da si ti ziv i zdrav, u hameta ova tema citava stane na tri stranice, sve je na foe..
Ukrajina
- madner
#152952 Re: Ukrajina
Pa prije 35 godina je bilo puno vise, ali to je 35 godina. Ti polazis od predpostavke da je fabrika bila usko grlo a ja da su odrzavali fabriku u zivotu minimalnim ulaganjem.sumirprimus wrote: ↑24/03/2023 13:07ali nije isto kad vidis sad halu u kojoj radi 12 radinka i halu u kojoj su radile hiljade radnika. i proizvodnju koju su radili prije 20 30 godina. hljadu problema u proizvodnji od dijelova, iskustva, novih rehnologija, sankcija, sto jedan problem. plus imas problem i mobilizacije radnika p fabriakama u odredjenom procentu i prije ovoga.madner wrote: ↑24/03/2023 12:12
Pa mislim to sam i rekao, plafon za ovu godinu je 500. Dupliranje kapaciteta. Proizvodnja tenkova je uvijek u ratu manja od potraznje. Njemci i SSSR su stancali desetine hiljada godisnje pa su za ofanzivu morali praviti zalihe.
Da Rusi proizvode vise, vise bi gubili itd…
Sto se tice potencijala proizvodnje, tu je slika malo druga od ovih brojeva. SSSR je imala tri fabrike tenkova i zato je imala tri vrste tenka u opotrebi. Nije lako zatvoriti fabriku jer od njoj ovisi regija. Rusi su ove fabrike drzale u zivotu sa minimalnim narudjbama. Nagradno pitanje je koji je potencijal ovih fabrika ako imaju budzet.
Da li imaju masine ili su ljudi samo dolazili na posao. Sumnjam da Medvedvej to zna, ali nije nerazumno misliti da je 1000-2000 godisnje moguce.
koliki oni budzet zato imaju mi ne znamo, ruje su to, on izbace jednu cifru, a do krajnjg krisnika koliko dodje mi ne znamo. a poznati su p korupciji i krajdi na svim nivoima.
plus ako je zvanicno top kapacitet bi 2008me 175 to je zvanican broj kojim rasplazemo, osim ako nemas neki drugi izvor ali izvorplus povecanje poizvodnje u ovoj drugoj na 80 eto, opet ni blizu 500 a to je vise od duplo a to mislim da nisu u stanju. mislim nemam ja sta mislit brojevi nece lagat vidjecemo koliok mogu izbacit pokrit trenutnu potraznju i koliko cemo vidjetd okumenotvanih bubova ercimo novih t80ki u odnosu na ove kane 55/54keokje sad prevlace.
Njemci to isto rade, proizvode oko 50 Leoparda da ostane kapacitet a tokom hladnog rata je bilo bez problema 300+.
To svakako, mada ocekujem vise novih na bubovima jer novi idu najboljim jedinicama koje najvise izgube.
-
zigzag
#152953 Re: Ukrajina
Zato se i ne javlja na temu. Misli da niko ništa ne piše. Zamrla tema 
- JMGuti
#152954 Re: Ukrajina
Uopće nije stvar u opisu videa, ja ga nisam ni pročitao dok me nisi citirao. Nije ni važno doduše, napisao sam popratni tekst uz twit i moje namjerne su jasne. Nemam uopće volje nekome objašnjavati zašto i kako, ispada kao da je ova tema rezervisana za bubove i suncokretiće.
- karanana
#152955 Re: Ukrajina
hame je vjerovatno greskom i sam sebe stavio na foe.
- eltroxin
#152956 Re: Ukrajina
madner wrote: ↑24/03/2023 12:12Pa mislim to sam i rekao, plafon za ovu godinu je 500. Dupliranje kapaciteta. Proizvodnja tenkova je uvijek u ratu manja od potraznje. Njemci i SSSR su stancali desetine hiljada godisnje pa su za ofanzivu morali praviti zalihe.sumirprimus wrote: ↑24/03/2023 11:39 u istom tekstu pise i da su htjeli povecat proizvodnju na 80 godisnje ali poce rat. sto ce rec, da su izbacili 2 sezone tenkova nek je 100.+ kako kazes 50 godisnje. i kreno je rat.
ovim rejtom to je 10ak u vrh glave 14 dana rata.
opet im brojevi ne idu u korist. kak god okrenem, njima je izlaz veci nego ulaz st agod urade, a ne mogu bas mnogo toga uradit na povecanju prozivodnje da izbiju na pozitivnu nulu ovim tempom unistenja...
