Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#26351 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by PreWiBa »

BAK-eV wrote: 12/03/2023 19:39
sehohari wrote: 12/03/2023 17:44

70-80% dijaspore je iz Njemačke, Slovenije ili ostatka Austrije, a i ekonomske veze su puno jače prema zapadu nego prema istočnim zemljama u EU.
Sigurno je da će većina ići na Gradišku, a ne na Svilaj. I sad je već glupo ići na B. Brod, ideš više kilometara, a i plaćaš više putarine kroz Hrvatsku.
Bolje dati Hrvatskoj pare nego RS-u.
Mislim da tih par maraka ne prave toliko razliku.
A isto tako, uvjeren sam da je najbolje da što više para ostane u džepu Bosanaca.
drug_profi

#26352 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by drug_profi »

BAK-eV wrote: 12/03/2023 19:39 Bolje dati Hrvatskoj pare nego RS-u.
PDV iz RS ide u zajedničku kasu.
Login77777

#26353 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Login77777 »

Haris033 wrote: 12/03/2023 15:00 "Ogrešević je tokom predizborne kampanje poručio da je nemjerljivo važnije izgraditi autoput Sarajevo - Travnik - Jajce - Bihać, nego Sarajevo - Beograd. Trenutno putovanje od Sarajeva do Bihaća ili Bosanske Krupe traje duže od pet sati."

Za početak, Isplatljivije je napraviti autoput Bihać-Prijedor, a putovanje nebi trebalo biti duže od 3 sata.
Ne znam koliko bi bila duga ta dionica, ali bi se njenom izgradnjom Bihać direktno spojio sa Sarajevom. :izet:
Prije je to sto ti kazes moguce nego ovo sto Ogresevic prica. Onaj dio sto ide kroz USK prema Sarajevu preko Bosanskog Petrovca i Kljuca treba sanirati i to je to. Tu mozes komotno 100 kmh voziti. Nema tu potrebe za AP.
Jel ikako ima plan skuda bi tacno islo od Bihaca do Bosanskog Novog?
To na Bosanski Novi u profilu 2+1 i brza cesta Velika Kladusa-Cazin-Bihac bi bilo dosta za USK. Autoput im ne treba. Ovo je sve zajedno neki 70-80 km ceste.

Ali mislim da je realnost par mjesta za uhljebe iz NESa u federalnoj Vladi i Vladi USK a za gradjane USK 0 km bilo kakvog puta u naredni 20 godina.
RJ57

#26354 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by RJ57 »

Dzontra_Volta wrote: 12/03/2023 16:15
RJ57 wrote: 12/03/2023 15:00 maloumne kretenčine dosad na cijelom koridoru napravili jedno odmorište i jednu ipo pumpu
Tačnije 7 odmorišta i 5 pumpi.
ok, kravicu sam predvidio pošto tamo idem jako rijetko
sa njom imamo dva odmorišta. pumpe imaju samo na odmorištima plus ova karikatura od pumpe u čekrčićima
po meni strašno
Dope_Man

#26355 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Dope_Man »

Haris033 wrote: 12/03/2023 15:09
Čisto sumnjam da će neko ko ide iz Sa u EU, ići na Slavonski Brod ili Doboj-Svilaj-Odžak..
Kao neko ko putuje bar 1 mjesecno vec dugo vremena, prebacio sam se vecinom na rutu preko Broda, iskljucivo zbog guzvi koje su redovno vece na Gradisci. Evo pretprosli vikend na Gradisci vidim na kamerama pofino auta, na Brodu nigdje zive duse i odem tamo opet.

AP u HR jeste losiji, a cijenom je to tu negdje, koja marka manje za voznu duze po magistrali, al kako je do Broda obicno malo saobracaja, i moze se voziti brzo, vremenski se ne gubi skoro nista.

Na Svilaj se vec ne isplati, bar ne ako se ide zapadno, al zato je tamo i najmanja guzva kad su ovi udardni termini.
jesam1

#26357 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by jesam1 »

Nije istina ovo za Svilaj i guzvu. Nemojte lupati molim vas.
U udarnim terminima racunajte na najmanje 1-2 sata gubitak za ulazak u HR.

