"Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
dr_Evil

#1951 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by dr_Evil »

Umjesto "nam je krivo", napisi "vecini je krivo" i bit ce dobar post
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#1952 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by _BataZiv_0809 »

zippoo87 wrote: 08/03/2023 12:09
A sta radimo mi balkanci...kod nas sve para sto imas,daj skrsi u "mrtvu prirodu,beton" a od zivota nemas nista...samo tegljaris,dizes spratove,pravis lavice oko kuce u selu,kupujes stanove u kojima neces biti i umres opet kao ista ona seljqcina sto si bio i kada si otisao iz sela u Njemacku,prije 30-40 godina.
:lol: :lol: :lol:
goredole

#1953 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by goredole »

zippoo87 wrote: 08/03/2023 12:09 Cijene nekretnina su wvugdje nastimane tako da drze ljude u kreditnom robstvu.Nigdje ti ne mozes kupiti nekretninu tek tako ali ima jedna druga stvar koja je bitnija i koja ne opterecuje nikog osim nas Balkance...ljudi na zapadu ZIVE zivote,trose pare i putuju a nekretnine rentaju,jer im je to em jeftinije,em bezbriznije.
Sada se mladi par za sekundu preseli iz Njemqcke u Australiju i online radi i opet zivi i putuje.
A sta radimo mi balkanci...kod nas sve para sto imas,daj skrsi u "mrtvu prirodu,beton" a od zivota nemas nista...samo tegljaris,dizes spratove,pravis lavice oko kuce u selu,kupujes stanove u kojima neces biti i umres opet kao ista ona seljqcina sto si bio i kada si otisao iz sela u Njemacku,prije 30-40 godina.

A stranqc za to vrijeme proputovao 50 drzava,radio u njih 5,stekao 100 prijqtelja po svijetu i svaki dan nasmijan i sretan sto zivi.
A kod nas sve te nekretnine q kunes dan kada si se rodio.
Dakle to je cisto stvar inteligencije,logike,kulturoloskih prilika i navika i ja iskreno i ne vidim tu neku prednost posjedovanja nekretnina ako ces biti rob 30 godina za taj kredit.
I jos jedna bitna stvar...na zapadu od svojih primanja uredno rentas stan a opet imas za normalan zivot,za putovanje,za djecu i za sve ostalo.
Zato se oni ne opterecuju nekretninama
serendaš druže, a kao dokaz pogledaj život u doba korone koji nije bio tako davno. dok je država BIH uredno naplaćivala sve namete, ECB je printao eure ko lud i onda se pitaš što ljudi na brdovitom balkanu žele da posjeduju svoju nekretninu. pa žele bolan jer je to jedina garancija da te neće neko istjerati na ulicu izuzev da se desi ponovo nacionalizacija. na zapadu čak ako imaš dvije lijeve sa voljom da radiš država će ti obezbijediti dijelom ili u potpunosti krov nad glavom. ako ti nije poznata maslowljeva hijerarhija potreba pogledaj i biće ti malo jasnije.
goredole

#1954 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by goredole »

PaulTracy wrote: 08/03/2023 11:56
goredole wrote: 07/03/2023 17:18
koliko je do novopećenih tajkuna, toliko je i do manjka radnika u zapadnoj Evropi. budimo realni, kurko bi iko igdje otišao da te ovi ne žele.
Ljudi ne mogu ili ne žele da shvate da se ovdje radi o otimačini radnika od strane najrazvijenijih država svijeta i da države ne napuštaju najsiromašniji nego oni koje su najbogatiji izabrali što za posljedicu ima propast tih država.

Švicarska ima oko 9 miliona stanovnika, BDP per capita im je bio 66 000$ (2017 godine)
Hrvatska ima oko 3,5 miliona stanovnika,BDP per capita im je bio 29 000.
BiH ima oko 3 miliona stanovnika, BDP per capita nam je bio 13 000$
Liberija ima 3,2 miliona stanovnika, BDP per capita im je bio 1300$.

Ako Švicarska donese pravilo "Hrvati mogu da rade u Švicarskoj jednako kao i švicarski građani, bez posebnih uslova i ograničenja",šta će se desiti ?
Za 15 godina Hrvatska će biti starački dom,napuštena država u kojoj još žive samo babe i djedovi, imat će manje od 2 miliona stanovnika.
Sa druge strane Liberija u kojoj je BDP per capita više nego 20x manji nego u Hrvatskoj neće imati ni blizu toliki egzodus.

