Ne radi se o optimizmu nego pitanje bosne mora da se rijesi da bi mogla samostalno da funkcionise bez ohr a sto je cilj i zapada i nas jer pred nama je put ka eu. Da bi se to desilo imas dvije opcije, ili napraviti normalnu decentralizovanu drzavu ili dovesti do raspada iste. Druga opcija nece desiti, ostaje samo prva i na tome ce se raditi u buducnosti. Da je zapad htio status quo ne bi incko ni odlazio, doslo je vrijeme za promjene poslije izdaje zbog rusenja aprilskog paketa. Crnogorci se dogovorise na kraju oko ustavnih sudija a u gorim su odnosima nego mi pa ce tako i ovdje, nakon formiranja federalne vlade sat krece da odbrojavadr_Evil wrote: ↑14/03/2023 11:35Ja, i?velikonja wrote: ↑14/03/2023 11:16
Evo i prakticno vrsni analiCaru
https://www.klix.ba/vijesti/bih/vlada-r ... /230311048
Bakir dogovorio da hoce zakon o negiranju genocida - Dobio!
DOdik imovinu - dobio!
Dragan izborni zakon - djelomicno dobio, ali zadovoljan.
Ko nas hebe, kako smo pregovarali tako smo i dobili! Mogao je i Bake imovinu "iskat". ALi jok, vazno je igrati na emociju.
Ko je kriv Trojki sto je uletila ko Kurban na drzavni nivo kad je Bake vec podijelio karte. Ako ista spase treba im naklon i kapa do poda! Svoj su posao obavili sta god uspiju spasit.
Znam da se kolega sajber nece sloziti, on je optimista. Ja sam to prestao biti davnih dana, sada vidim samo crnilo. Gdje god se zelena umjesa ostaje samo crnilo!
Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
-
sajber87
#86876 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
- leki hz
#86877 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
archi_a wrote: ↑14/03/2023 02:19 Jest da je od svih počinjenih ratnih zločina 90 % počinila tzv. vrs i policija srba, 6,5 % hvo i 3,5 % ARBiH. Jest da je kompletan politički i vojni vrh tzv rs presuđen na dugogodišnje kazne zatvora za ratni zločin, silovanja, pljačku, protjerivanje nesrba, ubistva, logore, primarne, sekundarne, tercijarne grobnice, u konačnici ratni zločin GENOCID, jeste i da je dokazana namjera, plan i izvršenje sistematskog progona i ubistava nesrba, zločin protiv priznate nezavisne i suverene države Bosne i Hercegovine, "al šta je bilo bilo je. Daj da se jedni drugima izvinemo!"
Podaniče!
Nisu TO bradarine nespretne izjave, to je uhodan modus operandi koji za cilj ima upravo izjednačavanje, razvlačenje pameti novim generacijama i u konačnici mijenjanje dokazanih činjenica, presuda, revizionizam, upravo sa namjerom provlačenja teze" mir, mir, i svi su krivi, bilo tako, šta ćeš." To nije DODATNI PROBLEM, to je GLAVNI PROBLEM protiv kojeg se mora izboriti, a ne ostaviti po strani i pristati da su svi krivi. Mi ne živimo u ’92., ’93. i ne revidiramo MI je li bio genocid ili nije bio, niti negiramo bilo kakav zločin, niti slavimo datume zločina, niti skrivamo ratne zločince, niti skrivamo lokacije masovnih grobnica, niti imamo masovne grobnice, već upravo oni koji ne priznaju zločine, štite ili slave ratne zločince, negiraju genocid, a za koje ste vi rekli da su "dobri momci" koji su "samo zbog sda bili takvi kakvi jesu, a sad kad ste vi tu oni će postati DOBRI, kooperativni i relaksirani partneri." Vi ste ti koji ste u svojim kampanjama blateći vašeg jedinog oponenta protiv kojeg se borite za stolice (sda) išli tako daleko da ste priču okrenuli da je za sve loše u BiH kriva kriminalna sda, da je i rat započeo zato što je rahmetli Alija bio predsjednik. Da su naljutili srbe, a kasnije i hrvate. Maltene sda je veće zlo i od miloševića, karadžića, mladića, tuđmana i bobana zajedno. Vi ste ti koji ste započeli i završili kampanju sa pričom kako je sda u koaliciji sa hdz-om i snsd-om, da vi nikad nećete ići sa nacionalistima, da je to sve interes i dil radi kriminala, a kada ste krenuli u formiranje vlasti okrenuli ste priču kako su hdz i snsd nezaobilazni faktor jer je takav ustav i kvote. Takav ustav je bio i u prijašnjim raspodjelama, i normalni ljudi su već tokom kampanje znali ko ste vi i kakve ublehe prosipate, i da je ta priča samo loš spin! A zašto ste to radili? Samo zbog fotelja. Smradovi.