Da, - infrastruktura je tu (ima i previse kucica za provjeru) medjutim oni drze otvorenu samo jednu i naravno sve detaljno provjeravaju. Svaki 2-3 auto otvara gepek i peglanje.

Najvece rasterecenje putnika iz BIH prema zapadu u zadnjih 10 god. nije nikakav autoput nego ulazak HR u Schengen.
Login77777

#26358 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Login77777 »

jesam1 wrote: 14/03/2023 13:23 Nije istina ovo za Svilaj i guzvu. Nemojte lupati molim vas.
U udarnim terminima racunajte na najmanje 1-2 sata gubitak za ulazak u HR.

Da, - infrastruktura je tu (ima i previse kucica za provjeru) medjutim oni drze otvorenu samo jednu i naravno sve detaljno provjeravaju. Svaki 2-3 auto otvara gepek i peglanje.

Najvece rasterecenje putnika iz BIH prema zapadu u zadnjih 10 god. nije nikakav autoput nego ulazak HR u Schengen.
Umjesto 1 sat na BiH-HR i 1 sat na HR-SLO bice sad dva sata na BiH-HR za svakog. :mrgreen:
Volim Bosnu

#26359 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Volim Bosnu »

Svilaj je biti dobar tek kad se izgradi dionica od Johovca do Odžaka..opet ce biti 15-ak minuta duze vozenje nego preko Bosanaske Gradiske ali če biti manje guzve tako ja e to tu negdje.Opet, bolje ostaviti marku AC Federacije BiH nego 8 KM AP RS.Nema logike graditi autoput USK-RS kao dio za Sarajevo, pa mi bi izgleda da u svemu ovisimo o Srpskoj.....brza cesta kroz SBK je pocela s gradnom i to se moze zavrsiti sigurno prije nego li bi se gradilo to Bihac- Bosanski Novi.....Bihac- Kljuc- Bosanski Petrovac samo jos na par dionica trecu traku i dobro ce to biti
tramvajtrojka

#26360 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by tramvajtrojka »

Volim Bosnu wrote: 14/03/2023 21:32 Svilaj je biti dobar tek kad se izgradi dionica od Johovca do Odžaka..opet ce biti 15-ak minuta duze vozenje nego preko Bosanaske Gradiske ali če biti manje guzve tako ja e to tu negdje.Opet, bolje ostaviti marku AC Federacije BiH nego 8 KM AP RS.Nema logike graditi autoput USK-RS kao dio za Sarajevo, pa mi bi izgleda da u svemu ovisimo o Srpskoj.....brza cesta kroz SBK je pocela s gradnom i to se moze zavrsiti sigurno prije nego li bi se gradilo to Bihac- Bosanski Novi.....Bihac- Kljuc- Bosanski Petrovac samo jos na par dionica trecu traku i dobro ce to biti
Kakve su ovo gluposti jarane to je i tvoja drzava ako ti taj dio ne osjecas kao svojom državom koji ce nam vrag Bosna onda cuj da ne ostavi putarinu RS-u gdje PDV ide u zajednicku kasu iz koje ce se tebi sutra nesto izgraditi u tvojoj lokalnoj zajednici :zoka:
mistek

#26361 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by mistek »

Bihać-Prijedor je 100km. Prijedor-Sarajevo je 300km. Uz peglanje trase na nekakvom autoputu, eto neka bude 380km. S druge strane, postojeća veza Bihać-Sarajevo kroz srednju Bosnu je 300km. Uz peglanje trase, a naročito Travnik-Jajce je maksimalno 270km. Nije baš jednostavan projekat ni spojiti to na Bosanski Novi ili Prijedor, a opet bi se radilo o 3h puta barem do Sarajeva i ozbiljna kilometraža. S druge strane, puno je smislenije završavati BC kroz srednju Bosnu. Već kad bi uspjeli riešiti ovo do Nević Polja, ali u punom profilu, od Lašve, to bi praktično omogućilo dolazak iz Sarajeva do Travnika za manje od sat vremena.

Nakon toga, eventualna travnička zaobilaznica (koja meni nikako nije jasna, kuda će, kako će), plus to Turbe-Jajce (od čega se haman odustalo meščini), omogućili bi da je put od Nević Polja do Jajca 50km (naspram 74km danas) i da se praktično i ovaj dio vozi za sat vremena.

