Ukrajina

adelkam

#149726 Re: Ukrajina

Post by adelkam »

Matzan wrote: 08/03/2023 07:20
Ukratko:
Postoje vatreni položaj (tamo gdje se nalazi oruđe, osmatračnica i cilj koji gađamo.
Svaka ova tačka na zemlji, odnosno na karti ima svoje koordinate: x, y i z (n. visina).
Svaka tačka na zemaljskoj kugli ima svoju geografsku dužinu, širinu i nadmorsku visinu.
Isto tako ima je i dron.
Dron praktički preuzima ulogu osmatračnice.
Ono što se ne može porediti sa starim načinom određivanaja položaja cilja, osmatračnice i vatrenog položaja jeste da se to danas uglavnom radi pomoću GPS koordinata. Preciznost određivanja koordinata svake od ove 4 tačke se određivala po karti i odgovarajućim optičkim spravama. greška je bila 5-10-20, nekad i više metara.
Danas to kvalitetni vojni GPS sateliti odrede u par desetina cm,

Ne znam koliko sam bio o pomoći, jer je ovo ono baš na brzinu, a može se o ovome regerat napisati.
Njihovim međusobnim odnosom (položajem), izračunavali bi se elementi za gađanje, a to su uglavnom pravac u kojem ćeš okrenuti cije, elevaciju (vertikalni nagib cijevi) i kojim ćeš punjnenjem gađati.
Sa osmatrčnice se upravljalo vatrom.
Hvala na odgovoru.
I moja neka pretpostavka je da to nekako funcionise na nacin da CUV ima podatak o koordinatama drona.
Ne znam koliko dron moze dati tako precizan podatak kao artiljerijska busola naprimjer..... Artiljerijska busola se cak morala nivelisati....ajde dron nivelisi :-D

Ja sam teoretski morao uciti o tome a prisustvovao sam i na nekoliko vjezbi koje su izvodile artiljerijske jedinice. Imao sam piliku raditi i sa artiljerijskom busolom na osmatracnici i popuniti nekoliko zahtjeva za gadjanje.
Mi smo imali malo drugaciju organizaciju, izvidjaca na isturenoj osmatracnici koji trazi i posmatra cilj, centar za upravljanje vatrom koji obradjuje podatke dobivene od izvidjaca te na osnovu podataka daje naredbu za gadjanje, i vatreni polozaj sa kojeg se gadja.
Na bojevom gadjanju na planini Konjuh sam prisustvovao kada jedan natporucnik naredbom za gadjanje pogadja metu velicine 1mx1m :D
Necu nikada zaboraviti.
Dimu1927

#149727 Re: Ukrajina

Post by Dimu1927 »

CrveniKuk wrote: 08/03/2023 00:11 Kombinovani tenkovsko-mehanizovani napad Ukrajinca na ruske položaje. U njemu učestvuje dva tenka, po svemu sudeći, neke od verzija T-72, jedan BTR-4, dva OT m113 i pri kraju snimka jedan Maxx pro MRAP.
Na 1:25 lokacija je s-i od klischivke neko je bas spominjao na prethodnim stranicama

Evo pin

Dropped pin
https://maps.app.goo.gl/1sfmEFm7agQjuZP76
studeni76

#149728 Re: Ukrajina

Post by studeni76 »

adelkam wrote: 08/03/2023 08:12
Matzan wrote: 08/03/2023 07:20
Ukratko:
Postoje vatreni položaj (tamo gdje se nalazi oruđe, osmatračnica i cilj koji gađamo.
Svaka ova tačka na zemlji, odnosno na karti ima svoje koordinate: x, y i z (n. visina).
Svaka tačka na zemaljskoj kugli ima svoju geografsku dužinu, širinu i nadmorsku visinu.
Isto tako ima je i dron.
Dron praktički preuzima ulogu osmatračnice.
Ono što se ne može porediti sa starim načinom određivanaja položaja cilja, osmatračnice i vatrenog položaja jeste da se to danas uglavnom radi pomoću GPS koordinata. Preciznost određivanja koordinata svake od ove 4 tačke se određivala po karti i odgovarajućim optičkim spravama. greška je bila 5-10-20, nekad i više metara.
Danas to kvalitetni vojni GPS sateliti odrede u par desetina cm,

