Treba biti koliko radnik vrijedi i koliko gazda moze datiSnake Eyes wrote: ↑07/03/2023 16:14 Ukoliko je plata radniku 1500KM, kolika plata treba biti vlasniku?
Pitanje je je li okmplata 1500 danas...
Nije
Drugi je par carapa moze li biti tolka
Moderator: anex
Treba biti koliko radnik vrijedi i koliko gazda moze datiSnake Eyes wrote: ↑07/03/2023 16:14 Ukoliko je plata radniku 1500KM, kolika plata treba biti vlasniku?
Nema to veze sa obaranjem cijene rada, svi njemacki privrednici bi vrlo rado oborili cijenu rada i zato proizvodnju sele u zemlje sa nizom cijenom rada. Problem je sto 400€ nije dovoljno za zivot u Njemackoj, Njemacka nema potpisan sporazum "za zapadni Balkan" sa Nepalom, tako da je to itekako barijera.vjeshalica wrote: ↑07/03/2023 16:32![]()
Ne bi rekla, mozda jeste tacno ali nije to sustinski razlog. Jel mislis da odgovara švabi da obara cijenu rada sa nekim firaunom iz Bangladeša? Misliš ti da on ne zna da je firaunu dovoljno i 400 eur? Pa zna on to i bolje nego ti, nego šta će biti kad naseli firaune i oni krenu obarati i njima cijenu rada?
BiH kad naseli i dovuče gazdurinama firaunćine crnoguze, tebe će brzo zamijeniti jer ima jeftiniji irgat od tebe, a cijena rada njima samo odgovara, a ti idi tamo gdje je plata 5x veća ili koliko već.
Zato ti modeli firauna su nedopustivi našoj ekonomiji iz više razloga. Dodje ti gelirani peder od gazde i kaže štaćeš mi ti kad ja mogu uvest firauna i dat mu platu 600 maraka, nisam lud da tebi dajem 1600.
A, Boga ti, ko treba bit mjera? Bangladeš? Liberija?PaulTracy wrote: ↑07/03/2023 13:531500 KM je sasvim OK plata, to što su Bosancima i Hercegovcima mjera postale Austrija, Njemačka, Švedska i još par država planete koje imaju 3/4 puta veće plate od svjetskog prosjeka je druga stvar.Lajavikrelac wrote: ↑07/03/2023 10:36 Juče slušam kako jedan vlasnik firme koja se bavi namještajem otvoreno kaže kako ljudi kojima je malo 1500 KM slobodno neka idu vani, jer je to i više nego dobra plata i on ni slučajno ne žali više davati. Kod njega je početna 1000 kaže, a problem mu naći stolare, tapetare, lakirere....Takođe spominje radnike iz Nepala i ostalih vukojebina koji rade 7 dana po 16 sati za kikiriki...
Gazde mijenjaju možda dlaku, al ćud ne...
Dok im ambasade navedenih država dijele vize Bosanci će se smijat toj plati,kada bi sutra zapečatili te ambasade i ne bi bilo mogućnosti odlaska mnogi bi se jagmili za tu platu.
Koliko je kilo teletine,meda,paradajza,paprike,luka,sira?Lajavikrelac wrote: ↑07/03/2023 14:49Pola kile putera u sred Bavarske je 1.99 eura. Koliko je pola kile putera u SA/BL? Ja u toj istoj Bavarskoj kupio majicu za 6 eura koja je u BL 55 KM, patike za 70 eura koje su u BL 279 KM. Kolika je prosječna plata u Bavarskoj, a kolika u BL/SA? Ali u pravu si ne mogu nam oni biti mjera...
Raspravljas sa likom koji tvrdi da su za odlazak iz BiH krivi Njemacka i Austrija a ne BH gazde i SDA tajkuni koji bi da im radis najradije za 500kmovaescobar__ wrote: ↑07/03/2023 16:54A, Boga ti, ko treba bit mjera? Bangladeš? Liberija?PaulTracy wrote: ↑07/03/2023 13:53
1500 KM je sasvim OK plata, to što su Bosancima i Hercegovcima mjera postale Austrija, Njemačka, Švedska i još par država planete koje imaju 3/4 puta veće plate od svjetskog prosjeka je druga stvar.
Dok im ambasade navedenih država dijele vize Bosanci će se smijat toj plati,kada bi sutra zapečatili te ambasade i ne bi bilo mogućnosti odlaska mnogi bi se jagmili za tu platu.
prije Srbija, Kosovo, Makednoija, Moldavija, Albanija, i neke zemlje Kavkazaescobar__ wrote: ↑07/03/2023 16:54A, Boga ti, ko treba bit mjera? Bangladeš? Liberija?PaulTracy wrote: ↑07/03/2023 13:53
1500 KM je sasvim OK plata, to što su Bosancima i Hercegovcima mjera postale Austrija, Njemačka, Švedska i još par država planete koje imaju 3/4 puta veće plate od svjetskog prosjeka je druga stvar.
