Re: Razotkrivanje Biblije!

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
teodati

#151 Re: Razotkrivanje Biblije!

Post by teodati »

Dope_Man wrote: 05/03/2023 19:19
teodati wrote: 05/03/2023 17:34

Nije moja teorija religijskog karaktera nego metafizičkog, nije to isto, i nauka će priznati prije ili kasnije moju cijelu teoriju, to zapamti jer će tako i biti, e da!
Hoce, hoce.. ti si jako pametan covjek koji je skontao sve sto najveci umovi koji su hodali ovom planetom nikad nisu jer dakako ti si veci od svih njih.
Nisam veći ali sam IZABRAN, znaš ono Bog bira a ne ljudi, samo kažem, zapravo ovoga puta Bogovi biraju, i Božice, haha, seveda! :thumbup:

Recimo nitko ne zna na Zemlji da je naš cijeli prostor zapravo KOCKA, dakle nije beskonačan, ja to u svojoj teoriji lijepo objašnjavam ZAŠTO je to tako, ne treba mi teleskop ni bilo što drugo da bi to znao, to ti je brale METAFIZIKA, učiti ćeš o njoj prije ili kasnije, jedina grana znanosti koja nam MOŽE odgonetnuti KAKO je zbilja sve nastalo, e da! :)
Dope_Man

#152 Re: Razotkrivanje Biblije!

Post by Dope_Man »

Naravno, ti si prvi i posljednji pravi mesija, u moru laznih.

O povedi nas u obecanu zemlju, gdje su zidovi i podovi bijeli, i mehki kao dusa, a pertle na patikama nisu potrebne. :skoljka:
teodati

#153 Re: Razotkrivanje Biblije!

Post by teodati »

Dope_Man wrote: 05/03/2023 20:22 Naravno, ti si prvi i posljednji pravi mesija, u moru laznih.

O povedi nas u obecanu zemlju, gdje su zidovi i podovi bijeli, i mehki kao dusa, a pertle na patikama nisu potrebne. :skoljka:
Nisam ja to, ja sam samo autor "teorije svega", ništa više ali ni manje, e da!
KraljicaIzJajca

#154 Re: Razotkrivanje Biblije!

Post by KraljicaIzJajca »

Dope_Man wrote: 05/03/2023 20:22 Naravno, ti si prvi i posljednji pravi mesija, u moru laznih.

Zar postoje stvarne mesije?

Mesijanstvo je imaginarni koncept.
Dope_Man

#155 Re: Razotkrivanje Biblije!

Post by Dope_Man »

KraljicaIzJajca wrote: 06/03/2023 06:55

Naravno da postoje, eto ga iznad, poslat da nam otkrije istinu o svemu.
broj dva

#156 Re: Razotkrivanje Biblije!

Post by broj dva »

teodati wrote: 05/03/2023 20:09
Dope_Man wrote: 05/03/2023 19:19

Hoce, hoce.. ti si jako pametan covjek koji je skontao sve sto najveci umovi koji su hodali ovom planetom nikad nisu jer dakako ti si veci od svih njih.
Nisam veći ali sam IZABRAN, znaš ono Bog bira a ne ljudi, samo kažem, zapravo ovoga puta Bogovi biraju, i Božice, haha, seveda! :thumbup:

Recimo nitko ne zna na Zemlji da je naš cijeli prostor zapravo KOCKA, dakle nije beskonačan, ja to u svojoj teoriji lijepo objašnjavam ZAŠTO je to tako, ne treba mi teleskop ni bilo što drugo da bi to znao, to ti je brale METAFIZIKA, učiti ćeš o njoj prije ili kasnije, jedina grana znanosti koja nam MOŽE odgonetnuti KAKO je zbilja sve nastalo, e da! :)
Javi kozmolozima i astrofizičarina da im je vakat za penzije, imamo novi način spoznaje.
windows_xp

#157 Re: Razotkrivanje Biblije!

Post by windows_xp »

Leverage wrote: 04/03/2023 21:41
PerfekcionistaTZ wrote: 04/03/2023 21:31
Za mene je relevantan dokaz ono što za tebe nije, i obrnuto. Te rasprave o dokazivanju da li je Ibrahim uopste postojao, ili da li je Isus uopste postojao(i o tome se vode rasprave) ne namjeravam voditi. Inače, kad si govorio o imenu Allah kao bogu mjeseca, jesi li to zaključio iz mojih nerelavantnih izvora ili iz "vaših" relevantnih??
Ako je za tebe relevantan dokaz ono što nije naučno verifikovao, onda si ti šarlatan. Naravno da moraš prvo dokazati da je neko postojao da bi tvrdio da je nešto radio. Piše u Kuranu/Bibliji/Tori itd. nije nikakav dokaz.

