Skraćenje casova tokom ramazana

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
John Cleese

#626 Re: Skraćenje casova tokom ramazana

Post by John Cleese »

piupiu wrote: 03/04/2023 16:05
no_sikiriki wrote: 03/04/2023 14:59

Da mi je da neko definise koji je to kriterij koji odredjuje religioznost.
Poznajem ljude kojima je definicija “vjerujem u Boga, dakle, religiozan sam.”
PItanje je glasilo - izjasnite se o vjeroispovijesti... a, b, c... nije bilo opcije za ateizam ili agnosticizam, bilo je samo 'ne izjašnjavam se' i 'ostalo'. Nije bilo definicija religoznosti, samo eksplicitno - jesi l' naš il' si nji'ov? :D

Istina je da popisi funkcionišu po principu 'kolika Vam je ćuna, a) 12 cm, b) 14 cm, c) 16 cm d)18 cm', ali sentiment je sentiment. :D
:| Pravda za opcije e, f i g!!! :D :lol:
canvra888

#627 Re: Skraćenje casova tokom ramazana

Post by canvra888 »

piupiu wrote: 03/04/2023 08:29
canvra888 wrote: 02/04/2023 19:09 Iako dobar dio Bošnjaka ima neobjašnjivo veliku pristrasnost i simpatisanje Alije, nije to ni blizu isti nivo kulta ličnosti kao što je bilo sa Titom. Ne može se čak ni u paralelu dovesti. Pa s jednim je bilo usko vezano diktatorstvo i autoritarizam, drugi nije ni okusio toga, ako ćemo realno.

Tu dolazimo opet na temu tih slika u učionicama. Već sam napisao, ali ponovit ću, nisam pod kultom ličnosti u učionicama mislio samo na jednu fotografiju predsjednika iznad table, nego na apsolutno sve druge segmente života na koje se forsirao taj kult ličnosti u tim učionicama, tim učenicima. Pa šta je sa "Titovim pionirima"? Samo jedan od brojnih primjera toga.
Apsolutno se gradio kult ličnosti, partizanske vodje su dobro poznavale narod. To je epska kultura junaštva, hajduka, ratnika. I Titov kult ličnosti se tako i gradio. On je bio doživotni predsjednik, ali se nije sam tu instalirao, partija, koja je i gradila njegov kult ličnosti, ga je proglasila istim. U svemu tome je zadnjih 10-ak godina svog života igrao neku ulogu a la Kraljica Elizabeta, ceremonijalnu, k'o neki monarh kojem predsjednik vlade dodje po papire da je sada zvanično zaposlen.
Ne znam, ali vjerovatno tvoj neki subjektivni dojam. Sada, na kraju dana, u 2023. godini, zapad (posebno SAD), kako god okreneš, opet doživljava Titu kao jednog u nizu od diktatora u historiji. Sposobnog, ali opet diktatora.
Nije subjektivni dojam, nego je jednostavno tako bilo. Kad je kraljica Elizabeta krunisana, on je bio prvi državnik u Evropi kojeg je primila u zvaničnu posjetu, a krunisana je relativno brzo nakon rata. Da ne drvim, svega ima po Sergejevom i Larryjevom Googletu. Zaguglaš New York Times, Britannicu, BBC, američke, francuske, britanske univerzitete - pa nadješ - uči se o njemu i o Jugoslaviji.

Tito - a ne HDZ-ovi 'presvijetli' ideološki preci, je bio saveznik zapadu i jedini antifašistički lider čije je dupe bilo na terenu dok je Adolf špartao Evropom. Otud i takav odnos prema njemu. Ima i jedan novi zaniljiv dokumentarac koji se bavi ulogom filmske propagande o Titu u njegovoj velikoj popularnosti u zemljama nestvrstanih...
I jedna brzinska digresija i off topic - zanimljivo je kako to da Hrvatska, država koja je očito najviše odmakla od ovih u regionu (ne računajući Slovence, naravno) se najviše distancira i od Jugonostalgije i od Jugoslavije, a vala i od Tita. Jako zanimljivo.
Nego da je zanimljivo, jako zanimljivo. Haj što su nakon Tita gradili kult Tudjmana, nego što se riječ Jugoslavija i danas cenzurira u pjesmama koje sviraju na radiju. Hrvatska se od 90. naprotjerivala pisaca, glumaca, "Jugoslavena" ko u najbolja vremena, toliko je to jedna napredna demokraCija. Ko je htio napredovati morao je tamo gdje je bila Titova slika makar krunicu objesiti. :D

