"Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Moderator: anex
-
zippoo87
#2051 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Mene zanima,za koje djelo tj nedjelo se to tako tuzi?
Sta pise u tuzbi i kako se zq to sakupe dokazi u tvoju korist?
Mobing je jedan od najteze dokazivih radnji jer tu te vise jebe u psihu i maltretira te.
I kako cu ja nekoga tuziti ako svakih 3-6 mjeseci ide ugovor na odredjeno...istekne ugovor i ide mi noga svakako,jer nece produziti ugovor.
Ova tuzakanja i sudovi su u 98% od radnika u drzavnim firmama i 2 % mozda u privatnim.
Mobing je jedan od najteze dokazivih radnji jer tu te vise jebe u psihu i maltretira te.
I kako cu ja nekoga tuziti ako svakih 3-6 mjeseci ide ugovor na odredjeno...istekne ugovor i ide mi noga svakako,jer nece produziti ugovor.
Ova tuzakanja i sudovi su u 98% od radnika u drzavnim firmama i 2 % mozda u privatnim.
- emotivac
#2052 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Tih 2% u privatnim je vjerovatno ugovor na neodređenozippoo87 wrote: ↑10/03/2023 14:27 Mene zanima,za koje djelo tj nedjelo se to tako tuzi?
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#2053 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
kad je bio mlad uspješan zgodan pametan onda ga je vezao otkaznim rokom i ugovorom za stalno
promijenio se direktor sad kad ima 37 ne odgovara firmi i viziji
jelte... da ga se otpusti bez otpremnine?
malo sutra
a ti što rade po 3 6 mjeseci nisu predmet ove rasprave
promijenio se direktor sad kad ima 37 ne odgovara firmi i viziji
jelte... da ga se otpusti bez otpremnine?
malo sutra
a ti što rade po 3 6 mjeseci nisu predmet ove rasprave
-
zippoo87
#2054 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Pa da...nema drugog objasnjenja a i to mozda tuze neki inzinjeri i skolovani ljudi za kojima ima potraznje.
Obicnim radnicima poslodavci svrljaju po FB,gledaju za koga glasa,sta komentarise,koga lajka pa je i to eleminacioni faktor kod mnogih.
A da ne kazem koliko su osvetoljubivi i sujetni svi...pa poslije zovu ove svoje kqfanske pajdaze da te ne prime,ako bi se slucajno prijavio kod njih
Obicnim radnicima poslodavci svrljaju po FB,gledaju za koga glasa,sta komentarise,koga lajka pa je i to eleminacioni faktor kod mnogih.
A da ne kazem koliko su osvetoljubivi i sujetni svi...pa poslije zovu ove svoje kqfanske pajdaze da te ne prime,ako bi se slucajno prijavio kod njih
-
nekome
#2055 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
isto slucaj sto znam, frajer radio u posti na dizanju paketa, pa malo malo bolovanje, tako jedne godine nakupio 360 dana "bolovanja" xd, a i ovih ostalih godina je pofino lezaoDope_Man wrote: ↑10/03/2023 13:04 Po bankama ima pofino ljudi koji su iz ovog il onog razloga dobili otkaz i to dobro naplatili.
Jedan slucaj iz prve ruke: Ne mogu dati otkaz zeni a nema koristi u trenutnom odjelu, ponude joj neki lijevi posao. Nije joj se dopalo i ode na bolovanje.. psihicki problemi i sta vec u objasnjenju. Dolazi nakon godinu dana (neki vremenski limit sta vec) samo na 2-3 dana i opet isto.. i ovi konacno popuste i dogovore se za neku odstetu, a da ona da otkaz. Mislim da je dobila iznos kojim je obrisala postojeci kredit.
- emotivac
#2056 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Podsjeti me na ovog
-
KojiJa
#2057 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Otpustio ga je. Jer je on d babuka i moze i al u kurcu.zippoo87 wrote: ↑10/03/2023 14:27 Mene zanima,za koje djelo tj nedjelo se to tako tuzi?
Ja nisam inzinjer ali sam se "klao" s njim, on meni 5% plate ja inspekciju, on meni promijeni radno mjesto, ja čekam da počne bez građevinske radove, pa zovi inspekciju. Naravno imao sam zastalno.
Može i u privatnim (ko ima zastalno), kakva god im glupost padne na pamet samo vičeš daj napismeno.
-
zippoo87
#2058 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Dobiti zastalno kod privatnika u prvih 5 godina je misaona imenica...iako zakonski mora nakon 2 godine ja mislim ali onda te kroz papire otpusti,pa opet zaposli i nema sta ne muljaju.KojiJa wrote: ↑10/03/2023 15:36Otpustio ga je. Jer je on d babuka i moze i al u kurcu.zippoo87 wrote: ↑10/03/2023 14:27 Mene zanima,za koje djelo tj nedjelo se to tako tuzi?
