Ukrajina

Romanija

#153501 Re: Ukrajina

Post by Romanija »

zigzag wrote: 27/03/2023 22:54
Romanija wrote: 27/03/2023 22:44 I meni se cini. U povlacenju?
Vjerovatno, polako prepuštaš pozicije ali sa zamkama za neprijatelja.
Ako odes pod tweet malo dole, dali su poziciju sto je ovaj juzni dzep u Bahmutu, Mariupoljska ulica. Predpostavljam da se 93-a potpuno povukla iz tog dzepa, vjerovatno je ovo pocetak kraja odbrane Bahmuta kao grada.
drug_profi

#153502 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Pocelo i po Minsku
drug_profi

#153503 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Romanija wrote: 27/03/2023 23:07
zigzag wrote: 27/03/2023 22:54

Vjerovatno, polako prepuštaš pozicije ali sa zamkama za neprijatelja.
Ako odes pod tweet malo dole, dali su poziciju sto je ovaj juzni dzep u Bahmutu, Mariupoljska ulica. Predpostavljam da se 93-a potpuno povukla iz tog dzepa, vjerovatno je ovo pocetak kraja odbrane Bahmuta kao grada.
Vjerujem da ce sa krajemeodbrane Bahmuta startati pocetak kraja ruske okupacije Ukrajine.
Romanija

#153504 Re: Ukrajina

Post by Romanija »

drug_profi wrote: 27/03/2023 23:12
Romanija wrote: 27/03/2023 23:07 Ako odes pod tweet malo dole, dali su poziciju sto je ovaj juzni dzep u Bahmutu, Mariupoljska ulica. Predpostavljam da se 93-a potpuno povukla iz tog dzepa, vjerovatno je ovo pocetak kraja odbrane Bahmuta kao grada.
Vjerujem da ce sa krajemeodbrane Bahmuta startati pocetak kraja ruske okupacije Ukrajine.
I ja, ali se iskreno nadam da je NATO komanda potajno ukljucena u planiranje i neku reorganizaciju jedinica Ukr jedinica. Rusi imaju bar 3x vise vojnika nego u Junu prosle godine i bez djelovanja vise divizija ja tu ne vidim nekog haira. Nisam pesimista ali sam skeptik.
Gvozdeni1

#153505 Re: Ukrajina

Post by Gvozdeni1 »

saimidin wrote: 27/03/2023 23:05
mishic wrote: 27/03/2023 22:40
U BiH postoji nekoliko neuralgičnih tačaka ( nije to samo Brčko) gdje bi planiranim, brzim akcijama i neznatnim korekcijama faktičkog stanja moglo da se napravi pomjeranje koje bi u strateškom, ekonomskom i komunikacijskom smislu donijelo znatnu korist jednoj i štetu drugoj strani. U Federaciji BiH nažalost, time se niko posebno ne bavi i ne vodi računa o tome za razliku od druge strane koja se i tokom pregovora u Dejtonu i od tada do danas fokusira na te tačke i ima ih na umu u onom svom planu i projektu da se kontinuirano ide ka ostvarenju davno zacrtanog cilja.

Napraviti pomak do "dolaska šumara" koji po iskustvu najlakše pristaje na faktičko stanje na terenu je dio te strategije i zbog toga je oprez jako bitan ali ne oprez radi podizanja panike nego oprez radi spremnosti da se u ključnim momentima ne doživi iznenađenje (kao u Bijeljini 1992.npr.) nego da se prati i blagovremeno reaguje. Naša iskustva sa reakcijama u nekim mjestima gdje se one nisu očekivale dragocjena su jer iznenađenje doživi druga strana i to onda iz temelja mijenja situaciju na terenu.
Haj sto nas je to zateklo spustenih gaca prosle godine, I tada neopravdano, ali za sljedecu priliku cemo se dobro namazati :izet:

USA izbori 2023 ce za cas a onda ce da bude pa rekli smo vam nemoj da bude da nismo rekli

To je jos ranije najavljeno od dodika da krece samo ako trump pobijedi, a mislim da ce krenuti cim pocne ludilo pred izbore, jer do tada ce usa biti max zaokupljena sa UA, pokusati ce napraviti stanje na terenu povoljnije nego sada imaju, usput ce pustiti ove psihopate koje uzgajaju stoljecima da se svete dahijama, vec ih je nahajco da se neki ne mogu suzdrzati npr visegrad

