Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
dr_Evil

#5226 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

Blixen wrote: 09/03/2023 08:26
anelsol wrote: 09/03/2023 07:51 U Mostaru je protiklih godina 90 % stanova u novogradnji kupovala dijaspora. Kako su cijene skočile u zadnjih godinu dana, i dijaspori će biti preskupo, a ne stanovništvu koje tu živi.
sto ti je donekle odgovor na pitanje iz naslova teme
Mislim da je 40% stanova kupovao onaj sta treba oprati pare, 35% dijaspora, i 25% ko mora. Da budemo posteni!
tindbe

#5227 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by tindbe »

Kod mene najnovije stanove u tri zgrade novogradnje pokupovala isključivo dijaspora.
Od ukupno cca 35 stanova samo 4 stana kupili naši ljudi a samo jedan se izdaje.
Oni koji planiraju ostati, osnovati porodicu i riješiti stambeno pitanje, mogu samo pod most da žive. Džaba ti i dostupan kredit i ušteđevina kad ovi imaju uvezane kanale s dijasporom i prodaju ih prije nego što krenu i zemljište sređivati.
Zgrade puste od Nove godine do Nove godine.
anelsol

#5228 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by anelsol »

tindbe wrote: 09/03/2023 09:49 Kod mene najnovije stanove u tri zgrade novogradnje pokupovala isključivo dijaspora.
Oni koji planiraju ostati, osnovati porodicu i riješiti stambeno pitanje, mogu samo pod most da žive. Džaba ti i dostupan kredit i ušteđevina kad ovi imaju uvezane kanale s dijasporom i prodaju ih prije nego što krenu i zemljište sređivati.
Došli smo do apsurda da se cijene vještački dižu zato što se ravnaju prema kupcima iz inostranstva koji imaju veće prihode, pa ljudi, posebno mlade porodice sa nekim prosječnim primanjima, nemaju skoro pa nikakve šanse da dođu do stana. Ako je realna cijena lupam 2.000 KM, on je prodaje po 3.000 i opet nađe kupca.
Blixen

#5229 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Blixen »

tindbe wrote: 09/03/2023 09:49 Kod mene najnovije stanove u tri zgrade novogradnje pokupovala isključivo dijaspora.
sada ce ti objasniti da nije tako
na temi jedan ubjedjivao raju kako nema smoga u Sarajevu :lol:
ili ga eto bude 20 dana MAKSIMALNO u cijeloj godini
tih 20 dana se bude na okolnim planinama :-) :-) ili Dubrovniku :D :D :D

kazem ti sve se svodi na ruganje onima koji su otisli iz BiH
omalovazavanje tipa guzicoperaci itd

i onda ti sto se naperu guzica (jer svi koji su vani peru guzice jel`tako?) kupe stanove koje si ti naveo

hrak pljuc dijasporo majku vam j....
Dope_Man

#5230 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Dope_Man »

Na temu stanova, ja ne kontam dijasporu koja ga kupi u Sarajevu a zivi, zivjelo je i zivjece do kraja, vani. Razumijem ako si vec sredio status vani, imas svoje, pa visak para ide dolje, eventualno se i renta i mozda placa nekim roditeljima dodatak na penziju.

Al znam vec 2 slucaja, ljudi u 40tim, otisli su vani na pocetku rata, dakle bili djeca. I cijeli zivot si u Njemackoj il Danskoj, nisi stekao nista tu gdje zivis i zivjeces jos dugo, ako ne i do kraja, al ono nesto sto ustedis pokupis i kupis stan u Sarajevu koji stoji prazan osim mozda max 10 dana u godini koliko si tu... wtf :-)
Da je to i zbog preprodaje, pa da planiraju prodati za par godina i pokupit kajmak, razumio bih, al u oba slucaja je samo da se ima.

Naravno, ima i pametnijih ljudi koji praznu, naslijedjenu nekretninu u BiH prodaju i to posluzi kao ulog u nekretninu tu gdje ce zivjeti.
elcaliente

#5231 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

anelsol wrote: 09/03/2023 11:11
Došli smo do apsurda da se cijene vještački dižu zato što se ravnaju prema kupcima iz inostranstva koji imaju veće prihode, pa ljudi, posebno mlade porodice sa nekim prosječnim primanjima, nemaju skoro pa nikakve šanse da dođu do stana. Ako je realna cijena lupam 2.000 KM, on je prodaje po 3.000 i opet nađe kupca.

Cijene se ne dizu vjestacki ako roba ima kupca koji je spreman da plati cijenu. Ponuda i potraznja je takva.
Kada bi ti prodavao stan ili auto da li bi ga prodao nekome ko ti daje vise?
elcaliente

#5232 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

Dope_Man wrote: 09/03/2023 11:48 Na temu stanova, ja ne kontam dijasporu koja ga kupi u Sarajevu a zivi, zivjelo je i zivjece do kraja, vani. Razumijem ako si vec sredio status vani, imas svoje, pa visak para ide dolje, eventualno se i renta i mozda placa nekim roditeljima dodatak na penziju.

