Naravno da svi ateisti VJERUJU u nešto, ako ništa drugo VJERUJU da Bog ne postoji, jer to ne mogu znati, slaba ti je logika, dakle nema paradoksa, to je činjenica što sam napisao, e da!
Evolucija
-
teodati
#5776 Re: Evolucija
-
foton
#5777 Re: Evolucija
Apsolutno netacno. Protivno definiciji. Bojim se da ne razumijes ateizam i da zato ne vidis svoj logicki lapsus. Samo zato sto ateisti ne vjeruju da bog postoji, ne znaci da VJERUJU da ne postoji. Naprotiv. (I u pravu si, ne znaju da li uopste postoji.)
Da li mozes zamisliti da (neko ko nije gledao vremensku prognozu) VJERUJE da ce sutra pasti kisa? A mozes li zamisliti da neko NE VJERUJE da ce pasti kisa ali isto tako i da NE VJERUJE da nece pasti kisa? (Pri tome, ni ne zna hoce li pasti kisa.) Moze pretpostavljati, izvlaciti statistike, gledati nebo i oblake... ali tek kad kisa padne ili ne padne, onda ce znati, a ni tad nece VJEROVATI je li kisa padala ili nije.
Tvoje su konstatacije jako daleko od cinjenica, i moras malo da se potrudis oko logike. Generalno logicka nemogucnost dokazivanja negativa hipoteze ne potvrdjuje / dokazuje samu hipotezu.
- Dozer
#5778 Re: Evolucija
A, pri svemu tome, vjernici nikako da skontaju da vjeruju u vanzemaljce 
Pitate se kako? Pa vrlo jednostavno - bog, po "definiciji", nije ovozemaljsko bice, jel' tako? Samim tim je - vanzemaljsko, tj. vanzemaljac. I to se zapravo savrseno uklapa u sve moguce religijske misinterpretacije i "prikaze" boga.
Ali, samo polako. Razotkrivanje svega toga je ocito pocelo ubrzanim tempom, tako da je vrlo izgledno da cemo za par godina "saznati" gomilu stvari, a prvenstveno da ne da nismo sami u svemiru, nego da je svemir zapravo krcat zivotom, i da mi nikad nismo ni bili sami i na ovoj planeti koju zovemo "nasom".
Vrlo vjerovatno cemo saznati i da planeta zapravo uopste nije nasa, nego smo samo pusteni i dopusteno nam je da zivimo na njoj.
Kako se stvari odvijaju, i polako otkrivaju, sve su prilike da su mnogi scenariji SF filmova tokom zadnjih 10-15 godina bili samo uvod u realnost, i da su zapravo cinjenice.
Pitate se kako? Pa vrlo jednostavno - bog, po "definiciji", nije ovozemaljsko bice, jel' tako? Samim tim je - vanzemaljsko, tj. vanzemaljac. I to se zapravo savrseno uklapa u sve moguce religijske misinterpretacije i "prikaze" boga.
Ali, samo polako. Razotkrivanje svega toga je ocito pocelo ubrzanim tempom, tako da je vrlo izgledno da cemo za par godina "saznati" gomilu stvari, a prvenstveno da ne da nismo sami u svemiru, nego da je svemir zapravo krcat zivotom, i da mi nikad nismo ni bili sami i na ovoj planeti koju zovemo "nasom".
Vrlo vjerovatno cemo saznati i da planeta zapravo uopste nije nasa, nego smo samo pusteni i dopusteno nam je da zivimo na njoj.
Kako se stvari odvijaju, i polako otkrivaju, sve su prilike da su mnogi scenariji SF filmova tokom zadnjih 10-15 godina bili samo uvod u realnost, i da su zapravo cinjenice.
Last edited by Dozer on 07/03/2023 07:50, edited 1 time in total.
-
teodati
#5779 Re: Evolucija
Malo si se izgubio u logici, ako netko ne vjeruje da će pasti kiša onda NE VJERUJE da će pasti, a ako netko ne vjeruje da neće pasti kiša onda VJERUJE da će pasti, jednostavno, trebao bi učiti osnove logike.foton wrote: ↑05/03/2023 21:22Apsolutno netacno. Protivno definiciji. Bojim se da ne razumijes ateizam i da zato ne vidis svoj logicki lapsus. Samo zato sto ateisti ne vjeruju da bog postoji, ne znaci da VJERUJU da ne postoji. Naprotiv. (I u pravu si, ne znaju da li uopste postoji.)
