Preletili upload limit, pa im smanjena brzina. hhhskupljac_zeljeza wrote: ↑06/04/2023 18:44 Imate li vi smetnje u direktnom prenosu sjednice? Do pauze sve OK, sada štuca.![]()
Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
-
axe22
#92026 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
-
KojiJa
#92027 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
U pitanju je Sud BiH, znači ZKP BiH logično.Hakiz wrote: ↑06/04/2023 18:41ZKP BiH
ZKP FederacijeČlan 166
Tajno zasjedanje
(1) Vijećanje i glasanje obavlja se u tajnom zasjedanju.
(2) U prostoriji u kojoj se obavlja vijećanje i glasanje mogu biti prisutni samo članovi vijeća i zapisničar.
Gdje piše da se izdvojeno mišljenje ne smije objaviti?Član 166
Sadržaj zapisnika
(1) Zapisnik sadrži: naziv organa pred kojim se obavlja radnja, mjesto gdje se obavlja radnja, dan i
sat kad je radnja započeta i završena, imena i prezimena prisutnih osoba i u kojem svojstvu radnji
prisustvuju, kao i naznačenje krivičnog predmeta po kojem se preduzima radnja.
(2) Zapisnik treba sadržavati bitne podatke o toku i sadržaju preduzete radnje. U zapisnik se
doslovno unose postavljena pitanja i dati odgovori. Ako su prilikom preduzimanja radnje oduzeti
predmeti ili spisi, to će se naznačiti u zapisniku, a oduzete stvari će se priključiti zapisniku ili će se
navesti gdje se nalaze na čuvanju.
(3) Prilikom preduzimanja radnji kao što je uviđaj, pretresanje stana ili osoba ili prepoznavanje
osoba ili predmeta, u zapisnik će se unijeti i podaci koji su važni, s obzirom na prirodu takve
radnje ili za utvrđivanje istovjetnosti pojedinih predmeta (opis, mjere i veličina predmeta ili
tragova, stavljanje oznake na predmetima i dr.), a ako su napravljene skice, crteži, planovi,
fotografije, filmski snimci i slično to će se navesti u zapisniku i priključiti zapisniku.
Samo u ZKP BiH piše da se glasanje obavlja tajno.
Ako se primijeni ZKP BiH, član 166 kako se implicira na izdvojeno mišljneje ,to bi onda i presudu učinilo zabranjenom za javno objavljivanje, a naročito njeno obrazloženje.
Dakle, nije član 166 oba ZKP.
Samim izdvajanjem svog mišljenja narušava tajnost glasanja, tj javno objavljuje glasanje. Pa hajde dalje kroz zakon.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#92028 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
-
statixx
#92029 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Adamovic je naveo da zapisnik sa glasanja i vijecanja ide u kovertu i jedino Apelaciono vijece ima pravo na uvid kada odlucuje u drugostepenom postupku. Peric je svojim postupkom napravio pritisak na Apelaciono vijece.
- relativno84
#92030 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Vlado Adamović, ex sudija Suda BiH.
2006. osuđen za seksualno napastovanje 18godišnje djevojke zbog čega ga je tadašnji predsjednik VSTVa pobrisao gumicom i izbacio iz suda.
I naravno da je tadašnji predsjednik VSTVa bio sudija Branko Perić
- Roccohljup
#92031 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Koliko znam zakonom o krivicnom postupku je zabranjenoHakiz wrote: ↑06/04/2023 18:16Ima li zakon ili drugi akt po kojem je zabranjeno javno iznijeti izdvojeno mišljenje.geoxx wrote: ↑06/04/2023 18:12
Kakav klaun. Ja znam samo za jedan slucaj gdje je sudija javno iznosio svoje izdvojeno misljenje i znam da je disciplinski odgovarao. Najjace sto jos poneki “strucnjaci” brane Perica navodima “pa ima pravo na izdvojeno misljenje”. Pa ima druze, to se desava cesto u praksi ali se to izdvojeno misljenje dostavlja apelacionom vijecu, a ne medijima. Vrlo neprofesionalno od Perica, pogotovo sto je dobar dio svog izdvojenog, valjda bi trebo biti pravnog misljenja, potrosio na trabunjanje o pritisku medija i licnom obracunu sa (valjda) avazom.
Zeljan paznje.
Znam da nije praksa i kome ga mora dostaviti, ali ima li ikakav propis koji mu zabranjuje da osim onima kojima mora, izdvojeno mišljenje dostavi i drugima, onima kojima ne mora? Nije mu mišljenje dobilo status industrijske, državne, vojne, sigurnosne itd tajne?
Mislim da je dobro javno objaviti izdvojeno mišljenje, neka studenti prava uče o tome da sudije mogu drugačije gledati na stvari, zašto neki sudija ima drugačiji stav itd.