Ne znam koliko sam bio o pomoći, jer je ovo ono baš na brzinu, a može se o ovome regerat napisati.
Njihovim međusobnim odnosom (položajem), izračunavali bi se elementi za gađanje, a to su uglavnom pravac u kojem ćeš okrenuti cije, elevaciju (vertikalni nagib cijevi) i kojim ćeš punjnenjem gađati.
Sa osmatrčnice se upravljalo vatrom.
Hvala na odgovoru.
I moja neka pretpostavka je da to nekako funcionise na nacin da CUV ima podatak o koordinatama drona.
Ne znam koliko dron moze dati tako precizan podatak kao artiljerijska busola naprimjer..... Artiljerijska busola se cak morala nivelisati....ajde dron nivelisi :-D

Ja sam teoretski morao uciti o tome a prisustvovao sam i na nekoliko vjezbi koje su izvodile artiljerijske jedinice. Imao sam piliku raditi i sa artiljerijskom busolom na osmatracnici i popuniti nekoliko zahtjeva za gadjanje.
Mi smo imali malo drugaciju organizaciju, izvidjaca na isturenoj osmatracnici koji trazi i posmatra cilj, centar za upravljanje vatrom koji obradjuje podatke dobivene od izvidjaca te na osnovu podataka daje naredbu za gadjanje, i vatreni polozaj sa kojeg se gadja.
Na bojevom gadjanju na planini Konjuh sam prisustvovao kada jedan natporucnik naredbom za gadjanje pogadja metu velicine 1mx1m :D
Necu nikada zaboraviti.
Mislim da je tu kljucan GPS signal! Busola je old school
sumirprimus

#149729 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

sto se tice osmatranja i navodjenja art i svake druge podrske, o tome smo pisali, ukri koriste centralizovan sistem, koji koriste ko uber aplikaciju za osmatranje i naovdjenje vatre. nesto slicno ali ne isto kao kod amera. i pokazalo se izuzetno efikasno. za osmatranje koriste dronove pretezno koji u rt salju info nazad i u centar i koji rasporedjuje najblize i slobodne sisteme za gadjanje.
mislim da se zove nesto kao gis. ima vremena kad smo o tome pisali. ovim sistemom su smanjili vrijeme reakcije na nekoliko minuta, sto rujama ostavlja manje vremena za mijenjanje polozaja.
Last edited by sumirprimus on 08/03/2023 08:30, edited 1 time in total.
sumirprimus

#149730 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

nesto o haosu mobilisanih ruja i pronalaska njihovih jedinica, zanilmjiv tred, znaju heftama trazit svoju jedinicu, ne jave se na vrijeme vode ih i kao dezertere. a onda kad ih nadju, bez neke obuke pravac donbas rasporedjivanje u 1 vi 2gi onbas korpus i pravsac linija. posle toga gledamo klipove ili bubova ili jedinica koje kmece putinu licno da ih spasava, ili njihove zene kmece u njihovo ime. mocna ruska armija heeeeh
sumirprimus

#149731 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

ukri tvrde da su oborili jos jedan ork su 25
sumirprimus

#149732 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

jucerasnji gubici orka, ccA 700... fina cifra

izvjestaj gs zsu

The operational update of the General Staff of Ukraine for the last 24 hours of Russia - Ukraine war as of 6:00 a.m., March 8, 2023.

378 day of the russian large-scale invasion has begun.

The russian occupiers are concentrating their main efforts on conducting offensive operations in the Kupyan, Lyman, Bakhmut, Avdiivka and Shakhtar directions. Unsuccessful offensive actions continue in the districts of Orikhovo-Vasylivka, Dubovo-Vasylivka, Bakhmut, Kamianka, Avdiivka and Maryinka of the Donetsk oblast.