Da li mozes zamisliti da (neko ko nije gledao vremensku prognozu) VJERUJE da ce sutra pasti kisa? A mozes li zamisliti da neko NE VJERUJE da ce pasti kisa ali isto tako i da NE VJERUJE da nece pasti kisa? (Pri tome, ni ne zna hoce li pasti kisa.) Moze pretpostavljati, izvlaciti statistike, gledati nebo i oblake... ali tek kad kisa padne ili ne padne, onda ce znati, a ni tad nece VJEROVATI je li kisa padala ili nije.
Tvoje su konstatacije jako daleko od cinjenica, i moras malo da se potrudis oko logike. Generalno logicka nemogucnost dokazivanja negativa hipoteze ne potvrdjuje / dokazuje samu hipotezu.
Dakle stoji moja TVRDNJA da ako ateista ne vjeruje u Boga, onda VJERUJE u suprotno (nema druge alternative pošto ne zna), da Bog ne postoji.
A ono u što netko vjeruje nije znanje, dapače, mada može biti i točno, ali to tek kada se sazna istina o tome, e da!
-
teodati
#5780 Re: Evolucija
Nisu samo Vanzemaljci u pitanju već Vansvemirci, jer se vjeruje da je Bog stvorio cijeli svemir, e da!Dozer wrote: ↑05/03/2023 21:56 A, pri svemu tome, vjernici nikako da skontaju da vjeruju u vanzemaljce
Pitate se kako? Pa vrlo jednostavno - bog, po "definiciji", nije ovozemaljsko bice, jel' tako? Samim tim je - vanzemaljsko, tj. vaznemaljac. I to se zapravo savrseno uklapa u sve moguce regligijske misinterpretacije i "prikaze" boga.
Ali, samo polako. Razitkrivanje jsvega toga e ocito pocelo ubrzanim tempom, tako da je vrlo izgledno da cemo za par godina "saznati" gomilu stvari, a prvenstveno da ne da nismo sami u svemiru, nego da je svemir zapravo krcat zivotom, i da mi nikad nismo ni bili sami na ovoj planeti koju zovemo "nasom".
- Dozer
#5781 Re: Evolucija
To ono - rekao budi, i BUP! Svemir....
-
HelaS
#5782 Re: Evolucija
E jbg, dobro si krenuo, a onda ...i šefa i stanicuDozer wrote: ↑05/03/2023 21:56 A, pri svemu tome, vjernici nikako da skontaju da vjeruju u vanzemaljce
Pitate se kako? Pa vrlo jednostavno - bog, po "definiciji", nije ovozemaljsko bice, jel' tako? Samim tim je - vanzemaljsko, tj. vaznemaljac. I to se zapravo savrseno uklapa u sve moguce regligijske misinterpretacije i "prikaze" boga.
Ali, samo polako. Razitkrivanje jsvega toga e ocito pocelo ubrzanim tempom, tako da je vrlo izgledno da cemo za par godina "saznati" gomilu stvari, a prvenstveno da ne da nismo sami u svemiru, nego da je svemir zapravo krcat zivotom, i da mi nikad nismo ni bili sami na ovoj planeti koju zovemo "nasom".
- Dozer
#5783 Re: Evolucija
Samo lakapo 
-
foton
#5784 Re: Evolucija
Ja sam na vrlo jednostavnom primjeru pokusao objasniti nevjerovanje. I nisam uspio. Samo cu ponoviti da covjek ne mora da VJERUJE "ni da hoce ni da nece pasti kisa". Ovo boldirano pokazuje koliko nemas pojma o logici a pokusavas ovdje diskutovati.teodati wrote: ↑06/03/2023 21:40
Malo si se izgubio u logici, ako netko ne vjeruje da će pasti kiša onda NE VJERUJE da će pasti, a ako netko ne vjeruje da neće pasti kiša onda VJERUJE da će pasti, jednostavno, trebao bi učiti osnove logike.
