Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Locked
Haris.ba

#87576 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Haris.ba »

dr_Evil wrote: 18/03/2023 11:39
Haris.ba wrote: 18/03/2023 11:29

Ja mislim da se uopce ne razumije sta jedan vjerski poglavar smije ili ne smije.

Da skratim. Reis smije sve sto nije zakonom zabranjeno.
Kao u svim normalnim demokratskim drzavama. Svako malo se poglavar vjerske zajednice neke moderne demokratije oglasi o politici, ili je to samo u nasim banana republikama.

Smije on sve, ali je pitanje da li bi trebao. On se oglasava jer zna kakav autoritet ima i da ga svi slusamo kada prica. Ono sta vjerovatno ne zna je da apsolutno gubi autoritet jednostranom podrskom SDA, i da scenarij igre medjunacionalnih problema je lako prepoznatljiv.

Mozemo doci u situaciju, ne do Bog, da ce nam zaista trebati da nas vodi, buducnost je neizvjesna, i onda lako mozemo doci u situaciju "Vuk, Vuk". Autoritet IZ i Rejsa se ne bi se trebao tako olako trositi - to je jedini stvarni autoritet medju ljudima, to mora biti iznad dnevne politike, dok situacija zaista ne postane ozbiljna. A nije ozbiljna toliko da Rejs treba reagovati.

On mora biti u stanju u svakom trenutku da poslozi sve politicare pred sebe, a da mu oni ne smije beknut. Nije ta situacija, i trebao bi da suti.
Slazem se.

Ali, uopce je nebitno sta kazes Dodik. Bitno je kako probosanske stranke se odnose prema reisu i da stvore kanale i komunikacije, a i uticaja. Treba li ga kritikovati zbog veza sa Sda? Treba.
Ali, treba i raditi sa njim.

Nije normalno sta se desava. Desava se u drustvu razdor. Ljudi po dzamijama prestaju pricati jedni sa drugima zbog politike.
palermo

#87577 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by palermo »

Pa razdor se namjerno kreira. Motivi su doduse razlciti, ali reźultat je isti.
dr_Evil

#87578 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by dr_Evil »

meridiyan wrote: 18/03/2023 11:41
Znaci u pravu je Dodik kada kaze da je US isključivo politički sud koji donosi odluke na bazi političkih instrukcija, a ne na osnovu Ustava BiH?
Ruku na srce, za mene je tu u potpunosti u pravu.
Svi domaci sudci su postavljeni preko stranke, apsolutno svi.

Mi nemamo prevod Daytonskog sporazuma na BHS jer ga svi razlicito tumace. Tri zaracene drzave potpisale, svaka razlicito tumaci sta je potpisala, i onda domaci sudci tumace prema shvatanju svojih centrala.

3 strana sudca su tu da kazu cije tumacenje je ispravno, jer njihova tri glasa su jezicak. Vecina odluka se donosi u korist BiH, sto ce reci da je valjda najispravnije tumacenje B strane.

Ne znam sta vise reci i dodati.
dr_Evil

#87579 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by dr_Evil »

Haris.ba wrote: 18/03/2023 11:43

Slazem se.

Ali, uopce je nebitno sta kazes Dodik. Bitno je kako probosanske stranke se odnose prema reisu i da stvore kanale i komunikacije, a i uticaja. Treba li ga kritikovati zbog veza sa Sda? Treba.
Ali, treba i raditi sa njim.

Nije normalno sta se desava. Desava se u drustvu razdor. Ljudi po dzamijama prestaju pricati jedni sa drugima zbog politike.
Apsolutno! :thumbup:
Tvrtko II Kotromanić

#87580 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Tvrtko II Kotromanić »

dr_Evil wrote: 18/03/2023 11:40
Tvrtko II Kotromanić wrote: 18/03/2023 11:38

Moguće vrlo
Ali treba napomenuti da se po bh patriotama hrvatske i srpske nacionalnosti pljunulo već krajem rata kada su politički skrenuti na margine u korist iredentista istočnih i zapadnih
Zna se koje smijenio Kljujica i stavio Bobana? Jedan covEk!
Ne znam za to, ali vjerujem da znam na šta misliš
Ja sam više ciljao na bukvalno stavljanje na margine i srpskog građanskog vijeća i patriota hrvatske i ostalih nacionalnosti
sajber87

#87581 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by sajber87 »

meridiyan wrote: 18/03/2023 11:41
dr_Evil wrote: 18/03/2023 11:29

Nerminove jezicke vratolomije oko prvog na listi su samo rezanje grane na kojoj sjedi. Treba da izadje i da kaze tako je, jer to pripada njima, sljedeci sudac pripada nama. Ako ne izaberemo ovoga, nece oni glasati za naseg, a nece ni SDA i ulazimo u blokadu i opet crne liste. End of story.

