U pitanju je sigurno ranije ukrajinski tranše i rov.Dado dijasporitus wrote: ↑13/03/2023 22:18Jos jedan interesantan detalj na ovom snimku. Iskop rova je prebacen na desnu stranu, sto predpostavljam je strana koje je okrenuta neprijatelju. Ukrajinci su mu prisli sa lijeve strane. Da li to znaci da su dosli Rusima iza ledja ili je ovo bio prvo Ukranijski rov koji su Rusi predhodno zauzeli?agent_zero wrote: ↑13/03/2023 21:17
Slično kao na onom klipu što je doox stavio, teško je sa tenkom i BVP-om rokat unutrašnjost tranšeja. Pogađaju vrhove i to je to, a ovi puze. Umalo nije došlo do "friendly fire", jer su ukrajinci iz BVP-a ušli u tranšeje i počeli ići prema rusima.
Ukrajina
- agent_zero
#150826 Re: Ukrajina
- agent_zero
#150827 Re: Ukrajina
Upravo tako nekako.drug_profi wrote: ↑13/03/2023 23:06 Ukrajinci npr brane kucu sa 4 covjeka, Ide 8 vagnerovaca, izginu ali ubiju jednog ukrajinca. Ide novih osam, pogine ih svih 8 ali ubiju dvojicu. Ide novih osam pogine ih 4, ali ubiju onog jednog sto je ostao i zauzeli su kucu.
Ja ne znam sta je tu neshvatljivo jer sve vrijeme od Soledara do danas se govori o valovima mesa koje jednostavno ne mozes zadrzati.
I onda mi neko kaze da je tu 1:1.
Jasta je.
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#150828 Re: Ukrajina
Gore postaje vrelo.Mogao bi pasti Kupljansk.Mora se nesto uraditi.Mozda bude kasno za dva mjeseca i tom najavljenom ofanzivom.Mozda, al ako planiraju vracanje juga i eventualno krima, jebga negdje se mora zrtvovati.Ukrajina je u rujnu oslobodila važan grad. Sad evakuira ljude iz njega, Rusi su blizu
PREOSTALI stanovnici Kupjanska svakodnevno čuju približavanje zvuka artiljerije i Rusa.
- agent_zero
#150829 Re: Ukrajina
Samo je jedan kepec - onaj u Kremlju.Avetinho wrote: ↑14/03/2023 07:53 Posto vidim da se na ovoj temi nadimak "Kepec" trosi zavisno od toga kojoj religijskoj skupini pripada ucesnik diskusije, molio bih da se prije ili poslije nadimka koristi i licno ime, npr. Vladimir zvani "Kepec " ili Volodimir zvani "Kepec", tako da mi sto jedemo kokice znamo o kome se radi.
- agent_zero
#150830 Re: Ukrajina
Jedna mala digresija, Hakija je '63će godište, a ne '71vo. 29 godina imao kad je poginuo.Grean wrote: ↑14/03/2023 07:53O ovom sam govorio kad su se trosili na Severnodonjecu, svi mi iz naseg rata znamo da su najbolji nezamjenjivi, njih ne stvara obuka, takvi se radjaju.Čitalac wrote: ↑14/03/2023 01:19 Popriličan pesimizam na stranicama Washington Posta...https://www.washingtonpost.com/world/20 ... ukubV6O2-gSpoilerShow
Ne radja se Hakija Mrso svaki dan, rodjen 71' tada kad je uzeo kotu 850 (namjerno pisem u jednini jer po iskazima ucesnika najzasluzniji) 22-godisnji momak.
- pici
#150831 Re: Ukrajina
Moguca je to i navlakusa.Nije nemoguce da krenu ko na Hersonu a onda udare tamo gdje ce ici sve do granice.Ukrajina prebacuje trupe i zrakoplove u Zaporižju, ofenzivu planira za travanj?
Ukrajinske vlasti započele su prebacivanje vojnog zrakoplovstva u smjeru Zaporižje, ustvrdio je za RIA Novosti Vladimir Rogov, šef pokreta ‘Mi smo zajedno s Rusijom‘ i član ruske uprave u okupiranom dijelu ukrajinske regije.
Prema njegovim riječima, riječ je o sovjetskim lovcima i helikopterima koje su u Ukrajinu prebacile države članice nekadašnjeg Varšavskog pakta, s svojedobno su ih iz Afganistana iznijeli Amerikanci.
Tvrdi da se u regiji Zaporižja od sredine veljače uočava kopanje utvrda i raspoređivanje ukrajinskih trupa. Sada već ima 40.000 vojnika. Kako je objasnio Rogov, Kijev želi izaći na Aovsko more i presjeći ruski kopneni koridor prema Krimu.
Rogov je ustvrdio da bi ofenziva Oružanih snaga Ukrajine mogla započeti kada drveće prolista, odnono u ožujku ili travnju, ali regija je spremna odbiti napad.
Last edited by pici on 14/03/2023 09:16, edited 1 time in total.
