Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
So What!

#4626 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by So What! »

HelaS wrote: 05/04/2023 01:20
So What! wrote: 02/04/2023 03:00 ... Npr. poslije rata izgradjen je Zapadni prilaz...
U čijoj je nadležnosti njegovo održavanje? Da li postoje planovi za uređenje asfalta od Blažuja prema Ilidži, jer je ona jedna kolovozna traka onakva još od svečanog puštanja u promet, Alija Izetbegović je presjekao zelenu vrpcu
Zapadni prilaz Sarajevu je spomenik vremenu koji svjedoci koliko se o izgradnji brzih cesta / autocesta u BiH, poslije rata nije uopste nista znalo. S obzirom da nismo nikada gradili neku cestu ove vrste, bez ikakvog know-howa je napravljena prva brza cesta, sa cudnim prikljucima, iskljucenjima, ogranicenjem brzine, prugom u pola trase itd ... Prva dionica koridora Vc, Josanica - Podlugovi je isto tako napravljena bez ikakvog temeljnog poznavanja projektovanja autoceste, ali na svu srecu, izgradjena je na temeljima ceste koja je bila predvidjena za sirenje, pa smo dobili neko iole normalno rjesenje.

S obzirom da je Zapadni prilaz, dio magistralne ceste M17, u nadleznosti je Cesta FBiH, a sa izgradnjom Sarajevske obilaznice, dobrim dijelom je i zapostavljen. Koliko znam to najvise Kanton odrzava, npr za rasvjetu znam da odrzava JKP Park, dok je izgradnju dodatnih iskljucenja, poput onog u Osjeku, takodjer finansirao Kanton.
BAK-eV

#4627 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by BAK-eV »

So What! wrote: 01/04/2023 20:01 Apsolutna istina, ima neki fazon sa katolickim svjetonazorom, iako smo prakticni svi isti narod, ali nesto je drugacije.

Npr. meni je milina se voziti selima Usore, koja su u neposrednoj blizini tesanjskog Pousorja i razlika je nebo i zemlja.

Cista i pokosena dvorista, pristojan razmak izmedju kuca i ceste, fina rasvjeta i dobri putevi.
Nisu sva katolicko sela takva.

Alie generalno zapamti, da su katolicka naselja nastajala za vrijeme Austrougarske i tadasnje prve agrarne "reforme".

Zemlja oduzeta begovima i dodjeljena katolicima.

Sve planski podrzano od carevine.

Franjo Tudjman je 1998 upumpao oko 5 milijardi maraka za pomoc Hrvatima srednje Bosne. Lahko je kad imas pare.

Imas krajeva, gdje su nasa sela NewYork za neka druga hrvatska.
Ali to datira vec stotinama godina. Upravo zbog tadasnjih materijalnih mogucnosti.

S druge strane vidis sta nama znaci podrska od razvijenog prijatelja su recimo SCC, BBI i sl. napram ondasnjeg Binga, Amka, HECCO i drugih skalamerija
ZoomZoomKiwi

#4628 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by ZoomZoomKiwi »

BAK-eV wrote: 05/04/2023 13:35
So What! wrote: 01/04/2023 20:01 Apsolutna istina, ima neki fazon sa katolickim svjetonazorom, iako smo prakticni svi isti narod, ali nesto je drugacije.

Npr. meni je milina se voziti selima Usore, koja su u neposrednoj blizini tesanjskog Pousorja i razlika je nebo i zemlja.

Cista i pokosena dvorista, pristojan razmak izmedju kuca i ceste, fina rasvjeta i dobri putevi.

Alie generalno zapamti, da su katolicka naselja nastajala za vrijeme Austrougarske i tadasnje prve agrarne "reforme".

Franjo Tudjman je 1998 upumpao oko 5 milijardi maraka za pomoc Hrvatima srednje Bosne. Lahko je kad imas pare.

Ali to datira vec stotinama godina. Upravo zbog tadasnjih materijalnih mogucnosti.

S druge strane vidis sta nama znaci podrska od razvijenog prijatelja su recimo SCC, BBI i sl. napram ondasnjeg Binga, Amka, HECCO i drugih skalamerija
SCC nam je vrhunac.
Dok braća Turci okupatori i harapi otvaraju proizvodne pogone u mrskoj nam Srbiji.

