Ukrajina

laserShow
Grijem se na: nacionalizam

#150501 Re: Ukrajina

Post by laserShow »

qlface wrote: 12/03/2023 13:07 Kako očekivan odgovor amidžine suze u svom balonu.
ameri mogu biti teroristi, agresori, ma mogu nam jebat svima sve po spisku, ali u ovom trenutku su PROTIV ZLA. Tako da ti je odgovor jasan, na ovoj temi, ali i na svakoj ostaloj na kojoj kao imas nesto protiv zle amerike.

O ćemerici mozemo pricati kad se zavrsi ova agresija. DO tada, ameri su mesija (dok ne odluce drugacije). Ne moras nam otvarati toliko oci :)
ablemarin

#150502 Re: Ukrajina

Post by ablemarin »

qlface wrote: 12/03/2023 12:16 Nećkanje Njemačke oko pomoći je 100% zbog uništenja Sjevernog Toka, to je ono što sam ja pisao ovdje da će izazvati probleme u povjerenju ali sam nazivan proruskim guslarom jer sam se usudio da kritikujem "amidžu".

https://www.nytimes.com/2023/03/03/worl ... e-war.html

Cijela priča se počela pričati odmah nakon posjete Sholza Washingtonu, za koju u tekstu možemo vidjeti da je bila prilično hladna, bez nekih ceremonija i medijske pratnje, što govori o ozbiljnosti. Mediji su odmah nakon toga skoro potpuno sinhronizovano izbacili priču o "proukrajinskoj grupi" svaljujući krivicu sa sebe i Norvežana na Ukrajince. Negdje sam vidio tweet koji je o tome govorio, da se tokom te posjete najvjerovatnije desio ultimatum Njemačke da Amerika nekako sanira štetu koju je napravila Evopi. Amerika je odabrala da baci Zelenskog pod voz, Njemačka ima jak razlog da se izvuče iz podrške Ukrajini i zato gledamo ovakav tretman. Pa vi i dalje kličite amidži Bidenu i kaubojskom pišanju po svojim saveznicima i evropskoj ekonomiji.
Slažem se, po nekom mom viđenju amerikanci su u nekom ultrakapitalizmu gdje bi i saveznika zajebali samo zbog par kovanica ili nekog manjeg interesa. I Njemačka i Francuska koliko pratim su sve više na distanci sa amerikom i više guraju europsko jedinstvo i izguruju amere iz priče. S tim da se ne bih složio da je ovo zbog sjevernog toka, Njemačka je najveća Europska ekonomija jer malo ulažu u vojsku, tj veoma im je ograničena vojska. Ni prije sjevernog toka Njemačka nije slala ništa Ukrajini osim nekih simboličnih stvari kao kacige, prva pomoć itd. Osim toga i Njemačkoj odgovara slabljenje Putina. U nekom globalu meni odgovara da se Europa udalji od amera, bar zbog manjka povjerenja u njih (aukus, sjeverni tok, afere špijunaže po Europi, odnos prema ekonomijama saveznika...) i njihove namjere, jedino što ovo dolazi u nekom trenutku koji ne odgovara Ukrajinicima da se Europa i ameri svađaju, ali vjerujem da će na kraju izaći kao pobjednici (Ukrajinci) u ratu.
skrbavi-admin

#150503 Re: Ukrajina

Post by skrbavi-admin »

guslari na crvenoj hahahahaha
CrveniKuk

#150504 Re: Ukrajina

Post by CrveniKuk »

Danjašnja Evropa ne bi bila ovo sto jeste, da nije Amerike. Takođe, Evropa bez SAD, ne bi nikad mogla sačuvati svoje trenutne pozicije koje ima u svijetu. Ona je postala previše sitna u međunarodnim okvirima.
Ironmen

#150505 Re: Ukrajina

Post by Ironmen »

qlface wrote: 12/03/2023 12:16 Nećkanje Njemačke oko pomoći je 100% zbog uništenja Sjevernog Toka, to je ono što sam ja pisao ovdje da će izazvati probleme u povjerenju ali sam nazivan proruskim guslarom jer sam se usudio da kritikujem "amidžu".

