Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Locked
trasport

#89451 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by trasport »

Leverage wrote: 27/03/2023 11:22
no_sekirli wrote: 27/03/2023 11:04

Čengić je jedan od rijetkih političara koji se ne boji kritizirati sve šta ide van logike, i jedini koji nudi konkretna rješenja, ma kako se nekome sviđalo ili ne. A gospodin VP može nametnuti i da je danas srijeda, nitko ne može to poništiti. Nažalost.

Probni balon je pustio Avdo, vidjet ćemo šta će biti u balonu kad se prizemlji.
Svi će kritikovati kao i prvi prijedlog, i nakon što se slegne prašina svi će se prilagoditi novim pravilima.

Suština svih prijedloga je ta da ono što značajnom većinom izaberu Hrvati mora biti dio vlasti. Kad se s tim pomirimo onda će i prestati ova gimnastika sa prijedlozima.

Isto vrijedi i za Bošnjake, ali to kod Bošnjaka niko nije ostvario već 25 godina. Ovdje se barata sa cifrom između 20 i 25% Hrvata u FBiH. Ako je HDZ osvojio 130 hiljada glasova za nivo FBiH, prosta logika nalaže da bi stranka za koju većinski glasaju Bošnjaci trebala imati barem 500 hiljada glasova da bi bila jednako nezaobilazna kao i HDZ. Svi znamo da bi takva stranka bez ikakve sumnje bila nezaobilazna.

Da je HDZ umjesto 130 hiljada osvojio recimo 70 hiljada glasova na nivou FBiH, bio bio jako zaibilazan po svakom mogućem zakonu. Zašto ovo kažem? Pa zato što je adekvatan broj među Bošnjacima na nivou FBiH oko 240 hiljada glasova. Znate li ko je osvojio 240 hiljada glasova? Pa SDA.

Kad ovako postaviš brojeve onda postaje jasno zašto je HDZ nezaobilazan, a SDA nije. I ako je princip da svaki narod mora biti
adekvatno zastupljen u vlasti, a taj princip izveden je iz prvog člana Ustava BiH, i taj princip, što je još važnije, podržavaju takve države kao što su SAD, UK i Njemačka, koje uglavnom presudno utiču na imenovanje Visokog predstavnika, onda svima treba biti jasno zašto je to tako.

Čengić se ovo može sviđati ili ne sviđati, ali će to na kraju morati prihvatiti.
+1.
Sva suština situacije sažeta u jednom postu. Sad na naplatu dolazi politika :izet: :izet:, ja cu za Bećirovića a žena za Komšića, 2:1. Jednostavno Hrvati moraju da imaju zastpljenost u vlasti, shodno njihovoj izbornoj volji. Kao i Bošnjaci. Stranka ili koalicija koja ima većinu kod ova dva naroda treba i da formira vlast. U ovom slučaju HNS i Osmorka.
A mozgovima kojima je platforma primjer političkog djelovanja, neka se zapitaju gdje su Budimir, Jurišić, Lijan ili Lagumdžija. Sve ostalo je agonija.
mishic

#89452 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by mishic »

A što se tiče naših obečanja MZ mi imamo jednostavan recept. Ko je obečao odlazi a oni koji dolaze nemaju obaveza ni prema kome.
Tako nam se i kantonalne i opštinske vlasti svako malo resetuju i svaka nova bi da kreće od nule. A reforme, započeti procesi i sve drugo što nije zakonska obaveza se vrati na fabričke postavke. I uvijek gore od prethodnih i tako evo decenijama, ma ko dobivao i ma ko gubio izbore.
Tvrtko II Kotromanić

#89453 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Tvrtko II Kotromanić »