Dakle stoji moja TVRDNJA da ako ateista ne vjeruje u Boga, onda VJERUJE u suprotno (nema druge alternative pošto ne zna), da Bog ne postoji.
A ono u što netko vjeruje nije znanje, dapače, mada može biti i točno, ali to tek kada se sazna istina o tome, e da!
Ja ne vjerujem da Zeljo nece pobijediti Sarajevo, ali ne vjerujem ni da hoce. Neki ljudi ni ne znaju za Zelju, a ni za Sarajevo. Sta oni vjeruju?
Dakle NE STOJI ti ta banalna tvrdnja koju srednjoskolac moze pobiti. Ili navijac Sarajeva. Ja razumijem da ljudi imaju tendenciju da projektuju svoje malo-dimenzionalne (da ne koristim gore rijeci) poglede na svijet na ostale ljude, ali razmisli malo da li ti kao teista mozes npr. meni kao ateisti objasnjavati u sta ja vjerujem ili ne? Zvuci li poznato? Ili ces probati prihvatiti cinjenicu da neki ljudi ne vjeruju (a i da sama logika ne obavezuje na vjerovanje). Ako nisi sposoban za ovo, onda si na mali korak od fasizma. I onda ti dzaba i vjera i sve.
- Dozer
#5785 Re: Evolucija
Pa vecini bh. vjernika, a i generalno, to je prilicno nejasno. Njihova logika je da MORAS u nesto vjerovati. Nema veze sto to nema nikakve veze sa stvarnom logikom. Sama premisa da "se svi radjamo kao duhovna bica" (u religijskom smislu), jednostavno je besmislica. Ali, s obzirom da i ta premsia potice od religija, koje su ionako besmislica same za sebe, onda se ne treba cuditi.
-
teodati
#5786 Re: Evolucija
Meni trubiš da nemam pojma o logici a onda opet dokazuješ da ti o logici pojma nemaš, Željo i Sarajevo imaju TRI mogućnosti kako će odigrati svoj susret, zato si to točno napisao, ali postojanje Boga ima samo DVIJE mogućnosti, ili postoji ili ne, NEMA NERIJEŠENO, tako da ti ako želiš diskutirati o bilo čemu bi morao na tečaj osnove logike, kada ga završiš shvatiti ćeš zašto sam u pravu kada tvrdim da ateisti VJERUJU da Bog ne postoji, jer postoje samo dvije opcije, nema treće, pametnome dosta, i tu je za mene kraj priče, e da!foton wrote: ↑07/03/2023 11:39Ja sam na vrlo jednostavnom primjeru pokusao objasniti nevjerovanje. I nisam uspio. Samo cu ponoviti da covjek ne mora da VJERUJE "ni da hoce ni da nece pasti kisa". Ovo boldirano pokazuje koliko nemas pojma o logici a pokusavas ovdje diskutovati.teodati wrote: ↑06/03/2023 21:40
Malo si se izgubio u logici, ako netko ne vjeruje da će pasti kiša onda NE VJERUJE da će pasti, a ako netko ne vjeruje da neće pasti kiša onda VJERUJE da će pasti, jednostavno, trebao bi učiti osnove logike.
Ja ne vjerujem da Zeljo nece pobijediti Sarajevo, ali ne vjerujem ni da hoce. Neki ljudi ni ne znaju za Zelju, a ni za Sarajevo. Sta oni vjeruju?
Dakle NE STOJI ti ta banalna tvrdnja koju srednjoskolac moze pobiti. Ili navijac Sarajeva. Ja razumijem da ljudi imaju tendenciju da projektuju svoje malo-dimenzionalne (da ne koristim gore rijeci) poglede na svijet na ostale ljude, ali razmisli malo da li ti kao teista mozes npr. meni kao ateisti objasnjavati u sta ja vjerujem ili ne? Zvuci li poznato? Ili ces probati prihvatiti cinjenicu da neki ljudi ne vjeruju (a i da sama logika ne obavezuje na vjerovanje). Ako nisi sposoban za ovo, onda si na mali korak od fasizma. I onda ti dzaba i vjera i sve.
