Ukrajina

drndalo

#149851 Re: Ukrajina

Post by drndalo »

Nisam vidio taj snimak, a mozda je i bolje da nisam ako je bilo tako...
drndalo

#149852 Re: Ukrajina

Post by drndalo »

Evo da malo taktiCari mogu CoD vjezbati...

drndalo

#149853 Re: Ukrajina

Post by drndalo »

Evo se nas dobri mumin Jasmin de Luxembourg izborio za pomoc braci Ukrajincima...

Himera

#149854 Re: Ukrajina

Post by Himera »

sumirprimus wrote: 08/03/2023 13:15

jedna iz bahmuta..

Heroim Slava
Slava Ukraini :bih: :bih:
Oblomov

#149855 Re: Ukrajina

Post by Oblomov »

Ruski rezervisti vjerojatno koriste "lopate" za borbu "prsa o prsa" u Ukrajini zbog nedostatka municije, kazali su iz britanskog ministarstva odbrane, prenosi BBC.
studiorum_tuzlaensis

#149856 Re: Ukrajina

Post by studiorum_tuzlaensis »

Pored lopata, dali su im i naostrene kasike. Izvor je dopisnik CNNa na osnovu informacija poljskog ministarstva odbrane koji je htio ostati anoniman.
Oblomov

#149857 Re: Ukrajina

Post by Oblomov »

Na kraju februara rezervisti su opisali kako im je bilo naređeno da napadnu ukrajinske položaje "naoružani samo ‘vatrenim oružjem i lopatama‘", navodi ministarstvo u najnovijem obavještajnom izvještaju. U tom izvještaju se spominju lopate poznate kao MPL-50. Lopate su dizajnirane 1869. i malo su se promijenile od tada, navodi britansko ministarstvo odbrane
Oblomov

#149858 Re: Ukrajina

Post by Oblomov »

Još malo pa će biti-

torbicom ga Fudo
drndalo

#149859 Re: Ukrajina

Post by drndalo »

Do sada rijetko spominjani PVO sistemi bliske odbrane, ali ipak veceg dometa od vecine poznatih manpads-a... Bofors...

Hame_
Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!

#149860 Re: Ukrajina

Post by Hame_ »

drndalo wrote: 07/03/2023 18:34
Hame_ wrote: 07/03/2023 17:15 Ljudi, ako neko ima da mi objasni: "Ako ćemo biti kao zombiji, koji kurac se opiremo?".

https://uavideos.osintukraine.com/media ... 102877.MP4

Ne kontam što me osuđuju forumaši koji su na strani Dobra? Jebote, čitav život sam na istoj toj strani.
Uopste necu da kliknem na ovo sto si stavio jer mislim da znam sta je po tvom pisanju. Ne kontam samo sta hoces ? Koliko sam upratio, vecina ovdje je osudila ubijanje zarobljenika, pa i Rusa od neki dan (ako je snimak autentican)... Sta zelis, da to stalno ponavljamo, pa da onda izjednacimo te stvari? Mir, mir, niko nije kriv i tako to? Ili te ne kontam?

Sta zelis reci, da su svi isti? Svi ubijaju zarobljenike? Sta? Nisu svi isti da se na trepavicu nasadis, jedni brane kuce, a drugi im ih satiru, sa sve stanovnicima!
Protiv sam ubijanja zarobljenika.
drndalo

#149861 Re: Ukrajina

Post by drndalo »

I ja isto... Osudjeno zlo, hocemo li taj slucaj vrtiti svaki put kada se pojavi kontra snimak ????
Dimu1927

#149862 Re: Ukrajina

Post by Dimu1927 »

drndalo wrote: 08/03/2023 15:22 I ja isto... Osudjeno zlo, hocemo li taj slucaj vrtiti svaki put kada se pojavi kontra snimak ????
dabome da hocemo pa imamo vec napisan recept iz naseg rata, nema veze sto je omjer ratnih zlocina jedno 98:2, tu je to negdje u pet deka ko nas bre zavadi...
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#149863 Re: Ukrajina

Post by JoseMujica »

Oblomov wrote: 08/03/2023 14:58 Još malo pa će biti-

torbicom ga Fudo
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

kad odjedno bude, kad nestane mesa, da i pederi valjaju za borbe :evil:
drndalo

#149864 Re: Ukrajina

Post by drndalo »

Krk, bub... Dobro im ga smjesti...

zigzag

#149865 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

Hame_
Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!

#149866 Re: Ukrajina

Post by Hame_ »

Image
Ukrajinska borbena medicinarka Yuliia Paievska, braniteljica Azovastala i bivša ratna zarobljenica, primit će Međunarodnu nagradu za hrabrost od Jill Biden na ceremoniji u Bijeloj kući.