Odakle tim begovima zemlja, nego da je oteta od pravih BOSANACA od 1463. i HERCEGOVACA od 1482. godine pa nadalje.
BAK-eV

#4629 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by BAK-eV »

Volim Bosnu wrote: 04/04/2023 23:33 Bošnjaci su neuspješna nacija, ne znamo, pomirimo se s tom činjenicom. Srbi i Hrvati jesu nacionalisti i šovinisti,ali i gospoda za nas.Taman kad bošnjačkim novcima izgradimo "hb" ista ce se otcijepiti,,,mi cemo preko Karaule drumovima iz 60ih
Mirim se sa cinjenicom, da si ti takav. Ja i Bosnjaci oko mene nisu takvi.
BAK-eV

#4630 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by BAK-eV »

EFD22 wrote: 05/04/2023 13:45
Odakle tim begovima zemlja, nego da je oteta od pravih BOSANACA od 1463. i HERCEGOVACA od 1482. godine pa nadalje.
Ko su to pravi Bosanci?
ZoomZoomKiwi

#4631 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by ZoomZoomKiwi »

BAK-eV wrote: 05/04/2023 13:51
Ko su to pravi Bosanci?
Oni koji su živjeli na ovim prostorima još od prije 960. godine kada se prvi put i spominje Bosona, pa do 1463. i 1482. kad su nas zguzili smrdljivi Turci i zatrli naš pravi identitet. To je BOSNA i BOSANCI. Vjera nema nikakve veze s tim.

Ali nema ni ova tema tako da...
BAK-eV

#4632 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by BAK-eV »

EFD22 wrote: 05/04/2023 13:55
Oni koji su živjeli na ovim prostorima još od prije 960. godine kada se prvi put i spominje Bosona, pa do 1463. i 1482. kad su nas zguzili smrdljivi Turci i zatrli naš pravi identitet. To je BOSNA i BOSANCI. Vjera nema nikakve veze s tim.

Pa gdje zive potomci tih pravih sada?

Ako nisi znao, Osmanlije su ostavili vlasnicke odnose onakve kakve i jesu.
Bosanski jezik su ostavili da se koristi cak i na Porti, kao jedini strani a sluzbeni jezik.
Prezimena su zadzrana.

Ishak beg ishakovic, Ahmet Herceg, Kulenovici itd sve su to sinovi tadasnjih velikasa, plemica....

Pricas o necemu a nemas pojma i kontradiktorn si.

Po tebi ako neko promjeni vjeru, gubi gruntovno pravo :D

Toga se ni inkvizicija nije sjetila. :lol:
ZoomZoomKiwi

#4633 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by ZoomZoomKiwi »

BAK-eV wrote: 05/04/2023 14:02

Pa gdje zive potomci tih pravih sada?

Ako nisi znao, Osmanlije su ostavili vlasnicke odnose onakve kakve i jesu.
Bosanski jezik su ostavili da se koristi cak i na Porti, kao jedini strani a sluzbeni jezik.
Prezimena su zadzrana.

Ishak beg ishakovic, Ahmet Herceg, Kulenovici itd sve su to sinovi tadasnjih velikasa, plemica....

Pricas o necemu a nemas pojma i kontradiktorn si.

Po tebi ako neko promjeni vjeru, gubi gruntovno pravo :D

Toga se ni inkvizicija nije sjetila. :lol:
Jesi našao Ishaka i Hercega, to i jest problem, nisu se suprostavili Osmanlijama, nego im se uvukli u pakaš.

Nećemo dalje, nema veze s putevima, koji su nam ionako ostali na nivou kakve smo ih dobili od drugih okupatora, Austrije i komunista.
BAK-eV

#4634 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by BAK-eV »

EFD22 wrote: 05/04/2023 14:22 Jesi našao Ishaka i Hercega, to i jest problem, nisu se suprostavili Osmanlijama, nego im se uvukli u pakaš.

Nećemo dalje, nema veze s putevima, koji su nam ionako ostali na nivou kakve smo ih dobili od drugih okupatora, Austrije i komunista.
Pa kakve to veze ima sa posjednim pravom?

To sto si ti katolik ili pravoslavac, pa ti krivo, sto su se Bosnjaci islamizirali, to je tvoj probelm.

Opet zaboravljas, da nam komunisti nisu ostavili ni 1 km autoputa ili brze ceste.
To je ovaj narod napravio i to nakon procjenjenih 80 milijardi ratne stete.
ZoomZoomKiwi

#4635 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by ZoomZoomKiwi »

BAK-eV wrote: 05/04/2023 15:15
EFD22 wrote: 05/04/2023 14:22 Jesi našao Ishaka i Hercega, to i jest problem, nisu se suprostavili Osmanlijama, nego im se uvukli u pakaš.

