Ukrajina

Avetinho

#154826 Re: Ukrajina

Post by Avetinho »

Ironmen wrote: 06/04/2023 18:49
Avetinho wrote: 06/04/2023 16:42

Cekaj da ovo malo popravim: ... sto ne vratimo vjerovatno ce biti ukrajinsko nekim dogovorom, sve zavisi od proljetne ofanzive ...
Da da isto kosto smo mi u Dejtonu vratili sve, a evo nakon skoro 30 godina dobijamo i treci :bih:
Razlika je u tome da glavni igrac ne poziva "zaracene strane na mirno rjesenje sukoba", nego snabdijeva zrtvu agresije sve mocnijim oruzjem u sve vecim kolicinama. Rusiji ne pomaze ni to sto je vjecni neprijatelj glavnom igracu, a ovome je u interesu sto manja i slabija Rusija. Jos, treba uporediti s "Olujom" u Hrvatskoj, ne sa nasim rogobatnim rjesenjam.
SanskiBiser

#154827 Re: Ukrajina

Post by SanskiBiser »

CrveniKuk wrote: 06/04/2023 19:52
SanskiBiser wrote: 06/04/2023 16:15 Stefan Korshak - vojni dopisnik Kijev Posta.

ostatak:
https://medium.com/@Stefan.Korshak/apri ... 23340049ce
Možda, radi nedostatka divizija i njihovih komandi, Ukrajinci žele da u Bahmutu imaju, radi lakšeg rukovođenja i komandovanja, da imaju jednu brigadu sa jednom komandom. Kao sto i sam znaš, do sada je u Bahmutu bilo mnogo bataljona iz različitih brigada i vjerovatno radi nedostatka odgovarajuće operativne komandne koju može pružiti u ovom situacijama divizija, dolazilo je do određenih problema u koordinisanju tih bataljona na terenu. Da Ukrajinci imaju divizije, do ovakvih problema ne bi dolazilo. Jednostavno, Ukrajinci nemaju u ovom trenutku odgovrajće jedinice operativnog nivoa i bilo je određenih preporuka, kao glasina da Ukrajinci moraju početi da osnivaju divizije KoV radi lakšeg RIK-a.
A operativna grupa nije nista novo, mozes se samo ibretiti da Ukrajinci to nisu u stanju napraviti, Armija BiH imala operativne grupe po korpusima tamo gdje je bilo potrebno organizovati, VRS pravila isto, rutinska procedura, odabere se komandant, kasnije se raspusti grupa i vozi dalje.

Korshak je bio pocetkom marta u Bahmutu sa vojnicima na linijama i uvjerio se da nema manjka municije bilo koje vrste i da Ukrajinci imaju premoc u artiljeriji. Posto je pod ugovorom sa ministarstvom odbrane otvoreno kaze da o nekim stvarima ne moze govoriti koje je tamo vidio barem dok ne prodje par mjeseci. Ako imas vremena i interesa procitaj Q&A sesiju koju je objavio na mediumu vezano za taj boravak u Bahmutu. Inace Korshak je Amerikanac...

https://medium.com/@Stefan.Korshak/marc ... 4877395bae

Ovo je zanimljiva vijest, cuj Prigozina danas :-)
"It should be clearly said that the enemy (Ukrainian forces) is not going anywhere (from Bakhmut). They have organized defense inside the city, first by the railway, then in the area of high-rise buildings in the western district of the city," Prigozhin said in a comment shared by his press service on Telegram.

According to Prigozhin, Russian forces are faced with three issues, namely a lack of "properly organized command," weak flanks, and not enough ammunition.
https://news.yahoo.com/wagner-group-fou ... 09421.html

Image
Tu se vidi ta pruga koju Prigozin spominje. Inace ovo za manjak municije sto Prigozin prica je dolaskom VDV poboljsano i pojacana su artiljerijska dejstva u gradu. Mada ni priblizno kao kod Ukrajinaca a daleko od onoga u SD kad su ravnali sa zemljom citave gradske blokove. Cooper se boji ruske avijacije koja ako dostigne nivo slobode djelovanja kao kod Avdivke sto su imali bice tesko i u gradu i oko grada a danas je spominjao da su djelovali i raketama kao i avio bombama...
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#154828 Re: Ukrajina

