Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
dr_Evil

#5151 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

Thorgerson wrote: 07/03/2023 08:29
Ovo zaboravi. Ne zbog novca.

Moze, al mozda, samo mozda da tamo dobijes dijete, pa se vratis prije polaska u skolu.

A zamisli dijete od 14 godina i da ga vracas nazad. Pa nema sanse.

Ja imam rodbine sa djecom tih godina. Tu djecu bosna NE ZANIMA. Nemaju nista sa ovom drzavom, malo rodbine, to je to. Sve im je tamo, prijatelji, skole itd.

Znam, mozes ti presjeci i reci djeco idemo. Nije problem. Presjeku i sad ljudi i odu u Njemacku.

Al ti ne bi isao u uredjenu drzavu nego bi se vracao u ovo grotlo.

Zbog djece to nece niko uraditi.
I od 100 ljudi mozda se 5 vrati. Barem ja ne znam nikoga da ne otisao u posljednjih 20 god i vratio se.

Ustvari znam 2 lika koji su otisli da rade fizicke poslove sezonski i nisu mogli. Kaze nije to za nas.

A ovo da ode par, porodica... ne znam nikoga
Nisam ja ni rekao da hoce. Pisao sam sta je najbolje na svijetu uradit, ko moze. I jos sam dodao da nikad ne ispadne po planu ;).

Obicno u onoga ko moze nesto drugo se desi.
Dope_Man

#5152 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Dope_Man »

Sonron wrote: 07/03/2023 07:49 Nekretnine su se puno lakše kupovale u Njemačkoj 80tih,90tih i početkom 2000tih godina gdje su plate bile u DM a mogao si zarađivati 3000DM hladno a kuca/stan bili po 100.000 DM. Evo samo primjer, kolega sa posla završio Ausbildung 1986 godine i počeo raditi, plata mu bila 3000DM početna i kupio lola kuću unutrašnje površine 160m² u 22 godini za 60.000 DM uz rijeku na selu a udaljen od grada 5km, neće da proda sada za pola miliona a moler čitav život.
Skoro svugdje se prije 30 godina kupovalo lakse jer je bio manji pritisak na trziste nekretnina, samim tim i nize cijene. Danas su svi ti gradovi veci, sve te nekretnine pozeljnije i samim tim cijene vise. Moze se i dalje otici dalje, al naravno problem je onda gdje raditi ako nemas opciju da radis od kuce.
anelsol

#5153 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by anelsol »

dr_Evil wrote: 03/03/2023 09:57

Otici, uzeti pasose sebi i djeci, kupiti vani stan isplatiti ga toliko da dalje se moze placati od kirije nakon sto ga izdas, sve u svrhu da se opet mozes lako vratiti, i nazad za Bosnu. Pod uslovom da radis neke vrste poslova koje imaju opciju rada od kuce.

Ali jebi ga, zivot pise najbolje romane, nikad stvari ne ispadnu kako zelis.

Moze, al mozda, samo mozda da tamo dobijes dijete, pa se vratis prije polaska u skolu.

Ja imam rodbine sa djecom tih godina. Tu djecu bosna NE ZANIMA. Nemaju nista sa ovom drzavom, malo rodbine, to je to. Sve im je tamo, prijatelji, skole itd.

Znam, mozes ti presjeci i reci djeco idemo. Nije problem. Presjeku i sad ljudi i odu u Njemacku.

I od 100 ljudi mozda se 5 vrati. Barem ja ne znam nikoga da ne otisao u posljednjih 20 god i vratio se.

Ustvari znam 2 lika koji su otisli da rade fizicke poslove sezonski i nisu mogli. Kaze nije to za nas.

Najbolja kombinacija je švedska plata a život u BiH. Znam ih nekoliko, i žive kraljevski. Čovjek, predratni mašinski tehničar u Aluminiju, tamo negdje 2005 godine vrati se u Mostar iz Švedskei otvori sestrinsku firmu za Švede, oblast autoindustrija. Tada ga svi gledali sa čuđenjem i podsmijavali se. Sada milioner, ubija posao i vodi možda najprofitabilniju firmu u Mostaru.