Evo malo laganog štiva, kad se bude imalo novaca i vremena:

https://www.superknjizara.hr/hr/uspon-a ... ian-bieber
Evo sve ono što sam ti napisao i u prvobitnom odgovoru. I pored svega, zapad ga je smatrao diktatorom, a to 'diktator' je ključna riječ. Nerijetko oslovljen i kao 'komunistički diktator'. Nije tajna da zapad ne vrednuje diktatore (a ni bilo kakve doticaje s komunizmom) i da se žustro protivi diktatorskim režimima. Ne može i jare i pare nikako.

https://www.cambridge.org/core/books/ab ... 1FF025B786
The communist dictator Josip Broz Tito had promoted ‘brotherhood and unity’ among the peoples living in Yugoslavia since he came to power after World War II.
https://www.britannica.com/biography/Josip-Broz-Tito
...Tito was faced with a choice: either continue the Westward course and give up one-party dictatorship (an idea promoted by Milovan Djilas but rejected by Tito in January 1954) or seek reconciliation with a somewhat reformed new Soviet leadership.
https://ehistory.osu.edu/biographies/josip-broz-tito
As premier and minister of defense from 1945, Marshal Tito ruled Yugoslavia as a dictator, suppressing internal opposition, executing Mihajlovi and jailing Archbishop Stepinac of Zagreb.
https://euobserver.com/news/29997
The economy was a mystery to the Yugoslavian dictator, who saw it as just another means to stay in charge. Whoever Tito saw as an obstacle to his ultimate control was removed – killed, or arrested and sent to labour camp. One of the most notorious "penitentiaries" was Goli Otok (Naked Island), which operated in a similar way to Stalin's death camps.
Moglo bi se nabrajati i dalje, da ne spominjem i dokumentarce na National Geographic-u i Viasat History-u gdje je oslovljen i predstavljen na isti način.

I onda ti dovedeš u istu ravan status Tite i Alije kod svijeta. Ne može to biti ni u istoj paraleli, samo zbog aspekta diktatorstva kojeg je jedan uživao, a drugi nije imao ni priliku za nešto takvo. Da ne spominjem ostale aspekte.

Što se Hrvatske tiče, i pored svega toga što si pobrojala, ko je na kraju dana u EU i bliži zapadu? Hrvati koji se strastveno distanciraju od Tite ili Bosanci koji i dan danas nostalgiraju za njim? :)
Last edited by canvra888 on 03/04/2023 17:17, edited 1 time in total.
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#628 Re: Skraćenje casova tokom ramazana

Post by bitanga_sa_otesa »

postoji li bakirov kult???
bitanga_sa_otesa

#629 Re: Skraćenje casova tokom ramazana

muha_sa wrote: 03/04/2023 16:39

I pred bajram skoce cjene orasima sa 18 na 25 maraka :-) sve vjernici :-)
ljudi vijeruju da ce se obogatiti :D
muha_sa

#630 Re: Skraćenje casova tokom ramazana

Post by muha_sa »

bitanga_sa_otesa wrote: 03/04/2023 17:12
muha_sa wrote: 03/04/2023 16:39

I pred bajram skoce cjene orasima sa 18 na 25 maraka :-) sve vjernici :-)
ljudi vijeruju da ce se obogatiti :D
Još se alahom kunu da je skocila nabavna a cim bajram prodje vracaju cjene :lol:
bitanga_sa_otesa

