BANKE ALL ABOUT!!!

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Haris.ba

#1901 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by Haris.ba »

n+1 wrote: 15/03/2023 23:55 Pa sigurne su jer zaostaju stoljeće za finansijskim inovacijama.
I to je cijena sporog razvoja. Imas tu neku stabilnost, ali zakovan si sa razvojem.

Toliku je traumu hiperinflacija i propast stednji ostavila da imamo curensi bord i banke kojima vise probleme prave banke majke nego sto mogu napraviti same banke u BiH.
Last edited by Haris.ba on 16/03/2023 00:01, edited 2 times in total.
n+1

#1902 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by n+1 »

Haris.ba wrote: 15/03/2023 23:58
n+1 wrote: 15/03/2023 23:55 Pa sigurne su jer zaostaju stoljeće za finansijskim inovacijama.
I to je cijena sporog razvoja. Imastu neku stabilnost, ali zakovan si sa razvojem.
Da. Malo karikiram, ali to je kao da kažeš da je sigurnost saobraćaja na visokom nivou jer nemamo puteve.
Last edited by n+1 on 16/03/2023 00:00, edited 1 time in total.
ZoomZoomKiwi

#1903 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by ZoomZoomKiwi »

Naravno. Al’ to smo mi, u svemu kasnimo najmanje stoljeće, ako ne i više :mrgreen:
ZoomZoomKiwi

#1904 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by ZoomZoomKiwi »

n+1 wrote: 15/03/2023 23:59
Haris.ba wrote: 15/03/2023 23:58

I to je cijena sporog razvoja. Imastu neku stabilnost, ali zakovan si sa razvojem.
Da. Malo karikiram, ali to je kao da kažeš da je sigurnost saobraćaja na visokom nivou jer nemamo puteve.
Ili ne prodajemo auta :mrgreen:
HelaS

#1905 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by HelaS »

sime_cipol wrote: 15/03/2023 23:53 Niko ne zeli da u NYT ili Financial Times izadje clanak kako Unicredit, Sparkasse, Intesa... u BiH posluje sa covjekom bliskim Putinu.
Sav politički svijet, pa i novinari NYT ili Financial Timesa znaju da BiH ima otvorene političke i trgovačke odnose sa Rusijom, i da je otvoren promet roba i usluga, time i kapitala.

S druge strane, opstrukcija banaka kod otvaranja transakcijskog računa novoosnovane firme, mislim da je protivna zakonima u BiH.

Ne zagovaram ja Chasnykovu firmu niti ga podržavam, ali se protivim odbijanju banaka da svojevoljno ne dozvole otvaranje računa, sada već ne tom ruskom oligarhu, nego društvu kojem je on osnivač. Protivim se jer je to uzurpacija prava banaka, jer to može postati praksa i može se početi primjenjivati i na druge firme, kasnije i na bilo koga drugog. Banke u BiH polako postaju "država u državi" :-)
zippoo87

#1906 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by zippoo87 »

EFD22 wrote: 16/03/2023 00:00 Naravno. Al’ to smo mi, u svemu kasnimo najmanje stoljeće, ako ne i više :mrgreen:
Da li neko zna pouzdano kada je kod nas proradio prvi bankomat ??
Onako po sjecanju...ja mislim tamo negdje 2005. ili tako oko tih godina :D

A evo kada je prvi bankovat postavljen u svijetu,tacnije Londonu :D
Bankomat, stroj bez kojeg većina nas ne može "izgurati" mjesec, slavi svoju 50. godišnjicu. Prvi bankomat postavljen je 27. lipnja 1967. godine u banci u sjevernom Londonu, a izumiteljem se smatra John Shepherd-Barron.
holowey

#1907 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by holowey »

zippoo87 wrote: 16/03/2023 00:09
EFD22 wrote: 16/03/2023 00:00 Naravno. Al’ to smo mi, u svemu kasnimo najmanje stoljeće, ako ne i više :mrgreen:

Bankomat, stroj bez kojeg većina nas ne može "izgurati" mjesec, slavi svoju 50. godišnjicu. Prvi bankomat postavljen je 27. lipnja 1967. godine u banci u sjevernom Londonu, a izumiteljem se smatra John Shepherd-Barron.
central profit banka (sada unicredit) je vec 2000. imala svoj bankomat blizu poslovnice kod hotela evropa...
biglebovski

#1908 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by biglebovski »

zigzag wrote: 15/03/2023 20:18

Debilana se lagano preljeva i kod nas...

https://www.klix.ba/biznis/unicredit-st ... /230315075

Dobro primjećeno. Ali su isključili komentare na članak.
"Znate gospodine, taj repromaterijal od kojeg vam zavisi posao se proizvodi u Kini/Rusiji/Turskoj... (dodaj bilo koju državu koja nije po volji zapadnim investitorima) gdje se ne poštuju prava transosoba/gdje se energija dobija iz nečistih izvora... te stoga ne možemo izvršiti vašu ino doznaku. Možda da razmislite o dobavljačima iz Norveške, Amerike, Kanade, jest da je dvanaest puta skuplje, ali moramo paziti da nam se ovaj naš čisti anglo-saksonski vrt ne zaprlja. Ako vam to ne odgovara, teško da možemo sa vama više poslovati jer ste ostavili, po našem sudu, negativan komentar na fejsbuku kako muškarci ne mogu rađati te kako ne vjerujete u efikasnost covid-vakcina i da su gender zamjenice obična glupost, pa bi najbolje bilo, kad već laprdate gluposti po društvenim mrežama i ne znate začepiti Vašu bijednu gubicu, da zatvorite račun i pređete u neku drugu banku. Doviđenja, prijatno." :D
Haris.ba

#1909 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by Haris.ba »

biglebovski wrote: 16/03/2023 12:18 da zatvorite račun i pređete u neku drugu banku. Doviđenja, prijatno."
Kome se ne svidja nek osnuje svoju banku. :D
biglebovski

#1910 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by biglebovski »

Haris.ba wrote: 16/03/2023 12:26
biglebovski wrote: 16/03/2023 12:18 da zatvorite račun i pređete u neku drugu banku. Doviđenja, prijatno."
Pa naravno, ili pređi u banku kojoj je primarni motiv zarada, a ne provođenje nekih politika koje nemaju veze sa bankarstvom.

To se upravo dešava sa Credit Suisse...
Priznao je da je banka u 2022. nagomilala gubitak od više milijardi franaka, uglavnom, kako kaže, zbog troškova restrukturiranja. "Situacija se oko nas uzburkala", naglasio je u osvrtu na aktualnu ekonomsku situaciju.

Klijenti su prošle godine iz Credit Suissea povukli čak 123 milijarde franaka, najveći dio u četvrtom tromjesečju.

Banka je prošlu godinu zaključila s gubitkom od 7.3 milijarde franaka.
Swiss bank Credit Suisse freezes $19 billion worth of Russian assets

Sonntags Zeitung wrote that the assets account for about one third of all Russian assets declared in Switzerland. Only about CHF 4 billion ($4.3 billion) are of individuals sanctioned by Switzerland, while another CHF 13.6 billion ($14.7 billion) belongs to people sanctioned by other countries.

"Besides, it could be the money of the Russian central bank or state money that does not fall under any sanctions, but they are de-facto frozen," the newspaper added.

Another $8.1 billion and 15 real estate objects were seized in Switzerland earlier, following the Russian full-scale invasion of Ukraine, Sonntags Zeitung wrote.
Zamrzneš 19 milijardi klijentima na osnovu njihovog geografskog porijekla jer se kao banka?!? ne slažeš sa ratom, ekipa ti povuče još 100 milijardi iz banke, i onda spašavaj nas državo, naš dragi porezni obvezniče...
zippoo87

#1911 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by zippoo87 »

holowey wrote: 16/03/2023 07:06
zippoo87 wrote: 16/03/2023 00:09

central profit banka (sada unicredit) je vec 2000. imala svoj bankomat blizu poslovnice kod hotela evropa...
Pa nije toliko strasno...samo 33 godine poslije,moglo je biti i gore. 😁
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#1912 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by Truba »

al goražde je imalo tiskarski stroj prije japana :D
goredole

#1913 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by goredole »

biglebovski wrote: 16/03/2023 13:10
Haris.ba wrote: 16/03/2023 12:26

Pa naravno, ili pređi u banku kojoj je primarni motiv zarada, a ne provođenje nekih politika koje nemaju veze sa bankarstvom.