A bosnje su zaokupljene dijeljenjem tendera I uhljebljavanjima I drzava se svodi na to, ko zaposljava svoje I svojima daje tendere, time su otjerali mnoge a jos ce vise otici cim pocne sranje, jer uhljebi I tenderasi sigurno nece braniti :bih:

Oni su pametni, izmaknuti ce se dok ne prodje, samo sto ovaj puta ni drugi nece onako masovno , pa se lahko moze desiti da :bih: saptom padne

Jedino mi krivo sto sami smo birali ovakva govna nesposobna evo 30 I vise godina, jel to bas da bolje nismo ni zasluzili
Od 2011/12 kako sam poceo "rekreativno" citati ovaj forum, vas Dodik napada. Opet nas ovamo od kraja rata napadate vi. Te u vrijeme bombardovanja Srbije cete, pa cete kad je bila reforma vojske, pa onda oni protesti, pa kad je bio ovaj zakon.
Hocemo li se napadati vise? 25 godina ja cekam nikako da docekam.
Ljudi smirite se malo, s cim ce Dodik napast? Sa 350 policajaca?
Dimu1927

#153506 Re: Ukrajina

Post by Dimu1927 »

zigzag wrote: 27/03/2023 23:02 Tu bi trebalo vidjeti geolokaciju
evo zgrade sa snimka

https://goo.gl/maps/Zcbw3xjCwAYB7WC58
madner

#153507 Re: Ukrajina

Post by madner »

Potpuno si u pravu, Dodik se treba brinut sada za napad.
bosanski__

#153508 Re: Ukrajina

Post by bosanski__ »

Jel stoji još priča Želje Komšića ,da su Rusi uspjeli ,da bi kod nas sigurno puklo ?

Nekako nategnuto jer smo mi boranija.
lajkujMe

#153509 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

Bernardinac wrote: 27/03/2023 19:28 Mislim da ukrajinske ofanzive neće biti još skoro.

Možda bude nešto lokalno i kratko jer vremenske prilike to određuju.

Teško da možeš planirati i provesti ofanzivu u vremenu kada stižu proljetne kiše?

Biće ograničeni samo na asfalt i malo van toga.
To ne daje zamah UA koji im je potreban.

Vidimo da se gomilaju "laka" borbena NATO vozila.
To će biti okosnica napada uz tenkove.
Velika ofanziva neće trajati 10 dana već će to potrajati mjesec-dva.

Za taj scenarij poželjno je stabilno i toplo vrijeme.

Vojska nosi manje opreme, noćiva pod vedrim nebom, brže se kreće.

Vozila ostavljaju manje traga na tlu, prohodnija su i manevar jedinica je širok.

Vegetacija u Ukrajini je oskudna za maskiranje ali ne treba ni to zanemariti. I to se čeka.

Sa druge strane ne treba zanemariti popularni sajops :D
Stalno se priča o "proljetnoj ofanzivi"?
Možda je u tome foluška?

Foluška je možda da rusi dovuku novu turu mobiksa u isčekivanju "proljetne" i sjednu u rovove.

E onda možda tu počinje kampanja udara UA da ih što više neutraliziraju?

HIMARS, JDAM, HARM-s a možda i ATACMS
"time" po njihovoj logistici i čvorištima tipa "ko je došao, došao" i zatvaramo vrata.

Tek nakon što dobro "razjebu" nove mobikse i staru vojsku po rovovima(dronovi, eskalibur itd), i onemoguće doturanje pomoći istima zbog rasturene logistike(HIMARS, JDAM, dronovi, ATACMS?) , kreće prodor mehanizirane pješadije i oklopa.

Za sve ovo treba ogromna logistika i možda je to ono vrijeme koju UA hoće dobiti u Bahmutu i na drugim mjestima?
UA je u defanzivi od prošle godine a to je možda jedan od razloga?
Akumuliranje i priprema.

