Istrosili su se oni i pored Wagnerovaca, prvenstveno kod Vuhledara, navodno je smijenjen general koji je slao kolone u smrt. A bilo je solidnih gubitaka i kod Kreminnne i sada kod Avdiivke. Mislim da Ukrajinci tvrdoglave brane Bakhmut i Avdiivku jer ne zele da orci uzmu operativnu pauzu. Mnogo je spekulacija, ali niko ne zna u kolikoj mjeri ova taktika remeti planove za proljetnu ofanzivu. Iako je strateski najvaznije krenuti prema Melitopolu i presjeci front, mislim da ce Ukrajinci ici na Svatove i Staroblisk. Tamo su mahom poslani mobiksi i uz manje gubitke mogli bi uzeti solidno podrucje i ugroziti cijeli Luhansk.Bernardinac wrote: ↑28/03/2023 04:26Ako se dobro sjećam, prošle godine su Rusi uzeli operativnu pauzu nakon što su uzeli Severodonjeck i Lisičansk jer su se potrošili?
Ne mora značiti da su se sada potrošili jer im je Wagner glavni izvor topovskog mesa ali nakon tog Lisičanska rusi su ispuhali i krenula je kontra UA.
Ukrajina
-
statixx
#153526 Re: Ukrajina
-
statixx
#153527 Re: Ukrajina
Opet Vodiane, nocno izvidjanje i rad artiljerije.
-
statixx
#153528 Re: Ukrajina
Mislim da nije bilo.
-
statixx
#153529 Re: Ukrajina
Fali mesa orcima.
-
BlackRiver
#153530 Re: Ukrajina
Sve lijepo receno. Jedino sto bih dodao: Cemu se cudis? Ovdje je uvijek bilo tako. Nema ovdje drustva, nacije, zdravog patriotizma.drug_profi wrote: ↑27/03/2023 23:48Sve si u pravu, ali sto na ovoj temi?hatemondays wrote: ↑27/03/2023 23:45 Priznao sam sebi da me je sramota sto sam proveo i jeadn dan u ratu, sto u cetnickim rukama, sto u ARBiH. Ovo sto gledamo zadnjih 15 godina nije ono zasto sam uzeo pusku. Sa distance pljujemo ljude koji su otisli na pocetku rata vani, sad vidim da su bili u pravu. Sve se svelo na uhljebljavanje podobnih, malo ovih pa malo onih a ono zasto smo se borili, za drzavu u kojoj ce svi zivjeti kao normalni ljudi, ocigledno pisi propalo. Drzava ljudi bez imalo morala, gazimo po zivima, gazimo o sirotinju, gazimo po Bosnjacima, Hrvatima i Srbima. Gazimo po izbjeglicama iz drugih drzava, divimo se nabildanim majmunima kako gaze djecu, divimo se starletama sa fake sisama, divimo se nepismenim politicarima.Lizemo supak ofucanim salterusama sa cigarom u ustima da nam izdaju dokument. Ono malo dana kad prodjem mahalom nekako se sakrijem, nema tog mirisa vise, ljudi stranci sa cudnim akcentima, nema pozdravljanja na ulici. I ko da nam pravi drzavu kad je nismo uspjeli napravaiti sa puskom, ovi gore navedeni zeljni samo para koje se dzaba a obicni ljudi stenju ili kako bi nasi vrli forumasi rekli kmece. Jos sam ponosan sto nisma uzeo onih 10 milja kad sam se demobilisao, eto vam harcite, nosite, zapisajte sve. Svi cemo u livadu kad tad, jal u dalekom svijetu jal u bosansku. Kad moja generacija 60ih rikne nece vam niko ni hodati po tim zlatnim poljima, nece niko ni slati pare a kome ce.Prazni gradovi i prazna sela eto vam teritorija, kad se zaduzite prodacete sve ovim dobronamjernim zapadnjacima za sicu. I ovaj forum je slika i prilika drustva, prije 10 godina moga si sta i procitati, sad samo uvrede i to one niz a ulice. Nemozes biti neutralan i postaviti normalno pitanja a da ne budes oznacen kao trenerkas, difovac, kadirovac, balija itd. Isfrustirano drustvo u kome naravno stranci kopaju jamu jos dublje iz koje onima koji ostanu u njoj ce biti vrlo tesko izaci.
Kad na kraju izumre i ova moja generacija (1985 +), imat cemo drzavu starleta, brudi i kriminalaca.