BiH,Srbiji, S. Makedoniju ne napuštaju ljudi ovako masovno jer su to najgore države na svijetu, napuštaju ih jer je prije svega Njemačka prije 10tak godina , kasnije su se pridružile i druge države u dijeljenju viza, odlučila da tim državama uzme mlade ljude.
PUNKT.
ima dobrim dijelom i loših politika potonjih, a ima i ona rambova da imamo nesreću da se poredimo sa mnogo boljim od sebe, a ne sa jednom liberijom.
elcaliente

#1955 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by elcaliente »

goredole wrote: 08/03/2023 17:37
zippoo87 wrote: 08/03/2023 12:09 Cijene nekretnina su wvugdje nastimane tako da drze ljude u kreditnom robstvu.Nigdje ti ne mozes kupiti nekretninu tek tako ali ima jedna druga stvar koja je bitnija i koja ne opterecuje nikog osim nas Balkance...ljudi na zapadu ZIVE zivote,trose pare i putuju a nekretnine rentaju,jer im je to em jeftinije,em bezbriznije.
Sada se mladi par za sekundu preseli iz Njemqcke u Australiju i online radi i opet zivi i putuje.

A stranqc za to vrijeme proputovao 50 drzava,radio u njih 5,stekao 100 prijqtelja po svijetu i svaki dan nasmijan i sretan sto zivi.
Dakle to je cisto stvar inteligencije,logike,kulturoloskih prilika i navika i ja iskreno i ne vidim tu neku prednost posjedovanja nekretnina ako ces biti rob 30 godina za taj kredit.
I jos jedna bitna stvar...na zapadu od svojih primanja uredno rentas stan a opet imas za normalan zivot,za putovanje,za djecu i za sve ostalo.
serendaš druže, a kao dokaz pogledaj život u doba korone koji nije bio tako davno. dok je država BIH uredno naplaćivala sve namete, ECB je printao eure ko lud i onda se pitaš što ljudi na brdovitom balkanu žele da posjeduju svoju nekretninu. pa žele bolan jer je to jedina garancija da te neće neko istjerati na ulicu izuzev da se desi ponovo nacionalizacija. na zapadu čak ako imaš dvije lijeve sa voljom da radiš država će ti obezbijediti dijelom ili u potpunosti krov nad glavom. ako ti nije poznata maslowljeva hijerarhija potreba pogledaj i biće ti malo jasnije.
Pa Maslow u svojoj piradmidi kaze da te kada se zadovolji jedna stepenica potreba covjek se penje na drugu.
Znaci ako te neko konstano ogranicava i drzi na drugoj stepenici nece ti treca pasti na pamet.
Spavas, jedes, seksas se a sigurnost dobijas od plate i onda neces to da riskiras jer se osjecas nesigurno tako ostajes npr na drugoj stepenici.
Njemci je nesigurno kupiti nekretninu jer ga moze financijski strmoglaviti, ne osjeca se sigurno.
Uostalom koliko ljudi znas u svom okruzenju da se nalaze na 4 ili 5 stepenici?
Ja npr neznam nikoga da je na petoj stepenici piramide.
goredole

#1956 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by goredole »

elcaliente wrote: 08/03/2023 17:43
goredole wrote: 08/03/2023 17:37

Pa Maslow u svojoj piradmidi kaze da te kada se zadovolji jedna stepenica potreba covjek se penje na drugu.
Znaci ako te neko konstano ogranicava i drzi na drugoj stepenici nece ti treca pasti na pamet.
Spavas, jedes, seksas se a sigurnost dobijas od plate i onda neces to da riskiras jer se osjecas nesigurno tako ostajes npr na drugoj stepenici.
Njemci je nesigurno kupiti nekretninu jer ga moze financijski strmoglaviti, ne osjeca se sigurno.
kod njemaca prve dvije stepenice se po defaultu podrazumjevaju dok na balkanu i ne baš. putovao bi i naš narod po baliju, maldivima i tajlandima al jbg. ne puca iz prazne.
McGradySA

#1957 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by McGradySA »

dr_Evil wrote: 07/03/2023 14:03
PaulTracy wrote: 07/03/2023 13:53
1500 KM je sasvim OK plata, to što su Bosancima i Hercegovcima mjera postale Austrija, Njemačka, Švedska i još par država planete koje imaju 3/4 puta veće plate od svjetskog prosjeka je druga stvar.
Dok im ambasade navedenih država dijele vize Bosanci će se smijat toj plati,kada bi sutra zapečatili te ambasade i ne bi bilo mogućnosti odlaska mnogi bi se jagmili za tu platu.
1500 KM je solidna plata, ako oboje imaju po 1500 pa izadju 3000 mjesecno. Onda se moze zivjeti, ali ne uzivati.