PM72 wrote: 27/03/2023 11:38
Tvrtko II Kotromanić wrote: 27/03/2023 11:32

nije bas tako ali eto ti znas sve :D
vise je sa Skaljinog sokaka nego sa Vasinog hana
ali eto opet, ti sve znas :)
:thumbup:
Ja znam taj čopor Čengića,više su skoncentrisani na Vasinom hanu a porijeklom su fočaci kao što je i Škaljo porijeklom iz Rogatice.
Jesam li u pravu?
ne znam odakle su porijeklom, znam da mi njegova linija Cengica nije rod
za Skalju ne znam
ja sam skroz sa druge strane Starog grada, ovo sto znam znam od tazbine koja je gore :)

helem referisao sam se vise na te njegove ambicije koje si ti pogresno protumacio

i samo da kazem, da ne ispadam njegov advokat, ima i on aferima, ali je, po meni, za koplje iznad ostalih zastupnika i politicara, jer ima svoje principe, makar ga i izbacili iz SDP-a (a nece jer nisu glupi) i moze stati na crtu kome treba i unutar i van partije i na lokalu (kao sto je Ibri stao) i na vecem nivou
sto ne znaci da je bezgrijesan naravno ali eto, mlad je i ima dobre namjere, barem tako mislim :)
breuer

#89454 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by breuer »

trasport wrote: 27/03/2023 11:41
Svi će kritikovati kao i prvi prijedlog, i nakon što se slegne prašina svi će se prilagoditi novim pravilima.

Suština svih prijedloga je ta da ono što značajnom većinom izaberu Hrvati mora biti dio vlasti. Kad se s tim pomirimo onda će i prestati ova gimnastika sa prijedlozima.

Isto vrijedi i za Bošnjake, ali to kod Bošnjaka niko nije ostvario već 25 godina. Ovdje se barata sa cifrom između 20 i 25% Hrvata u FBiH. Ako je HDZ osvojio 130 hiljada glasova za nivo FBiH, prosta logika nalaže da bi stranka za koju većinski glasaju Bošnjaci trebala imati barem 500 hiljada glasova da bi bila jednako nezaobilazna kao i HDZ. Svi znamo da bi takva stranka bez ikakve sumnje bila nezaobilazna.

Da je HDZ umjesto 130 hiljada osvojio recimo 70 hiljada glasova na nivou FBiH, bio bio jako zaibilazan po svakom mogućem zakonu. Zašto ovo kažem? Pa zato što je adekvatan broj među Bošnjacima na nivou FBiH oko 240 hiljada glasova. Znate li ko je osvojio 240 hiljada glasova? Pa SDA.

Kad ovako postaviš brojeve onda postaje jasno zašto je HDZ nezaobilazan, a SDA nije. I ako je princip da svaki narod mora biti
adekvatno zastupljen u vlasti, a taj princip izveden je iz prvog člana Ustava BiH, i taj princip, što je još važnije, podržavaju takve države kao što su SAD, UK i Njemačka, koje uglavnom presudno utiču na imenovanje Visokog predstavnika, onda svima treba biti jasno zašto je to tako.

Čengić se ovo može sviđati ili ne sviđati, ali će to na kraju morati prihvatiti.
+1.
Sva suština situacije sažeta u jednom postu. Sad na naplatu dolazi politika :izet: :izet:, ja cu za Bećirovića a žena za Komšića, 2:1. Jednostavno Hrvati moraju da imaju zastpljenost u vlasti, shodno njihovoj izbornoj volji. Kao i Bošnjaci. Stranka ili koalicija koja ima većinu kod ova dva naroda treba i da formira vlast. U ovom slučaju HNS i Osmorka.
A mozgovima kojima je platforma primjer političkog djelovanja, neka se zapitaju gdje su Budimir, Jurišić, Lijan ili Lagumdžija. Sve ostalo je agonija.
naravno da treba da formiraju vlast, al na način koji će se dugotrajno formirati kao zakon, a ne ho ruk i kako samo HDZu odgovara...

al evo i pajde Šmitlera kod koga nego kod Draganovog guznog havera Radončića, pa baš nam se lijepo cereka u facu :bih:
Last edited by breuer on 27/03/2023 11:45, edited 1 time in total.
palermo

#89455 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by palermo »

no_sekirli wrote: 27/03/2023 11:04

Čengić je jedan od rijetkih političara koji se ne boji kritizirati sve šta ide van logike, i jedini koji nudi konkretna rješenja, ma kako se nekome sviđalo ili ne. A gospodin VP može nametnuti i da je danas srijeda, nitko ne može to poništiti. Nažalost.

