"Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Sonron

#2151 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Sonron »

Hakiz wrote: 13/03/2023 17:35 Gleda li neko u firmi koliko HR napravi štete kada otjera budućeg dobrog radnika?

Snose li iz HR posljedice za to?
To niko ne gleda ni ti diže glas ako dobar radnik napusti ili dobije otkaz. Human resources i menadžment, to su ljudi koji žive u svom svijetu i svu krivnju što se loše desi u firmi prebacuju na običnog radnika, čast izuzecima koji naravno postoje ali moje iskustvo nije tako bilo gdje je firma ima 50000 zaposlenih. Ako je nego dogurao sa pozicije običnog radnika do HR/menadžera to su ljudi koji imaju razumijevanja i zna kako je raditi i su osjeća se sa radnicima, a ovi što su završili fakultete/mastere a pogotovo sa zanimanjem ne vezanim za HR/ menadžment to su najgori ljudi za firmu. Oni nemaju dodira sa realnošću na radnom mjestu. Ako se bilo kakva greška uradi, primi loš komentar od mušterije, došlo do sukoba između radnika.... itd HR/menadžment svi, ama svu krivnju baca na radnika i to se poziva radnik u HR na razgovor, to se vrši istraga, na tebe se vrši pritisak da priznaš stvari i ako nisi kriv ili da izvuku iz tebe što više informacija i na osnovu toga sa njihovog izvrnutog pogleda da donesu odluku ša će dalje. To nije problem samo u BiH, to je problem u čitavom svijetu i u svakoj većoj kompaniji. Dobar radnik će otići sam iz firme kad vidi koliko je sati u toj firmi i sa kim ima posla, a naravno neće dati na sebe a HR mrze takve ljude.
zrakomlat

#2152 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by zrakomlat »

Dope_Man wrote: 13/03/2023 13:11
Lajavikrelac wrote: 12/03/2023 20:58 Druga stvar, kao što @zippoo87 veli, svuda se sada guraju HR struĆnjaci koji su mahom neke klinke od 24-25 godina (ili mlađe) i one vrše neku procjenu i selekcije :-) De neka mi neko objasni šta taze diplomiran psiholog ili sociolog može da "procijeni"? Blage veze nema niočemu, kao što sam i ja u tim godinama bio žešća tabula raza...da sam ja tad koga starijeg i iskusnijeg "procjenjivao" dobio bi iza ušiju i bio poslat po kafu... :roll:
Zbog ovog me stid reci da sam zavrsio psihologiju (svakako radim u polju koje nema veze sa faksom i tako cu do kraja). 90% trebica s faksa otislo u neke recruitere, a sada su vec odavno i HRovci. Realno, ono samo nema pojma po izlasku s faksa kako se prijaviti za posao, a upada na neki gdje kao procjenuje koliko si dobar kandidat za pociju koju uopste ne razumije.
Ja na Linkedinu napravio profil, lajkao neke stvari što me zanimaju i nakon par dana dodale me u konekcije neke mlađe djevojke, te recruiterke ili hr, šta li već. Vjerovatno im je prvo radno iskustvo upravo to iako o samom poslu nema pojma.

Jedna od njih mi je nudila razgovor za posao u firmi iz sektora u kojem već radim ali u drugom gradu iako u tekstu oglasa piše da kandidat treba biti iz mjesta za koje traže radnika :D
zippoo87

#2153 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by zippoo87 »

Hakiz wrote: 13/03/2023 17:35 Gleda li neko u firmi koliko HR napravi štete kada otjera budućeg dobrog radnika?

To je jako dobro pitanje ali izgleda da su ti odjeli nedodirljivi,posebno u firmama sa vecim broje zaposlenih.
A kod ovih manjih firmi,HR su supruga gazde,rodjak,direktor (blizi rodjak) ili sam gazda i eventualno mozda jos jedna osoba iz uprave ili proizvodnje.
Tako da je to ono...ako se ne svidis nekome od njih,nemas prolaza taman da si sam Nikola Tesla.I kome oni da polazu racune...kada je to njihovo.