Ja nisam inzinjer ali sam se "klao" s njim, on meni 5% plate ja inspekciju, on meni promijeni radno mjesto, ja čekam da počne bez građevinske radove, pa zovi inspekciju. Naravno imao sam zastalno.
Može i u privatnim (ko ima zastalno), kakva god im glupost padne na pamet samo vičeš daj napismeno.
Jednostavno oni zele kao taj tvoj sef,da su oni BOGOVI i da odlucuju o ljudskim sudbinama onako kako se njima odlucuje...zakoni i ostalo,to njih ne zanima i zato mi je super kada procitam ovako da je neko tuzio tu gamad i uzeo im pare.Ako neces milom,dati ces silom.
Nazalost,jako mali broj zaposlenih je u prilici da se i moze braniti pred sudovima,zbog ovih pomenutih razloga
- Ozimician
#2059 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Da si mi zdravo, ali za skolovanim ljudima nikad nije bila manja potraznja (u odnosu na ostale).zippoo87 wrote: ↑10/03/2023 14:37 Pa da...nema drugog objasnjenja a i to mozda tuze neki inzinjeri i skolovani ljudi za kojima ima potraznje.
-
zippoo87
#2060 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Bogami inzinjeri se suhim zlatom placaju...kazu...Ozimician wrote: ↑10/03/2023 15:41Da si mi zdravo, ali za skolovanim ljudima nikad nije bila manja potraznja (u odnosu na ostale).zippoo87 wrote: ↑10/03/2023 14:37 Pa da...nema drugog objasnjenja a i to mozda tuze neki inzinjeri i skolovani ljudi za kojima ima potraznje.
- Ozimician
-
KojiJa
#2062 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Tako smo moj direktor i ja počeli rat. S ugovorm zastalno. Kaže nema šanse, nema sile da me natjeraju. Kad ono ima. Zakoni su losi, zakoni su totalno prilagođeni poslodavcima. Max godina bi trebalo da bude dozvoljeno ti ugovori na određeno. Tipa godina u 5 ili tako nešto, uglavnom ne dozvoliti im da to zloupotrebljavaju.zippoo87 wrote: ↑10/03/2023 15:41Dobiti zastalno kod privatnika u prvih 5 godina je misaona imenica...iako zakonski mora nakon 2 godine ja mislim ali onda te kroz papire otpusti,pa opet zaposli i nema sta ne muljaju.KojiJa wrote: ↑10/03/2023 15:36
Otpustio ga je. Jer je on d babuka i moze i al u kurcu.
Jednostavno oni zele kao taj tvoj sef,da su oni BOGOVI i da odlucuju o ljudskim sudbinama onako kako se njima odlucuje...zakoni i ostalo,to njih ne zanima i zato mi je super kada procitam ovako da je neko tuzio tu gamad i uzeo im pare.Ako neces milom,dati ces silom.
Nazalost,jako mali broj zaposlenih je u prilici da se i moze braniti pred sudovima,zbog ovih pomenutih razloga
- Qler
#2063 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
ja radim od 2004 kod privatnika, raznih, i bosnje klasicne i dobri poslodavci, ali uvijek je bio uslov da sam prijavljen, i hvala bogu, od te 2004 do danas, nemam dana prekida radnog staža... Svi poslovi bez štela dobijeni, na dva sam otišao kao preporuka, i to je to.
- ShnjaZZZ
#2064 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Kod privatnika sam na neodređeno dobio nakon 2 godine i 3 mjeseca. 15 dana nakon toga doživim nesreću i dobro sjebem leđa, 3 mjeseca sam bio na bolovanju niko mi nije rekao ništa.
Imam regres svake godine, bude stimulacija, imam 30 radnih dana godišnjeg odmora, prijevoz ne koristim ali imam pravo na mjesečnu kartu, imam topli obrok od koga se jedan dio isplaćuje u novcu a jedan dio u obliku bona za kantinu na poslu.
Imam regres svake godine, bude stimulacija, imam 30 radnih dana godišnjeg odmora, prijevoz ne koristim ali imam pravo na mjesečnu kartu, imam topli obrok od koga se jedan dio isplaćuje u novcu a jedan dio u obliku bona za kantinu na poslu.
-
zippoo87
#2065 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Na razgovoru ti kazu,to je pocetna,dok se ne dokazes
I prodje godina i godina ako ostanes kod tog "gazde";ti nikako da se dokazes ,ma sta radio i koliko naucio.