Last day, our defenders repelled more than 100 enemy attacks in the indicated directions.

The invaders launched 24 air strikes and 1 missile strike. In particular, during the airstrikes, the enemy used 1 UAV of the Shahed-136 type. He was shot down. The russian occupiers also launched more than 60 attacks from multiple rocket launchers.

On the Volyn, Poliske, Siversk and Slobozhansk directions, the operational situation has not changed significantly. The formation of hostile offensive groups was not detected. At the same time, the enemy continues to maintain its units near the state border of Ukraine. During the past day, the enemy carried out mortar and artillery shelling of the areas of Senkivka and Karpovichi settlements of Chernihiv Oblast; Starikove, Bilopillya, Golyshivske, Pavlivka, Volfine and Grabovske - Sumy Oblast and in the area of 18 settlements in Kharkiv Oblast. Among them are Udy, Veterinarne, Strelecha, Krasne, Zelene, Ustinivka, Aniskine, Shevyakivka, Dvorichna and Zapadne.

On the Kupyansk and Lymansk directions, the russian forces conducted unsuccessful offensive actions in the direction of the settlements of Hryanikyvka, Bilogorivka, Spirne, Vyimka, Nevske, and Fedorivka. They also conducted artillery shelling of Putnykovo, Figolivka, Dvorichna, Hryanikyvka, and Krokhmalne settlements of Kharkiv Oblast; Novoselivske, Stelmakhivka, Nevske, Chervonopivka and Dibrova - Luhansk and Terna, Yampil, Rozdolivka and Fedorivka in Donetsk oblast.

In the direction of Bakhmut, the russian forces, despite significant losses, continues to storm the city of Bakhmut. They also carried out unsuccessful offensive actions in the areas of Berkhivka, Dubovo-Vasylivka, Orihovo-Vasylivka, Bohdanivka, Ivanivske and Klishchiivka settlements. Over the past day, the enemy made more than 30 unsuccessful attacks near Orihovo-Vasylivka. The areas of the settlements of Orihovo-Vasylivka, Dubovo-Vasylivka, Bakhmut, Bohdanivka, Stupochki, Predtechine, Oleksandro-Shultine, Diliivka, Zalizne and New York were shelled with russian artillery.

On the Avdiyivka and Shakhtarsky directions, the enemy carried out unsuccessful offensive actions in the direction of the settlements of Oleksandropil, Kamianka, Severne, Vodyane, Maryinka, and Novomykhailivka of the Donetsk Oblast. The enemy launched more than 20 attacks in the area near Maryinka. More than 25 settlements, including Berdychi, Orlivka, Avdiivka, Vodyane, Pervomaiske, Nevelske, Krasnohorivka, Novomykhailivka, Vugledar, and Prechistivka, came under enemy fire.

The russians are defending in the Zaporizhzhia and Kherson directions. They shelled the areas of more than 30 settlements near the contact line, in particular, Olhivske, Zatyshsha, Charivne, Pavlivka, Prymorske of the Zaporizhia Oblast, as well as Kachkarivka, Mylove, Zmiivka, Ivanivka, Kherson, and Inzhenerne.In the village of Ulyanivka of the Vasylkivskyi district of the temporarily occupied territory of the Zaporizhzhya Oblast, by order of the so-called "Russian occupation administration", grain crops from the neighboring farms and farms of the district are brought to the local hangar. The occupiers, under the guise of buying at significantly reduced prices, simply confiscate grain.

