Da pod uslovom da su to ta naselja jer slicnih imena puna Ukrajina. Cak i u istom rejonu.sumirprimus wrote: ↑08/03/2023 09:34kad pogledas mapu ovo bi trebalo da je pd kontrolom orka jelde?drug_profi wrote: ↑08/03/2023 09:33
Vjeruj mi da sam pomislio nešto, ali me iskustvo uči da ne zaključujem ništa samo po imenima naselja.
Doduše zadnjih desetak dana je more snimaka osvajanja nekakvih rovova, zarobljenika i sl.
Mozda je samo SOF akcija.
Ukrajina
- drug_profi
#149751 Re: Ukrajina
- apsidejzi
#149752 Re: Ukrajina
Taj GPS signal se zove Starlink.studeni76 wrote: ↑08/03/2023 08:15Mislim da je tu kljucan GPS signal! Busola je old schooladelkam wrote: ↑08/03/2023 08:12 Hvala na odgovoru.
I moja neka pretpostavka je da to nekako funcionise na nacin da CUV ima podatak o koordinatama drona.
Ne znam koliko dron moze dati tako precizan podatak kao artiljerijska busola naprimjer..... Artiljerijska busola se cak morala nivelisati....ajde dron nivelisi![]()
Ja sam teoretski morao uciti o tome a prisustvovao sam i na nekoliko vjezbi koje su izvodile artiljerijske jedinice. Imao sam piliku raditi i sa artiljerijskom busolom na osmatracnici i popuniti nekoliko zahtjeva za gadjanje.
Mi smo imali malo drugaciju organizaciju, izvidjaca na isturenoj osmatracnici koji trazi i posmatra cilj, centar za upravljanje vatrom koji obradjuje podatke dobivene od izvidjaca te na osnovu podataka daje naredbu za gadjanje, i vatreni polozaj sa kojeg se gadja.
Na bojevom gadjanju na planini Konjuh sam prisustvovao kada jedan natporucnik naredbom za gadjanje pogadja metu velicine 1mx1m![]()
Necu nikada zaboraviti.
- drug_profi
#149753 Re: Ukrajina
Iscrpice oni i Iranska skladista, a nema ni Iran takvu proizvodnju da to moze brzo namiriti, narocito jer su fakticki stalno u najvisoj borbenoj gotovosti.sumirprimus wrote: ↑08/03/2023 09:34iranske teror mule na djelu jos jednom..SpoilerShow
i jos nesto, fino rece sad su americke i zapadne procjene, da orci trose cca 20k dnevno granata, a propos price o troksu od prije neki dan, proslu heftu sa ironom kad sam trazio izvor za njegov info. jer ovo je podatak kojim barataju zapadni izvori. ne pricam napamet, procitam, al ako oni lazu mene i ja lazem vas. samo izvor info.a nista vise.![]()
Ne vjerujem da ce ta linija snabdijevanja dugo potrajati.
-
sumirprimus
#149754 Re: Ukrajina
ukri imaju centralizovan sistem osmatranja i navodjenja vatrene podrske. i zato su tako efikasni.svaka jedinica na terenu ima vezu i pristup istom sistemu. veliku ulogu u tomse svemu igraju i dronovi.
i zato gledamo hiljade bubova i uzivamo

i zato gledamo hiljade bubova i uzivamo
-
Dimu1927
#149755 Re: Ukrajina
ova klischivka je juzno od bakhmuta eto ima video stranicu-dvijen ispred gdje ih ukrajinci oklopom napadaju u tom rejonu. A odavno je na liveuamap oznaceno da je pod kontrolom orka... ali ocito da je to samo contested podrucje a ne utvrdjeni polozajidrug_profi wrote: ↑08/03/2023 09:38Da pod uslovom da su to ta naselja jer slicnih imena puna Ukrajina. Cak i u istom rejonu.sumirprimus wrote: ↑08/03/2023 09:34
kad pogledas mapu ovo bi trebalo da je pd kontrolom orka jelde?