Post by Bobi »

madner

#154829 Re: Ukrajina

Post by madner »

CrveniKuk wrote: 06/04/2023 19:44
madner wrote: 06/04/2023 11:08

Govoriti o nekoj organizaciji kod Bakmuta i planskom povlacenju nema smisla jer je ogromna makljaza u pitanju. Ginu njihovi ali ginu i nasi. Plan je bio odbraniti Bakmut i zato je ZSU poslala velika pojacanja. Na bokovima su barem osigurali linije, ali Rusi su izvrsili rotaciju jedinica u tom vremenu. Sada je kreno novi val sa svjezim jedinicama i u gradu i na bokovima.
Sto se tice artiljerije, 3 artiljerijske brigade su bile vec tu. Falilo im je municije. GS je odlucio da dio zaliha za ofanzivu iskoristi kako bi odbranio grad.

Problem sa planom odbrane je sto ZSU ne moze ubaciti previse jedinica u sam grad jer a) logistika je upitna b) prijeti zatvaranje u kotlic.
Naravno da ginu, jer je rat. U ratu se gine, zar ne!? Ja i dalje tvrdim, da Ukrajinci rade sve planinski i organizovno oko Bahmuta. I pojačanja, koja su slali u sam Bahmut bila su dozirana taman toliko, da ne dođe do kolapsa i rasula u linijama odbrane kod Ukrajinaca, kao i da se u datim trenucima, određene jedinice iz neposrednog dodira sa Rusima, mogu povući na neku novu liniju odbrane. Ja koliko znam, vojna teorija poznaje termin plansko povlačenje i ne vidim razloga zbog kojeg se ta teorija, ne može primjeniti sa svojim specifičnostima tokom izvođenja borbenih zadataka odnosno u ratu. Ja svoja promišljanja, o planskom i dobro organizovanom djelovanju Ukrajinaca , baziram na tome, da oni u toku višemjesečnih borbenih djelovanja u Bahmutu, nisu upotrijebili nijednu svoju novoformiranu brigadu. Svi znamo, da takve brigade u ZSU postoje, ali još uvijek ništa o njima nismo čuli, sto se tiče njihovog anganžmana u toku izvođenja nekih borbenih zadataka. Ja sam duboko ubjeđen, da Ukrajinci, bez obzira na određene poteškoće koje imaju, drže stvari pod svojom kontrolom.
Zna, samo to se primjenjuje kada si u inferiornom polozaju i znas da to ne mozes promjeniti. Nisu upotrijebili novoformirane brigade vise jer su iste krive sto imamo bitku za Bahmut. Te brigade su pukle sjeverno i juzno, zato su i vratili 93. prije vremena u liniju. Tako da bar u gradu imaju najbolje jedinice sto imaju, a zasto nemaju dovoljan broj ljudi da zaustave Ruse je glavno pitanje. Jer ako ih zaustavis i onda pocnu da se napadi razbijaju u pripremi i daleko od linije imas stvarno dobar omjer.
statixx

#154830 Re: Ukrajina

Post by statixx »

Wargonzo u Bakhmutu. :D
CrveniKuk

#154831 Re: Ukrajina

Post by CrveniKuk »

