Ko? Ja?
U sber je to bilo.
Moderator: anex
Sve jasno, digla se vrijednost,ali sta ti mozes kupiti za 150k? Mozes li kupiti bolje od tog sto imas? Ne mozes, takve su cijene, tako da ti je identicno je li stan 100k, ili 150k u ovoj inflaciji, osim ako nije druga nekretnina, ili ako ces kupiti negdje gdje je cijena povoljnija. Nesto sumnjam da ces u ilijas.sime_cipol wrote: ↑14/03/2023 00:34 Pazi, i ja sam digao 70k, vracam 110k, ali to je bilo prije 13 godina i kupio sam stan od 60 m² koji danas vrijedi 150k
Slazem se s tobom.laserShow wrote: ↑14/03/2023 01:08 Kada covjek nema kes i kada nema rjeseno stanbeno pitanje, 30k nije puno. Sta mu znaci da ustedi miluju godisnje ako smanji otplatni period? Nista...
Sve jasno, digla se vrijednost,ali sta ti mozes kupiti za 150k? Mozes li kupiti bolje od tog sto imas? Ne mozes, takve su cijene, tako da ti je identicno je li stan 100k, ili 150k u ovoj inflaciji, osim ako nije druga nekretnina, ili ako ces kupiti negdje gdje je cijena povoljnija. Nesto sumnjam da ces u ilijas.sime_cipol wrote: ↑14/03/2023 00:34 Pazi, i ja sam digao 70k, vracam 110k, ali to je bilo prije 13 godina i kupio sam stan od 60 m² koji danas vrijedi 150k
Ispravi me ako grijesim? Ja podrzavam kredit, ali ne i laznu sliku koju ljudi sebi daju i kazu za nekrentinu u Sarajevu da mu donosi neki prinos novca, ako je to osnovna stanbena jedinica.
Nisi zaradio iz vec opisanih razloga, ali jesi ustedio u odnosu na to da sad trebas da kupis taj isti stan jer bi da ga sad kupujes morao dati puno vise.sime_cipol wrote: ↑14/03/2023 08:21Slazem se s tobom.laserShow wrote: ↑14/03/2023 01:08 Kada covjek nema kes i kada nema rjeseno stanbeno pitanje, 30k nije puno. Sta mu znaci da ustedi miluju godisnje ako smanji otplatni period? Nista...
Sve jasno, digla se vrijednost,ali sta ti mozes kupiti za 150k? Mozes li kupiti bolje od tog sto imas? Ne mozes, takve su cijene, tako da ti je identicno je li stan 100k, ili 150k u ovoj inflaciji, osim ako nije druga nekretnina, ili ako ces kupiti negdje gdje je cijena povoljnija. Nesto sumnjam da ces u ilijas.
Ispravi me ako grijesim? Ja podrzavam kredit, ali ne i laznu sliku koju ljudi sebi daju i kazu za nekrentinu u Sarajevu da mu donosi neki prinos novca, ako je to osnovna stanbena jedinica.
I da ovaj prodam, sta da kupim?
A uopste ne gledam na ovaj stan kao da sam zaradio na njemu. Da danas moram kupiti stan, po ovim cijenama, vjerovatno bi bio podstanar.
Odi raspitaj se, ali ja bih mjenjao ako na 50k imam 37k da vratim. Sigurno mozes bolje prociNedodirljiva wrote: ↑13/03/2023 22:21 Da li je ok opcija da se strpim da sidjem ispod 50.000 KM i da pravim reprogram tj. da iz hipotekarnog predjem u nenamjenski kredit i na kraci rok, s tim da rizikujem opet dizanje kamata, ili da trazim kredit u drugoj banci po povoljnijoj kamati i da predjem u nju? U pitanju je stambeni hipotekarni kredit.
Tacno je da su nekretnine porasle neuporedivo vise nego plate, ali ako neko taj stan koristi onda nema dobiti jer ne moze kupiti dva takva po staroj cijeni, vec jedan slican ili jedan losiji.
Credit Suisse je u problemima vec odredeno vrijeme, ali prvobitno ne zbog nestabilne ekonomije, vec zbog svojih skandala i losih odluka koje su navele klijente da svoj novac prebace negdje drugo.
Izgledaj da je pocelo smrdit. Saudija odbila pomoc. To meni govori da banka trazi infuziju para kako bi mogli imati para za klijente.kao_kaoty wrote: ↑14/03/2023 22:59Credit Suisse je u problemima vec odredeno vrijeme, ali prvobitno ne zbog nestabilne ekonomije, vec zbog svojih skandala i losih odluka koje su navele klijente da svoj novac prebace negdje drugo.
UBS banka je takoder bila blizu bankrota 2008, ali je spasila vlada i Svicarska nacionalna banka tako sto su im "pozajmili" 60tak biliona dolara.
https://www.klix.ba/vijesti/bih/saradni ... /230315146Chasnyk još uvijek nije započeo svoj biznis u Sarajevu, a njegov posrednik Muratović kaže da ga u tome sputavaju banke koje ne žele da mu otvore račun, kao ni većini drugih ruskih državljana.
U Agenciji za bankarstvo Federacije objašnjavaju da banke imaju pravo cijeniti rizike u skladu sa Zakonom o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti. Također, banke su dužne primjenjivati restriktivne mjere protiv svih osoba, uključujući i državljane Ruske Federacije protiv kojih su na snazi takve mjere. No, kako BiH još uvijek ne primjenjuje konkretne sankcije prema Ruskoj Federaciji, bankama je otvorena mogućnost izbora da li žele uvoditi određene restrikcije.

Tako se šuška. Nije bitno znanje, bitno je da si dobar sa tranđama, i da furaš ove debilne it/them/he/she/dog/space zamjenice... Debilne prakse američkih Demokrata i njihovih vlasnika.