-
sumirprimus
#149756 Re: Ukrajina
evo novi ted i francuza... po ovom sve je pozitivniji.
- derion
#149757 Re: Ukrajina
Po meni, ima istine u ovome što pišeš, ali Ukrajina neće i ne može biti supersila. To je danas Samo SAD i tako će ostati vjerovatno dugo vremena.pici wrote: ↑08/03/2023 08:55 Rusi mogu jos neko vrijeme da vrse ove mobilizacije i ofanzive i onda tome dolazi kraj.Kao i svaka drzava naplaneti i oni imaju limit.Jos jedino propagandom i staljinisticko-nacistickim metodama drze rusijuu mraku.I nek drze ko ih jebe, nisu se pokazali ko kakvi ljudi.
Ukrajina ce iz ove agresije izaci kao pobjednik i super sila.Vratice atomske i okrenuti sve prema moskvi da im vise nikad ne padne na pamet bilo sta.Postat ce NATO i EU clanica i pitat ce se oni Poljaci u tim savezima dosta kao i balticke i skandinavske zemlje.Germansko-franacka koalicija je pokazala svoje pravo lice i doce do slabljenja iste.
Sto se nas tice treba da uspostavimo najblize odnose sa Anglosasima i novim Istocnim savezom.Germane i franke da drzimo na distanci jer nisu otvoreni prijatelji BiH, cak sta vise prodali bi nas za kilo eksera, mi smo svabama radna snaga i nista vise.Rusija se u dogledno vrijeme raspada kai i Kina.Mnogo je kultura i naroda potlaceno pod tim diktatorskim rezimima, to mora nekad puci.
Slava Ukrajini!
Ovi Heroji se ne mogu poraziti, to da rusima i malorusima bude jasno.
Poljska i Ukrajina će biti stubovi evropske odbrane prema Istoku.
Na vojnu i geopolitičku scenu ovog dijela svijeta će stupiti upravo Njemačka. Ljudi nisu svjesni da se sljedećih 10-15 godina stvara najmoćnija vojna sila u Evropi, a to će biti njemački Bundeswehr. Nakon sedamdesetogodišnjeg spavanja (opravdano zbog Drugog svj. rata) i pacifističkog pristupa rješavanju političkih izazova (iz istih razloga), Njemačka je konačno shvatila (taj proces će trajati na društvenom nivou vjerovatno još par godina) da se mora probuditi iz zimskog sna. Ponovna izgradnja njemačke vojne sile će imati tektonske posljedice za evropsku vojnopolitičku situaciju u sljedećih 20 godina. A vojni pogon im je ionako vrlo jak i napredan. Sada će biti još veći fokus i ulaganje u isti.
Opasnost sa Istoka će nas sve u Evropi (pogotovo one u zapadnoj) natjerati da oprostimo njemačke grijehe iz prošlosti i okrenuti se novoj kugi s istoka.
Poljska i Ukrajina će imati vrlo bitnu ulogu u novoj evropskoj sigurnosnoj arhitekturi, ali ne može to biti krucijalna pozicija, jer nemaju taj kapacitet. To je ipak rezervisano sa SAD, Veliku Britaniju, Njemačku i Francusku.
- TheProfessional
#149758 Re: Ukrajina
Hvala puno za ovo. Odlican intervju.code-switch wrote: ↑08/03/2023 09:09
Toplo preporucujem ovaj dokumentarac. Ono sto meni zapelo za oko jeste da Rusija se ustvari vise boji Kine nego Amerikeali se o tome ne govori na glas
, jer im treba neki "cartoon" neprijatelj poput Amerike za javnost.
Mislim da ce ih Kina kada Rusija ne bude nista vise imala, i kada se bude raspala, porobiti.
- 512MB
#149759 Re: Ukrajina
Velika orkska ofanziva, osvojen mesni kombinat i tri kokosinjca, 50 hiljada suncokreta manje.

