Ukrajina

sumirprimus

#150126 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

splinter wrote: 10/03/2023 08:34
sumirprimus wrote: 10/03/2023 08:28

zadnji info da su osnovali neku jedinicu mix sa ukr ljevicarima, upravo u bahmutu naspram wagnerovaca.
Drago mi je zbog braće iz Ičkerije, osvjetlali su obraz tog ponosnog naroda, a evo i Romi su sve više uključeni u jedinice ukrajinske vojske. :thumbup:

Slava Ukraini
bas neki dan gledam, neki report, kako citavo kavkaza vec vri. jer su stubovi kontrole tih naroda ruska armija, ispraznili kasarne i zavrsili u ukrjaini.dakle olabavila je omca kojom su stezali lokalno stanovnistvo.
pitanje je vremena kad ce tamo nesto opet krenuti, mozda okidac bude pad kadirova, ili nemiri u gruziji, ili lsom rusa u ukrajini. ko zna, pred nama je vidjecemo..
skrbavi-admin

#150127 Re: Ukrajina

Post by skrbavi-admin »

Gandalf wrote: 10/03/2023 07:35

dajte im te F 16 više
meni je ovo totalno glupo - poletis dzetom od nekoliko miliona da bi sikno par raketli pa dje pogode..... :zzzz:
mishic

#150128 Re: Ukrajina

Post by mishic »

iz zadnje klupe wrote: 10/03/2023 07:44 Daj malo odvadite, daleko da umanjujem naš otpor, ali 30 milionska UkrajinA se borI protiv 120 milionske Rusije, ekvivalent bi bio borrba 2 milonskih Bošnjaka protiv 8 miliona Srba, a to SE NIJE DESILO, osim na pocetku rata, kada je npr. Uzički korpus prešao uDrinu i okupirao Višegrad, ja znam da godi egu Bošnjaka da su borili protiv JNA, ali mi smo se borili protiv vojske bosanskih Srba kojih je bilo 1,3 miliona, koji su naslijedili infrastrukuturu, opremu i komandnu strukturu JNA, ali u ratu u punom obimu nisu učestvovali Srbi iz Srbije, da je Srbija punim kapacitetom napala BIH sa svom svojom vojskom, kao što je Rusija Ukrajinu, budimo iskreni, druga bi se priča pričala
Ovaj komentar iz zadnje klupe je baš za zadnju klupu. Razloga za upitnost tačnosti je puno i široka je to tema ali kada se ima na umu da je četnizirana JNA imala kasarne po cijeloj teritoriji, uzela i većinu naoružanja TO, izvršila pripreme, presjekla komunikacije i okupirala nas prije samog oružanog ataka uz stalno logističko, kadrovsko i svako drugo sadejstvo snaga bivše JNA, onda je slika potpuno drugačija.
sumirprimus

#150129 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

i nema potrebe da poredimo nas i ukr rat u smislu omalovazavanja nit jednih niti drugih. oba rata su agresije i obje drzave su u borbi za opstanak, ali u drugim vremennskim i geopolitickim okolnostima. posteno i ljudski je skinut kapu i jednim i drugim. i tu stavit tacku. nas nasa rana vise boli njih njihova i tjt... nema potreba za antagoniznom, ko sto su neki na pocetku ne sagledavsi siru sliku u pocetku ovde prosipali, u smislu ko ih jbe nisu ni oni nas zalli. i na tom fonu prica, a ko ce plin placa? to je usko i neuko razmisljanje, i ide na mlin ruske propagande...
Dakle pozdrav domovini ,Slava Ukrajini :bih:
Last edited by sumirprimus on 10/03/2023 08:42, edited 1 time in total.
splinter

#150130 Re: Ukrajina

Post by splinter »

sumirprimus wrote: 10/03/2023 08:38
splinter wrote: 10/03/2023 08:34

Drago mi je zbog braće iz Ičkerije, osvjetlali su obraz tog ponosnog naroda, a evo i Romi su sve više uključeni u jedinice ukrajinske vojske. :thumbup:

Slava Ukraini
bas neki dan gledam, neki report, kako citavo kavkaza vec vri. jer su stubovi kontrole tih naroda ruska armija, ispraznili kasarne i zavrsili u ukrjaini.dakle olabavila je omca kojom su stezali lokalno stanovnistvo.
pitanje je vremena kad ce tamo nesto opet krenuti, mozda okidac bude pad kadirova, ili nemiri u gruziji, ili lsom rusa u ukrajini. ko zna, pred nama je vidjecemo..
Narodi Kavkaza zaslužuju slobodu od ruskog okova i za to će se prije ili kasnije izboriti, uostalom kao i Ukrajina, Gruzija, Moldavija.
Čečenska republika Ičkerija će ponovo biti nezavisna država.
sumirprimus