Cijela priča se počela pričati odmah nakon posjete Sholza Washingtonu, za koju u tekstu možemo vidjeti da je bila prilično hladna, bez nekih ceremonija i medijske pratnje, što govori o ozbiljnosti. Mediji su odmah nakon toga skoro potpuno sinhronizovano izbacili priču o "proukrajinskoj grupi" svaljujući krivicu sa sebe i Norvežana na Ukrajince. Negdje sam vidio tweet koji je o tome govorio, da se tokom te posjete najvjerovatnije desio ultimatum Njemačke da Amerika nekako sanira štetu koju je napravila Evopi. Amerika je odabrala da baci Zelenskog pod voz, Njemačka ima jak razlog da se izvuče iz podrške Ukrajini i zato gledamo ovakav tretman. Pa vi i dalje kličite amidži Bidenu i kaubojskom pišanju po svojim saveznicima i evropskoj ekonomiji.
Ma kakav sjeverni tok Svabe gledaju samo svoju korist, svabe puse ekonomski radi rata u Ukrajini i iz tog razloga su pravi sup... i neckaju se i zavlace.
BiBi911

#150506 Re: Ukrajina

Post by BiBi911 »

Ironmen wrote: 12/03/2023 14:03

Ma kakav sjeverni tok Svabe gledaju samo svoju korist, svabe puse ekonomski radi rata u Ukrajini i iz tog razloga su pravi sup... i neckaju se i zavlace.
Firma gdje radim jos nisu nasli zamjenskog dobavljaca za ALU, prije dolazilo iz ruzie sve ispod cijene.
Sta misliš koliko je takvih fabrika?

Eno Deimler kupio neki rudnik bakra u ruminiji (jer predhodno isti dolazio iz ruzie), VW trosi bruku para kupuju te rudnike I masine za preradu jer su se bili oslonili na teroriste. I sada pusa.
Ne smiju ljude poslat kuci, a nema resursa a narudzbe se primile.

Da je svabama naći zamjenske dobavljace, koji su cijenom tu negdje kao ruzi, šulz bi radio drugacije(Gestapo bi odmah ruze na vrbe)
putokaz1

#150507 Re: Ukrajina

Post by putokaz1 »

Srpske vesti: Oslobodili smo Artimovsk
Crnogorske vijest:Bahmut jos nije pao a kad ce Nijezna se
Ironmen

#150508 Re: Ukrajina

Post by Ironmen »

BiBi911 wrote: 12/03/2023 14:24

Firma gdje radim jos nisu nasli zamjenskog dobavljaca za ALU, prije dolazilo iz ruzie sve ispod cijene.

Eno Deimler kupio neki rudnik bakra u ruminiji (jer predhodno isti dolazio iz ruzie), VW trosi bruku para kupuju te rudnike I masine za preradu jer su se bili oslonili na teroriste. I sada pusa.

Da je svabama naći zamjenske dobavljace, koji su cijenom tu negdje kao ruzi, šulz bi radio drugacije(Gestapo bi odmah ruze na vrbe)
Moja firma malo je falilo da se zatvori jer nam je sav celik dolazio iz AZOVSTALA, ogromni problemi sa firmu 1 KG alatnog celika iz Ukrajine je kostao oko 6,5 km sada dobijamo iz Norveske, Kine i Truske pod cijemo od 10-12 km, vjerujem da Njemacka privreda trpi, ali da je Ukrajina pala za mjesec dva pitanje bi bilo koja je sledece drzava na redu, zemlje Kakvakaza ili Baltik.
melac

#150509 Re: Ukrajina

Post by melac »

Rothmans wrote: 12/03/2023 08:35 Tako to ide kad se od teme napravi blog i ti kontas jos malo i gotovo, Rusija potucena do koljena, Ukrajinaca gine jedan na hiljadu Rusa i onda hladan tus. Najvjerovatnije ce im i uzet taj istok sa Krimom i onda ce bit haj za sto ,potpisuj.
JA fakat ne kontam koji ti forums pratis i citas, pa takve zakljucke donosis?
Evo citam i pratim ovu temu od prvog dana, i nikada nisam imao takav zakljucak iz onoga sto sam procitao. Meni nisi jasan nikako, mislim navija se da se slome agresor, ali opet nije mi jasno kako ti selektivno citas i pratis temu da imas samo takav zakljucak.
Hame_
Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!