Ali kod ovih vecih firmi,gdje ima puno zaposlenih bi definitivno trebalo uvesti neki nacin kontrole i HRa...jer garantujem da otjeraju vise dobrih radnika nego li ih zaposle.Evo kod svih su iskustva manje vise slicna i niko nije zadovoljan sa HRom.
Mene najvise nervira,sto mi postavljaju neka nebitna pitanja,na koja vec postoje odgovori u CVu ili kada idu previse u privatnost.Jako rijetko ,da ne kazem nikako da me ko upita nesto konkretnije za poziciju na koju konkurisem i ono sto je najgore,oni svemu pristupaju sablonski...kod njih nema da ocijene ako neko trazi recimo platu 200 KM vise,da vide mozda ovom dati sansu,djeluje samouvjeren,zasto ga ne probati 1-2 mjeseca ,nego je kod njih sve iskljucivo.Dakle plata je fiskna,radni dani (u 90% firmi jedan dan je slobodan samo) fiksni,sve je fiksno i odgovor im je "toliko mi nudimo".
Bas se vidi da ih boli K koga ce naci i zaposliti,bitno je samo da to ispadne iz saka i da se rijese .
DebelinJoe

#2154 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by DebelinJoe »

Jednostavno ih nije briga. Ljude tretiraju kao repromaterijal, u rangu papira za printere.
Hakiz

#2155 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Hakiz »

Kod nas meni izgleda ovako:

HR kako se čini ima samo jednu funkciju, umjesto gazda direktno da dogovara s kandidatom, ima HR da gazda ne troši vrijeme. Postoji samo proforme.

Zbog toga ljudi u HR, sve i da su dobri u svom poslu, i ne mogu davati ponude za koje sami procijene da se isplate firmi. Ne mogu ponuditi 200 KM nekome ko bi bio dobar radnik ako je gazda rekao da je plata tolika i kapak. Ne može neko iz HR reći gazdi, daj mu 200 KM više, isplatit će ti se, kamoli da sam to odluči. Prije će gazda ukinuti HR nego da to dozvoli

A pogotovo neće HR smjeri reagovati ako gazdin mali koji je tu neki šefić uhvati neku radnicu iz svog tima za sise.

Sve je to samo imitiranje "normalnog svijeta", forma bez suštine. Što bi naš narod rekao, vidjela žaba da konje potkivaju, pa i ona hoće.
detroit-mercy

#2156 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by detroit-mercy »

Odvadite malo, ispade sad HR bas kriv za sve. Ja suradjujem dosta sa HRom i nisu oni ni tako losi koliko se prica. Plus, razgovore za poasao, bar ovdje ne vodi HR, HR samo kanalise proces. Razgovori se obavaljaju sa menadzerima sa kojima/za koje ce ta osoba raditi i ako menadzer kaze yes, HR je tu da uradi pravno/legalni dio posla.
Hakiz

#2157 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Hakiz »

DebelinJoe wrote: 13/03/2023 18:55

Jednostavno ih nije briga. Ljude tretiraju kao repromaterijal, u rangu papira za printere.
Jasno mi je to. Mislio sam na ovo:

Dođe kandidat u tvoju firmu, HR ga svojim ponašanjem na intervjuima otjera. Kasnije se ispostavi da je taj kandidat dobio posao kod konkurenta i uradio sjajne stvari, konkurent popravio poslovanje zbog njega, uzeo ti dio tržišta.

Kazniš li one iz HR zbog toga? Može li se to izmjeriti, provjerava li se i ima li posljedica po HR? Ili je HR nedodirljiv?
detroit-mercy

#2158 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by detroit-mercy »

Hakiz wrote: 13/03/2023 19:08
DebelinJoe wrote: 13/03/2023 18:55

Dođe kandidat u tvoju firmu, HR ga svojim ponašanjem na intervjuima otjera. Kasnije se ispostavi da je taj kandidat dobio posao kod konkurenta i uradio sjajne stvari, konkurent popravio poslovanje zbog njega, uzeo ti dio tržišta.

Kazniš li one iz HR zbog toga? Može li se to izmjeriti, provjerava li se i ima li posljedica po HR? Ili je HR nedodirljiv?
Ne razumijem, o kakvom se to ponasanju HR prica. To tuku na interview-ma, HR je samo tu da kanalise proces, jel mislis da ce HR ispitivati nekog inzinjera sta i koliko zna i koliko se razumije u neki proces. Kako je HR mogao mene ispitivati o mom znanju nekog sistema kada oni nikad ama bas nikad ne dolaze u susret sa tim sistemima ili procesima, uglavnom nasuprot tebe sjede ljudi za koje ces raditi i sa kojim ces raditi i koji se razumiju u ono sto ces raditi.
Posao HR je da iz pula kandidata pozove odredjene ljude na onsnovu onoga sto je u njihovom CV, sve nakon toga je vise stvar onih koji su uputili zahtjev HRu, i HR je tu da finalizira proces sa ponudama i detaljima ugovora.
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#2159 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Domaci izdajnik »

detroit-mercy wrote: 13/03/2023 19:05 Odvadite malo, ispade sad HR bas kriv za sve. Ja suradjujem dosta sa HRom i nisu oni ni tako losi koliko se prica. Plus, razgovore za poasao, bar ovdje ne vodi HR, HR samo kanalise proces. Razgovori se obavaljaju sa menadzerima sa kojima/za koje ce ta osoba raditi i ako menadzer kaze yes, HR je tu da uradi pravno/legalni dio posla.
Mda u tvojoj ČemeriKi. U Bosni su čuli da se tako nešto tamo radi, ne znaju tačno šta, ali neka se ima...U Bosni je to sektor za uhljebljavanje kumi, ćera, rodbine, švalerki itd.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#2160 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by _BataZiv_0809 »