U čije ime ćeš se ti izvinjavati, koga predstavljaš, jesi li pitao porodice skoro 30000 ubijenih bošnjačkih civila i skoro toliko boraca ARBiH, jesu ti oni dali za pravo da se ti nekome izvinjavaš i da nas miriš? Serem ti se u inicijativu, preko puta tebe stoje ljudi koji negiraju genocid, koji svakodnevno započinju priču o podjeli i secesiji dijela države, koji najavljaju novo protjerivanje svih onih koji rs neće priznati kao državu. I ti njima predlažeš mirenje? Ne smijete kao reakciju i demant na svakodnevne uvrede, ismijavanje, negiranje i ponižavanje NAZVATI STVARI PRAVIM IMENOM, da vam koalicioni partneri ne bi izmakli stolicu i nabili vas nogicom u dupe podaničko, servilno! Kako nisko možeš pasti? Ti čovječe nemaš dodira sa realnosću. Sramoti sebe, ponižavaj se, ulizuj se, pričaj bajkice, briga nas, al nemoj narod sramotiti i ponižavati, narod koji je preživio pokušaj smaknuća.![]()
- Student_u_Ostavci
#86878 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Pa Nikšić kaže da se izvinemo jedni drugima,
evo, ja se izvinjavam Kordiću što nas je klao. Izvini Dario, nadam se da više neće ponoviti.
evo, ja se izvinjavam Kordiću što nas je klao. Izvini Dario, nadam se da više neće ponoviti.
- dr_Evil
#86879 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Ipak si optimistasajber87 wrote: ↑14/03/2023 12:29
Ne radi se o optimizmu nego pitanje bosne mora da se rijesi da bi mogla samostalno da funkcionise bez ohr a sto je cilj i zapada i nas jer pred nama je put ka eu. Da bi se to desilo imas dvije opcije, ili napraviti normalnu decentralizovanu drzavu ili dovesti do raspada iste. Druga opcija nece desiti, ostaje samo prva i na tome ce se raditi u buducnosti. Da je zapad htio status quo ne bi incko ni odlazio, doslo je vrijeme za promjene poslije izdaje zbog rusenja aprilskog paketa. Crnogorci se dogovorise na kraju oko ustavnih sudija a u gorim su odnosima nego mi pa ce tako i ovdje, nakon formiranja federalne vlade sat krece da odbrojava
BiH je granica otkada nas je Teodosije 395-e tu smjestio, i tako vjerujem da ce i ostati. Nema ovdje hajra. Da bi bio hajr prvo mora Turska da prihvati da je dio Evrope, pa Rusija, i onda na kraju njihova vazalna drzava Srbija. Historijski, nema sanse da se desi. Moguce da se desi ali ce trajati ekstremno kratko(u historijskom smislu).
Da nije tako napravili bi od nas drzavu kao sto napravise od Slovenije i Hrvatske. Niko nije 300.000 Srba teleportirao iz Hrvatske, ali neko jeste dao garancije HV-u da Milosevic nece upalit tenkove(ako je imao goriva za njih ikako).
Mislim da smo mi svoju sansu da budemo dio Europe profuckali otprilike kada nismo pristali da sa Austrijom gradimo naciju Bosnjaka nego za saku agrarne reforme podrzali Srbe.