#150510 Re: Ukrajina

Post by Hame_ »

ablemarin wrote: 12/03/2023 13:15 Slažem se, po nekom mom viđenju amerikanci su u nekom ultrakapitalizmu gdje bi i saveznika zajebali samo zbog par kovanica ili nekog manjeg interesa.
Image
adelkam

#150511 Re: Ukrajina

Post by adelkam »

Sta kazu kad ce bratska Turska uvesti sancije agresorskoj Rusiji i sto nece? :lol:
Negdje sam citao da bratska Turska jako dobro profitira od ukrajinsko-ruskog sukoba...
:kafa:

Usput, unjemackoj place jako dobre tako da se ta nagadjanja o nekoj krizi usljed sankcija Rusiji ne osjeti uopste... :-D
Moze si covjek svasta nesta priustiti...
Bodkin

#150512 Re: Ukrajina

Post by Bodkin »

Ironmen wrote: 12/03/2023 14:40

Moja firma malo je falilo da se zatvori jer nam je sav celik dolazio iz AZOVSTALA, ogromni problemi sa firmu 1 KG alatnog celika iz Ukrajine je kostao oko 6,5 km sada dobijamo iz Norveske, Kine i Truske pod cijemo od 10-12 km, vjerujem da Njemacka privreda trpi, ali da je Ukrajina pala za mjesec dva pitanje bi bilo koja je sledece drzava na redu, zemlje Kakvakaza ili Baltik.
Sbb kbb
Cinjenica je da su rusi u periodima od 5-10 godina radili stvari. Gruzija ili istok ukrajine. To govori da nista iduce ne bi bilo

A i ja sam prije nekoliko godina govorio da rusija kur** ne moze. Sta bi im samo poljska u podrsku njemacke, francuske i UK napravila sa svim svojim sistemima + zracnom nadmoci + PVO u odbrambenom ratu ako ne mogu istok ukrajine da slome

A pogotovo to sto je njemacka industrija prirodno vezana za jeftine resurse iz rusije. Sama zamjena (ako je ima) dolazi po x puta vecim cijenama. Ko placa? Ekonomski standard evrope. Njemacka kihne, evropa u recesiji.

Ali ne mozes idiotima koji redom po ratovima uce sela na google maps u siriji, libiji, iraku, jemenu ili ukrajini objasniti
Hame_
Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!

#150513 Re: Ukrajina

Post by Hame_ »

Zarobljeni wagnerovac...
Čitalac

#150514 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Poljska će uskoro objaviti dokumentaciju o potkupljivanju nekih poslanika Evropskog parlamenta od strane Moskve, kaže premijer Morawiecki. On upozorava na rusku propagandu i navodi da je migrantska kriza na poljskoj granici bila uvod u agresiju na Ukrajinu.
"Znamo da ima ruskih tragova u korupciji europarlamentaraca. Naš ministar unutarnjih poslova uskoro će pokazati dokumente koji se odnose na utjecaj ruskih službi koje su ih korumpirale", rekao je Morawiecki. Na pitanje je li riječ o poljskim europarlamentarcima, odgovorio je da se radi o nekoliko europarlamentaraca, "ali ne iz Poljske". Dodao je da mnogi ljudi nesvjesno prihvataju i vjeruju u rusku propagandu.
"Bjeloruski napad na poljsku granicu kroz umjetno izazvane migracije bio je uvod u rusku agresiju na Ukrajinu. Bio je to pokušaj potkopavanja kohezije EU, kao i pokušaj destabilizacije Poljske, tako da kada Rusija napadne Ukrajinu, Poljska ne bude u stanju da prihvati ukrajinske izbjeglice. Ovaj pokušaj nije uspio, ali, nažalost, još uvijek ima publicista i političkih aktivista koji to ne razumiju", rekao je premijer.
Hame_

