Plata, troškovi života, koliko nam treba...?
Moderator: anex
-
Nedodirljiva
#2551 Re: Kolika vam je plata?
Licno sam dozivjela da neko ima platu preko 3.000 KM i j... i drzavu i sve i kaze danas svaka fukara ima toliku platu. A ja sa svojih 800 i nesto KM sjedim i slusam a ima vise skole od te osobe.
- kokuz_sa
#2552 Re: Kolika vam je plata?
Pa trenutno u poslovnom svijetu, skola ne igra neku veliku ulogu u poslu a pogotovo plati.Nedodirljiva wrote: ↑09/03/2023 22:16 Licno sam dozivjela da neko ima platu preko 3.000 KM i j... i drzavu i sve i kaze danas svaka fukara ima toliku platu. A ja sa svojih 800 i nesto KM sjedim i slusam a ima vise skole od te osobe.
Sada si placen za ono sto radis i kako to dobro radia.
Nema veze da li si to znanje stekao na faxu ili na internetu gledajuci YT klipove. Vazno je da taj posao dobro radis.
Meni sa ovom pamecu da sada zavrsavam srednju skolu, nema sanse da bi upisivao fax i gubio 4 godine. Nego bi to vrijeme uloziobu gradjenje karijere.
Zavrsio sam fakultet koji nema nikakve doticajne tacke sa poslom koji sada radim. I jako, jako dobar sam u ovom sto radim. Na prste jedne ruke se mogu izbrojat ljudi u BiH koji su specijalizovani za ovo sto radim. A sve sam naucio o poslu sam.
Do sada sam promjenio 6 firmi iz iste branshe i to sve iz razloga sto su mi druge ponudile svaki put puno vece uslove od prosle.
- Qler
#2553 Re: Kolika vam je plata?
Ja sam u svoj tim u kratkom roku zaposlio 3 nova člana. Ni jednog nisam pitao šta ima od škole.. Ne zanima me, imaju iskustva, rade dobar posao... Plate su im preko 2k sigurno... (politika firme line manager ne zna cifre)
- kokuz_sa
#2554 Re: Kolika vam je plata?
To je to.
Kod mene u prodajnom timu kada se biraju radnici.
Direktor i HR vode razgovore, ja iz prikrajka gledam. Kandidat koji mi se svidi dobije A4 papir sa 2 zadatka.
Jedan je strucno pitanje iz oblasti posla za koje mi treba,
drugo je d napise recenicu bili kakvu da bi mu vidio rukopis.
Moja teorija je da ljudi sa urednim tj lijepim rukopisom su pedantni u poslu.
A i zelim da mi radnici pred poslovnim partnerima budu reprezentativni od rukopisa pa nadalje.
- fortaleza
#2555 Re: Kolika vam je plata?
Nije mi jasno zašto ih žali? Ako želi nešto mijenjati nek mijenja.muha_sa wrote: ↑09/03/2023 18:47Imam prijatelja koji je clan komisije--čovjek mi kaže da mu je žao kandidata što se slomiše vadeci papire, dolaze na testiranje a prije nego se konkurs i raspiso znao je ko ce bit primljenNedodirljiva wrote: ↑09/03/2023 18:45 I da, znalo mi se desavati na interviju mi kazu kao super si, imas znanje itd ali primili smo tog i tog, znas kakva je danas situacija, morali smo itd. A taj neko je uvijek necija rodbina od tih poslodavaca.
To je ono o cem sam i maloprije pisAo![]()
- Dope_Man
#2556 Re: Kolika vam je plata?
Ljudino, teorija ti je bezveze, pogotovo danas kada skoro niko ne mora da pise, osim mozda u nekim rijetkim poslovima.
Ja nisam lijepog rukopisa vidio godinama, a radio sam i radim i sad, sa jako pametnim ljudima.
-
Zoooka
#2557 Re: Kolika vam je plata?
Pripravnici kod advokata nemaju više od 800 KM, znam par ljudi koji su radili, možda saradnici, ali to je već nešto drugo
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#2558 Re: Kolika vam je plata?
ovo s lijepim rukopisom prvi put čujem
onda doktori ne bi nigdje radili
ne znam više da iko koristi olovku a ne da piše
čitanje je davno ubijeno
a pisanje nedavno
onda doktori ne bi nigdje radili
ne znam više da iko koristi olovku a ne da piše
čitanje je davno ubijeno
a pisanje nedavno
-
Nedodirljiva
#2559 Re: Kolika vam je plata?