- BarbaDue
#149760 Re: Ukrajina
Ova kupola ako su je kvalitetno zavarili, a izgleda da jesu jer vidim pored vrlo dobar aparat za varenje, može biti strašno opasna po protivnika.
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#149761 Re: Ukrajina
Ja sa isto preferirao njemacku i njezinu industriju kao pokretacku snagu eu, ali duboko sam razocaran njemackom svijescu.Imaju strah od ponovnog dizanja njemacke i on je toliko jak da su rusima skinuli gače na sam pomen ruskih tenkova.Germani nisu vise germani, to je sad druga vrsta insana.Njima je profit bitan i da ih niko ne dira.Franci su poslije Napoleona totalno podbacili i nikad se nisu oporavili.derion wrote: ↑08/03/2023 09:55Po meni, ima istine u ovome što pišeš, ali Ukrajina neće i ne može biti supersila. To je danas Samo SAD i tako će ostati vjerovatno dugo vremena.pici wrote: ↑08/03/2023 08:55 Rusi mogu jos neko vrijeme da vrse ove mobilizacije i ofanzive i onda tome dolazi kraj.Kao i svaka drzava naplaneti i oni imaju limit.Jos jedino propagandom i staljinisticko-nacistickim metodama drze rusijuu mraku.I nek drze ko ih jebe, nisu se pokazali ko kakvi ljudi.
Ukrajina ce iz ove agresije izaci kao pobjednik i super sila.Vratice atomske i okrenuti sve prema moskvi da im vise nikad ne padne na pamet bilo sta.Postat ce NATO i EU clanica i pitat ce se oni Poljaci u tim savezima dosta kao i balticke i skandinavske zemlje.Germansko-franacka koalicija je pokazala svoje pravo lice i doce do slabljenja iste.
Sto se nas tice treba da uspostavimo najblize odnose sa Anglosasima i novim Istocnim savezom.Germane i franke da drzimo na distanci jer nisu otvoreni prijatelji BiH, cak sta vise prodali bi nas za kilo eksera, mi smo svabama radna snaga i nista vise.Rusija se u dogledno vrijeme raspada kai i Kina.Mnogo je kultura i naroda potlaceno pod tim diktatorskim rezimima, to mora nekad puci.
Slava Ukrajini!
Ovi Heroji se ne mogu poraziti, to da rusima i malorusima bude jasno.
Na vojnu i geopolitičku scenu ovog dijela svijeta će stupiti upravo Njemačka. Ljudi nisu svjesni da se sljedećih 10-15 godina stvara najmoćnija vojna sila u Evropi, a to će biti njemački Bundeswehr. Nakon sedamdesetogodišnjeg spavanja (opravdano zbog Drugog svj. rata) i pacifističkog pristupa rješavanju političkih izazova (iz istih razloga), Njemačka je konačno shvatila (taj proces će trajati na društvenom nivou vjerovatno još par godina) da se mora probuditi iz zimskog sna. Ponovna izgradnja njemačke vojne sile će imati tektonske posljedice za evropsku vojnopolitičku situaciju u sljedećih 20 godina. A vojni pogon im je ionako vrlo jak i napredan. Sada će biti još veći fokus i ulaganje u isti.
Opasnost sa Istoka će nas sve u Evropi (pogotovo one u zapadnoj) natjerati da oprostimo njemačke grijehe iz prošlosti i okrenuti se novoj kugi s istoka.
Poljska i Ukrajina će imati vrlo bitnu ulogu u novoj evropskoj sigurnosnoj arhitekturi, ali ne može to biti krucijalna pozicija, jer nemaju taj kapacitet. To je ipak rezervisano sa SAD, Veliku Britaniju, Njemačku i Francusku.
Dva svjetska rata izrodio je jedinu super silu na planeti a to je SAD.