Da Rusi proizvode vise, vise bi gubili itd…
Sto se tice potencijala proizvodnje, tu je slika malo druga od ovih brojeva. SSSR je imala tri fabrike tenkova i zato je imala tri vrste tenka u opotrebi. Nije lako zatvoriti fabriku jer od njoj ovisi regija. Rusi su ove fabrike drzale u zivotu sa minimalnim narudjbama. Nagradno pitanje je koji je potencijal ovih fabrika ako imaju budzet.
Da li imaju masine ili su ljudi samo dolazili na posao. Sumnjam da Medvedvej to zna, ali nije nerazumno misliti da je 1000-2000 godisnje moguce.
-
sumirprimus
#152957 Re: Ukrajina
Pretpostavke
, naravno da polazim, to nalaze logika.
proslo vrijeme, maknemo se malo vise u istoriju onda oni mogu spominjat cifre i o hiljadama jedinica godisnje. no to je vrijeme proslo, kao sto je proslo i vrijeme proizvodnje iz sssra perd raspad 80te.
no to stvarna operativa i proizovdnja ne trpe. sta je bilo bilo je. vrjeme te pregazi, ljudi koji su radili na tome vremenom ostare pomru, linija propadne, preusmjeris se na proizvodnju drugih stvari.
e sad sve ovo ce vrijeme pokazati i koliko se oni mogu vratiti.
cifra je svakako u tim brojkama izmedju 170 i 500 plafon. godisnje.ja mislim da je istina negdje na serdini a taj plafon od 500 tesko.
to je 40ak mjesecno.to je nekih trecina mjeseca ovim tempm, nekad i nize 5 do 7 dana. stvarno vjerovatno i mnogo manje na mjesecnom nivou od 40.
proslo vrijeme, maknemo se malo vise u istoriju onda oni mogu spominjat cifre i o hiljadama jedinica godisnje. no to je vrijeme proslo, kao sto je proslo i vrijeme proizvodnje iz sssra perd raspad 80te.
no to stvarna operativa i proizovdnja ne trpe. sta je bilo bilo je. vrjeme te pregazi, ljudi koji su radili na tome vremenom ostare pomru, linija propadne, preusmjeris se na proizvodnju drugih stvari.
e sad sve ovo ce vrijeme pokazati i koliko se oni mogu vratiti.
cifra je svakako u tim brojkama izmedju 170 i 500 plafon. godisnje.ja mislim da je istina negdje na serdini a taj plafon od 500 tesko.
to je 40ak mjesecno.to je nekih trecina mjeseca ovim tempm, nekad i nize 5 do 7 dana. stvarno vjerovatno i mnogo manje na mjesecnom nivou od 40.
- Dope_Man
#152958 Re: Ukrajina
Dosad jos nisam vidio da je iko preuzimao odgovornost. Za nekse stvari, tipa ostecenje zeljeznica u rusiji znali su iskocit partizani, al za ove vatre niko.drug_profi wrote: ↑24/03/2023 13:58 Nismo se zabavili ovdje analizom mogućih uzroka ovih paleža po strateškim i industrijskim objektima duboko u Rusiji.
Zar je moguće da postoji tako jak i raširen pokret otpora kojeg FSB ne može riješiti, te se svakih par dana dešavaju incidenti sa opušcima.
Tako da ce vjerovatno biti samo obicne nesrece jer se radi brze, na osnovnu sigurnost niko ne gleda.
-
sumirprimus
#152959 Re: Ukrajina
vjerovatno su i neki od ovih pozara posljedica guranja do maximuma i preko mogucnosti pojedinih postrojenja pa i ljudi...
ako ti neko zada nemoguce rokove i ciljeve. dolazi do pucanja...