-
last mohicans
#2066 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Ovako kad vas čovjek čita, reko bi insan šega to tuziti, otvoriš bolovanje i naplatiš sve. Jest kurko moj. Prvo, moraš na to biti psihički i fizički spreman, a to je zajeban i dugotrajan proces. Bolovanje je 80% plate i bez toplog, a ko ce za tebe tuziti, ti sam, advokat, za dzaba? Naplatiš ti tu odštetu kasnije, nakon sudske odluke, ali ko će nadomjestiti te troskove, manjak u budzetu? Imaš djecu, mozda muž/supruga ne rade, itd.. Evo frisak slučaj, drugarica otišla advokatu na savjetovanje na koji način da pokuša riješiti situaciju, banka je u pitanju, 100 kerma joj naplatio za savjetovanje,manje od jednog sata, a ništa nije konkretno kazao sto već nije znala. Da ako joj se ne sviđa trenutna situacija (u pitanju je klasično degradiranje i ukidanje neke pozicije) da radi dan, dva, pa bolovanje, pa sve tako u krug dok ne nađe novi posao ili da tako goni dok je se ne riješe odštetom i sporazumnim raskidom.
-
oXavier
#2067 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Po zakonu nakon tri godine neprekidnog rada dobijaš na neodređeno, mislim da je ranije bilo nakon dvije godine, a produžen je taj period prekida rada na dva mjeseca,sve ispod toga se ne smatra prekidom (čini mi se da je ranije taj period bio kraći pa su slali ljude kući na 15 dana kad napune 2 godine pa opet sve iz početka).zippoo87 wrote: ↑10/03/2023 15:41Dobiti zastalno kod privatnika u prvih 5 godina je misaona imenica...iako zakonski mora nakon 2 godine ja mislim ali onda te kroz papire otpusti,pa opet zaposli i nema sta ne muljaju.KojiJa wrote: ↑10/03/2023 15:36
Otpustio ga je. Jer je on d babuka i moze i al u kurcu.
-
zippoo87
#2068 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Zloupotrebljava se to jos uvijek,posebno u firmama sa puno zaposlenih.oXavier wrote: ↑10/03/2023 16:10Po zakonu nakon tri godine neprekidnog rada dobijaš na neodređeno, mislim da je ranije bilo nakon dvije godine, a produžen je taj period prekida rada na dva mjeseca,sve ispod toga se ne smatra prekidom (čini mi se da je ranije taj period bio kraći pa su slali ljude kući na 15 dana kad napune 2 godine pa opet sve iz početka).zippoo87 wrote: ↑10/03/2023 15:41
Dobiti zastalno kod privatnika u prvih 5 godina je misaona imenica...iako zakonski mora nakon 2 godine ja mislim ali onda te kroz papire otpusti,pa opet zaposli i nema sta ne muljaju.
Ljudi saznaju da su odjavljivani i da je muckano tek kada im zatreba neka usluga ili bolest ili kada dobiju nogu a hoce na biro.
Sve dok kazne ne budu vece od dobiti koju poslodavac ima na ovakav nacin,tome se nece stati u kraj.
Ovako je i u svakoj uredjenoj drzavi...kazne su ogromne pa kome se isplati rizikovati,bujrum neka plati ako ga uhvate a platiti kaznu obicno znaci staviti kljuc u bravu firme.
-
zippoo87
#2069 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Najveci zajeb nasih ljudi je sto kada se povrijede na radu na poslu,pristanu na ucjenu poslodavca da ce se brinuti za njegovo zdravlje i platiti sve i odstetu mu,samo da se ne prijavi da je povrijedjen na poslu,da se to zataska.ShnjaZZZ wrote: ↑10/03/2023 15:52 Kod privatnika sam na neodređeno dobio nakon 2 godine i 3 mjeseca. 15 dana nakon toga doživim nesreću i dobro sjebem leđa, 3 mjeseca sam bio na bolovanju niko mi nije rekao ništa.
I radnik to presuti i sam sebi jebe mater.
Umjesto da pusti da sve ide po zakonu i da se tako namiri...skoro pa svi nasjednu na ovu lijepu pricu gazde,da ce se brinuti o njemu i najebe onda...brine se o njemu godinu dana a poslije ga samo pusti niz vodu a ti onda povrijedjen ili invalid neces se ni zaposliti vise,nisi za penzije,nemas nikakvih primanja...gazda profitirao.