Platio bi Svabo firaune i 400 ojra samo je problem sto stan u Svapskoj kosta xy ojra, pa na to ide auto, hrana, telefon i sve one druge stvari koje i firauni hoce da imaju. Ne dolazi firaun u Svapsku da radi za saku rize, moze to imati i u Bangladesu, hoce i firaun da zivi.vjeshalica wrote: ↑07/03/2023 16:32![]()
Ne bi rekla, mozda jeste tacno ali nije to sustinski razlog. Jel mislis da odgovara švabi da obara cijenu rada sa nekim firaunom iz Bangladeša? Misliš ti da on ne zna da je firaunu dovoljno i 400 eur? Pa zna on to i bolje nego ti, nego šta će biti kad naseli firaune i oni krenu obarati i njima cijenu rada?
BiH kad naseli i dovuče gazdurinama firaunćine crnoguze, tebe će brzo zamijeniti jer ima jeftiniji irgat od tebe, a cijena rada njima samo odgovara, a ti idi tamo gdje je plata 5x veća ili koliko već.
Zato ti modeli firauna su nedopustivi našoj ekonomiji iz više razloga. Dodje ti gelirani peder od gazde i kaže štaćeš mi ti kad ja mogu uvest firauna i dat mu platu 600 maraka, nisam lud da tebi dajem 1600.
Pa sad, iz svih tih zemalja imas masovne egzoduse stanovnistva, isti model kao u BiH, novopeceni tajkuni bi da se radi za dzabe.
pa nece praviti sebi nove duznike, poenta je da sve krece od plate,zar stvarno mislis da bi svabo dozvolio sebi da dovlaci firaune da mu obaraju cijenu rada i svega kroz to sto ide neminovno, npr kao kvalitet zivota? pa da naprave ekspozituru bangladesa u berlinu? hoce hahadetroit-mercy wrote: ↑07/03/2023 17:09
Platio bi Svabo firaune i 400 ojra samo je problem sto stan u Svapskoj kosta xy ojra, pa na to ide auto, hrana, telefon i sve one druge stvari koje i firauni hoce da imaju. Ne dolazi firaun u Svapsku da radi za saku rize, moze to imati i u Bangladesu, hoce i firaun da zivi.
koliko je do novopećenih tajkuna, toliko je i do manjka radnika u zapadnoj Evropi. budimo realni, kurko bi iko igdje otišao da te ovi ne žele.detroit-mercy wrote: ↑07/03/2023 17:10Pa sad, iz svih tih zemalja imas masovne egzoduse stanovnistva, isti model kao u BiH, novopeceni tajkuni bi da se radi za dzabe.
pa bog ti dao svega, jel ti razumijes sta ti se govori? sto svabo seli proizvodnju negdje? oborili bi cijenu rada,ali ne mogu jer im sve ostalo diktira tu cijenu rada,zato sele proizvodnju negdje gdje nema nameta tolikih i moze platiti nekog firauna,problem je kad firaun pocne da dominira, mislis da svabi odgovara 400 eura i izdaci 5x veci od primanja? pa nije niko budalaOzimician wrote: ↑07/03/2023 16:40
Nema to veze sa obaranjem cijene rada, svi njemacki privrednici bi vrlo rado oborili cijenu rada i zato proizvodnju sele u zemlje sa nizom cijenom rada. Problem je sto 400€ nije dovoljno za zivot u Njemackoj, Njemacka nema potpisan sporazum "za zapadni Balkan" sa Nepalom, tako da je to itekako barijera.
Iz prve ruke, radnici iz Nepala dolaze u BiH za platu od 1000 KM + osiguranu hranu i smjestaj. Tako da je BH gazda izracunao da mu se domacim radnicima isplati dizati platu do nekih 1500-2000 KM. Preko toga uvoz postaje isplativ. Tako i njemacki gazda ima svoju racunicu.
Ovo nisam imao pojma. Uvijek sam mislio da svi imaju kupljene kuće i stanove tamo.Ozimician wrote: ↑07/03/2023 16:01
Sto se cijena i inflacije tice, Inflacija je u BIH uvezena i to dobrim dijelom preko dijaspore koja je pocela kao luda kupovati nekretnine u BiH, jer su skontali da u toj istoj Njemackoj nece nikada imati nekretninu.