Aviation of the Defense Forces of Ukraine made 7 strikes on areas where the occupiers were concentrated during the day. Also, our defenders shot down an enemy unmanned aerial vehicle of the "Orlan-10" type. At the same time, Ukrainian rocket and gunners struck 1 Buk-M1-2 anti-aircraft missile system, 5 areas of concentration of the enemy's manpower, 3 warehouses of fuel and lubricants and 1 complex of radar reconnaissance and control "Zoopark".
sumirprimus

#149733 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

Image

Harkiv prvi put od pocetka invazije, bljasti i sljasti, sa Ukr zastavom na jarbolu osvijetljenom.. :bih:
DaysleepeR

#149734 Re: Ukrajina

Post by DaysleepeR »

Handbanana wrote: 07/03/2023 21:30
zigson wrote: 07/03/2023 19:18

Provlacis svako malo neki klip
Ne znam koje godiste ali na pocetku rata u Hrvatskoj kod Dubrovnika ima snimak TV ekipe sa terena gdje cetnik iz JNA kao ceska glavu ali sa ispruzena tri prsta.
Kad vidim ove bljuvotine u vidu maskiranog posta kao od ovog veddete toga se sjetim. Nista se nisu promjenili - jos su gori.
Snimak rezerviste koji se češe po tintari sa tri prsta je nažalost iz Mostara.
Dimu1927

#149735 Re: Ukrajina

Post by Dimu1927 »

samo rokaj rusocetalje

Slava herojima :bih:
drug_profi

#149736 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

adelkam wrote: 08/03/2023 06:16
geralt wrote: 08/03/2023 02:23 Pa nije bas tako, konstantno 24-satno izvidjanje moze raditi samo i iskljucivo covjek.

Covjeku-posmatracu ne trebaju baterije, samo sendvic i boca vode. Dron leti pola sata, covjek je na polozaju citav dan. Covjeka ne mozes oboriti elektronskim ometanjem ili Iglom. Covjek se moze kamuflirati da ne znas da je tu, a ako ga otkriju, moze se braniti puskom ili AT oruzjem. Dron leti kad je vedro, covjek posmatra i po kisi i po snijegu i po vjetru.
Ja sam trazio na tu temu nesto da procitam, o izvidjanju cilja dronom ali na zalost nisam uspio nista naci a zivo me zanima kako se to radi. Izvidjac sa osmatracnice (tacke cije su koordinate poznate u CUV) salje podatke o azimutu osmatranja i daljini cilja sto je osnova za gadjanje i sto dron ne moze jer dron leti negdje tamo u pizdi meterinoj i cesto dolazi iznad samog cilja i posmatra.
Ja sam ja vidio snimak jednog vojnika na twitteru koji se nalazi na vatrenom polozaju sa tim dzojstikom gdje upravlja dronim i kako artiljerijske baterije tuku po konvoju, i on je napisao uz video da upravljaju vatrom uz pomoc drona, i razumijem ja da se moze naci cilj dronom i vjerovatno je lakse ga naci, ali za samo gadjanje trebalo bi imati jos neke podatke za koje ja pojma nemam kako ih dobiju.

Edit: Ni izvidjac na osmatracnici nema uvijek idealne uvjete rada. I tu cesto imamo uslove smanjene vidljivosti. Za samo otkrivanje ciljeva ja mislim da dron itekako ima prednost jer moze prici iz raznih uglova i otkriti dobro kamuflirane ciljeve.
GPS?
Poznata je lokacija drona u svakom trenutku. Vrlo često na video snimcima možete vidjeti i koordinate na ekranu.
kad znas gdje je dron, i njegov azimut gledanja, onda ces po topografiji odrediti i koordinate cilja.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#149737 Re: Ukrajina

Post by pici »

