Jao tebeSaraFina wrote: ↑26/03/2023 13:29Zao mi je. Tvoja svjedočenja osobna ne mogu predstavljati argumentaciju nikakvu. To su tvoji osobni dojmovi. Meni treba da cifre 5:1 potkrijepis argumentiranim dokazima.Bobi wrote: ↑26/03/2023 13:27
Tako nam je država dobra da vodi te statistike, na jednog Marka dodje 5 Edina
. To su ti moja svjedoćenja, zar misliš da bi vlast vodila takve podatke koji bi bili na njenu štetu? Pa možeš ti svjedočiti, vidiš da se narod doseljava iz BiH tu gdje si ili nisi nikog upoznala ?
Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
#88801 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
- no_sekirli
#88802 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Kako ne razumijem, dokazi da ne razumijem???SaraFina wrote: ↑26/03/2023 13:32Pa ne razumiješ sustav i način delegiranja. I ne samo ti. O čemu bi ti dalje raspravljao?no_sekirli wrote: ↑26/03/2023 13:31
Ma eto ti razumijes sustav, i ti znas kako se bira u DN, nema dalje. I to uz jedan vazan argument, da bi “falio” jedan delegant, koji bi se mogao nametnuti, ali eto ne cak ni sad, nego mozda tek 2026. Znaci ne izbori, nego nametanje. To je ta demokracija SDA, nametni pa vladaj![]()
Ja tvrdim da je ne moguce bilo izbaciti HDZ iz vlasti i ovim i starim IZ, jer sljedece 4 godine niti jedan zakon niti u drzavi niti u FBiH ne bi imao prohodnost. Ali stani, pa vi stovatelji SDA i prileznice HDZa ste vec navikli da je bolje da se nista ne radi i da je blokirana vlast.
Tvrdnja za koju sam se zakacio nakon tvog jucerasnjeg cjelodnevnog bombardiranja foruma floskulama, je bila da se HDZ mogao izbjeci sa 98% u ovom ciklusu izbora. Odluci se, je li mogao sa 98% sada ili sa 98% 2026. I naravno to dokazi brojevima.
Druga tvrdnja ti je da je Osmorka izdala drzavu. Izvoli, dokazi kako i kada. Samo 3 stvari, potpisana dokumenta, izjave, bilo sta sta je konkretno.
Evo ja sam ti dao primjer gdje je legalizacija rezultata izbora od strane CIKa za predsjednika RSa izdaja drzave. I to brutalna. O tuzbama, diplomama, kradji proracuna i unistavanju privrede ne treba ni pisati.
I prestani sa ad hominem izjavama, izgubit ces i to malo postovanja sto ga imas kao zensko.
Ti bi nametnula nekog sestog delegata i rijesila tako sve probleme? Hahahha, grohotom se smijem. Sto vi iz SDA ne nametnente svih 23 u svim klubovima, i to je to. Dzemahirija od Save do Jadrana. Izbori i ne trebaju…
- PreWiBa
- Grijem se na: Plin i centralno
- Horoskop: Lav
#88803 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Zato što i jeste običan bot.Nikola Testa wrote: ↑26/03/2023 13:35Ja stvarno ne kontam kako ovo mozes podrzavat, argumenti su ti jako loši. Ti koristiš bukvalno hrvatsko srpsku argumentaciju sile "neredi na jugu, secesija".mirza_15 wrote: ↑26/03/2023 13:32
Pa 6 je moglo od kada postoji ovaj stari IZ sa 17 delegata. Jednostavno je trebalo staviti u SBK Hrvate na liste. Nije nikada urađeno. Jednostavno nije pametno isključiti volju 95% Hrvata. To sve stranke znaju, a sigurno da ni MZ to ne bi gledala skrštenih ruku. To bi nas dovelo u crnu kutiju sa krajnje neizvjesnim rezultatima na izlazu iz nje. Zbog toga to niko, nikad nije radio. Pravljenje Bošnjačkog entiteta sa "problemima na jugu" i srpskog je avantura sa nesagledivim posljedicama.
Kao robot ponavlja 2-3 iste fraze.