#150131 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

onog trenutka kad se kavkaz gruzija i moldavija oslovode svojih vjestackih tvorevina je momenat kad i mi mognemo ocekivati bolje dane, jer ce znaciti da je glavni stub podrske velikosrpskoj agresiji i pretenziji mordorska rusija slomljena.
costacurta

#150132 Re: Ukrajina

Post by costacurta »

iz zadnje klupe wrote: 10/03/2023 07:44 Daj malo odvadite, daleko da umanjujem naš otpor, ali 30 milionska UkrajinA se borI protiv 120 milionske Rusije, ekvivalent bi bio borrba 2 milonskih Bošnjaka protiv 8 miliona Srba, a to SE NIJE DESILO, osim na pocetku rata, kada je npr. Uzički korpus prešao uDrinu i okupirao Višegrad, ja znam da godi egu Bošnjaka da su borili protiv JNA, ali mi smo se borili protiv vojske bosanskih Srba kojih je bilo 1,3 miliona, koji su naslijedili infrastrukuturu, opremu i komandnu strukturu JNA, ali u ratu u punom obimu nisu učestvovali Srbi iz Srbije, da je Srbija punim kapacitetom napala BIH sa svom svojom vojskom, kao što je Rusija Ukrajinu, budimo iskreni, druga bi se priča pričala

U kom ratu su se borili svi protiv svih?
Srbija je bila aktivni učesnik rata, sa svi kapacitetima koje je imala i što je bilo od MTSa u to vrijeme.
Mi nismo imali ništa. Nit oruzija niti educiranog kadra da se na početku adekvatno suprotstavimo i odgovorimo na napad jer smo bili ubijeđeni da zato što smo za mir, volimo Tita i psujemo Alaha da nas neće dirati. Srbija sa svohim "paravojnim" formacijama koje su btw brojale hiljade ljudi su iskristile taj momentum iznenađenja i u proljeće napravili dar mar gledajući na nas kao statističku grešku koja će bez otpora nestati za 2-3 mjeseca uz blagoslov MZ koja je vjerovala Slobodanu koji se krio iza Jugoslovenskih skuta i zastave i radio podmuklo govoreći da štiti ustav SFRJ. Dok je ovima došlo iz dupeta u glavu, dok su shvatili da ih je Sloba izradio i nije ispunio misiju mi smo prošli kako smo prošli i tu smo gdje jesmo. Kakvih bolan 2 miliona ratnika protiv 8 miliona?! :lol:
Jedina pozitivna stvar iz "našeg rata" je za nauk svima npr Kosovu ili sad u Ukrajini da nema ostavljanja nikakvih enklava, zajednica quraca-palaca. Sve ili ništa.
madner

#150133 Re: Ukrajina

Post by madner »

Covjek je u pravu, Srbija i CG se nisu ukljucili u punom kapacitetu. Na pocetku nisu htjeli, poslje nisu mogli.
sumirprimus

#150134 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

isto tako cinjenica je da srbija nikad nije presla drinu sa svojim regularnim jedinicama od brigade do divizije sta su vec imali i napali komplet granicom otvoreno.
uvijek je to bilo umotano u formi dobrovoljaca, loklanih milicija i jedinica.fakticki nasa 92ga je ukrajinska 2014ta i tu je ralzikau poredjenju sa ovim ratom iz 2022...
iz zadnje klupe

#150135 Re: Ukrajina

Post by iz zadnje klupe »

ukri su imali srecu da su rusi od 2014te htjeli samo dio ukrajine, a drugi dio su smatrali da moze ostojati neovisno u nekoj formi ovisnosti o rusjii sa kvislingom janukovicem na celu ili nekim slicnim. dakle nisu krenuli od pocetka sto je pandan nasoj 1992 godini, te 2014te na komplet ukrajinu, dakle dalli su ukrajincima samar oduzimanja krima i donbasa i onda im dali 8 godina vremena da se dozovu i pripreme za nastavak rata.
Nije mi bio cilj omalovažavanje našeg otpora, a sa ovim se gore mogu složiti, da su Rusi punim kapacitetom napali Ukrajinu 2014. godine vjerovatno bi bilo dosta nesnalaženja kao i kod nas 1992. godine, ovim 8 godine pauze je dalo Ukrajini vremena da rekonstruše svoju vojsku,