Rusi mogu jos neko vrijeme da vrse ove mobilizacije i ofanzive i onda tome dolazi kraj.Kao i svaka drzava naplaneti i oni imaju limit.Jos jedino propagandom i staljinisticko-nacistickim metodama drze rusijuu mraku.I nek drze ko ih jebe, nisu se pokazali ko kakvi ljudi.
Ukrajina ce iz ove agresije izaci kao pobjednik i super sila.Vratice atomske i okrenuti sve prema moskvi da im vise nikad ne padne na pamet bilo sta.Postat ce NATO i EU clanica i pitat ce se oni Poljaci u tim savezima dosta kao i balticke i skandinavske zemlje.Germansko-franacka koalicija je pokazala svoje pravo lice i doce do slabljenja iste.
Sto se nas tice treba da uspostavimo najblize odnose sa Anglosasima i novim Istocnim savezom.Germane i franke da drzimo na distanci jer nisu otvoreni prijatelji BiH, cak sta vise prodali bi nas za kilo eksera, mi smo svabama radna snaga i nista vise.Rusija se u dogledno vrijeme raspada kai i Kina.Mnogo je kultura i naroda potlaceno pod tim diktatorskim rezimima, to mora nekad puci.
Slava Ukrajini!

Image

Ovi Heroji se ne mogu poraziti, to da rusima i malorusima bude jasno.
DaysleepeR

#149738 Re: Ukrajina

Post by DaysleepeR »

drug_profi wrote: 08/03/2023 08:53
adelkam wrote: 08/03/2023 06:16
Ja sam trazio na tu temu nesto da procitam, o izvidjanju cilja dronom ali na zalost nisam uspio nista naci a zivo me zanima kako se to radi. Izvidjac sa osmatracnice (tacke cije su koordinate poznate u CUV) salje podatke o azimutu osmatranja i daljini cilja sto je osnova za gadjanje i sto dron ne moze jer dron leti negdje tamo u pizdi meterinoj i cesto dolazi iznad samog cilja i posmatra.
Ja sam ja vidio snimak jednog vojnika na twitteru koji se nalazi na vatrenom polozaju sa tim dzojstikom gdje upravlja dronim i kako artiljerijske baterije tuku po konvoju, i on je napisao uz video da upravljaju vatrom uz pomoc drona, i razumijem ja da se moze naci cilj dronom i vjerovatno je lakse ga naci, ali za samo gadjanje trebalo bi imati jos neke podatke za koje ja pojma nemam kako ih dobiju.

Edit: Ni izvidjac na osmatracnici nema uvijek idealne uvjete rada. I tu cesto imamo uslove smanjene vidljivosti. Za samo otkrivanje ciljeva ja mislim da dron itekako ima prednost jer moze prici iz raznih uglova i otkriti dobro kamuflirane ciljeve.
GPS?
Poznata je lokacija drona u svakom trenutku. Vrlo često na video snimcima možete vidjeti i koordinate na ekranu.
kad znas gdje je dron, i njegov azimut gledanja, onda ces po topografiji odrediti i koordinate cilja.
Dronom se upravlja putem GPS-a. Dovoljno je da operator postavi dron tačno iznad cilja i imaš koordinate za gađanje.
Onda se pomakne malo ustranu da snima pogotke i radi korekciju vatre.
Vrlo jednostavno.
drug_profi

#149739 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Gandalf wrote: 08/03/2023 06:19 Poljaci ljudine
Poljaci prije svega znaju sa 100% sigurnosti da je Ukrajinska sudbina i njima namjenjena u Ruskim planovima. Dakle to nije upitno, bez obzira jel NATO ili nije, jer je Putin izmaštao da će NATO da se raspada, a sto nije nemoguce ako bi u Washingtonu stolovao neki lik a la Trump. Izolacionista.
Svabe bi se naguzile, a Francuzi bi predlagali da se daju teritorijalni ustupci za mir.
Jedno bi se Britanci zadavali, ali sami niti mogu, niti im unutrasnji problemi dozvoljavaju to.