To je neko moje viđenje.
Halalite na dugi post 😜

Potpisujem :thumbup:
drug_profi

#153510 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Nece se to desiti samo tako.
Neki veliki napad i da ti kazes bez sumnje, e to je to.
Malo ovamo, malo onamo, sa rastom intenziteta. Razvlacenje pameti, opipavanje odbrane.
I kad bude sve jasno, ide jednodnevni YOLO prema Azovu.
hatemondays

#153511 Re: Ukrajina

Post by hatemondays »

...
Last edited by hatemondays on 28/03/2023 00:17, edited 1 time in total.
drug_profi

#153512 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

hatemondays wrote: 27/03/2023 23:45 Priznao sam sebi da me je sramota sto sam proveo i jeadn dan u ratu, sto u cetnickim rukama, sto u ARBiH. Ovo sto gledamo zadnjih 15 godina nije ono zasto sam uzeo pusku. Sa distance pljujemo ljude koji su otisli na pocetku rata vani, sad vidim da su bili u pravu. Sve se svelo na uhljebljavanje podobnih, malo ovih pa malo onih a ono zasto smo se borili, za drzavu u kojoj ce svi zivjeti kao normalni ljudi, ocigledno pisi propalo. Drzava ljudi bez imalo morala, gazimo po zivima, gazimo o sirotinju, gazimo po Bosnjacima, Hrvatima i Srbima. Gazimo po izbjeglicama iz drugih drzava, divimo se nabildanim majmunima kako gaze djecu, divimo se starletama sa fake sisama, divimo se nepismenim politicarima.Lizemo supak ofucanim salterusama sa cigarom u ustima da nam izdaju dokument. Ono malo dana kad prodjem mahalom nekako se sakrijem, nema tog mirisa vise, ljudi stranci sa cudnim akcentima, nema pozdravljanja na ulici. I ko da nam pravi drzavu kad je nismo uspjeli napravaiti sa puskom, ovi gore navedeni zeljni samo para koje se dzaba a obicni ljudi stenju ili kako bi nasi vrli forumasi rekli kmece. Jos sam ponosan sto nisma uzeo onih 10 milja kad sam se demobilisao, eto vam harcite, nosite, zapisajte sve. Svi cemo u livadu kad tad, jal u dalekom svijetu jal u bosansku. Kad moja generacija 60ih rikne nece vam niko ni hodati po tim zlatnim poljima, nece niko ni slati pare a kome ce.Prazni gradovi i prazna sela eto vam teritorija, kad se zaduzite prodacete sve ovim dobronamjernim zapadnjacima za sicu. I ovaj forum je slika i prilika drustva, prije 10 godina moga si sta i procitati, sad samo uvrede i to one niz a ulice. Nemozes biti neutralan i postaviti normalno pitanja a da ne budes oznacen kao trenerkas, difovac, kadirovac, balija itd. Isfrustirano drustvo u kome naravno stranci kopaju jamu jos dublje iz koje onima koji ostanu u njoj ce biti vrlo tesko izaci.
Sve si u pravu, ali sto na ovoj temi?
512MB

#153513 Re: Ukrajina

Post by 512MB »

Konačno je Leopard pušten sa lanca, da odradi ono zbog čega je prije 45 godina dizajniran i napravljen: Fight protiv ruskih brojčano nadmoćnih tenkovskih bataljona.

Image
Čitalac

#153514 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Zelenski pohvaljuje jedinicu Kraken za današnji učinak u Bahmutu.
convict

#153515 Re: Ukrajina

Post by convict »

512MB wrote: 27/03/2023 23:50 Konačno je Leopard pušten sa lanca, da odradi ono zbog čega je prije 45 godina dizajniran i napravljen: Fight protiv ruskih brojčano nadmoćnih tenkovskih bataljona.

Image
Jasno je da su Leopardi (kao i Abramsi ili Challengeri) daleko nadmocniji od ruskih tenkova. Ono sto mene zanima je kako ce se na terenu nositi sa protivtenkovskim oruzjem, raznim Javelinima ili sta vec Rusi koriste.
hatemondays

#153516 Re: Ukrajina

Post by hatemondays »