#631 Re: Skraćenje casova tokom ramazana

muha_sa wrote: 03/04/2023 17:14

Još se alahom kunu da je skocila nabavna a cim bajram prodje vracaju cjene :lol:
znas ti nas,yebo ti nas.....
Tvrtko II Kotromanić

#632 Re: Skraćenje casova tokom ramazana

Post by Tvrtko II Kotromanić »

muha_sa wrote: 03/04/2023 16:48
Tvrtko II Kotromanić wrote: 03/04/2023 16:43 ko je vjernik i ko je i jednom procitao Kur'an zna sta u kakvom su polozaju licemjeri i kakva im je kazna propisana

tako da politicare, kamatare, ljude koji zaradjuju od tudje muke, pa i one koji varaju na vagi i mjerenju, ljude koje primaju mito itd itd na jednu stranu a vjernike koji nastoje biti takvi ljudi da od njih druge ljude (ko god oni bili) nece glava zaboliti na drugu

nemojte generalizirati

a drzite tu neku visoku moralnu poziciju i smijete se vjernicima, a znate da je masa stvari stvar naseg poganog mentaliteta kojem evo ni 4 religije i njihove dogme, ucenja i savjeti ne pomazu
O ovakvim ja i govorim jer znam šta znaci bit pravi vjernik (musliman) pošto sam odrasto sa ženom koja je bila prava vjernica a ne ko ovi novokonponovani :-)
Od mog buraza sin slinavac okreno se vjeri i poceo meni nešto vazit :-) :lol: de slino jedan budi vjernik kao što je naša majka (nana ) bila--a on ce ti meni--šta ona :-) to je tad takav vakat bio, veze ti vjernici imali nisu--umal ga nisam po guJci namlatio :lol:

e vidi Muha, nemoj mi se samo uvrijediti, postujem te da znas, ali taj ti bratic nije puno u krivu, onako generalno govoreci

toj starijoj generaciji ljudi (vecinom zena) koji su i to doba kada se vjera (u najmanju ruku) obeshrabrivala drzali do nje i ispunjavali vjerske duznosti treba odati priznanje jer su u poprilicnoj mjeri samu vjeru i sacuvali, mada znanje o istoj i pravilno obavljanje farzova i drugih propisa (gdje ne govorim o nasim paganski naslijedjenim obicajima) i nije bilo bas na zavidnom nivou, sto je opet i do generalnog nivoa obrazovanja a i poznavanja tacnih vjerskih propisa (sto je opet i do same dostupnosti pravilnih izvora)
danas kako ti kazes balavci ipak imaju vise pristupa izvorima znanja o vjeri koji su opet puno puno dostupniji nego tada

pa eto, nemoj ga mlatiti molim te, zna i omladina biti u pravu nekad :D
canvra888

#633 Re: Skraćenje casova tokom ramazana

Post by canvra888 »

Tvrtko II Kotromanić wrote: 03/04/2023 17:16
muha_sa wrote: 03/04/2023 16:48
O ovakvim ja i govorim jer znam šta znaci bit pravi vjernik (musliman) pošto sam odrasto sa ženom koja je bila prava vjernica a ne ko ovi novokonponovani :-)
Od mog buraza sin slinavac okreno se vjeri i poceo meni nešto vazit :-) :lol: de slino jedan budi vjernik kao što je naša majka (nana ) bila--a on ce ti meni--šta ona :-) to je tad takav vakat bio, veze ti vjernici imali nisu--umal ga nisam po guJci namlatio :lol:

e vidi Muha, nemoj mi se samo uvrijediti, postujem te da znas, ali taj ti bratic nije puno u krivu, onako generalno govoreci

toj starijoj generaciji ljudi (vecinom zena) koji su i to doba kada se vjera (u najmanju ruku) obeshrabrivala drzali do nje i ispunjavali vjerske duznosti treba odati priznanje jer su u poprilicnoj mjeri samu vjeru i sacuvali, mada znanje o istoj i pravilno obavljanje farzova i drugih propisa (gdje ne govorim o nasim paganski naslijedjenim obicajima) i nije bilo bas na zavidnom nivou, sto je opet i do generalnog nivoa obrazovanja a i poznavanja tacnih vjerskih propisa (sto je opet i do same dostupnosti pravilnih izvora)
danas kako ti kazes balavci ipak imaju vise pristupa izvorima znanja o vjeri koji su opet puno puno dostupniji nego tada