Naravno da je Njemacka i dalje bolja zemlja od BiH po skoro svemu, ali zemlja u kojoj jedan inzinjer ili doktor trenutno ne moze da kupi stan na kredit od 20 god - ne bih rekao da je bas sjajna. Trenutno moras biti u top 5% najbogatijih u Njemackoj da prisustis sebi nekretninu (vjerovatno je tako i u BiH), tako da ako poredis kruske i kruske, a ne kruske i jabuke... nije bas bajno.
Pa sto se Njemacke tice, 60% stanovnistva zive kao podstanari, oko 50% ih doceka penziju bez vlastite nekretnine. Tu ubrajam i "prave Njemce" i imigrante, cak je veca vjerovatnoca da je neki imigrant sa slicnim primanjima kao Njemac kupio stan, a Njemac nije, zasto? - Zato sto je imigrantu manji problem "da se stisne" i otplacuje kredit.Garak wrote: ↑07/03/2023 17:22Ovo nisam imao pojma. Uvijek sam mislio da svi imaju kupljene kuće i stanove tamo.Ozimician wrote: ↑07/03/2023 16:01
Sto se cijena i inflacije tice, Inflacija je u BIH uvezena i to dobrim dijelom preko dijaspore koja je pocela kao luda kupovati nekretnine u BiH, jer su skontali da u toj istoj Njemackoj nece nikada imati nekretninu.
Naravno da je Njemacka i dalje bolja zemlja od BiH po skoro svemu, ali zemlja u kojoj jedan inzinjer ili doktor trenutno ne moze da kupi stan na kredit od 20 god - ne bih rekao da je bas sjajna. Trenutno moras biti u top 5% najbogatijih u Njemackoj da prisustis sebi nekretninu (vjerovatno je tako i u BiH), tako da ako poredis kruske i kruske, a ne kruske i jabuke... nije bas bajno.Doduše ne poznajem baš puno ljudi koji su dijaspora...
Doduše, upravu si.detroit-mercy wrote: ↑07/03/2023 17:06Raspravljas sa likom koji tvrdi da su za odlazak iz BiH krivi Njemacka i Austrija a ne BH gazde i SDA tajkuni koji bi da im radis najradije za 500kmovai to po mogucnosti u bonovima
.
zadnji put sam radio za domaceg (mislim neke polubosnje-polualbanejrosi tamo nedje s Komova, Plav il Gusinje) gazdi sam opali samar, a brata mu koji je ustao da ga "brani" sam patosirao...zippoo87 wrote: ↑07/03/2023 17:44 Kakvih gluposti ovdje procitati od ovih botinjosa i budzetlija.
On poredi svoju platu,gdje sjedi u nekoj kancelariji i ne radi nista cijeli mjesec,sa platom pravog radnika koji radi 250 sati svaki mjesec za pola njegove plate i koji gine i kada od gazde trazi 200 KM vecu platu...gazda seljober ga otrese ili otpusti.
Radi na crno,radi bez zastitne opreme,radi za praznik,radi po kisi,snijegu bez termo obuce i opet ne valja gazdi...kaze on meni trazi vecu platu.
I neko ima obraza da brani ovu kriminalnu stoku koja nsžas je opljackala na svaki moguci nacin a sada su krenuli i da udaraju radnike,bacaju case...psovanje i vrijedjanje se podrazumjeva,to necemo ni spominjati.
I botinjosi brane ovakve...ja vam samo zelim sto prije jednog takvog gazdicu ,da osjetite na svojoj kozi svu tu "ljepotu"
90% moje i zenine rodjacke dijaspore kao i rodbine nasih blisih prijatelja koji preko 10 godina zive na zapadu imaju svoje vlastite nekretnine u tim zemljama. Cak dosta njih nadogradjuju i sredjuju kuce u BIH rodnim mjestima ili u Sarajevu sebi kupuju stanove. 90% njih nisu doktori niti diplomirani inzenjeri ali su vrijedni radnici na solidnim pozicijama u firmama ili imaju neke svoje privatne biznise koji im solidno idu.Ozimician wrote: ↑07/03/2023 16:01 Evo posto je ponovo tema otisla u pravcu poredjenja s Njemackom - da se ukljucim:
- Zasto Njemac uzima Bosanca, a ne Nepalca - zato sto je u prosjeku bolji radnik i vise zna i kulturoloski je blize Njemackoj. Svabo je uzimao Poljake, dok su htjeli dolaziti u Njemacku, sad ide drugi esalon, kad se vise Bosancima ne bude isplatilo dolaziti u Njemacku, Svabo ce traziti dalje...
