Ukrajina

statixx

#154926 Re: Ukrajina

Post by statixx »

Zna li se gdje orci imaju najslabije postavljene i pripremljene odbrambene linije?
agent_zero

#154927 Re: Ukrajina

Post by agent_zero »

drug_profi wrote: 07/04/2023 12:00
agent_zero wrote: 07/04/2023 11:54 Strašno razočarenje...
Zašto?
Sasvim očekivano. Postepeno povlačenje radi smanjenja vlastitih gubitaka, pri čemu nanosiš nesrazmjerno veće napadaču.
Sačekaj epilog. Možda nam se samo sve objasni.
Zato.... što se nije smio dozvoliti pad Soledara i Bahmuta. Pola ljeta i pola jeseni se napadali Kremina i Svatove, nula bodova.

Sačekat ću epilog, ali ovo je baš razočarenje u borbenu sposobnost ukrajinske vojske.

Meni je odsad samo jedno mjerilo - teritorija. Jer radi toga se i vodi rat.
drug_profi

#154928 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

sumirprimus wrote: 07/04/2023 11:59
Smatra se da Ukrajina planira zabiti klin kroz teritorij pod ruskom okupacijom duž južne obale Crnog mora i Azovskog mora, u blizini Krima, ili tražiti ponižavajući preokret u borbama u regiji Donbasa ili oboje.
nema ba tu puno strana. udaraju ili drito u glavu ili dole na jugu presijecaju, a vjerovatno ec biti sve odjednom pa gdje prodje.
Evo da se malo poigram generala.

Ono što je meni logično jeste:
1. pravac Svatove-Kremina prema Staroblisku pa jug odsjeći Lugansk.
2. Pravac Popasna-Majorsk, odsjecanje Bahmuta, Horlivke i velikih ruskih efektiva oko njega, a zatim širenje južno od Luhanska i dole prema Donjecku.
3. Pravac Vuhledar na istok prema Donjcku i na jug i spajanej sa sjevernim prodorom sa Popasne.
4. Pravac Melitopol
5. možda desant preko Dnjepra negdje. Kahovka ili sl.

Za ovo treba strašno dobra organizacija i vojna sila, ali ako bi pukle linije, nastupio bi haos i opšta panika. Sumnjam da bi iko uspio organizovati ikakvu obranu,naročito jer nakon što se pređu linije iz 2014. nema više pripremljenih fortifikacija u Donbasu.
sumirprimus

#154929 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

statixx wrote: 07/04/2023 12:11 Zna li se gdje orci imaju najslabije postavljene i pripremljene odbrambene linije?
sve im je isto. po onom to mozemo v idjeti naravno
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#154930 Re: Ukrajina

Post by japin_mutapi »

statixx wrote: 07/04/2023 12:11 Zna li se gdje orci imaju najslabije postavljene i pripremljene odbrambene linije?
oko moskve
sumirprimus

#154931 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

bub samolet
agent_zero

#154932 Re: Ukrajina

Post by agent_zero »

SanskiBiser wrote: 07/04/2023 12:05
Spoiler
Show
agent_zero wrote: 07/04/2023 11:11

Pa jbt, zar su ukrajinci toliko slabi?
Vijest o povlacenju iz Bahmuta o kojima su Rusi izvjestavali i napravili pricu da napustaju citav grad je bila tacna samo za povlacenje iz ovog dzepa gdje su Ukrajinci bili izlozeni vatri sa tri strane od VDV jedinica, povlacenje je izvrseno prema zeljeznickoj pruzi gdje je ispred pruge konsolidovana i formirana nova odbrana. Problem pocinje 3 aprila kad je VDV dovukao TOS i djelovao po polozajima Ukrajinaca na prostoru stadiona Metalurg to je dejstvo ponovljeno 4 aprila nakon cega se VDV usetao i zauzeo i stadion i prostor oko njega i dosli su do hotela Atlantik koji je nedaleko od stadiona... Cini se da je VDV ima zadatak da pokusa izaci postepeno do pruge a do tad bi Wagner bio ponovo spreman za nastavak po svom receptu. Sta Ukrajinci cekaju to zna samo koliko ono 4-5 ljudi...Zanimljivo je da Prigozin ne spominje VDV isto kao sto je precutkivao VDV kod Soledara i pokusao je da pripise Soldar koliko se sjecam potpuno Wagneru...

Image

Cooper jutros pise da je ZSU po vijestima koje stizu sa terena vratio nazad Krasnohorivku sjeverno od Avdivke i da da su odbacili Ruse sa juznih i juzno-zapadnih krajeva Avdivke. Osim toga na ratistima mimo Avdivke i Bakhmuta ima samo razmjene artiljerijske vatre i nekih malih lokalnih napada i kontranapada.