Na temu Allaha kao boga Mjeseca vode se ozbiljne rasprave koje ti ne smiješ ni čitati jer misliš da ćeš završiti u džehenemu i ostat bez 70 i koliko već hurija, što bi bila prava katastrofa realno.
Ajd linkaj rasprave, naucne radove, i istrazivanja na tu temu.
Islam poziva na razmisljanje i trazenje odgovora, ne slijepo vjerovanje! :)
Al iskreno traganje, ne traganje za dokazima da smo mi licno upravu.
windows_xp

#158 Re: Razotkrivanje Biblije!

Post by windows_xp »

Leverage wrote: 04/03/2023 21:25 Ti kad vjeruješ u nešto onda sve uklapaš u to svoje vjerovanje, isto kao što jufku za pitu razvijaš onako kako te sto ogran...

To ti je, prijatelju moj, jedan veliki ubleharij.
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Allah_as_a_lunar_deity

Zanimljivo, ovo misljenje ko da je odbaceno??
Al dobro, istina je ovo sto kazes gore, uklapas sebi u svoje vjerovanje.
Leverage

#159 Re: Razotkrivanje Biblije!

Post by Leverage »

windows_xp wrote: 06/03/2023 07:47 Ajd linkaj rasprave, naucne radove, i istrazivanja na tu temu.
Evo letim. Cijeli internet ti na raspolaganju a ti bi da ti ja linkam nešto. Doduše, došao si do članka sa Wikipedije, to je neki istina ograničeni napredak, ali ipak napredak.
windows_xp wrote: 06/03/2023 07:47 Islam poziva na razmisljanje i trazenje odgovora, ne slijepo vjerovanje! :)
Kako glasi šesti imanski šart?
KraljicaIzJajca

#160 Re: Razotkrivanje Biblije!

Dope_Man wrote: 06/03/2023 07:11
KraljicaIzJajca wrote: 06/03/2023 06:55

Pa ti tvrdis da postoje lažni, to automarski implicira da vjeruješ u postojanje istinskih mesija. :D
Dope_Man

#161 Re: Razotkrivanje Biblije!

Post by Dope_Man »

KraljicaIzJajca wrote: 06/03/2023 11:57
Dope_Man wrote: 06/03/2023 07:11

Pa ti tvrdis da postoje lažni, to automarski implicira da vjeruješ u postojanje istinskih mesija. :D
Pa logicno da sad vjerujem, covjek me uvjerio.
windows_xp

#162 Re: Razotkrivanje Biblije!

Post by windows_xp »

Leverage wrote: 06/03/2023 08:52
windows_xp wrote: 06/03/2023 07:47 Ajd linkaj rasprave, naucne radove, i istrazivanja na tu temu.
Evo letim. Cijeli internet ti na raspolaganju a ti bi da ti ja linkam nešto. Doduše, došao si do članka sa Wikipedije, to je neki istina ograničeni napredak, ali ipak napredak.
I ograniceni napredak je dovoljan da pobije tvoje tvrdnje! :)
Naravno da necu dalje istrazivati o pretpostavci koja je odbacena! Ali bih volio da malo razmislis! ;)
windows_xp wrote: 06/03/2023 07:47 Islam poziva na razmisljanje i trazenje odgovora, ne slijepo vjerovanje! :)
Ve bil kaderi hajrihi ve serihi mineallahi teala!
Sve sto se zbiva, biva s bozijom voljom i odredjenjem!

Znam i sta je zbunjujuce, kako to da je Bozija volja i odredjenje, a ljudsko bice isto ima volju! I kako onda da ce se covjeku suditi ako je sve sto se zbiva po Bozijoj volji i odredjenju?

Ovo je tesko pitanje, ali treba razmisljati!
Iskren da budem, ne razumijem sve u vjeri! Ali znam da neke stvari prije nisam razumio, a sada razumijem!
Isto tako, i u toku skolovanja, bilo je stvari koje nisam razumio, a nakon nekog vremena bi sve sjelo na svoje mjesto!
Ako se sjetis matematike, ako si radio malo slozenije zadatke, sto bi rekli za razmisljanje, zapnes, pa kontas, pa probaj ovo, probaj ono, i onda skontas, i smijes se sebi kako nisi vidio rjesenje!
Eh tako mi je i s vjerom, neki propis ili odredbu ne razumijes, ali onda s vremenom ti klikne, i kazes: Boze dragi, kako je ova vjera lijepa i logicna! :)
KraljicaIzJajca

#163 Re: Razotkrivanje Biblije!

windows_xp wrote: 06/03/2023 12:29
I ograniceni napredak je dovoljan da pobije tvoje tvrdnje! :)
Naravno da necu dalje istrazivati o pretpostavci koja je odbacena! Ali bih volio da malo razmislis! ;)
Ve bil kaderi hajrihi ve serihi mineallahi teala!

