Ostavinska i ugovor o poklonu

Pravna pitanja, dileme, problemi... Razmijenite svoja iskustva.

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
mrph blablabla

#1 Ostavinska i ugovor o poklonu

Post by mrph blablabla »

Majka mi je poklonila dio imovine ugovorom o poklonu. Sada treba da bude ostavinska rasprava. Da li ostavinska ide bez te imovine,da li se moze ostavinska prolongirati ili nezavrsiti ili poslati na sud ako moja sestra kaze da postoji ugovor o poklonu. Na koji nacin moze pobiti ugovor?
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#2 Re: Ostavinska i ugovor o poklonu

Post by Truba »

mislim da je ostavinska za svu masu imovine
samo se pokaže ugovor o poklonu za taj dio
ostali mogu da se slože ili ne

uglavnom mislim da je tako nisam pravnik ali imam nekoliko procesa u vezi s nasljeđem pa pratim
mrph blablabla

#3 Re: Ostavinska i ugovor o poklonu

Post by mrph blablabla »

Truba wrote: 12/03/2023 20:23 mislim da je ostavinska za svu masu imovine

uglavnom mislim da je tako nisam pravnik ali imam nekoliko procesa u vezi s nasljeđem pa pratim
Hm. Predao sam sve zk izvadke koji su na mami. Mislio sam da ne treba taj dio koji je preveden na mene.
bordo gandalf
Grijem se na: Gree Hansol 12

#4 Re: Ostavinska i ugovor o poklonu

Post by bordo gandalf »

mrph blablabla wrote: 12/03/2023 20:16 Majka mi je poklonila dio imovine ugovorom o poklonu. Sada treba da bude ostavinska rasprava. Da li ostavinska ide bez te imovine,da li se moze ostavinska prolongirati ili nezavrsiti ili poslati na sud ako moja sestra kaze da postoji ugovor o poklonu. Na koji nacin moze pobiti ugovor?
Jesi li dostavio taj ugovor notaru?
Hakiz

#5 Re: Ostavinska i ugovor o poklonu

Post by Hakiz »

....
Last edited by Hakiz on 12/03/2023 20:51, edited 3 times in total.
NediM17

#6 Re: Ostavinska i ugovor o poklonu

Post by NediM17 »

mrph blablabla wrote: 12/03/2023 20:24
Truba wrote: 12/03/2023 20:23 mislim da je ostavinska za svu masu imovine

Hm. Predao sam sve zk izvadke koji su na mami. Mislio sam da ne treba taj dio koji je preveden na mene.
Pa ako je prevedeno na tebe i upisano u ZK nema sta, to je tvoje.
mrph blablabla

#7 Re: Ostavinska i ugovor o poklonu

Post by mrph blablabla »

bordo gandalf wrote: 12/03/2023 20:28
mrph blablabla wrote: 12/03/2023 20:16 Majka mi je poklonila dio imovine ugovorom o poklonu. Sada treba da bude ostavinska rasprava. Da li ostavinska ide bez te imovine,da li se moze ostavinska prolongirati ili nezavrsiti ili poslati na sud ako moja sestra kaze da postoji ugovor o poklonu. Na koji nacin moze pobiti ugovor?
Ne. Prevedeno je na mene jos za zivota. I sestra je dobila svoj dio ali eto sad nesto zateze ili prijeti da ce zatezati,ne znam. Da li ce ici ostavinska i da li ce se zavrsiti?
Hakiz

#8 Re: Ostavinska i ugovor o poklonu

Post by Hakiz »

mrph blablabla wrote: 12/03/2023 21:03
bordo gandalf wrote: 12/03/2023 20:28

Ne. Prevedeno je na mene jos za zivota. I sestra je dobila svoj dio ali eto sad nesto zateze ili prijeti da ce zatezati,ne znam. Da li ce ici ostavinska i da li ce se zavrsiti?
Ako u ZK izvatku za tu imovinu piše tvoje ime, 1/1, ti si vlasnik i ne može sestra ništa zatezati. Ako si ti vlasnik, ta imovina nije predmet ostavinske rasprave, nije više mamina, tvoja je.

Ako nisi vlasnik, nije u ZK ta imovina na tvoje ime, onda ta imovina ide u ostavinsku masu. Treba biti prijavljena kod notara koji vodi ostavinsku. Ugovor koji je mama potpisala trebao je biti ovjeren kod nekog notara tada kada je potpisan da bi bio pravovaljan. Odnesi ga (ovjerenu kopiju ili original da ga iskopiraju) notaru koji vodi ostavinsku.

Ako ta imovina nije prijavljena, dodaj je u masu prije završetka ostavinske. Ako se ostavinska završi bez te imovine, pa se vodi samo za tu imovinu, može se desiti da se ponovi ostavinska za svu imovinu, onu koja je već riješena. To znači duplo plaćanje notarske nagrade za već urađenu stvar.

Ali, to samo ako u ZK izvatku ne piše da si vlasnik imovine iz ugovora kojim ti je mama poklonila.

Uostalom, provjeri sa notarom ili advokatom.
Last edited by Hakiz on 12/03/2023 21:33, edited 1 time in total.
banjaluka078

#9 Re: Ostavinska i ugovor o poklonu

Post by banjaluka078 »

Ako je provedeno i ako si ti na ZK, nema se šta za tu konkretnu imovinu dostavljati notaru. Bar takva je situacija bila kod nas nedavno kad je bila ostavina za člana porodice, ono što je riješeno poklonom i prešlo na jednu osobu, nije bilo predmet diobe.
mrph blablabla

#10 Re: Ostavinska i ugovor o poklonu

Post by mrph blablabla »

banjaluka078 wrote: 12/03/2023 21:31
Ako je provedeno i ako si ti na ZK, nema se šta za tu konkretnu imovinu dostavljati notaru. Bar takva je situacija bila kod nas nedavno kad je bila ostavina za člana porodice, ono što je riješeno poklonom i prešlo na jednu osobu, nije bilo predmet diobe.
Ok. Hvala za info. Sve je ovjereno,potpisano kod notara,u poreznoj i provedeno u ZK. 1/1 na meni.
banjaluka078

#11 Re: Ostavinska i ugovor o poklonu

Post by banjaluka078 »

mrph blablabla wrote: 12/03/2023 21:38
Ok. Hvala za info. Sve je ovjereno,potpisano kod notara,u poreznoj i provedeno u ZK. 1/1 na meni.
Nema na čemu. Notaru se dostavlja dokaz samo za ono na čemu je bilo ime tvoje majke, ZK na njeno ime za stan/kuću/zemlju ili štednu knjižicu/bankovnu karticu, hartije od vrijednosti, saobraćajna/vlasnički list za vozilo...
Mi smo morali dostaviti iz PIO potvrdu o (ne)isplaćenim penzijama, možda tako nešto, ako je bila penzionerka, ali, u principu, trebalo bi da vam notar da spisak potrebne dokumentacije.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#12 Re: Ostavinska i ugovor o poklonu

Post by Truba »

Jaro ako je 1 kroz 1 tvoje
To je isto kao da svoje auto pitas oce li ici na ostavinsku
To je tvoje

Ja sam mislio imas ugovor o poklonu samo a nije prevedeno u zk
Post Reply