Dionica Ključ-Bihać treba minimalne korekcije (uglavnom da se neke generalno bezvezne raskrsnice riješe) da se već sada tu može staviti ograničenje 20km/h veće nego što jeste.
drug_profi

#26362 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by drug_profi »

BiH je cijela moja i isto tako i RS. Ne dam da je to necije drugo.
Ko god pristaje da je to necije drugo, radi upravo ono sto oni i hoce.
Login77777

#26363 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Login77777 »

tramvajtrojka wrote: 14/03/2023 21:58
Volim Bosnu wrote: 14/03/2023 21:32 Svilaj je biti dobar tek kad se izgradi dionica od Johovca do Odžaka..opet ce biti 15-ak minuta duze vozenje nego preko Bosanaske Gradiske ali če biti manje guzve tako ja e to tu negdje.Opet, bolje ostaviti marku AC Federacije BiH nego 8 KM AP RS.Nema logike graditi autoput USK-RS kao dio za Sarajevo, pa mi bi izgleda da u svemu ovisimo o Srpskoj.....brza cesta kroz SBK je pocela s gradnom i to se moze zavrsiti sigurno prije nego li bi se gradilo to Bihac- Bosanski Novi.....Bihac- Kljuc- Bosanski Petrovac samo jos na par dionica trecu traku i dobro ce to biti
Kakve su ovo gluposti jarane to je i tvoja drzava ako ti taj dio ne osjecas kao svojom državom koji ce nam vrag Bosna onda cuj da ne ostavi putarinu RS-u gdje PDV ide u zajednicku kasu iz koje ce se tebi sutra nesto izgraditi u tvojoj lokalnoj zajednici :zoka:
I ja citam i ne vjerujem. :lol:
Cak i da odes na Svilaj moras neki 50 km kroz manji entitet. Znaci placas i tu.
A ovo Bihac-Sarajevo preko Prijedora ili SBK je realnije preko Prijedora. Jer ono krot SBK nece nikada biti. Mislim i ovo Prijedor-Bosanski Novi nesto nisam siguran. Ali prije ce to biti nego kroz SBK.
I to ako bude sve do Sarajeva BC i AC nije ni problem ici 80 km vise.
Realno bi bilo sve od Bihaca do BL dosta 2+1 ne treba AC nikako.
Logovan

#26364 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Logovan »

drug_profi wrote: 14/03/2023 22:23 BiH je cijela moja i isto tako i RS. Ne dam da je to necije drugo.
Ko god pristaje da je to necije drugo, radi upravo ono sto oni i hoce.
:thumbup: :thumbup: :bih: Tako je.
Volim Bosnu

#26365 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Volim Bosnu »

To što ovdje neki vole Srbe je čudo...glupo je sto mislite sto jaca Srpska daje jača BiH,ja mislim suprotno..hoćete da o svemu ovisite o Srpskoj..znajte jedno,kad Srpska dovoljno stane na noge rampe ce van staviti na te vase puteve.......sto se mene tice, sto slabija RS, vise Bosne i u RS.....I znate li vi uopšte da Srpsku mi ne zanimamo,,oni nece nista s nama da grade,,kad izgrade do Bosanskog Novog za nekih 10 godine nece graditi dalje do Bosanske Otoke,,nemaju kome,,a za tih 10 godina mi možemo izgraditi kroz SBK i popraviti cestu na USK..em ce biti prije izgrađeno, em će biti kroz FEDERACIJU BiH..em ce biti i blize i brze....ovdje se neki ponasaju kao da ce biti vjecni mir i sigurnost
jesam1

#26366 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by jesam1 »

Volim Bosnu wrote: 15/03/2023 23:36 To što ovdje neki vole Srbe je čudo...glupo je sto mislite sto jaca Srpska daje jača BiH,ja mislim suprotno..hoćete da o svemu ovisite o Srpskoj..znajte jedno,kad Srpska dovoljno stane na noge rampe ce van staviti na te vase puteve.......sto se mene tice, sto slabija RS, vise Bosne i u RS.....I znate li vi uopšte da Srpsku mi ne zanimamo,,oni nece nista s nama da grade,,kad izgrade do Bosanskog Novog za nekih 10 godine nece graditi dalje do Bosanske Otoke,,nemaju kome,,a za tih 10 godina mi možemo izgraditi kroz SBK i popraviti cestu na USK..em ce biti prije izgrađeno, em će biti kroz FEDERACIJU BiH..em ce biti i blize i brze....ovdje se neki ponasaju kao da ce biti vjecni mir i sigurnost
Jaroni providan si maximalno. De bolje trolaj.
Tu Ortodoskno-Talibansku novotariju "Srpska" nozes Stanivukovicevim Fanboy-evima prosipat.