Sjedio je HDZovac tu preko 20 godina, moze jos koji mandat. Ili uzeti pusku
Znaci u pravu je Dodik kada kaze da je US isključivo politički sud koji donosi odluke na bazi političkih instrukcija, a ne na osnovu Ustava BiH?
Ruku na srce, za mene je tu u potpunosti u pravu.
Grijesis, 6 domacih sudija sude po politickim instrukcijama bas zato su ameri stavili 3 stranca da sude po pravu da jedan narod ne bi bio preglasan ako je u pravu. Ja da se pitam ostavio bi samo trojicu stranaca domaci su od postojanja sudije sda hdz i da li snsd ili sds
Last edited by sajber87 on 18/03/2023 12:20, edited 1 time in total.
meridiyan

#87582 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by meridiyan »

Samo relaksirano
Hrvatski sud oslobodio optužbe pripadnika HVO-a Marka Radića

Nekadašnji pripadnik HVO-a Marko Radić nepravomoćno je na zagrebačkom Županijskom sudu oslobođen optužbe za ratni zločin nad ratnim zarobljenicima iz redova Armije BiH u svibnju 1993. godine kod Uskoplja.
internazionale

#87583 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by internazionale »

meridiyan wrote: 18/03/2023 12:19 Samo relaksirano
Hrvatski sud oslobodio optužbe pripadnika HVO-a Marka Radića

Nekadašnji pripadnik HVO-a Marko Radić nepravomoćno je na zagrebačkom Županijskom sudu oslobođen optužbe za ratni zločin nad ratnim zarobljenicima iz redova Armije BiH u svibnju 1993. godine kod Uskoplja.
Samo sda vratiti pa da se u miru rastalimo
internazionale

#87584 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by internazionale »

A_A_AKCIJA wrote: 17/03/2023 22:24
Sociolog wrote: 17/03/2023 21:21 Kad sam pitao poznanicu da na Merilend University napravi neku temu o Bosni..kaze..moze ali kotizacija je 10.000 dolara minimum :skoljka: .

Tako se bori za drzavu.

Ove ThinkThank su sve lobisticke kuce koje su povezane s Vladama i prave javno mnjenje.

Nisam pod Df uticajem...antipaticni su mi privjesak su SDA.
Pa jel' ti palo na pamet ko je kriv što nismo iskoristili kapital od 95 na ovamo?

Ko je imao budžete na raspolaganju od tada do jučer?

I sada kad se mijenja postava, opet ne valja.
:thumbup:
Samo isplati li se sda tokmake udarati logikom
Student_u_Ostavci

#87585 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Student_u_Ostavci »

tramvajtrojka wrote: 18/03/2023 10:58
meridiyan wrote: 18/03/2023 10:52 Relaksirano.

Nista nije pogriješio u vezi ove izjave zadnjih pola godine reisu-l-ulema nije imao nijednu vjersku izjavu sve su mu bile političke tj. stavljanje u odbranu sda nacela :roll:
Uzalud ponavljaš tu laž. Ona neće postati istina. Isto kao što ni bajka o novom Dodiku nije postala istina.
BHCluster

#87586 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by BHCluster »

Sociolog wrote: 18/03/2023 11:34 Sanela Butigan i njen otac Pero su cijeli rat bili u Sa....
Eto toliko patrotizma od strane SDPa
Kako je jadno gledati da stranke trojke pogotovo SDP nemaju svog kandidata za US.
BHCluster

#87587 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by BHCluster »

Student_u_Ostavci wrote: 18/03/2023 12:52

Nista nije pogriješio u vezi ove izjave zadnjih pola godine reisu-l-ulema nije imao nijednu vjersku izjavu sve su mu bile političke tj. stavljanje u odbranu sda nacela :roll:
Uzalud ponavljaš tu laž. Ona neće postati istina. Isto kao što ni bajka o novom Dodiku nije postala istina.
Znas i sam kako im ide prica, za agresiju na Republiku Bosnu i Hercegovinu kazu da nisu pripremili narod a kad se upozorava onda gdje ces to. No sta reci o likovima koji se slazu sa izjavama lika koji negira genocid and Bosnjacima i odlikuje Putina.
animus