- ShnjaZZZ
#2070 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Slažem se samo ja sam nesreću doživio izvan posla. Udarilo me auto dok sam se vozio na biciklu.zippoo87 wrote: ↑10/03/2023 16:19Najveci zajeb nasih ljudi je sto kada se povrijede na radu na poslu,pristanu na ucjenu poslodavca da ce se brinuti za njegovo zdravlje i platiti sve i odstetu mu,samo da se ne prijavi da je povrijedjen na poslu,da se to zataska.ShnjaZZZ wrote: ↑10/03/2023 15:52 Kod privatnika sam na neodređeno dobio nakon 2 godine i 3 mjeseca. 15 dana nakon toga doživim nesreću i dobro sjebem leđa, 3 mjeseca sam bio na bolovanju niko mi nije rekao ništa.
Umjesto da pusti da sve ide po zakonu i da se tako namiri...skoro pa svi nasjednu na ovu lijepu pricu gazde,da ce se brinuti o njemu i najebe onda...brine se o njemu godinu dana a poslije ga samo pusti niz vodu a ti onda povrijedjen ili invalid neces se ni zaposliti vise,nisi za penzije,nemas nikakvih primanja...gazda profitirao.
-
zippoo87
#2071 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Pa to je klasicno bolovanje...ne znam sto si napisao "niko mi nista nije rekao"ShnjaZZZ wrote: ↑10/03/2023 16:21Slažem se samo ja sam nesreću doživio izvan posla. Udarilo me auto dok sam se vozio na biciklu.zippoo87 wrote: ↑10/03/2023 16:19
Najveci zajeb nasih ljudi je sto kada se povrijede na radu na poslu,pristanu na ucjenu poslodavca da ce se brinuti za njegovo zdravlje i platiti sve i odstetu mu,samo da se ne prijavi da je povrijedjen na poslu,da se to zataska.
Sta ce ti reci...dodji malo polomljen na posao,vidi sta ima ovdje kod nas
Btw.mene prije 2 sata mal ne udari autom na pjesackom neka sirovina...pazarni dan,guzva,puno i ljudi i auta...ja sa biciklom idem i prelazim pjesacki a tu na mostu imaju dvije trake i ova jedna je blokirana i taman da predjem pjesacki,krenu ova sirovina da se prebacuje ovamo u drugu traku i po gasu.
Sreca pa me vidi i zakoci na 10cm od mene...inace bi me pukao u biciklo...vjerovatno ne bi bilo opasno nista ali bi mi polomio biciklo.
Ja stado,masem mu rukama,otvori on prozoror na autu,pita je li me udario...kaze nije me vidio od drugog auta
Pa gdje divljas majmune,guzva milion auta,milion ljudi i ono po gasu na pjesackom.
- ShnjaZZZ
#2072 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Ma ima svakakvih privatnikazippoo87 wrote: ↑10/03/2023 16:26Pa to je klasicno bolovanje...ne znam sto si napisao "niko mi nista nije rekao"
Sta ce ti reci...dodji malo polomljen na posao,vidi sta ima ovdje kod nas![]()
![]()
Btw.mene prije 2 sata mal ne udari autom na pjesackom neka sirovina...pazarni dan,guzva,puno i ljudi i auta...ja sa biciklom idem i prelazim pjesacki a tu na mostu imaju dvije trake i ova jedna je blokirana i taman da predjem pjesacki,krenu ova sirovina da se prebacuje ovamo u drugu traku i po gasu.
Sreca pa me vidi i zakoci na 10cm od mene...inace bi me pukao u biciklo...vjerovatno ne bi bilo opasno nista ali bi mi polomio biciklo.
Ja stado,masem mu rukama,otvori on prozoror na autu,pita je li me udario...kaze nije me vidio od drugog auta
Pa gdje divljas majmune,guzva milion auta,milion ljudi i ono po gasu na pjesackom.
Imam poznanicu natjero je da se vrati na posao 3 mjeseca nakon rođenja djeteta
Ovaj moj je iole normalan pa imaš neka prava
-
Officer Crabtree
#2073 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Svaka tema ode u pljuvanje privatnika i pohvalu neradnika.
- Snake Eyes
#2074 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Ma svaki od ovih pljuvača trafiku da otvori vidio bi šta je jebanje sa balkanezerom.
-
zippoo87
#2075 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Loseg radnika mozes sankcionisati na 100 nacina a kako cemo sankcionisati loseg poslodavca ?Officer Crabtree wrote: ↑10/03/2023 21:28 Svaka tema ode u pljuvanje privatnika i pohvalu neradnika.
Zna se tacno sta su obaveze radnika,ako ne ispunjava,legalno dobije otkaz i onda nece ni tuziti,jer zna da ce izgubiti.
Cemu to spinovanje da su svi radnici ustvari neradnici ?
A ima li poslodavac kakvih obaveza prema radniku ? Ili ima samo ako je to jutro raspolozen,pa je odlucio nekoga prijaviti a ove druge drzati na crno