Ovo za djecu, totalno si u pravu. Nisu naši ljudi ko Švabe da sikterišu djecu iz kuće sa 18 godina. Vezan za djecu, pa kasnije za unuke i prođe život.
DaysleepeR

#5154 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by DaysleepeR »

anelsol wrote: 07/03/2023 14:38

Najbolja kombinacija je švedska plata a život u BiH. Znam ih nekoliko, i žive kraljevski. Čovjek, predratni mašinski tehničar u Aluminiju, tamo negdje 2005 godine vrati se u Mostar iz Švedskei otvori sestrinsku firmu za Švede, oblast autoindustrija. Tada ga svi gledali sa čuđenjem i podsmijavali se. Sada milioner, ubija posao i vodi možda najprofitabilniju firmu u Mostaru.

Ovo za djecu, totalno si u pravu. Nisu naši ljudi ko Švabe da sikterišu djecu iz kuće sa 18 godina. Vezan za djecu, pa kasnije za unuke i prođe život.
Jel Zinktehnik?
dr_Evil

#5155 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

Najbolja kombinacija je švedska plata a život u BiH. Znam ih nekoliko, i žive kraljevski. Čovjek, predratni mašinski tehničar u Aluminiju, tamo negdje 2005 godine vrati se u Mostar iz Švedskei otvori sestrinsku firmu za Švede, oblast autoindustrija. Tada ga svi gledali sa čuđenjem i podsmijavali se. Sada milioner, ubija posao i ima možda najprofitabilniju firmu u Mostaru.

Ima kod nas u Mostaru sada jedno 10-ak takvih firmi u masinstvu/gradjevini, a u IT-u bog ce znati. Ogroman broj inzinjera ima mogucnost rada od kuce, laptop na rame i pravac u Mostar, a ne koriste, iz mnogo razloga, a najvise na kraju zbog djece. Ima u Stocu 2 da znam
anelsol

#5156 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by anelsol »

DaysleepeR wrote: 07/03/2023 14:40

Jel Zinktehnik?
Da
DaysleepeR

#5157 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by DaysleepeR »

anelsol wrote: 07/03/2023 14:44
DaysleepeR wrote: 07/03/2023 14:40

Jel Zinktehnik?
Da
Nafija je gigant
dr_Evil

#5158 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

Da
Nafija je strasan posao odradio, jos je bio jedan od pionira iza rata kad je to sve mnogo teze bilo. Ja ga ne gotivim, ali to je subjektivno i nema nista sa njegovim uspjehom.
dr_Evil

#5159 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

U ovom trenutku da ima volje garantujem da mozemo otvoriti jedno 400-500 visoko placenih radnih mjesta u Mostaru, proizvodnja i konstrukcije. Ali ljudi su sve vise razocarani
anelsol

#5160 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by anelsol »

dr_Evil wrote: 07/03/2023 14:47
Da
Nafija je strasan posao odradio, jos je bio jedan od pionira iza rata kad je to sve mnogo teze bilo. Ja ga ne gotivim, ali to je subjektivno i nema nista sa njegovim uspjehom.
Pitam ga jednom prilikom što si se vratio u Mostar. Kaže pođem na posao, mrak kiša ruminja, vraćam se sa posla, mrak kiša ruminja. :D
dr_Evil

#5161 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

anelsol wrote: 07/03/2023 14:50
Pitam ga jednom prilikom što si se vratio u Mostar. Kaže pođem na posao, mrak kiša ruminja, vraćam se sa posla, mrak kiša ruminja. :D
I nista nije slagao. Ja sam ko student proveo tamo neko vrijeme ko fol neka praksa bila, nidje veze. I onda je imao solidnu opremu, sad sigurno ima jos bolju, nisam bio 10-ak godina.
anelsol

#5162 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by anelsol »

dr_Evil wrote: 07/03/2023 14:48 U ovom trenutku da ima volje garantujem da mozemo otvoriti jedno 400-500 visoko placenih radnih mjesta u Mostaru, proizvodnja i konstrukcije. Ali ljudi su sve vise razocarani
GV Mostara je prije nekih godinu dana donio odluku kojom se daju povlastice baš u oblasti prerađivačke industrije, ali su je slabo izreklamirali, pa malo ko i zna za nju.
anelsol

#5163 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by anelsol »

dr_Evil wrote: 07/03/2023 14:52
anelsol wrote: 07/03/2023 14:50
I nista nije slagao. Ja sam ko student proveo tamo neko vrijeme ko fol neka praksa bila, nidje veze. I onda je imao solidnu opremu, sad sigurno ima jos bolju, nisam bio 10-ak godina.
Napravio je prije četiri-pet godina alatnicu i proširio kapacitete. Alatnica mu je spejs šatl.
dr_Evil