Jednostavno visina plate ovisi o prihodima firme, ako vlasnik vozi novi mercedes onda je to mizerna plata, ako dolazi u golfu onda se je covjek pruzio koliko moze. Na radniku je da trazi bolje. Valjda radnik zna bolje od vlasnika koliko mu treba mjesecno da za zivot.

Plata sa danasnjim cijenama za zanate(metalna i drvna) sa 5 godina iskustva treba biti 2k. Inzinjere 3k. Nije fer ovi prvi rade, ali takav je sistem. Sve ispod toga je uvreda na danasnje cijene. A uvijek ce se naci neko ko ce radit, dok ne ispadne sta bolje.

Zidara vec odavno nema za ispod 100KM dnevnica na crno da se puknes nogom u guzicu, a keramicare i tome slicno po kvadratu izadje i duplo.
I ja bih rekao da je 1500 solidna plata. Samo je pitanje ima li i koliko slobodnih dana, da li se poštuje godišnji, postoji li regres?
O čemu mi uopšte pričamo kada mnogi konobarišu za 8 stoja i bakšiš, vrte ćevape za 700 - 800? Loša radna atmosfera te sagori.
Isto ne razumijem ove što idu raditi u balkanske firme po Njemačkoj pa se žale? Ako ideš tamo valjda ideš kod Hansa a ne Muje.
elcaliente

#1958 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by elcaliente »

goredole wrote: 08/03/2023 17:47
elcaliente wrote: 08/03/2023 17:43

kod njemaca prve dvije stepenice se po defaultu podrazumjevaju dok na balkanu i ne baš. putovao bi i naš narod po baliju, maldivima i tajlandima al jbg. ne puca iz prazne.
Ali ako su im vec ostvarene prve dvije stpenice zasto mali broj Njemaca posjeduje nekretninu? Zar po toj logici nebi trebali ici na vecu sigurnost jer po tvome sopstvena nekretnina pruza sigurnost?
Qler

#1959 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Qler »

1500KM danas je za kurac plata. Sve je skupo, ako imaš kredit za stan, auto, nema te nigdje. Čak i sa dvije takve plate si blizu bankrota... Ne kontam kako možete misliti da je 1500KM danas dobra plata, po kakvim mjerilima. Sama rata za stan nije ispod 500KM kako god. Režije su isto tu negdje, znači milja ode nisi kifle kupio...
goredole

#1960 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by goredole »

elcaliente wrote: 08/03/2023 17:51
goredole wrote: 08/03/2023 17:47
Ali ako su im vec ostvarene prve dvije stpenice zasto mali broj Njemaca posjeduje nekretninu? Zar po toj logici nebi trebali ici na vecu sigurnost jer po tvome sopstvena nekretnina pruza sigurnost?
procenat njemaca koji posjedjuju nekretninu je između 40 i 50% što i nije tako mali. a razloga je mnogo, od jakih stambenih zakona, povjesnih okolnosti pa i do skupih nekretnina u velikim gradovima.
elcaliente

#1961 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by elcaliente »

goredole wrote: 08/03/2023 17:57
elcaliente wrote: 08/03/2023 17:51

procenat njemaca koji posjedjuju nekretninu je između 40 i 50% što i nije tako mali. a razloga je mnogo, od jakih stambenih zakona, povjesnih okolnosti pa i do skupih nekretnina u velikim gradovima.
42 posto sa konstantnim opadanjem.
Koliko Bosnaca posjeduje nekretninu, i gdje se ko nalazi na piramidi?
Mislim da nekretnina ne daje toliko osjecaj sigurnosti kao sto se u BiH misli.
alijagoro

#1962 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by alijagoro »

Tako mozda zivi mali broj ljudi(mozda trecina u vrh glave a i to je optimisticno),mislim tih sto putuju i steknu 100 prijatelja,ovi ostali dan i komad ko i svugdje.
goredole

#1963 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by goredole »

elcaliente wrote: 08/03/2023 18:03
goredole wrote: 08/03/2023 17:57
bliže 50% al hajd, znaš šta kažu za statistiku ;-)

rekao bih da je procenat u Bosni negdje preko 90%, u rangu sa zemljama okruženja. a gdje se ko nalazi na po Maslowu je individualno pitanje...znam samo da ih ima koji nisu ni na prvu se popeli pošteno :(

a jbg, možemo se složiti (ili se ne složiti) da ti vlastita nekretnina daje isti nivo sigurnosti kao i uposlenje u državnoj firmi (hint: ne daje ti) ali kada znaš da se ne možeš pouzdati u zaštitu države uvijek ti ostaju tvoja četiri zida.
zippoo87