drug_profi wrote: 27/03/2023 23:48
hatemondays wrote: 27/03/2023 23:45 Priznao sam sebi da me je sramota sto sam proveo i jeadn dan u ratu, sto u cetnickim rukama, sto u ARBiH. Ovo sto gledamo zadnjih 15 godina nije ono zasto sam uzeo pusku. Sa distance pljujemo ljude koji su otisli na pocetku rata vani, sad vidim da su bili u pravu. Sve se svelo na uhljebljavanje podobnih, malo ovih pa malo onih a ono zasto smo se borili, za drzavu u kojoj ce svi zivjeti kao normalni ljudi, ocigledno pisi propalo. Drzava ljudi bez imalo morala, gazimo po zivima, gazimo o sirotinju, gazimo po Bosnjacima, Hrvatima i Srbima. Gazimo po izbjeglicama iz drugih drzava, divimo se nabildanim majmunima kako gaze djecu, divimo se starletama sa fake sisama, divimo se nepismenim politicarima.Lizemo supak ofucanim salterusama sa cigarom u ustima da nam izdaju dokument. Ono malo dana kad prodjem mahalom nekako se sakrijem, nema tog mirisa vise, ljudi stranci sa cudnim akcentima, nema pozdravljanja na ulici. I ko da nam pravi drzavu kad je nismo uspjeli napravaiti sa puskom, ovi gore navedeni zeljni samo para koje se dzaba a obicni ljudi stenju ili kako bi nasi vrli forumasi rekli kmece. Jos sam ponosan sto nisma uzeo onih 10 milja kad sam se demobilisao, eto vam harcite, nosite, zapisajte sve. Svi cemo u livadu kad tad, jal u dalekom svijetu jal u bosansku. Kad moja generacija 60ih rikne nece vam niko ni hodati po tim zlatnim poljima, nece niko ni slati pare a kome ce.Prazni gradovi i prazna sela eto vam teritorija, kad se zaduzite prodacete sve ovim dobronamjernim zapadnjacima za sicu. I ovaj forum je slika i prilika drustva, prije 10 godina moga si sta i procitati, sad samo uvrede i to one niz a ulice. Nemozes biti neutralan i postaviti normalno pitanja a da ne budes oznacen kao trenerkas, difovac, kadirovac, balija itd. Isfrustirano drustvo u kome naravno stranci kopaju jamu jos dublje iz koje onima koji ostanu u njoj ce biti vrlo tesko izaci.
Puko moj profa, eto dokle je doslo. Negdje se mora covjek ispuhati, sorry...
drug_profi

#153517 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

hatemondays wrote: 28/03/2023 00:13
drug_profi wrote: 27/03/2023 23:48

Puko moj profa, eto dokle je doslo. Negdje se mora covjek ispuhati, sorry...
:kiss:
Interesantna_Vremena

#153518 Re: Ukrajina

Post by Interesantna_Vremena »

Polako @hatemondays , sve su ovo posljedice specijalnog rata. Ne treba klonuti duhom. Mi smo narod koji će sebi izvor vode zatrovati samo “zaposli mi sina”. Ali polako, te generacije lagano završavaju svoje, a vidjet ćemo kakve će biti nove. Todorci će nama visiti nad glavom vazda i uvijek. To i jeste posao Todoraca. A naš je posao da se odupiremo i to je to. Zato je i po meni bolje navijački Op Op dejstvovati nego nekakve analize sprovoditi jer stvar nije egzaktna i sve se mijenja u času. Todorci su na primjer već isplanirali da se opet nadignu pa evo, izjalovilo se.
madner

#153519 Re: Ukrajina

Post by madner »

Ako kontranapada ne bude to ce biti zbog gubitaka kod napada i odbrane Bakmuta.

To da je uvijek bio plan ljeto, tesko.
hatemondays

#153520 Re: Ukrajina

Post by hatemondays »

Interesantna_Vremena wrote: 28/03/2023 00:43 Polako @hatemondays , sve su ovo posljedice specijalnog rata. Ne treba klonuti duhom. Mi smo narod koji će sebi izvor vode zatrovati samo “zaposli mi sina”. Ali polako, te generacije lagano završavaju svoje, a vidjet ćemo kakve će biti nove. Todorci će nama visiti nad glavom vazda i uvijek. To i jeste posao Todoraca. A naš je posao da se odupiremo i to je to. Zato je i po meni bolje navijački Op Op dejstvovati nego nekakve analize sprovoditi jer stvar nije egzaktna i sve se mijenja u času. Todorci su na primjer već isplanirali da se opet nadignu pa evo, izjalovilo se.
Ono sto meni tjesi da si ovi neprijatelji Bosne u puno vecim govnima nego mi. Valja nam podrzati hrabre Ukrajince i nama ce biti bolje.
Interesantna_Vremena

#153521 Re: Ukrajina

Post by Interesantna_Vremena »