I btw. Srbe se ne moze voliti... Srbe se obozava :-D
Leverage

#26367 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Leverage »

Gledajte vi kako je to stručno urađeno, ko bi provalio da je u pitanju lažna novčanica od 75 eura.
drug_profi

#26368 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by drug_profi »

Kovanica od 3 eura prije ce biti....
Dr Arsla

#26369 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Dr Arsla »

Volim Bosnu wrote: 15/03/2023 23:36 To što ovdje neki vole Srbe je čudo...glupo je sto mislite sto jaca Srpska daje jača BiH,ja mislim suprotno..hoćete da o svemu ovisite o Srpskoj..znajte jedno,kad Srpska dovoljno stane na noge rampe ce van staviti na te vase puteve.......sto se mene tice, sto slabija RS, vise Bosne i u RS.....I znate li vi uopšte da Srpsku mi ne zanimamo,,oni nece nista s nama da grade,,kad izgrade do Bosanskog Novog za nekih 10 godine nece graditi dalje do Bosanske Otoke,,nemaju kome,,a za tih 10 godina mi možemo izgraditi kroz SBK i popraviti cestu na USK..em ce biti prije izgrađeno, em će biti kroz FEDERACIJU BiH..em ce biti i blize i brze....ovdje se neki ponasaju kao da ce biti vjecni mir i sigurnost
Sa takvom retorikom vodiš PC u pakao a srpski narod mozda u nestanak :mrgreen:
Rockefeller

#26370 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Rockefeller »

Pa to je mozda i najljepse.
Login77777

#26371 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Login77777 »

A kako mislis proci od Kljuca do Jajca? Tunelom? :lol:
tramvajtrojka

#26372 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by tramvajtrojka »

Praveci inostranstvo od rs i govoreći da to nije nasa drzava bas se ide na ruke onima koji bi da se odvoje , al sta ce bosnjo njemu je bosna od save do mora samo kad se otpjeva uz himnu pred početak tekme reprezentacije

I onda se ljudi pitaju sto bosnjaci ne vole BiH pa kako ce je voljeti kad se pola vlastite zemlje odricu i govore da to nije njihovo pa ima li iko da voli ovu državu bukvalno osobe koje vole BiH u svim njenim granicama su u manjini nažalost
Haris.ba

#26373 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Haris.ba »

Nedostatak autoputa prema Banja Luci je sto nije bas nagodno svratiti do Banja Luke na cevape. :D
Na kahvicu i slicno.
Nije usput.

A, normalan insan ce ici gdje mu je najlakse i najbrze.
BAK-eV

#26374 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by BAK-eV »

sehohari wrote: 12/03/2023 20:16

Mislim da tih par maraka ne prave toliko razliku.
A isto tako, uvjeren sam da je najbolje da što više para ostane u džepu Bosanaca.
Svaka marka za separatiste je njihov buduci metak u drzavu.
BAK-eV

#26375 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by BAK-eV »

tramvajtrojka wrote: 16/03/2023 11:57
Praveci inostranstvo od rs i govoreći da to nije nasa drzava bas se ide na ruke onima koji bi da se odvoje , al sta ce bosnjo njemu je bosna od save do mora samo kad se otpjeva uz himnu pred početak tekme reprezentacije

I onda se ljudi pitaju sto bosnjaci ne vole BiH pa kako ce je voljeti kad se pola vlastite zemlje odricu i govore da to nije njihovo pa ima li iko da voli ovu državu bukvalno osobe koje vole BiH u svim njenim granicama su u manjini nažalost
Nike ne pravi inostranstvo od rs vec od tih entitetskih struktura. A to je velika razlika.
Mada je onima sa sitnim mozgom to tesko shvatiti.
Post Reply