Probni balon je pustio Avdo, vidjet ćemo šta će biti u balonu kad se prizemlji.

A ovo sto si napisao je malice spinovanje ( ja se nadam nenamjerno). Jer mislim da niko ovdje nije ( barem od ovih razumnih forumasa ) protiv HDZ- a u vlasti. Oni su realnost I sto bi se reklo cinjenica.
Ljudi su protiv politike podanistva, navodnih kompromisa u kojoj si ti uvijek jebena strana. Jos niko od vas X-orkasa nije rekao koji zahtjev je upucen HDZ- u od strane X- orke. Jedan, samo jedan navedi. Doduse, ima ono malterisanje skole u Stocu....mozda se pod tim podrazumjeva ono okreyanje zivotnim pitanjima...
BHCluster

#89456 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by BHCluster »

Leverage wrote: 27/03/2023 11:33
BHCluster wrote: 27/03/2023 11:26
Samo u jednom entitetu.
Da, samo u jednom entitetu. Mogli smo isto tako imati tri entiteta u Dejtonu pa bi svaki u političkom smislu bio ono što je danas RS. Kao što vidimo, kad već nismo pristali na to onda nam treba biti jasno da FBiH ne može biti entitet kao RS.
A presuda US gdje se kaze da su svi konst na svakom pedlju Bosne i Hercegovin + presude Suda u Strazburu. Nista nisu uzeli u obzir. Pa ni Komsiceva aplikacija gdje stoji da je izbor predsjednika entiteta nije u skladu sa Ustavom.
BHCluster

#89457 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by BHCluster »

Leverage wrote: 27/03/2023 11:29
BHCluster wrote: 27/03/2023 11:06

Kakve sad blokade kad znamo da je VP svojom odlukom na IZ otklonio iste?
Svi su istog dana konstatovali da nije otklonio, a i on je sad svjestan da nije.

Ako me pitaš što je tada konstatovao da je otklonio, jednostavno je, mislio je da jeste a nije. Kako je to jednom prilikom Irfan Čengić prokomentarisao, on do kraja ne razumije politički sistem u BiH, nedostaje mu iskustva u političkoj praksi ovdje, ne zna gdje sve može nastati blokada. Govorili su mu da je važno osigurati da HDZ, sa uobičajenom izbornom podrškom, bude u vlasti i da onda neće blokirati, a niko mu nije rekao da će isto raditi i SDA ako ne bude u vlasti. Sad mu je jasno.
To ispada gore po ured i samog VP jer su ispali totalni amateri.
PM72

#89458 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by PM72 »

Tvrtko II Kotromanić wrote: 27/03/2023 11:45
PM72 wrote: 27/03/2023 11:38
:thumbup:
Ja znam taj čopor Čengića,više su skoncentrisani na Vasinom hanu a porijeklom su fočaci kao što je i Škaljo porijeklom iz Rogatice.
Jesam li u pravu?
za Skalju ne znam
ja sam skroz sa druge strane Starog grada, ovo sto znam znam od tazbine koja je gore :)

helem referisao sam se vise na te njegove ambicije koje si ti pogresno protumacio

i samo da kazem, da ne ispadam njegov advokat, ima i on aferima, ali je, po meni, za koplje iznad ostalih zastupnika i politicara, jer ima svoje principe, makar ga i izbacili iz SDP-a (a nece jer nisu glupi) i moze stati na crtu kome treba i unutar i van partije i na lokalu (kao sto je Ibri stao) i na vecem nivou
sto ne znaci da je bezgrijesan naravno ali eto, mlad je i ima dobre namjere, barem tako mislim :)
Nisam rekao da je loš,mlad je al bolji nego dvije trećine ostalih članova i rukovodioca osmorke.Za klasu.Samo,ova sadašnja omladina je kočoperna i nadobudna i ako im u startu ne daš što su zamislili-odmah okrenu ćurak i dres.Nemaju strpljenja da lagano idu uzbrdo.Hoće odmah sve...i izgore
Leverage