#87588 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by animus »

Osobe koje sebi daju za pravo da ismijavaju i kritikuju Reisa su neprijatelji muslimana u ovoj državi. Samo naprijed, svakako se dobar dio trojkasa ne izjasnjava kao muslimani ali ne pokazuju ni respekt prema muslimanima.
I postoji debeli razlog što se Reis obratio na ovaj način. Sprema se veliko sranje skuhano van ove države i samo hrabrost Ukrajinaca nam je dala dodatno vrijeme da se spremimo. Ko hoće da razumije on će shvatiti poruku Reisa.
Šta ste očekivali da vam poruči, možda da mirno spavate i da rata neće biti.
E pa dragi moji trojkaši bit će ga sigurno ali ne što ga mi želimo nego što su oni veliki tako odlučli. A vi ste im samo sredstvo da nas razjedine i naprave pretpostavke za naš poraz. SBB je imao isti cilj kao i NS ali nisu ispunili plan. Zato sada ide ova agresivna politika Šmita i MZ u sadejstvu sa trojkašima što je sve vec predvidjeno u tzv Non Paper.
Styling

#87589 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Styling »

animus wrote: 18/03/2023 13:21 Osobe koje sebi daju za pravo da ismijavaju i kritikuju Reisa su neprijatelji muslimana u ovoj državi. Samo naprijed, svakako se dobar dio trojkasa ne izjasnjava kao muslimani ali ne pokazuju ni respekt prema muslimanima.
I postoji debeli razlog što se Reis obratio na ovaj način. Sprema se veliko sranje skuhano van ove države i samo hrabrost Ukrajinaca nam je dala dodatno vrijeme da se spremimo. Ko hoće da razumije on će shvatiti poruku Reisa.
E pa dragi moji trojkaši bit će ga sigurno ali ne što ga mi želimo nego što su oni veliki tako odlučli. A vi ste im samo sredstvo da nas razjedine i naprave pretpostavke za naš poraz. SBB je imao isti cilj kao i NS ali nisu ispunili plan. Zato sada ide ova agresivna politika Šmita i MZ u sadejstvu sa trojkašima što je sve vec predvidjeno u tzv Non Paper.
Piši me kao neprijatelja muslimana odmah (prestala čitati dalje nakon prve rečenice).
Meni reis i ne treba. U islamu nema posrednika između mene i Allaha.
JohnnyS

#87590 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by JohnnyS »

tramvajtrojka wrote: 18/03/2023 11:12

pa jel normalno da jedan vjerski poglavar daje onakve izjave , zar vjera nije mir, suživot, pravljenje boljih i čestitih ljudi od svoje vjerske zajednice, nego komentarisanje politicke situacije, uplitanje u dnevnopolitička zbivanja , pozivanja na nekakve odbrane itd itd
Ja mislim da se uopce ne razumije sta jedan vjerski poglavar smije ili ne smije.

Isto tako nije zabranjeno ni kritizirati i reisa ili bilo kojeg drugog vjerskog čelnika
Styling

#87591 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Styling »

JohnnyS wrote: 18/03/2023 13:27

Isto tako nije zabranjeno ni kritizirati i reisa ili bilo kojeg drugog vjerskog čelnika
Nije reis sveta krava
tramvajtrojka

#87592 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by tramvajtrojka »

Image

Bas mu je ovo izjava o islamu i islamskim a ne politickim pitanjima :lol: :lol:
Point.