Dakle pragmaticni Poljaci i balticke drzave, znaju da je bolje i gace s guzice dati samo da neko drugi gine i porazi tvog neprijatelja.
To je svijest o realnosti.
Od cega su otudjeni mnogi, cak vecina nacija u Europi.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#149740 Re: Ukrajina

Post by pici »

DaysleepeR wrote: 08/03/2023 08:49
Handbanana wrote: 07/03/2023 21:30

Ne znam koje godiste ali na pocetku rata u Hrvatskoj kod Dubrovnika ima snimak TV ekipe sa terena gdje cetnik iz JNA kao ceska glavu ali sa ispruzena tri prsta.
Kad vidim ove bljuvotine u vidu maskiranog posta kao od ovog veddete toga se sjetim. Nista se nisu promjenili - jos su gori.
Snimak rezerviste koji se češe po tintari sa tri prsta je nažalost iz Mostara.
Neki dio istocne hercegovine sa samoga pocetka kad su na yutelu govorili da je JNA nasa vojska a alija zborio da mirno spavamo.
agent_zero

#149741 Re: Ukrajina

Post by agent_zero »

Još malo i jubilarna 6000ta stranica.

SLAVA UKRAJINI, HEROJIMA SLAVA!
code-switch

#149742 Re: Ukrajina

Post by code-switch »

Toplo preporucujem ovaj dokumentarac. Ono sto meni zapelo za oko jeste da Rusija se ustvari vise boji Kine nego Amerike :-) ali se o tome ne govori na glas 🤫, jer im treba neki "cartoon" neprijatelj poput Amerike za javnost.

Mislim da ce ih Kina kada Rusija ne bude nista vise imala, i kada se bude raspala, porobiti.
Honda Rajvosa

#149743 Re: Ukrajina

Post by Honda Rajvosa »

code-switch wrote: 08/03/2023 09:09

Toplo preporucujem ovaj dokumentarac. Ono sto meni zapelo za oko jeste da Rusija se ustvari vise boji Kine nego Amerike :-) ali se o tome ne govori na glas 🤫, jer im treba neki "cartoon" neprijatelj poput Amerike za javnost.

Mislim da ce ih Kina kada Rusija ne bude nista vise imala, i kada se bude raspala, porobiti.
ocekujem u narednih 10 - 15 godina kinesko - ruski rat. Rusi ce imati unistenu vojsku i bit ce lagana meta kinezima. mislim da ne mogu nastancati granata, koliko kinezi mogu, a da ne govorim o dronovima i ostalim zajebancijama.
sumirprimus

#149744 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

evo ih! ovaj zlotvor s nocnim vukovima je bio i kod nas u bosni i srbiji..
putlerov fsb pizdonja, reklamirali su ih u rs.u vise put.
izato
SLAVA Ukrajini,jbes sav plin i svu svjetsku ekonomiju, zimu, i ww4 a ne ww3. :bih:
sumirprimus

#149745 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

In the direction of Bakhmut, the russian forces, despite significant losses, continues to storm the city of Bakhmut. They also carried out unsuccessful offensive actions in the areas of Berkhivka, Dubovo-Vasylivka, Orihovo-Vasylivka, Bohdanivka, Ivanivske and Klishchiivka settlements. Over the past day, the enemy made more than 30 unsuccessful attacks near Orihovo-Vasylivka. The areas of the settlements of Orihovo-Vasylivka, Dubovo-Vasylivka, Bakhmut, Bohdanivka, Stupochki, Predtechine, Oleksandro-Shultine, Diliivka, Zalizne and New York were shelled with russian artillery.
vidim nije nik prokomentariso novi izvjestaj zsu... dakle sta je ovde zanimljivo?
janje_

#149746 Re: Ukrajina

Post by janje_ »

Honda Rajvosa wrote: 08/03/2023 09:24
ocekujem u narednih 10 - 15 godina kinesko - ruski rat. Rusi ce imati unistenu vojsku i bit ce lagana meta kinezima. mislim da ne mogu nastancati granata, koliko kinezi mogu, a da ne govorim o dronovima i ostalim zajebancijama.
i onda dobar twist, amerkinaci pomazu rusima, da se dobro odupru kinezima i sjebu ih sto je moguce vise.. ;)
agent_zero