- SaraFina
#88804 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Za vas gospodo ekspert. Porazno je sto sam ujedno i žena u muškom kutku, a i mrska dijasporka. A vi bosanski patriJoti sa mjestom prebivanja u BiH.no_sekirli wrote: ↑26/03/2023 13:34Vidjet ces sad kad te posalje na PDF o guzicama i sisama, jer je ona i Tito i partija na politici.tramvajtrojka wrote: ↑26/03/2023 13:32
Trazis od bobija cifre i fakte a vec dva dana bjezis od pitanja kad te ljudi upitaju za cifre i fakte![]()
![]()
![]()
-
PM72
#88805 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Mogu nas primit u EU jedino iz sevapa a da mi sami ispunimo ikakve uslove-čisto sumnjam.Svi hrvati u BiH imaju pasoše EU i jebe se njima za Bosnom.Ona im ionako treba ko rezervna guma,do prvog vulkanizera
- PreWiBa
#88806 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Pa zar nije izdaja glasati za HDZ-ovog kandidata u ustavnom sudu? Instituciji koja jedinio iole brani ustavni poredak ove zemlje?no_sekirli wrote: ↑26/03/2023 13:36Kako ne razumijem, dokazi da ne razumijem???
Ti bi nametnula nekog sestog delegata i rijesila tako sve probleme? Hahahha, grohotom se smijem. Sto vi iz SDA ne nametnente svih 23 u svim klubovima, i to je to. Dzemahirija od Save do Jadrana. Izbori i ne trebaju…
- Athlon64
#88807 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Koliko vidimo - ne može se izbaciti bez Schmidtove intervencije, prosta logika. Nažalost..._BataZiv_0809 wrote: ↑26/03/2023 11:32 Da SDA ima najvise glasova ne bi se mogla izbaciti. To je toliko prosta logika.
-
Nikola Testa
#88808 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Eliminatoran je kad potvrde, a nije elemininatoran kad ne potvrde veto.mirza_15 wrote: ↑26/03/2023 13:34Sa drugim uslovom? Kako bolan ako je prvi eliminatoran? Ja samo komentarišem ono što piše u članku, a tamo je tako napisanoNikola Testa wrote: ↑26/03/2023 13:26
Pa šta ce ti prvi uslov ako vec imas drugi, bez kojeg se ne može? Ne da ga je podebljao vec ga je betonirao da hdz slučajno ne ispadne iz vlasti.
Ako 2/3 ne potvrde veto ide na kanton, samo kad ga potvrde ne ide, znaci bitniji su zastupnici u jednom kantonu nego u klubu naroda u Domu naroda.
- SaraFina
#88809 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Nije moj osobni dojam da je Hrvata u BiH preostalo oko 350.000. Pogledaj osvrte katoličke crkve. Izvješća. Pogledaj rodjene iz godine u godinu. To su sve argumenti u prilog mojoj tezi.
-
Vaya
- tramvajtrojka
#88811 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Tvoj nacin delegiranja su vlazni snovi u sbbkbb domeni , nigdje veze sa stvarnošću i novim izbornim zakonom i ustavnim pravilima. Sto ti propagiras zakonski nije moguce pri izboru delegata u DN jer to je nasilno protivustavno nametanje silom i izborni inženjering.SaraFina wrote: ↑26/03/2023 13:35Ja sam VAMA dala i cifre i fakte. Sto ti i ne samo ti ne kužiš način delegiranja i tražiš stranke sa hrvatskim spektrom, iskljucivo je tvoj problem. Dodjes na temu sa nikakvim predznanje i postavio bi se kao ekspert. Uci i čitaj. Za jedno 5 godinuca bices ravnopravan u taspravi. Možda loltramvajtrojka wrote: ↑26/03/2023 13:32
Trazis od bobija cifre i fakte a vec dva dana bjezis od pitanja kad te ljudi upitaju za cifre i fakte![]()
![]()
![]()
-
Novak20
#88812 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Ja samo pitam da li bi BiH za nju samu i preostale građane bilo korisno da ispuni 14 prioriteta EU ?
Nemoj sada gledati EU, Hrvate nego što piše u tim prioritetima.
Last edited by Novak20 on 26/03/2023 13:43, edited 1 time in total.