Možda najbolji primjer šta su Ukrajinci uradili za tih 8 godina pauze vidi će na primjeru Donjeck aerodroma gdje su prvu put korištene ruske specijalne snege bez problema potisnule Ukrajince

Kada su ti isti specijalci 8 godina kasnije probali nešto slično sa Aerodrom sjeverno od Kijeva, brzo su skontakli da to nisu isti Ukrajinci iz 2014. godine. :izet:
sumirprimus

#150136 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

eh to je to
dakle slava ukrajini, fokus, ne nalijecite na mine :D
Čitalac

#150137 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

iz zadnje klupe wrote: 10/03/2023 07:44
Druga stvar, jedinstvo nacije, sjecam se utakmice BIH protiv Ukrajine u Lvovu, takvo jedinstvo nacije mi nikad nismo imali, kod nas svi pjevaču, sportisti i drugi celebrity su poblegli odmah u Minhen, ili kao Hari mata Hari govorili da to nije njegov rat, ili kao Džinović direktno otišli agresori, To je kod Ukrajinaca nezamislivo, kod njih ginu i vrhunski sportisti, krema društva u ratu
Nisu stvari u Ukrajini baš tako jednostavne. Jedna od najomraženijih ličnosti u zemlji u ovom trenutku je komičar Andrei Shchegel. Nakon što je eskivirao tri vojna poziva, preko ministarstva kulture isposlovao je dozvolu da zbog nastupa u inostranstvu privremeno napusti Ukrajinu i više se nije vratio. Još pet javnih ličnosti, vojnih obveznika, tokom decembra je na isti način napustilo zemlju, ali se za razliku od njega nisu oglašavali. Shchegel je na društvenim mrežama objavio da mu ne pada na pamet da ratuje, da je za njega država „tek fikcija“ te da je odlučio da boravi u Turskoj „u mnogo zdravijoj atmosferi“. Saopštio je takođe da mu uopšte nije žao što je na sigurnom dok drugi ginu jer, kako je rekao, „to je njihov izbor“. Zbog ove šestorice državni vrh će naredne sedmice usvojiti oštrije propise za privremeno napuštanje zemlje.
Sociolog

#150138 Re: Ukrajina

Post by Sociolog »

madner wrote: 10/03/2023 08:49 Covjek je u pravu, Srbija i CG se nisu ukljucili u punom kapacitetu. Na pocetku nisu htjeli, poslje nisu mogli.
Ovaj madner koji provokator i troll.
Kako ga raja moze ovdje tolerisati..
Pa gdje udje Uzicki korpus?

Od kud niski specijalci u Brckom?

Pa dovoljno je pogledati kako sami isitreno pojedini fakini govore na Balkan info ili Goli Zivot kako su u proljece 1992 isli da brane " srpstvo"?

Pa Ceda Jovanovic je bio dobrovoljac 2 mjeseca na pocetku u Hercegovini kao jedan, tako barem kazu,najjaci diverzanata..
zigzag

#150139 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

madner wrote: 10/03/2023 08:49 Covjek je u pravu, Srbija i CG se nisu ukljucili u punom kapacitetu. Na pocetku nisu htjeli, poslje nisu mogli.
A rusi su se uključili u punom kapacitetu?

Nisu navalili sa 750.000 ili milion aktivnih vojnika. Pola od onih što su krenuli na Kijev nisu znali gdje će.
HelaS

#150140 Re: Ukrajina

Post by HelaS »

zigzag wrote: 10/03/2023 09:05

Nisu navalili sa 750.000 ili milion aktivnih vojnika. Pola od onih što su krenuli na Kijev nisu znali gdje će.
Nisu. U Ukrajinu su ušli sa 120.000 vojnika, kasnije dodavali još. @madner je u pravu kad kaže da se Srbija i CG nisu uključile u rat u BiH u punom kapacitetu, jer i nisu. I Rusi nisu još... Razumije li iko značenje "pun kapacitet" :-)
Gandalf

#150141 Re: Ukrajina

Post by Gandalf »

vikend ide, opanci se lagano navlače, xerojski deseterac na guslama se sprema

Slava Ukrajini
drug_profi

#150142 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Gubiš rat, ali nećeš upotrijebiti pun kapacitet.
Ima logike.
zigzag

#150143 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

Isto je, rusi krenuli na Kijev interventno kao što su malorusi navalili 02. maja 92. na predsjedništvo i skupštinu odnosno zauzimanje funcija glavnog grada.

A Ukrajina i tada imala vojsku sa već opremljenim kvalitetnim oružjem. Ko je i sa čim odbranio Sarajevo?