Ili je vec imamo
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#153532 Re: Ukrajina
Znaci ipak su Kraken pustili u Bahmut, red je i bio.Uz 93th, Spartance, Kijevsku specijalnu regimentu, 8th specijalnu regimentu, padobrance to je dodatno ojacanje u Urbanoj borbi prsa o prsa za sta su ove jedinice i obucavane.
-
zigzag
#153533 Re: Ukrajina
Al `tručnjaci kažu ne treba to tako, izgiboše svi. Treba se povlačiti do Kijeva i Odese.
- 512MB
#153534 Re: Ukrajina
Sad će da rade snajperi.
Ne bi orcima bio u koži među onim ruševinama.
Ne bi orcima bio u koži među onim ruševinama.
- pici
#153535 Re: Ukrajina
Potpisujem mu svaku rijec samo sto jest yest zasto na ovoj temi, imamo teme o nasHim diverzantima i gazijama sdO, tu se treba račun ispostaviti, Ukrajinci mozda rijese ove probleme, recimo pljuvali su ih sto su u pocetku lopove vezali za bandere i šibali ih.Kod nas su nagradjeni ministarstvima, direktorskim pozicijama itd.Pun mi je qurac raznih Asima u Zukica.drug_profi wrote: ↑27/03/2023 23:48Sve si u pravu, ali sto na ovoj temi?SpoilerShowhatemondays wrote: ↑27/03/2023 23:45 Priznao sam sebi da me je sramota sto sam proveo i jeadn dan u ratu, sto u cetnickim rukama, sto u ARBiH. Ovo sto gledamo zadnjih 15 godina nije ono zasto sam uzeo pusku. Sa distance pljujemo ljude koji su otisli na pocetku rata vani, sad vidim da su bili u pravu. Sve se svelo na uhljebljavanje podobnih, malo ovih pa malo onih a ono zasto smo se borili, za drzavu u kojoj ce svi zivjeti kao normalni ljudi, ocigledno pisi propalo. Drzava ljudi bez imalo morala, gazimo po zivima, gazimo o sirotinju, gazimo po Bosnjacima, Hrvatima i Srbima. Gazimo po izbjeglicama iz drugih drzava, divimo se nabildanim majmunima kako gaze djecu, divimo se starletama sa fake sisama, divimo se nepismenim politicarima.Lizemo supak ofucanim salterusama sa cigarom u ustima da nam izdaju dokument. Ono malo dana kad prodjem mahalom nekako se sakrijem, nema tog mirisa vise, ljudi stranci sa cudnim akcentima, nema pozdravljanja na ulici. I ko da nam pravi drzavu kad je nismo uspjeli napravaiti sa puskom, ovi gore navedeni zeljni samo para koje se dzaba a obicni ljudi stenju ili kako bi nasi vrli forumasi rekli kmece. Jos sam ponosan sto nisma uzeo onih 10 milja kad sam se demobilisao, eto vam harcite, nosite, zapisajte sve. Svi cemo u livadu kad tad, jal u dalekom svijetu jal u bosansku. Kad moja generacija 60ih rikne nece vam niko ni hodati po tim zlatnim poljima, nece niko ni slati pare a kome ce.Prazni gradovi i prazna sela eto vam teritorija, kad se zaduzite prodacete sve ovim dobronamjernim zapadnjacima za sicu. I ovaj forum je slika i prilika drustva, prije 10 godina moga si sta i procitati, sad samo uvrede i to one niz a ulice. Nemozes biti neutralan i postaviti normalno pitanja a da ne budes oznacen kao trenerkas, difovac, kadirovac, balija itd. Isfrustirano drustvo u kome naravno stranci kopaju jamu jos dublje iz koje onima koji ostanu u njoj ce biti vrlo tesko izaci.
-
Crvene_brigade
#153536 Re: Ukrajina
Kukaju i leleče vučičevsko-rusofilski toaletoidi...

Edit: “Ruske trupe su verovatno pobegle i napustile najmanje 30 uglavnom netaknutih oklopnih vozila u incidentu nakon neuspelog napada“, navelo je ministarstvo u dnevnoj proceni sukoba”.

Edit: “Ruske trupe su verovatno pobegle i napustile najmanje 30 uglavnom netaknutih oklopnih vozila u incidentu nakon neuspelog napada“, navelo je ministarstvo u dnevnoj proceni sukoba”.
