Xiaomi mobiteli

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
citroen xm

#21001 Re: Xiaomi mobiteli

Post by citroen xm »

Ma dobro, čekamo da vidimo jer je nov. Pa kada se pojavi biće malo više i recenzija. Ako bude ok, na ljeto bi se mogao pazariti. Ako bude bezveze ima dobrih alternativa za taj i malo veći novac. :thumbup: Sreća pa mi se ne žuri i onda mogu ovako da kenjam. :mrgreen:
aka Enki

#21002 Re: Xiaomi mobiteli

Post by aka Enki »

Ovo kod nas sto se dosad prodavalo po OLX su indijske verzije, u Indiji su telefoni pusteni u prodaju u Januaru.
Izasle su vec cijene za evropsko trziste, u Njemackoj se moze u Saturnu naruciti:
Redmi Note 12 Pro+ 8/256 GB za 499 EUR
Redmi Note 12 Pro 6/128 GB za 399 EUR.
zippoo87

#21003 Re: Xiaomi mobiteli

Post by zippoo87 »

aka Enki wrote: 15/03/2023 17:05 Ovo kod nas sto se dosad prodavalo po OLX su indijske verzije, u Indiji su telefoni pusteni u prodaju u Januaru.
Izasle su vec cijene za evropsko trziste, u Njemackoj se moze u Saturnu naruciti:
Redmi Note 12 Pro+ 8/256 GB za 499 EUR
Redmi Note 12 Pro 6/128 GB za 399 EUR.
Znaci cilja se i cijenom na Samsung A54 i A53 :lol:
Pa dobro...vidjeti cemo kakvi ce se u praksi pokazati.

Btw.ako nekome treba Xiaomi Redmi Note 11s 6/128 GB sa 24 mjeseca garancije,neka se javi u PM,imam za prodati.
tramvajtrojka

#21004 Re: Xiaomi mobiteli

Post by tramvajtrojka »

Image

po pitanju softwarea nema ocajnije firme od Xiaomia , dodje mi miui 14 skine ga i kliknes reboot i mob ne instalira novu nadogradnju i sad nema opcija da se ponovno skine update :lol: :lol:
zippoo87

#21005 Re: Xiaomi mobiteli

Post by zippoo87 »

tramvajtrojka wrote: 15/03/2023 18:46 Image

po pitanju softwarea nema ocajnije firme od Xiaomia , dodje mi miui 14 skine ga i kliknes reboot i mob ne instalira novu nadogradnju i sad nema opcija da se ponovno skine update :lol: :lol:
:lol: :lol: :lol:
Meni je znao pobjeci update,tj. nestati ali da mi nakon pokretanja instaliranja updatea ne zavrsi update i nestane...to jos nisam dozivio,mada eto nije nemoguce
-Chesterfield-

#21006 Re: Xiaomi mobiteli

Post by -Chesterfield- »

Preuzmi zadnji paket.
I koji mobitel je u pitanju?

Image
tramvajtrojka

#21007 Re: Xiaomi mobiteli

Post by tramvajtrojka »

-Chesterfield- wrote: 15/03/2023 19:20

Preuzmi zadnji paket.
I koji mobitel je u pitanju?

Image
Image

RN10 pro je u pitanju isao sam i na to al skida zadnji januarski security patch :lol: :lol: , svega mi nema jace firme gatas kakav ce ti mob ispasti nakon nadogradnje :mrgreen:

Image
Image

i sad nakon zadnjeg januarskig security patcha dio miui 13 izgleda mi kao 14ka sta je ovdje bilo u pitanju samo dragi bog zna :mrgreen:
zippoo87

#21008 Re: Xiaomi mobiteli

Post by zippoo87 »

Pa sta ti pise tamo u opcijama o telefonu ?
Mislim da ti ne gine factory reset,da to sve nalegne kako treba :lol:
citroen xm

#21009 Re: Xiaomi mobiteli

Post by citroen xm »

Ma ja sam zadovoljan Xiaomijem uz sve mane koje imaju, ali uz ove cijene ako takve da budu note 12 neće da može. Radije ću za duplo manje para kupiti dvije generacije stariji Note 10 Pro ili pak za 500 KM Mi 11 lite koji mislim da i sada ima šta da kaže naspram Note 12.