Sve teče, sve se mijenja. Život je kao Švedski sto, što zaželiš to ćeš i dobiti. Samo trebaš se malo pogurati sa ostalima da uzmeš najbolji komad mesa. Todorci su mislili da će poklopiti Ukrajinu, a i mi smo mislili da će biti tako, ali ne može, ne daju. Sada im je budućnost države i naroda u rukama Kineza. Vjeruj bolje da im je NATO pred Moskvu parkirao nego šta će Žuće da im rade. Znaju i oni to ali sada je kasno. U beskrajnim mogućnostima geopolitike Todorci su uzeli prevelik zalogaj i sad će da se guše polako. Neće ovo trajati još malo nego još dugo dugo. Nama je možda biftek puno, al možemo se pogurat za sarmu sa prilogom i salatu. Popišam se i ja na 10 hiljada, nećeš ih u grob ponijet. Ove jajare što su sve pokupile past će u zaborav a ko zna, možda baš njihovi životi budu u našim rukama. Sve je ovo krhko i mehko.
Dado dijasporitus
Grijem se na: Trčanje oko zgrade

#153522 Re: Ukrajina

Post by Dado dijasporitus »

Interesantna_Vremena wrote: 28/03/2023 01:23 Sve teče, sve se mijenja. Život je kao Švedski sto, što zaželiš to ćeš i dobiti. Samo trebaš se malo pogurati sa ostalima da uzmeš najbolji komad mesa. Todorci su mislili da će poklopiti Ukrajinu, a i mi smo mislili da će biti tako, ali ne može, ne daju. Sada im je budućnost države i naroda u rukama Kineza. Vjeruj bolje da im je NATO pred Moskvu parkirao nego šta će Žuće da im rade. Znaju i oni to ali sada je kasno. U beskrajnim mogućnostima geopolitike Todorci su uzeli prevelik zalogaj i sad će da se guše polako. Neće ovo trajati još malo nego još dugo dugo. Nama je možda biftek puno, al možemo se pogurat za sarmu sa prilogom i salatu. Popišam se i ja na 10 hiljada, nećeš ih u grob ponijet. Ove jajare što su sve pokupile past će u zaborav a ko zna, možda baš njihovi životi budu u našim rukama. Sve je ovo krhko i mehko.
Ogladnio ja čitajući :D
Bernardinac

#153523 Re: Ukrajina

Post by Bernardinac »

madner wrote: 28/03/2023 00:56 Ako kontranapada ne bude to ce biti zbog gubitaka kod napada i odbrane Bakmuta.

To da je uvijek bio plan ljeto, tesko.
Ako se dobro sjećam, prošle godine su Rusi uzeli operativnu pauzu nakon što su uzeli Severodonjeck i Lisičansk jer su se potrošili?
Ne mora značiti da su se sada potrošili jer im je Wagner glavni izvor topovskog mesa ali nakon tog Lisičanska rusi su ispuhali i krenula je kontra UA.

I krenula je u ljeto.
Kao i velika ljetna njem. ofanziva 1942(Belgorod, Harkov, Izyum, Azov) i Kurska bitka 1943.
Specifično za to podneblje i masovnu upotrebu oklopno mehaniziranih jedinica.

Da sam neko ko odlučuje ja ne bih pokrenuo ozbiljnu ofanzivu velikih razmjera pred sezonu proljetnih kiša.

Do tvrde zemlje pod nogama radio bih ono što @drug_profi kaže,...
kljucni ovdje, kljucni onde, razvuci vamo, pa daj ga tamo.
Priprema i raspamećivanje.

Mislim da je ova velika UA proljetna ofanziva koja je najavljivana na sva zvona pravi sajops.

Mogu zamislit šta se ruskom mobiksu mota po glavi kada pomisli da stižu Leopardi, lasice(marderi) challengeri, abramsi, stormeri, bradleyi, cezari, archeri, krabovi pa najava nekih rojeva dronova i najava nečega nikad viđenog u svijetu ratovanja?

A daleko od kuće i u tuđoj zemlji a svašta se šapće po rovovima. :-)
zigzag

#153524 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

Svaki dan gine rus daleko u tuđoj zemlji. Bilo da napada, bilo da sjedi u rupi na livadi.
I to neće prestati dok ne odu iz Ukrajine.
A ukrajinci neće završiti rat dok ih ne istjeraju. Žrtve ima ali se zna cilj. Sada su na pola puta.
I nije važno hoće li sutra ili će za tri mjeseca imati veći napad. Njihova je zemlja,mogu kako hoće.
Agresor će kolabrirati a branitelj ima svo vrijeme svijeta. I ovo nije bezvezni branitelj. Izuzetno pametan i sposoban branitelj koji dobija izuzetnu opremu .
Žaba će biti skuhana.
sumirprimus

#153525 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

Samo lazu nema dronova u ukr :skoljka:
Post Reply