-
DonieBrasco
#86880 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Kakva nas sranja da izvinte cekaju kad HDZ uđe u Ustavni sud, ali blago receno.
- Styling
#86881 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Kao na primjer?DonieBrasco wrote: ↑14/03/2023 14:30 Kakva nas sranja da izvinte cekaju kad HDZ uđe u Ustavni sud, ali blago receno.
-
Hakiz
#86882 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Kako bi prošle apelacije koje podnosi KomšićStyling wrote: ↑14/03/2023 14:34Kao na primjer?DonieBrasco wrote: ↑14/03/2023 14:30 Kakva nas sranja da izvinte cekaju kad HDZ uđe u Ustavni sud, ali blago receno.
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#86883 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
nisam znao da je Mato Tadić bio probosanski orjentisan.
kakav gubitak
kakav gubitak
- 512MB
#86884 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Nikšić: pomoći za ublažavanje posljedica inflacije su na čekanju. Naši partneri iz EU žele saradnju sa stabilnom vlašću.
Čitali ovaj svoje izjave
Čitali ovaj svoje izjave
- Student_u_Ostavci
#86885 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Trenutno prvi cirkusant naše političke scene.
- Point.
#86886 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Ovaj Nikšić ili je glup ili je glup. Trećeg nema
- Login77777
#86887 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
A ko je izabrao Matu Tadica i koje godine? Mislim da je cak bilo i slika kako se Tadic sastaje sa vrhom HDZ. Ako se ne varam to je tad objavio AV AV.
Ipak sam bio u pravu. AV AV tad pisao…
https://zurnal.info/clanak/kafanska-lob ... -bih/21607
-
meridiyan
#86888 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Av Av kriomice slikao a Amarildo Gutic pisao.Login77777 wrote: ↑14/03/2023 15:29A ko je izabrao Matu Tadica i koje godine? Mislim da je cak bilo i slika kako se Tadic sastaje sa vrhom HDZ. Ako se ne varam to je tad objavio AV AV.
Ipak sam bio u pravu. AV AV tad pisao…![]()
- agent_zero
- Chmoljo
#86890 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
ma nemoguće...Login77777 wrote: ↑14/03/2023 15:29A ko je izabrao Matu Tadica i koje godine? Mislim da je cak bilo i slika kako se Tadic sastaje sa vrhom HDZ. Ako se ne varam to je tad objavio AV AV.
inače, mislim da je Mato Tadić u US još od njegovog osnivanja. možda griješim...
- Login77777
#86891 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Znao sam da sam nesto citao u vezi toga cim je @Chmoljo spomenuo Tadica.meridiyan wrote: ↑14/03/2023 15:39Av Av kriomice slikao a Amarildo Gutic pisao.Login77777 wrote: ↑14/03/2023 15:29
A ko je izabrao Matu Tadica i koje godine? Mislim da je cak bilo i slika kako se Tadic sastaje sa vrhom HDZ. Ako se ne varam to je tad objavio AV AV.
https://zurnal.info/clanak/kafanska-lob ... -bih/21607![]()
- Chmoljo
#86892 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
u prevodu: izbijte HDZovog sudiju, što je Mato Tadić realno bio, tako ćete HDZ nama otjerati u zagrljaj. tada ovaj HDZov sudija neće biti problem, jer džentlmenski dogovor 'naaaaate.
mi ćemo do tada glumiti patriote i zaboravljati da smo pola federacije prepustili već HDZu. al eto, ne damo ustavni sud, jer se nalazi na adresi koja nosi reisovo ime.
a kako li je Mato glasao u slučaju presude Ljubić? hmmmm
https://www.dnevnik.ba/interview/mato-t ... ra-2645380
pa pitam vrle patriote, šta će se to konkretno promijeniti u ustavnom sudu?
mi ćemo do tada glumiti patriote i zaboravljati da smo pola federacije prepustili već HDZu. al eto, ne damo ustavni sud, jer se nalazi na adresi koja nosi reisovo ime.
a kako li je Mato glasao u slučaju presude Ljubić? hmmmm
https://www.dnevnik.ba/interview/mato-t ... ra-2645380
pa pitam vrle patriote, šta će se to konkretno promijeniti u ustavnom sudu?