Jesus fucking Christ :-)
Hakiz

#2161 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Hakiz »

detroit-mercy wrote: 13/03/2023 19:18

Ne razumijem, o kakvom se to ponasanju HR prica. To tuku na interview-ma, HR je samo tu da kanalise proces, jel mislis da ce HR ispitivati nekog inzinjera sta i koliko zna i koliko se razumije u neki proces. Kako je HR mogao mene ispitivati o mom znanju nekog sistema kada oni nikad ama bas nikad ne dolaze u susret sa tim sistemima ili procesima, uglavnom nasuprot tebe sjede ljudi za koje ces raditi i sa kojim ces raditi i koji se razumiju u ono sto ces raditi.
Posao HR je da iz pula kandidata pozove odredjene ljude na onsnovu onoga sto je u njihovom CV, sve nakon toga je vise stvar onih koji su uputili zahtjev HRu, i HR je tu da finalizira proces sa ponudama i detaljima ugovora.
Ponašanju da gleda kandidata na prvom intervjuu i ne pozove ga na drugi. Jer je ovaj previše gledao u pod, pravio face, znojio se i ko zna šta već.

Dođe super žena i pitaju je je li udana, misli li rađati u sljedeće 2 godine itd ili muškarca pitaju misli li uzimati porodiljski. Postave pitanja koja su išaret. Koja već nervozne kandidate dodatnl intimidiraju. Takvo ponašanje.

I Amerika i kakav je HR tamo nije relevantna informacija za nas i naše uslove.
Last edited by Hakiz on 13/03/2023 19:36, edited 1 time in total.
Bloo
Globalna šefica

#2162 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Bloo »

Ocito razliciti sistemi. U BiH su HR (vecinom) mentalno i razno potkapacitirani ublehari koji su svrhu HR-a shvatili da su mali bogovi koji odlucuju o karijeri/pocetku iste.
Nekad ne stignes do intervjua gdje mozes da razgovaras o "tehnickim stvarima" vec moras prvo da prezivis telefonsku procjenu ili Skype, pa onda nakon toga ide psiholosko testiranje...
A ako vec radis a HR dosao u fokus na nivou grupe...e tek ta veselja...

Mrzim ih iz dubine duse. :D I njihove jebene plakate i mailove i team buildinge ....
zippoo87

#2163 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by zippoo87 »

Ma ti HRovi (k-ci,palci) sada imaju i u firmama gdje si hamal i gdje ne treba nikakva psiholoska procjena.
Prije 2 godine,odem ja na razgovor u firmu koja proizvodi ploce od drveta,i razne druge stvri od drveta i trazili prodavca u svom drvnom centru.
Prijavio se ja i dosao na razgovor...u kancelariji me doceka njih 7...direktor,neki iz proizvodnje,zena od mog rodjaka i jos par njih,pojma nemam ko su ni sta su .
I hajde ispituju ,tamo ovamo...odgovaram im ali je plata bila vrhunska...2,5 KM satnica...izadje izmedju 700-800 KM.
I kazem ja otvoreno da je to mala plata i pitam moze li se kasnije kako povecati,kaze moze max ici na 2.80 KM satnica :lol: :lol:

I naravno da nisam prihvatio...
A od njih 7 ,samo me jedan pitao par nekih opstih pitanja,njih ostalih 6 blejilo samo.
I koji ce oni K tu uopste ?Mogao me direktor pozvati u kancelariju na razgovor i ako se mozemo dogovoriti,dogovorimo,ako ne mozemo,traze dalje.

Evo ta firma trazi radnike haman pa svakodnevno...vjerujem da je plata jos uvijek max 800-900 KM (sa TO i prevoz)
Officer Crabtree

#2164 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Officer Crabtree »

300 sati, ma da...
nekome

#2165 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by nekome »

HR je tu da:

1. ugovori sa vama sto bolje uslove za firmu
2. razvodni sa vama svaki problem na poslu po uslovima najboljim za firmu
3. sprijeci bilo kakvu vrstu potencijalne tuzbe protiv firme
4. napravi radnu atmosferu tako da uposlenik za isti novac vise radi za firmu
5. radi tehnicke stvari zaposlenja (bilo ugovaranje razgovora ili razgovore) i prijava/odjava radnika
zippoo87

#2166 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by zippoo87 »

Officer Crabtree wrote: 13/03/2023 21:13 300 sati, ma da...
Nije zivot jedna firma/kancelarija ...
Ima zivota i van misije rupe...barem da vidis kakav je svijet koji te okruzuje.

