niko od djece ne ide u školu za npr. Božć?duh_sa_sjekirom wrote: ↑02/04/2023 14:40 Kad su u pitanju učenici, u osnovnim školama u KS se već godinama poštuju svi vjerski blagdani. Redovne nastave nema za katolički Božić, uskršnji i vaskršnji ponedjeljak te za oba Bajrama...Radnici imaju pravo na 2 plaćena i 2 neplaćena dana odsustva
Skraćenje casova tokom ramazana
-
kakavdanakneiskustvu
#451 Re: Skraćenje casova tokom ramazana
- vjeshalica
#452 Re: Skraćenje casova tokom ramazana
Ko ne slavi taj ne ide, ako slavi se Bajram onda niko ne idekakavdanakneiskustvu wrote: ↑02/04/2023 14:46niko od djece ne ide u školu za npr. Božć?duh_sa_sjekirom wrote: ↑02/04/2023 14:40 Kad su u pitanju učenici, u osnovnim školama u KS se već godinama poštuju svi vjerski blagdani. Redovne nastave nema za katolički Božić, uskršnji i vaskršnji ponedjeljak te za oba Bajrama...Radnici imaju pravo na 2 plaćena i 2 neplaćena dana odsustva
- skupljac_zeljeza
#453 Re: Skraćenje casova tokom ramazana
Pa taj drugi forumaš koliko sam ja uspio shvatiti pravi komparaciju između nečega benignog i malignog i nema tolike reakcije na maligno kao na beinigno sa čim se slažem. Onda sam išao redom u tvom komentaru gdje stoji i ovo što sugeriše posljedicu. Trebao sam i to kvotirati zajedno sa prethodnom rečenicom.¤ jelena ¤ wrote: ↑02/04/2023 14:32Forumaš na čiji post sam odgovorila je napravio tu poveznicu pa ne vidim da si na njegov post odreagovao.skupljac_zeljeza wrote: ↑02/04/2023 13:53
Ne može se praviti poveznica skraćenih časova uz Ramazan sa dvije škole pod jednim krovom. Ovo drugo je inercija UZP-a i nema veze sa religijom. Desilo se i vjersko čiščenje u ratu, ali ne zovemo ga tako nego eufemistički etničko čiščenje.
Dakle, obrati se kolegi istomišljeniku pa njemu skreni pažnju na to.
A ja vam obojici kažem da se ni gužve na granici ne mogu stavljati u isti koš sa Ramazanom i da to nikakve veze nema sa stanjem u obrazovanju i kojekakvim ustupcima i samo jednom ili dvije vjerske grupe. Ljudi prelaze granične prelaze u velikom broju i za Uskrs i za Vaskrs i za božićne kao i za ramazanske praznike - plus more ljeti, planina zimi za vrijeme godišnjih odmora.
Eto šta dobijemo kad se obrazovni sistem prilagodi volji većine i napravi ustupak dominantnom mentalnom sklopu negdje na teritoriji BiH. Dobijemo provaliju koju 30 godina ne možemo premostiti i uskladiti korak sa onim najnormalnijim tokovima civilizovanog svijeta.
Neće Sarajevo to nikada dopustiti. Nikada nije imalo dvije škole pod jednim krovom.
-
kakavdanakneiskustvu
#454 Re: Skraćenje casova tokom ramazana
napisano u postu da redovne nastave nema za sve vjerske praznike
- piupiu
#455 Re: Skraćenje casova tokom ramazana
Ovo moram zapisati u teku
Kakav dobar izraz, opisuje i pogled i kompletan izraz lica
-
sencobih
#456 Re: Skraćenje casova tokom ramazana
Ja ne znam gdje ti zivis i izlazis li igdje iz svoje ulice. ali obnovljeno je dzamija dosta , i one birvaktilne i one novije. Proguglaj malo, I kakve veze sad ima SDA sa ovom pričom?vjeshalica wrote: ↑02/04/2023 14:23Zato svoje bogomolje gdje nisu drzali teritoriju su zaboravili i ne pominju je niti ih boli briga za to. Bitnije je bilo napraviti dzamije nove u Sarajevu, ali nije bilo toliko bitno obnoviti porusene tamo one birvaktilne koje su dokaz postojanja muslimana na jednom prostoru. Nije li prebezobrazna hipokrizija SDA muslimana ????