- Mishelinke
#86893 Ipak ima nade za ovu državu
Izgleda da je ono jučer bila samo lukava podvala rumenog, da zavali NES.
Ukoliko rumenko ostane istrajan i na federalnom nivou, tad automatski prestaje biti rumenko, već uvaženi gospodin i načelnik Semir Efentić
Ako je ovo tačno što piše, izgleda da je NES p*****o (mislim na riječ propao)
NES je u koaliciji na SDA na državnom nivou, u KS-u i u gradskom vijeću Sarajeva. Jučer dogovorili koaliciju i na federalnom nivou i u USK. Ne znam što im je trojka uopšte davala priliku, ali eto.
Bilo kako bilo, ako ovo zaista bude ovako kako piše, NES će postojati još do izbora, u Krajini im nema prolaza ako si sa SDA.
A jes ih rumenko

https://klix.ba/sta-je-pozadina-jucer ... poziv-sda/Sa osmijesima na licu predstavnici NES-a i SDA jučer su u Predsjedništvu BiH potpisali sporazum o formiranju vlasti u Unsko-sanskom kantonu.
Epilog je to višemjesečne trakavice u kojim se NES faktički vratio u maticu, koju je napustio davne 2008. godine.
Nekadašnja A-sda nastala od bundžija unutar SDA u Krajini tako je faktički obesmislila svoje postojanje. Od 2008. godine dokazivali su da se navodno bore protiv SDA.
No, kako je došlo do ovoga i šta je bila uopće poenta jučerašnjeg iznenadnog sastanka najviših funkcionera dvije (sestrinske) stranke?
Nestanak s političke scene
NES koji je dio Osmorke na federalnom nivou ustvari je cijelo vrijeme imao jedan glavni motiv – vlast u Unsko-sanskom kantonu. S obzirom na to da su tamo nastali i da im je tu smještena skoro cijela glasačka baza – ostajanje bez poluga vlasti u ovom kantonu – za NES faktički znači nestanak s političke scene.
I taj momenata kao da iz sarajevske Trojke niko nije ozbiljno shvatao.
Iako im je malo falilo, NiP i Naša stranka dali su NES-u konačni motiv, odnosno razlog da se okrenu SDA jer su osjetili opasnost da ih iz vlasti mogle izgurati upravo ove dvije stranke svojim politički glupavim koketiranjem sa SDA.
Ipak, iz NES-a su ubjeđivali svoje partnere na federalnom nivu da je dogovor sa SDA lokalnog karaktera. Kazali su da on neće imati efekta na proces formiranja Vlade FBiH.
No, u strahu od gubitka vlasti Trojkini ucjenjivači čini se da su postali SDA-ovi klimoglavci.
S obzirom na to da se radi o lokalnom dogovoru, postavlja se pitanje zašto i čemu predstava u Predsjedništvu BiH, gdje dolaze – Željko Komšić pa čak i Bakir Izetbegović?
Kada su shvatili da je NES zagrizao u panici, SDA-ovci su od cijele priče htjeli napraviti nešto mnogo veće.
Velika parada
Plan je bio da pored dogovora o vlasti u Krajini, Izetbegović – Komšić – Ogrešević probaju dogovoriti širi paket. Onaj koji bi se odnosio i na federalni i državni nivo.
I dok je NES zarad komada vlasti u Krajini spreman izdati svaki dogovor (pa su navodno pristali biti dio i nečega na državnom nivou sa SDA), Semir Efendić bio je ‘glas razuma’.
Navodno je on prozreo namjere Izetbegovića da od krajiške priče napravi veliku paradu u Predsjedništvu BiH. On je odbio poziv te je i Ogreševiću i ostalim partnerima u Osmorci jasno kazao da ne misli ulaziti u priču prekompozicije dogovora o federalnoj vladi.