#89459 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Leverage »

BHCluster wrote: 27/03/2023 11:46
Leverage wrote: 27/03/2023 11:33
Da, samo u jednom entitetu. Mogli smo isto tako imati tri entiteta u Dejtonu pa bi svaki u političkom smislu bio ono što je danas RS. Kao što vidimo, kad već nismo pristali na to onda nam treba biti jasno da FBiH ne može biti entitet kao RS.
A presuda US gdje se kaze da su svi konst na svakom pedlju Bosne i Hercegovin + presude Suda u Strazburu. Nista nisu uzeli u obzir. Pa ni Komsiceva aplikacija gdje stoji da je izbor predsjednika entiteta nije u skladu sa Ustavom.
Sve se to tek treba provesti. Ali ništa od toga neće promijeniti političku realnost o kojoj sam govorio u prethodnim postovima.
mishic

#89460 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by mishic »

Dalja nacionalna homogenizacija ma ko je nudio i u njoj vidio perspektivu i rješenja za budućnost je opasna zamka a ne rješenje.
Thorgerson

#89461 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Thorgerson »

Samo kod nas imas situaciju da nekakav sta ja znam vijecnik se bavi drzavnim stvarima.

I da, odnosi se na Irfana.

Bio si u federaciji, otisao si nize na kanton. Zasto. Znamo zasto. I sta sad hoces.

Ufati se ba kantonalnih stvari. Rjesavaj smece. Rjesavajte ceste. Jebote 600m dzemala bijedica rade evo 2 god na tri lota razdvojili. Juznu niko i ne spominje. Deveta se spaja brat bratu 6 godina...

Itd itd...

Ufati se jbmu onoga gdje si i za sta si izabran i za sta si se sam odlucio.

Na stranu jel upravu ili nije za VP. Ove stvari me fkt nerviraju. Petljanje gdje ti jeste i nije mjesto.

Isto ko i Efendic. Al haj on sad ima opravdanjr, jer je predsjednik stranke.

Al i prije je laprdao. Nacelnik opstine i onda krene srat o drzavnim stvarima.
noviforumas

#89462 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by noviforumas »

BHCluster wrote: 27/03/2023 11:47
Leverage wrote: 27/03/2023 11:29
Svi su istog dana konstatovali da nije otklonio, a i on je sad svjestan da nije.

Ako me pitaš što je tada konstatovao da je otklonio, jednostavno je, mislio je da jeste a nije. Kako je to jednom prilikom Irfan Čengić prokomentarisao, on do kraja ne razumije politički sistem u BiH, nedostaje mu iskustva u političkoj praksi ovdje, ne zna gdje sve može nastati blokada. Govorili su mu da je važno osigurati da HDZ, sa uobičajenom izbornom podrškom, bude u vlasti i da onda neće blokirati, a niko mu nije rekao da će isto raditi i SDA ako ne bude u vlasti. Sad mu je jasno.
To ispada gore po ured i samog VP jer su ispali totalni amateri.
Tacno, ali prvenstveno su amateri ispali zagrebacki pravnici sto su mu pisali odluke. Nije ni mostarsko sveuciliste vise kao sto je bilo :-?
trasport

#89463 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by trasport »

breuer wrote: 27/03/2023 11:45
trasport wrote: 27/03/2023 11:41

+1.
naravno da treba da formiraju vlast, al na način koji će se dugotrajno formirati kao zakon, a ne ho ruk i kako samo HDZu odgovara...

al evo i pajde Šmitlera kod koga nego kod Draganovog guznog havera Radončića, pa baš nam se lijepo cereka u facu :bih:
Naravno da treba sistemski i kroz zakon. Nije po volji HDZ-a, nego je to volja 90+% Hrvata.

