njemačke i to postavljati kao standard koji trebamo prepisati u našem slučaju, jer je apsurdno porediti političko uređenje između naše i te zemlje, jer njemačka nema domove naroda i ne formira vlast u formi tripariteta. :-)
Na kraju, od šmidtu je otvoreno i javno traženo da se donese trajna odluka o 2:1, da se smanje ovlasti doma naroda u ovom procesu uspostave vlasti kao nečemu što može biti dovoljno za uspostavu vlasti po principu većine i da će se oni koji se sad optužuju da blokiraju sa tim odmah složiti i povući. Naravno nije donio takvu trajnu odluku. Optužuju se da blokiraju a Ustav im jasno i decidno dopušta da koriste ove poluge, kao što bi ih koristio i hdz i bilo ko drugi u istoj situaciji. Dakle Ustav je upravo propisao da ovo što se dešava može da se dešava i dok postoji u ovoj formi, pogotovo što to drugi forsiraju kao osigurač svojih posebnih prava ima da se poštuje i u slučaju bošnjačke većine u domu naroda. I zato ne možete da uspostavite vlast kako ste uz ignorisanje onih koji imaju kontrolni paket bili naumili.
Da, šmidt može novom odlukom napraviti nasilnu promjenu, može sad u roku od sat sve riješiti i svi ga mole da to uradi, da pokaže, da ogoli ovo što radi. Na kraju istu je stvar uradio i nekadašnji vp kada je na silu, sa transporterom dovukao milorada dodika na mjesto premijera entiteta rs, iako je tada imao kapacitet od dva mandata. Tada su smijenili poplašena da bi milorad postao premijer. Znamo šta smo dobili danas.
I opet kažem, šmidt može u roku jednog sata da završi posao, ali ne radi to jer ima problem da upakuje ovo u jedam fin poklon, a da ne ispadne ofirno da se trudi da napravi izlaz i da sačuva hdz neokrnjenu u budućnosti! Bar o tome možete otvoreno govoriti, a onaj ko to izbjegava komentarisati meni dovoljno govori sa kim imam posla.
Last edited by archi_a on 07/04/2023 16:46, edited 2 times in total.
sajber87

#92578 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by sajber87 »

Hakiz wrote: 07/04/2023 16:29
sajber87 wrote: 07/04/2023 16:19

Smit je lendi rekao da odlucuje 50%+ poslanika, a to sto si dobio 24% na pokradenim izborima ne znaci ama bas nista
Ne. Pokazao je na primjeru da i kada imaš 48 % opet odeš u opoziciju.

A to znači, da koliko god je legitimna borba trojke da sa HDZ i još nekoliko strana u Federaciji, kao i sa HDZ, SNSD i još nekoliko stranaka na državi bude u vlasti, toliko je legitimna borba SDA da ostvari koaliciju sa SDP i HDZ.

Otkud uopšte ideja da bi se SDA trebala predati bez borbe? Sve dok postoji način da ostvare svoje, imaju pravo da se bore. Štaviše, moraju, bila bi uvreda i za Ustav i ostale propise i običaje da neko odluči da ih neće upotrijebit iu svoju korist. Sve dok Ustav i bilo koji propis dozvoljavaju SDA da nešto napravi, neka pravi. Krivi su Ustav i propisi ne oni koji ih koriste. Ne možeš nekoga krivit što korist iUstav kako je napisan, zar ne?

A nećeš vjerovati, ja sam protivnik SDA.

Znači, imaš trojku sa jedne i SDA sa druge strane brvna koji neće da se pomjere. Ne možeš ni jedu stranu, ili možeš obje strane, jednako kriviti što ne žele da propuste onu drugu. Sve dok je u okviru Ustava, propisa itd, ne možeš ih kriviti.

Apelovanje na savjest je šuplja priča.

Eto, imala je juče trojka sa HDZ priliku da promijeni Ustav i riješi situaciju.

