I meni isto,i podje vjerovati u bajke,tipa hodao čovjek po vodi,rodila ga djevicapiupiu wrote: ↑03/04/2023 08:38Zagrcnuh sebitanga_sa_otesa wrote: ↑03/04/2023 06:52 Smijem,kad god hoces,rekao sam im i jucer iz auta da djevica ne moze rodit dijete![]()
![]()
![]()
Care!![]()
A sad ozbiljno - nikad mi nije bilo jasno zašto čovjek dobrovoljno 'suspenduje' mozak, logičko mišljenje i sav taj misaoni aparat![]()
Skraćenje casova tokom ramazana
-
kakavdanakneiskustvu
#551 Re: Skraćenje casova tokom ramazana
-
breuer
#552 Re: Skraćenje casova tokom ramazana
meni su po tom pitanju, a proed navedene na Čvili, najgore džamije na Grbavici između Šopinga i škole i na Ciglanama...dobar primjer uklapanja i projektovanja je ona na Koševskom, jes da je ju je radio dia, al ne može se ništa zamjeriti...John Cleese wrote: ↑03/04/2023 10:24Nije do mentaliteta nego do nedostatka prostora za takav (a pogotovo jos i uzevsi u obzir i prethodno postojeci) sadrzaj - to naprosto nije bilo odgovarajuce mjesto za izgradnju takvog objekta.nivla wrote: ↑03/04/2023 09:45
prelijepo nam je, ljepota je da ne moram ici negdje dalje na namaz i sto na sabah budi zvuk ezana tik uz zgradu, znam da je nekad i mesdzid sto je bio prije dzamije smetao, ali taj milozvuk poziva na molitvu nije preglasan kako to zele prikazati, dzamija je izuzetno posjecena u toku cijele godine i mimo dzume/ramazana tako da nije bas bespotrebna na lokaciji
veci je problem sila klanjaca koji moraju doci do dzamijske kapije autima pa se cesto ne moze proci pjeske a da ne govorim autom kad je termin dzume, ili sad uz ramazan u terminu podne i teravih namaza, mada pored onih sto ne mogu do dzamije bez auta ima i masa onih koji idu u youth centar pa na isti nacin zauzimaju i zagradjuju prostor kao ovi sto idu u dzamiju, nije do dzamije vec do mentaliteta
A ako je postojala tolika potreba za izgradnjom dzamije bas u tom dijelu grada, mogli su je, na primjer, locirati nekih 100 metara dalje, na prostoru iza ulice Nedima Filipovica, gdje je kasnije izgradjeno stambeno naselje.
Da su tako uradili, imali bi dovoljno prostora za sve o cemu si pisao.
Ali ne, morali su je nabiti usred parka, izmedju zgrada i sad je problem mentalitet...
svemirske brodove poput onih na Kobiljoj glavi i u Vogošći ne bih ni komentarisao...
- muha_sa
#553 Re: Skraćenje casova tokom ramazana
Poštujem, tebi je to milozvuk jer si vjerovatno navikao pošto ti je u komšiluku.nivla wrote: ↑03/04/2023 09:45prelijepo nam je, ljepota je da ne moram ici negdje dalje na namaz i sto na sabah budi zvuk ezana tik uz zgradu, znam da je nekad i mesdzid sto je bio prije dzamije smetao, ali taj milozvuk poziva na molitvu nije preglasan kako to zele prikazati, dzamija je izuzetno posjecena u toku cijele godine i mimo dzume/ramazana tako da nije bas bespotrebna na lokaciji
veci je problem sila klanjaca koji moraju doci do dzamijske kapije autima pa se cesto ne moze proci pjeske a da ne govorim autom kad je termin dzume, ili sad uz ramazan u terminu podne i teravih namaza, mada pored onih sto ne mogu do dzamije bez auta ima i masa onih koji idu u youth centar pa na isti nacin zauzimaju i zagradjuju prostor kao ovi sto idu u dzamiju, nije do dzamije vec do mentaliteta
Meni je ovo milozvuk jer sam uz ovakve milozvuke rasto.
- nivla
#554 Re: Skraćenje casova tokom ramazana
pa locirali su gdje je neko dozvolio, nije dzamija preko noci bez dozvole ozidana, neko rekao moze tu i to je toJohn Cleese wrote: ↑03/04/2023 10:24 Nije do mentaliteta nego do nedostatka prostora za takav (a pogotovo jos i uzevsi u obzir i prethodno postojeci) sadrzaj - to naprosto nije bilo odgovarajuce mjesto za izgradnju takvog objekta.
