Ukrajina

madner

#153626 Re: Ukrajina

Post by madner »

Bernardinac wrote: 28/03/2023 14:32 Ja sam vođen ovim izvorima i činjenicom da nakon LS intezitet borbi opada na tom pravcu.

Putin je zauzimanje Lisičanska i oblasti Lugansk predstavio kao veliku pobjedu ruskih snaga u Ukrajini i rekao da se ruske jedinice koje su sudjelovale u bitki za Lisičansk trebaju odmoriti kako bi povećale svoje borbene sposobnosti.
https://n1info.hr/svijet/institut-za-ra ... vnu-pauzu/

Ako to nije bila pauza uzrokovana zamorom "materijala" onda ok, griješim.
Ja mislim da su se tu rusi iscrpili.
plan je sigurno bio da se krene u Aprilu kako bi se rat zavrsio ove godine. No planovi se mjenjaju.
Ti baš siguran?
To vjerovatno ima veze sa tvojom teorijom da je ogorčeni otpor u Bahmutu nepotreban ?

Ja nisam siguran ni u šta jer jednostavno ne sjedim u GŠ UA.
Meni se samo čini nelogično krenuti oklopno-mehnizovano po namočenoj zemlji.

A kontra možda i krene u aprilu? Danas je 28.3.
To može biti kampanja Himarsima, artiljerijom i dronovima itd a oklopi kad se prosuši zemlja?

Mi samo nagađamo jer ne znamo dovoljno.

Moja teorija je da UA neće ići u fizičko vraćanje teritorija pješadijom i oklopima(velikih razmjera) sve do suhih i toplih dana ali priprema tj prvi dio može početi i sutra u vidu pojačanih udara na ruske ciljeve u pozadini i prvim linijama.
Jedinice se non stop rotiraju i osvjezavaju, da su te jedinice ispuhale i imale gubitke koje nisu mogle podnjeti onda bi u nastavku rata se to primjetilo. Taj dio se nije desio. Pauza da se osvjezi jedinica je normalna stvar, niko ne vodi 6 mjeseci konstantno ofanzivu.

Sigurno je bio plan znaci da u najboljem slucaju tada imas sve spremno.

Himarisanje, artiljerija i dronovi nikad ne prestaju, povecanje intenziteta bi znacilo da pocinje i ofanziva jer onda trose zalihe.
Bossona

#153627 Re: Ukrajina

Post by Bossona »

Kapa sa svih strana sve više i francuskih ratnih igrački u ukrajinsku dagaru!
Bossona

#153628 Re: Ukrajina

Post by Bossona »

Ukrajinci kremirali multimilionski TOR i Toraše a među njima i Andrey-a Blokhin-a.
kluz franjo

#153629 Re: Ukrajina

Post by kluz franjo »

Niko normalan ne vodi konstantno ofanzivu 6 mjeseci...
Hmmm.... :hmpf:
dek wrote: 09/10/2022 21:20 Šta je sa Bakhmutom, ima nekih vijesti da su rašisti ušlinu grad i da se vode ulične borbe.
apsidejzi

#153630 Re: Ukrajina

Post by apsidejzi »

Ermin ZM wrote: 28/03/2023 15:40 Mozel neko od vas ko se razumije u oklope malo pojasnit koju bi ulogu trebali imati zapadni tenkovi?
Meni je broj nekako premal da napravi veliku razliku. Kako sam skontao vecina ove tehnike i kod Rusa i kod Ukrajinaca biva polupano artiljerijom. Moze li npr Leopard2 ili Challenger izdrzat udar granate 152 mm?
Vidim da ove ruske tenkove ugl granata od 155mm bas demolira
Nisam strucnjak al mogu pitat AI sta misli na temu. Ipak je on procitao citav internet :D Evo i odgovora:

Zapadni tenkovi, poput Leopard 2 i Challenger 2, dizajnirani su da pruže visok nivo zaštite svojoj posadi, kako od granata i projektila, tako i od mina i protivtenkovskih raketa. Ovi tenkovi su opremljeni modernim slojevitim oklopom koji može zaštititi od mnogih vrsta projektila, uključujući i one kalibra 152 mm.

Međutim, važno je imati na umu da nijedan tenk nije potpuno neprobojan i da nema savršenu zaštitu. Čak i ako tenkovi izdrže direktan udarac granate, mogu se oštetiti i njihova sposobnost da ostanu operativni može biti ograničena.

Ukrajinski sukob je pokazao da su tenkovi i dalje važan dio moderne borbe, ali njihova upotreba se često kombinuje sa drugim vrstama oružja, poput artiljerije, dronova i protutenkovskih raketa, kako bi se postigla taktička prednost na bojnom polju.

U svakom slučaju, oklopni tenkovi i dalje igraju važnu ulogu u modernoj vojnoj strategiji, a njihov napredni dizajn i tehnologija čine ih moćnim borbenim vozilima koja mogu značajno doprinijeti na bojnom polju.
Gvozdeni1

#153631 Re: Ukrajina

Post by Gvozdeni1 »

apsidejzi wrote: 28/03/2023 16:43
Ermin ZM wrote: 28/03/2023 15:40 Mozel neko od vas ko se razumije u oklope malo pojasnit koju bi ulogu trebali imati zapadni tenkovi?
Meni je broj nekako premal da napravi veliku razliku. Kako sam skontao vecina ove tehnike i kod Rusa i kod Ukrajinaca biva polupano artiljerijom. Moze li npr Leopard2 ili Challenger izdrzat udar granate 152 mm?
Vidim da ove ruske tenkove ugl granata od 155mm bas demolira
Nisam strucnjak al mogu pitat AI sta misli na temu. Ipak je on procitao citav internet :D Evo i odgovora:

Zapadni tenkovi, poput Leopard 2 i Challenger 2, dizajnirani su da pruže visok nivo zaštite svojoj posadi, kako od granata i projektila, tako i od mina i protivtenkovskih raketa. Ovi tenkovi su opremljeni modernim slojevitim oklopom koji može zaštititi od mnogih vrsta projektila, uključujući i one kalibra 152 mm.

Međutim, važno je imati na umu da nijedan tenk nije potpuno neprobojan i da nema savršenu zaštitu. Čak i ako tenkovi izdrže direktan udarac granate, mogu se oštetiti i njihova sposobnost da ostanu operativni može biti ograničena.

Ukrajinski sukob je pokazao da su tenkovi i dalje važan dio moderne borbe, ali njihova upotreba se često kombinuje sa drugim vrstama oružja, poput artiljerije, dronova i protutenkovskih raketa, kako bi se postigla taktička prednost na bojnom polju.

U svakom slučaju, oklopni tenkovi i dalje igraju važnu ulogu u modernoj vojnoj strategiji, a njihov napredni dizajn i tehnologija čine ih moćnim borbenim vozilima koja mogu značajno doprinijeti na bojnom polju.
Ja licno mislim da ce od sve tehnike koju su ukrajinci dobili najmanje koristi imati od tenkova. To je vise psihiloska stvar, kao i u nasim ratovima. Praga je imala 10x bolje rezultate i vise je stete nanijela, ali tenk je nesto sto ima simboliku.

Da ih guraju u neke tenkovske duele, niti ce rizikovati niti ce do toga svakako doci.
drug_profi

#153632 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Zapadni tenkovi su između ostalog koncipirani da vide protivnika prije i na vecoj daljini, te da ga mogu i pogoditi na vecoj daljini sa municijom koja ce nanijeti stvarnu stetu.
Gvozdeni1

#153633 Re: Ukrajina

Post by Gvozdeni1 »

drug_profi wrote: 28/03/2023 17:01 Zapadni tenkovi su između ostalog koncipirani da vide protivnika prije i na vecoj daljini, te da ga mogu i pogoditi na vecoj daljini sa municijom koja ce nanijeti stvarnu stetu.
Apsolutno. Ranije otkrivanje protivnika na vecoj daljini i donekle bolje zasticena posada.
Ali ako budu dopustili da ih rusi kvalitetno poklope artiljerijom, nije da ce im koristiti.
Zapravo ovo ce biti prvi pravi test
drug_profi

#153634 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Gvozdeni1 wrote: 28/03/2023 17:03
drug_profi wrote: 28/03/2023 17:01 Zapadni tenkovi su između ostalog koncipirani da vide protivnika prije i na vecoj daljini, te da ga mogu i pogoditi na vecoj daljini sa municijom koja ce nanijeti stvarnu stetu.
Apsolutno. Ranije otkrivanje protivnika na vecoj daljini i donekle bolje zasticena posada.
Ali ako budu dopustili da ih rusi kvalitetno poklope artiljerijom, nije da ce im koristiti.
I NATO sigurno zanima rezultat testa u realnim uslovima protiv najjačeg protivnika. Vjerujem da su sigurni da imaju prednost sa njima pod uslovom da se ti tenkovi koriste po NATO doktrini. Ako im budu samo fiksni artiljerijski polozaji, to su mogli i sa T62.
I nema YOLO juriša solo tenka kao što smo viđali na snimcima.
Gvozdeni1