I šta bi?
Da, u njemackoj sa regularnih 48% odes u opoziciju a u bosni sa smuljanih 24% glumis neku nezaobilaznost uz par kinder jaja par kupljenih i jednog hdz bosnjaka kojeg hdz nije htio da zloupotrijebi pa ga uzeo sda. Hdz i sdp nece sa sda , da hoce davno bi ovo sve bilo zavrseno jos u decembru, sda jedino sto radi sada je kradja vremena od bosnjaka i bosne koje je vazno jer treba poceti rjesavati krupnije probleme a to se ne moze dok ne dodje nova vlada fbih. Jos jedan dokaz da je njima njihova klepto klika vaznija od naroda i drzave.
Hakiz

#92579 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Hakiz »

GandalfSivi wrote: 07/04/2023 16:20
Hakiz wrote: 07/04/2023 16:03

Ako ne smeta američkim i dugim zapadnim kompanijama koje u Kini prave svoje proizvode da budu partneri KP Kine (ne bi dobile dozvole ni one ni kineske kompanije koje za te zapadnjake rade bez tog partnerstva), zašto bi drugima bilo antizapadno?
Sada da ja tebi kao trebam objasnjavati razliku izmedju politike i ekonomije. To vec prelazi u domen zajebancije. Niko se nece ni pocesati sto nam dolaze kineske firme da prave infrastrukturu, sto da imamo potencijala bi mogli ili proizvoditi tamo ili plasirati proizvode tamo, ali politika je vec druga prica. Mislim ono fakat, treba li se dokazivati koga Ameri smatraju najvecim neprijateljem (usputbudireceno, da ne odemo predaleko, ali je pravo zanimljivo kako su i prije a pogotovo poslije Ukrajine Ameri prekrizili Ruje kao ozbiljnu prijetnju, dok su se ovi levati busali u prsa i pricali o srpskom, pardon ruskom Lisabonu :D)
Da postoji odvojenost od politike i ekonomije, ne bi ni Kina blokirala Google u Kini, niti Amerika blokirala TikTok u Americi. Ekonomije i politika su kao prostor i vrijeme, dva pojavna oblika u suštini iste stvari.

Kako u Kini KP mora odobriti sve, nema te ekonomije koja može suprotno od politike KP. I tu odvojenost politike i ekonomije prestaje i postaju jedno.

Pa zato, ako praviš biznis sa Kinom u kojoj KP upravlja i ekonomijom, praviš biznis sa KP Kine.

Šta je tu teško za razumjeti?
Hakiz

#92580 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Hakiz »

sajber87 wrote: 07/04/2023 16:44

A to znači, da koliko god je legitimna borba trojke da sa HDZ i još nekoliko strana u Federaciji, kao i sa HDZ, SNSD i još nekoliko stranaka na državi bude u vlasti, toliko je legitimna borba SDA da ostvari koaliciju sa SDP i HDZ.

Otkud uopšte ideja da bi se SDA trebala predati bez borbe? Sve dok postoji način da ostvare svoje, imaju pravo da se bore. Štaviše, moraju, bila bi uvreda i za Ustav i ostale propise i običaje da neko odluči da ih neće upotrijebit iu svoju korist. Sve dok Ustav i bilo koji propis dozvoljavaju SDA da nešto napravi, neka pravi. Krivi su Ustav i propisi ne oni koji ih koriste. Ne možeš nekoga krivit što korist iUstav kako je napisan, zar ne?

Znači, imaš trojku sa jedne i SDA sa druge strane brvna koji neće da se pomjere. Ne možeš ni jedu stranu, ili možeš obje strane, jednako kriviti što ne žele da propuste onu drugu. Sve dok je u okviru Ustava, propisa itd, ne možeš ih kriviti.

I šta bi?
Da, u njemackoj sa regularnih 48% odes u opoziciju a u bosni sa smuljanih 24% glumis neku nezaobilaznost uz par kinder jaja par kupljenih i jednog hdz bosnjaka kojeg hdz nije htio da zloupotrijebi pa ga uzeo sda. Hdz i sdp nece sa sda , da hoce davno bi ovo sve bilo zavrseno jos u decembru, sda jedino sto radi sada je kradja vremena od bosnjaka i bosne koje je vazno jer treba poceti rjesavati krupnije probleme a to se ne moze dok ne dodje nova vlada fbih. Jos jedan dokaz da je njima njihova klepto klika vaznija od naroda i drzave.
Vidi, trojka je imala priliku prije neki dan da pozove na proteste, zamisli zajedno sa SDA, protiv Šmita koji je SDA omogućio da sa 24 % da potpredsjednika Federacije i sve ostalo šta SDA sada koristi.

Zašto trojka nije htjela ili nije smjela da se pobuni protiv Šmita koji je SDA-u dao priliku koju SDA sada ima i koristi, ako je trojka već toliki protivnik SDA?