Vidjećemo. Možda i A53 bude dobar izbor, mada u zadnje 2-3 godine imam par bliskih osoba kojima je na Samsung A seriji naprasno otišla matična ploča. :?
tramvajtrojka

#21010 Re: Xiaomi mobiteli

Post by tramvajtrojka »

zippoo87 wrote: 15/03/2023 19:45 Pa sta ti pise tamo u opcijama o telefonu ?
Image

:mrgreen: :mrgreen: ko igra taj xiaomi sistem dobija :lol: , ma i nije mi bitno toliko ovaj mobitel koristim za posla samo , al smiješno je nekad koliko su amateri, koliko repa toliko muzike
zippoo87

#21011 Re: Xiaomi mobiteli

Post by zippoo87 »

tramvajtrojka wrote: 15/03/2023 20:22
zippoo87 wrote: 15/03/2023 19:45 Pa sta ti pise tamo u opcijama o telefonu ?
Image

:mrgreen: :mrgreen: ko igra taj xiaomi sistem dobija :lol: , ma i nije mi bitno toliko ovaj mobitel koristim za posla samo , al smiješno je nekad koliko su amateri, koliko repa toliko muzike
Razlika izmedju MIUI 13 i MIUI 14 je u broju 14 :lol: :lol:
Tako da...dodi ce nekada opet :D
agent_zero

#21012 Re: Xiaomi mobiteli

Post by agent_zero »

zippoo87 wrote: 15/03/2023 15:50 LOL
Pa i ja sam mislio da je note 12 serija predstavljena podavno i stalno cekam kada ce olx biti zasut modelima a nikako da docekam :lol:
Kad ono samo u Kini predstavljeni a globalno nista.
Ma ja ne ocekujem nista posebno od ove Note 12 serije...jos ako podignu cijene,nece se to prodavati kao prethodne generacije.
Slabo ti poznaješ Xiaomi onda :)

Već nekoliko godina su odvojene prezentacije za kinesko, indijsko i globalno tržište.
agent_zero

#21013 Re: Xiaomi mobiteli

Post by agent_zero »

citroen xm wrote: 15/03/2023 15:58 Ma dobro, čekamo da vidimo jer je nov. Pa kada se pojavi biće malo više i recenzija. Ako bude ok, na ljeto bi se mogao pazariti. Ako bude bezveze ima dobrih alternativa za taj i malo veći novac. :thumbup: Sreća pa mi se ne žuri i onda mogu ovako da kenjam. :mrgreen:
Pro verzije dolaze sa OIS-om po prvi put u historiji Redmi serije, i to još sa novim Sony i Samsung senzorima.
zippoo87

#21014 Re: Xiaomi mobiteli

Post by zippoo87 »

agent_zero wrote: 15/03/2023 21:30
zippoo87 wrote: 15/03/2023 15:50 LOL
Pa i ja sam mislio da je note 12 serija predstavljena podavno i stalno cekam kada ce olx biti zasut modelima a nikako da docekam :lol:
Kad ono samo u Kini predstavljeni a globalno nista.
Ma ja ne ocekujem nista posebno od ove Note 12 serije...jos ako podignu cijene,nece se to prodavati kao prethodne generacije.
Slabo ti poznaješ Xiaomi onda :)

Već nekoliko godina su odvojene prezentacije za kinesko, indijsko i globalno tržište.
Ma joj nije sada da pratim bas svaki korak,ne placa mi Xiaomi PR :D
Znam kada su predstavljeni pocetkom godine ali nisam obracao paznju je li samo za Indiju i Kinu ili je globalno bilo.
Vidim samo da ih slabo ima po olxu
cicagorio

#21015 Re: Xiaomi mobiteli

Post by cicagorio »

Jedna zanimljivost za Xiaomi. U pitanju je Poco X3 NFC.