Priznao je da je banka u 2022. nagomilala gubitak od više milijardi franaka, uglavnom, kako kaže, zbog troškova restrukturiranja. "Situacija se oko nas uzburkala", naglasio je u osvrtu na aktualnu ekonomsku situaciju.

Klijenti su prošle godine iz Credit Suissea povukli čak 123 milijarde franaka, najveći dio u četvrtom tromjesečju.

Banka je prošlu godinu zaključila s gubitkom od 7.3 milijarde franaka.
Swiss bank Credit Suisse freezes $19 billion worth of Russian assets

Sonntags Zeitung wrote that the assets account for about one third of all Russian assets declared in Switzerland. Only about CHF 4 billion ($4.3 billion) are of individuals sanctioned by Switzerland, while another CHF 13.6 billion ($14.7 billion) belongs to people sanctioned by other countries.

"Besides, it could be the money of the Russian central bank or state money that does not fall under any sanctions, but they are de-facto frozen," the newspaper added.

Another $8.1 billion and 15 real estate objects were seized in Switzerland earlier, following the Russian full-scale invasion of Ukraine, Sonntags Zeitung wrote.
Zamrzneš 19 milijardi klijentima na osnovu njihovog geografskog porijekla jer se kao banka?!? ne slažeš sa ratom, ekipa ti povuče još 100 milijardi iz banke, i onda spašavaj nas državo, naš dragi porezni obvezniče...
nije to do banke nego stvar politike i drzave, a banka po zakonu mora da radi kako drzava kaze.
Hakiz

#1914 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by Hakiz »

goredole wrote: 16/03/2023 16:18

nije to do banke nego stvar politike i drzave, a banka po zakonu mora da radi kako drzava kaze.
Što bi rekli, slobodno tržište :lol:
Copper

#1915 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by Copper »

Hakiz wrote: 15/03/2023 23:32
HelaS wrote: 15/03/2023 23:12

Ali rade po BiH propisima, ne po propisima matičnih država
Zar nije bila priča da su banke kod nas odvojene od matičnih, samostalne?

Na primjer da RFBBiH sa matičnom maltene samo dijeli ime, ostalo ništa nemaju zajedničko?
Upravu si. Da su povezani, bili bi i radnici bolji i bolje plate, ovako to iskoristavaju kao izvor radne snage. A da ne govorimo kako to dobro iskoristavaju oni koji su duze godina zaposleni, skoro su poprimili mentalitet drzavnih preduzeca, jer se jedino mozes preko veze zaposliti.
biglebovski

#1916 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by biglebovski »

goredole wrote: 16/03/2023 16:18

Banka mora raditi po zakonu države, ali banka mora raditi i po svojim internim pravilima koje joj određuje vlasnik. U slučaju Credit Suisse, to su, pored Arapa koji evo ne žele da poguraju posrnulu banku (što li?), investitori koje spominjem a mogu se pronaći na ovom linku

https://www.credit-suisse.com/about-us/ ... lders.html

A u ovom slučaju, ovi su otišli i korak dalje, tj. Credit Suisse je zamrzo sredstva svima, bili oni pod sankcijama ili ne, a kako se može i pročitati u tekstu.
160 godina pereš pare kraljevima, prinčevima, nacistima, narko-bosovima, švercerima oružjem, dijamantima, najgorem svjetskom ološu, jer su takvi zakoni da ti niko ništa ne može, i onda te preuzme američki investitor sa ogromnim ulozima u rusko-ukrajinskom sukobu, i ti moraš da igraš po njihovim pravilima. Nisi više neutralan, i onda ovi gore nabrojani kojima uzimaš ogromne provizije od kojih si stvorio, po mnogima najbogatiju i najsređeniju državu svijeta, pomisle, ček malo, da nisam i ja sljedeći na redu i lagano povuku 134 milijarde i propade banka, tj. državo spašavaj.