A ako je postojala tolika potreba za izgradnjom dzamije bas u tom dijelu grada, mogli su je, na primjer, locirati nekih 100 metara dalje, na prostoru iza ulice Nedima Filipovica, gdje je kasnije izgradjeno stambeno naselje.
Ali ne, morali su je nabiti usred parka, izmedju zgrada i sad je problem mentalitet...
u novogradnji iza nedima filipovica bio je interes da se dovrsi pred rat zapoceta gradnja i naprave nove zgrade
sto se tice parka koji se nalazi izmedju nedima filipovica i dzemala bijedica, uglavnom se u njemu djeca ne mogu igrati jer ovi sto drze pse ne ociste iza svojih milih ljubimaca vec ostave onako zasrano i zapisano pa onda moras paziti da ne ugazis u govno, da ne govorim o gospodinu koji je skinuo tablu na kojoj pise da ne moze sa svojim ljubimcem uci u djecije igraliste pa sad redovno dovodi svog dobermana na isto
- studiorum_tuzlaensis
#555 Re: Skraćenje casova tokom ramazana
reko bi čovjek da je prostor oko sopinga na Grbavici ko Dubai pa se ne uklapa džamija. Kakva je trebala bit džamija? Brutalistička? ili još kockastija nego što jeste pa da se "uklopi" sa odvratnim zgradama i neboderima u B. Mutevelića ili K. Kapetanovića 
al vole ljudi s**t pa ajd..
Veći je problem što sa desne strane Miljacke nema nikakve džamije od Magribije (M. Dvora) do navedene na Cengic Vili. Crkvi ima barem 3 uključujući i evangelističke
Veći je problem što sa desne strane Miljacke nema nikakve džamije od Magribije (M. Dvora) do navedene na Cengic Vili. Crkvi ima barem 3 uključujući i evangelističke
-
John Cleese
#556 Re: Skraćenje casova tokom ramazana
Da, u pravu si.breuer wrote: ↑03/04/2023 10:29meni su po tom pitanju, a proed navedene na Čvili, najgore džamije na Grbavici između Šopinga i škole i na Ciglanama...dobar primjer uklapanja i projektovanja je ona na Koševskom, jes da je ju je radio dia, al ne može se ništa zamjeriti...John Cleese wrote: ↑03/04/2023 10:24
Nije do mentaliteta nego do nedostatka prostora za takav (a pogotovo jos i uzevsi u obzir i prethodno postojeci) sadrzaj - to naprosto nije bilo odgovarajuce mjesto za izgradnju takvog objekta.
svemirske brodove poput onih na Kobiljoj glavi i u Vogošći ne bih ni komentarisao...
U prethodnom komentaru o dzamiji na Grbavici, mislio sam na onu drugu, Jordansku.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#557 Re: Skraćenje casova tokom ramazana
nisi toliko hrabar kad ti blokiramo most u vojkovićima na bogojavljenjebitanga_sa_otesa wrote: ↑03/04/2023 06:52 Smijem,kad god hoces,rekao sam im i jucer iz auta da djevica ne moze rodit dijete![]()

-
breuer
#558 Re: Skraćenje casova tokom ramazana
ona mi je skroz ok projektovana i pozicionirana...pozitivan primjer definitivno...John Cleese wrote: ↑03/04/2023 10:38Da, u pravu si.breuer wrote: ↑03/04/2023 10:29
meni su po tom pitanju, a proed navedene na Čvili, najgore džamije na Grbavici između Šopinga i škole i na Ciglanama...dobar primjer uklapanja i projektovanja je ona na Koševskom, jes da je ju je radio dia, al ne može se ništa zamjeriti...
U prethodnom komentaru o dzamiji na Grbavici, mislio sam na onu drugu, Jordansku.
-
John Cleese
#559 Re: Skraćenje casova tokom ramazana
Bio je interes da neko uzme pare za izgradjene stambene kvadrate, pa im je bilo "steta" trositi taj prostor na dzamiju.nivla wrote: ↑03/04/2023 10:32pa locirali su gdje je neko dozvolio, nije dzamija preko noci bez dozvole ozidana, neko rekao moze tu i to je toJohn Cleese wrote: ↑03/04/2023 10:24 Nije do mentaliteta nego do nedostatka prostora za takav (a pogotovo jos i uzevsi u obzir i prethodno postojeci) sadrzaj - to naprosto nije bilo odgovarajuce mjesto za izgradnju takvog objekta.
u novogradnji iza nedima filipovica bio je interes da se dovrsi pred rat zapoceta gradnja i naprave nove zgrade
sto se tice parka koji se nalazi izmedju nedima filipovica i dzemala bijedica, uglavnom se u njemu djeca ne mogu igrati jer ovi sto drze pse ne ociste iza svojih milih ljubimaca vec ostave onako zasrano i zapisano pa onda moras paziti da ne ugazis u govno, da ne govorim o gospodinu koji je skinuo tablu na kojoj pise da ne moze sa svojim ljubimcem uci u djecije igraliste pa sad redovno dovodi svog dobermana na isto
A mogli su je, uz pravilno planiranje, sasvim lijepo integrirati u novo naselje umjesto da je nabiju gdje su je nabili - no taj je voz davno prosao.