U kući sam podesio PiHole, koji je bukvalno lokalni DNS server koji blokira reklame. Podesio sve uređaje da koriste taj server. Da ne ulazim previše u tehničke detalje, ustanem ujutro, pregledam statistiku blokiranih i otvorenih linkova, kad vidim ogroman skok u blokiranim linkovima (reklamama) izmedju 2 i 5 ujutro. Pogledam detaljnije koji uređaj to radi i vidim da je to Xiaomi.

Znači u mom slučaju taj mobitel otvara reklame cijelu noć izmedju 2 i 5h 😬

Problem riješio tako što sam pobrisao neke sistemske aplikacije koristeći adb konzolu, pošto se inače ne mogu obrisati. Tako da jeftina cijena za dobar hardware ima neke posljedice.
bogata_sirotinja

#21016 Re: Xiaomi mobiteli

Post by bogata_sirotinja »

Ja sam imao sličnu situaciju sa update-om na MIU 14. Pojavio se, ja ga preuzeo i nestao sam od sebe. Već narednog dana se opet pojavio i tada je sve prošlo ok.
Što se tiče softvera, ja sam već dobio 14.0.2 i zbog toga mi nije jasan Xiaomi. Takodje imam RN 10 Pro kupljen kod operatera.

Pošto sam ja oduvijek koristio Samsung, u prva 3 dana korištenja Xiaomi-a sam ga htio baciti ali kad sam sve podesio, radi kao zmaj.
MIU 14 donosi Android 13 i ne tako puno kozmetičkih promjena ali ih ima. Meni osjetno, animacije brže rade na MIU 14.
Sve sam pobrisao sa softvera što mislim da treba. Kakav vražiji Game Centar, koji će mi? A došao je sa MIU 14.

Nego, smije li se izbrisati "msa" sistemska app?
Kako upratih, ona je glavna i odgovorna za reklame... Jeste da sam reklame već riješio ali bih i nju obrisao ako neću poremetiti nešto drugo...
zippoo87

#21017 Re: Xiaomi mobiteli

Post by zippoo87 »

cicagorio wrote: 16/03/2023 18:43 Jedna zanimljivost za Xiaomi. U pitanju je Poco X3 NFC.

U kući sam podesio PiHole, koji je bukvalno lokalni DNS server koji blokira reklame. Podesio sve uređaje da koriste taj server. Da ne ulazim previše u tehničke detalje, ustanem ujutro, pregledam statistiku blokiranih i otvorenih linkova, kad vidim ogroman skok u blokiranim linkovima (reklamama) izmedju 2 i 5 ujutro. Pogledam detaljnije koji uređaj to radi i vidim da je to Xiaomi.

Problem riješio tako što sam pobrisao neke sistemske aplikacije koristeći adb konzolu, pošto se inače ne mogu obrisati. Tako da jeftina cijena za dobar hardware ima neke posljedice.
Zna se to prijatelju odavno...oni se i finansiraju od reklama koje isporucuju kroz sistemske aplikacije tzv. bloatware.
Instaliras na telefon Adguard ili neki slican bloker i nema reklama nigdje na telefonu :D
A i koja je svrha sto salje reklame u 2 ujutro,ako niko ne geleda te reklame ?
Ja preko noci ugasim net,tako da nema nikakvih aktivnosti.
cicagorio

#21018 Re: Xiaomi mobiteli

Post by cicagorio »

zippoo87 wrote: 16/03/2023 19:18
cicagorio wrote: 16/03/2023 18:43 Jedna zanimljivost za Xiaomi. U pitanju je Poco X3 NFC.

Zna se to prijatelju odavno...oni se i finansiraju od reklama koje isporucuju kroz sistemske aplikacije tzv. bloatware.
Instaliras na telefon Adguard ili neki slican bloker i nema reklama nigdje na telefonu :D
Ma mislim da se onda aktivnosti premjeste samo na neki drugi period. Ono u principu ako se financiraju od toga ok, ali nekako mi je to šuhveli što bi se reklo. Ako rade to, ko zna šta još rade. Pročitao sam skoro dobru izjavu - što se tiče privatnosti najbolji je Google mobitel (od androida), zato što te na njemu samo Google špijunira a na drugim androidima te špijunira i Google i proizvođač moba 😬