- vjeshalica
#457 Re: Skraćenje casova tokom ramazana
Izlazim ja vise nego ti, kome pricas ti o muslimanima i bogomoljama, to te naucili škobalji u SDA ekspozituri pa drvis ovdje obicne budalarije? Sta da guglam? Sta imam da guglam, nije valjda to krajnji domet vas? Bilo bi pametnije da smanjite bjezanije sa nastave i ufatite se knjige, a manje informisanja po guglu i slicno. Samo daj uhljupima da bjeze sa nastave,da skracuju da foliraju,da maze macku...uhljupluk i nista vise od toga. I bezobrazna lijenost.sencobih wrote: ↑02/04/2023 15:58Ja ne znam gdje ti zivis i izlazis li igdje iz svoje ulice. ali obnovljeno je dzamija dosta , i one birvaktilne i one novije. Proguglaj malo, I kakve veze sad ima SDA sa ovom pričom?vjeshalica wrote: ↑02/04/2023 14:23
Zato svoje bogomolje gdje nisu drzali teritoriju su zaboravili i ne pominju je niti ih boli briga za to. Bitnije je bilo napraviti dzamije nove u Sarajevu, ali nije bilo toliko bitno obnoviti porusene tamo one birvaktilne koje su dokaz postojanja muslimana na jednom prostoru. Nije li prebezobrazna hipokrizija SDA muslimana ????
- piupiu
-
sencobih
#459 Re: Skraćenje casova tokom ramazana
Evo edukuj sevjeshalica wrote: ↑02/04/2023 16:02Izlazim ja vise nego ti, kome pricas ti o muslimanima i bogomoljama, to te naucili škobalji u SDA ekspozituri pa drvis ovdje obicne budalarije? Sta da guglam? Sta imam da guglam, nije valjda to krajnji domet vas? Bilo bi pametnije da smanjite bjezanije sa nastave i ufatite se knjige, a manje informisanja po guglu i slicno. Samo daj uhljupima da bjeze sa nastave,da skracuju da foliraju,da maze macku...uhljupluk i nista vise od toga. I bezobrazna lijenost.
https://www.aa.com.tr/ba/balkan/dan-d%C ... da/1137409
I lijepo se ponasaj, lijepo razgovaraj sa ljudima, nemoj pricati o onome o cemu nemas pojma
- muha_sa
#460 Re: Skraćenje casova tokom ramazana
Vozdraaaaaaaaaaaa
Kuca kod Vijecnice--Kocicevom (tad se tako zvala) pa u Obilicevu po somun sa lopate
-
no_sikiriki
- nivla
#462 Re: Skraćenje casova tokom ramazana
ne idekakavdanakneiskustvu wrote: ↑02/04/2023 14:46niko od djece ne ide u školu za npr. Božć?duh_sa_sjekirom wrote: ↑02/04/2023 14:40 Kad su u pitanju učenici, u osnovnim školama u KS se već godinama poštuju svi vjerski blagdani. Redovne nastave nema za katolički Božić, uskršnji i vaskršnji ponedjeljak te za oba Bajrama...Radnici imaju pravo na 2 plaćena i 2 neplaćena dana odsustva
na fakultetima samo ciji je praznik
- piupiu
#463 Re: Skraćenje casova tokom ramazana
'nači nama si dolazio praviti red samo zato što se od vaše pekare do kuće nije mog'o ni somun iščopat?
Znala sam!
- muha_sa
#464 Re: Skraćenje casova tokom ramazana
Šta Zike kad ga je naružila
- muha_sa
#465 Re: Skraćenje casova tokom ramazana
Moram mladoj raji ovo još kazat vezano za ramazan i teraviju
- Bloo
- Globalna šefica
#466 Re: Skraćenje casova tokom ramazana
-
no_sikiriki
#467 Re: Skraćenje casova tokom ramazana
Ne sjećam se sa sigurnošću, ali mislim da joj se, kad je vidio s kim ima posla, čak i nešto pravdao.
- duh_sa_sjekirom
#468 Re: Skraćenje casova tokom ramazana
Tako je.kakavdanakneiskustvu wrote: ↑02/04/2023 14:46niko od djece ne ide u školu za npr. Božć?duh_sa_sjekirom wrote: ↑02/04/2023 14:40 Kad su u pitanju učenici, u osnovnim školama u KS se već godinama poštuju svi vjerski blagdani. Redovne nastave nema za katolički Božić, uskršnji i vaskršnji ponedjeljak te za oba Bajrama...Radnici imaju pravo na 2 plaćena i 2 neplaćena dana odsustva
To su tzv nenastavni dani za svu djecu
- piupiu
#469 Re: Skraćenje casova tokom ramazana
canvra888 wrote: ↑01/04/2023 19:04U kojoj to državi na zapadu imaš sliku predsjednika u učionici?bitanga_sa_otesa wrote: ↑01/04/2023 18:57
pises gluposti i glupa poredjenja.
zasto bi nekome smetala slika predsjednika drzave?? nije mi smetala ni alijina slika ni titova...to je isto ko da kazes da ti smeta zastava drzave u kojoj zivis...
smetalo bi mi da je bila slika isusa,crkve,dzamije,fudbalskog stadiona....