- Sto se tice dizanja plata - ako uzmes period 2019 -2023 - vidjet ces da je u BIH procentualno mnogo vise porasla plata nego u Njemackoj. Gazda ce ti povecavati platu sve dok se njemu isplati, nece sigurno ici u minus i ako dodje do tog da treba ici u minus, radije ce zatvoriti firmu nego povecati platu, sto je logicna poslovna odluka. Morate shvatiti da BH Firme ne proizvode skupe proizvode (u poredjenju sa Njemackom), rade se vecinom Lohn poslovi, turizam nije razvijen, itd. Tako da i gazde imaju prag dokle mogu da povecaju platu.
Sto se tice Njemacke, iz mog iskustva: Na 100m setnje gradom ces naci posao za 2000-2500€ i vuci ce te za rukav. Kad treba da dobijes posao od 3000€ + NETTO, eh tada idu pregovori kó u Daytonu. Dakle svi imaju granicu do koje mogu isplacivati neku platu.
Naravno da je Njemacka i dalje bolja zemlja od BiH po skoro svemu, ali zemlja u kojoj jedan inzinjer ili doktor trenutno ne moze da kupi stan na kredit od 20 god - ne bih rekao da je bas sjajna. Trenutno moras biti u top 5% najbogatijih u Njemackoj da prisustis sebi nekretninu (vjerovatno je tako i u BiH), tako da ako poredis kruske i kruske, a ne kruske i jabuke... nije bas bajno.
1970, BiH siromašna ali ne odlazi 50k ljudi godišnje.detroit-mercy wrote: ↑07/03/2023 17:06Raspravljas sa likom koji tvrdi da su za odlazak iz BiH krivi Njemacka i Austrija a ne BH gazde i SDA tajkuni koji bi da im radis najradije za 500kmovai to po mogucnosti u bonovima
.
Ozimician wrote: ↑07/03/2023 16:11
Ma fataju se ljudi onih stvari koje su jeftinije i to nalaze akcijske kataloge sa nekim mega akcijama i porede to sa cijenama u BiH.
Tako su pricali i za ulje prije Ukrajinskog rata, ali sada ga ne spominju vise.
Proizvodi u supermarketima (osim mesa) su uglavnom komparabilni sa cijenama u BIH i kad podvuces crtu, dobijes slicne cijene. S tim da je Njemacka bas izuzetak po tom pitanju, tj. tesko da postoji zemlja na svijetu koja ima bolji omjer plata i cijena u supermarketima. Ako pogledas Austriju, Sloveniju, cijene su znacajno skuplje.
Kod servisa auta mi je najhladniji tus bio kad mi je lik trazio 150€ samo da utvrdi tacan kvar na autu. S tim se u BiH npr. nisam nikad susreo, da mi za dijagnostiku kvara na autu uopste trazi da mu platim. xD

Ako pogledas Austriju, u malo boljim marketima (Billa), cijene skoro svega kao u BiH, direktnom konverzijom EUR/BAM, ne racunanjem standarda, pa prilagodjavam kupovne moci, nego jednostavna konverzija kursa. Na vjerovatno trostruko (ili jos vise) vecu platu, plati skoro isto.Ozimician wrote: ↑07/03/2023 16:11Ma fataju se ljudi onih stvari koje su jeftinije i to nalaze akcijske kataloge sa nekim mega akcijama i porede to sa cijenama u BiH.
Tako su pricali i za ulje prije Ukrajinskog rata, ali sada ga ne spominju vise.
Proizvodi u supermarketima (osim mesa) su uglavnom komparabilni sa cijenama u BIH i kad podvuces crtu, dobijes slicne cijene. S tim da je Njemacka bas izuzetak po tom pitanju, tj. tesko da postoji zemlja na svijetu koja ima bolji omjer plata i cijena u supermarketima. Ako pogledas Austriju, Sloveniju, cijene su znacajno skuplje.
Kod servisa auta mi je najhladniji tus bio kad mi je lik trazio 150€ samo da utvrdi tacan kvar na autu. S tim se u BiH npr. nisam nikad susreo, da mi za dijagnostiku kvara na autu uopste trazi da mu platim. xD
Pitao sam koliko je fer da gazda zaradjuje.Truba wrote: ↑07/03/2023 16:34Treba biti koliko radnik vrijedi i koliko gazda moze datiSnake Eyes wrote: ↑07/03/2023 16:14 Ukoliko je plata radniku 1500KM, kolika plata treba biti vlasniku?
Pitanje je je li okmplata 1500 danas...
Nije
Drugi je par carapa moze li biti tolka