Ne postoji zakon koji "brani" ovo. Ova odluka je bila cista licna interpretacija nekoga ko misli da se diplome ne trebaju provjeravati nekome samo zato sto radi u javnoj ustanovi.
Znaci odbijeno je jer nema valjan razlog. Ja licno smatram da ima jer hocu da ljudi koje placam od svojih para imaju valjane diplome. I ako nemas sta sakriti sto bi se onda neko bunio da tvoja diploma bude provjerena sa fakultetom izdavanja ? Cak ne moras nista ti raditi nego Ured za korpciju sve sam provjeri u pozadini"Ured nema valjan osnov za prikupljanje i obradu podataka o diploma zaposlenih u organima uprave samo zato što su navedena lica zaposlena u organima uprave niti je ovlašten da iste dostavlja obrazovnim institucijama u svrhu utvrđivanja njihove vjerodostojnosti", dio je presude.
Ovo me podsjeti na one uhljupe kad su krenuli kukati o toboze nekoj privatnosti kad je KS javno objavila primanja svih budzetlija. Treba shvatit da PRIVATNOST ne postoji u JAVNOM. Cim radis u javnom sektoru većina tvojih podataka mora biti javno dostupna jer te ti ljudi na kraju dana plaćaju.