-
John Cleese
#560 Re: Skraćenje casova tokom ramazana
Ako bas treba crtati - nije tamo trebala biti nikakva dzamija, jer ni to nije bilo odgovarajuce mjesto za izgradnju takvog objekta.studiorum_tuzlaensis wrote: ↑03/04/2023 10:34 reko bi čovjek da je prostor oko sopinga na Grbavici ko Dubai pa se ne uklapa džamija. Kakva je trebala bit džamija? Brutalistička? ili još kockastija nego što jeste pa da se "uklopi" sa odvratnim zgradama i neboderima u B. Mutevelića ili K. Kapetanovića
Veći je problem što sa desne strane Miljacke nema nikakve džamije od Magribije (M. Dvora) do navedene na Cengic Vili. Crkvi ima barem 3 uključujući i evangelističke![]()
A iz tvoje vizure, izgleda, smisao izgradnje sakralnih objekata je u zapišavanju teritorije?
I uzgred, da te utjesim, na prostoru koji spominjes postoje dvije dzamije - Bakarevac i Pofalici. (Jeste malo uzbrdo, ali ipak...)
- skupljac_zeljeza
#561 Re: Skraćenje casova tokom ramazana
Mislim da ti je Tvrtko objasnio što sam ti napisao u reakciji.¤ jelena ¤ wrote: ↑03/04/2023 09:12
Ne sugerišem da će Sarajevo dopustiti "dvije škole pod jednim krovom" na teritoriji svog kantona, ali negdje na teritoriji države BiH dopušta, evo, već 30 godina i kao glavni grad sa adresama nadležnih na državnom nivou ne pronalazi rješenje u saradnji sa gradovima gdje imamo takve škole.
Višedecenijsko postojanje jednog takvog problema, koji se ne rješava, dovodi u pitanje postojanje tog problema kao maligniteta na teritoriji ove zemlje i postaje nešto sasvim normalno, čak i svrsishodno i opravdano, čim ne postoji potreba da se to odstrani iz obrazovnog sistema BiH - za sva vremena.
Eto, to je posljedica na koju sugerišem kada spomenem taj slučaj.
Što se tiče ove inicijative da se skrate časovi u školi za vrijeme posta, iskreno, prvo sam je doživjela kao prvoaprilsku šalu, ali se uopšte neću začuditi ako se bez problema realizuje u budućnosti pa i u ovoj školskoj godini, van svih zakonskih procedura koje su već odavno u BiH "mrtvo slovo na papiru". Pritom će povući sa sobom i ustupke ostalim dominantnim konfesijama, u nekim drugim dijelovima BiH, što me takođe više ne čudi.
Al' hajde, zadržaću se na prvoaprilskoj šali i neću predviđati dalje. Živi bili pa vidjeli.
Ono što bih ja dodao je da decenijama u rs-u i u županijama imamo uveliko religiju u javnim ustanovamma pa bez popa ništa ne počinje. U ovim sredinama gdje muslimani čine većinu imamo multikulturalnost i što je zanimljivo pored svih prava koja se ne poštuju samo de jure nego i de facto smeta džamija, smeta ezan, smeta vjeronauka, smeta evo i skraćen čas uz ramazan. Te dvije konfesije imaju potpisan ugovor sa državom, a IZ još nema niti je na vidiku. Druge dvije konfesije su to davno uradile i meni to ne smeta u nekoj zdravoj mjeri kako to američki sekularizam toleriše. Protivnik sam francuskog sekularizma koji je teško razlučiti nekada od antiteizma. Dopao mi se jučer potez francuskih navijača kao i potez italijanskih igrača ili engleskog kluba Chelsea. Svi ovi potezi kod nas bi bili ismijani.
PSG-ovi navijači iskoristili su priliku i da se usprotive odluci Nogometnog saveza Francuske da zabrani prekide utakmica kako bi nogometaši iftarili tokom mjeseca ramazana. "Hurma i čaša vode, noćna mora za Nogometni savez Francuske", ironično su poručili navijači PSG-a u paroli okačenoj večeras na Parku prinčeva.