#150515 Re: Ukrajina

Post by Hame_ »

Video granatiranja Ugledara zapaljivim streljivom.

https://uavideos.osintukraine.com/media ... 104895.mp4
apsidejzi

#150516 Re: Ukrajina

Post by apsidejzi »

Pa... izbacili smo ruske resurse, izbacujemo jeftinu kinesku radnu snagu. Sta je alternativa? Lokalni resursi i lokalna radna snaga koja ih kopa i pravi stvari koje trebamo. KOliko kosta ta radna snaga? Kosta vise nego kineska. Skuplja radna snaga = skuplji lokalni resursi = inflacija. Jbg. TO je cijena ovog rata.

Istu takvu cijenu placa i RUsija samo obrnutog predznaka. Resurse koje su prodavali zapadu sada vise ne prodaju. Pad potraznje = visak radne snage = manji obrt u ekonomiji = budzet isti sa manje ulaza = deficit = smanjenje para sa kamare.

Kod jednih poskupilo pa smanjila prodaja, kod drugih stala prodaja. Helem, staglacija na pomolu. To je cijena sukoba interesa. Svako bi da se kurci i misli kako je glavni baja. Kurcenje kosta kad neces saradjivati sa drugima. GLedaj to kao da pravis kucu. Ako imas ekipu da ti pomogne brze ide, ako nemas ekipe moras sam a to je teze i sporije. Sad se ekipa na svjetskom nivou posvadjala i niko ni sa kim ne prica i svi moraju svoju kucu praviti sami.
Hame_

#150517 Re: Ukrajina

Post by Hame_ »

U Harkovu vojska je bila prisiljena ugasiti glazbu, upaliti normalna svjetla, provjeriti dokumente svim posjetiteljima i izdati pozivnice za posjet vojnom komesarijatu :mrgreen:

https://uavideos.osintukraine.com/media ... 104898.mp4

https://uavideos.osintukraine.com/media ... 104899.MP4
Hame_

#150518 Re: Ukrajina

Post by Hame_ »

U blizini Bakhmuta.
*Kasnije sam skontao da jeo ovo drugi dio videa.
Excel2

#150519 Re: Ukrajina

Post by Excel2 »

Bodkin wrote: 12/03/2023 15:27
Ironmen wrote: 12/03/2023 14:40

Sbb kbb
Cinjenica je da su rusi u periodima od 5-10 godina radili stvari. Gruzija ili istok ukrajine. To govori da nista iduce ne bi bilo

A i ja sam prije nekoliko godina govorio da rusija kur** ne moze. Sta bi im samo poljska u podrsku njemacke, francuske i UK napravila sa svim svojim sistemima + zracnom nadmoci + PVO u odbrambenom ratu ako ne mogu istok ukrajine da slome

A pogotovo to sto je njemacka industrija prirodno vezana za jeftine resurse iz rusije. Sama zamjena (ako je ima) dolazi po x puta vecim cijenama. Ko placa? Ekonomski standard evrope. Njemacka kihne, evropa u recesiji.

Ali ne mozes idiotima koji redom po ratovima uce sela na google maps u siriji, libiji, iraku, jemenu ili ukrajini objasniti
Kako si ovdje postavio dokaz da ne bi bilo zivota ti?

Kad cete shvatiti da je inflacija pocela puno prije Ukrajine? 9 mjeseci prije napada je moja firma dobila uzasne najave poskupljenja raw materijala?
Handbanana

#150520 Re: Ukrajina

Post by Handbanana »