#5164 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

anelsol wrote: 07/03/2023 14:53
dr_Evil wrote: 07/03/2023 14:48 U ovom trenutku da ima volje garantujem da mozemo otvoriti jedno 400-500 visoko placenih radnih mjesta u Mostaru, proizvodnja i konstrukcije. Ali ljudi su sve vise razocarani
GV Mostara je prije nekih godinu dana donio odluku kojom se daju povlastice baš u oblasti prerađivačke industrije, ali su je slabo izreklamirali, pa malo ko i zna za nju.
Ma malo kome trebaju povlastice, vise su neki drugi strahovi. Nijedna strana firma nece da ulazu u BiH, onda doslovno trebas ti da izlobiras i garantujes za takvo nesto, i dodjes doceka te zid. Ali moze se, sve vise raje uspijeva, a sve vise raje u stanju ogroman broj je dosao na izvrsne pozicije vani. Evo samo primjer da je nase gore list Demirovic nedavno postao jedan od direktora u Aker Solutions.

Mnogo je jednostavnija opcija laptop na rame i radit od kuce, nemas odgovornosti. Ali u isto vrijeme nisi nista vratio svom gradu. Sta ja znam.
anelsol

#5165 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by anelsol »

dr_Evil wrote: 07/03/2023 14:57
anelsol wrote: 07/03/2023 14:53

Ma malo kome trebaju povlastice, vise su neki drugi strahovi. Nijedna strana firma nece da ulazu u BiH, onda doslovno trebas ti da izlobiras i garantujes za takvo nesto, i dodjes doceka te zid. Ali moze se, sve vise raje uspijeva, a sve vise raje u stanju ogroman broj je dosao na izvrsne pozicije vani. Evo samo primjer da je nase gore list Demirovic nedavno postao jedan od direktora u Aker Solutions.

Mnogo je jednostavnija opcija laptop na rame i radit od kuce, nemas odgovornosti. Ali u isto vrijeme nisi nista vratio svom gradu. Sta ja znam.
Pa dobro, zavisi od slučaja do slučaja. Vrijedno je firmi koja tek počinje raditi kada joj refundiraš razne komunalne takse i naknade, pa građevinsku rentu ako gradiš kakav objekat. Nakupi se tu svega.

Naši ljudi su vrijedni i snalažljivi. Ima ih po visokim pozicijama u biznisu koliko hoćeš. U mene komšija većinski vlasnik i CEO firme koja pokriva 80 % tržišta cvijeća istočne obale USA. Niko od nas nije imao pojma dok se nije vratio sa porodicom.
dr_Evil

#5166 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

anelsol wrote: 07/03/2023 15:03

Pa dobro, zavisi od slučaja do slučaja. Vrijedno je firmi koja tek počinje raditi kada joj refundiraš razne komunalne takse i naknade, pa građevinsku rentu ako gradiš kakav objekat. Nakupi se tu svega.

Naši ljudi su vrijedni i snalažljivi. Ima ih po visokim pozicijama u biznisu koliko hoćeš. U mene komšija većinski vlasnik i CEO firme koja pokriva 80 % tržišta cvijeća istočne obale USA. Niko od nas nije imao pojma dok se nije vratio sa porodicom.
To si upravu.
Garak

#5167 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Garak »

Meni je želja da odu svi koji žele da odu, da ostanu oni koji žele da ostanu i da konačno stane više ova priča.

Sjećam se tamo 2015. godine otprilike kada su počele intenzivnije priče o tome, sad gledam pa 8 godina je prošlo jebote. Meni 8 godina života prođe slušajući na faksu, poslu, taksiju, Bajramu, supermarketu, Klixu, dnevniku čitajući i slušajući hoće li ili neće neko emigrirati.
Didier

#5168 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Didier »

skafiskafsnjak wrote: 07/03/2023 06:53 Zivot tracim ako nisam stan kupio? Ne bih se slozio .... ima bitnijih stvari u zivotu. Ja cu radije lijepo zivjeti pod kirijom nego se patiti sa ratama kredita u vlastitom stanu.
Nisi u pravu. Jednog dana ćeš u pedesetoj skontati da si 20 godina nekome plaćao ratu stana, umjesto da si to radio sebi. Dotad ćeš dati 300.000 na kiriju i nećeš imati ništa, umjesto da si kupio stan, ne izgubio ništa, nego čak i zaradio jer će stan biti skuplji.