U nekoliko navrata gostujući igrači ležali su na terenu i žalili se na povrede kako bi brže prošlo vrijeme, ali i kako bi napravili predah tokom žestokih napada Intera u završnici. Jednu takvu pauzu zbog povrede iskoristio je marokanski nogometaš Sofyan Amrabat kako bi iftario na terenu. Neki engleski mediji čak su prenijeli vijest da je Ranieri namjerno odglumio povredu kako bi njegov saigrač mogao iftariti....
Neće na području gdje su muslimani većina biti aparheida kakav se provodi tamo gdje su vršeni genocidi i udruženi poduhvati, ali ako budu ovakvi pritisci protiv ovoga i onoga plašim se da može doći do radikalizacije novih generacija i onda će i apetiti biti veći u zahtjevima na razna prava. Na društvenim mrežama se to može primijetiti kroz bošnjačke nacionaliste kojih prije nije bilo i selefije kojih prije nije bilo, a nije bilo ni skraćenih časova u Ramazanu.Engleski fudbalski klub Chelsea bio je domaćin zajedničkog iftara na svome “Stamford Bridgeu”, što je prvi takav događaj u historiji Premier lige. Iftaru na stadionu “Stamford Bridge” prisustvovalo je na stotine ljudi. “Ovdje su se okupili ljudi iz lokalne zajednice kako bi saznali više o ramazanu. Fudbal ujedinjuje ljude, ali i ramazan ujedinjuje ljude”, kazao je Salha.
- piupiu
- Tvrtko II Kotromanić
- Truba
#564 Re: Skraćenje casova tokom ramazana
blokiramo promet na mostu ratka močevića i bodrimo levate

- Truba
#565 Re: Skraćenje casova tokom ramazana
bilo već... ja sam isao u jednu takvu školu dok se druga škola nije izmjestila u drugi objekt nakon što im je plaćeno 100000 dema da se izmjeste jer su baš odugovlačili da izađu iz tuđeg što su oteli u razdoblju socijalizma kako kažu nekiskupljac_zeljeza wrote: ↑03/04/2023 11:25¤ jelena ¤ wrote: ↑03/04/2023 09:12
Ne sugerišem da će Sarajevo dopustiti "dvije škole pod jednim krovom"
drugi je primjer osnovna škola u barama na stupu unutar koje je bio KŠC dok nije napravio svoje prostorije
- Tvrtko II Kotromanić
#566 Re: Skraćenje casova tokom ramazana
mislim da su to 2 razlicite stvariTruba wrote: ↑03/04/2023 12:26bilo već... ja sam isao u jednu takvu školu dok se druga škola nije izmjestila u drugi objekt nakon što im je plaćeno 100000 dema da se izmjeste jer su baš odugovlačili da izađu iz tuđeg što su oteli u razdoblju socijalizma kako kažu neki
drugi je primjer osnovna škola u barama na stupu unutar koje je bio KŠC dok nije napravio svoje prostorije![]()
ove 2 skole pod jednim krovom su zapravo ejdna skola gdje su djeca etnicki razdvojena
ista skola, 1 direktor i 1 pomocnik i ostalo sve duplo
u Sarajevu je bilo slucajave vise obrazovnih institucija u 1 zgradi, tipa jedno vrijeme je u zgradi OS Edhem Mulabdic bilo par ucionica koje je koristio Ganicev SSST i sl
- Truba
#567 Re: Skraćenje casova tokom ramazana
kad se pobiješ s nekim svejedno je
jel pod jednim ili dva krova 
- studiorum_tuzlaensis
#568 Re: Skraćenje casova tokom ramazana
Znači smetaju ti džamije ipak.John Cleese wrote: ↑03/04/2023 11:04Ako bas treba crtati - nije tamo trebala biti nikakva dzamija, jer ni to nije bilo odgovarajuce mjesto za izgradnju takvog objekta.studiorum_tuzlaensis wrote: ↑03/04/2023 10:34 reko bi čovjek da je prostor oko sopinga na Grbavici ko Dubai pa se ne uklapa džamija. Kakva je trebala bit džamija? Brutalistička? ili još kockastija nego što jeste pa da se "uklopi" sa odvratnim zgradama i neboderima u B. Mutevelića ili K. Kapetanovića
Veći je problem što sa desne strane Miljacke nema nikakve džamije od Magribije (M. Dvora) do navedene na Cengic Vili. Crkvi ima barem 3 uključujući i evangelističke![]()
A iz tvoje vizure, izgleda, smisao izgradnje sakralnih objekata je u zapišavanju teritorije?