Pa kakve to veze ima sa posjednim pravom?

To sto si ti katolik ili pravoslavac, pa ti krivo, sto su se Bosnjaci islamizirali, to je tvoj probelm.

Opet zaboravljas, da nam komunisti nisu ostavili ni 1 km autoputa ili brze ceste.
To je ovaj narod napravio i to nakon procjenjenih 80 milijardi ratne stete.
Musliman glavom i bradom. Bosanac glavom i bradom. 8-)
NecuVise

#4636 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by NecuVise »

SCC nam je vrhunac.
Dok braća Turci okupatori i harapi otvaraju proizvodne pogone u mrskoj nam Srbiji.

Imad neki konkretan dokaz da je nekome neka zemlja oteta od tog što spominješ?

Opravdavaš jasnu otimačinu i neisplacivanje naknade nečim što je možda bilo a sigurno nije 500 godina ranije? Kakva je samo to logika.
BAK-eV wrote: 05/04/2023 13:51

Ko su to pravi Bosanci?

Ti Turci su u taj vakat ,za razliku od toga kako ih ti u svojoj ksenofobnoj izjavi nazivaš, izmislili čistoću za Evropljane. Bosna i Bosanci su bili prije tog perioda, nakon njega a bit će ako Bog da još zadugo u budućnost.
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#4637 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by PreWiBa »

Onaj centar u Vitezu je direktna investicija Hrvatske u SBK, poslije rata. Plus ekskluzivno pravo na sav poslijeratni šverc do 2010/2011. zbog hrvatskih papira.

A iskreno rečeno, ko je se jednom provozao po selima u "centralnoj" Srbiji (bez Vojvodine) vidjet će da makar nismo najgori.
Koliko pogrešnih poteza pravimo, toliko nas vuče i taj defetizam i kompleks manje vrijednosti ("šta cemo mi", "pojma mi nemamo") još više prema dole, koji je, makar po mom mišljenju, nastao za vrijeme Juge gdje je se najprije muslimansko najviše smatralo nazadnim.
Volim Bosnu

#4638 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by Volim Bosnu »

Samo nas nacionalizam moze spasiti od srpskog i hrvatskog nacionalizma. Bosnjaci trenuno finansiraju RS i Hrvate i to su cinjenice.Za zajednicki sam zivot samo na principima ravnopravnosti. Bošnjaci su jedini potlačeni i ugrozeni u BiH.Zalažem se za ukidanje Direkcije za indirektno oporezivanje na nivou drzave ( iako smo GLUPANI mi dali para da se izgradi ona zgrada u BL)...neka RS sama sebe finansira, propast ce brzo....u FBiH bi ZHK,LIK,PK i dijelovima HNK SBK dao samo koliko u zajednicku kasu uplate,,i ujke bi propale brzo
So What!

#4639 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by So What! »

sehohari wrote: 05/04/2023 22:40Onaj centar u Vitezu je direktna investicija Hrvatske u SBK, poslije rata. Plus ekskluzivno pravo na sav poslijeratni šverc do 2010/2011. zbog hrvatskih papira.

A iskreno rečeno, ko je se jednom provozao po selima u "centralnoj" Srbiji (bez Vojvodine) vidjet će da makar nismo najgori.
Koliko pogrešnih poteza pravimo, toliko nas vuče i taj defetizam i kompleks manje vrijednosti ("šta cemo mi", "pojma mi nemamo") još više prema dole, koji je, makar po mom mišljenju, nastao za vrijeme Juge gdje je se najprije muslimansko najviše smatralo nazadnim.
Bosnjaci i drugi pripadnici islamske vjeroispovijesti su bili najsiromasniji i najnepismeniji ljudi u bivsoj Jugoslaviji i to najvecim dijelom svojom zaslugom.

Ja sam musliman, za kojeg se moze reci da i praktikuje vjeru, ali nemam problem da realno posmatram stvari.

Razlog zasto je to tako bilo je cinjenica da jednostavno nisu htjeli da se skoluju, pogotovo nisu dali zenska djeca da se skoluju.

Jedan od rijetkih naroda koji se moze zahvaliti Bogu da su njime vladali bezboznici, koji su ga i natjerali istu tu knjigu da prihvati, pa se mi danas busamo u prsa sa milenijskom tradicijom pismenosti, uopste ne uzimajuci u obzir da je 90% tog vremena, mozda 5-10% stanovnika uopste znalo da pise ili se bavilo naukom.