Ovo što govoriš ima smisla, i ja sam to na teži način skontala. Ove sve ispite sam ispolagala da nadogradim znanje, a inače i ovaj posao što radim sa SSS je usko povezano sa pravničkim poslovima pa mogu slobodno reći da sam prilično dobro baratam pravničkim poslovima.kokuz_sa wrote: ↑09/03/2023 22:39Pa trenutno u poslovnom svijetu, skola ne igra neku veliku ulogu u poslu a pogotovo plati.Nedodirljiva wrote: ↑09/03/2023 22:16 Licno sam dozivjela da neko ima platu preko 3.000 KM i j... i drzavu i sve i kaze danas svaka fukara ima toliku platu. A ja sa svojih 800 i nesto KM sjedim i slusam a ima vise skole od te osobe.
Sada si placen za ono sto radis i kako to dobro radia.
Nema veze da li si to znanje stekao na faxu ili na internetu gledajuci YT klipove. Vazno je da taj posao dobro radis.
Meni sa ovom pamecu da sada zavrsavam srednju skolu, nema sanse da bi upisivao fax i gubio 4 godine. Nego bi to vrijeme uloziobu gradjenje karijere.
Zavrsio sam fakultet koji nema nikakve doticajne tacke sa poslom koji sada radim. I jako, jako dobar sam u ovom sto radim. Na prste jedne ruke se mogu izbrojat ljudi u BiH koji su specijalizovani za ovo sto radim. A sve sam naucio o poslu sam.
Do sada sam promjenio 6 firmi iz iste branshe i to sve iz razloga sto su mi druge ponudile svaki put puno vece uslove od prosle.
Npr. imam drugaricu koja radi u većoj firmi, na to mjesto je došla preporukom, taj neki rođak koji je inače dobar prijatelj sa direktorom te firme je preporučio. Svaki dan on a mene zove da joj riješim neki problem, kako žalbu napisati, kako tužbu, kako rješenje o izvršenju, koji rok je za ovo, koji za ono, a ima platu tri puta veću od moje i još radi sa VSS.
A inače skoro sam dobila informaciju da je notar tražio pravnika da radi s njim u notarskom uredu, a koji je igrom slučaju moj komšija i drug iz škole. Kada sam ga pitala za taj posao, njegov odgovor je bio da je morao primiti suprugu svog druga jer mu bilo nezgodno da primi nekog drugog zbog njega, a inače kaže ti imaš pravosudni ispit, vjerujem da se ne bi dugo zadržala kod mene jer bi nakon sticanja iskustva tražila mjesto sudije ili tužioca a njemu nije u interesu da nakon par godina opet traži radnika i ponovo ga obučava za notarske poslove. Inače plata je 1.300 KM.
-
sumirprimus
#2560 Re: Kolika vam je plata?
lijep rukopis hehe
-
sabanss
#2561 Re: Kolika vam je plata?
Ja imam perfektan rukopis. Godine tehničkog pisma su učinile svoje
- Truba
#2562 Re: Kolika vam je plata?
imo bi ti pedantni rukopis da moraš praviti bilješke sa skupštine
to je prije bilo
a sad se odmah tipka u tablete i laptopiće
to je prije bilo
a sad se odmah tipka u tablete i laptopiće
-
Trappist
#2563 Re: Kolika vam je plata?
E cuj da mu vidi rukopis
to mi zvuci kao da je cuo od andrew tatea ili tako nekog furaca 
- Truba
#2564 Re: Kolika vam je plata?
Evo bio sam na radionici na bhrt za youtube kanal i snimanje i pravio sam biljeske
Bil dobio poso u vasoj firmi

Bil dobio poso u vasoj firmi

- nepass1
#2565 Re: Kolika vam je plata?
Moj rukopis haman necitljiv i sve mi je u haosu
Kolegica ima rukopis da ni slovo ne mozes razaznati i najdetaljnija je osoba koju sam upoznao. Samo ne zna ni sama svoje procitati
Kolegica ima rukopis da ni slovo ne mozes razaznati i najdetaljnija je osoba koju sam upoznao. Samo ne zna ni sama svoje procitati
-
sumirprimus
#2566 Re: Kolika vam je plata?
nije bitna skola al je bitan rukopis 
-
torbica
#2567 Re: Kolika vam je plata?