Ne bi ni meni kao Bošnjaku bilo pravo da hipotetički Srbi i Hrvati poslije izbora naprave koaliciju i uzmu Boss, Šepićevu stranku i SD Bijedića i kažu da je to vlada.

To se ne može desiti zbog brojnosti, ali je to bila platforma ili neka eventualna buduća kako zagovaraju poneki pametolozi na forumu kad kažu da se HDZ treba zaobići i vlasti.
Leverage

#89464 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Leverage »

palermo wrote: 27/03/2023 11:45

A ovo sto si napisao je malice spinovanje ( ja se nadam nenamjerno). Jer mislim da niko ovdje nije ( barem od ovih razumnih forumasa ) protiv HDZ- a u vlasti. Oni su realnost I sto bi se reklo cinjenica.
Ljudi su protiv politike podanistva, navodnih kompromisa u kojoj si ti uvijek jebena strana. Jos niko od vas X-orkasa nije rekao koji zahtjev je upucen HDZ- u od strane X- orke. Jedan, samo jedan navedi. Doduse, ima ono malterisanje skole u Stocu....mozda se pod tim podrazumjeva ono okreyanje zivotnim pitanjima...
To je tvoja percepcija političkog djelovanja Trojke i na osnovu toga ćeš dati sud na narednim izborima. Isto tako i svi ostali.

Moj stav je taj da prije svega DF tifozi imaju problem upravo sa zakonskim rješenjima koja HDZ stavljaju u povoljniji položaj nego recimo SDA i DF, ne želeći da uobzire princip da Hrvati, bez obzira na brojnost, trebaju biti adekvatno zastupljeni u federalnoj vlasti.

Prema tome, spinovanje je tvoje mijenjanje teme na ovu priču o podaništvu i malterisanju.
Tvrtko II Kotromanić

#89465 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Tvrtko II Kotromanić »

PM72 wrote: 27/03/2023 11:50
Tvrtko II Kotromanić wrote: 27/03/2023 11:45

za Skalju ne znam

Nisam rekao da je loš,mlad je al bolji nego dvije trećine ostalih članova i rukovodioca osmorke.Za klasu.Samo,ova sadašnja omladina je kočoperna i nadobudna i ako im u startu ne daš što su zamislili-odmah okrenu ćurak i dres.Nemaju strpljenja da lagano idu uzbrdo.Hoće odmah sve...i izgore
tacno, ali takav je vakat, pogan i ruzan za mlade
mozda mladi i trebaju malo glasniji biti, ovi stariji su nas dobro zeznuli i to maltene dok nismo ni prohodali
studiorum_tuzlaensis

#89466 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by studiorum_tuzlaensis »

Thorgerson wrote: 27/03/2023 11:52 Samo kod nas imas situaciju da nekakav sta ja znam vijecnik se bavi drzavnim stvarima.

I da, odnosi se na Irfana.

Bio si u federaciji, otisao si nize na kanton. Zasto. Znamo zasto. I sta sad hoces.

Ufati se ba kantonalnih stvari. Rjesavaj smece. Rjesavajte ceste. Jebote 600m dzemala bijedica rade evo 2 god na tri lota razdvojili. Juznu niko i ne spominje. Deveta se spaja brat bratu 6 godina...

Itd itd...

Ufati se jbmu onoga gdje si i za sta si izabran i za sta si se sam odlucio.

Na stranu jel upravu ili nije za VP. Ove stvari me fkt nerviraju. Petljanje gdje ti jeste i nije mjesto.

Isto ko i Efendic. Al haj on sad ima opravdanjr, jer je predsjednik stranke.

Al i prije je laprdao. Nacelnik opstine i onda krene srat o drzavnim stvarima.
i ti seres po forumu o državnim stvarima a u stvarnosti si možda kapacitiran da riješiš problemčić u svom haustoru, pa šta sad?