I nije samo taj dan. Ukrajinci nakon početka rata imaju konstatan priliv modernog oružja i opreme. U BIH su nakon početka , životni i ratni uslovi postajali sve gori.

Pošto je već OT, ja više ne bih o ovome.
sarajlija-x

#150144 Re: Ukrajina

Post by sarajlija-x »

HelaS wrote: 10/03/2023 09:09
zigzag wrote: 10/03/2023 09:05

Nisu. U Ukrajinu su ušli sa 120.000 vojnika, kasnije dodavali još. @madner je u pravu kad kaže da se Srbija i CG nisu uključile u rat u BiH u punom kapacitetu, jer i nisu. I Rusi nisu još... Razumije li iko značenje "pun kapacitet" :-)
Samo što ni taj "kapacitet" nije više toliko "pun".
sumirprimus

#150145 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

sto se tice kopnenih snaga vojske rusije, sta je jos ostalo od jedinica koje nsu ukljucili? sto se tice kopnenih snaga rusije oni su u ukr u punom kapacitetu... nema dalje kod njih od spec jedinica, tenkovskih divizija armija kako ih vec svako deset godina imenuju, vdv vazdusno desantnih jedinica , jedinice iz svih vojnih distrikta, 2 vala mobilizacije, dobrovoljaca, placenika, zatovrasa. sta im je jos ostalo a da nisu bacili u borbu? od rv.a sto su imali vrsta ptica i municije koristili su. isto i za pvo. mornarica, podmornice.
sve osim nuklearnih snaga...

naravno da nisu mogli teoretski ubaciti milion ljudi odjednom, realno jedna je svejtska sila amerika, ruski maximum logisticki i svak idrugi je do 300k i prie te cifre su pred logistickim pucanem 200k...
iz zadnje klupe

#150146 Re: Ukrajina

Post by iz zadnje klupe »

Nisu stvari u Ukrajini baš tako jednostavne. Jedna od najomraženijih ličnosti u zemlji u ovom trenutku je komičar Andrei Shchegel. Nakon što je eskivirao tri vojna poziva, preko ministarstva kulture isposlovao je dozvolu da zbog nastupa u inostranstvu privremeno napusti Ukrajinu i više se nije vratio. Još pet javnih ličnosti, vojnih obveznika, tokom decembra je na isti način napustilo zemlju, ali se za razliku od njega nisu oglašavali
Vidim da sam izazvao reakciju koja mi nije bila cilj, ali su me iznervirali komentari nekih forumaša ( ko ne vjeruje nek provjeri par stranica ranije) koje takoreci ukrajinske borce proglasavaju pi*kin dimom naspram naših boraca, jer kao ukrajinci imaju konstantan dotok oružja a mi nismo imali

U vezi gore rečenom, misliš da će Ukrajinci tog komičara dočekati sa ružama i tulipanima poslija rata, ko što smo mi dočekali Hari mata Harija, Harisa Džinoviča i slične :izet:
Mrvice_ba

#150147 Re: Ukrajina

Post by Mrvice_ba »

Nemastovitost sovjetske generalske skole de jasno vidi u blatu bahmuta sa obe strane.

Generali i taktika su im nivo generala bitke na somi.
sumirprimus

#150148 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

Mrvice_ba wrote: 10/03/2023 09:21 Nemastovitost sovjetske generalske skole de jasno vidi u blatu bahmuta sa obe strane.

Generali i taktika su im nivo generala bitke na somi.
obe strane? :D
vidi ukri nemaju izbora, napadnti su moraj use branit i oslobadjat zemlju.
orci su ti koji napadaju. kakvu taktiku i strrategiju ukri koriste vjerujem najbolju dostupnu i mogucu. sta mi znamo st aje sve u igri..
jedno je sigurno ja orcima nista ne vjerujem pogotovu nihovim propagandnim sredstvima.
ukrima vjerujem, jersu napadnuti, ijer brane svoje, i jer su na strani istine i pravde. meni dovoljno. ako oni kazu da nemaju izobra nego ovo raditi na bahmutu ja im vjeruje,.
Last edited by sumirprimus on 10/03/2023 09:29, edited 1 time in total.
agent_zero

#150149 Re: Ukrajina

Post by agent_zero »

statixx wrote: 09/03/2023 14:26 Pocivali u miru, slava herojima.
Spoiler
Show
Bože dragi, zar obojica? :( :( :(

Jeli bila neka reportaža o njima ili su u pitanju drugi otac i sin na frontu? :sad:

Počivali u miru branioci slobodnog svijeta, slava vam, a neprijatelju smrt!
sumirprimus

#150150 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

:shock: :skoljka:
Post Reply