Vau, što ukrajinski liječnik radi u Bijeloj kući? Činilo se kao priča vrijedna kopanja.

Prije nego što je uhvaćena, Paievska, u cijeloj Ukrajini poznatija kao Taira, snimila je više od 256 gigabajta potresne snimke bodycam-a koja prikazuje napore njezina tima da spasi ranjene u opkoljenom gradu Mariupolu. Dala je snimku novinarima Associated Pressa, posljednjoj međunarodnoj ekipi u Mariupolju, na malenoj podatkovnoj kartici.

Novinari su pobjegli iz grada 15. marta s karticom umetnutom u tampon, noseći je kroz 15 ruskih kontrolnih točaka. Sljedećeg dana, Tairu su zauzele proruske snage.

Prošla su tri mjeseca prije nego što se pojavila 17. juna, mršava i iscrpljena, tijela njezine atletičarke više od 10 kilograma lakšeg zbog nedostatka hrane i aktivnosti. Rekla je da je izvješće AP-a koje pokazuje da brine za ruske i ukrajinske vojnike podjednako, kao i za civile Mariupolja, bilo ključno za njezino oslobađanje.

...

Kamera je bila uključena kada je intervenirala u liječenju ranjenog ruskog vojnika, kojeg je zvala "sunce", kao i gotovo sve koji joj se pojave u životu. Zabilježila je smrt dječaka i uspješan pokušaj spašavanja njegove sestre, koja je sada jedno od brojnih siročadi u Mariupolu. Tog dana srušila se uza zid i zaplakala.

Pregledavajući video, rekla je da je riječ o rijetkom gubitku kontrole.

“Da stalno plačem, ne bih imala vremena baviti se ranjenicima. Tako da sam tijekom rata, naravno, postala malo tvrđa”, rekla je. “Nisam trebala pokazati da sam se slomila. … Možemo tugovati kasnije.”

Djeca nisu bila ni prva ni zadnja koju je liječila, rekla je. Ali bili su dio većeg gubitka za Ukrajinu.

“Srce mi krvari kad se toga sjetim, kad se sjetim kako je grad umro. Umro je kao osoba - bilo je mučno", rekla je. "Osjećaj je kao kada osoba umire, a ne možete učiniti ništa da pomognete, na isti način."

Vau.

--
Ukrajina tvrdi da je 130 ruskih komada oklopa uništeno u posljednjih mjesec dana oko Vuhledara, gdje je navodno "elitno" rusko mornaričko pješaštvo (aka marinci) potpuno desetkovano. Gornja nit broji 102 komada oklopa i jedan helikopter, što ukrajinske tvrdnje čini vjerodostojnima.

U jesen smo se nadali velikoj ukrajinskoj zimskoj ofenzivi nakon što se tlo zaledi. Možda bismo vidjeli oslobođenje Svatova i Kreminne na sjeveru! Umjesto toga, dogodilo se nešto bolje - zapadne su nacije konačno obećale ozbiljno naoružanje. Prema posljednjim proračunima, Ukrajina bi trebala dobiti nekoliko stotina glavnih borbenih tenkova i više od 1.000 borbenih vozila pješaštva u sljedeća dva mjeseca. SAD obučava ukrajinske časnike u kombiniranom naoružanju u Njemačkoj. Ukrajinske trupe trenutno uče kako upravljati svojim novim vozilima, a kakve god lekcije o kombiniranom naoružanju naučene u Njemačkoj, te će ukrajinske jedinice morati provesti nekoliko mjeseci vježbajući naučene lekcije kako bi riješile razne nedostatke.

Doista, koliko god svi pričali o proljetnoj ukrajinskoj protuofenzivi, nemojte se iznenaditi da se ona oduži bliže ljetu. S obzirom na to da se Rusija žestoko želi iscrpiti koristeći neučinkovite pješačke napade Zergova, za Ukrajinu ima vojnog smisla da ih smanji toliko dugo koliko je potrebno njenoj ofenzivnoj vatrenoj moći da se pripremi u pozadini.

Tragedija je u tome što Ukrajina popunjava mnoge od svojih rovova na prvoj liniji svojim vlastitim mobiliziranim jedinicama, uz minimalnu obuku i neadekvatnu podršku. To je kratkoročna bol u službi dugoročnih ciljeva Ukrajine, i jebeno je sranje za one od kojih se traži da se žrtvuju. Vlastitom krvlju kupuju vrijeme Ukrajini potrebno za pripremu.