Tako da.... :run:

Čenga je pogodio sve, i zašto bi to bilo po strani. Zaboravljamo šta je SDP, pa jebemu život nije NSDAP, već SDP. Za Nerku je SDP skupina balijskih krmojeda očigledno, a za Čengu je to puno više.
BHCluster

#89467 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by BHCluster »

Leverage wrote: 27/03/2023 11:50
BHCluster wrote: 27/03/2023 11:46

Sve se to tek treba provesti. Ali ništa od toga neće promijeniti političku realnost o kojoj sam govorio u prethodnim postovima.
Sta ocekivati realnosti koja ignorise sve ovo sto treba provesti.
palermo

#89468 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by palermo »

Leverage wrote: 27/03/2023 11:57
palermo wrote: 27/03/2023 11:45

To je tvoja percepcija političkog djelovanja Trojke i na osnovu toga ćeš dati sud na narednim izborima. Isto tako i svi ostali.

Moj stav je taj da prije svega DF tifozi imaju problem upravo sa zakonskim rješenjima koja HDZ stavljaju u povoljniji položaj nego recimo SDA i DF, ne želeći da uobzire princip da Hrvati, bez obzira na brojnost, trebaju biti adekvatno zastupljeni u federalnoj vlasti.

Prema tome, spinovanje je tvoje mijenjanje teme na ovu priču o podaništvu i malterisanju.
Ne samo na izborima, nego I u citavom javnom djelovanju. U mom slucaju to znaci, u kafani, na forumu, na poslu, kod brice.....naravno da ce to biti moja percepcija. I ja za javno iskazivanje svoje percepcije ne moram cekati cetiri godine.

Al ja bih se ipak zapitao, ima li nesto u toj percepciji ( jer vjeruj mi nije to samo moja ).....kao sto stara narodna kaze " ako ti jedan covjek kaze da si magarac, nasmij se, ako ti dva kazu, razmisli, ako ti tri kazu, spremaj samar "......

Al ako je vama svejedno, odnosno idete logikom, da ja sad uletim, a za cetiri geodine ko ziv ko mrtav....onda dobro...

Ne mislim da je to ispravan izbor, al me tjesi sto je vas, nije moj...
.
Leverage

#89469 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Leverage »

studiorum_tuzlaensis wrote: 27/03/2023 11:38
Leverage wrote: 27/03/2023 11:34
Nećemo ni o tome koliko je dopisala SDA, to je druga tema.
slazem se... :) međutim opet si daleko od suštine koju sam htio reći, a koju si argumentovao iznad.
Suština je da na stranici CIK-a piše 130 hiljada glasova. Da li su dopisali 5, 10 ili 50 hiljada nećemo znati dok ne budemo imali izborni zakon koji predviđa stajanje u kraj manipulacijama. Umjesto da donošenje izbornog zakona uslove upravo ovim, stranke za koje glasamo bave se tim kako doći do rješenja koje neće garantovati vlast HDZ-u. Jedini koji će sa vlasti skinuti HDZ jesu Hrvati koji glasaju za njih, dok god imaju njihovu podršku imat će podršku i VP i zapadne diplomatije.
mishic

#89470 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by mishic »

palermo wrote: 27/03/2023 11:45 A ovo sto si napisao je malice spinovanje ( ja se nadam nenamjerno). Jer mislim da niko ovdje nije ( barem od ovih razumnih forumasa ) protiv HDZ- a u vlasti. Oni su realnost I sto bi se reklo cinjenica.
Realnost i činjenice nisu problem. Problem je nevjerovatna megalomanija i ne davanje drugom onoga što se traži za sebe. Da je obrnuta situacija i da su Hrvati svedeni na daleko manje vlasti od onoga što im realno prema brojnom stanju pripada dreka bi se čula do neba. Od rata do sada redovno dobiju više vlasti na štetu druge strane a redovno su nezadovoljni i interes BiH im je na desetom mjestu.
Leverage

#89471 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Leverage »

palermo wrote: 27/03/2023 12:07
Leverage wrote: 27/03/2023 11:57

Ne samo na izborima, nego I u citavom javnom djelovanju. U mom slucaju to znaci, u kafani, na forumu, na poslu, kod brice.....naravno da ce to biti moja percepcija. I ja za javno iskazivanje svoje percepcije ne moram cekati cetiri godine.

