Na medicinskom fakultetu u TZ skoro je bila afera u kojoj su bila uglavnom djeca tuzlanske "kreme". Viber grupa u kojoj su se dijelila ispitna pitanja sa odgovorima, molim lijepo. Kćerka jedne profesorice, meni omražene danas penzionisane, bila je uključena. Na 6.oj godini na ispitu iz anesteziologije od 150 studenata 120 je imalo ocjenu 10vjeshalica wrote: ↑08/03/2023 08:46Vidi se na tvom komentaru razlika izmedju 6 i 10, odnosno razlika u tome ko ima imalo skole i ko nema nista. Ovo drugo se odnosi na tebe. Pravili bi od medicine nekakav kursić i lahurili po studiju....zena studira cca 11 godina i ima 7,30 prosjek i ti kazes da nije problem da dalje studira,kad ima osnova u toj tvojoj prici sto nije onda zavrsavala fakultet regularno nego se krpila tudjim brojevim upisa, i lagala da ima prosjek 8,5 i radila sta je radila (da sad ne ponavljamo)? Znas li uopce sta je medicina? Ili smo i to svukli na nivo nekih uslovno receno "supljih" fakulteta?Mishelinke wrote: ↑08/03/2023 06:57
A koji je klinac izmislio to pravilo sa prosjekom i magistarskim?
Pa 10 puta je bolji student sa prosjekom 6.0, koji je redovno i bez ponavljanja čistio godine, nego ponavljač i decenijski student sa većim prosjekom.
Koliko ja znam, u mom vaktu (stari npp) su profesori govorili da je razlika između 6 i 10 u zarezu, a kod usmenog u protoku riječi u minuti prilikom odgovora. Hoće reći da ako si prošao, ti si 100% savladao taj predmet (što bi rekli pod garancijom), a koja je ocjena, to je nebitno jer razlika između 6 i 10 je manja od nijanse.
I onda sad gledam ova neka pravila o prosjeku za magisterij. Po meni glupost totalna. Ako je položio sve, završio, pusti čovjeka da ide dalje ako želi.
Zataškalo se sve, ni sam ne znam kako, kao neko provalio u računar
Hoću reći,
Današnje generacije poništavaju devetke. Ne žele drugu ocjenu osim 10 u indexu. Mi smo (uglavnom, većina) ginuli za 7. Kad dobiješ 8. sreći nema kraja. Ko se smio usuditi tražiti da ponovi ispit smatralo ga se umno poremećenim. Ovo danas je qarina žešća. Bacaju indexe profesorima, prijete im, šprdaju se sa njima. Oni "akademska zajednica" ćute jer sve korumpirano do srži.
Umjesto da se sad sa Sebijom podvuče crta i pokažu zubi kao opomena svima koji budu imali namjeru slično djelo da ponove, sistem pruža podršku zlotvoru i samo otvara Pandorinu kutiju.
Nek nam je Bog na pomoći