Al znam vec 2 slucaja, ljudi u 40tim, otisli su vani na pocetku rata, dakle bili djeca. I cijeli zivot si u Njemackoj il Danskoj, nisi stekao nista tu gdje zivis i zivjeces jos dugo, ako ne i do kraja, al ono nesto sto ustedis pokupis i kupis stan u Sarajevu koji stoji prazan osim mozda max 10 dana u godini koliko si tu... wtf :-)
Da je to i zbog preprodaje, pa da planiraju prodati za par godina i pokupit kajmak, razumio bih, al u oba slucaja je samo da se ima.

Naravno, ima i pametnijih ljudi koji praznu, naslijedjenu nekretninu u BiH prodaju i to posluzi kao ulog u nekretninu tu gdje ce zivjeti.
To pitanje ce ostati vjecna misterija.
dr_Evil

#5233 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

Dope_Man wrote: 09/03/2023 11:48 Na temu stanova, ja ne kontam dijasporu koja ga kupi u Sarajevu a zivi, zivjelo je i zivjece do kraja, vani. Razumijem ako si vec sredio status vani, imas svoje, pa visak para ide dolje, eventualno se i renta i mozda placa nekim roditeljima dodatak na penziju.

Ne bih nikad, ali razumijem.
Blixen

#5234 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Blixen »

Dope_Man wrote: 09/03/2023 11:48 ljudi u 40tim, otisli su vani na pocetku rata, dakle bili djeca. I cijeli zivot si u Njemackoj il Danskoj, nisi stekao nista tu gdje zivis
onda si nesposoban (govorim za te ljude koje spominjes)
ako si u Danskoj 20 godina i radis, a nisi kupio stan ili kucu onda nesto sa tobom nije kako treba
dr_Evil

#5235 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

Blixen wrote: 09/03/2023 11:55
ako si u Danskoj 20 godina i radis, a nisi kupio stan ili kucu onda nesto sa tobom nije kako treba
Ma nije to, nego oni su iznad balkanskog mentaliteta, europejci, putuju, uzivaju u zivotu, upoznaju prijatelje. Te nece pare u zidine davat, svako zna da je kiriju bolje placati.
anelsol

#5236 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by anelsol »

elcaliente wrote: 09/03/2023 11:48
anelsol wrote: 09/03/2023 11:11

Cijene se ne dizu vjestacki ako roba ima kupca koji je spreman da plati cijenu. Ponuda i potraznja je takva.
Kada bi ti prodavao stan ili auto da li bi ga prodao nekome ko ti daje vise?
Ma razumio si šta sam htio da kažem, pogrešno sam se izrazio. Marža koju investitori postižu je umjesto od 10-20 %, skočila na 30-40 %.
Blixen

#5237 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Blixen »

dr_Evil wrote: 09/03/2023 11:57
Ma nije to, nego oni su iznad balkanskog mentaliteta, europejci, putuju, uzivaju u zivotu, upoznaju prijatelje. Te nece pare u zidine davat, svako zna da je kiriju bolje placati.
Image
evo ti kalkulacije za jedan obicni stan u Skandinaviji
skinuo sam ovo iz jedne grupe na fb tako da me ne napadaju ovi sto ovo znaju citati :D

mjesecna rata od cirka 16.000 kruna je cirka 1600 EUR
iznajmljivanje stana te dodje 1200 - 1500 EUR

zato ti kazem da nesto ne stima
ili si na socijali ili si uspio da useres svoj kreditni rejting
ali nema logike biti pod kirijom 20 godina
dr_Evil

#5238 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

Blixen wrote: 09/03/2023 12:10

Spoiler
Show
Image
evo ti kalkulacije za jedan obicni stan u Skandinaviji
skinuo sam ovo iz jedne grupe na fb tako da me ne napadaju ovi sto ovo znaju citati :D

mjesecna rata od cirka 16.000 kruna je cirka 1600 EUR
iznajmljivanje stana te dodje 1200 - 1500 EUR

zato ti kazem da nesto ne stima
ili si na socijali ili si uspio da useres svoj kreditni rejting
ali nema logike biti pod kirijom 20 godina
Zajebo si ti ovo, ne moze biti 16.000.

Prvo 2.8M, treba ti minimalno 15% svog ucesca znaci 420.000(42.000eur). Sto znaci da je posudjujes 238.000. Drugo velika ti je kamata cak i za ove mahnite dane. jos uvijek je oko 4, cesto i manja, ali nek bude 4.84% za potrebe ove igre. Onda je mjesecni iznos 13.758.

Ovo je cijena jednog pristojnog stana 15-20 minuta od centra. Savrsen primjer. Naravno ne u Oslu :) tamo moras dodati makar milion.

13.758 danas je fina suma para, za 7 godina uz rast plata od 5% prosjecno godisnje, tvoj budzet ce osjecati kao da placas 9000. 35% skok standarda.