Al ja bih se ipak zapitao, ima li nesto u toj percepciji ( jer vjeruj mi nije to samo moja ).....kao sto stara narodna kaze " ako ti jedan covjek kaze da si magarac, nasmij se, ako ti dva kazu, razmisli, ako ti tri kazu, spremaj samar "......

Al ako je vama svejedno, odnosno idete logikom, da ja sad uletim, a za cetiri geodine ko ziv ko mrtav....onda dobro...

.
Ti mene predstavljaš kao dio onih koji odlučuju, a ja sam kao i ti, dio onih koji ocjenjuju i glasaju. To što si meni napisao proslijedi nekom ko stvarno odlučuje unutar Trojke.

Meni, kao glasaču, ono što rade je prihvatljivo i trenutno imaju moju podršku.
Novak20

#89472 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Novak20 »

plavi_E wrote: 27/03/2023 11:07 @tramvajtrojka, @Novak20

Vas dvojica ste izgubljeniji od onog vaseg sabojovnika "Muadiba". Vi bi da vam Komsic dodje a proglasili ga nepozeljnom osobom. Dodik prijeti Becirovicu u manjem entitetu. Clanovi Presjednistva BiH su predstavnici svih gradjana BiH. To sto vi to cijelo vrijeme pokusavate predstaviti drugacije to je samo vas problem. Ako hocete da budu prestavnici tri etnije onda se moraju mjenjati ovlasti presjednistva. Ne mogu ostati iste kao kad su clanovi presjednistva predstavljali sve gradjane. A onda nek vas vash presjednik posjeca do mile volje.
Komšić nije uvijek od 2006. bio "persona non grata" u hrvatskim krajevima, a Džaferoviću i Bećiroviću nitko nije branio da posjete hrvatske krajeve ili da rade za neki njihov interes.

Pogubljen si ti jer spominješ Dodika u ovoj federalnoj priči.
palermo

#89473 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by palermo »

Leverage wrote: 27/03/2023 12:11
palermo wrote: 27/03/2023 12:07

.
Ti mene predstavljaš kao dio onih koji odlučuju, a ja sam kao i ti, dio onih koji ocjenjuju i glasaju. To što si meni napisao proslijedi nekom ko stvarno odlučuje unutar Trojke.

Meni, kao glasaču, ono što rade je prihvatljivo i trenutno imaju moju podršku.
Pa proslijedio sam tebi zato sto trenutna politika trojke ima tvoju podrsku. Za mene licno je to veci problem od Nerke Niksica....njega razumijem, tebe (naravno, tebe uzimam kao metaforu, nista licno) tesko.
mishic

#89474 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by mishic »

"Socijaldemokratska partija BiH, Narod i pravda i Naša stranka oglasili su se saopćenjem za javnost u kojem pozivaju SDA i DF da prestanu sa "širenjem paranoje zbog sve izvjesnijeg gubljenja vlasti".

Da je paranoja jeste, i to velika, ali ne na adresi koju spinuju SDP, NiP i NS nego je paranoja kod njih. Izvjesni pokušaj otimanja vlasti sa klimavom i nesigurnom večinom koja se još i osipa čini ih sve nervoznijim. Lažni profili blijede a pravo lice se otkriva što glasačima podiže nervozu koja će jednom definitivno političku scenu raspolutiti samo na dva dijela. One koji jesu za BiH i one koji to glume da bi se domogli (makar i oteli) vlast.
BHCluster

#89475 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by BHCluster »

noviforumas wrote: 27/03/2023 11:38
Leverage wrote: 27/03/2023 11:34
Nećemo ni o tome koliko je dopisala SDA, to je druga tema.
Realno, i jedni i drugi su krali glasove kao Dino Konakovic TV aparate iz sportske dvorane Zetra. A sta je tek SNSD radio...
Izgleda da odvara svima jer nikako da se ozbiljno pozabave ovim pitanjem.
Locked