- SaraFina
#88813 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Ne postoji moj način delegiranja. Postoji jedini ispravan. O kojem ti veze nemaš. Sto si i dokazao tako raskošno u postu gdje tražiš za delegate DN stranke hrvatskog spektratramvajtrojka wrote: ↑26/03/2023 13:40Tvoj nacin delegiranja su vlazni snovi u sbbkbb domeni , nigdje veze sa stvarnošću i novim izbornim zakonom i ustavnim pravilima. Sto ti propagiras zakonski nije moguce pri izboru delegata u DN jer to je nasilno protivustavno nametanje silom i izborni inženjering.SaraFina wrote: ↑26/03/2023 13:35
Ja sam VAMA dala i cifre i fakte. Sto ti i ne samo ti ne kužiš način delegiranja i tražiš stranke sa hrvatskim spektrom, iskljucivo je tvoj problem. Dodjes na temu sa nikakvim predznanje i postavio bi se kao ekspert. Uci i čitaj. Za jedno 5 godinuca bices ravnopravan u taspravi. Možda lol
- PreWiBa
#88814 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
O kakvim sranjima ti pišeš, obmanjuješ javnost ovdje kada tvoj HDZ ne želi ni obični zakon o sportu da izglasa kako bi se ova država dalje urušavala.
- GandalfSivi
#88815 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Ovo izdrkavanje prelazi sve granice. Treba prekinuti sve odnose sa njim nasali li se pa donese ovo govno od zakona…
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
#88816 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
- no_sekirli
#88817 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Kao prvo, to glasanje se jos nije ni desilo, pises hipoteticki.sehohari wrote: ↑26/03/2023 13:38Pa zar nije izdaja glasati za HDZ-ovog kandidata u ustavnom sudu? Instituciji koja jedinio iole brani ustavni poredak ove zemlje?no_sekirli wrote: ↑26/03/2023 13:36
Kako ne razumijem, dokazi da ne razumijem???
A na kraju krajeva, zbog cega bi to bila izdaja? Samo zato sto je Hrvat ili samo zato sto je blizak HDZu?
Koliko sam ja upratio, 5 ljudi, clanova komisije za izbor te funkcije je stavio ovog tipa na prvo mjesto. Ako smo legalisti, a trebali bi biti, valjda je logicno da se izabere prvoplasirani kandidat, to neka praksa i logika kazuje.
Nemoj mi samo reci da se zalazes za praksu da se za sve izbore uvede pravilo da se ne uzima prvoplasirani kandidat, nego neki dole, bilo koji, samo ako nama odgovara?
Ukoliko je bilo gresaka u proceduri te komisije, onda neka se napravi neka zalba, upravni spor i ponisti ta lista, te napravi novo rangiranje.
-
mirza_15
#88818 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Stavio sam pod navodnike taj dio. Stvari gledam realno. A realno je da bi napravio problem sa izbacivanjem Hrvata iz vlasti, odnosno postavljanjem svojih. Time ujedno legalizuješ biranje Dodikovih Bošnjaka. HDZ bi i dalje imao barem 3 u državnom DN. Nedolaskom na sjednice bi mogli blokirati rad državnih institucija. Morao bi naći partnera iz RS-a za taj scenarij na državnom nivou. I u bukvalno svim strankama sa ove strane shvataju kakav bi haos napravili ako bi se krenulo u tom pravcu. Ne postoji stranka koja to ne shvata. Imaju samo forumski stručnjaci i ublehe za široke narodne mase.Nikola Testa wrote: ↑26/03/2023 13:35Ja stvarno ne kontam kako ovo mozes podrzavat, argumenti su ti jako loši. Ti koristiš bukvalno hrvatsko srpsku argumentaciju sile "neredi na jugu, secesija".mirza_15 wrote: ↑26/03/2023 13:32
Pa 6 je moglo od kada postoji ovaj stari IZ sa 17 delegata. Jednostavno je trebalo staviti u SBK Hrvate na liste. Nije nikada urađeno. Jednostavno nije pametno isključiti volju 95% Hrvata. To sve stranke znaju, a sigurno da ni MZ to ne bi gledala skrštenih ruku. To bi nas dovelo u crnu kutiju sa krajnje neizvjesnim rezultatima na izlazu iz nje. Zbog toga to niko, nikad nije radio. Pravljenje Bošnjačkog entiteta sa "problemima na jugu" i srpskog je avantura sa nesagledivim posljedicama.
-
Novak20
#88819 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Ni ti nemaš volje odgovoriti na jednostavno pitanje.