#149747 Re: Ukrajina

Post by agent_zero »

sumirprimus wrote: 08/03/2023 09:29
vidim nije nik prokomentariso novi izvjestaj zsu... dakle sta je ovde zanimljivo?
Odavno oni već spominju Kliščivku kao da nije pod ruskom kontrolom.
drug_profi

#149748 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Vjeruj mi da sam pomislio nešto, ali me iskustvo uči da ne zaključujem ništa samo po imenima naselja.
Doduše zadnjih desetak dana je more snimaka osvajanja nekakvih rovova, zarobljenika i sl.
Mozda je samo SOF akcija.
sumirprimus

#149749 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

iranske teror mule na djelu jos jednom..
...story/irans-alleged-ammunition-for-russias-war-in-ukraine-the-secret-journey-of-the-cargo-ships-accused-of-supplying-invasion-12828039
Spoiler
Show
Iran has secretly supplied large quantities of bullets, rockets and mortar shells to Russia for the war in Ukraine and plans to send more, a security source has told Sky News.

The source claimed that two Russian-flagged cargo ships departed an Iranian port in January bound for Russia via the Caspian Sea, carrying approximately 100 million bullets and around 300,000 shells.

Ammunition for rocket launchers, mortars and machine guns was allegedly included in the shipments.

The source said Moscow paid for the ammunition in cash.

It was not possible to independently verify the volume of the alleged military assistance. One expert cautioned that the amount sounded high.

The security source said two general cargo ships were allegedly involved in transferring ammunition from Iran to Russia
However, Sky News understands it is suspected that Iran has been shipping an amount of ammunition to Russia to help replenish its stocks on the frontline in Ukraine.

Russian supplies are thought to be running low after more than a year of President Putin's full-scale war.

The alleged assistance is on top of previous allegations that Tehran provided Moscow with hundreds of deadly drones, which have played a part in attempts to destroy Ukraine's energy infrastructure.

"Russia continues to use Iran as a 'rear base'," the security source said, describing the close military ties between the two countries.

Western and Ukrainian officials have also warned that Iran might supply far deadlier ballistic missiles but there has been no evidence of that happening yet.

As well as the Iranian support, concern is growing in western capitals about the potential for China to start supplying Russia with weapons - a move that the United States has warned would have "severe consequences" for Beijing. China has denied the claims.

The 'secret' cargo ships

The security source said the two general cargo ships allegedly involved in transferring ammunition from Iran to Russia were called the Musa Jalil and the Begey.

Both sail under the Russian flag.

Sky News has approached the owner of the ships in Russia for comment on the claims but has so far not received a reply.

Russia's Ministry of Defence and Iran's Foreign Ministry have also yet to respond to a request for comment.

The source said one of the ships is thought to have departed Iran on around 10 January and the other on around 12 January.

Between them, the two vessels were thought to be carrying about 200 shipping containers filled with weaponry, according to the source.

The source said they were confident in their assessment of the amount of ammunition that was being transported.

"Two hundred containers on two ships are capable of carrying this amount of munitions," the source added.

What the marine tracking data tells us

Research by Sky News' Data & Forensics Unit supported the general claim about the movement of the ships, though the dates slightly differed.

It was not possible to independently verify what was being transported by the vessels.

Maritime shipping tracker MarineTraffic placed the two ships at the Iranian port of Amirabad on the Caspian Sea on 9 January. Satellite imagery from the following day obtained by Sky News shows at least one of the ships still at the port.

This satellite image obtained by Sky News shows at least one of the ships, the Musa Jalil in the Iranian port before it leaves for Russia

According to the maritime tracking data, the Musa Jalil left the port at around 10am local time on 10 January, while the Begey departed on the same day.

On 12 January, again according to the tracking data, both ships stop off the coast of Turkmenistan for a couple of days. The reason for this is not known.

The Musa Jalil and the Begey then travelled across the Caspian Sea, arriving at the Russian port of Astrakhan on 27 January. They remained at the port for several days before leaving on 3 February, according to the tracking data.