A sta ruse preventira da recimo sad udare na Gruziju i uzmu je bas za '72 sata'? Mislite da jedna mala Gruzija moze sebi priustiti Bahmutski scenario ili unistenje elektro-energetske mreze za jedan dan?
Sad kad se vidjela priroda borbe za Ukr. sve zemlje koje su na ruskoj listi za 'oslobodjenje' su shvatile da jednostavno ne bi imali nikakve dugorocne sanse. U to ukljucujem i balticke drzave koje da su pametne bi trebale da kopaju najmanje tri linije transheja i minskih polja na granici. Pustite Article 5 - gluposti da ce jedan ugojeni mlohavi Svabo poljubiti zenu, djecu i dva mercedesa u garazi i sjesti na autobus za Latvijski front? Malo morgen. I pustite ovo vidi T62 haha - ovo su valovi ljudskog mesa, vise i ne napadaju tenkovima. Samo artiljerija i pjesastvo pa ti ubijaj po 1000 dnevno a dolazi 2000 da ih zamjeni. I to nisu to nikakvi prisilni mobiksi - to su pripadnici bolesne nacije i oni ce napadati dok ti sam ne puknes psiholoski. Eventualno, narod pocne sam sebe uvjeravati "pa mozda i nece biti tako lose pod ruskom cizmom".
Trenutno osim Ukrajine i donekle Poljske nijedna zemlja na europskom kontinentu nema odgovor na eventualno rusku agresije i to za slijedecih najmanje 5 godina. Svi uhvaceni sa spustenim gacama - zamrla vojna proizvodnja, vojske postoje na papiru, mladez samo lajkuje dnevne guzare i sisare i ima nula interesa da ide u rat (to ne spoticem, samo kazem). Dvadeset godina ruske busilice za mozak su ucinili svoje. Dok su promovirali patriotizam kuci, isti su kroz svoje kanale zatirali u drugim zemljama. Ja vam kazem da je to jedan od razloga zasto Ukrajini nedostaje ljudstva. Nije patriotizam sto je nekad bilo. Ljudi su iskusili moderni zivot i neki kopneni rat u stilu 2S rata vise ne izaziva iste emocije. Zato je milion rusa pobjeglo od mobilizacije - isti razlog, samo sto su moderni rusi koji voze zapadno auto i zajebavaju se na iPhone-u u manjini i ne kane jesti lisce i travu za rodinu.

Ovaj rat je jedna nocna mora iz koje se ne mozes probuditi. Rusija je jedna mentalno bolesna nacija nakon 80 godina propagande to je neizlijecivo. Nijemci su veoma slicni njima. Oni jos teze ka da budu gospodari Europe zato sto ostale a narocito Slavene smatraju cigojnerima sa svjetlijom kozom, ali to ne mogu bez rusije. Jos nisu odustali. Srbi slicno, to su sve bolesne nacije i ko se na svoju nesrecu granici sa njima platio je i platice. Sreca za svapske pajceke to sto je Poljska de-facto preuzela na sebe da ih brani od istocnih hordi. Osjecaju se sigurni a najradije bi da Ukrajina potpise nesto. Plinovodi se mogu zakrpiti lako, labave sankcije u roku tri mjeseca bi se skinule. Ne samo oni nego jedna grupa europskih zemalja. Njemacka je prakticki izdala Europu radi svoje guzice.

Na kraju ostaju samo dva cimbenika koji ce odrediti sudbinu Ukrajine, pa cak i nas 'ostalih':
- dokle su spremni da brane svoju zemlju i koju cijenu so (jos) spremni platiti?
- sta je ovdje Americki game plan?
Bodkin

#150521 Re: Ukrajina

Post by Bodkin »

Excel2 wrote: 12/03/2023 15:49
Bodkin wrote: 12/03/2023 15:27

Sbb kbb

Kad cete shvatiti da je inflacija pocela puno prije Ukrajine? 9 mjeseci prije napada je moja firma dobila uzasne najave poskupljenja raw materijala?
Nisam postavio dokaz nego moje misljenje.
Inflacija je krenula jer supply chain nije mogao da isprati otvaranje ekonomija i posljedice covida. Ukrajina je sve gurnula u turbo

U mojoj firmi je RM otisao x2 pocetkom ukrajine
madner

#150522 Re: Ukrajina

Post by madner »

Hame_

#150523 Re: Ukrajina

Post by Hame_ »

Blitz reportaža "Hromadskyi" o borbenom odlasku "Grada" 59. zasebne motorizirane pješačke brigade imena Jakova Handziuka, koja trenutno tuče okupatore u pravcu Donjecka.

https://uavideos.osintukraine.com/media ... 104932.MP4
Excel2

#150524 Re: Ukrajina

Post by Excel2 »

Bodkin wrote: 12/03/2023 15:55
Excel2 wrote: 12/03/2023 15:49

Nisam postavio dokaz nego moje misljenje.
Inflacija je krenula jer supply chain nije mogao da isprati otvaranje ekonomija i posljedice covida. Ukrajina je sve gurnula u turbo

U mojoj firmi je RM otisao x2 pocetkom ukrajine
kaze nekom drugom da je to sbb kbb, a onda postavi on svoje misljenje... :D koje ne samo da je sbb kbb, nego ne zadovoljava obicni logicni slijed.