Ta žrtva nije uzaludna, jer ruska velika zimska ofenziva jedva da je pomaknula linije. Što duže obrana izdrži, bez obzira na cijenu, to će nove ukrajinske oklopne prethodnice biti bolje pripremljene za oslobađanje svoje zemlje kasnije ove godine.

Kos za Dnevni list Kos
Utorak, 7. marta 2023. · 20:55
Last edited by Hame_ on 08/03/2023 16:13, edited 1 time in total.
zavrzlama

#149867 Re: Ukrajina

Post by zavrzlama »

Najznakovitija poveznica ruskog i srpskog ratovanja je u cinjenici da oni ratuju iskljucivo za "teritoriju"..narod koji se nadje na toj teritoriji dal njihov ili druge strane je nebitan(udri po Velusicima ,tu nema puno srba)

Rusi u orkovskoj zelji za teritorijom,unistavaju gradove i naselja kao da je nuklerana bomba poharala...

Ovo sto se desava u Ukrajini ce se desiti u BIH i na Kosovu u buducnosti....zato treba max iskoristiti ovo vrijeme da se taj dan doceka sto spremniji...

Ovo u Ukrajini je tek pocetak,onog najgoreg sto dolazi ,rusi kao i mala im braca na Balkanu nemogu nazad...
Hame_

#149868 Re: Ukrajina

Post by Hame_ »

U privremeno okupiranoj regiji Zaporizhzhya, ruski fašistički osvajači naredili su lokalnim poljoprivrednicima da dovezu žito u hangar u Uljanivki. Pod krinkom otkupa žita po sniženim cijenama, strani su okupatori žito jednostavno zaplijenili. To je Holodomor, sve ispočetka.

Hame_

#149869 Re: Ukrajina

Post by Hame_ »

Ja budala :mrgreen: :thumbup:

Kaos u vimenu. Nadam se da će pojačati svoju sigurnost, tako da se ovakva žestoka situacija više ne ponovi.

Hame_

#149870 Re: Ukrajina

Post by Hame_ »

Širom svijeta žene se bore za svoja prava i ravnopravnost. I u Ukrajini se hrabro bore za slobodu svoje zemlje. Bez žena, Ukrajina ne bi imala šanse protiv okupatora.

Image

Image

Image

Image
geoxx

#149871 Re: Ukrajina

Post by geoxx »

zigzag wrote: 08/03/2023 16:00 https://www.klix.ba/vijesti/svijet/prig ... /230308126

Jel neko zagrmeo
Svijet se još nije suočio s ruskom vojskom, koja je dobro pripremljena,
Znamo brt
Hame_

#149872 Re: Ukrajina

Post by Hame_ »

Komentar sa Reddita...

Ja sam Kinez i želim poslati drevnu kinesku prozu ukrajinskom junaku Šaduri Timofiju Nikolajoviču.

"Žad se može slomiti, ali njegova bjelina ostaje nepromijenjena. Bambus se može spaliti, ali njegove vrline nisu uništene. Čak i ako umrem, moj će ugled živjeti u povijesnim zapisima." - Guan Yu.

玉可碎而不可改其白,竹可焚而不可毁其节,身虽殒,名可垂于竹帛也。--关羽
drndalo

#149873 Re: Ukrajina

Post by drndalo »

Svijet se još nije suočio s ruskom vojskom, koja je dobro pripremljena,
Da, do sad su se susretali sa Vatrogasnim pjevackim drustvom iz Donjeg vakufa (Nizni Novgorod)...
Hame_

#149874 Re: Ukrajina

Post by Hame_ »

Pa video prilozima ovih momaka sam se divio a da nisam znao za ovo...

:(
sumirprimus

#149875 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

zavrzlama wrote: 08/03/2023 16:13 Najznakovitija poveznica ruskog i srpskog ratovanja je u cinjenici da oni ratuju iskljucivo za "teritoriju"..narod koji se nadje na toj teritoriji dal njihov ili druge strane je nebitan(udri po Velusicima ,tu nema puno srba)

Rusi u orkovskoj zelji za teritorijom,unistavaju gradove i naselja kao da je nuklerana bomba poharala...

Ovo sto se desava u Ukrajini ce se desiti u BIH i na Kosovu u buducnosti....zato treba max iskoristiti ovo vrijeme da se taj dan doceka sto spremniji...

Ovo u Ukrajini je tek pocetak,onog najgoreg sto dolazi ,rusi kao i mala im braca na Balkanu nemogu nazad...
Kasnis brat bratu godinu. Otada se mnogo sta promijenilo. Bi oni jos prosle godine, al nemaju kila, a dace bog da ce imat sve manje
Post Reply