-
Hakiz
#92032 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Ama, taj član kaćže da je tok glasanja tajan.KojiJa wrote: ↑06/04/2023 18:46U pitanju je Sud BiH, znači ZKP BiH logično.Hakiz wrote: ↑06/04/2023 18:41
ZKP BiH
ZKP Federacije
Gdje piše da se izdvojeno mišljenje ne smije objaviti?
Samo u ZKP BiH piše da se glasanje obavlja tajno.
Ako se primijeni ZKP BiH, član 166 kako se implicira na izdvojeno mišljneje ,to bi onda i presudu učinilo zabranjenom za javno objavljivanje, a naročito njeno obrazloženje.
Dakle, nije član 166 oba ZKP.
Samim izdvajanjem svog mišljenja narušava tajnost glasanja, tj javno objavljuje glasanje. Pa hajde dalje kroz zakon.
Ne da su tajni rezultati.
Da je sve tajno, ne bi smjelo biti objavljeno ni da je neki sudija imao izdvojeno mišljenje. Ne koji, nego da uopšte postoji izdvojeno mišljenje nekog sudije. Ne bi smjela bit iobjavljena presuda. Njeno obrazloženje.
I ovo šta Adamović govori, čovjek je iznenađen time što je neko uradio ono šta do tada nije bilo običaj, ne da je prekršio neki zakon. Doduše Adamović govori "stručnjaci govor da je prekršen zakon", ali to je tako uopšteno da nije relevantno. Kao kada ja nađem na nekoj internet stranici nešto šta podržava moj stav pa kažem "ima mipljenja da sam u pravu".
Uostalom, vidjet ćemo kada prođe disciplinski postupak.
A kako svi kažu da nam je pravosuđe korumpirano, da li vjerovati rezultatima postiupka
-
KojiJa
#92033 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Nije osuđen, nego je oslobođen.relativno84 wrote: ↑06/04/2023 18:49Vlado Adamović, ex sudija Suda BiH.
2006. osuđen za seksualno napastovanje 18godišnje djevojke zbog čega ga je tadašnji predsjednik VSTVa pobrisao gumicom i izbacio iz suda.
I naravno da je tadašnji predsjednik VSTVa bio sudija Branko Perić![]()
![]()
-
Hakiz
#92034 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Forumaš je naveo član 166 ZKP BiH, pa sam provjeri.Roccohljup wrote: ↑06/04/2023 18:50Koliko znam zakonom o krivicnom postupku je zabranjenoHakiz wrote: ↑06/04/2023 18:16
Ima li zakon ili drugi akt po kojem je zabranjeno javno iznijeti izdvojeno mišljenje.
Znam da nije praksa i kome ga mora dostaviti, ali ima li ikakav propis koji mu zabranjuje da osim onima kojima mora, izdvojeno mišljenje dostavi i drugima, onima kojima ne mora? Nije mu mišljenje dobilo status industrijske, državne, vojne, sigurnosne itd tajne?
Mislim da je dobro javno objaviti izdvojeno mišljenje, neka studenti prava uče o tome da sudije mogu drugačije gledati na stvari, zašto neki sudija ima drugačiji stav itd.
-
sajber87
#92035 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Kako mislis ne moze izbaciti iz vlasti hdz , moras reci rezultate izbora da bi ti se moglo reci da li je moguce izbaciti hdz iz vlasti. Od izbora zavisi da li se vlast moze praviti bez hdz a, e sad ako zelis reci da se vlast pravi bez ijedne stranke sa hrvatskim predznakom to bi bilo puno postenije da si rekao, a to nosi neke posljedice u politickom zivotu zemljeStudent_u_Ostavci wrote: ↑06/04/2023 18:25Ljudi nisu svjesni da se ovdje ne može donijeti nijedno rješenje koje bi nekada moglo izbaciti HDZ iz vlasti. To niko u ovoj državi ne smije uraditi. Sve može ali promicatelji evropskih vrijednota da se ne diraju.
Zato sada i prisustvujemo lakrdiji.
-
Hakiz
#92036 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
To da.
I sam je izjavio da je objavio mišljenje da bi, eventualno, pomoglo odbrani u postupku pred Apelacionim vijećem.
To je već nešto drugo.
- Haris.ba
#92037 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Vlado je prvostepeno osudjen. Mislim da je on jedini covjek koji je osudjen po tom specijalnom zakonu. Koliko se sjecam, bio je to zakon o zabrani diskriminacije i njegove odredbe o seksualnom uznemiravanju.
Za drugi slucaj koji znam - mislim da je bila pravna osoba u pitanju i to Autoceste FBiH. Ali, oni su za diskriminaciju po nacionalnoj osnovi.
Obje prvostepene presude su pale na kraju.
- relativno84
-
statixx
#92039 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Los pokusaj, diskreditacijom se ne pobija neciji argument. Uostalom, predmet nije formirao Vlado vec Ured disciplinskog tuzioca.relativno84 wrote: ↑06/04/2023 18:49Vlado Adamović, ex sudija Suda BiH.