Takodje u ovom dijelu grada se izvode fortifikacijski radovi prave novi odbrambeni polozaji ili "last stand" ili "stagining area" za kontranapad. To je dio grada kojeg je juce i Prigozin spomenuo.
Image

Izvori: Tom Cooper Facebook i DefenceTalk.
Ispade vdv bolji od sve ijedne specijalne jedinice ukrajinske vojske koje su se izrotirale u Bahmutu.

Ako je vdv i jedan tos (kojeg btw imaju i ukrajinci, pa što nisu s njim dejstvovali?) promijenio situaciju na terenu, onda ne znam stvarno...

Nije bolje linije u samom gradu bilo od korita Bahmutovke.
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#154933 Re: Ukrajina

Post by japin_mutapi »

pobice ih ukrajinci ko valter svabe
Dimu1927

#154934 Re: Ukrajina

Post by Dimu1927 »

agent_zero wrote: 07/04/2023 12:00 Kad ne mogu Bahmut odbraniti, nema šanse da će rusofašiste uspjeti otjerati.
6 mjeseci ga brane i sprzili vise desetina hiljada orka... kuku lele nece moci ih otjerati, eto rusa za tri dana u kijev opet...
skrbavi-admin

#154935 Re: Ukrajina

Post by skrbavi-admin »

iako smo mi ovdje navijacki ostrasceni - nazalost granica ukrajine je dosta velika da bi i za rusku armiju ili bilo koju drugu armiju bio izazov da se brani.....

meni je odsustvo bilo kakvih neprijateljskih ruskih vojnih operacija sa sjevernog kvadranta prilicno skakljivo za bilo kakvu ofanzivu....

ukrajina da se brani treba joj pola do milion vojnika..... neprijatelj ide mesom i ne zali ga - u biti se vodi borba sa bas beskrupuloznim neprijateljem kojem ni vlastiti covjek ne znaci nista a kamo li ukrajinski.....

bio mi je ovaj rat nejasan otpocetka a sad mi je jos i vise nejasan.....

kao sto rekoh razumijem ostrascenost - al kad liniju cuvaju baterije teskih mitraljeza to moze znaciti samo smrt za relativno nenaprednu vojsku i vojsku koja treba oslobadjati i cistiti teren.......

pravac napredovanja i ako je oslobadjanje teritorija u pitanju trebaju da prate putevi kojima bi brzo dolazile popune i smjene - nemos ocekivat da ce ti rucak i municija doc preko tajgi i kaljuge.....

nekako mislim da su ukrajinci zbunjeni totalno ovolikim silovanjem bahmutske linije koja ocito nema predaha i da taj momenat rusi koriste da im odloze neki jaci kontranapad.....

mozda jednostavno ukri melju ruse bas tu na Bahmutu koliko mogu da popuste druge rejone u koje bi se eventualno ušetali bez puno otpora......

uglavnom ŠBB KBB :run:
drndalo

#154936 Re: Ukrajina

Post by drndalo »

Hame_ wrote: 06/04/2023 19:25
pici wrote: 06/04/2023 18:51

To znaju tri covjeka i to je dovoljno, vec pet i vise to nije tajna nego prosljedna informacija.
Deru uskurac, kodam je svjetski rat.

Dosadni su više.
SajOps bajo moj...
statixx

#154937 Re: Ukrajina

Post by statixx »

sumirprimus wrote: 07/04/2023 12:14
sve im je isto. po onom to mozemo v idjeti naravno
Ali nije Putinu isto, njemu su Krim i kopneni koridor najveca boljka i vjerujem da su se resursi rasporedjeni u skladu s njegovim zeljama i strahovima. :D

Ovi bokovi koje su orci osvojili u zimskoj ofanzivi, oko Avdiivke i Bakhmuta, najlakse je pomesti jer nije bilo u planu da se brane, vec da idu dalje. Mozda tu udare i pociste od Soledara do Popasne, plus od Ivanivske prema jugoistoku. To bi znacilo da su anulirali zimsku ofanzivu - dzaba ste krecili :D - a onda ako krene panika i pocnu slati pojacanja, lakse bi bilo krenuti na Melitpol ili Svatove. :D

P.S. U ovom slucaju wagner ne bi vise imao sta da trazi u Ukrajini, Ukrajincima skace, a orcima opada moral.
Dendrlix

#154938 Re: Ukrajina

Post by Dendrlix »

Hame_ wrote: 07/04/2023 10:52 Ne poznaješ tematiku. Eto pitaj nekoga ko radi u nekom telekom operateru šta zna ako ima IP adresu i vrijeme upisa na Internetu.

Zna npr kome telekom račun ispostavlja sa te IP adrese u to vrijeme.