Ne znam šta je gore, dati glas nekom ko neće ili nekome ko ne smije da se pobuni protiv onoga šta mu je neko nametnuo i time pokvario mu plan.
samoyu

#92581 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by samoyu »

A_A_AKCIJA wrote: 07/04/2023 13:03
GandalfSivi wrote: 07/04/2023 12:37

Ma hajde. Kako si to uspio izvuci, svega ti? Iz onog dijela gdje prica da je i kunstruktivna opozicija bitna za vlast?
Nevjerojatna je nesposobnost SDA da čita političke poruke i prati političke tokove.

Šmit odavno šalje poruku, idite u opoziciju, jer ste je rezultatom zaslužili. Nudim vam opciju da to uradite sami, a ne da vas ja sklonim.

A to što blokirate preko Lende, radite jer ste pokrali glasove i potkupili ljude. Nemojte se praviti ludi da imate neku većinu u DN.

I ptice na grani znaju da će odluka prije ili kasnije biti nametnuta. Moraš biti dobro slijep i glup da to ne vidiš.

A SDA i dalje fantazira da će dobiti premijera :-) . Ko narkoman, gori kuća, djeca plaču, a on bali na brašno na podu i zamišlja fix. Totalno odsustvo relanosti.

Ukrajina je sve izmijenila i odnos MZ nije isti. To u SDA ne vide, ne čuju i ne kontaju.

Brate ti si opsjednut,izađi malo vani, prosetaj,odi na planinu, cist zrak uzivaj u zivotu
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#92582 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by pici »

Kako od lopova da uzmes novcanik, jedino da si veci lopov.
sajber87

#92583 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by sajber87 »

Hakiz wrote: 07/04/2023 16:52

Vidi, trojka je imala priliku prije neki dan da pozove na proteste, zamisli zajedno sa SDA, protiv Šmita koji je SDA omogućio da sa 24 % da potpredsjednika Federacije i sve ostalo šta SDA sada koristi.

Zašto trojka nije htjela ili nije smjela da se pobuni protiv Šmita koji je SDA-u dao priliku koju SDA sada ima i koristi, ako je trojka već toliki protivnik SDA?

Ne znam šta je gore, dati glas nekom ko neće ili nekome ko ne smije da se pobuni protiv onoga šta mu je neko nametnuo i time pokvario mu plan.
Nije smit dao lendu nego politicka korupcija, rak rana naseg drustva
sajber87

#92584 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by sajber87 »

pici wrote: 07/04/2023 16:55

Kako od lopova da uzmes novcanik, jedino da si veci lopov.
Kod lopova lijepo ne ide on zna jedino jezik OHR sile :mrgreen:
Hakiz

#92585 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Hakiz »

kamberovica polje wrote: 07/04/2023 16:25
palermo wrote: 07/04/2023 16:17

Znaci, ti mislis da mi trebamo u potpunosti zanemariti svoje interese, I u potpunosti slijediti interese pojedinih dijelova t,v zapadne elite. OK, to je legitiman stav, cak bih rekao, mnogo logicniji od ovoga sto nam se potura od trojke. Samo to treba naglas izreci, jasno I razumljivo.

Ja se ne slazem sa takvim stavom, al ga recimo mogu razumjeti.
Ne, nego treba bit svjestan gdje si u hranidbenom lancu svjetske politike i gdje se geografski nalaziš i onda probat izvuć maksimum iz toga. Međutim, ovo su stvari o kojima je "vodeća patriotska stranka" trebala razmišljat prije 3 decenije, a ne sad ih vadit iz prašnjave ladice kad vlast izmiče pod nogama.
Sad kad su se potrošili svi krediti i kad je svijet nikad polarizovaniji samo se može ublažiti šteta, a ublažit se NE MOŽE s onima koji su je napravili.
Ne može i tačka.
Ne. Sve su stvari koje vadiš kada ti trebaju, ne kada drugi misle da ih treba izvaditi.

Ni kartaši ne vade sve adute odmah i na početku. Čekaju priliku kada misle da ih je najbolje iskoristiti. Ne mora upaliti, ali oni misle da je tada najbolje.
Hakiz

#92586 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Hakiz »

sajber87 wrote: 07/04/2023 16:57
Hakiz wrote: 07/04/2023 16:52

Kako je Ešdaun mogao poslati Šarovića sa pozivcije člana Predsjedništva u zatvor, tako je mogao i Šmit kazniti SDA.

AKo nije, to znači da nije imao razlog. A on je vrhovni tumač Dejtonskog sporazuma itd.

Sve je regularno SDA uradio. Da nije, Šmit bi ga kaznio.