#87593 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Point. »

Styling wrote: 18/03/2023 13:32
JohnnyS wrote: 18/03/2023 13:27

Nije reis sveta krava
Nije ni Dino.
Login77777

#87594 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Login77777 »

plavi_E wrote: 18/03/2023 08:12
Login77777 wrote: 17/03/2023 18:42
Cak i ta „jednokratna odluka“ mora proci u klubu Bosnjaka DN FBiH. Tako da ne bi trebala predstavljati nikakav problem.
Nisi ti to najbolje razumio. Ne moze proci klub Bosnjaka u DN jer se zna ko tamo ima 13 ruku ali moze proci cijeli DN. Ta ideja nije losa da se shmitovo pishanje po Bosnjacima potvrdi u parlamentu. Kako bi se javnosti predstavilo da Bosnjaci uzivaju kad Shmit pisha po njima. Pitanje je hoce li se sve shmitove odluke u buducnosti morati potvdrjivati u parlamentu ili to vazi samo za ovu odluku o pishanju po Bosnjacima.
Ti si pogresno skontao. To kada bi se uvelo ide u klub Bosnjaka ukoliko je Lendo protiv. I tu klub Bosnjaka to moze oboriti. Nece klub Srba i Hrvata odlucivati ako Lendo bude protiv.
A posto SDA i DF drze klub Bosnjaka ne vidim problem da obore preglasavanje Lende od strane Bradare i Stojanovica.
To bi bilo posteno i svaki klub ima pravo biti protiv. :bih:
BHCluster

#87595 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by BHCluster »

tramvajtrojka wrote: 18/03/2023 13:48

Image

Bas mu je ovo izjava o islamu i islamskim a ne politickim pitanjima :lol: :lol:
Tako je dalje od naslova ne treba ici. :lol:
plavi_E

#87596 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by plavi_E »

Styling wrote: 18/03/2023 13:26
Spoiler
Show
animus wrote: 18/03/2023 13:21 Osobe koje sebi daju za pravo da ismijavaju i kritikuju Reisa su neprijatelji muslimana u ovoj državi. Samo naprijed, svakako se dobar dio trojkasa ne izjasnjava kao muslimani ali ne pokazuju ni respekt prema muslimanima.
Piši me kao neprijatelja muslimana odmah (prestala čitati dalje nakon prve rečenice).
Meni reis i ne treba. U islamu nema posrednika između mene i Allaha.
Pa nije reis posrednik. Svaki dan sve vise pokazujes svoje (ne)znanje. Mozda u tvom slucaju Konakovic posreduje.
plavi_E

#87597 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by plavi_E »

Pa ne treba reis da objasni da se u zadnje vrijeme kao najveci problem u BiH oznacavaju muslimani tj. "islamski teroristi", "balije" i "kadirovci". Dovoljno je baciti pogled na ovaj forum.
noviforumas

#87598 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by noviforumas »

Sv. Dino, pa pet praznih mjesta, pa onda kler.
A_A_AKCIJA

#87599 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by A_A_AKCIJA »

Ogromna je razlika između ismijavanja i kritike.

Nepoštivanje prema muslimanima pokazuju ugledni članovi SDA i IZ koji za one što nisu glasali za SDA kažu da nisu muslimani. Nije rekla kazala, ja lično dobio poruku te sadržine, a autor je političko-vjersko-ratni autoritet SDA visokog ranga.

Sranje se spremalo prije godinu, a SDA je spavala zimski san, dok su ljudi otkopavali puške. Pogledaj moje postove iz toga vremena pa ćeš vidjeti o čemu se radilo. Ni blizu nije situacija kao tada, osim što SDA gubi vlast, pa bi malo zaratili.

Razjedinio nas je onaj ko laže, krade, vara, ne drži riječ, pljačka resurse za odbranu, ostavlja Goražde bez dugih cijevi, ko hoće da uništi Zrak dok svijet traži oružje koji taj Zrak proizvodi, ko je zavalio ostale firme namjenske industrije...

Samo mi reci koga je Bisera, Bakir, Šefik, Komšić obišao i radio protiv non papera? Došao kum iz Turske na svadbu i to je to.
Jesmo li pokrenuli kakvu kampanju, akciju, platili novinska članke, lobiste, biloooo štaaaaa?

I sada ste našli prepadati ljude ratom, godinu nakon svega...
Point.

#87600 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Point. »

plavi_E wrote: 18/03/2023 14:51 Pa ne treba reis da objasni da se u zadnje vrijeme kao najveci problem u BiH oznacavaju muslimani tj. "islamski teroristi", "balije" i "kadirovci". Dovoljno je baciti pogled na ovaj forum.
To je patetični narativ ovih Trojkaša jer su najavljivali totalnu dominaciju nakon izbora, ali kurko. Ne mogu drugačije do fotelja nego da su neformalno postali dio HNS.
Locked