Meni je to dovoljno da odjebem Telegram.
Znam ja tematiku i radim u BHT-u. IP adresa i vrijeme korištenja ne znači ništa bez nekoga unutar firme koji to može otkriti.
Može Putin murac saznat kome se šalju računi ako zna IP adresu. Jedino ako je dobar sa Asimom pa mu Asim završi. Ili sa Osmicom. Ko ti je to objasnio veze nema
Bernardinac

#154939 Re: Ukrajina

Post by Bernardinac »

sumirprimus wrote: 07/04/2023 11:03

tri su grupacije, juzni front, centralni, i sjeverni. dakle nema tu plaho mjseta za iznenadjenja. ili drito na odnjeck, ili preko harkiva na luganjsk, ili juzno prema melitopolu, prema berdnjaku do mora, ili preko dnjepra negdje da krenu , ili u isto vrijeme na sve tri strane.
Iznenađenje kažeš?
Hmm. 🤔
Pravac Rusija....
Klinci, Belgorod, Kursk, Voronjež.
To niko ne bi očekivao :mrgreen:
SanskiBiser

#154940 Re: Ukrajina

Post by SanskiBiser »

agent_zero wrote: 07/04/2023 12:15
SanskiBiser wrote: 07/04/2023 12:05
Spoiler
Show

Vijest o povlacenju iz Bahmuta o kojima su Rusi izvjestavali i napravili pricu da napustaju citav grad je bila tacna samo za povlacenje iz ovog dzepa gdje su Ukrajinci bili izlozeni vatri sa tri strane od VDV jedinica, povlacenje je izvrseno prema zeljeznickoj pruzi gdje je ispred pruge konsolidovana i formirana nova odbrana. Problem pocinje 3 aprila kad je VDV dovukao TOS i djelovao po polozajima Ukrajinaca na prostoru stadiona Metalurg to je dejstvo ponovljeno 4 aprila nakon cega se VDV usetao i zauzeo i stadion i prostor oko njega i dosli su do hotela Atlantik koji je nedaleko od stadiona... Cini se da je VDV ima zadatak da pokusa izaci postepeno do pruge a do tad bi Wagner bio ponovo spreman za nastavak po svom receptu. Sta Ukrajinci cekaju to zna samo koliko ono 4-5 ljudi...Zanimljivo je da Prigozin ne spominje VDV isto kao sto je precutkivao VDV kod Soledara i pokusao je da pripise Soldar koliko se sjecam potpuno Wagneru...

Image

Cooper jutros pise da je ZSU po vijestima koje stizu sa terena vratio nazad Krasnohorivku sjeverno od Avdivke i da da su odbacili Ruse sa juznih i juzno-zapadnih krajeva Avdivke. Osim toga na ratistima mimo Avdivke i Bakhmuta ima samo razmjene artiljerijske vatre i nekih malih lokalnih napada i kontranapada.

Takodje u ovom dijelu grada se izvode fortifikacijski radovi prave novi odbrambeni polozaji ili "last stand" ili "stagining area" za kontranapad. To je dio grada kojeg je juce i Prigozin spomenuo.
Image

Izvori: Tom Cooper Facebook i DefenceTalk.
Ispade vdv bolji od sve ijedne specijalne jedinice ukrajinske vojske koje su se izrotirale u Bahmutu.

Ako je vdv i jedan tos (kojeg btw imaju i ukrajinci, pa što nisu s njim dejstvovali?) promijenio situaciju na terenu, onda ne znam stvarno...

9ti mjesec da bi zauzeli ovoliku povrsinu nema sta cudo jedno od 2 sveCke sile. :D
Image
DebelinJoe

#154941 Re: Ukrajina

Post by DebelinJoe »

2014. Izdaja Ukrajinske mornarice i predaja Rusima.

Mariupolj 2014. Ukrajinska vojska ulazi u grad. Obratiti pažnju na izgled i slabu opremljenost te vojske. UA vojnici su zbunjeni i isprepadani.

Sloviansk 2014. Ukrajinski vojnici predaju se lokalnoj proruskoj rulji.

melac

#154942 Re: Ukrajina

Post by melac »