madner wrote: 06/04/2023 21:34
CrveniKuk wrote: 06/04/2023 19:44
Naravno da ginu, jer je rat. U ratu se gine, zar ne!? Ja i dalje tvrdim, da Ukrajinci rade sve planinski i organizovno oko Bahmuta. I pojačanja, koja su slali u sam Bahmut bila su dozirana taman toliko, da ne dođe do kolapsa i rasula u linijama odbrane kod Ukrajinaca, kao i da se u datim trenucima, određene jedinice iz neposrednog dodira sa Rusima, mogu povući na neku novu liniju odbrane. Ja koliko znam, vojna teorija poznaje termin plansko povlačenje i ne vidim razloga zbog kojeg se ta teorija, ne može primjeniti sa svojim specifičnostima tokom izvođenja borbenih zadataka odnosno u ratu. Ja svoja promišljanja, o planskom i dobro organizovanom djelovanju Ukrajinaca , baziram na tome, da oni u toku višemjesečnih borbenih djelovanja u Bahmutu, nisu upotrijebili nijednu svoju novoformiranu brigadu. Svi znamo, da takve brigade u ZSU postoje, ali još uvijek ništa o njima nismo čuli, sto se tiče njihovog anganžmana u toku izvođenja nekih borbenih zadataka. Ja sam duboko ubjeđen, da Ukrajinci, bez obzira na određene poteškoće koje imaju, drže stvari pod svojom kontrolom.
Zna, samo to se primjenjuje kada si u inferiornom polozaju i znas da to ne mozes promjeniti. Nisu upotrijebili novoformirane brigade vise jer su iste krive sto imamo bitku za Bahmut. Te brigade su pukle sjeverno i juzno, zato su i vratili 93. prije vremena u liniju. Tako da bar u gradu imaju najbolje jedinice sto imaju, a zasto nemaju dovoljan broj ljudi da zaustave Ruse je glavno pitanje. Jer ako ih zaustavis i onda pocnu da se napadi razbijaju u pripremi i daleko od linije imas stvarno dobar omjer.
Od tih brigada koje ti spominješ, ja se sjećam brigada TO. Ja govorim o mehanizovanim brigadama, odnosno manevarskim brigadama ZSU. Te brigade se počinju formirati negdje u jesen prošle godine i one nisu mogle biti upotrebljene na Bahmutu u prošloj godini, kao i na samom početku ove godine, jer su bile u procesu ranog formiranja u smislu popunjavanja sa ljudstvom, obučavanja i opremanja, kao i formiranja komandi brigada i bataljona. One, do možda nekih mjesec-dva nisu imale ni dovoljno efektiva za bilo kakavu upotrebu kao jedne cjeline ni na nivou taktičkih jedinica, pogotovo kao na nivou združeno taktičkih jedinica. Međutim, taj proces, po nekoj logici stvari, u vremenskom smislu, stvaranja novih jedinica, je zavrešen prije mjesec-dva. Znači, u periodu od druge polovine januara-februara te novoformirane brigade su mogle biti upotrebljenje, ali nisu,jer nije bilo potrebe za tim. Jednostavno,procjena viših komadi ZSU je bila da postojeće “stare” brigade su dovoljne za izvršavanje borbenih zadataka. Ti si djelomično u pravu, kada kažeš da je 93.mehanizovana morala biti raspoređena iz razloga sto su Ukrajinci precijenili snagu jedinica TO. Imamo čak kritiku koja je ovdje navedena od strane jednog britanskog generala koji je rekao da Ukrajinci prave grešku, jer jedinicama TO daju veoma malo teškog naouruzanja i druge bolje vojne opreme u odnosu na jedinice ZSU. I definitivno, taj neki srednji nivo komandovanja Ukrajincima nedostaje. To može svaki laik vidjeti, jer imamo veliki broj brigada-pa veliku prazninu-komande vojnih oblasti/Distrikta-GŠ.
Last edited by CrveniKuk on 06/04/2023 22:27, edited 1 time in total.
CrveniKuk

#154832 Re: Ukrajina

Post by CrveniKuk »

studiorum_tuzlaensis wrote: 06/04/2023 20:15 Sto je brojnija vertikala, to je vojska kilavija. Divizije su mozda bile potrebne prije 50 godina dok su se još i golubovi koristili za komunikaciju.

Dobra koordinacija u glavnom stabu/armijskoj grupi eliminise potrebu za divizijama.