Znam i sta je zbunjujuce, kako to da je Bozija volja i odredjenje, a ljudsko bice isto ima volju! I kako onda da ce se covjeku suditi ako je sve sto se zbiva po Bozijoj volji i odredjenju?

Ovo je tesko pitanje, ali treba razmisljati!
Iskren da budem, ne razumijem sve u vjeri! Ali znam da neke stvari prije nisam razumio, a sada razumijem!
Isto tako, i u toku skolovanja, bilo je stvari koje nisam razumio, a nakon nekog vremena bi sve sjelo na svoje mjesto!
Ako se sjetis matematike, ako si radio malo slozenije zadatke, sto bi rekli za razmisljanje, zapnes, pa kontas, pa probaj ovo, probaj ono, i onda skontas, i smijes se sebi kako nisi vidio rjesenje!
Eh tako mi je i s vjerom, neki propis ili odredbu ne razumijes, ali onda s vremenom ti klikne, i kazes: Boze dragi, kako je ova vjera lijepa i logicna! :)
Slobodna volja je, u suštini, iluzija. Ljudski stavovi nisu nikad iskljuciv izvor donošenja osobne odluke.

Tvrditi da Bog unaprijed zna dešavanja je bazirana na temeljima filozofije o uzrocima i posljedicama, odnosno, postoji lanac konstantnih uzroka i posljedica.

Ljudi doslovno (pogrešno) shvaćaju da je njihova budučnost unaprijed obilježena konkretnim događajima, a iste Bog doslovno zna, a ne razumiju, da je ista jednostavno unaprijed podložna nizu uzroka i posljedica zahvaljujuci funkcioniranju vec svima poznate ljudske prirode.
PerfekcionistaTZ

#164 Re: Razotkrivanje Biblije!

Post by PerfekcionistaTZ »

De da se vratimo temi, ušlo se u filozofske rasprave koje nemaju baš nikakve veze sa temom.
KraljicaIzJajca

#165 Re: Razotkrivanje Biblije!

PerfekcionistaTZ wrote: 06/03/2023 13:24 De da se vratimo temi, ušlo se u filozofske rasprave koje nemaju baš nikakve veze sa temom.
Haa?

Grcka odnosno helenisticka filozofija, posebno Platonova filozofija, je utjecala na razvoj krscanstva. :D
Leverage

#166 Re: Razotkrivanje Biblije!

Post by Leverage »

windows_xp wrote: 06/03/2023 12:29 I ograniceni napredak je dovoljan da pobije tvoje tvrdnje! :)
Nit je moja tvrdnja pobijena nit je navedena pretpostavka odbačena. To je tvoje mišljenje na tu temu i ništa više od toga. Da bi opovrgavao tvrdnje i pretpostavke moraš se koristiti preciznim pravilima logičkog rasuđivanja i zaključivanja, što ti naravno nisi u stanju.
windows_xp wrote: 06/03/2023 12:29 Ve bil kaderi hajrihi ve serihi mineallahi teala!

Ono što si ti tvrdio je da "islam poziva na razmišljanje", a ono što jasno slijedi iz navedenog šarta je da nipošto ne trebaš razmišljati o tome nego prihvatiti to kao aksiom. Nauka ima obavezu da dovede u pitanje da li se sve dešava "s božjom voljom". Isto kao što ima obavezu da dovede u pitanje autentičnost Kur'ana. A to je ono što se u islamu ne dovodi u pitanje nego uzima kao premisa. Kad na pogrešnim premisama gradiš zaključke, onda si uglavnom u ćorsokaku.
windows_xp wrote: 06/03/2023 12:29 Ovo je tesko pitanje, ali treba razmisljati!
I nakon razmišljanja:
windows_xp wrote: 06/03/2023 12:29 Eh tako mi je i s vjerom, neki propis ili odredbu ne razumijes, ali onda s vremenom ti klikne, i kazes: Boze dragi, kako je ova vjera lijepa i logicna!
:lol:

Zapravo ovo uopšte nije slično kao zadatak iz matematike koji ne znaš pa kasnije razumiješ, jer ti iako ne znaš uraditi taj zadatak, ni u jednom trenutku nemaš dileme da postoji pravo rješenje koje ćeš razumjeti.