- geralt
#152961 Re: Ukrajina
Moderan tenk ima puno vise potencijalnih "uskih grla" u proizvodnji nego sto su to imali T-55/-62/stari -72 tenkovi, nisu relevantni kapaciteti samo jedne ili dvije fabrike. Dzaba sto glavna fabrika moze sklopiti 500 tenkova godisnje ako ih npr. fabrika optika za tenkove ne moze pratiti sa dijelovima.madner wrote: ↑24/03/2023 15:02Pa prije 35 godina je bilo puno vise, ali to je 35 godina. Ti polazis od predpostavke da je fabrika bila usko grlo a ja da su odrzavali fabriku u zivotu minimalnim ulaganjem.sumirprimus wrote: ↑24/03/2023 13:07
ali nije isto kad vidis sad halu u kojoj radi 12 radinka i halu u kojoj su radile hiljade radnika. i proizvodnju koju su radili prije 20 30 godina. hljadu problema u proizvodnji od dijelova, iskustva, novih rehnologija, sankcija, sto jedan problem. plus imas problem i mobilizacije radnika p fabriakama u odredjenom procentu i prije ovoga.
koliki oni budzet zato imaju mi ne znamo, ruje su to, on izbace jednu cifru, a do krajnjg krisnika koliko dodje mi ne znamo. a poznati su p korupciji i krajdi na svim nivoima.
plus ako je zvanicno top kapacitet bi 2008me 175 to je zvanican broj kojim rasplazemo, osim ako nemas neki drugi izvor ali izvorplus povecanje poizvodnje u ovoj drugoj na 80 eto, opet ni blizu 500 a to je vise od duplo a to mislim da nisu u stanju. mislim nemam ja sta mislit brojevi nece lagat vidjecemo koliok mogu izbacit pokrit trenutnu potraznju i koliko cemo vidjetd okumenotvanih bubova ercimo novih t80ki u odnosu na ove kane 55/54keokje sad prevlace.
Njemci to isto rade, proizvode oko 50 Leoparda da ostane kapacitet a tokom hladnog rata je bilo bez problema 300+.
To svakako, mada ocekujem vise novih na bubovima jer novi idu najboljim jedinicama koje najvise izgube.
Isti problem koji je autoindustrija imala tokom pandemije, na parkinzima stajali milioni proizvedenih auta jer su falili cipovi za njih. Sitnica manja od prsta, ali je auto bez nje neupotrebljivo.
Last edited by geralt on 24/03/2023 15:15, edited 1 time in total.
-
sumirprimus
#152962 Re: Ukrajina
pa logika nalaze da zato izbacuju starije modele 54/55 sad na front, jer ne mogu stici ispratiti sa novijim modelima osim strateske rezerve za obranu putlera himself u moskvi.
- madner
#152963 Re: Ukrajina
Pa da vidimo 128 i 500 ljudi onda bi bilo hiljade tenkova godisnje. Ne ide to bas tako, da 30 godina ne ulazu nista a onda bude puni kapacitet.drndalo wrote: ↑24/03/2023 14:12Mogu biti samo u SVO proizvodnji. Ratnoj ne mogu...![]()
O cemu pricamo ? Snimci iz fabrika sa RTVa prikazuju desetak vozila u hali, i 0-1-2 radnika vidljiva... OK, pauza, ratna proizvodnja bi podrazumijevala traku sa 128 kom. vidljivih zajedno u svakom momentu i barem 500 radnika, posto robote ne vidimo...
Imal' toga? Naravno da nema.
Fabrika ima 5000 ljudi, koliko istih je strucno, koliko masina radi, to niko ne zna. Kapacitet iz 80ih znamo, 5500 je proizvedeno od 1976 do 1990.
-
sumirprimus
#152964 Re: Ukrajina
pa imas nase pogone gdje 30 godina se nista nije radilo ili se samo drzavalo u zivotu. kao reper..
- madner
#152965 Re: Ukrajina
Znam, moje auto je stajalo sest mjeseci jer je falio jedan dio koji je bio zaduzen za zakljucavanje vrata.geralt wrote: ↑24/03/2023 15:11Moderan tenk ima puno vise potencijalnih "uskih grla" u proizvodnji nego sto su to imali T-55/-62/stari -72 tenkovi, nisu relevantni kapaciteti samo jedne ili dvije fabrike. Dzaba sto glavna fabrika moze sklopiti 500 tenkova godisnje ako ih npr. fabrika optika za tenkove ne moze pratiti sa dijelovima.madner wrote: ↑24/03/2023 15:02
Pa prije 35 godina je bilo puno vise, ali to je 35 godina. Ti polazis od predpostavke da je fabrika bila usko grlo a ja da su odrzavali fabriku u zivotu minimalnim ulaganjem.