Ali masivne su vojske u pitanju pa mozda i ne ide bez divizije.
Ne bih se složio. Ukrajinci imaju previše brigada i između njih do komadi vojnih oblasti i GŠ nema nijedna komanda. Svaki strateški pravac djelovanja mora imati svoje operativne pravce, ali oni se ne mogu vršiti bez odgovarajućih operativnih komandi. Možda, jedan od razloga, pored zamora jedinica i nedovoljne logistike, zaustavljanja prošlogodišnje Ukrajinske ofanzive poslije oslobađanja Kupjanska i Limana je nedostatak upravo tih operativnih komandi.
jednonogi_Jack

#154833 Re: Ukrajina

Post by jednonogi_Jack »

Navodno povlačenje ruske vojske sa par pozicija poslije neuspješne zimske ofanzive radi pripreme odbrane od moguće ofanzive UA.
Prema izvorima u štabu ruskih oružanih snaga u Ukrajini, do povlačenja su uticala dva faktora. Prvo, ruske jedinice nisu mogle dalje napredovati jer su iscrpile ljudske i materijalne resurse. Drugo, akcije jurišnih jedinica Oružanih snaga Ukrajine kod Avdiivke pokazale su da se produženi front može probiti na više mjesta odjednom, pa je odlučeno da se linija dodira skrati kako bi se stvorila gusta odbrana oko Donjecka. , Yasinovataya i Horlivke, kao i jačanje odbrane oko Volnovakhe.
Ruske trupe počele su da napuštaju svoje položaje u nekoliko sektora fronta u regionu Donjecka, rekao je izvor za Novaya Gazeta.ru. Evropa“ u grupisanju ruskih trupa u Ukrajini.
Prema riječima sagovornika izdanja, Rusija povlači trupe sa "sjeverne platforme" kod Avdiivka. Sada se vode borbe za Novoselovku, ali ukrajinska vojska do sada "radije ukazuje na prisustvo" i ne juriša na ovo naselje, naveo je on. Istovremeno, "južna izbočina" kod sela Vodiane i dalje je pod kontrolom vojske Ruske Federacije. Oni mogu početi da se povlače u naredna dva dana.
Osim toga, ruske jedinice su napustile svoje položaje na Ugledaru, rekao je izvor Nove gazete. Evropa“. “Sada postoji siva zona duboka deset kilometara. Oružane snage RF se povlače u Volnovahu”, dodao je on.
Ruske trupe i dalje drže front u Marinki, ali tamo je ostalo malo ljudstva. U Bakhmutu su Oružane snage Ukrajine počele da „vraćaju nazad u centar koji su prethodno zauzeli Vagnerovci“, kaže izvor. Prema njegovim riječima, ukrajinska vojska se kreće sporo, ali uspješno. „Očigledno se ruske oružane snage sjeverno i južno od Bakhmuta spremaju za povlačenje“, zaključuje on.
Napuštanje položaja znači kraj ruske ofanzive. Ruske trupe su iscrpile svoj ofanzivni potencijal i prešle na odbranu, rekao je za tu publikaciju Aleksandar Musienko, šef Centra za vojno-pravna istraživanja. Prema njegovim riječima, smanjena je aktivnost ruske vojske na mnogim sektorima fronta.
“Iako se krvavi sukobi nastavljaju na području Bakhmuta i Avdiivka, intenzitet borbi je primjetno smanjen. Ukrajinske trupe na nekim područjima pažljivo potiskuju neprijatelja i kreću se dublje u njegove položaje”, rekao je on.
Rusija će vjerovatno početi koristiti artiljeriju ne za ofanzivu, već za odvraćanje Oružanih snaga Ukrajine. "Ruska Federacija još uvijek ima određeni broj granata", zaključuje on.
Da zimsko-proljećna ofanziva ruske vojske nije postigla svoje ciljeve ranije je pisao Američki institut za proučavanje rata (ISW). Ofanzivne operacije Moskve oko Bahmuta, duž linije Svatovo-Kremennaja, na frontovima Avdejevka-Donjeck i Vugledar nisu donele značajnije uspehe. Rusija nikada nije zauzela oblasti Donjeck i Lugansk unutar administrativnih granica.
Britansko ministarstvo odbrane je takođe primetilo da načelnik ruskog Generalštaba Valerij Gerasimov, koji je predvodio grupaciju trupa u Ukrajini krajem januara, nije bio u stanju da proširi rusku kontrolu nad Donbasom i da je postigao samo manje uspehe, trošeći osoblje iz mobilisani Rusi.
Dan ranije, Reuters je izvijestio da je Ukrajina obučila 40.000 regruta za jurišne odrede za kontraofanzivu. To bi moglo početi u narednim sedmicama ili mjesecima, rekli su agenciji sagovornici iz ukrajinske vojske.
drug_profi

#154834 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Telegram kanal Madyara je vrlo edukativan za sve koji bi htjeli da se bave naoružanom dronažom.
Nadam se da se ova iskustva sabiru i kopiraju.