Naravno da ima bitnijih stvari u životu, ali je ovo jedna od najbitnijih.

A ako je rata 2.000, vjerovatno se nešto dobije od poreza nazad. Znam da u Holandiji i Belgiji trenutno dobiješ više nego ikad od poreza zato što su kamate visoke, pa ako ti je bruto rata 2.000, dobićeš čak 600-700 nazad, zavisno od primanja.

Stan se uvijek isplati kupiti, i bolje je kupiti bilo šta, pa kasnije birati i mijenjati, nego plaćati kiriju.
studiorum_tuzlaensis

#5169 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by studiorum_tuzlaensis »

ma pusti tu pricu, bolje je ko ker rentati i smucati se po bijelom svijetu, nego imat nešto svoje payel. Sve je stvar životne filozofije, neko voli radit i šarafat i kad dođe kući, a neko puši travu i igra igrice itd itd...

Nekretnine se kupuju i zbog potomstva, al što to elaborirati transgenderistima i kerovođama. Oni su više neshvaćeni umjetnički tipovi koji vole festivale i PEACE LOVE RESPECT folove, a ti sirotinjo i Bogu si teška heh

Cijeneći trenutnu poliitičku situaciju, iz Bosne se uvijek isplati otići, dok uz solidnu platu, ni nekretnina u evropskim metropolama nije san. Iz nulte ruke pričam. :)

Za našu djecu. :kiss:
elcaliente

#5170 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

Didier wrote: 08/03/2023 15:52
skafiskafsnjak wrote: 07/03/2023 06:53 Zivot tracim ako nisam stan kupio? Ne bih se slozio .... ima bitnijih stvari u zivotu. Ja cu radije lijepo zivjeti pod kirijom nego se patiti sa ratama kredita u vlastitom stanu.
Nisi u pravu. Jednog dana ćeš u pedesetoj skontati da si 20 godina nekome plaćao ratu stana, umjesto da si to radio sebi. Dotad ćeš dati 300.000 na kiriju i nećeš imati ništa, umjesto da si kupio stan, ne izgubio ništa, nego čak i zaradio jer će stan biti skuplji.

A ako je rata 2.000, vjerovatno se nešto dobije od poreza nazad. Znam da u Holandiji i Belgiji trenutno dobiješ više nego ikad od poreza zato što su kamate visoke, pa ako ti je bruto rata 2.000, dobićeš čak 600-700 nazad, zavisno od primanja.

Stan se uvijek isplati kupiti, i bolje je kupiti bilo šta, pa kasnije birati i mijenjati, nego plaćati kiriju.
U Njemackoj neces dobiti nista nazad nego ce ti uzeti jos poreza jer posjedujes nekretninu. Ove godine je bilo povecanje poreza na nekretnine u tolikoj mjeri da su mnogi izmedzu ostalog odustali od kupovine nekretnine iako su vec uplatili predujam.
Sa povecanjem kamata i povecanjem poreza na nekretnine mnoge porodice sa srednjim primanjima su dozivjele ili ih je bilo strah da ce dozivjeti financisjki kolaps. Tako da ove godine ne samo da se manje gradi posto je grdanja postala skupa nego se i manje nekretenina prodaje sto je dovelo do ponovnog poskupljenja kirija.
Poskupljenje kirija dovodi do velikog plusa za njemacko ministarstvo financija jer ubiru poreze na krije u milijardama a opstine ili gradovi ubiru poreze na nekretnine.
Mislim da mnogi ne razumiju da Njemacka drzava i nepodrzava bas preveliku gradnju nekretnina, sve umjerno kako bi mogla kontrolisti poreze.
SPD je najavljivao vecu gradnju ali nisu uspjeli u tome.
Didier

#5171 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Didier »

Kao što sam i dosad mnogo puta rekao... govno od zemlje.

Čuj porez na neotplaćenu nekretninu, Bože sačuvaj.
skafiskafsnjak

#5172 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by skafiskafsnjak »

Didier wrote: 08/03/2023 15:52

Kakav porez kakvi bakraci.... moram dodatno placati jer imam nekretninu.
U trenutnoj situaciji mi je bitnije da normalno zivim pod kirijom, nego da prevrcem svaki euro u svom stanu.