Last edited by teodati on 07/03/2023 21:18, edited 1 time in total.
-
teodati
#5787 Re: Evolucija
A gdje to piše da je Bog samo rekao i eto ti ga na, valjda je jasno da ima puno simbolike u svetim knjigama, tako piše da Božja RUKA sve drži, ali to ne znači da Bog ima ruku, treba biti pametan i sam dokučiti kada je nešto simbolično a kada doslovno, samo kažem da nije tako kako mnoge religije tvrde doslovno, upravo suprotno.
I u Bibliji recimo piše da je Bogu jedan dan kao tisuću godina i tisuću godina kao jedan dan, i po toj računici jedan dan stvaranja u Bibliji bi trajao doslovno BILIJUNE zemaljskih godina, a ne 24 sata, što će reći da je po Bibliji svemir star oko tisuće bilijuna zemaljskih godina a ne samo 13 milijardi kako nauka danas tvrdi, e da!
- Dozer
#5788 Re: Evolucija
Naravno. Za vjerske knjige uvijek na umu treba imati vriijeme njihovog nastanka, lokaciju i tadasnje ljudsko znanje i tehnicko-tehnoloski nivo razvoja.
Posto sve to manje-vise znamo, sasvim je logicno zakljuciti da su tadasnje interpretacije raznih pojava i desavanja bile poprilicno oskudne sto se tice stvarnog razumijevanja, iz cega onda proizilazi i ljudska potreba za dodavanjem, mistifikacijom i nagadjanjem, a sve u skladu s trenutnim nivoom znanja i shvatanja.
Zato bi danas bilo tragikomicno da se pojavi nova knjiga na bazi slicnoj ondasnjim desavanjima (pecine, boziji diktati, itd.), jer bi se sve to danas tumacilo drasticno drugacije i tesko da bi neko zaista u te bajke i povjerovao.
Na stranu sto same zacetke religija, sve 3 glavne monoteisticke, prati more kontroverzi vezanih za inicijalne poslanike/proroke.
Posto sve to manje-vise znamo, sasvim je logicno zakljuciti da su tadasnje interpretacije raznih pojava i desavanja bile poprilicno oskudne sto se tice stvarnog razumijevanja, iz cega onda proizilazi i ljudska potreba za dodavanjem, mistifikacijom i nagadjanjem, a sve u skladu s trenutnim nivoom znanja i shvatanja.
Zato bi danas bilo tragikomicno da se pojavi nova knjiga na bazi slicnoj ondasnjim desavanjima (pecine, boziji diktati, itd.), jer bi se sve to danas tumacilo drasticno drugacije i tesko da bi neko zaista u te bajke i povjerovao.
Na stranu sto same zacetke religija, sve 3 glavne monoteisticke, prati more kontroverzi vezanih za inicijalne poslanike/proroke.
-
scarr
#5789 Re: Evolucija
Samo bih volio da vidim face ljudi i njihova razmisljanja za jedno 300 godina kad se bude pricalo o bogu allahu i ostalim religijskim fintama.
Nešto slično kao što mi danas posmatramo egipatsku, nordijsku, grcku mitologiju.
Nešto slično kao što mi danas posmatramo egipatsku, nordijsku, grcku mitologiju.
-
teodati
#5790 Re: Evolucija
Evolucija sama po sebi ne može nastati, jer da bi se uopće došlo do evolucije prvo treba ŽIVOT nastati, a to se ne dobije tako da Sunce sija, Mjesec svijetli, kiša pada, i tako milijardama godina pa onda BINGO, nastane život sam od sebe, ma možeš mislit, život ima svoj uzrok, i taj uzrok poslije nastanka života jedini može započeti evoluciju, usmjeravati ju i na kraju dovesti do nastanka svih vrsta, zato nas pitanje o evoluciji dovodi na sam POČETAK našega svijeta, a o kojemu kako znamo nauka nema što reći, jer nijedan zakon fizike tamo ne vrijedi, a KAKO je onda zbilja došlo do nastanka našega svijeta i do usmjeravane evolucije, tko zna, jel? 
-
teodati
#5791 Re: Evolucija
A ja bi volio vidjeti face ljudi za tek nekoliko godina kada se dokaže da su i Veliki prasak i evolucija BAJKE, neki neće moći k sebi doći, e da!