I uzgred, da te utjesim, na prostoru koji spominjes postoje dvije dzamije - Bakarevac i Pofalici. (Jeste malo uzbrdo, ali ipak...)
U gradu gdje po zadnjem popisu živi 95% muslimana ti spominješ zapišavanje teritorije džamijama?
Također, nadam se da nisi ozbiljan za ovo boldano jer ti čitav post djeluje zlonamjerno i maliciozno. Jesi ikad u životu došao do Bakarevca ili Obada?
-
John Cleese
#569 Re: Skraćenje casova tokom ramazana
Ne nego mi smetaju maloumnici koji nisu u stanju procitati i shvatiti par recenica na maternjem jeziku, pogotovo kad su jos i pokvareni i glupavo pokusavaju ljudima imputirati kojestarije - moram naglasiti da me raduje da takvih nema na ovom forumustudiorum_tuzlaensis wrote: ↑03/04/2023 12:42Znači smetaju ti džamije ipak.John Cleese wrote: ↑03/04/2023 11:04
Ako bas treba crtati - nije tamo trebala biti nikakva dzamija, jer ni to nije bilo odgovarajuce mjesto za izgradnju takvog objekta.
I uzgred, da te utjesim, na prostoru koji spominjes postoje dvije dzamije - Bakarevac i Pofalici. (Jeste malo uzbrdo, ali ipak...)Gdje je to bilo odgovarajuće mjesto za gradnju džamije na Grbavici reci nam ti? Izgleda nigdje, kakvog si svjetonazora.
U gradu gdje po zadnjem popisu živi 95% muslimana ti spominješ zapišavanje teritorije džamijama?
Također, nadam se da nisi ozbiljan za ovo boldano jer ti čitav post djeluje zlonamjerno i maliciozno. Jesi ikad došao do Bakarevca ili Oblog brda?
- Truba
#570 Re: Skraćenje casova tokom ramazana
nije bašTvrtko II Kotromanić wrote: ↑03/04/2023 12:35
mislim da su to 2 razlicite stvari
ove 2 skole pod jednim krovom su zapravo ejdna skola gdje su djeca etnicki razdvojena
ista skola, 1 direktor i 1 pomocnik i ostalo sve duplo
oni su pevali Lepa naša a mi Bože pravde
- studiorum_tuzlaensis
#571 Re: Skraćenje casova tokom ramazana
znaci ipak si forumski jadoJohn Cleese wrote: ↑03/04/2023 12:47Ne nego mi smetaju maloumnici koji nisu u stanju procitati i shvatiti par recenica na maternjem jeziku, pogotovo kad su jos i pokvareni i glupavo pokusavaju ljudima imputirati kojestarije - moram naglasiti da me raduje da takvih nema na ovom forumustudiorum_tuzlaensis wrote: ↑03/04/2023 12:42
Znači smetaju ti džamije ipak.Gdje je to bilo odgovarajuće mjesto za gradnju džamije na Grbavici reci nam ti? Izgleda nigdje, kakvog si svjetonazora.
Također, nadam se da nisi ozbiljan za ovo boldano jer ti čitav post djeluje zlonamjerno i maliciozno. Jesi ikad došao do Bakarevca ili Oblog brda?![]()
-
John Cleese
#572 Re: Skraćenje casova tokom ramazana
Utrkuju se da bi dosegli "casni" krst, koji u ovoj sissy varijanti pluta na vodi, umjesto da kao prave muskarcine rone na dah u ledenoj vodi i dohvate ga sa dna rijeke
-
John Cleese
#573 Re: Skraćenje casova tokom ramazana
Cemu nervoza? Nije to zdravostudiorum_tuzlaensis wrote: ↑03/04/2023 12:50znaci ipak si forumski jadoJohn Cleese wrote: ↑03/04/2023 12:47
Ne nego mi smetaju maloumnici koji nisu u stanju procitati i shvatiti par recenica na maternjem jeziku, pogotovo kad su jos i pokvareni i glupavo pokusavaju ljudima imputirati kojestarije - moram naglasiti da me raduje da takvih nema na ovom forumu![]()
-
no_sikiriki
#574 Re: Skraćenje casova tokom ramazana
Sissy varijantiJohn Cleese wrote: ↑03/04/2023 12:52Utrkuju se da bi dosegli "casni" krst, koji u ovoj sissy varijanti pluta na vodi, umjesto da kao prave muskarcine rone na dah u ledenoj vodi i dohvate ga sa dna rijeke![]()
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem