ZOBS
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
nlt
#8651 Re: ZOBS
Došla obavijest da me uhvatio radar nekad u decembru. Mup KS. Na dnu neka ko izjava i piše potpisati i dostaviti u roku 15 dana? Je li mora i to ili samo da čekam da dođe kazna i uplatim

Last edited by nlt on 27/03/2023 14:34, edited 1 time in total.
- bude
#8652 Re: ZOBS
Ako ne prebacujes odgovornost na nekog drugog onda ne moras ni vracati tu obavijest, kazna ce onda doci na tvoje ime po automatizmu.
-
kakavdanakneiskustvu
- drug_profi
#8654 Re: ZOBS
Ja ovo podrzavam. Narocito ako sa visokim kaznama nagrade i parkiranje koje ometa gradski saobracaj. Znaci niše i tramvajska pruga.kakavdanakneiskustvu wrote: ↑27/03/2023 15:58 https://www.oslobodjenje.ba/vijesti/bih ... ske-847439
-
Dzontra_Volta
#8655 Re: ZOBS
Što sam ja mislio da su kazne za parkiranje na invakidskom mjestu već sada puno veće!?
-
kakavdanakneiskustvu
#8656 Re: ZOBS
kazna za nepropisno parkiranje je ista svima,kako god nepropisno parkirao
-
Dzontra_Volta
#8657 Re: ZOBS
Pa recimo, ako parkiraš na travi kazna ti je oko 300-400 KM, jer ti kaznu pišu eko policajci po svojim propisima.
Tako da nije uvijek isto.
Edit: Sad vidim u zakonu da nema posebna kazna, ali da ga može pauk dignuti. Tu bih ja odmah pauka angažovao.
Edit: Sad vidim u zakonu da nema posebna kazna, ali da ga može pauk dignuti. Tu bih ja odmah pauka angažovao.
- vjeshalica
#8658 Re: ZOBS
To je beli stari prijedlog o kojem smo drvili. Inace bi kazne bile za parkiranje 100KM. Ne vidim poentu u tome. Nije isto kad loly ostavi auto na invalidsko mjesto obiljezeno i kad parkira i zagradi pjesacki da ne vidis pjesaka,ili negdje u vukojebinama po krivinama.
Mislim da je krajnje vrijeme da se pozabave mnogim drugim sranjima koje prave probleme u saobracaju.
Npr.prica mi lik sto radi u policiji, kaze htio lika da kazni jer je zatamno stop lampe. Ne vide se znaci nikako,to tuli nesto malo svjetlo. Kaze lik ja sam prosao tehnicki regularno,dakle ne laze nije naknadno iza tehnickog zatamnio. To neko tolerise. Kako dokazati da je lik neispravan ako je ipak neko propisao koliki je domet i vidljivost zadnje signalizacije?
Ko ce sankcionisati sakate farove i konacno zabraniti seljone koji udaraju svjetlo u nepodesenim snopovima i ometaju druge vozace?
Ko ce precizirati mnogo stvari u Zobsu koje su svakodnevno cisto maltretiranje od strane papaka ? Ne kazem da parkiranje nije problem al koji vise kurac?
Kad ce poraditi na tome da srede kaznjavanje stoke sa stranim tablama koji se siledzijski ponasaju u saobracaju? Drvili smo i to,neko je msm na forumu upoznatiji jer radi na tome pa je objasnio kako za sada ne moze se ostaviti nalog jer nije regulisano itd. ima dosta finesa oko toga.
Smijesno na cemu oni dangube.
Kako sankcionisati visestruke povratnike u cinjenju teskih prekrsaja, sto se ne uvede da bagri se ponisti vozacka i zabrani 5 godina polaganje pa da vidimo hoce li nas seoske gubice maltretirat ko onaj raspali idiot sto se svadja sa milicionerom u Kladnju i sto nece da izadje iz auta?
Sve izokola i nakole okokole...smijesno kakve sve prijedloge daju, dok prolaze ispod radara gora govna?
Mi koji provodimo zivot na tockovima i posao, mimo loko voznje znamo najbolje sa kakvim scenama se susrecemo,oni samo neku plastiku i kozmetiku?
Mislim da je krajnje vrijeme da se pozabave mnogim drugim sranjima koje prave probleme u saobracaju.
Npr.prica mi lik sto radi u policiji, kaze htio lika da kazni jer je zatamno stop lampe. Ne vide se znaci nikako,to tuli nesto malo svjetlo. Kaze lik ja sam prosao tehnicki regularno,dakle ne laze nije naknadno iza tehnickog zatamnio. To neko tolerise. Kako dokazati da je lik neispravan ako je ipak neko propisao koliki je domet i vidljivost zadnje signalizacije?
Ko ce sankcionisati sakate farove i konacno zabraniti seljone koji udaraju svjetlo u nepodesenim snopovima i ometaju druge vozace?
Ko ce precizirati mnogo stvari u Zobsu koje su svakodnevno cisto maltretiranje od strane papaka ? Ne kazem da parkiranje nije problem al koji vise kurac?
Kad ce poraditi na tome da srede kaznjavanje stoke sa stranim tablama koji se siledzijski ponasaju u saobracaju? Drvili smo i to,neko je msm na forumu upoznatiji jer radi na tome pa je objasnio kako za sada ne moze se ostaviti nalog jer nije regulisano itd. ima dosta finesa oko toga.
Smijesno na cemu oni dangube.
Kako sankcionisati visestruke povratnike u cinjenju teskih prekrsaja, sto se ne uvede da bagri se ponisti vozacka i zabrani 5 godina polaganje pa da vidimo hoce li nas seoske gubice maltretirat ko onaj raspali idiot sto se svadja sa milicionerom u Kladnju i sto nece da izadje iz auta?
Sve izokola i nakole okokole...smijesno kakve sve prijedloge daju, dok prolaze ispod radara gora govna?
Mi koji provodimo zivot na tockovima i posao, mimo loko voznje znamo najbolje sa kakvim scenama se susrecemo,oni samo neku plastiku i kozmetiku?
- vjeshalica
#8659 Re: ZOBS
Za parkieanje na zelenoj povrsini ima kazna po Zobsu i ona je 40KM.Dzontra_Volta wrote: ↑27/03/2023 18:43 Pa recimo, ako parkiraš na travi kazna ti je oko 300-400 KM, jer ti kaznu pišu eko policajci po svojim propisima.
-
noviclan
#8660 Re: ZOBS
Npr trebali bi uvesti i opciju narocito drsko parkiranje na nogostupu gdje lola parkira a mama ne moze sa kolicima da prodje vec mora da silazi na cestudrug_profi wrote: ↑27/03/2023 16:05Ja ovo podrzavam. Narocito ako sa visokim kaznama nagrade i parkiranje koje ometa gradski saobracaj. Znaci niše i tramvajska pruga.kakavdanakneiskustvu wrote: ↑27/03/2023 15:58 https://www.oslobodjenje.ba/vijesti/bih ... ske-847439
- drug_profi
#8661 Re: ZOBS
To je po ZOBS, a ima i opcija da se zovne Eko policija pa da po svakom tocku na zelenoj povrsini opali 100 maraka.vjeshalica wrote: ↑28/03/2023 02:01Za parkieanje na zelenoj povrsini ima kazna po Zobsu i ona je 40KM.Dzontra_Volta wrote: ↑27/03/2023 18:43 Pa recimo, ako parkiraš na travi kazna ti je oko 300-400 KM, jer ti kaznu pišu eko policajci po svojim propisima.
- drug_profi
#8662 Re: ZOBS
Fakticki, neka prakiranja izazivaju takvu pometnju da se to vec moze nazvati remecenjem JRM. Ja bih i to nekako uveo. Dakle ako si parkiranjem zaustavio saobracaj, zagradio izlaz iz garaze, parkinga... i osteceni građani ti zovu policiju, ide ti kazna za remecenje JRM.noviclan wrote: ↑28/03/2023 06:08Npr trebali bi uvesti i opciju narocito drsko parkiranje na nogostupu gdje lola parkira a mama ne moze sa kolicima da prodje vec mora da silazi na cestudrug_profi wrote: ↑27/03/2023 16:05
Ja ovo podrzavam. Narocito ako sa visokim kaznama nagrade i parkiranje koje ometa gradski saobracaj. Znaci niše i tramvajska pruga.
-
Dimu1927
#8663 Re: ZOBS
koliko vidim ovo je povecanje kazne na 200 samo za parkiranje na mjestu za invalide
i 500 je malo za to, a treba i povecati za jos neke situacije tipa na pjesackom na bus stanici, u raskrsnici, na prilazu garaze itd
i 500 je malo za to, a treba i povecati za jos neke situacije tipa na pjesackom na bus stanici, u raskrsnici, na prilazu garaze itd
- Laplace
#8664 Re: ZOBS
Kad bi se neko sjetio da bar neko vrijeme analizira dešavanja u saobraćaju. Samo da posmatra i analizira šta sve vozači rade a da to dovodi do ometanja toka saobraćaja i do rizičnih situacija.
Recimo, posmatranje i analiza nekih par mjeseci do godinu dana. A onda se sačini izvještaj i krene u izmjene ZOBS-a kako bi se takvi postupci sankcionisali i suzbili.
Što se parkiranja tiče, nije svako nepropisno parkiranje jednako. Za neke je dovoljna kazna od 40 KM, za druge je i 400 KM premala. Definisati stepene drskosti u parkiranju i shodno tome propisati visine kazni.
Također, ometanje saobraćaja iz raznoraznih razloga. Džabe nam i gradski autoput i transverzale/longitudinale i proširenja i kružni tokovi (ne baš doslovno džabe, ali nemamo pun efekat) kad se ne reaguje na parkiranja koja blokiraju saobraćaj, ne reaguje na kašnjenje sa kretanjem zbog mobitela ili bogzna čega, sporo ubrzavanje jer "njemu se ne žuri", ostajanje u raskrsnici zbog pogrešne procjene ili zbog bolova u onom bezobraznom organu itd.
Umjesto svega toga, imamo samo dizanje visina kazni koje je samo sebi svrha (i ne vidi se posljedično smanjenje nesreća) i situacija da jedni vozači strahuju da na otvorenom putu slučajno prekorače 20+ i ostanu bez vozačke dok drugi u centru grada divljaju i trkaju se bez ikakvog straha od sankcija. Što se sankcija tiče,maltene je bezbjednije brzinu prekoračiti u gradu nego van naselja.
Recimo, posmatranje i analiza nekih par mjeseci do godinu dana. A onda se sačini izvještaj i krene u izmjene ZOBS-a kako bi se takvi postupci sankcionisali i suzbili.
Što se parkiranja tiče, nije svako nepropisno parkiranje jednako. Za neke je dovoljna kazna od 40 KM, za druge je i 400 KM premala. Definisati stepene drskosti u parkiranju i shodno tome propisati visine kazni.
Također, ometanje saobraćaja iz raznoraznih razloga. Džabe nam i gradski autoput i transverzale/longitudinale i proširenja i kružni tokovi (ne baš doslovno džabe, ali nemamo pun efekat) kad se ne reaguje na parkiranja koja blokiraju saobraćaj, ne reaguje na kašnjenje sa kretanjem zbog mobitela ili bogzna čega, sporo ubrzavanje jer "njemu se ne žuri", ostajanje u raskrsnici zbog pogrešne procjene ili zbog bolova u onom bezobraznom organu itd.
Umjesto svega toga, imamo samo dizanje visina kazni koje je samo sebi svrha (i ne vidi se posljedično smanjenje nesreća) i situacija da jedni vozači strahuju da na otvorenom putu slučajno prekorače 20+ i ostanu bez vozačke dok drugi u centru grada divljaju i trkaju se bez ikakvog straha od sankcija. Što se sankcija tiče,maltene je bezbjednije brzinu prekoračiti u gradu nego van naselja.
- Ateista
#8665 Re: ZOBS
Treba povecati na 500, slazem se, ali isto tako treba ukinuti mjesta za invalide uz stambene objekte koja su visak, ne koriste se i stoje prazna dok se ostali snalaze i parkiraju gdje stignu jer nema dovoljno parking mjesta.
- Ateista
#8666 Re: ZOBS
Nikom nije cilj povecati bezbjednost vec napuniti budzet, traze najjednostavnije nacine da to urade.Laplace wrote: ↑28/03/2023 09:15 Kad bi se neko sjetio da bar neko vrijeme analizira dešavanja u saobraćaju. Samo da posmatra i analizira šta sve vozači rade a da to dovodi do ometanja toka saobraćaja i do rizičnih situacija.
-
noviclan
#8667 Re: ZOBS
Jucer slusam nesto upotreba mobitela drasticne kazne znaci nema vise tiktoka instagrama ili ima, exkluzivno informisanje o sankcionisanju koristenja moba za vise pregleda
- Laplace
#8668 Re: ZOBS
Onda bi trebali poraditi na naplati kazni. Ovako jedni odmah plaćaju sitne kazne (po 40 i 50 KM,tj. po pola od toga) dok drugi nakupljaju desetina hiljada KM neplaćenih kazni i uredno registruju vozilo a ni vozačka dozvola im se ne oduzima, još manje poništava. Doslovno izigravaju sistem i državu.Ateista wrote: ↑28/03/2023 10:08Nikom nije cilj povecati bezbjednost vec napuniti budzet, traze najjednostavnije nacine da to urade.Laplace wrote: ↑28/03/2023 09:15 Kad bi se neko sjetio da bar neko vrijeme analizira dešavanja u saobraćaju. Samo da posmatra i analizira šta sve vozači rade a da to dovodi do ometanja toka saobraćaja i do rizičnih situacija.
-
Dimu1927
#8669 Re: ZOBS
-
mara-
#8670 Re: ZOBS
Zna li neko koja je budžetska organizacija za uplatu kazne MUP KS? Na uplatnici stoji prazno, a mobilno bankarstvo traži da to unesem.
- drug_profi
- bude
-
noviclan
#8673 Re: ZOBS
Ako je tek dobila moze a ako uskoro istice osam dana hitna uplata ili putem bhposte najniza provizija
- vjeshalica
- Laplace
#8675 Re: ZOBS
Valjda bi trebalo biti ovdje: http://www.sluzbenilist.ba/page/akt/3WwKJ293wcg=
R.B. 175 "Novčane kazne za prekršaje2" (ako je to to).
Edit: ili ovdje: https://mup.ks.gov.ba/sites/mup.ks.gov. ... _33-16.pdf
(dio 20.1.1. Novčane kazne po federalnim propisima, 6. Novčane kazne za saobraćajne prekršaje 723116)