Vidjeti ćeš da će taj i mnoge druge zakone HDZ sa novim partnerima izglasati bez problema.
- PreWiBa
#88820 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Ne bacaj prazne floskule.no_sekirli wrote: ↑26/03/2023 13:45Kao prvo, to glasanje se jos nije ni desilo, pises hipoteticki.
A na kraju krajeva, zbog cega bi to bila izdaja? Samo zato sto je Hrvat ili samo zato sto je blizak HDZu?
Koliko sam ja upratio, 5 ljudi, clanova komisije za izbor te funkcije je stavio ovog tipa na prvo mjesto. Ako smo legalisti, a trebali bi biti, valjda je logicno da se izabere prvoplasirani kandidat, to neka praksa i logika kazuje.
Nemoj mi samo reci da se zalazes za praksu da se za sve izbore uvede pravilo da se ne uzima prvoplasirani kandidat, nego neki dole, bilo koji, samo ako nama odgovara?
Ukoliko je bilo gresaka u proceduri te komisije, onda neka se napravi neka zalba, upravni spor i ponisti ta lista, te napravi novo rangiranje.
Zna se dobro kako komisije u BiH funkcionišu, i zna se dobro šta znači HDZ u bilo kojoj instituciji.
Dao sam ti argument i sad se praviš blesav, valjda zarad nekog vlastitog profita. Bijedno.
-
Nikola Testa
#88821 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Ne mozes izbaciti HDZ ni sa vetom od 2/3 u domu naroda FBiH, ne može jednostavno, a mi ovdje pristajemo na neki retardiran osigurač koji ne postoji ni u zambiji.mirza_15 wrote: ↑26/03/2023 13:46Stavio sam pod navodnike taj dio. Stvari gledam realno. A realno je da bi napravio problem sa izbacivanjem Hrvata iz vlasti, odnosno postavljanjem svojih. Time ujedno legalizuješ biranje Dodikovih Bošnjaka. HDZ bi i dalje imao barem 3 u državnom DN. Nedolaskom na sjednice bi mogli blokirati rad državnih institucija. Morao bi naći partnera iz RS-a za taj scenarij na državnom nivou. I u bukvalno svim strankama sa ove strane shvataju kakav bi haos napravili ako bi se krenulo u tom pravcu. Ne postoji stranka koja to ne shvata. Imaju samo forumski stručnjaci i ublehe za široke narodne mase.Nikola Testa wrote: ↑26/03/2023 13:35
Ja stvarno ne kontam kako ovo mozes podrzavat, argumenti su ti jako loši. Ti koristiš bukvalno hrvatsko srpsku argumentaciju sile "neredi na jugu, secesija".
- SaraFina
#88822 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Sad će ti eksperti objasniti koliko si u krivu. I da to izdrkavanje ustvari ne “šaluje” vlast HDZ-a nego umanjuje značaj DNGandalfSivi wrote: ↑26/03/2023 13:43 Ovo izdrkavanje prelazi sve granice. Treba prekinuti sve odnose sa njim nasali li se pa donese ovo govno od zakona…
- SaraFina
#88823 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
-
Novak20
#88824 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
I bez tog nedostajećeg hrvatskog suca u US su strane sudije neki dan zabile kajlu Komšiću i Džaferoviću.no_sekirli wrote: ↑26/03/2023 13:45Kao prvo, to glasanje se jos nije ni desilo, pises hipoteticki.
-
mirza_15
#88825 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Ne piše tako u članku. U članku fino piše:Nikola Testa wrote: ↑26/03/2023 13:39Eliminatoran je kad potvrde, a nije elemininatoran kad ne potvrde veto.
Ako 2/3 ne potvrde veto ide na kanton, samo kad ga potvrde ne ide, znaci bitniji su zastupnici u jednom kantonu nego u klubu naroda u Domu naroda.
"Pored toga", "i"...To bi se postiglo tako da ukoliko jedan od (pot)predsjednika FBiH odbije dati saglasnost na formiranje Vlade FBiH, on može povući veto o kojem bi odlučivale 2/3 delegata iz kluba naroda koji ga je i izabrao. Pored toga, za svoj veto mora dobiti i podršku zastupnika iz skupštine jednog od tri kantona, u zavisnosti od toga o kojem članu rukovodstva je riječ.