Interesantno je primijetiti po ovim nazovi medijima koga od vlasnika provlače i prozivaju. Arape naravno, neće druge spomenuti, koji to medij to smije objaviti, zašto drugi vlasnici ne poguraju Credit Suisse nego će država da uleti?
Copper

#1917 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by Copper »

biglebovski wrote: 16/03/2023 17:32 Banka mora raditi po zakonu države, ali banka mora raditi i po svojim internim pravilima koje joj određuje vlasnik. U slučaju Credit Suisse, to su, pored Arapa koji evo ne žele da poguraju posrnulu banku (što li?), investitori koje spominjem a mogu se pronaći na ovom linku
Pa Credit Suisse blokiro objavu rezultata. Jos onaj kako zovu izvrsni direktor, ali nije, nego je hajvan, jucer na nekoj Azijskoj televiziji naredivo ko Bog da se investitori ne povlace iz banke.
Copper

#1918 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by Copper »

Ovo su nazalost ljudi koji vode banke. :run:
Ateista

#1919 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by Ateista »

Pocinjem sa obilaskom banaka za zamjenski kredit, pa ako neko zna zanima me kako to funkcionise sa zamjenskim kreditima, pretpostavljam da trenutnoj banci vracam samo ostatak glavnice, ne i ostatak kamate?
Ima li jos nesto sto mogu ocekivati od dodatnih troskova, kao neki penali zbog ranije vracenog kredita, znam da je bilo nekad prije price o tome?
nepass1

#1920 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by nepass1 »

Imas u ugovoru, meni je bilo 1% od nevracene sume kad sam prebacivao banku, a kad sam zatvarao hipoteku nije bilo nista
Ateista

#1921 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by Ateista »

nepass1 wrote: 17/03/2023 08:56 Imas u ugovoru, meni je bilo 1% od nevracene sume kad sam prebacivao banku, a kad sam zatvarao hipoteku nije bilo nista
Hvala na informaciji, pogledacu ugovor.
Pretpostavljam opet da u nevracenu sumu ne ulazi nevracena kamata?
Bullet Tooth Tony

#1922 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by Bullet Tooth Tony »

Credit Suisse vuce belaje od prije .. a svi veci su se desili kada je otisao Iqbal Khan u UBS za vakta Thiama... pa onda skandal spijuniranja...tada su se vec nazirali veci problemi.... + losa ulaganja i predikcije iz americkog ogranka ... pa onda skandal vezan za tajne racune prosle godine

Nije istina da su se blokirali racuni i zamrzla sredstva svima iz rusije ....
VladaFBiH

#1923 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by VladaFBiH »

Ateista wrote: 17/03/2023 08:53 Pocinjem sa obilaskom banaka za zamjenski kredit, pa ako neko zna zanima me kako to funkcionise sa zamjenskim kreditima, pretpostavljam da trenutnoj banci vracam samo ostatak glavnice, ne i ostatak kamate?
Ima li jos nesto sto mogu ocekivati od dodatnih troskova, kao neki penali zbog ranije vracenog kredita, znam da je bilo nekad prije price o tome?
pogledaj ugovor sve piše i razlikuje se od ugovora do ugovora

EDIT: Vidim da je već odgovoreno, ako se ne varam troškovi zatvaranja ne bi smjeli biti veći od troškova obrade kredita
nepass1

#1924 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by nepass1 »

Ateista wrote: 17/03/2023 09:01
nepass1 wrote: 17/03/2023 08:56 Imas u ugovoru, meni je bilo 1% od nevracene sume kad sam prebacivao banku, a kad sam zatvarao hipoteku nije bilo nista
Hvala na informaciji, pogledacu ugovor.
Pretpostavljam opet da u nevracenu sumu ne ulazi nevracena kamata?
Ne ulazi
Ateista

#1925 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by Ateista »

:thumbup: Hvala na informacijama.
Cisto da imam osnovno znanje na sastancima, da me ne pokusaju sta zavaliti.
Post Reply