Žao mi je, tako pravo radi. Ako nisi osuđen, pravno kažnjen, nisi kriv.
sajber87

#92587 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by sajber87 »

Hakiz wrote: 07/04/2023 17:05
sajber87 wrote: 07/04/2023 16:57

Kako je Ešdaun mogao poslati Šarovića sa pozivcije člana Predsjedništva u zatvor, tako je mogao i Šmit kazniti SDA.

AKo nije, to znači da nije imao razlog. A on je vrhovni tumač Dejtonskog sporazuma itd.

Sve je regularno SDA uradio. Da nije, Šmit bi ga kaznio.

Žao mi je, tako pravo radi. Ako nisi osuđen, pravno kažnjen, nisi kriv.
Kakav je osjecaj pisati post a to sto pises i sam znas da je suplja na kvadrat i da nema veze sa onim sta se desilo u praksi. Nekad je ohr radi manjih stvari skidao politicke glave, sada je drugacija politicka procjena zapada kako rjesiti situaciju u bosni, sada to ne rade sto ne znaci da nece. Zavisi od politicke procjene prije svega amera. Sto se tice sudova , ako ocekujes da sudstvo nakon 30 godina sda vladavine donosi pravedne odluke onda si u najmanju ruku naivan, ali situacija ce ici na bolje jer su veliki igraci odlucili uvesti reda i u sudstvo tako da u narednim mjesecima ocekuj neocekivano :mrgreen:
relativno84

#92588 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by relativno84 »

DF nudi prijedlog po kojem SDA nije u vlasti, a Trojki nije prihvatljiv jer bi u budućnosti mogao da našteti HDZ.
Toliko energije trose da brane poziciju Draganu da su sebe zanemarili, kao da su zadnji izbori, kao da nece biti prilike da se napravi nesto drugo, sad ili nikad. Gaze svoje principe iz samo njima poznatih razloga, dok tapkaju u mjestu i cekaju novu sadaku MZ, kao neko siroce iz barake a iza njih skoro pola miliona glasova.
Bloo
Globalna šefica

#92589 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Bloo »

relativno84 wrote: 07/04/2023 17:28
DF nudi prijedlog po kojem SDA nije u vlasti, a Trojki nije prihvatljiv jer bi u budućnosti mogao da našteti HDZ.
Toliko energije trose da brane poziciju Draganu da su sebe zanemarili, kao da su zadnji izbori, kao da nece biti prilike da se napravi nesto drugo, sad ili nikad. Gaze svoje principe iz samo njima poznatih razloga, dok tapkaju u mjestu i cekaju novu sadaku MZ, kao neko siroce iz barake a iza njih skoro pola miliona glasova.
Mozes li, molim te, taj prijedlog ovdje napisati?
Officer Crabtree

#92590 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Officer Crabtree »

Nermin Neka Nikšić, premijer!

:thumbup:
Vaya

#92591 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Vaya »

I šta bi?
SDA sa 24% od ukupnih glasova i kontrolnim paketom u DN glumi nezaobilaznost, a HDZ sa 9% od ukupnih glasova i kontrolnim paketom u DN je naravno nezaobilan pod mrtvu glavu...
P.S. Samo sto mislim da je HDZ po onim svojim kamenjarskim zabitima gdje samo poskoci i crne udovice paradiraju pokr'o duplo vise glasova nego SDA... :roll:
Vaya

#92592 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Vaya »

doktor78 wrote: 07/04/2023 16:01
Vaya wrote: 07/04/2023 15:41 Samo kmecanje imamo većinu, imamo većinu, pomozite nam da budemo vlast...kod nas kao i kod dosta drugih demokratija u svijetu nije dovoljna samo 50+1, da bi bio vlast i da bi rukovodio...

Trojka+, koja se redovno poziva na USA, je po istom takvom principu funkcionise...

Znači Al Gore je imao vise glasova od Busha, Hilary je imala više glasova id Trumpa, pa ni jedno, ni drugo nisu bili predsjednici, niti su cmizdrili Supreme courtu da ih imenuje za predsjednika, nego je zakon ko će imati više elektora...

Tako i ovdje, ukoliko hoces da imas vlast, moras ispuniti pun kurac nekakvih uslova, kao što je da imas članove rukovodstva FBiH koji je imenovati vladu, a ne samo da imas prostu većinu u domovima...

Tako da...
Muamere Zukiću, jesi l to ti? :mrgreen:
Sto Muamer Zukic? Sta je sa njim? :lol:
Vaya

#92593 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Vaya »

https://istraga.ba/nakon-intervencija-i ... -naroda-i/

Evo rjesenja...