#1964 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by zippoo87 »

goredole wrote: 08/03/2023 18:14
elcaliente wrote: 08/03/2023 18:03

bliže 50% al hajd, znaš šta kažu za statistiku ;-)

rekao bih da je procenat u Bosni negdje preko 90%, u rangu sa zemljama okruženja. a gdje se ko nalazi na po Maslowu je individualno pitanje...znam samo da ih ima koji nisu ni na prvu se popeli pošteno :(

a jbg, možemo se složiti (ili se ne složiti) da ti vlastita nekretnina daje isti nivo sigurnosti kao i uposlenje u državnoj firmi (hint: ne daje ti) ali kada znaš da se ne možeš pouzdati u zaštitu države uvijek ti ostaju tvoja četiri zida.
Prvo i osnovno...u BiH je 70% nekretnina neuslovno po EU standardima energetske ucinkovitosti.
Kod nas je vecina kuca i bez fasade i bez izolacije a mnogo ih ima i bez krova...nego onaj privremeni,nakoseni.
To su kuce temelj,sprat bloka i ploca i to neko naziva kucom/nekretninom.To je neuslovno za zivot a bosanska realnost je da mnogi zive u takvim kucama.Stanoovi su isto tako energetski neucinkoviti i pojedose energente da se zagriju,gdje nema sistemskog centralnog grijanja,a gradovi tipa Tuzla,Lukavac gdje se ne mjeri toplota po potrosenosti,nego po kvadraturi placas,tu je manje bitno jesu li ucinkoviti,jer grije kao ludo.
A razlog zasto kod nas svako ima "kucu" je upravo ovaj,jer ne postoji zakon koji govori kako kuca mora da izgleda,kako da bude utopljena,sta smije a sta ne smije imati...na zapadu je to skroz drugacije...ne mozes dobiti upotrebnu dozvolu ako sve nije pod konac.
I ne znam o kakvoj ti sigurnosti pricas u nekretninama...sigurnost je na bankovnom racunu...ako nemas para,neces uskoro imati ni kuce,jer ce ti je uzeti banka,hipoteka,drzava zbog duga ili ces jednostavno sam napustiti i ici trbuhom za kruhom.

Ja mislim da prosjecnom nijemcu vaznije da ima na banci 200 000 u steku i jos 50-100 000 ulozenih u vrijednosne papire ili berzu i da od toga ima neku zaradu i da mu to daje sigurnost a on ako zeli,uvijek moze kupiti sebi stan sa tim parama koje ima...ali ima razlog zasto ne zeli.Nekretnina mu ne daje nikakvu sigurnost a ni rentanje nije toliko isplativo ako gledamo da su kirije eto oko 500 Eura a prosjecna plata oko 2200 eura...dakle skoro 5 puta manje i on to ne gleda kao neku zaradu od rentanja.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#1965 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Truba »

Image
Snake Eyes

#1966 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Snake Eyes »

Truba wrote: 08/03/2023 20:46 Image
Zašto ti dobijaš te poruke? Gajiš nade?
Truba

#1967 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Truba »

Dobijam poruke iz jednostavnog razloga sto sam im dao broj kad sam se registrirao u aplikaciju

Segment poruke o nadi bojim se da nisam shvatio

Ja nemam neki zanat ili priznatu skolu da bih nakon 3 godine crmcenja mogao raditi svoj posao
A nemam neke preduvjete za ucenje njemackog

Ako bude trebalo ici ce se
Zovu stalno
Nedavno sam imao ugovoren razgovor u regensburgu sa obecanjem potpisivanja ugovora
Ni kriv ni duzan dobio na mail
Samo doci
Snake Eyes

#1968 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Snake Eyes »

Izvini trebao sam te pitati zašto si se registrovao?
Ah, da, iz razloga jer kliknuo si submit.

Nade da nešto možda iskrsne.
Ozimician

#1969 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Ozimician »

zippoo87 wrote: 08/03/2023 12:09 A stranqc za to vrijeme proputovao 50 drzava,radio u njih 5,stekao 100 prijqtelja po svijetu i svaki dan nasmijan i sretan sto zivi.
Ako je 1% Njemaca ispunilo ove gore uvjete - ubij me.

Ja radim sa Njemcima, od kojih je barem pola visokoobrazovanih, samo jedan od njih je proputovao više svijeta od mene (mlađi od mene, bogatih roditelja).

Nije to stvar ni inteligencije, ni logike - nego finansijske sigurnosti. Koji Njemci to rade - oni koji se ne sikiraju da će im time egzistencija biti ugrožena, većinom djeca bogatih roditelja (viša srednja klasa), gdje roditelji posjeduju kuću, 3 auta, vikendicu...