A nije ti sad pao?

Jedan od najvise pogodjenih artikala je kafa, pa bih te zamolio kakve to veze ima sa otvaranjem ekonomija? Potrosnja kafe nije nestala u covidu, samo je promijenila oblik. Ako je covid smanjio potrosnju, nije smanjio i kapacitete, tako da otvaranjem bi se samo dodatno smanjili fiksni troskovi. Otvaranje ekonomija stabilizuje ekonomiju, a ne povecava cijene.

Ukrajina je kratkorocno dovela do povecanja cijene zitarica i energije. Cijene zitarica je naglo narasla zatvaranjem Ukrajine, ali sad je na nivou septembra 21. Cijena gasa je na nivou 2020 i to zimske sezone.

Kome se prica vise da je Ukrajina razlog? Ko to vise vjeruje?
Gandalf

#150525 Re: Ukrajina

Post by Gandalf »

adelkam wrote: 12/03/2023 15:21 Sta kazu kad ce bratska Turska uvesti sancije agresorskoj Rusiji i sto nece? :lol:
Negdje sam citao da bratska Turska jako dobro profitira od ukrajinsko-ruskog sukoba...
:kafa:

Usput, unjemackoj place jako dobre tako da se ta nagadjanja o nekoj krizi usljed sankcija Rusiji ne osjeti uopste... :-D
Moze si covjek svasta nesta priustiti...
Smiješno je kada ovde guslari pričaju šuplju priču o teškom stanju u EU i to pogotovo teškom za jednu Njemačku. Kao da niko od ove raje što piše na ovoj temu, nikad nismo Njemačke vidjeli, nego samo znamo o Evropi šta uhvatimo preko dedinog starog tranzistora.

To što opančari imaju na svojoj kućnoj televiziji tri provučić kanala i informišu se o stanju u svijetu preko učešća na Z-litijama, ne znači da je i ostatak regiona tako primitivan. Prosječan njemac ni ne zna za rat u Ukrajini, načuli su nešto o tome, totalno ih se ne dotiče.

Poskupljenja postoje, pa je svejedno gužva i u Aldiju i u Lidlu i na doneru kod lokalnog Turčina, kao što je uvijek i bila. I dalje je ogromna potražnja u Njemačkoj za radnicima bilo kojeg zanata i dalje se traži bilo kakav vozač busa, kamiona, taxija, bilo kakav medicinar u lokalnoj bolnici, altenheimu, bilo ko da radi u Aldiju, Reweu, Hagebau. I dalje je priliv stanovništva sa istoka Evrope i sa balkana ogroman u Njemačku.

Ko je ikada bio makar jednom na Hackerbrückeu u Minhenu, zna o čemu govorim - EU a pogotovo Njemačka je najpoželjnija za život mnogim narodima i sa istoka Evrope i sa bliskog Istoga i sa Balkana i iz Afrike a nije mrsko ni južnoamerikancima dobaciti do EU. Interesantno, malo ko da hrli u slobodarsku majčicu Moskoviju, što li :?

Još samo da počne priča kako i švabo kupuje u Kauflandu hranu za pse i podgrijava je svijećom. Dok bogati moskovari i u rovovima Bakhmuta jedu najfiniji kavijar :lol:

Ali vikend otvarači očiju nas ubjeđuju da je Evropa na koljenima. Poslom često završim preko grane u EU i nisam primjetio te teške evropske krize, međutim jbg, ne pratim ni objektivnog marića a ni neutralni pink :lol:
Post Reply