Hajde, da čujem.
A svakako se zna da nije samo slika bila u pitanju, nego cijela indoktrinacija kulta ličnosti, zna se šta je to sve nosilo sa sobom.
I ne, država nije jednako njen predsjednik. Ponovo se referiši na zapadne zemlje.
Ili Sjevernu Koreju u ovom slučaju ipak...
Koga briga za zapad kad mi sve svoje uzore i dan danas tražimo na istoku? Ovaj narod pada u nesvijest za Putinima i Erdoanima. Kad sam zadnji put bila u Maleziji, slike Mahartir Mohamada su bile po svim kancelarijama. Na Tajlandu - slike kralja. U istom periodu u kojem su Titove slike visile po jugoslovenskim školama, visile su i slike američkih predsjednika po američkim školama. I danas ih ima, ali ne svuda.
Za taj period nakon Drugog svjetskog rata mi nije čudno, tek su sahranjene imperije koje su uvijek imale centralnu ličnost kao obožavani autoritet. Čudniji mi je (bio, više nije) kult Alije u 21. stoljeću - čisto zbog konstantnog drečanja o nazadnosti kulta ličnosti. Standardnom bosanskom logikom - prethodni kult ne valja, onaj poslije njega može. A još mi je čudniji kult nekog sveca nakon nekoliko stoljeća. Mislim, ne bih da nekog uvrijedim, ali za mene su i monoteističke religije kultovi ličnosti - iako ih vjernici tako ne doživljavaju.
Svako trpljenje i idolatrija su pitanje za mase - zašto trpiš, bekane? Je l' ti se svidja? Mladjim generacijama je očigledno nešto smetalo čim su digli revoluciju 1968., tražeći, izmedju ostalog, na FPN-u veća prava za vjerske zajednice, šprdali su se na temu "Crko Maršal"; objavljivali čuda po Poletima, Mladinama, Našim danima, napravili čitav NSK pokret... sve je to bila kritika.
Inače je kult Tita je postojao i u zapadnoj Evropi, najviše zato jer su se tokom Drugog svjetskog rata pratili izvještaje sa ratišta na Radio Londonu u kojima se Tito pojavljivao kao neki filmski heroj. Čovjek je znao pos'o - danas bi bio k'o Trump, imao bi 100 miliona pratilaca na Twitteru
Kakav će biti kulturni kapital za mladu raju koja sad odrasta, ostaje da se vidi.

Prodaje se na Piku: Dječija knjiga - slikovnica Naš dedo Alija, u dobrom stanju.
- laserShow
- Grijem se na: nacionalizam
#470 Re: Skraćenje casova tokom ramazana
Nemamo mi identit, pa nam vjera ostaje kao jedina stvar pripadnosti nekoj grupi.
- piupiu
- piupiu
#472 Re: Skraćenje casova tokom ramazana
Aahahhahah! Nalet te bilomuha_sa wrote: ↑02/04/2023 16:36 Moram mladoj raji ovo još kazat vezano za ramazan i teravijuu Cekrcijinoj dzamiji (ona pod Kovacima) hodzu smo zvali hadzi dorat
pošalju me na teraviju a ja šejtancic bio--covo ispred mene na sedzdu a ja ga poškaklim po tabanima
on samo glasno-KHM-KHMMMMM
cuje to hadzi dorat--okrene se i cojka istjera iz dzamije--NEŠ TI MENI NAMAZ OMETAT:lol:
![]()
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#473 Re: Skraćenje casova tokom ramazana
ovdje samo postoji kriza identiteta,u sva 3 plemena se stide sto su bosanci...
jedni nosaju turske zastave
drugi nosaju hrvatske sahovnice
treci trobojke srbije
a svima im mjesto rodjenja BiH...imaju BiH licnu,BiH pasos....
jednom rjecju mamlazi
- Bloo
- Globalna šefica
#474 Re: Skraćenje casova tokom ramazana
Ma nikako da se Varta zastava primi...bitanga_sa_otesa wrote: ↑02/04/2023 17:20ovdje samo postoji kriza identiteta,u sva 3 plemena se stide sto su bosanci...
treci trobojke srbije
jednom rjecju mamlazi![]()

-
sencobih
#475 Re: Skraćenje casova tokom ramazana
Ti si izgleda ljiljane pomiješao sa turskom zastavom?bitanga_sa_otesa wrote: ↑02/04/2023 17:20ovdje samo postoji kriza identiteta,u sva 3 plemena se stide sto su bosanci...
treci trobojke srbije
jednom rjecju mamlazi![]()