Sve faze industrijskih revolucija su nas promasile i svi kulturni pokreti, za vrijeme Austro Ugarske monarhije ovdje, ko je htio da se prosvijetli, mogao je, ali nije bilo obavezno, jer je ta monarhija kupovala socijalni mir, ne tjerajuci Bosnjake u svoje skole ili ne tjerajuci ih u skole ikako. Ista stvar je bila i sa Kraljevinom Jugoslavijom, nista nije bilo obavezno.

Dr. Ševala Zildžić-Iblizović je bila prva doktorica Bosnjakinja, licno je trazila dozvolu od reisa Causevica da joj dozvoli da upise Musku GImnaziju u Sarajevu, kako bi mogla nesto i da studira kasnije. Prema svjedocanstvu njenog sina Mirze Iblizovica, „Kamenjem su je sarajevski momci sačekivali kad se vraćala iz škole, pa je babo morao u fijakeru odvoziti i dovoziti, da joj glavu ne razbiju“. Eto u kakvom stanju smo bili prije 100 godina.

Nas narod je poceo malo da cita tek prije sezdeset godina, kada su i u najvecim selima, djeca morala da idu u skolu, pa smo poceli dobivati pismenije generacije. I tu su se izrodili mnogobrojniji bosanskohercegovacki doktori, inzinjeri, naucnici itd ... pa smo mi dozivjeli kolektivnu amneziju da mi stoljecima dajemo takve.

Dobro smo skrenuli s teme, ali dobro je ovo sve, kakvi smo mi.
drug_profi

#4640 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by drug_profi »

Mitomanija je bolest koja zahvaća sve balkanoide.
Škobo Habu

#4641 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by Škobo Habu »

So What! wrote: 06/04/2023 11:59
Bosnjaci i drugi pripadnici islamske vjeroispovijesti su bili najsiromasniji i najnepismeniji ljudi u bivsoj Jugoslaviji i to najvecim dijelom svojom zaslugom.

Ja sam musliman, za kojeg se moze reci da i praktikuje vjeru, ali nemam problem da realno posmatram stvari.

Razlog zasto je to tako bilo je cinjenica da jednostavno nisu htjeli da se skoluju, pogotovo nisu dali zenska djeca da se skoluju.

Jedan od rijetkih naroda koji se moze zahvaliti Bogu da su njime vladali bezboznici, koji su ga i natjerali istu tu knjigu da prihvati, pa se mi danas busamo u prsa sa milenijskom tradicijom pismenosti, uopste ne uzimajuci u obzir da je 90% tog vremena, mozda 5-10% stanovnika uopste znalo da pise ili se bavilo naukom.

Sve faze industrijskih revolucija su nas promasile i svi kulturni pokreti, za vrijeme Austro Ugarske monarhije ovdje, ko je htio da se prosvijetli, mogao je, ali nije bilo obavezno, jer je ta monarhija kupovala socijalni mir, ne tjerajuci Bosnjake u svoje skole ili ne tjerajuci ih u skole ikako. Ista stvar je bila i sa Kraljevinom Jugoslavijom, nista nije bilo obavezno.

Dr. Ševala Zildžić-Iblizović je bila prva doktorica Bosnjakinja, licno je trazila dozvolu od reisa Causevica da joj dozvoli da upise Musku GImnaziju u Sarajevu, kako bi mogla nesto i da studira kasnije. Prema svjedocanstvu njenog sina Mirze Iblizovica, „Kamenjem su je sarajevski momci sačekivali kad se vraćala iz škole, pa je babo morao u fijakeru odvoziti i dovoziti, da joj glavu ne razbiju“. Eto u kakvom stanju smo bili prije 100 godina.

Nas narod je poceo malo da cita tek prije sezdeset godina, kada su i u najvecim selima, djeca morala da idu u skolu, pa smo poceli dobivati pismenije generacije. I tu su se izrodili mnogobrojniji bosanskohercegovacki doktori, inzinjeri, naucnici itd ... pa smo mi dozivjeli kolektivnu amneziju da mi stoljecima dajemo takve.

Korektno. :thumbup:
Laertes

#4642 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by Laertes »

sehohari wrote: 05/04/2023 22:40Onaj centar u Vitezu je direktna investicija Hrvatske u SBK, poslije rata. Plus ekskluzivno pravo na sav poslijeratni šverc do 2010/2011. zbog hrvatskih papira.