Kad kazem da ce poljska, ukrajina, balticke drzave i skandinavija preuzet ulogu NATO i EU, mislim na njihovu rijesenost da postanu bedem rusiji a i ne zavisni od jalovij germana i franaka.
Jedini koji su zadrzali cvrstinu nekadasnjeg hladnoratovskog sjaja su Anglosasi.
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#149762 Re: Ukrajina
Cim pocnu HIRMASovat baze i skladista, ofanziva pocinje.The Economist: Ukrajina priprema ogromnu protuofenzivu
Ukrajina priprema ogromnu protuofenzivu, javlja The Economist.
Znak da se nešto događa je intenzitet isporuke zapadnog oružja, objašnjavaju. Od vojne pomoći koju je Pentagon obećao od početka rata, 40 posto je došlo u zadnja tri mjeseca.
- TheProfessional
#149763 Re: Ukrajina
Mozda je offtopic ali mislim da grijesis sa ovom procjenom u vezi Bundeswehra. Trenutno Bundeswehr nikad nije bio slabiji od nastanka nego sada. Cisto da napomenem da cak ni broj ljudi nije impresivan. Pogotovo kad se zna da je veliki broj pripadnika u ovim granama za podrsku Medical, Cyber i sl. Kopnena vojska (Heer) je nesto malo vise od 60000 propadnika rasporedjenih u 2 divizije sa po 3 brigade i samo jednim artiljerijskim bataljonom po diviziji (za primjer US Army ima bataljon po brigadi i zajednicku komandu artiljerije na nivou divizije kao i artiljerijske brigade na nivou korpusa ili armija). Za zemlju velicine Njemacke i po povrsini i po broju stanovnika to je paucina. I Poljska i Francuska i UK pa cak i Italija imaju vecu broj pripadnika kopnenih snaga opremljenih vlastitim modernim naoruzanjem (osim Poljske ona ima Njemacko).derion wrote: ↑08/03/2023 09:55 Po meni, ima istine u ovome što pišeš, ali Ukrajina neće i ne može biti supersila. To je danas Samo SAD i tako će ostati vjerovatno dugo vremena.
Ali to je manje bitna cinjenica od one da Njemacki vojnici nemaju apsulutno nikakvo borbeno iskustvo jer ne idu na misije kao sto to rade ostale drzave. Mislim idu ali ni blizu ovih gore nabrojanih. Jedina jedinica koja dovoljno trenira da sutra moze u borbu je 9 oklopna brigada. Pored toga mladi Njemci nisu nesto previse zainteresirani za vojnu karijeru.
Kad je u pitanju svijet, strateska greska u koracima bi bila ignorisati Indiju, Pakistan, Indoneziju, Nigeriju, Brazil i Mexico, kao i mogucnost ozivljacanja Britanskog imperijalizma: lekcija Foklandi.
-
sumirprimus
-
sumirprimus
#149765 Re: Ukrajina
i u luhanjsk regiji zestoke borbe kako ukr izvori/hajdaj/ javljaju...
-
sumirprimus
#149766 Re: Ukrajina
i jos zanimljiva izjava njemackog min,odbrane
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#149767 Re: Ukrajina
zbog nuklearki to se neće desiti, ali u slučaju unutarnjeg raspada Rusije nije nemoguće da kinezi poklope neke od novonastalih državica stvarajući svoju interesnu sferu ili sigurnosnu tampon zonu.Honda Rajvosa wrote: ↑08/03/2023 09:24ocekujem u narednih 10 - 15 godina kinesko - ruski rat. Rusi ce imati unistenu vojsku i bit ce lagana meta kinezima. mislim da ne mogu nastancati granata, koliko kinezi mogu, a da ne govorim o dronovima i ostalim zajebancijama.code-switch wrote: ↑08/03/2023 09:09
Toplo preporucujem ovaj dokumentarac. Ono sto meni zapelo za oko jeste da Rusija se ustvari vise boji Kine nego Amerikeali se o tome ne govori na glas
, jer im treba neki "cartoon" neprijatelj poput Amerike za javnost.