Isti problem koji je autoindustrija imala tokom pandemije, na parkinzima stajali milioni proizvedenih auta jer su falili cipovi za njih. Sitnica manja od prsta, ali je auto bez nje neupotrebljivo.
Auto je bilo u voznom stanju, no fabrika nije htjela isporuciti novo auto koje nema sve. Nesto sumnjam da ce Rusi isto rezonovati.
Drugo auta sa vecim dobitima su imali prioritet pa nisu cekali.
Rusi su za elektroniku ovisni od uvoza, ostalo ne bi trebali biti.
-
sumirprimus
#152966 Re: Ukrajina
i oni imaju problema sa odredjenom opremom i ne mogu naprijed brzo zato je nemoguce da sklope brojeve o kojima medvedev/ruski izvori pricaju.
dok ne rijese pitanje defiitarnih komponenti/termalnih i nv nema dalje...
dok ne rijese pitanje defiitarnih komponenti/termalnih i nv nema dalje...
- Peacean
#152967 Re: Ukrajina
A možda su i u pitanju opljačkana prazna skladišta i prostorije koje su na papiru ispunjene i opremljene, pa oni koji su odgovorni pomisle bolje spaliti nego odgovarati.sumirprimus wrote: ↑24/03/2023 15:10 vjerovatno su i neki od ovih pozara posljedica guranja do maximuma i preko mogucnosti pojedinih postrojenja pa i ljudi...
-
sumirprimus
#152968 Re: Ukrajina
rusi dosta lazu, i to moramo uzetu racunicu, oni su skoro pred novu godinu objavili viest da su isporucili 200njak najnovjihh t90ki LNR vojsci... naravno na snimku se vidjelo desetak tenkova.. posle je info isao da je za citavu tu godinu makx ispruceno 50ak tenkova da li sa poizvodne trake ili iz skladista ko zna. no 200 nema sanse..
-
sumirprimus
#152969 Re: Ukrajina
dal oni rade? rade, ova im je glavna fabrika od njih 2 3.. uralvagon, ali osim tenkova oni isporucuju i ostale sisteme. recimo ruje su objavjivale i nove bmp3, msta s samohodne , tos novi i slicno. sam diverzitet obara i ukupne brojeve tanćika...
- Čitalac
#152970 Re: Ukrajina
Evo i prvog rezultata diplomatske akcije Pekinga. Španski premijer kaže da treba slušati Kinu kako bi se došlo do mira u Ukrajini.
The world should listen to China's voice in order to find a way out of the war in Ukraine, Spanish Prime Minister Pedro Sanchez said on Friday, ahead of his state visit to Beijing next week.
"China is a global player, so obviously we have to listen to its voice to understand whether we can all put an end to this war together, and whether Ukraine can restore its territorial integrity," Sanchez said.
-
sumirprimus
#152971 Re: Ukrajina
Herojima slava
- madner
-
sumirprimus
#152973 Re: Ukrajina
oklopu nista
- janje_
#152974 Re: Ukrajina
Jedino što Ukrajince može zajebat je kurva Evropa. Srećom, USA i Engleska su tu. Neće se ova prilika tek tako ispustit.Čitalac wrote: ↑24/03/2023 16:06 Evo i prvog rezultata diplomatske akcije Pekinga. Španski premijer kaže da treba slušati Kinu kako bi se došlo do mira u Ukrajini.
The world should listen to China's voice in order to find a way out of the war in Ukraine, Spanish Prime Minister Pedro Sanchez said on Friday, ahead of his state visit to Beijing next week.
"China is a global player, so obviously we have to listen to its voice to understand whether we can all put an end to this war together, and whether Ukraine can restore its territorial integrity," Sanchez said.
-
sumirprimus
#152975 Re: Ukrajina
122 stranice. sacekaces malo