:thumbup:
Haris.ba

#4643 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by Haris.ba »

Drago mi je da ti daju prst gore. Jer taj narativ o nepismenim Bosnjacima je tako sladak i izgleda tako tacan.

O periodu o kojem pricas opca pismenost je bila veoma niska. Cak, Bosnjaci su bili i pismeniji od drugih naroda jer se u vjerskim skolama u koje su isli ucilo se da se cita. Samo, ne latinica.

I to je sustina svega. Nisu bezboznici ucili Bosnjake da citaju. Oni su to znali. Vec se radilo o tome da su citali "pogresno pismo", jer ono sto su ucili vise nije bilo zvanicno pismo.

Lahko je sa ove distance uvidjeti greske. Samo, tada su bile takve drustvene okolnosti da odlucujuci sloj ljudi nije htio prihvatiti drustvene promjene koje su bile nuzne da bi se ono sto se zove narod - uveo u ono sto se zove modernost.
So What!

#4644 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by So What! »

Na osnovu člana 70. Zakona o javnim nabavkama ("Slu2beni glasnik BiH", broj 39/14) i Pravilnika o javnim nabavkama JP Cesta Federacije BiH d.o.o. Sarajevo, i u skladu sa preporukorn Komisije za nabavke Uprava donosi

ODLUKU

o dodjeli ugovora za nabavku radova Izgradnja dionice Šićki Brod - Đurdevik na trasi ceste Tuzla-Sarajevo, Izvođenje radova na trasi i objektima za poddionicu 2 (LOT 2), km 5+400 do km 11+250, L=5,85 km, ponuđaču

GP: DATA GROUP d.o.o. Srebrenik, EUROASFALT d.o.o. Sarajevo, HIH d.o.o. Zivinice, ROADING d.o.o. Gračanica, RIAL-ŠPED d.o.o. Doboj Istok i CESTOTEHNIK d.o.o. Tuzla.

Na osnovu odluke o pokretanju postupka javne nabavke predmetnih radova proveden je otvoreni postupak nabavke. Obavještenje o nabavci je objavljeno na portalu javnih nabavki dana 03.08.2022. godine. Izvršeno je prikupljanje, otvaranje, analiza i ocjena ponuda.

Do utvrđenog roka dostavljene su 2 (dvije) ponude koje je Komisija na otvorenom sastanku otvorila dana 03.02.2023.godine u 12.15 sati:

1. JATA GROUP d.o.o. Srebrenik, EUROASFALT d.o.o. Sarajevo, HIH d.o.o. Živinice, ROADING d.o.o. Gračanica, RIAL-SPED d.o.o. Doboj Istok CESTOTEHNIK d.o.o. Tuzla

- 49.999.977,81 KM bez PDV-a
- 58.499.974,04 KM sa PDV-om

2. HERING d.d. Brijeg

- 49.974.735,08 KM bez PDV-a
- 58.470.440,04 KM sa PDV-om

Analizom primljenih ponuda, Komisija je u svom lzvještaju br.01-02.1-6456-4/22 utvrdila da su dostavljene ponude kompletne i da zadovoljava kvalifikacione kriterije. lzvršena je računska kontrola ponuđenih cijena u dostavljenim ponudama i uočena je računska greška u ponudi HERING d.d. Široki Brijeg, to je ukupna cijena nakon ispravke računske greške ispravljena na iznos 58.421.903,28 KM (sa PDV-om). Ponuđač je 9.3.2023. godine dostavio pismenu saglasnost na ispravku računske greške. Druga ponuda je računski tačna.

Zakazana je i održana e-aukcija nakon koje je forrnirana rang lista:

Održana je e-aukcija 23.03.2023. godine i nakon održane e-aukcije formirana je konačna rang lista:

1. JATA GROUP d.o.o. Srebrenik, EUROASFALT d.o.o. Sarajevo, HIH d.o.o. Živinice, ROADING d.o.o. Gračanica, RIAL-ŠPED d.o.o. Doboj Istok i CESTOTEHNIK d.o.o. Tuzla