Ja od svih kandidata tražim da na razgovor donesu šta domaće skuhano. To mi ukazuje na njihovu nezavisnost, kreativnost i produhovljenost 
- emotivac
#2568 Re: Kolika vam je plata?
Ružan rukopis otkriva veliku inteligenciju, to su istraživanja dokazala

- nepass1
- kokuz_sa
#2570 Re: Kolika vam je plata?
Ja kazem, ja nisam perfekt
Al ja sam neko “starog kova” ko cijeni tako te neke osobine
Od rukopisa, vodjenja dnevnika rada itd.
Al imam neke fix stvari od kojih ne oduatajem
Redna je to da moj zaposlenik kojem rukovodim mora dabima i fin uredan rukopis.
Laptopi, tableti su tu
Ali u opisu posla ima i dosta popunjavanja nekih stvari rucno
Koje idunprema bankamani drugim organizacijama
I necu da neko zove i kaze nisam mogao procitat
Nekom to moze zvucat cudno, ludo, naopako
Al tako je kako je
Laptopi, tableti su tu
Al tako je kako je
-
laik1981
- emotivac
#2572 Re: Kolika vam je plata?
Ka'e ljudino previše si ti pametan da radiš kod nas, dok ne "oglupiš" nema posla
- nagibSA
#2573 Re: Kolika vam je plata?
2200 km. Sreca i zena 1500km. Ja u drzavnoj, ona privatna.
Drzavne su bolje jer uplacuju sve doprinose, imas sigurnost neku, sva prava, osiguranje, sindikat...
To je isto kao u privatnoj firmi da imam platu debelo preko 3000 km.
Ne bih se ja mijenjao ni za najbolje privatne. Doduse, ni svaka drzavna nije ista.
Kod privatnika si dobar dok si zdrav i radis, a o uzimanju odmora kad tebi odgovara i da ne pricam, ili bolovanju i jos mnogo sto sta...
Privatnici ti daju na ruke 2-3k, i kontas dobri uslovi, a ovamo sto ako hices penziju moras uplacivati ili mozda zdravstveno ili zivotno osiguranje neko itd..odmah prepolovi.
Drzavne su bolje jer uplacuju sve doprinose, imas sigurnost neku, sva prava, osiguranje, sindikat...
To je isto kao u privatnoj firmi da imam platu debelo preko 3000 km.
Ne bih se ja mijenjao ni za najbolje privatne. Doduse, ni svaka drzavna nije ista.
Kod privatnika si dobar dok si zdrav i radis, a o uzimanju odmora kad tebi odgovara i da ne pricam, ili bolovanju i jos mnogo sto sta...
Privatnici ti daju na ruke 2-3k, i kontas dobri uslovi, a ovamo sto ako hices penziju moras uplacivati ili mozda zdravstveno ili zivotno osiguranje neko itd..odmah prepolovi.
- Ateista
#2574 Re: Kolika vam je plata?
Izvini, ali to za rukopis je nidje veze.kokuz_sa wrote: ↑10/03/2023 12:03 Ja kazem, ja nisam perfekt
Laptopi, tableti su tu
Al tako je kako je
Da ne govorim o tome da se u 21. vijeku bilo sta ima potrebe pisati rucno. Kad vidim kod mene u firmi koliko stvari neki popunjavaju rucno nije mi dobro, ja sve sto mi daju da rucno unesem napravim u digitalnom obliku i popunim, ne pada mi na pamet da i jednu rijec napisem rucno, osim neke moje skice koje svakako niko nema potrebe da vidi.
Za skolu i iskustvo se slazem, drugo je pino bitnije. Iako sam zavrsio i konkretnu skolu (ne gimnaziju) i fakultet, opet sam najvise stvari sam naucio tokom rada, pogotovo one od kojih sam imao koristi, a radim u struci za koju sam se skolovao.
- laserShow
- Grijem se na: nacionalizam
#2575 Re: Kolika vam je plata?
Je li stvarno neko misli da ce za 10-20 godina moci da prezivi s penzijom od 700-800-1000KM i u nju se uzda?