A PiHole i jeste nešto kao Adguard, samo što blokira reklame za sve uređaje koji su spojeni na tu mrežu.
zippoo87

#21019 Re: Xiaomi mobiteli

Post by zippoo87 »

cicagorio wrote: 16/03/2023 20:27
zippoo87 wrote: 16/03/2023 19:18
Ma mislim da se onda aktivnosti premjeste samo na neki drugi period. Ono u principu ako se financiraju od toga ok, ali nekako mi je to šuhveli što bi se reklo. Ako rade to, ko zna šta još rade. Pročitao sam skoro dobru izjavu - što se tiče privatnosti najbolji je Google mobitel (od androida), zato što te na njemu samo Google špijunira a na drugim androidima te špijunira i Google i proizvođač moba 😬

A PiHole i jeste nešto kao Adguard, samo što blokira reklame za sve uređaje koji su spojeni na tu mrežu.
Znam sta imas i sta koristis...u principu sve je to isto,samo je kod tebe na nivou routera.
A sto se privatnosti tice,to na internetu ne postoji i u principu ti je svejedno je li te spijunira 1-2-3-5 firmi,kada sve one jedna drugoj prodaju sakupljene podatke :D
21. stoljece je stoljece trgovanja informacijama i mi cim kupimo telefon,na onom prvom kliku "Prihvatam sve uslove" se odricemo privatnosti.
Moze se malo smanjiti i rucno iskljucivati ili odobravati sta koja aplikacija smije da koristi od dozvola ali sve je to opet suhveli,kada ima milion drugih rupa koje kupe sve informacije.
Ja se ne zamaram time uopste,nisam zanimljim nikome a ovo malo sto bi mi tusili reklame,zaĆeram im ovih blokatorima reklama pa me i to puno ne tangira :lol:
-Chesterfield-

#21020 Re: Xiaomi mobiteli

Post by -Chesterfield- »

Evo i kod mene se pojavio. Da vidimo kako ću ja proći? :D
Xiaomi redmi Note 10S

Image

Image
suad-sarajevo
Horoskop: sarajevski seljak

#21021 Re: Xiaomi mobiteli

Post by suad-sarajevo »

Stigla 14-ka i na Xiaomi mi pad 5.

Image
holowey

#21022 Re: Xiaomi mobiteli

Post by holowey »

moze li na redmi 9a viber sa dva broja? dual sim telefon, oba broja na starim uredjajima imala viber account, a sada izgleda shipak... moze li se kako omoguciti da na ovom telefonu budu oba viber broja aktivna?
PaulTracy

#21023 Re: Xiaomi mobiteli

Post by PaulTracy »

holowey wrote: 18/03/2023 21:16 moze li na redmi 9a viber sa dva broja? dual sim telefon, oba broja na starim uredjajima imala viber account, a sada izgleda shipak... moze li se kako omoguciti da na ovom telefonu budu oba viber broja aktivna?
https://youtu.be/nn6DjWG1-Gc

Postavke-aplikacije-dualne aplikacije, izabereš koju ćeš klonirat i to je to
holowey

#21024 Re: Xiaomi mobiteli

Post by holowey »

PaulTracy wrote: 18/03/2023 21:20
holowey wrote: 18/03/2023 21:16 moze li na redmi 9a viber sa dva broja? dual sim telefon, oba broja na starim uredjajima imala viber account, a sada izgleda shipak... moze li se kako omoguciti da na ovom telefonu budu oba viber broja aktivna?
https://youtu.be/nn6DjWG1-Gc

Postavke-aplikacije-dualne aplikacije, izabereš koju ćeš klonirat i to je to
na ovom koji je ispred mene nema ove opcije, pod apps imaju samo system app settings, manage apps, permissions i app lock... uopste nema dual apps

ima li veze verzija, trziste? kupljen je preko bht
bogata_sirotinja

#21025 Re: Xiaomi mobiteli

Post by bogata_sirotinja »

@holowey
U izborniku sa svim aplikacijama izaberi aplikaciju Sigurnost. Zatim skrolaj do kraja i pod "Alati" vidjećeš karticu "Dvojne aplikacije". Tu izaberi aplikacije koje želiš...
Post Reply