-
scarr
#5792 Re: Evolucija
Nek nastajanje ljudi iz rebara, pretvaranje stapa u zmiju, ukrcavanje zivotinja na veliki brod koji je prezivio apokalipsu nije bajka..
Odosmo off, tema je evolucija. Evolucija ima svoje dokaze, naucne dokaze, ljudi su uložili godine i godine istrazivanja da bi potkrijepiti tu teoriju. S druge strane sta ti imas? Dogmu u koju treba vjerovati i ne treba preispitivati. De ba, šuplja ti priča. Daj mi konkretan dokaz.
-
teodati
#5793 Re: Evolucija
Pitaj nekog naučnika koji se ozbiljno bavi evolucijom da li ZNA kako je zbilja bilo koja vrsta na Zemlji nastala, nitko to ne zna, zna se samo nabrajati što je prije ili kasnije bilo, to nije objašnjenje ni odgovor na to pitanje, eto ti dokaz da nauka pojma nema ni kako je život nastao a kamoli tek kako se razvijao, nabrajanje nije objašnjenje ni za što, jer sve što se nabraja treba OBJASNITI kako je to nastalo, to očito mnogima nije jasno, samo kažem.scarr wrote: ↑07/03/2023 22:15Nek nastajanje ljudi iz rebara, pretvaranje stapa u zmiju, ukrcavanje zivotinja na veliki brod koji je prezivio apokalipsu nije bajka..
Odosmo off, tema je evolucija. Evolucija ima svoje dokaze, naucne dokaze, ljudi su uložili godine i godine istrazivanja da bi potkrijepiti tu teoriju. S druge strane sta ti imas? Dogmu u koju treba vjerovati i ne treba preispitivati. De ba, šuplja ti priča. Daj mi konkretan dokaz.
-
scarr
#5794 Re: Evolucija
Ja tebi kazem daj mi dokaz ovozemaljski o bogu i religiji i zacepit ces mi usta. Ko je boga stvorio? Sad ces mi rec njega niko nije stvorio. Evo i ja kazem energiju niko nije stvorio, sama.je nastala ko sto je i tvoj bogteodati wrote: ↑07/03/2023 22:21Pitaj nekog naučnika koji se ozbiljno bavi evolucijom da li ZNA kako je zbilja bilo koja vrsta na Zemlji nastala, nitko to ne zna, zna se samo nabrajati što je prije ili kasnije bilo, to nije objašnjenje ni odgovor na to pitanje, eto ti dokaz da nauka pojma nema ni kako je život nastao a kamoli tek kako se razvijao, nabrajanje nije objašnjenje ni za što, jer sve što se nabraja treba OBJASNITI kako je to nastalo, to očito mnogima nije jasno, samo kažem.scarr wrote: ↑07/03/2023 22:15
Nek nastajanje ljudi iz rebara, pretvaranje stapa u zmiju, ukrcavanje zivotinja na veliki brod koji je prezivio apokalipsu nije bajka..
-
teodati
#5795 Re: Evolucija
scarr wrote: ↑07/03/2023 22:25Ja tebi kazem daj mi dokaz ovozemaljski o bogu i religiji i zacepit ces mi usta. Ko je boga stvorio? Sad ces mi rec njega niko nije stvorio. Evo i ja kazem energiju niko nije stvorio, sama.je nastala ko sto je i tvoj bogteodati wrote: ↑07/03/2023 22:21
Pitaj nekog naučnika koji se ozbiljno bavi evolucijom da li ZNA kako je zbilja bilo koja vrsta na Zemlji nastala, nitko to ne zna, zna se samo nabrajati što je prije ili kasnije bilo, to nije objašnjenje ni odgovor na to pitanje, eto ti dokaz da nauka pojma nema ni kako je život nastao a kamoli tek kako se razvijao, nabrajanje nije objašnjenje ni za što, jer sve što se nabraja treba OBJASNITI kako je to nastalo, to očito mnogima nije jasno, samo kažem.