-
zigzag
#150832 Re: Ukrajina
I to je jedino što se imalo,život.agent_zero wrote: ↑14/03/2023 09:04Jedna mala digresija, Hakija je '63će godište, a ne '71vo. 29 godina imao kad je poginuo.Grean wrote: ↑14/03/2023 07:53
O ovom sam govorio kad su se trosili na Severnodonjecu, svi mi iz naseg rata znamo da su najbolji nezamjenjivi, njih ne stvara obuka, takvi se radjaju.
Ne radja se Hakija Mrso svaki dan, rodjen 71' tada kad je uzeo kotu 850 (namjerno pisem u jednini jer po iskazima ucesnika najzasluzniji) 22-godisnji momak.
Ovi mogu kako hoće, hoće li se čvrsto braniti u jednom mjestu. Hoće li se povući. Hoće li iz daljine gađati modernim oružjem, hoće li sačekati nekakvu opremu pa onda napadati.
- agent_zero
#150833 Re: Ukrajina
E sad, kako gore postaje vrelo ako rusija kuburi sa municijom, tehnikom... Nešto ne štima.pici wrote: ↑14/03/2023 09:00Gore postaje vrelo.Mogao bi pasti Kupljansk.Mora se nesto uraditi.Mozda bude kasno za dva mjeseca i tom najavljenom ofanzivom.Mozda, al ako planiraju vracanje juga i eventualno krima, jebga negdje se mora zrtvovati.Ukrajina je u rujnu oslobodila važan grad. Sad evakuira ljude iz njega, Rusi su blizu
PREOSTALI stanovnici Kupjanska svakodnevno čuju približavanje zvuka artiljerije i Rusa.
-
Romanija
#150834 Re: Ukrajina
To jest' na Bahmutu, ceoni front istocno od grada, ali Soledar su im uzeli bukvalno u 72 sata i onda prosirili radijus tog sjevernog dijela fronta. Tu se Ukr. front raspao i tu su vjerovatno imali najvece gubitke, kako pri padu fronta vjerovatno jos vise u pokusaju stabilizacije. Ja sam ubjedjen da Ukrajinci nisu imali ni izblizu toliko snaga na Bahmutu pred novu godinu i zato im jue W. uradio sta je uradio. Trebalo im je dobra dva mjeseca da skontaju novu rusku taktiku. Sreca u nesreci je da manje vojnika znaci i manje gubitaka, plus sto Rusi uz sve ove mobilizacije nemaju neke ofanzivne sposobnosti. Ovo ide ka stepskoj varijanti Iracko-Iranskog rata, Ukrajinci trebaju ogromne efektive u oruzju, kako kvalitetu tako i kolicini, i novom utreniranom ljudstvu za neki dramaticni preokret, ali ja to ne vidim u trenutacnim okolnostima. Nije samo da NATO clanice nemaju apetit u konacnici za nesto tako, naprosto nemaju te kolicine oruzja.drug_profi wrote: ↑13/03/2023 23:06 Ukrajinci npr brane kucu sa 4 covjeka, Ide 8 vagnerovaca, izginu ali ubiju jednog ukrajinca. Ide novih osam, pogine ih svih 8 ali ubiju dvojicu. Ide novih osam pogine ih 4, ali ubiju onog jednog sto je ostao i zauzeli su kucu.
Ja ne znam sta je tu neshvatljivo jer sve vrijeme od Soledara do danas se govori o valovima mesa koje jednostavno ne mozes zadrzati.
I onda mi neko kaze da je tu 1:1.
Jasta je.
- agent_zero
- pici
#150836 Re: Ukrajina
Imaju prioriteti.Frontovi koji nisu aktivirani, njima smanje sljedovanje i sve ide na vreli front.Rusi da imaju municije i tehnike ko na pocetku, sjargali bi se niz rijeku Oskil i uzeli Liman, al nemaju.Ovo su sve ofanzive lokalnog karaktera od par brigada i bataljona.To se uzme kilometar-dva pa stane.agent_zero wrote: ↑14/03/2023 09:17E sad, kako gore postaje vrelo ako rusija kuburi sa municijom, tehnikom... Nešto ne štima.
- Sanjarko
#150837 Re: Ukrajina
Nedavno mislim Ahatovic ili Prlenda kazu da mogu Rusi ratovat jos oko 2 godine u Ukrajini. Ne znam sta tacno spomenuse u tom kontekstu, nisam nazalost ni razumio najbolje, a ni pazljivo slusao. Ako je to istina, jb-no je Ukrajincima i jos vise mi ih je zao.agent_zero wrote: ↑14/03/2023 09:23 Nema ništa od mirnog rješenja:
https://www.klix.ba/vijesti/svijet/iz-k ... /230314017
-
Mrvice_ba
#150838 Re: Ukrajina
Orci se raspadaju, a konstantno oni namecu tempo i mjesto radnje.
Debelo ne stima, sad lagano sa bahmuta na kupijansk.
Debelo ne stima, sad lagano sa bahmuta na kupijansk.
-
Bossona
#150839 Re: Ukrajina
Umjesto dočeka sa cvijećem, okupatori gnoje ukrajinsku zemlju!