Hrana, gorivo, auta, skole, vrtici sve prate rast, ali cijena stana je ona koju si kupio. Kamata moze skociti, ali ce i pasti, igra je to.
Blixen

#5239 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Blixen »

poznajem deset ljudi koji su u Skandinaviji 25-30 godina
90% njih ima bar jednu nekretninu
za te "starosjedioce" ti tvrdim da svi si kupili kuce ili stanove
Blixen

#5240 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Blixen »

dr_Evil wrote: 09/03/2023 12:21 Zajebo si ti ovo, ne moze biti 16.000.
kopirao sa fb :mrgreen:
dr_Evil

#5241 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

Pa naravno da su kupili, zato sto znaju poredati prioritete u zivotu. I opet stignu otici i u Bosnu i u Spaniju da odmore.
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#5242 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by izvrsni direktor »

i po kojoj cijeni ce prodati taj stan kad budu htjeli prodati? po manjoj nego sto su kupili prije 10 godina ili po vecoj?
poznat pojam investicija?

kad se u bosni uvede porez na nekretnine koji ce pojesti zaradu na toj nekretnini onda vjerovatno vise nece ni kupovati..
Seyfo

#5243 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Seyfo »

Ima ljudi vani koji uvijek kontaju da samo što se nisu vratili pa zato ne kupuju, da se ne vežu.
izvrsni direktor

#5244 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

anelsol wrote: 09/03/2023 11:11 Ako je realna cijena lupam 2.000 KM, on je prodaje po 3.000 i opet nađe kupca.
realna cijena je ona po kojoj se prodaju stanovi. ni manje ni vise.
Dope_Man

#5245 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Dope_Man »

Konkretno ta iz Dankse - radi u prodavnici citav zivot. Nije se nikad ni potrudila da bude ista vise u zivotu. Sto je najgore nije osoba koja ne bi mogla, al je vjecno ostala u tom krugu i ima neko svoje opravdanje u vidu brige za mater (sto moze pravdati mozda zadnjih 10, nikako 20 il 30 godina). "Putovanje" joj je godisnji odlazak na more u Ulcinj na 2 sedmice, i eventualno par dana u Hrvatskoj.
Dope_Man

#5246 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Dope_Man »

izvrsni direktor wrote: 09/03/2023 12:35

i po kojoj cijeni ce prodati taj stan kad budu htjeli prodati? po manjoj nego sto su kupili prije 10 godina ili po vecoj?

kad se u bosni uvede porez na nekretnine koji ce pojesti zaradu na toj nekretnini onda vjerovatno vise nece ni kupovati..
To nisu osobe koje uopste znaju sta je investicija, bas zato sam i naveo u svom komentaru da nemaju u planu prodati.

Meni je sasvim jasno i opravdano da neko ko, recimo, ima sad 70-80000 eura odluci kupiti stan u Sarajevu umjesto Beca, jer u Sarajevu imas gotov stan, i mozes ga prodati za par godina, dici pare, ulagati dalje.. a u Becu ti je to samo ucesce uz koje ti treba jos dosta kredita. I to je OK, to je investiranje. Al ovo nije to, ako ga kupujes "da imas gdje zivjeti" citavih 10tak dana kad si tu.
Dope_Man

#5247 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Dope_Man »

Dope_Man wrote: 09/03/2023 11:48 ljudi u 40tim, otisli su vani na pocetku rata, dakle bili djeca. I cijeli zivot si u Njemackoj il Danskoj, nisi stekao nista tu gdje zivis
Slazem se. Ja pocinjem od nule pa otprilike vec sad imam projekciju kada cu imati priliku da uzmem nekretninu, a da sa 20 godina radio i nemam gdje zaspati bez naredne plate.. hebo to.
izvrsni direktor

#5248 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Dope_Man wrote: 09/03/2023 12:45
izvrsni direktor wrote: 09/03/2023 12:35

To nisu osobe koje uopste znaju sta je investicija, bas zato sam i naveo u svom komentaru da nemaju u planu prodati.

Meni je sasvim jasno i opravdano da neko ko, recimo, ima sad 70-80000 eura odluci kupiti stan u Sarajevu umjesto Beca, jer u Sarajevu imas gotov stan, i mozes ga prodati za par godina, dici pare, ulagati dalje.. a u Becu ti je to samo ucesce uz koje ti treba jos dosta kredita. I to je OK, to je investiranje. Al ovo nije to, ako ga kupujes "da imas gdje zivjeti" citavih 10tak dana kad si tu.
pa ako je kupio i ima stan, sto ne bi zivio u njemu tih 10 dana? kad god posle ga proda, zaradio je na njemu. i ako ne proda, opet pametnija opcija nego da mu 80 000e stoji na racunu jer bolje imati stan kojem raste cijena nego beskorsni kes na racunu. ne kontas ti to
Dope_Man

#5249 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Dope_Man »

Procitaj malo bolje ljepoto.
Blixen

#5250 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Blixen »

Dope_Man wrote: 09/03/2023 12:42 "Putovanje" joj je godisnji odlazak na more u Ulcinj na 2 sedmice
:lol: :lol: :lol: sve si mi rekao
Post Reply