Upravo tako. Mnogo je toga što se prišilo vjeri, ali se ti ljudi ne mogu kriviti zbog okolnosti koje su bile. Sad je ipak druga priča, a 'kako ti je dedo/nana radio' spika nit je izvor vjere, nit je u nekim situacijama ispravno.
piupiu

#634 Re: Skraćenje casova tokom ramazana

Post by piupiu »

John Cleese wrote: 03/04/2023 16:55 :| Pravda za opcije e, f i g!!! :D :lol:
:shock: Nema tih opcija u popisnom listiću. :twisted: Treba se prilagoditi većini. :D :lol:

No, u ovom tvom pravednom amandmanu leži rješenje naših gorućih problema. Prvo treba lobirati da pitanje udje u upitnik, onda treba napraviti etničku grupu sa ugradjenom opcijom e-f-g (recimo Bosanac :D), i voila! Mirna bih:

Klize, u tebi čuči talenat, ali Nobelova nagrada za mir ide meni! :D
muha_sa

#635 Re: Skraćenje casova tokom ramazana

Post by muha_sa »

Ne do mi dragi bog da zamjerim :-) Poštujem tvoje mišljenje :-D išo sam i ja u mekteb--u hadzijsku dzamiju --- dok me efendija nije šipkom iza uha opalio :-) tad sam mu pred djecom jebo sve na kamaru i više nikad otišo nisam--pocafirio me on, njegov je grijeh :lol:

Necu bratica mlatit jer ga volim kao da je moj a zaslužio je batine :D
John Cleese

#636 Re: Skraćenje casova tokom ramazana

Post by John Cleese »

piupiu wrote: 03/04/2023 17:28
John Cleese wrote: 03/04/2023 16:55 :| Pravda za opcije e, f i g!!! :D :lol:
:shock: Nema tih opcija u popisnom listiću. :twisted: Treba se prilagoditi većini. :D :lol:

No, u ovom tvom pravednom amandmanu leži rješenje naših gorućih problema. Prvo treba lobirati da pitanje udje u upitnik, onda treba napraviti etničku grupu sa ugradjenom opcijom e-f-g (recimo Bosanac :D), i voila! Mirna bih:

Klize, u tebi čuči talenat, ali Nobelova nagrada za mir ide meni! :D
:lol:

Helem, ko domovinu voli i za nju rado pati - morat ce da skrati :| :D :lol: :run:
Tvrtko II Kotromanić

#637 Re: Skraćenje casova tokom ramazana

Post by Tvrtko II Kotromanić »

muha_sa wrote: 03/04/2023 17:35

Ne do mi dragi bog da zamjerim :-) Poštujem tvoje mišljenje :-D išo sam i ja u mekteb--u hadzijsku dzamiju --- dok me efendija nije šipkom iza uha opalio :-) tad sam mu pred djecom jebo sve na kamaru i više nikad otišo nisam--pocafirio me on, njegov je grijeh :lol:

Necu bratica mlatit jer ga volim kao da je moj a zaslužio je batine :D
:lol: :lol:
pedagoske metode neukih efendija su druga prica skroz

nek si ti nama i svojoj porodici ziv i zdrav pa kako god :)
John Cleese

#638 Re: Skraćenje casova tokom ramazana

Post by John Cleese »

canvra888 wrote: 03/04/2023 17:03
piupiu wrote: 03/04/2023 08:29

Apsolutno se gradio kult ličnosti, partizanske vodje su dobro poznavale narod. To je epska kultura junaštva, hajduka, ratnika. I Titov kult ličnosti se tako i gradio. On je bio doživotni predsjednik, ali se nije sam tu instalirao, partija, koja je i gradila njegov kult ličnosti, ga je proglasila istim. U svemu tome je zadnjih 10-ak godina svog života igrao neku ulogu a la Kraljica Elizabeta, ceremonijalnu, k'o neki monarh kojem predsjednik vlade dodje po papire da je sada zvanično zaposlen.