- 42.883.066,00 KM bez PDV-a
- 50.173.187,22 KM sa PDV-om

2. HERING d.d. Široki Brijeg

- 42.933.000,00 KM bez PDV-a
- 50.231.610,00 KM sa PDV-om

U skladu sa navedenim Komisija je dala preponiku Upravi, da ugovor za nabavku predmetnih radova lzgradnja clionice Šićki Brod - Đurdevik na trasi ceste Tuzla - Sarajevo, lzvođenje radova na trasi i objektima za poddionicu 2 (LOT 2), km 5+400 do kin 11+250, L=5,85 km, dodijeli ponuđaču GP: JATA GROUP d.o.o. Srebrenik, EUROASFALT d.o.o. Sarajevo, HIH d.o.o. Živinice, ROADING d.o.o. Gračanica, RIAL-ŠPED d.o.o. Doboj Istok i CESTOTEHNIK d.o.o. Tuzla, koji je dostavio ponudu sa cijenom 42.883.066,00 KM bez PDV-a što sa PDV-om iznosi 50.173.187,22 KM.

Ponuđač GP: JATA GROUP d.o.o. Srebrenik, EUROASFALT d.o.o. Sarajevo, HIH d.o.o.

ROADING d.o.o. Gračanica, RIAL-SPED d.o.o. Doboj Istok i CESTOTEHNIK d.o.o. Tuzla je dužan u skladu sa zahtjevima iz tenderske dokumentacije dostaviti originale Ili ovjerene kopije dokumenata iz člana 45.stav (2) Zakona o javnim nabavkama za sve članove grupe ponuđača.

Ukoliko izabrani ponuđač ne dostavi traženu dokumentaciju u određenom roku, ugovor za javnu nabavku dodijeliće su drugorangiranom ponuđaču u skladu sa članom 72. stav 3. Zakona o javnim nabavkama.

Cijeneći navedeno, Uprava donosi odluku kao u dispozitivu.

Po okončanju roka za žalbu, ugovorni organ će pozvati odabranog ponuđača na zaključenje ugovora kojim će se regulisati međusobna prava i obaveze vezane za predmetnu nabavku shodno nacrtu ugovora datom u tenderskoj dokumentaciji.

Pravna pouka:
Protiv ove Odluke mote se izjaviti zalba, najkasnije u roku od 10 (deset) dana od dana prijema ove Odluke.

Žalba se izjavljuje Uredu za razmatranje žalbi Bosne i Hercegovine, putem ugovornog organa u pisanoj formi direktno ili preporučenom poštanskom pošiljkom na adresu ugovornog organa. Žalba se podnosi u najmanje 3 (tri) primjerka.
sumirprimus

#4645 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by sumirprimus »

jel ima neke veze s tim onaj hodza iz zivinica? pitam nako posto ne znam?
So What!

#4646 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by So What! »

Haris.ba wrote: 06/04/2023 12:52Drago mi je da ti daju prst gore. Jer taj narativ o nepismenim Bosnjacima je tako sladak i izgleda tako tacan.

O periodu o kojem pricas opca pismenost je bila veoma niska. Cak, Bosnjaci su bili i pismeniji od drugih naroda jer se u vjerskim skolama u koje su isli ucilo se da se cita. Samo, ne latinica.

I to je sustina svega. Nisu bezboznici ucili Bosnjake da citaju. Oni su to znali. Vec se radilo o tome da su citali "pogresno pismo", jer ono sto su ucili vise nije bilo zvanicno pismo.

Lahko je sa ove distance uvidjeti greske. Samo, tada su bile takve drustvene okolnosti da odlucujuci sloj ljudi nije htio prihvatiti drustvene promjene koje su bile nuzne da bi se ono sto se zove narod - uveo u ono sto se zove modernost.
Nemam problem ja sa svojim identitetom, kao ni religijom, bas iz tog razloga mogu da dam osvrt na historijske prilike u nasoj zemlji.

Dolazim iz provincijske sredine i dovoljno sam upoznat koliko mi je starijih zenskih clanova porodice bilo pismeno ili nepismeno, koliko starijih muskih clanova porodice je imalo samo cetiri razreda osnovne skole i upoznat sam koliko su poznavali citati Kur'an, ako cemo i to brojati u pismenost.

Nemojte se zavaravati, covjek na selu u Bosni, dijete nije slao u skolu ni u neki ozbiljniji mekteb, dok nije morao. To je bilo uglavnom rezervisano za kasabe, varosi i gradove, gdje je zivjela manjina stanovnika ove zemlje. O tome ti i svjedoci broj dzamija, mekteba i medresa koje su postojale u zemlji na pocetku 20. stoljeca, i koliko su one u sustini dostupne bile seoskom zivlju. Znam ko mi je u familiji tek za vrijeme komunizma mogao upisati Sarajevsku medresu, jer generacijama prije je tako nesto bila naucna fantastika.