A takođe bih da napomenem: terorizam je dobio mnogo novih opcija.

Sigurnosne sluzbe sirom svijeta ce sad morati kreirati nove taktike i principe.
drug_profi

#154835 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

CrveniKuk wrote: 06/04/2023 22:24 Možda, jedan od razloga, pored zamora jedinica i nedovoljne logistike, zaustavljanja prošlogodišnje Ukrajinske ofanzive poslije oslobađanja Kupjanska i Limana je nedostatak upravo tih operativnih komandi.
Složio bih se u mnogome sa ovim.
kamberovica polje

#154836 Re: Ukrajina

Post by kamberovica polje »

drug_profi wrote: 06/04/2023 22:30 Telegram kanal Madyara je vrlo edukativan za sve koji bi htjeli da se bave naoružanom dronažom.
Nadam se da se ova iskustva sabiru i kopiraju.

A takođe bih da napomenem: terorizam je dobio mnogo novih opcija.

Sigurnosne sluzbe sirom svijeta ce sad morati kreirati nove taktike i principe.
Mrsko mi sad tražit, ali prije jedno desetak godina sam na youtubeu gledao kratki film o korištenju rojeva malih dronova u terorističke svrhe...i bome to je vrijeme došlo.
drug_profi

#154837 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

The Russian occupier Yegor Guzenko with the call sign Thirteenth in his telegram channel directly admits that the population of the occupied territories of Ukraine considers the Russian military occupiers and hates them.

Guzenko urges not to take food from the Ukrainian population, as the Ukrainians are poisoning the Russian invaders.

The Russian soldiers themselves, as we see, have no illusions. They are well aware that they are not liberators, and the attitude towards them is about the same as it once was towards the Nazis.

@kazansky2017
drug_profi

#154838 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Ova vijest kaze da jos uvijek postoji granicni prijelaz između regije Donjeck i Rostova, čak je nedavno i obnovljen i počela je modernizacija.

Šta je sa pričom o aneksiji? Kao da je trebala da posluži za nekakve trgovine?

Pored toga, mobiksi iz donbasa se zale da ruske trupe kupe tijela samo svojih boraca, dok sve poginule mobikse sa okupiranih teritorija ostavljaju da trunu po livadama, čak i kad su ih mogli izvući.
drug_profi

#154839 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Ruski vojnik Andrey Morozov piše da se iz desanta na Avdievku i Mariyevku NIKO nije vratio.
drug_profi

#154840 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Jos nesto. Vidim da je Madyar sada sa svojim pticama oko Donecka.
Mnogo snimaka grada i okoline.

Psajops kao fejk hint, ili tu fakat ima nesto.
Ima i logike ako gledamo zasto se Bahmut brani, pored iscrpljivanja.
zigzag

#154841 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

Ima smisla udariti u glavu.
Gvozdeni1

#154842 Re: Ukrajina

Post by Gvozdeni1 »

drug_profi wrote: 06/04/2023 22:43

Ova vijest kaze da jos uvijek postoji granicni prijelaz između regije Donjeck i Rostova, čak je nedavno i obnovljen i počela je modernizacija.

Šta je sa pričom o aneksiji? Kao da je trebala da posluži za nekakve trgovine?

Pored toga, mobiksi iz donbasa se zale da ruske trupe kupe tijela samo svojih boraca, dok sve poginule mobikse sa okupiranih teritorija ostavljaju da trunu po livadama, čak i kad su ih mogli izvući.
Odavno se oni zale na to. Jos od ljetos.
Distortion

#154843 Re: Ukrajina

Post by Distortion »

Bub po wagneru u Bahmutu, radi Himars :izet:

Gori i na Krimu

Last edited by Distortion on 07/04/2023 00:16, edited 1 time in total.
Mrvice_ba

#154844 Re: Ukrajina

Post by Mrvice_ba »

Ukrajinci moraju napasti, nece dovijeka kapati lova.
drug_profi

#154845 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Rezultati posjete Poljskoj:
Još Rosomaka (Patria)
Još samohodnih minobacača 120 mm Rak
Još Piorun MANPAD sistema
Još Mig29 lovaca
drug_profi

#154846 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Još jedan trol post, a mozda i nije. Ne mozemo provjeriti.