Nije subjektivni dojam, nego je jednostavno tako bilo. Kad je kraljica Elizabeta krunisana, on je bio prvi državnik u Evropi kojeg je primila u zvaničnu posjetu, a krunisana je relativno brzo nakon rata. Da ne drvim, svega ima po Sergejevom i Larryjevom Googletu. Zaguglaš New York Times, Britannicu, BBC, američke, francuske, britanske univerzitete - pa nadješ - uči se o njemu i o Jugoslaviji.

Tito - a ne HDZ-ovi 'presvijetli' ideološki preci, je bio saveznik zapadu i jedini antifašistički lider čije je dupe bilo na terenu dok je Adolf špartao Evropom. Otud i takav odnos prema njemu. Ima i jedan novi zaniljiv dokumentarac koji se bavi ulogom filmske propagande o Titu u njegovoj velikoj popularnosti u zemljama nestvrstanih...

Nego da je zanimljivo, jako zanimljivo. Haj što su nakon Tita gradili kult Tudjmana, nego što se riječ Jugoslavija i danas cenzurira u pjesmama koje sviraju na radiju. Hrvatska se od 90. naprotjerivala pisaca, glumaca, "Jugoslavena" ko u najbolja vremena, toliko je to jedna napredna demokraCija. Ko je htio napredovati morao je tamo gdje je bila Titova slika makar krunicu objesiti. :D

Evo malo laganog štiva, kad se bude imalo novaca i vremena:

https://www.superknjizara.hr/hr/uspon-a ... ian-bieber
Evo sve ono što sam ti napisao i u prvobitnom odgovoru. I pored svega, zapad ga je smatrao diktatorom, a to 'diktator' je ključna riječ. Nerijetko oslovljen i kao 'komunistički diktator'. Nije tajna da zapad ne vrednuje diktatore (a ni bilo kakve doticaje s komunizmom) i da se žustro protivi diktatorskim režimima. Ne može i jare i pare nikako.

https://www.cambridge.org/core/books/ab ... 1FF025B786
The communist dictator Josip Broz Tito had promoted ‘brotherhood and unity’ among the peoples living in Yugoslavia since he came to power after World War II.
https://www.britannica.com/biography/Josip-Broz-Tito
...Tito was faced with a choice: either continue the Westward course and give up one-party dictatorship (an idea promoted by Milovan Djilas but rejected by Tito in January 1954) or seek reconciliation with a somewhat reformed new Soviet leadership.
https://ehistory.osu.edu/biographies/josip-broz-tito
As premier and minister of defense from 1945, Marshal Tito ruled Yugoslavia as a dictator, suppressing internal opposition, executing Mihajlovi and jailing Archbishop Stepinac of Zagreb.
https://euobserver.com/news/29997
The economy was a mystery to the Yugoslavian dictator, who saw it as just another means to stay in charge. Whoever Tito saw as an obstacle to his ultimate control was removed – killed, or arrested and sent to labour camp. One of the most notorious "penitentiaries" was Goli Otok (Naked Island), which operated in a similar way to Stalin's death camps.
Moglo bi se nabrajati i dalje, da ne spominjem i dokumentarce na National Geographic-u i Viasat History-u gdje je oslovljen i predstavljen na isti način.

I onda ti dovedeš u istu ravan status Tite i Alije kod svijeta. Ne može to biti ni u istoj paraleli, samo zbog aspekta diktatorstva kojeg je jedan uživao, a drugi nije imao ni priliku za nešto takvo. Da ne spominjem ostale aspekte.