Tako da nije istina, da su Bosnjaci u velikoj mjeri poznavali i arapsko pismo, jer dobro sam upoznat sa historijom uleme u ovoj zemlji, i nakon sto je Omer Pasa Latas podavio stotinu najpismenijih ljudi u Bosni, iza njih je ostao vakum i dugo vremena je trebalo pronaci toliki broj ljudi da ih zamijeni.

Postoje izvori da je za vrijeme Ali Pase Rizvanbegovica, u Hercegovini, preko 95% muslimanskog stanovnistva bilo pismeno, ali ja bih to svrstao u urbane legende, s tim sto bih prihvatio da je dio toga istina, s obzirom na veliki broj intelektualaca (Stocana, Ljubusaka, Mostaraca) s pocetka 20. stoljeca, pa bih to pripisao Ali Pasinoj reformi.

Nase drustvo je u 20. stoljecu uspjelo da stigne zaostatak, mislim da smo sablonski obrazovni sistem iz socijalizma prerasli i vrijeme je da se ukljucimo u neke globalne trendove, sto zahtijeva ozbiljniju reformu obrazovanja i popustanje generalnih stereotipa, da znanje samo stanuje u skolama. Tek sa osamostaljenjem, dobili smo historijsku priliku da skrojimo sebi jedno moderno drustvo i ja vjerujem da mi idemo prema tom cilju, samo isto tako ocekujem i smjene generacija ovdje, da bi se to desilo.
ZoomZoomKiwi

#4647 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by ZoomZoomKiwi »

So What! wrote: 06/04/2023 13:28
Haris.ba wrote: 06/04/2023 12:52Drago mi je da ti daju prst gore. Jer taj narativ o nepismenim Bosnjacima je tako sladak i izgleda tako tacan.

Nemam problem ja sa svojim identitetom, kao ni religijom, bas iz tog razloga mogu da dam osvrt na historijske prilike u nasoj zemlji.

Dolazim iz provincijske sredine i dovoljno sam upoznat koliko mi je starijih zenskih clanova porodice bilo pismeno ili nepismeno, koliko starijih muskih clanova porodice je imalo samo cetiri razreda osnovne skole i upoznat sam koliko su poznavali citati Kur'an, ako cemo i to brojati u pismenost.

Nemojte se zavaravati, covjek na selu u Bosni, dijete nije slao u skolu ni u neki ozbiljniji mekteb, dok nije morao. To je bilo uglavnom rezervisano za kasabe, varosi i gradove, gdje je zivjela manjina stanovnika ove zemlje. O tome ti i svjedoci broj dzamija, mekteba i medresa koje su postojale u zemlji na pocetku 20. stoljeca, i koliko su one u sustini dostupne bile seoskom zivlju. Znam ko mi je u familiji tek za vrijeme komunizma mogao upisati Sarajevsku medresu, jer generacijama prije je tako nesto bila naucna fantastika.

Tako da nije istina, da su Bosnjaci u velikoj mjeri poznavali i arapsko pismo, jer dobro sam upoznat sa historijom uleme u ovoj zemlji, i nakon sto je Omer Pasa Latas podavio stotinu najpismenijih ljudi u Bosni, iza njih je ostao vakum i dugo vremena je trebalo pronaci toliki broj ljudi da ih zamijeni.

Postoje izvori da je za vrijeme Ali Pase Rizvanbegovica, u Hercegovini, preko 95% muslimanskog stanovnistva bilo pismeno, ali ja bih to svrstao u urbane legende, s tim sto bih prihvatio da je dio toga istina, s obzirom na veliki broj intelektualaca (Stocana, Ljubusaka, Mostaraca) s pocetka 20. stoljeca, pa bih to pripisao Ali Pasinoj reformi.

Nase drustvo je u 20. stoljecu uspjelo da stigne zaostatak, mislim da smo sablonski obrazovni sistem iz socijalizma prerasli i vrijeme je da se ukljucimo u neke globalne trendove, sto zahtijeva ozbiljniju reformu obrazovanja i popustanje generalnih stereotipa, da znanje samo stanuje u skolama. Tek sa osamostaljenjem, dobili smo historijsku priliku da skrojimo sebi jedno moderno drustvo i ja vjerujem da mi idemo prema tom cilju, samo isto tako ocekujem i smjene generacija ovdje, da bi se to desilo.
:thumbup:
sumirprimus

#4648 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by sumirprimus »

bogmai triput uso i izaso sa teme da vidim jesma li pogrijesio temu :D
lokalni putevi, sicki djurdjevik lotovi.. zanimljiva podjela... :zzzz:
So What!

