Nikola Testa wrote: ↑17/03/2023 12:15
Chmoljo wrote: ↑17/03/2023 12:10
pa ne baš. možda tebi, ali drugi pritrčavaju i dobacuju. to se ne smije reagovati na to?
A forum je oduvijek takav, ja se držim teme, drugi me previše ne interesuju, mozes reagovati ali se pozivati na licemjerstvo sda i sdaovac nece promjeniti činjenicu da trojka sudiju pokušava isporučiti hdzu i to bas za nekoliko dana, i to bas na način kako sda funkcioniše decenijama. Meni je to puno gore nego licemjerje sdaovaca.
glede toga "isporučivanja". ja sam već pisao o tome i nebulozno mi je pričati na taj način. ne možeš im dati nešto što već imaju. Mato Tadić je bio HDZ.
dobar stručnjak, za razliku od ovog crikusanta, ali time i opasniji. ako HDZ ne dobije tog čovjeka, a komotno mogu reći HDZ, jer i Mirsad Ćeman i Seada Palavrić sasvim sigurno nisu SDP, izazvaće dalje probleme jer im je to mjesto uzeto.
šta hoću da kažem? ponašamo se kao da smo pobijedili u ratu i da je naša vizija ove države pobijedila. a nije. treba nam svaki dan neki Lord Owen govoriti da se niko neće zajebavati sa nama i rješavati naše probleme. vrijeme ide dalje, Srbija i Hrvatska rade za svoje elemente ovdje, a mi tapkamo u mjestu trideset godina jer se bavimo samo krađom, a ne i izgradnjom države i njenih institucija. ovima je lakše, oni mogu krasti i razgrađivati.
mi nemamo taj luksuz. zato je SDA toliko štetna u odnosu na ove. jer na njenom mjestu treba biti državotvorna stranka. ne da nemamo viziiju kako bi država trebala izgledati, nego je pod SDA stvoren sistem vrijednosti kako treba grabiti od države i ne snositi nikakvu odgovornost. stalno ogovore kako imaju oggromnu podršku u narodu, ali nekako nikako da preuzmu odgovornost za stanje u kojem se društvo nalazi.
stranci su promijenili narativ i pitanje je šta nas čeka u budućnosti, ali definitivno je da je trojka na to oslonjena. ono što je sigurno je to da ako hoćemo naprijed, neki dogovori se moraju početi postizati, a kakvi će biti, ovisiće o našoj umješnosti u lobiranju i dobroj lokalnoj politici.
sad dolazimo do izbora sudije. kad uzmemo sve gore u obzir, bilo koji izbor neće ništa bitno promijeniti. postoje i druge presude ustavnog suda koje su mrtvo slovo na papiru, ali presuda Ljubić je dobila na važnosti. ali dobila je samo zato što je to bio dodatni argument u lobiranju, a ne samo zato što ta presuda postoji. ako bude Vukoja izabran, biće isto, minus zatezanja HDZa.
ako ne bude izabran, biće isto, plus zatezanja HDZa. provodiće se ono na šta stranci natjeraju, a ono na šta ne natjeraju biće kao da nije ni presuđeno.
ne bojim se da će trojka uprospastiti državu, jer oni ako budu loši, nema teoretske šanse da opstanu još četiri godine. i to je dobro. tako bi i trebalo. SDA, opeet, kolike god štetočine bili, preživjeće, makar državu izgubili. napraviće narativ da su morali i da je to korisno.
ono kad već pričamo o gorkim lijekovima i pilulama...
Naš narod i naš parlament prihvatili su taj ugovor, učinili su to bez oduševljenja, poput čovjeka koji ispija koristan, ali gorak lijek
izbor sudije po meni, dakle, je predimenzionirano u ovakvoj konstelaciji snaga, gdje se presude provode kao u samoposluzi, a zgodno služi najvećim štetočinama koje su ovi prostori imali. a nije da nije bilo rušitelja i osvajača.
eto ti moje mišljenje, ako te interesuje.