To je i okupljene NES-ovce oko Izetbegovićevog krila otrijeznilo pa su prikočili sa procesom totalnom povratka u SDA. Zato na kraju nije ni bilo obraćanja lidera. Ali su zato kantonalni predstavnici NES-a i SDA s omijehom poručili da će Krajina biti stabilna.
Ukoliko rumenko ostane istrajan i na federalnom nivou, tad automatski prestaje biti rumenko, već uvaženi gospodin i načelnik Semir Efentić
Ako je ovo tačno što piše, izgleda da je NES p*****o (mislim na riječ propao)
NES je u koaliciji na SDA na državnom nivou, u KS-u i u gradskom vijeću Sarajeva. Jučer dogovorili koaliciju i na federalnom nivou i u USK. Ne znam što im je trojka uopšte davala priliku, ali eto.
Bilo kako bilo, ako ovo zaista bude ovako kako piše, NES će postojati još do izbora, u Krajini im nema prolaza ako si sa SDA.
A jes ih rumenko
-
harisl
#86894 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Mato Tadic i njegove zupanije... Bog te vidio, pa ako neko zna da je to protivustavno, onda je to on...
- relativno84
#86895 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Tuzno je gledati drugove dok se peru od jos jednog poklona Draganu, samo da ostanu u igri za par fotelja.
- BHCluster
#86896 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Nako sramne, anticivilizacijske, opasne i amoralne poruke koju je uputila predsjednica tzv "fbih" iz hdZ/uZp-a po pitanju osudjenih ratni zlocinaca, sad ih treba jos dodatno nagraditi? Pa budi kreten dokraja!
-
Novak20
#86897 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
relativno84 wrote: ↑14/03/2023 17:21 Tuzno je gledati drugove dok se peru od jos jednog poklona Draganu, samo da ostanu u igri za par fotelja.
Što rek'o rahmetli Hafis, ne možeš mi pokloniti bicikl koji si mi ukrao.
- BHCluster
#86898 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Ustavni sud sačinjava devet sudija, od kojih šest sudija biraju parlamenti entiteta (Predstavnički dom Federacije Bosne i Hercegovine bira četiri, a Narodna skupština Republike Srpske dva), a preostalu trojicu bira predsjednik Evropskog suda za ljudska prava, nakon konsultacija sa Predsjedništvom Bosne i Hercegovine. Za sudije Ustavnog suda mogu biti izabrani istaknuti pravnici visokog moralnog ugleda. Svako ko udovoljava takvim kvalifikacijama i ima pravo glasa, može biti sudija Ustavnog suda. Sudije koje bira predsjednik Evropskog suda za ljudska prava ne mogu biti državljani Bosne i Hercegovine niti bilo koje susjedne države. Mandat sudija imenovanih u prvom sazivu je pet godina, izuzev ako prije toga ne podnesu ostavku ili ne budu s razlogom razriješeni konsenzusom ostalih sudija. Sudije kasnijih saziva mogu obavljati svoje dužnosti do 70 godina starosti, izuzev ako prije toga ne podnesu ostavku ili budu razriješeni konsenzusom ostalih sudija.
-
plavi_E
#86899 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Novi skandal u bh. sportu: Haški osuđenik postavljen na čelo Streljačkog saveza RS-a
Izgleda da misle da bi bilo steta da propadnu iskustva streljanja civila u zadnjem ratu.
Izgleda da misle da bi bilo steta da propadnu iskustva streljanja civila u zadnjem ratu.
-
plavi_E
#86900 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Ustavni sud sačinjava devet sudija, od kojih šest sudija biraju parlamenti entiteta (Predstavnički dom Federacije Bosne i Hercegovine bira četiri, a Narodna skupština Republike Srpske dva), a preostalu trojicu bira predsjednik Evropskog suda za ljudska prava, nakon konsultacija sa Predsjedništvom Bosne i Hercegovine.
Od ova cetiri maksimalno moze biti jedan iz "coviceve kvote".
Od ova cetiri maksimalno moze biti jedan iz "coviceve kvote".