Last edited by Crvene_brigade on 28/03/2023 09:36, edited 1 time in total.
-
zigzag
#153537 Re: Ukrajina
Bil ti asima za banderu zavezao 
- pici
- drug_profi
#153539 Re: Ukrajina
Ma ja ne vjerujem da ce Ukrajina ici da cisti Bahmut i gine u napadu.
SOF mozda pomalo.
Bahmut i ostale gradove ce oslobadjati obilazenjem i odsjecanjem.
SOF mozda pomalo.
- Čitalac
#153540 Re: Ukrajina
Bugarska će, po svemu sudeći, isprazniti svoje magacine i prodati Ukrajini kompletne zalihe sovjetske municije, prenosi Euractiv.
Privremeno ministarstvo obrane prenijet će staro streljivo vrijedno gotovo 175 milijuna eura u državnu vojnu tvornicu VMZ, a zauzvrat će dobiti novo streljivo, objavilo je ministarstvo. Cilj je da goleme količine starog streljiva iz skladišta bugarske vojske odu u Ukrajinu, dodao je bivši ministar obrane, dobar poznavatelj poslova s oružjem u toj zemlji.
“Ovo je najveće ponovno naoružavanje bugarskih kopnenih snaga u novijoj povijesti. To je ogromna količina streljiva. Rast cijena sreljiva je ogroman, a VMZ će to streljivo prodavati preko posrednika u Ukrajinu”, dodao je bivši ministar. "Ovo je količina streljiva koja može preokrenuti tijek rata u nekim smjerovima na ukrajinskoj fronti", dodao je.
Bugarska vojska ima zalihe sovjetskog streljiva koje treba Ukrajinskoj vojsci, a riječ je o streljivu za tenkove, haubice, bacače granata, sovjetske višecevne bacače raketa, puške AK-47 i još mnogo toga.
Istrage EURACTIV-a već su izvijestile da isporuka oružja Ukrajini vrijedna milijarde eura od strane Bugarske nije prestala, unatoč službenim tvrdnjama vlasti u Sofiji.
U ponedjeljak je ministar obrane Dimitar Stoyanov komentirao da je plan s VMZ-om dogovoren samo "u svrhu obnove ratnih zaliha" za vojsku. To je dio odluke Nacionalne skupštine da "pruži potporu Ukrajini", dodao je. Stoyanov je za sada rekao kako ne može reći što će njegovo ministarstvo učiniti sa streljivom. Predsjednik Rumen Radev, koji upravlja zemljom u nedostatku regularno izabrane vlade i parlamenta, javno se usprotivio isporuci oružja Ukrajini. Predsjednik je prije samo tri dana u Bruxellesu najavio da će Bugarska prodavati oružje i streljivo drugim europskim zemljama pod uvjetom da ga neće slati Ukrajini unatoč tome što je parlament sredinom prosinca odlučio da će vojska poslati vojnu pomoć izravno Ukrajini.
- pici
#153541 Re: Ukrajina
Ne nisam rekao da ce osloboditi Bahmut vec da ce cistiti pojedine dijelove, ipak su ih rusi okruzili i imaju bolje pozicije u gradu, treba to balansirati i napraviti da se mogu kretati bez da te rus sa svih strana moze vidjet i gadjati.5-6KM je sirine fronta u gradu, jebeno je to a u poluokruzenju si.Unaske je u Sarajevu bilo i manje pa prezivjesmo, nekako.Da nisu ostali najmiliji u gradu, palo bi Sarajevo ko zrela kruska.drug_profi wrote: ↑28/03/2023 09:35 Ma ja ne vjerujem da ce Ukrajina ici da cisti Bahmut i gine u napadu.
SOF mozda pomalo.
-
statixx
#153542 Re: Ukrajina
Dobra analiza na francuskom, uz malo truda moze se procitati koristenjem google translate. Evo jedan dio:
https://theatrum-belli.com/ukraine-offe ... avec-quoi/Kada pogledamo trenutnu kartu fronta, shvatamo da ćemo biti u "ili", a ne u "i". Slijed bi mogao ciljati ili na oslobađanje dijela Luganske oblasti (kretanje sa sjevera duž rusko-ukrajinske granice s ograničenim prodorima na rusku teritoriju), ili na zauzimanje Donjecka (simbolično, ali skupo) i otvaranje Bakhmuta, ili napredovanje prema Mariupolju i Berdjansku kako bi se ruski sistem podijelio na dva dijela, ili preuzimanje nuklearne elektrane Zaporijjia i oslobađanje Melitopolja (što mi se, na ličnom nivou, čini inteligentnijim, posebno da se pripremi za sljedeću zimu sa dostupnih dodatnih 6.000 MW). Krim bi mogao biti napadnut samo ovog ljeta zahvaljujući uspješnom prelasku Dnjepra, što bi bilo izuzetno komplikovano (ali u apsolutnom smislu ne nemoguće).