Pa prvo treba definirati što je Bog za tebe da bi mogli ozbiljno razgovarati, ovako je to naslijepo, ajde što ili tko svejedno je za tebe Bog, pa da krenemo naći pravu istinu o tome, e da!
- Dozer
#5797 Re: Evolucija
Pogrewno. Ateisti znaju da bog ne ppstoji. Nemam sta vjerovati ilu ne vjerovati u to. Trenutno znam da ne postoji jer je ta kompletna teorija pogresna i nelogicna, cak i ako se ne zalazi u religijske opise i "objasnjenja". S tim objasnjenjima je njegovo nepostojanje zabetonirano.teodati wrote: ↑07/03/2023 21:09Meni trubiš da nemam pojma o logici a onda opet dokazuješ da ti o logici pojma nemaš, Željo i Sarajevo imaju TRI mogućnosti kako će odigrati svoj susret, zato si to točno napisao, ali postojanje Boga ima samo DVIJE mogućnosti, ili postoji ili ne, NEMA NERIJEŠENO, tako da ti ako želiš diskutirati o bilo čemu bi morao na tečaj osnove logike, kada ga završiš shvatiti ćeš zašto sam u pravu kada tvrdim da ateisti VJERUJU da Bog ne postoji, jer postoje samo dvije opcije, nema treće, pametnome dosta, i tu je za mene kraj priče, e da!foton wrote: ↑07/03/2023 11:39
Ja sam na vrlo jednostavnom primjeru pokusao objasniti nevjerovanje. I nisam uspio. Samo cu ponoviti da covjek ne mora da VJERUJE "ni da hoce ni da nece pasti kisa". Ovo boldirano pokazuje koliko nemas pojma o logici a pokusavas ovdje diskutovati.
Dakle NE STOJI ti ta banalna tvrdnja koju srednjoskolac moze pobiti. Ili navijac Sarajeva. Ja razumijem da ljudi imaju tendenciju da projektuju svoje malo-dimenzionalne (da ne koristim gore rijeci) poglede na svijet na ostale ljude, ali razmisli malo da li ti kao teista mozes npr. meni kao ateisti objasnjavati u sta ja vjerujem ili ne? Zvuci li poznato? Ili ces probati prihvatiti cinjenicu da neki ljudi ne vjeruju (a i da sama logika ne obavezuje na vjerovanje). Ako nisi sposoban za ovo, onda si na mali korak od fasizma. I onda ti dzaba i vjera i sve.![]()
I znacu da ne postoji sve do momenta kada i ako se nepobitno dokaze suprotno.
-
teodati
#5798 Re: Evolucija
Očigledno tebi nije jasno što znači nešto ZNATI, veliš ZNAŠ da Bog ne postoji, a na temelju čega, na temelju kojeg to DOKAZA ti to znaš, ajde da čujemo, ili je to samo tvoje mišljenje a to NIJE dokaz, garant.Dozer wrote: ↑08/03/2023 19:17Pogrewno. Ateisti znaju da bog ne ppstoji. Nemam sta vjerovati ilu ne vjerovati u to. Trenutno znam da ne postoji jer je ta kompletna teorija pogresna i nelogicna, cak i ako se ne zalazi u religijske opise i "objasnjenja". S tim objasnjenjima je njegovo nepostojanje zabetonirano.teodati wrote: ↑07/03/2023 21:09
Meni trubiš da nemam pojma o logici a onda opet dokazuješ da ti o logici pojma nemaš, Željo i Sarajevo imaju TRI mogućnosti kako će odigrati svoj susret, zato si to točno napisao, ali postojanje Boga ima samo DVIJE mogućnosti, ili postoji ili ne, NEMA NERIJEŠENO, tako da ti ako želiš diskutirati o bilo čemu bi morao na tečaj osnove logike, kada ga završiš shvatiti ćeš zašto sam u pravu kada tvrdim da ateisti VJERUJU da Bog ne postoji, jer postoje samo dvije opcije, nema treće, pametnome dosta, i tu je za mene kraj priče, e da!![]()
I znacu da ne postoji sve do momenta kada i ako se nepobitno dokaze suprotno.
-
nemezis
#5799 Re: Evolucija
Kada vjernik kaže ateisti "hajdi dokaži to".
- vaučer