Ovaj lik kao da je na Marsu zaposlen,njemu je sve cudno ... :-)
Officer Crabtree

#2167 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

zippoo87 wrote: 13/03/2023 21:21
Officer Crabtree wrote: 13/03/2023 21:13 300 sati, ma da...

Pa koliko radnih sati mjesečno sa tom satnicom i tom platom?
zippoo87

#2168 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by zippoo87 »

Officer Crabtree wrote: 13/03/2023 21:23

9 sati je bio radni dan a radi se 6 dana.Tako su mi rekli.
Pa rekao sam ,plata je izmedju 700 i 800 bila...ne znam sada u marku ali nije preko 800 bila sigurno
Officer Crabtree

#2169 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

zippoo87 wrote: 13/03/2023 21:24

Pa rekao sam ,plata je izmedju 700 i 800 bila...ne znam sada u marku ali nije preko 800 bila sigurno
Vjerujem da plata nije preko, jer je to prije 2 godine bila plata trgovca, al satnica nije ta. Pozdrav iz mišije rupe.
melac

#2170 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by melac »

Ja dok sam zivio jos u BiH sam radio 250-300 sati za placu od 1100 KM. I to na ruke sve, neki minimalac bio prijavljen.

Isto tako poslije radio u drugoj firmi gdje sam bio prijavljen na puni iznos i placa je bila za moj porez 1 480 KM, ali sam radio min 250 sati mjesecno, a bilo je perioda i preko 350 pa i do 400 sati mjesecno, ovisi kakvi su projekti bili akutalni. Ali poslije projekta se nije odmaralo vec samo nastavi dalje malo sporijim tempom. Ne mogu reci da je i sada tako, jer ne zivim i ne radim u BiH vec 4 godine.
Officer Crabtree

#2171 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Opet nije 2,5KM
Maja The Bee

#2172 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Maja The Bee »

Bloo wrote: 13/03/2023 19:36
Ocito razliciti sistemi. U BiH su HR (vecinom) mentalno i razno potkapacitirani ublehari koji su svrhu HR-a shvatili da su mali bogovi koji odlucuju o karijeri/pocetku iste.
Nekad ne stignes do intervjua gdje mozes da razgovaras o "tehnickim stvarima" vec moras prvo da prezivis telefonsku procjenu ili Skype, pa onda nakon toga ide psiholosko testiranje...
A ako vec radis a HR dosao u fokus na nivou grupe...e tek ta veselja...

Mrzim ih iz dubine duse. :D I njihove jebene plakate i mailove i team buildinge ....
Svugdje su oni isti, ne samo u BiH.
Maja The Bee

#2173 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Maja The Bee »

Officer Crabtree wrote: 13/03/2023 21:29 Opet nije 2,5KM
Nije 2,50 nego 3 KM :)

400 sati po 3 KM je 1200 KM, dodaš topli obrok i to ti je to.
zippoo87

#2174 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by zippoo87 »

Officer Crabtree wrote: 13/03/2023 21:27
zippoo87 wrote: 13/03/2023 21:24
Vjerujem da plata nije preko, jer je to prije 2 godine bila plata trgovca, al satnica nije ta. Pozdrav iz mišije rupe.
Pa koja je satnica ako nije ta ...hajde izracunaj mi ? Jesi li racunao TO misu ?
Officer Crabtree

#2175 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Maja The Bee wrote: 13/03/2023 21:32
Officer Crabtree wrote: 13/03/2023 21:29 Opet nije 2,5KM
Nije 2,50 nego 3 KM :)

400 sati po 3 KM je 1200 KM, dodaš topli obrok i to ti je to.
Vidi on je napisao da mu je ponuđeno 2,5KM, a moglo bi ići na 2,8.

Izračunaj 9 sati dnevno pa vidi kolika je plata.

Nije ta satnica sigurno.

Plus nije 9 sati radni dan, 9 sati se radi, 8 sati je uračunato imaju sat dnevnu pauzu koja ne ulazi u sate rada.

Na stranu to mala je plata kako god gledaš, al on kaže da mu je ponuđena satnica a ne plata, 2,5KM pa onda 2,8KM...

Nema šanse da mu je neko to ponudio prije 2 godine al hajde da ne zovem čovjeka lažovom, mada on mene vrijeđa.

Mogao mu je ponuditi platu 800KM, al satnicu 2,5KM nikako.
Post Reply