Što se Hrvatske tiče, i pored svega toga što si pobrojala, ko je na kraju dana u EU i bliži zapadu? Hrvati koji se strastveno distanciraju od Tite ili Bosanci koji i dan danas nostalgiraju za njim? :)
Vrednovati inace znaci odrediti vrijednost, cisto da znas za ubuduce :D

I jeste tacno da su Josipa Broza smatrali diktatorom, jer to je objektivno i bio (a po mom skromnom misljenju i svojevrstan supak, zbog nekih meni naprosto odvratnih ratnih odluka), koliko je tacno i da su mu se unatoc svemu divili i sa velikim postovanjem i pocastima ga docekivali kao gosta, kud god da krene, a to postovanje su vrlo jasno i masovno izrazili i nakon njegove smrti - ukratko, bio je to globalno znacajan covjek za tazliku od Alije Izebegovica ili Franje Tudjmana ciji ni ljudski ni politicki znacaj ne prevazilazi usko lokalni okvir, dopadalo se to nekome ili ne.
piupiu

#639 Re: Skraćenje casova tokom ramazana

Post by piupiu »

...
Svaka čast, naradio si se! :P :D :lol:

Samo svijet (ni politika) nisu baš tako crno-bijeli. Nije Hrvatska u EU jer se distancirala od Tita (a oživjela ustaški soft porn), niti Bosna nije u EU zato što je Titostalgična. Postoje mnoge definicije diktature - pa u literaturi i nauci ima hiljadu varijacija na temu - od benevolentne diktature, preko diktature kao tiranije, do autokratija (opet preporučujem onaj link gore, kniga je o ovdje i sad, Tito je odavno mrtav).

Ne znam da li Alija u svijetu ima neki poseban status, možda u Turskoj, gdje ga gledaju u TV seriji kao što su Tita gledali u nesvrstanim zemljama. Nije niti bitno, jer se ne radi o takmičenju -- problem je u narodu koji voli da ima kralja, vodju, babu, čvrstu šaku, Tita, Aliju, Bakira, Milorada, Dragana. To je važno.

I mali komentar na linkove koje si postavio - ako misliš da izguglani paragrafi potvrdjuju neki strašni anti-Titoistički sentiment kod analitičara, historičara, sociologa, političara, nisi to još dobro pročešljao (niti možeš u pet minuta). Čak i iz izvora koje si postavio može se vidjeti da još uvijek koristiš confirmation bias umjesto analize - Britannica, na primjer, govori o tome da je Djilas želio uvesti klasičnu diktaturu, a Tito ga odbio. Ne sporim ja naučne definicije, sporim se s tvojim odbijanjem da prihvatiš da je Tita, bez obzira na klasifikaciju društvenog sistema, zapad tretirao kao ratnog heroja i svjetski značajnog lidera - od toga smo počeli konverzaciju.
piupiu

#640 Re: Skraćenje casova tokom ramazana

Post by piupiu »

muha_sa wrote: 03/04/2023 15:47 Evo vam oboma po jedan :kiss: :kiss: :lol:

Imadoh jarana-rahmet mu duši--cjeli ramazan pive cugo, njegova stvar-što se mene tice mogo je vala mezit konjakom :lol: al nije fol u tom vec u zadnjem danu ramazana--ode jaran ranije s posla jer mora ujutro na bajram namaz :lol:
Islam dvadesetiprvog stoljeća :-) :D :lol:
piupiu

#641 Re: Skraćenje casova tokom ramazana

Post by piupiu »

no_sikiriki wrote: 03/04/2023 16:11
piupiu wrote: 03/04/2023 16:05
Istina je da popisi funkcionišu po principu 'kolika Vam je ćuna, a) 12 cm, b) 14 cm, c) 16 cm d)18 cm', ali sentiment je sentiment. :D

Procitala sam taj clanak nedavno o procentu religioznih kod nas, stvarno ne znam je li ja zivim u kakvom paralelnom univerzumu ili svi oko mene lazu. :mrgreen:
Vidi pod d) :D :lol:
no_sikiriki