Brutalno 18+
Brutalno 18+
Last edited by Bossona on 14/03/2023 09:43, edited 1 time in total.
- Sanjarko
- japin_mutapi
- Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
- trambusek88
- drndalo
#150843 Re: Ukrajina
Ovi su opcinjeni svojim "gebelsovstinama"...
-
BiBi911
#150844 Re: Ukrajina
Decki imate li vijesti kako se ponasa u borbi skynex I skyranger.
Postavili su blizu Kiev-a, Gepardi su premjesteni na jug.
Postavili su blizu Kiev-a, Gepardi su premjesteni na jug.
- japin_mutapi
- Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#150845 Re: Ukrajina
evo za sumira jedan graficni spojler za dobar dan u banovicima
mada vjerujem da je vec vidio
mada vjerujem da je vec vidio
Spoiler
Show
- madner
#150847 Re: Ukrajina
To nije kraj rata, sto se tice proljetne ofanzive, ona je dosta brzo zaustavljena i UN je presao u kontranapad. Inace zanimljivo je da su ti primjeri snage koje imaju manjak teskog oruzja i nakon pocetnog uspjeha rezerve i tesko oruzje protivnika dovode do zaustavljanja i vecih gubitaka.
Tesko je reci koje su gubitke imali Kinezi, recimo za Imjin je broj koji se najcesce koristi 10000, ali to je cista procjena. Ima tu kulturnog faktora, ne mozemo mi Englezi izgubiti od Kineza, ali ako vec jesmo onda su njihovi gubici sigurno bili ogromni.
Kod Basre nije bilo 1:5, bar ako govorimo o 1987, dok su Iranci na pocetku napredovali gubici su bili vrlo izjednaceni da bi nakon Iracke kontre i dovodjenja rezervi gubici postali puno veci za Irance.
- drndalo
#150849 Re: Ukrajina
Nes' ga majci kopati smirom...
- madner
#150850 Re: Ukrajina
Kepec nije pripremio Ukrainu za rat, bez obzira na izgovore nakon pocetka istog. Investirajte mirno rata nece biti, manjak mobilizacije itd... je sve do njega.drndalo wrote: ↑14/03/2023 07:37Necu dugo, ne mogu srat kao ti.madner wrote: ↑13/03/2023 19:47
Puding nema veze sa amnozitetom prema kepecu.
Kepec, sto se mene tice, se u prvom planu inscenira i skuplja poene za domacu scenu. Vise je prethodnik uradio za spremanje vojske od njega, to sto su ih morali zaustaviti kod Kieva i Nikolajeva su njegove greske i da je Rusija bila 30% spremnija, mi bi sada se ganjali oko Banja Luke ili Doboja.
Ovo sad sto radi sa Bakmutom je meni van svake pameti, skuplja opet poene tako sto zavaljuje svoje ljude. Nema vojne logike, bio ili ne bio uspjesan kontranapad, ovdje pravi minus. Mozda na drugim mjestima prave dovoljno pluseva da ne bude bitno, ali opet se oslanja na Rusku slabost.
Pitas li se sto mu treba municija?
Kepec? Samo je jedan ovdje (mentalni) kepec... Kao sto vec rekoh.
Zelenski? Ja ne vidim to skupljanje poena za sljedece izbore, da nije on bio na celu kad je puklo, puno bi gore prosli. Mozda i totalno. On je odigrao ulogu zivota i bio podstrek svima “idemo”, “mozemo”. Ko je rekao da je on sta uradio za vojsku? Koliko je bio Predsjednik ? 8 godina, pa da moze nesto pokrenuti i dovrsiti? On kriv za odbranu Kijeva? Komanda slijepo slusa njega? Pricas gluposti. Greska odbrane Kijeva? Jasta bi opstali da je Kijev osvojen... To more kod tvog Kuomintanga...
To sto mi nesto ne znamo ne znaci da nema smisla. Takodjer je moguce da su usrali pa sada rade kontrolu stete koliko je moguce, ali i to necemo uskoro znati u detalje.
Za sta bi im mogla trebati municija...? Hmmm ..... U ratu sa (neprodanim) CCCP zalihama...? Mizda da brane zemlju, ljude i drustvo od agresora? Ako sta preostane mozda da vrate i neke dijelove okupirane od Rusa...
Pad Khersona je do njega, Melitopel je do njega, to sto su Rusi dosli do Kieva je do njega.
Tacno je da bio moralni stub na pocetku, ono snimanje da nisu pobjegli i ostalo je sigurno bio plus. Ne apsolvira od minusa i ovog politikanstva tokom rata.
Zasto Ukraina nije imala rezerve municije, to je pitanje. Prije 4 mjeseca su poceli proizvodnju 122mm i 152mm, to je moglo puno ranije.
Sto se tice Zelenskog, njegove mjere su smanjile borbenu gotovost UAF, dok je kod prethodnika ista rasla.
Sto je u skladu izbornog programa, kepec je imao drugi plan od rata.