#153635 Re: Ukrajina

Post by Gvozdeni1 »

drug_profi wrote: 28/03/2023 17:08
Gvozdeni1 wrote: 28/03/2023 17:03

I NATO sigurno zanima rezultat testa u realnim uslovima protiv najjačeg protivnika. Vjerujem da su sigurni da imaju prednost sa njima pod uslovom da se ti tenkovi koriste po NATO doktrini. Ako im budu samo fiksni artiljerijski polozaji, to su mogli i sa T62.
Moje misljenjenje je da ruski tenkovi t72b3 i ove novije verzije t80 uopste nisu losi tenkovi ali se koriste na katastrofalan nacin.
Ovaj t90 proboj se dokazao, ima bas mnogo snimaka kad ide sam i cak trpi pogotke a nista mu. Ali i to je katastrofalan nacin da se koristi takva tehnika
Honda Rajvosa

#153636 Re: Ukrajina

Post by Honda Rajvosa »

Evo malo rusi se hvale...

https://www.klix.ba/vijesti/svijet/rusi ... /230328155

A znamo sta znaci kad se rusi hvale to znaci da lazu i da su popusili
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#153637 Re: Ukrajina

Post by JoseMujica »

Honda Rajvosa

#153638 Re: Ukrajina

Post by Honda Rajvosa »

Gvozdeni1 wrote: 28/03/2023 17:17
drug_profi wrote: 28/03/2023 17:08

Moje misljenjenje je da ruski tenkovi t72b3 i ove novije verzije t80 uopste nisu losi tenkovi ali se koriste na katastrofalan nacin.
Ovaj t90 proboj se dokazao, ima bas mnogo snimaka kad ide sam i cak trpi pogotke a nista mu. Ali i to je katastrofalan nacin da se koristi takva tehnika
A koliko ima tih tenkova?imma osjecaj da su nisu dobri protiv ruskih rpg kornet ai sl, a da to zapadno oruzje cijepa
Last edited by Honda Rajvosa on 28/03/2023 18:10, edited 1 time in total.
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#153639 Re: Ukrajina

Post by JoseMujica »

Handbanana

#153640 Re: Ukrajina

Post by Handbanana »

Apel na vrijedne sakupljace bubovstine da bar DVIJE prethodne stranice pregledaju prije objave. Zadnjih 3-5 stranica skoro sav materijal je bio visestruko postavljan.
Senkju
Bernardinac

#153641 Re: Ukrajina

Post by Bernardinac »

madner wrote: 28/03/2023 15:46
Bernardinac wrote: 28/03/2023 14:32 Ja sam vođen ovim izvorima i činjenicom da nakon LS intezitet borbi opada na tom pravcu.

https://n1info.hr/svijet/institut-za-ra ... vnu-pauzu/

Ako to nije bila pauza uzrokovana zamorom "materijala" onda ok, griješim.
Ja mislim da su se tu rusi iscrpili.

Ti baš siguran?
To vjerovatno ima veze sa tvojom teorijom da je ogorčeni otpor u Bahmutu nepotreban ?

Ja nisam siguran ni u šta jer jednostavno ne sjedim u GŠ UA.
Meni se samo čini nelogično krenuti oklopno-mehnizovano po namočenoj zemlji.

A kontra možda i krene u aprilu? Danas je 28.3.
To može biti kampanja Himarsima, artiljerijom i dronovima itd a oklopi kad se prosuši zemlja?

Mi samo nagađamo jer ne znamo dovoljno.

Moja teorija je da UA neće ići u fizičko vraćanje teritorija pješadijom i oklopima(velikih razmjera) sve do suhih i toplih dana ali priprema tj prvi dio može početi i sutra u vidu pojačanih udara na ruske ciljeve u pozadini i prvim linijama.
Jedinice se non stop rotiraju i osvjezavaju, da su te jedinice ispuhale i imale gubitke koje nisu mogle podnjeti onda bi u nastavku rata se to primjetilo. Taj dio se nije desio. Pauza da se osvjezi jedinica je normalna stvar, niko ne vodi 6 mjeseci konstantno ofanzivu.

Sigurno je bio plan znaci da u najboljem slucaju tada imas sve spremno.

Himarisanje, artiljerija i dronovi nikad ne prestaju, povecanje intenziteta bi znacilo da pocinje i ofanziva jer onda trose zalihe.
Zar se nije primjetilo?
Da je kod rusa bilo sve kako ti kažeš i da su rusi "neispuhljivi" bili im se desio Lyman, Kupjansk pa sve do Svatova i Kreminne?
Zar rusi nisi nakon te UA ofanzive pokrenuli novu mobilizaciju od 300 000 ljudi?
Znači da su tada ispuhali ili ti misliš drukčije?