#642 Re: Skraćenje casova tokom ramazana

Post by no_sikiriki »

piupiu wrote: 03/04/2023 18:28

Procitala sam taj clanak nedavno o procentu religioznih kod nas, stvarno ne znam je li ja zivim u kakvom paralelnom univerzumu ili svi oko mene lazu. :mrgreen:
Yup.
Preostaje da vidim hoće li biti e) f) g) kategorije u sljedećem popisu. Da znam koliki sam mimoBiH. :mrgreen:
sencobih

#643 Re: Skraćenje casova tokom ramazana

Post by sencobih »

piupiu wrote: 03/04/2023 18:24
muha_sa wrote: 03/04/2023 15:47 Evo vam oboma po jedan :kiss: :kiss: :lol:

Imadoh jarana-rahmet mu duši--cjeli ramazan pive cugo, njegova stvar-što se mene tice mogo je vala mezit konjakom :lol: al nije fol u tom vec u zadnjem danu ramazana--ode jaran ranije s posla jer mora ujutro na bajram namaz :lol:
Islam dvadesetiprvog stoljeća :-) :D :lol:
Grijeh je i lagati
canvra888

#644 Re: Skraćenje casova tokom ramazana

Post by canvra888 »

piupiu wrote: 03/04/2023 18:11
...

Samo svijet (ni politika) nisu baš tako crno-bijeli. Nije Hrvatska u EU jer se distancirala od Tita (a oživjela ustaški soft porn), niti Bosna nije u EU zato što je Titostalgična. Postoje mnoge definicije diktature - pa u literaturi i nauci ima hiljadu varijacija na temu - od benevolentne diktature, preko diktature kao tiranije, do autokratija (opet preporučujem onaj link gore, kniga je o ovdje i sad, Tito je odavno mrtav).

Ne znam da li Alija u svijetu ima neki poseban status, možda u Turskoj, gdje ga gledaju u TV seriji kao što su Tita gledali u nesvrstanim zemljama. Nije niti bitno, jer se ne radi o takmičenju -- problem je u narodu koji voli da ima kralja, vodju, babu, čvrstu šaku, Tita, Aliju, Bakira, Milorada, Dragana. To je važno.

I mali komentar na linkove koje si postavio - ako misliš da izguglani paragrafi potvrdjuju neki strašni anti-Titoistički sentiment kod analitičara, historičara, sociologa, političara, nisi to još dobro pročešljao (niti možeš u pet minuta). Čak i iz izvora koje si postavio može se vidjeti da još uvijek koristiš confirmation bias umjesto analize - Britannica, na primjer, govori o tome da je Djilas želio uvesti klasičnu diktaturu, a Tito ga odbio. Ne sporim ja naučne definicije, sporim se s tvojim odbijanjem da prihvatiš da je Tita, bez obzira na klasifikaciju društvenog sistema, zapad tretirao kao ratnog heroja i svjetski značajnog lidera - od toga smo počeli konverzaciju.
Nisam nigdje ni rekao da je jedini razlog uspjeha i ulaska Hrvatske u EU, nego sam to prokomentarisao čisto kao zapažanje, možda i najviše kao komentar na paradoksalnost pojedinih forumaša koji se oko dosta stvari konstantno referišu na zapad, a propitkivanje Tite im je i dalje tabu tema.

I ta teza oko naroda koji želi da ima nepromijenjenog i konstantnog 'velikog vođu' lagano počinje da tone sa pobjedom Bečirovića na prošlim izborima, barem što se Bošnjaka tiče.