Naravno, stiglo iz Coviceve haciende... :lol:

Igramo se sve, dok HDZ ne bude u ustavu, a Trojka da bude dio vlasti... :lol:
geoxx

#92594 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by geoxx »

Vjerovati da OHR, uzevsi u obzir sve okolnosti, historiju i znacaj te institucije, kontrolise Zagreb, pored PICa, EU, Amerike i Britanije, moze samo kompletna budala.

Ja razumijem zasto ova stranacka glasila forsiraju tu pricu, jer su sve te price uvijek pocinjale iz istog izvora, ali da obican narod pusi tu pricu... Naravno da je cilj te price uvijek isti - ogaditi OHR narodu, izazvati gnjev i tako diskreditovati svaku buducu odluku.

I smarate sa tim ugradjivanjem nekog u Ustav. Neka Trojka ili DF uzme HDZu glasove i ugraditi ce se i oni u Ustav.
Officer Crabtree

#92595 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Jok, kontroliše ga Priština :lol:
Dr Arsla

#92596 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Dr Arsla »

Danas VM smanjilo cijenu homologacije vozila. Tako rade kadrovi Osmorke :bih:
tandmand

#92597 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by tandmand »

pici wrote: 07/04/2023 15:42 “Ne mislim da je BiH neprijatelj Amerike. Međutim, okrenuo bih čitavu stvar. U čemu je odgovornost Sarajeva prema stavu SAD u odnosu na BiH. Pouzdano znam da je ambasador BiH u UN-u Sven Alkalaj tražio i molio od Predsjedništva BiH, ministarstva vanjskih poslova, da realizuje projekte inicijative i ideje koje njemu traži State Department, i nije bilo odgovora. Te funkcije su imali iz SDA i sada se žale što Amerika mijenja politku prema BiH. Šta je Sarajevo radilo svo ovo vrijeme. Nikakve inicijative prema SAD nismo imali. Upozoravani smo na korupciju, da se bošnjacki vrh vezao za Erdogana, pa podršku Muslimaskoj braći Bakira Izetbegovića. Danas Vućič ima bolje odnose sa arapskim svijetom nego mi. Pa sva kapitalna ulaganja su iz Kine i Turske u BiH. BH Telecom, kada čitav zapadni svijet gasi Tik Tok kupuje mrežu od Huaweija. Zar mislite da to niko u SAD ne prati. Kad iranski dronovi ubijaju ukrajinske civile, Bisera Turković prima ministra vanjskih poslova Irana u Sarajevu i Amerika neprijatelj”, kazao je Pećanin.

51:58... sve rečeno o porazavajucoj poliKITI sdO i bOkira i onda kmeČite, kmeČite i treba da kmeČite, kradete, lažete, falsifikujete i hoste drzavu i vlOst, hoste moj qurac.MRŠ.
A Kinezi valjaju kad prave Pelješki most

U Njemačkoj sam kupio Huawei mobitel .... da li sam sumnjiv?

Evo obrisat ću i Tik Tok (preporuka za sve Bošnjake) ....
velikonja

#92598 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by velikonja »

geoxx wrote: 07/04/2023 18:45 Vjerovati da OHR, uzevsi u obzir sve okolnosti, historiju i znacaj te institucije, kontrolise Zagreb, pored PICa, EU, Amerike i Britanije, moze samo kompletna budala.

Ja razumijem zasto ova stranacka glasila forsiraju tu pricu, jer su sve te price uvijek pocinjale iz istog izvora, ali da obican narod pusi tu pricu... Naravno da je cilj te price uvijek isti - ogaditi OHR narodu, izazvati gnjev i tako diskreditovati svaku buducu odluku.

I smarate sa tim ugradjivanjem nekog u Ustav. Neka Trojka ili DF uzme HDZu glasove i ugraditi ce se i oni u Ustav.
problem je sto se ta prica na kraju pokaze tacnom,

a ohr stvarno cini sve da se sam ogadi, eno npr jucasnji magarcev tvit o opsadi sarajeva...pa jebemumater dosao si u strani zemlju, nauci nesto o njoj, nemoj biti ko memic u pakistanu
tramvajtrojka

#92599 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by tramvajtrojka »

Image

Ev Munira ponovno tabiri politiku i sta bi trebalo :lol: :lol: :lol: mogla bi malo finansijska policija i njezine racune da pregleda da vrati sve ono sto je pokrala na srebrenickoj tragediji :(
Officer Crabtree

#92600 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

@tramvajtrojka
Locked