Mislim da ce ih Kina kada Rusija ne bude nista vise imala, i kada se bude raspala, porobiti.
-
sumirprimus
#149768 Re: Ukrajina
prigozin kazu ne napusta svoju jedinicu vise cesto, jer se boji za vlastitu sigurnoat u rusiji. tj sigurniji je na liniji negoli u rusiji?
sto ce reci, snimao se na polozaju u bahmutu u gradu kod tenk spomenika, sto ce reci, prigozin je blizu snaga zsu... sto ce reci...
sto ce reci, snimao se na polozaju u bahmutu u gradu kod tenk spomenika, sto ce reci, prigozin je blizu snaga zsu... sto ce reci...
- agent_zero
#149769 Re: Ukrajina
Eto i jubilarna 6000ta stranica teme dostignuta!
Uz tu prigodu slika generalčine:

- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#149770 Re: Ukrajina
da se treba čuvati promahe, stepenica, balkona i otvorenih prozorasumirprimus wrote: ↑08/03/2023 10:35 prigozin kazu ne napusta svoju jedinicu vise cesto, jer se boji za vlastitu sigurnoat u rusiji. tj sigurniji je na liniji negoli u rusiji?
sto ce reci, snimao se na polozaju u bahmutu u gradu kod tenk spomenika, sto ce reci, prigozin je blizu snaga zsu... sto ce reci...![]()
-
sumirprimus
#149771 Re: Ukrajina
JoseMujica wrote: ↑08/03/2023 10:41da se treba čuvati promahe, stepenica, balkona i otvorenih prozorasumirprimus wrote: ↑08/03/2023 10:35 prigozin kazu ne napusta svoju jedinicu vise cesto, jer se boji za vlastitu sigurnoat u rusiji. tj sigurniji je na liniji negoli u rusiji?
sto ce reci, snimao se na polozaju u bahmutu u gradu kod tenk spomenika, sto ce reci, prigozin je blizu snaga zsu... sto ce reci...![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
zanimljiv je ovaj prigozin ovde je nekoliko stvari natuknuo..
prvo da posotji sukob sa ork mod. ismijava ih kao posle bahmuta otvarase prostor za daljnje napredovanje sa dosad nevidjenjim i opremljenim ork jedinicama, kao d dosad nismo imali vrmena daih upoznamo. ovde sprda sojga i gerasimova.
drugo da se prica da im je ovo last stand, bahmmut
i trece otvoreno e obraca zaluznom i zleenom igovori, daj da se pokefamo zadjni put ko ljudi, znam da imate snage u zaporozju 67k i u limanu 21k?
Last edited by sumirprimus on 08/03/2023 10:44, edited 1 time in total.
-
zigzag
#149772 Re: Ukrajina
Ovi došli na izlet pa se ko djeca slikaju.agent_zero wrote: ↑08/03/2023 10:41 Eto i jubilarna 6000ta stranica teme dostignuta!
![]()
- Gandalf
#149773 Re: Ukrajina
Boriće se amerikanci do posljednjeg rusa protiv Kinejanje_ wrote: ↑08/03/2023 09:31i onda dobar twist, amerkinaci pomazu rusima, da se dobro odupru kinezima i sjebu ih sto je moguce vise..Honda Rajvosa wrote: ↑08/03/2023 09:24
ocekujem u narednih 10 - 15 godina kinesko - ruski rat. Rusi ce imati unistenu vojsku i bit ce lagana meta kinezima. mislim da ne mogu nastancati granata, koliko kinezi mogu, a da ne govorim o dronovima i ostalim zajebancijama.![]()
Kakva li će tek tada biti kmečanja prekodrinskih opančara
-
sumirprimus
#149774 Re: Ukrajina
po ovome ukri dnevno ispaljuju oko 3600 granat a155mm... a ruje 4 put vise cca 12k. to ej samo 155mm
-
Seawolf