Izgleda neki znaju bolje od mene moju situaciju i stanje u Njemackoj. Da sam imao neogranicenu vizu prije ovog sranja, vjerovatno bih kupio. Naravno da je bolje platiti mjesecno 400-500 eura vise za kredit nego toliko manje za kiriju. Ali to je daleko vise od te razlike trenutno. Ne treba ici glavom kroz zid ....
Ako se nekad situacija promjeni, naravno da cu kupiti. Ali trenutno jok
Last edited by skafiskafsnjak on 08/03/2023 16:15, edited 1 time in total.
Blixen

#5173 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Blixen »

Na temi ništa 😁 novo
Uglavnom se rugaju dijaspori
Svaka rasprava isto završi
elcaliente

#5174 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

Didier wrote: 08/03/2023 16:10 Kao što sam i dosad mnogo puta rekao... govno od zemlje.

Čuj porez na neotplaćenu nekretninu, Bože sačuvaj.
Naravno grad mora zivjeti od necega.
Isto kao sto se ovdje navodi kao rata kredita 2000eur a kirija 1500eur pa ti kao pokriva, jeste ali u mudima.
Od 1500 eur tvoje je 1110 eur ako te sahvata saniranje i onda puknes 20-30 milja pored svih troskova u komadu.
Pa zasto je u Njemackoj tako mal postotak ljudi koji posjeduju nekretnine, ima razlog.
dr_Evil

#5175 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

elcaliente wrote: 08/03/2023 16:04

U Njemackoj neces dobiti nista nazad nego ce ti uzeti jos poreza jer posjedujes nekretninu. Ove godine je bilo povecanje poreza na nekretnine u tolikoj mjeri da su mnogi izmedzu ostalog odustali od kupovine nekretnine iako su vec uplatili predujam.
Sa povecanjem kamata i povecanjem poreza na nekretnine mnoge porodice sa srednjim primanjima su dozivjele ili ih je bilo strah da ce dozivjeti financisjki kolaps. Tako da ove godine ne samo da se manje gradi posto je grdanja postala skupa nego se i manje nekretenina prodaje sto je dovelo do ponovnog poskupljenja kirija.
Poskupljenje kirija dovodi do velikog plusa za njemacko ministarstvo financija jer ubiru poreze na krije u milijardama a opstine ili gradovi ubiru poreze na nekretnine.
Mislim da mnogi ne razumiju da Njemacka drzava i nepodrzava bas preveliku gradnju nekretnina, sve umjerno kako bi mogla kontrolisti poreze.
SPD je najavljivao vecu gradnju ali nisu uspjeli u tome.

Ha, kuku vidi te Njemacke, najbolje onda da Svabe pocnu emigrirati na Balkan.

Naravno da ces dobiti nazad, ako ne znas kako da dobijes nazad posavjetuj sa nekim racunovodjom. Kada placas kredit na stan mozes odbiti odredjeni dio poreza na kamatu, nije puno, ali se poklonu ne gleda u zube, to je tako u civilizovanom svijetu, pa ne moze ni Njemacko zakonodavstvo da se previse razlikuje od ostatka EU. POsavjetuj se sa svojom poreznom karticom, ljekarom i apotekarom.

Tek kada otplatis nekretninu onda se placa porez na posjedovanje, sasvim normalno, zato je nikad ne otplatis, uzmes povecani kredit da bi kupio sebi auto, renovirao, otisao na ljetovanje i tome slicno.

Ove godine su kamate skocile svugdje, a i porez je pratio, inflacija je pojela svima ono sta je ostajalo od plate, znaci inflacija od februara 2022 pa do danas vjerovatno je oko 30%(nemam sluzbene podatke za ovu godinu prosla je bila oko 20%). E vidi sada vraga, trebat ce nam 5-6 godina da dostignemo nivo od 2021 sto se tice standarda da danas stane inflacije, a nece. Godisnje uskladjivanje plata ce vjerovatno biti oko 5-6% i tako par godina dok stignemo 30% inflacije. Cijena nekretnina ne odmah ali zbog rasta kamata ce pratiti standard.

Da si danas kupio stan, za 5-6 godina si otplatio (virtuelno) 30% stana samo zbog rasta standarda. Ako je stan kostao 300.000, 2029 ce kostati 390.000, ti si dobar tu 90.000.

A moze puknut balon pa da odes na glavu, desi se, ali se trziste oporavi kroz par godina kao i uvijek.

Ako niste u stanju da kupujete nekretninu selite se, jednostavnije ne moze, trazite manje gradove, ili mjenjate drzavu, zivot prodje za sekund.
Post Reply