Stoga je teško vidjeti kako bi sekvenca "2023" mogla dovesti do potpunog oslobađanja ukrajinske teritorije: previše ograničene u svom obimu zbog nedostatka sredstava, municije i kontrolnih kapaciteta, ukrajinske ofanzive nesumnjivo neće imati kapacitet da slome čitav ruski uređaj čvrsto podržan suvišnim linijama komunikacije povezan sa relativno svetom teritorijom. Stoga će vjerovatno biti potrebno sačekati novi ofanzivni ciklus (2024.?) da bismo se nadali oslobađanju “svih” teritorija.
Takođe se mora priznati da su, na horizontu od 24-36 meseci, zapadni kapaciteti u teškoj opremi (posebno borbenim tenkovima) „puška sa jednim metom“: ako Ukrajina uspe sa zapadnim isporukama da rekonstruiše čvrste manevarske snage, neće moći još dugo računati na novu veliku regeneraciju i ova snaga će imati samo nekoliko zamjenskih materijala. Zalihe Evropljana i Amerikanaca se prazne, a nove proizvodnje su još daleko. Stoga u Kijevu treba biti oprezan kada se razmišlja o ofanzivi. Nema govora o igranju "idi sve" i razmatranju velike bitke uništenja koja bi donijela pobjedu. Kao što je već rečeno, Rusiju ne može veliki poraz baciti na koljena. Ukrajinsko vojno oruđe, s druge strane, mora biti sposobno da traje, makar samo da zaštiti zemlju u budućnosti, što podstiče njeno očuvanje. Ovaj oprez bi trebao trajati najmanje do 2025. godine, kada bi zapadna proizvodnja municije i materijala – ako se programi dobro izvode – trebala biti daleko bolja od one u Rusiji. 2025. je takođe horizont za koji bismo mogli početi da vidimo zapadne borbene avione koje implementiraju ukrajinski piloti u dovoljnom broju, ispravna podrška, municija, doktrina, aerodromi itd. Zemlje koje podržavaju Ukrajinu i dalje će morati da se "izdrže" do tada. A da bi se pojačala ova podrška, „mala pobjeda, često“ je nesumnjivo poželjnija od „velike pobjede praćene dugim mjesecima užasne stagnacije“. Neophodno je biti u stanju nahraniti medijski manevar mješavinom hitnosti u poteškoćama (da bi se stimulirale isporuke) i zaslužnim uspjesima (da bi se pokazalo da te isporuke imaju značenje).
U ovim uslovima, izbori koje ukrajinski generalštab mora napraviti su teški. On mora maksimalno iskoristiti trenutni ofanzivni ciklus, ali bez pretjerane upotrebe vojnog oruđa koje postaje komplikovano zamijeniti. Može se nadati da će neke stvari ići na bolje u budućnosti, uz rizik da izgubi podršku. Mora da traje, sa horizontom od 2025. Hoće li moći bolje od ograničene ofanzive da oslobodi pola oblasti? Odgovor u roku od 90 dana.
-
Honda Rajvosa
#153543 Re: Ukrajina
Neko je pitao za Džamiju u Bahmutu.
evo clanak sa klixa. cini mi se da je gradjevina u iza momka koji klanja dzamija (tako mi izgleda kupola).
https://www.klix.ba/vijesti/svijet/cece ... /230328018
evo clanak sa klixa. cini mi se da je gradjevina u iza momka koji klanja dzamija (tako mi izgleda kupola).
https://www.klix.ba/vijesti/svijet/cece ... /230328018
-
statixx
-
statixx
#153545 Re: Ukrajina
Da, da...Crvene_brigade wrote: ↑28/03/2023 09:31 Kukaju i leleče vučičevsko-rusofilski toaletoidi...