pici wrote: 07/04/2023 09:52
sumirprimus wrote: 07/04/2023 09:43

znaci stvarno bezbeze trosim vrjemei energiju nabjedjujuci se na nebitne stvari. ja ne koristim tg jer sam upozoren na isti. jer su ga napraviali ruski hakeri, koji dio nije jasan jbe se meni ko ga koristi. meni dosta. sto se tice paranoje, istu paranoju sam upozoravo na pocetku invazije, i pred istu kad sam mislio da sam lud i ja i oni koji su mi o istoj pricali. ko tebi brani da gakoristis? ja iznosim svoje misljenje o njemu, vlajda imam pravo?
ja sa agresorima ne pricam, ne dijelim info, ne koristim njista njihov, zivo me zabole za jih, nema linija ko crna bijela, nema sive. ne interesuje me.
Upravo tako, ja vise ne koristim nista kinesko od tehnologije i softvera pa cak ni krekovane igrice i programe a pogotovo ruske.Meni je facebook i twiter hakovan, tako da telegram i te kineske mobitele zaobilazim u sirokom luku.Bosnjo je preko BH Telekoma ubacio kineske mobitele, jako pametni ovi sdO minderasi.Il si sa zapadnom civilizacijom ili si sa Mordorom i orcima, sredine nema.Zabrinuti i neutralni nek se premjeste na sjeverni a moze i juzni pol.Bitka je pocela i vodi se svim sredstvima.
Smatram veci problem kod Telegrama i Tik Toka utjecaj na one koji nemaju izgradjen stav oko necega sa plasiranjem sadrzaja koji odogovara agendi Moskve i Pekinga, a manji do nikakav utjecaj na one koji imaju jasan i izgradjen stav, oni ce se samo nasmijati na providne i perfidne podvale.
A kada i ovi koji su jakog i cvrstog stava koriste takve aplikacije, onda se siri baza korisnika i povecava domet i do onih koji do jucer i nisu imali taj Telegram ili Tik Tok. I tako se nove generacije odgajaju da sutra podrze narativom i politiku i stavove koje zeli Moskva ili Peking jer mogu dirketno da plasiraju sadrzaj koji im ide u prilog. Eto tu ja vidim problem, vidjeli smo kako se kroz Facebook manipuliralo sadrzajem koji prosjecni amer cita a u svezi izbora Trumpa za predsjednika. A sto je tek moguce kada je Telegram direktno ruski, necu ni da zamisljam.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#154943 Re: Ukrajina

Post by pici »

Tri glavna cilja ukrajinske vojske su Donjeck, Luganjsk i Krim tj Sevastopolj.Bilo sta da vrate od ovo troje je ogroman udarac kremlju i moguci uvod u totalni ruski poraz.
Rusi su svoju poBedu u Ukrajini propustili ne osvajanjem Kijeva i Harkiva.Sad je red na Ukrajince da ostvare makar jedan od ova tri cilja.Sve ostalo je je samo produzetak rata i agonije.
Hame_
Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!

#154944 Re: Ukrajina

Post by Hame_ »

Dendrlix wrote: 07/04/2023 12:59
Hame_ wrote: 07/04/2023 10:52 Ne poznaješ tematiku. Eto pitaj nekoga ko radi u nekom telekom operateru šta zna ako ima IP adresu i vrijeme upisa na Internetu.

Znam ja tematiku i radim u BHT-u. IP adresa i vrijeme korištenja ne znači ništa bez nekoga unutar firme koji to može otkriti.
Može Putin murac saznat kome se šalju računi ako zna IP adresu. Jedino ako je dobar sa Asimom pa mu Asim završi. Ili sa Osmicom. Ko ti je to objasnio veze nema
Pa upravo si potvrdio ono što sam napisao :thumbup:

*I usput potvrdio koliko ste vi, iz tih državnih firmi... (dobio bi ban ako napišem).
sumirprimus

#154945 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

leti leti leti
lasta
Dimu1927

#154946 Re: Ukrajina

Post by Dimu1927 »

SanskiBiser wrote: 07/04/2023 13:05
agent_zero wrote: 07/04/2023 12:15

9ti mjesec da bi zauzeli ovoliku povrsinu nema sta cudo jedno od 2 sveCke sile. :D
Image

joj ovog agenta sto drami, eto rijeka bahmutovka siroka ko rio grande pa da je ne mozes preci, posebno kad si vec juzno i sjeverno od grada presao rijeku. Kuku lele
Last edited by Dimu1927 on 07/04/2023 14:07, edited 1 time in total.
sumirprimus

#154947 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

pici wrote: 07/04/2023 13:43 Tri glavna cilja ukrajinske vojske su Donjeck, Luganjsk i Krim tj Sevastopolj.Bilo sta da vrate od ovo troje je ogroman udarac kremlju i moguci uvod u totalni ruski poraz.
Rusi su svoju poBedu u Ukrajini propustili ne osvajanjem Kijeva i Harkiva.Sad je red na Ukrajince da ostvare makar jedan od ova tri cilja.Sve ostalo je je samo produzetak rata i agonije.
krim ide juznim pravcem do mora, tu bi krim trebao biti zadnja faza. prvo klin tokmak, melitopol...
Vedoo

#154948 Re: Ukrajina

Post by Vedoo »

Evo ja radim u jednom operateru.

Što bi rekao Bake: "Ja, i?".
Imam tvoj IP adresu, ime uređaja, podatke lokacije. Šta imam od toga?
Uostalom, kao što tvoj IP provajder ima tvoje podatke dok pišeš ovdje.

Malo previše paranoje...
sumirprimus

#154949 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

a sad i snimka
sumirprimus

#154950 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

uh buba
Post Reply