Ispuhali su jer su podcijenili UA a ne što nisu mogli imati više ljudi na terenu.
Nadam se da će se to ponoviti i da će ih UA ponovo iznenaditi.
CrveniKuk

#153642 Re: Ukrajina

Post by CrveniKuk »

Ukrajinci su identifokovali ruskog komadanta koji je naredio granatiranje dječije bolnice u Mariopolja, kao i dramsko požarište u kojem su bola sklonjena djeca.
CrveniKuk

#153643 Re: Ukrajina

Post by CrveniKuk »

Na tragu prethodnih objava o francuskim Mirage 2000.
geralt

#153644 Re: Ukrajina

Post by geralt »

Ruska zracna kampanja protiv ukrajinskog elektroenergetskog sistema je bila toliko uspjesna da je Ukrajina ponovo pocela izvoziti struju u EU.

Ermin ZM

#153645 Re: Ukrajina

Post by Ermin ZM »

Ali nato koristi i zracnu nadmoc da suzbije artiljeriju.
Ovde to bas nije izvodivo. Zato bas nisam siguran kako ce se pokazat tj da ce biti neki gamechangeri.
Po meni su im najbitnije kombinacije samohodna artiljerija+dronovi+kamara municije. Ali laik sam, nije moje misljenje relevantno svakako.

@apsidejzi hvala na odgovoru
code-switch

#153646 Re: Ukrajina

Post by code-switch »

Po ko zna koji put citam i slusam, kako Rusiju gotovo 1/3 NE CINE etnicki Rusi. I kako ovaj rat Rusi, zapravo vide kao svoj opstanak.

Na kraju dana, za 10tak godina manje/vise umrijet ce Putin, a iza sebe ce ostaviti demografski unistenu Rusiju.
geralt

#153647 Re: Ukrajina

Post by geralt »

code-switch wrote: 28/03/2023 20:01 Po ko zna koji put citam i slusam, kako Rusiju gotovo 1/3 NE CINE etnicki Rusi. I kako ovaj rat Rusi, zapravo vide kao svoj opstanak.

Na kraju dana, za 10tak godina manje/vise umrijet ce Putin, a iza sebe ce ostaviti demografski unistenu Rusiju.
Definicija "etnickog Rusa" je fluidna. Etnicke manjine u Rusiji zive pod velikim pritiskom da se izjasne kao Rusi i asimiliraju (primjer Sojgu). Takodjer je jako puno "mijesanih brakova" izmedju Rusa i ostalih naroda Rusije i bivseg SSSR-a, i djeca iz tih brakova se uglavnom danas izjasnjavaju kao Rusi a sutra ce se mozda izjasnjavati kao nesto drugo.

Nacija je drustveni i kulturoloski, a ne genetski pojam.
swanfilter

#153648 Re: Ukrajina

Post by swanfilter »

Moze li neko potvrditi sta sam danas nacuo.

Naime, kako je rat tamo poceo, kao i svugdje, u Ljubljani je prilicno za vidjeti mnoooogo dobrih auta, vecinom terenaca, a ukr registracija.

Danas mi neko rece i taj dio me zanima. Kao, da auta koja viđamo po Ljubljani su zakonski mogla biti kupljena samo preko drzave same, odnosno preko institucija.

Auta viđena su Land Roveri, Cayenne, Mercedes, ... Vise od jednog slucaja Tesle. Pa, onda idu ostali vise klase ...
Romanija

#153649 Re: Ukrajina

Post by Romanija »

swanfilter wrote: 28/03/2023 20:22 Moze li neko potvrditi sta sam danas nacuo.

Naime, kako je rat tamo poceo, kao i svugdje, u Ljubljani je prilicno za vidjeti mnoooogo dobrih auta, vecinom terenaca, a ukr registracija.

Danas mi neko rece i taj dio me zanima. Kao, da auta koja viđamo po Ljubljani su zakonski mogla biti kupljena samo preko drzave same, odnosno preko institucija.

Auta viđena su Land Roveri, Cayenne, Mercedes, ... Vise od jednog slucaja Tesle. Pa, onda idu ostali vise klase ...
Ako si vidio range rover mozda je bio moj rodjak! :-D :izet:
drug_profi

#153650 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Ermin ZM wrote: 28/03/2023 18:52
Ali nato koristi i zracnu nadmoc da suzbije artiljeriju.
Ovde to bas nije izvodivo. Zato bas nisam siguran kako ce se pokazat tj da ce biti neki gamechangeri.
Po meni su im najbitnije kombinacije samohodna artiljerija+dronovi+kamara municije. Ali laik sam, nije moje misljenje relevantno svakako.

@apsidejzi hvala na odgovoru
Veliki dio tog posla ce odraditi dronovi i precizna artiljerija, GLSDB, JDAM, a na kraju price tu je i HARM i ipak dosta Migova, a mozda i Miraža kod Ukrajianica.
Post Reply