I ne znam čemu hiperbolisanje u pokušaju dokazivanja svog stava, kakav 'strašni anti-titoistički sentiment'? :lol:

Spomenuo sam samo diktaturu i to nit si uspjela, nit ćeš uspjeti opovrgnuti da je neizostavan element koji se veže uz njega. Isto kao što ne možeš opovrgnuti da zapad ne simpatiše bilo kakve poveznice sa komunizmom, a još kad se tu pridoda i diktatura, nisi jednostavno persona koju će zapad simpatisati. Ne sporim ja da mu daju zasluge i priznaju da je bio svjetski značajan lider. I ne, nismo od toga počeli konverzaciju, nego smo počeli od fenomena kulta ličnosti u školstvu u bivšoj državi koji je, evo i potvrdismo to, u svom obimu - i dalje neprevaziđen na ovim prostorima.
John Cleese

#645 Re: Skraćenje casova tokom ramazana

Post by John Cleese »

canvra888 wrote: 03/04/2023 18:53
piupiu wrote: 03/04/2023 18:11

Nisam nigdje ni rekao da je jedini razlog uspjeha i ulaska Hrvatske u EU, nego sam to prokomentarisao čisto kao zapažanje, možda i najviše kao komentar na paradoksalnost pojedinih forumaša koji se oko dosta stvari konstantno referišu na zapad, a propitkivanje Tite im je i dalje tabu tema.

I ta teza oko naroda koji želi da ima nepromijenjenog i konstantnog 'velikog vođu' lagano počinje da tone sa pobjedom Bečirovića na prošlim izborima, barem što se Bošnjaka tiče.

I ne znam čemu hiperbolisanje u pokušaju dokazivanja svog stava, kakav 'strašni anti-titoistički sentiment'? :lol:

Spomenuo sam samo diktaturu i to nit si uspjela, nit ćeš uspjeti opovrgnuti da je neizostavan element koji se veže uz njega. Isto kao što ne možeš opovrgnuti da zapad ne simpatiše bilo kakve poveznice sa komunizmom, a još kad se tu pridoda i diktatura, nisi jednostavno persona koju će zapad simpatisati. Ne sporim ja da mu daju zasluge i priznaju da je bio svjetski značajan lider. I ne, nismo od toga počeli konverzaciju, nego smo počeli od fenomena kulta ličnosti u školstvu u bivšoj državi koji je, evo i potvrdismo to, u svom obimu - i dalje neprevaziđen na ovim prostorima.
Mimo svih tvojih ocekivanja i logike...
Josip Broz, izmedju ostalog, jeste bio i "persona koju je zapad simpatisao" :D

A sto se tabua tice - "propituj" slobodno.
Sta te, konkretno, zanima? Znacenje jos neke rijeci ili nesto o Titu? :D
Bodkin

#646 Re: Skraćenje casova tokom ramazana

Post by Bodkin »

Samo sto vjera nema nista sa odlukom. Klasicno zapisavanje teritorije
John Cleese

#647 Re: Skraćenje casova tokom ramazana

Post by John Cleese »

piupiu wrote: 03/04/2023 18:28

Kanarinac, znas li ti zasto zene nisu u stanju ni priblizno precizno odokativno odrediti duzinu nekog objekta?
canvra888

#648 Re: Skraćenje casova tokom ramazana

Post by canvra888 »

John Cleese wrote: 03/04/2023 19:06
canvra888 wrote: 03/04/2023 18:53

Poštujem tvoju otvorenost, ali znam bolje od toga da se informišem o Titi na Klix forumu. Ne razlikuje se to puno od toga da uletim u SDA centralu i pitam ih o Bakiru :mrgreen:
John Cleese

#649 Re: Skraćenje casova tokom ramazana

Post by John Cleese »

canvra888 wrote: 03/04/2023 19:40
John Cleese wrote: 03/04/2023 19:06

Poštujem tvoju otvorenost, ali znam bolje od toga da se informišem o Titi na Klix forumu. Ne razlikuje se to puno od toga da uletim u SDA centralu i pitam ih o Bakiru :mrgreen:
:lol: Steta. Zbog tih predrasuda mozda ces propustiti ugodno iznenadjenje :D
canvra888

#650 Re: Skraćenje casova tokom ramazana

Post by canvra888 »

John Cleese wrote: 03/04/2023 19:45
canvra888 wrote: 03/04/2023 19:40

:lol: Steta. Zbog tih predrasuda mozda ces propustiti ugodno iznenadjenje :D
Da su barem predrasude :D
Post Reply