-
DebelinJoe
- drndalo
#153547 Re: Ukrajina
Sto to? Dosad je to bio siguran put u Generalstab...statixx wrote: ↑28/03/2023 07:51Istrosili su se oni i pored Wagnerovaca, prvenstveno kod Vuhledara, navodno je smijenjen general koji je slao kolone u smrt. A bilo je solidnih gubitaka i kod Kreminnne i sada kod Avdiivke. Mislim da Ukrajinci tvrdoglave brane Bakhmut i Avdiivku jer ne zele da orci uzmu operativnu pauzu. Mnogo je spekulacija, ali niko ne zna u kolikoj mjeri ova taktika remeti planove za proljetnu ofanzivu. Iako je strateski najvaznije krenuti prema Melitopolu i presjeci front, mislim da ce Ukrajinci ici na Svatove i Staroblisk. Tamo su mahom poslani mobiksi i uz manje gubitke mogli bi uzeti solidno podrucje i ugroziti cijeli Luhansk.Bernardinac wrote: ↑28/03/2023 04:26
Ako se dobro sjećam, prošle godine su Rusi uzeli operativnu pauzu nakon što su uzeli Severodonjeck i Lisičansk jer su se potrošili?
Ne mora značiti da su se sada potrošili jer im je Wagner glavni izvor topovskog mesa ali nakon tog Lisičanska rusi su ispuhali i krenula je kontra UA.
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#153548 Re: Ukrajina
japanerDebelinJoe wrote: ↑28/03/2023 10:26Da li ovo Rusi koriste motokultivator? Ako koriste...Onda su bas ali qurzu za usi ...
-
statixx
-
saimidin
#153550 Re: Ukrajina
Od pocetka je jasno da ce nato prvo poslati svu preostalu sovjetsku gvozdjuriju, jer je to dvije muhe jednim udarcem, pomazu UA I jacaju istocno krilo nato prebacujuci ih na nato opremu, za sta nije bilo toliko motiva prije invazije orka
Drugo je da rat nece biti gotov 22, a sada vidimo ni 23, u smislu potpunog oslobodjenja UA, a ja bi rekao da ce dugo ostati velika mogucnost za rat cak I da cccp2.0 potpise neki mirovni sporazum, za sto sada ne postoje ni indicije
Uzevsi u obzir ove analize I kaskanje sa dostavom mts, opcija da UA jednom ofanzivom dodje u poziciju za povoljno primirje, a uz uslov da do 25 dobiju dovoljno mts, ukljucujuci stotine zapadnih tenkova, oklopa I aviona, I brda mts kako bi u sljedecem poluvremenu mogli doci do pobjede
Ps
Mislio sam da kad mi je neko foe ne vidi ni on sta ja pisem I ne moze citirati
@Gvozdeni1 ti mozda I nisi zlocinac, ali velikosrpska politika jeste, to je politika osvete dahijama kroz zatiranje "poturica", 25 godina u tom planu je nista, a I to plasenje mozlemsima je samo dio te politike hajcanja ludjaka medju srbima, kojih vidimo ne fali ni najmanje, jer medju bosnjacima ne postoji ozbiljna uporediva ideja a kamoli plan I sredstva za razliku od sr, pa I hr ponovo nakon kratkog perioda "normalnosti"
Drugo je da rat nece biti gotov 22, a sada vidimo ni 23, u smislu potpunog oslobodjenja UA, a ja bi rekao da ce dugo ostati velika mogucnost za rat cak I da cccp2.0 potpise neki mirovni sporazum, za sto sada ne postoje ni indicije
Uzevsi u obzir ove analize I kaskanje sa dostavom mts, opcija da UA jednom ofanzivom dodje u poziciju za povoljno primirje, a uz uslov da do 25 dobiju dovoljno mts, ukljucujuci stotine zapadnih tenkova, oklopa I aviona, I brda mts kako bi u sljedecem poluvremenu mogli doci do pobjede
Ps
Mislio sam da kad mi je neko foe ne vidi ni on sta ja pisem I ne moze citirati
@Gvozdeni1 ti mozda I nisi zlocinac, ali velikosrpska politika jeste, to je politika osvete dahijama kroz zatiranje "poturica", 25 godina u tom planu je nista, a I to plasenje mozlemsima je samo dio te politike hajcanja ludjaka medju srbima, kojih vidimo ne fali ni najmanje, jer medju bosnjacima ne postoji ozbiljna uporediva ideja a kamoli plan I sredstva za razliku od sr, pa I hr ponovo nakon kratkog perioda "normalnosti"