#4649 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by So What! »

Dva miliona KM iz budžeta FBiH za izgradnju spoja od Stupske petlje do Aerodroma Sarajevo
Image

Vlada Federacije BiH danas je, na prijedlog Federalnog ministarstva prometa i komunikacija, usvojila tri programa utroška sredstava “Kapitalni transferi javnim preduzećima”, utvrđenih u Budžetu FBiH za 2023. godinu u ukupnom iznosu od 7.000.000 KM.

Četiri i po miliona maraka namijenjena su za brzu cestu Sarajevo - Tuzla, izrada glavnog projekta i eksporpijacija, na ovoj brzoj cesti, poddionica Vitalj - Gojakovići.

"Dva miliona maraka bit će izdvojena za sufinansiranje izgradnje XII transferzale, spoj od Stupske petlje do Aerodroma Sarajevo, te 500.000 KM za rekonstrukciju dijela tomislavgradske obilaznice.
Sredstva su namijenjena za projektovanje, eksproprijaciju, radove i nadzor, a prenosiće se u tranšama na račun implementatora odobrenih projeketa, JP Ceste Federacije BiH d.o.o. Sarajevo, nakon što isti prema Federalnom ministarstvu prometa i komunikacija dostavi dokaze o izvedenim uslugama", navodi se u saopćenju.

O načinu utroška odobrenih sredstava bit će potpisan ugovor između Federalnog ministarstva prometa i komunikacija i implementatora odobrenog projekta, kojim će se detaljnije utvrditi međusobna prava i obaveze.

JP Ceste Federacije BiH obavezne su kvartalno izvještavati Federalno ministarstvo prometa i komunikacija o realizaciji projekta, a koje će potom izvještavati Federalno ministarstvo finansija.

Za provođenje ovih odluka zaduženi su Federalno ministarstvo prometa i komunikacija, Federalno ministarstvo finansija i JP Ceste Federacije BiH d.o.o. Sarajevo, svako u okviru svoje nadležnosti.
Klix
So What!

#4650 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by So What! »

Iz federalnog budžeta izdvojeno još 20 miliona maraka za tunel Hranjen
Image

Vlada Federacije BiH je na današnjoj sjednici u Sarajevu, na prijedlog Federalnog ministarstva prometa i komunikacija, usvojila Program utroška sredstava "Kapitalni transferi javnim poduzećima - Transfer za izgradnju tunela Hranjen" u iznosu od 20 miliona KM, utvrđenih ovogodišnjim Budžetom FBiH.

Sredstva su namijenjena za izgradnju i nadzor, te će se prenositi u tranšama na račun implementatora projekta JP Autoceste Federacije BiH, a nakon što isti prema Federalnom ministarstvu prometa i komunikacija dostavi dokaze o izvedenim radovima ili uslugama.

"O načinu utroška odobrenih sredstava bit će potpisan ugovor između Federalnog ministarstva prometa i komunikacija i implementatora odobrenog projekta, kojim će se detaljnije utvrditi međusobna prava i obaveze. JP Autoceste Federacije BiH obavezno je kvartalno izvještavati Federalno ministarstvo o realizaciji projekta, a koje će potom izvještavati Federalno ministarstvo finansija", saopćeno je iz Vlade FBiH.

U obrazloženju se navodi da je ovaj projekt kandidovan u Programu javnih investicija Federacije BiH, što je preduslov za mogućnost finansiranja realizacije projekata iz budžeta u skladu sa Uredbom Vlade FBiH o izradi Programa javnih investicija u FBiH.

"Također, predloženi projekt je usklađen sa Transportnom strategijom Federacije BiH 2016 - 2030. godina i zahtjevima JP Autoceste FBiH za 2023. godinu, a riječ je o nastavku realizacije projekta iz 2022. godine. Za provođenje ove odluke zaduženi su Federalno ministarstvo prometa i komunikacija, Federalno ministarstvo finansija i JP Autoceste Federacije BiH d.o.o. Mostar, svako u okviru svoje nadležnosti", dodaju iz Vlade FBiH.
Klix
Post Reply