Nakon srednje uzmu godinu dana da obiđu svijet. Kad se zaposle, putuju od godišnjeg do godišnjeg i to ne stalno. Ja barem svaki godišnji odem u BiH, ako ne idem negdje drugo, oni hladno ostanu kući cijeli godišnji, obiđu rodbinu, urade generalku - otprilike kao i Bosanci u BiH.

Ja živim u skijaškom području, dakle može se otići na skijanje na 1 dan, nije daleko, 50% mojih radnih kolega ne zna skijati, 30% je nekad skijalo u djetinjstvu, sad ne i 20% ide na skijanje i dalje..
Truba

#1970 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Truba »

Ocito nisi upratio @Snake Eyes
Od kolegice mi muz dobio posao prosle godine u njemackoj...otisao na sondiranje i nasli mu posao doalo ga sve 800maraka

Onda sam i ja otisao beze da me sondiraju zakazao termin i popricao s ljudima.. skinuo aplikaciju i ukucao broj

Medjutim jednu stvar svi presucuju...moras imati zanat
Moras nesto znati raditi
On je medicinaki brat a ja nemam sta ponudit nijemcima
Dakle svi presucuju kljucnu stvar...

ZNANJE ZANAT
zippoo87

#1971 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by zippoo87 »

Ozimician wrote: 08/03/2023 20:58
zippoo87 wrote: 08/03/2023 12:09 A stranqc za to vrijeme proputovao 50 drzava,radio u njih 5,stekao 100 prijqtelja po svijetu i svaki dan nasmijan i sretan sto zivi.

Ja radim sa Njemcima, od kojih je barem pola visokoobrazovanih, samo jedan od njih je proputovao više svijeta od mene (mlađi od mene, bogatih roditelja).

Nije to stvar ni inteligencije, ni logike - nego finansijske sigurnosti. Koji Njemci to rade - oni koji se ne sikiraju da će im time egzistencija biti ugrožena, većinom djeca bogatih roditelja (viša srednja klasa), gdje roditelji posjeduju kuću, 3 auta, vikendicu...

Nakon srednje uzmu godinu dana da obiđu svijet. Kad se zaposle, putuju od godišnjeg do godišnjeg i to ne stalno. Ja barem svaki godišnji odem u BiH, ako ne idem negdje drugo, oni hladno ostanu kući cijeli godišnji, obiđu rodbinu, urade generalku - otprilike kao i Bosanci u BiH.

Ja živim u skijaškom području, dakle može se otići na skijanje na 1 dan, nije daleko, 50% mojih radnih kolega ne zna skijati, 30% je nekad skijalo u djetinjstvu, sad ne i 20% ide na skijanje i dalje..
Znaci vise bosnje putuju po svijetu...mi sigurno imamo barem 2% ovih sto putuju :lol:
Ozimician

#1972 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Ozimician »

zippoo87 wrote: 08/03/2023 21:11

Znaci vise bosnje putuju po svijetu...mi sigurno imamo barem 2% ovih sto putuju :lol:
Niko to nije rekao da "bošnje" više putuju - nego ti predstavljaš da je to default lifestyle kod Njemaca, a nije - takvi su u dobroj manjini.
konoplja

#1973 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by konoplja »

Mah. On je reprezentativan primjer.
Dobro, naputovao se. Sta sad?
A mozda ga je zapalo pa poznaje i radi s ljudima koji ne putuju mnogo.

Ja kad god upoznajem raju po klubovima u Njemackoj vecina su prosarala Europu, prosli kroz Bosnu i ostatak Balkana sa ruksacima, bili u Australiji godinu dana i radili jer imaju mogucnost mladi za tu working holiday vizu, pa na povratku malo Tajland, Indonezija, i sta ih vec zanima u Aziji.
zippoo87

#1974 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by zippoo87 »

Ozimician wrote: 08/03/2023 21:14

Niko to nije rekao da "bošnje" više putuju - nego ti predstavljaš da je to default lifestyle kod Njemaca, a nije - takvi su u dobroj manjini.
Nisi ti dobro procitao moj post.
Ja nijemce nisam nigdje spomenuo...ja sam napisao "stranci"
mali_balon

#1975 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by mali_balon »

Ozimician wrote: 08/03/2023 21:14

Ja u manjini...a u vrhuncu sezone ne mozes brenerom proc da nije guzva....da ne govorim o guzvama na glavnim cvoristima oko minkena, nurmberga wurzburga....kamperi i karavani su prica za sebe....kolone po 20km...
Pa bolan svaba 80miliona a ne 2
Post Reply