The security source did not confirm the name of the port in Iran that the two ships left from, nor which port in Russia they arrived at.

The source did confirm that the ships travelled to Russia via the Caspian Sea.

"Iran sent two cargo ships to the combat zone in Ukraine, carrying approximately 200 new shipping containers that contained ammunition for the Russian fighting in Ukraine," the security source said.

Map showing the locations of the two ships on satellite images obtained by Sky News
What's in the cargo?

The source listed the alleged cargo as comprising approximately 100 million bullets of varying sizes - 5.56mm, 7.62mm, 9mm, 12.7mm and 14.5mm - to be used in weapons such pistols, assault rifles and machine guns.

The ships were also carrying a range of other ammunition, the source said, including approximately 300,000 shells, such as 40mm grenades for grenade launchers, 107mm anti-tank rockets, and mortar shells of different sizes - 60mm, 81mm and 120mm - as well as artillery rockets (130mm, 122mm and 152mm) and armour shells (115mm and 125mm).

In addition, the source said there were close to 10,000 flak jackets and helmets on board.

"Russia pays for the ammunition in cash and by doing so, bypasses the western sanctions on it, ignoring the sanctions on Iran," the source added.

Read more:
Sky's reporting from the heart of the Ukraine war
Ukraine's body collectors who take fallen troops home
What is the current state of British armed forces?

Iran choosing 'wrong side of history'

Asked about the claims, Ukraine's ambassador to the UK said he was not surprised that Iran was allegedly supplying ammunition to Russia and said he expected there would be more such support, but he urged the Islamic Republic to stop being on the "wrong side of history".

Vadym Prystaiko told Sky News the fact that Russia has to ask what he dubbed a "coalition of weak nations" such as Iran and North Korea for help underlined the difficulties it was facing on the battlefield, using up its own stockpiles of munitions against Ukrainian troops.

The level of artillery fire in Ukraine has not been seen since the Korean war - straining supply lines on both sides.

A Ukrainian brigadier has claimed the Russian military had been firing between 60,000 to 70,000 artillery shells a day.

US officials have put the top rate at 20,000 daily.

Click to subscribe to the Sky News Daily wherever you get your podcasts

Both Ukraine and the US have said the level has dropped because of stocks running low.

"They - allegedly the second biggest army in the world - (are) running out of resources, which is a great result for the Ukrainian armed forces," the Ukrainian ambassador said in an interview at the embassy in London.

The envoy said western sanctions were impacting Russia's ability to use its defence industry to replenish stocks fast enough but more work was needed to shut down other routes.

"We still have actively to pursue the Iranians and the rest of these regimes to stop the supply to Russians to fuel this war in Ukraine," Mr Prystaiko said.

General Sir Richard Barrons, a former senior British military officer, said an influx of 300,000 shells from Iran, while helpful for Russia, would not last long given the rate of fire.

By contrast, should China decide to make its vast munition stockpiles available to President Putin's war machine that would be "very, very difficult for Ukraine", he added.
i jos nesto, fino rece sad su americke i zapadne procjene, da orci trose cca 20k dnevno granata, a propos price o troksu od prije neki dan, proslu heftu sa ironom kad sam trazio izvor za njegov info. jer ovo je podatak kojim barataju zapadni izvori. ne pricam napamet, procitam, al ako oni lazu mene i ja lazem vas. samo izvor info.a nista vise. :thumbup:
Last edited by sumirprimus on 08/03/2023 09:44, edited 3 times in total.
sumirprimus

#149750 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

drug_profi wrote: 08/03/2023 09:33

Vjeruj mi da sam pomislio nešto, ali me iskustvo uči da ne zaključujem ništa samo po imenima naselja.
Doduše zadnjih desetak dana je more snimaka osvajanja nekakvih rovova, zarobljenika i sl.
Mozda je samo SOF akcija.
kad pogledas mapu ovo bi trebalo da je pd kontrolom orka jelde?
Post Reply