I naravno da je tadašnji predsjednik VSTVa bio sudija Branko Perić![]()
![]()
-
KojiJa
#92040 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
S obzirom na background, meni je Perić ovdje kritičniji.relativno84 wrote: ↑06/04/2023 19:00I Asim je oslobodjen, i Dragan je oslobodjen, i oba vise manje rade isto sranje kao prije, a vidi cuda Vlado nije vise sudija hmmm.
![]()
-
Hakiz
#92041 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
U civilizovanim državama sudije ne osuđuju na sudu. Postoje kovertirani otkazi, napuštanje pozicije zbog zdravstvenog stanja ili privatnih razloga, zasićenje i traženje novih izazova u životu itdrelativno84 wrote: ↑06/04/2023 19:00I Asim je oslobodjen, i Dragan je oslobodjen, i oba vise manje rade isto sranje kao prije, a vidi cuda Vlado nije vise sudija hmmm.
![]()
Ali, takvi sudeije se, takođe, ne pojavljuju na TV nakon aktiviranja tih opcija. Adamović je davno trebao povući se u anonimnost.
- video
#92042 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
TakoE
Svi koji ista znaju a moze biti prijetnja sda kamarili treba na stub srama pa namah kamenovati.
Svi koji ista znaju a moze biti prijetnja sda kamarili treba na stub srama pa namah kamenovati.
- skupljac_zeljeza
#92043 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Ovi DF-ovci su došli na sjednicu najbolje pripremljeni.
-
Hakiz
#92044 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Nego, koji vrag je Mašiću?
Govori da bi on ovo-ono, ali da zna da to ne može proći, naravno, zbog HDZ.
Šta mu je? Trebao je SDP glasati za tačku dnevnog reda o inicijativi za izmjenu Ustava Federacija BIH, pa da HDZ to odbije. Bio bi isti rezultat, ali ne bi ga Denis napao, ne bi ispao branitelj HDZ-a. Opet bi HDZ bio "najgori od sve dece". Ne bi puno promijenilo, ali bolje da je HDZ najgori, ne SDP.
Isto kao da je trojka dobila zadatak da štiti HDZ od svega. Barem SDP.
Nisu normalni.
Da se, fakat, ne nadaju HDZ-SDP i kao "neizbježan partner" SDA koaliciji
Govori da bi on ovo-ono, ali da zna da to ne može proći, naravno, zbog HDZ.
Šta mu je? Trebao je SDP glasati za tačku dnevnog reda o inicijativi za izmjenu Ustava Federacija BIH, pa da HDZ to odbije. Bio bi isti rezultat, ali ne bi ga Denis napao, ne bi ispao branitelj HDZ-a. Opet bi HDZ bio "najgori od sve dece". Ne bi puno promijenilo, ali bolje da je HDZ najgori, ne SDP.
Isto kao da je trojka dobila zadatak da štiti HDZ od svega. Barem SDP.
Nisu normalni.
Da se, fakat, ne nadaju HDZ-SDP i kao "neizbježan partner" SDA koaliciji
- relativno84
#92045 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
To ti vjerujem ipak 30 dana nije dovoljno za nesto vise, copy paste maksimum dok se malo staza navuce, drzi se grupe udaraj u istom tonu i to je to, samo pazi @PM72 nije zelen nego nekada mu bude dosta svega ali ga novi pomijesaju pa bude svega.
@statixx
Ulazis u opasnu zonu, mozda je bolje da je napustis, jer osoba koja je naguzena tesko da moze biti mjerodavna u procjeni osobe koja je naguzila, doduse po zakonu. Eto pojednostavljeno da mi se ne zamaras razmisljanjem.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
- Roccohljup
#92047 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Malo o prepostenom pericu
-
Hakiz
#92048 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Ali, baš tako izgleda. Najkoncizniji, najkonkretniji, vidi se da znaju šta hoće itd.
-
geoxx
#92049 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Hakiz, izguglaj tuzbu protiv Milana Blagojevica, onog banjaluckog retarda koji je kaznjen zbog toga. Ukratko, sustina je ono sto je ovdje vec navedeno. I nemam ja problem opcenito sa izdvojenim misljenjem, vec o onome sto iznosi u njemu. I ne oko pravnih stvari jer je sve istina oko tezine dokazivanja umisljaja kod zloupotrebe polozaja, vec o stivu o medijskom i politickom pritisku i licnom obracunu sa havazom.
A Peric je ocigledno osjetljiv na to, pa otud i ovo
https://www.nezavisne.com/novosti/kolum ... nje/537939
A Peric je ocigledno osjetljiv na to, pa otud i ovo
https://www.nezavisne.com/novosti/kolum ... nje/537939
- tvojkomsija
#92050 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Schmidt namece zakon da odblokira FBiH, samo dok se iftari - informacija iz prve ruke