GandalfSivi wrote: ↑27/05/2023 13:46
Hakiz wrote: ↑27/05/2023 13:42
Kompjuter pomiče i ogradu i ruter (diže ga i spušta). To znači pomjera i X i Y ose.
Kao što si vidio olakšava, automatizuje dovetail i box joints, ne moraš više računati i crtati gdje da siječeš, kompjuter sve izračuna i pomjera i ogradu i ruter da isječe spojeve.
Ja to koristim samo kad krevete pravim, ali veca mi je patnja promijeniti router bid, nego namjestiti mjere, tu sam stela, sekunda mi treba
Da. Samo, stvar je u slijedećem:
Hoćeš da napraviš 5 žlijebova dubine 2 cm svaki. Namjestiš ogradu na prvi žlijeb, visinu bita na 5 mm. Napraviš prvi prolaz. Onda moraš uzeti mjerač da vidiš koliko da podigneš ruter za sljedećih 5 mm. I tako sve dok ne napraviš prvi žlijeb.
Onda moraš uzeti mjerač da pomjeriš ogradu na pravo mjesto za drugi žlijeb. Pa ponoviti gornji postupak.
I tako za svih 5 žlijebova.
Sa ovom mašinom zadaš koliko žlijebova, koliki razmak između njih i koja dubina. I tvoje je samo da pomjeraš drvo. Ne moraš svaki put kada želiš podignuti ruter zbog dubine žlijeba, ili ogradu za sljedeći žlijeb, mjeračem provjeravati koliko dizati ruter ili micati ogradu. Mašina to uradi automatski i precizno.
Sve to može "pješice", ručno, svaki put mjeriti koliko pomjerati ogradu ili ruter, ali s ovom mašinom je puno brže.