Kaže da u Melitopolju spavanje ne postoji vise.
drug_profi

#154847 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Strykeri u pozadini na uvjezbavanju posada.
Primjecujemo protivminske rolere i plugove
madner

#154848 Re: Ukrajina

Post by madner »

CrveniKuk wrote: 06/04/2023 22:17
madner wrote: 06/04/2023 21:34

Od tih brigada koje ti spominješ, ja se sjećam brigada TO. Ja govorim o mehanizovanim brigadama, odnosno manevarskim brigadama ZSU. Te brigade se počinju formirati negdje u jesen prošle godine i one nisu mogle biti upotrebljene na Bahmutu u prošloj godini, kao i na samom početku ove godine, jer su bile u procesu ranog formiranja u smislu popunjavanja sa ljudstvom, obučavanja i opremanja, kao i formiranja komandi brigada i bataljona. One, do možda nekih mjesec-dva nisu imale ni dovoljno efektiva za bilo kakavu upotrebu kao jedne cjeline ni na nivou taktičkih jedinica, pogotovo kao na nivou združeno taktičkih jedinica. Međutim, taj proces, po nekoj logici stvari, u vremenskom smislu, stvaranja novih jedinica, je zavrešen prije mjesec-dva. Znači, u periodu od druge polovine januara-februara te novoformirane brigade su mogle biti upotrebljenje, ali nisu,jer nije bilo potrebe za tim. Jednostavno,procjena viših komadi ZSU je bila da postojeće “stare” brigade su dovoljne za izvršavanje borbenih zadataka. Ti si djelomično u pravu, kada kažeš da je 93.mehanizovana morala biti raspoređena iz razloga sto su Ukrajinci precijenili snagu jedinica TO. Imamo čak kritiku koja je ovdje navedena od strane jednog britanskog generala koji je rekao da Ukrajinci prave grešku, jer jedinicama TO daju veoma malo teškog naouruzanja i druge bolje vojne opreme u odnosu na jedinice ZSU. I definitivno, taj neki srednji nivo komandovanja Ukrajincima nedostaje. To može svaki laik vidjeti, jer imamo veliki broj brigada-pa veliku prazninu-komande vojnih oblasti/Distrikta-GŠ.
Procitaj intervju zbog kojeg je Kupola smjenjen. On je vodio bataljon nove brigade koji se zali da su ih susjedne jedinice napustile i da su zato se morali povuc. Sad oduzmimo tu samohvaljenje, jasno je da je ZSU pokusao drzati liniju sa novim jedinicama.
Nakon toga se zale da je popuna bila “sovjetska” mobilizovane su odmah slali. Sa autobuske stanice do rova za 15 dana.

Tacno je da ZSU ima nekih 8 jurisnih brigada koje drze u rezervi, ali da imaju mogucnost puno bi bolje bilo izvuci 92., 93., 3. jurisnu i puk specijalnih snaga nego imati te brigade na 100%.

Inace specificnost je da su te brigade iz nekog razloga pod ministarstvom odbrane, ne mogu ih ni poslat da hoce Siersky ili Zaluzni. Zasto mi nije jasno.
Itsoktobealone

#154849 Re: Ukrajina

Post by Itsoktobealone »

Mrvice_ba wrote: 07/04/2023 00:15 Ukrajinci moraju napasti, nece dovijeka kapati lova.
Mislim da će u narednih mjesec dana započeti operacija.
DebelinJoe

#154850 Re: Ukrajina

Post by DebelinJoe »

Malo da se vratimo u 2014. Ukrajianska vojska slabo naoružana, zbunjenja i demotivisana. Jedinice poslane da vrate Slavians i istjeraju proruske separatsiste bez borbe se predaju Rusima ili im se pridružuju.

Ukrajinska vojska danas je potpuna druga priča.
Post Reply