Ovdje imaš već unaprijed dato rješenje do kojeg pokušavaš doći iako je netačno. A pošto je to nemoguće, onda se natežu premise kako bi se stvorio privid tačnosti rješenja.
-Chesterfield-

#167 Re: Razotkrivanje Biblije!

Post by -Chesterfield- »

PerfekcionistaTZ wrote: 06/03/2023 13:24 De da se vratimo temi, ušlo se u filozofske rasprave koje nemaju baš nikakve veze sa temom.
Ma samo ti nastavi iznositi činjenice.
Zanemari piskaranje ćafira...
teodati

#168 Re: Razotkrivanje Biblije!

Post by teodati »

broj dva wrote: 06/03/2023 07:14
teodati wrote: 05/03/2023 20:09

Javi kozmolozima i astrofizičarina da im je vakat za penzije, imamo novi način spoznaje.
Ne moraju otići u penziju i tako svojim instrumentima NE MOGU vidjeti ni dio cijele stvarnosti a kamoli cijelu stvarnost, samo kažem, seveda!
teodati

#169 Re: Razotkrivanje Biblije!

Post by teodati »

Ok, vratimo se Bibliji, jel ti znaš tko je ili što je zapravo po Bibliji vječni Bog?

Ako si je već proučio kako kažeš to bi morao znati.

Pa da počnemo od početka onoga što je zapravo u Bibliji najvažnije, dakako.
windows_xp

#170 Re: Razotkrivanje Biblije!

Post by windows_xp »

KraljicaIzJajca wrote: 06/03/2023 13:18 Slobodna volja je, u suštini, iluzija. Ljudski stavovi nisu nikad iskljuciv izvor donošenja osobne odluke.

Tvrditi da Bog unaprijed zna dešavanja je bazirana na temeljima filozofije o uzrocima i posljedicama, odnosno, postoji lanac konstantnih uzroka i posljedica.

Ljudi doslovno (pogrešno) shvaćaju da je njihova budučnost unaprijed obilježena konkretnim događajima, a iste Bog doslovno zna, a ne razumiju, da je ista jednostavno unaprijed podložna nizu uzroka i posljedica zahvaljujuci funkcioniranju vec svima poznate ljudske prirode.
Ne mogu se s tim sloziti, jer bez pojma slobodne volje, ni ovozemaljski zakoni ne bi mogli se sprovoditi, a sprovode se!
Imamo slobodnu volju jer imamo razum, i mozemo misliti, ako zelimo! :)
windows_xp

#171 Re: Razotkrivanje Biblije!

Post by windows_xp »

Leverage wrote: 06/03/2023 17:47 Nit je moja tvrdnja pobijena nit je navedena pretpostavka odbačena. To je tvoje mišljenje na tu temu i ništa više od toga. Da bi opovrgavao tvrdnje i pretpostavke moraš se koristiti preciznim pravilima logičkog rasuđivanja i zaključivanja, što ti naravno nisi u stanju.
Both iterations of the theory have been dismissed by modern scholars as entirely unevidenced, and their ongoing propagation as an insult both to Muslims and to Arab Christians, who likewise refer to God as 'Allah'.

Ok, nije! :)
Leverage wrote: 06/03/2023 17:47 Ono što si ti tvrdio je da "islam poziva na razmišljanje", a ono što jasno slijedi iz navedenog šarta je da nipošto ne trebaš razmišljati o tome nego prihvatiti to kao aksiom. Nauka ima obavezu da dovede u pitanje da li se sve dešava "s božjom voljom". Isto kao što ima obavezu da dovede u pitanje autentičnost Kur'ana. A to je ono što se u islamu ne dovodi u pitanje nego uzima kao premisa. Kad na pogrešnim premisama gradiš zaključke, onda si uglavnom u ćorsokaku.
Na vise mjesta u Kur'anu se poziva na razmisljanje!
Nisam procitao clanak, ali u biti, trebalo bi da ima ajeta koji pozivaju na razmisljanje:
https://www.preporod.com/index.php/duho ... zmisljanje

Nauka! :)
Leverage wrote: 06/03/2023 17:47 Nauka ima obavezu da dovede u pitanje da li se sve dešava "s božjom voljom". Isto kao što ima obavezu da dovede u pitanje autentičnost Kur'ana. A to je ono što se u islamu ne dovodi u pitanje nego uzima kao premisa. Kad na pogrešnim premisama gradiš zaključke, onda si uglavnom u ćorsokaku.
I u matematici uzimamo aksiome! Koje uzimamo za tacne, a ne dokazujemo ih! Ali dobro, nauka i matematika ne idu skupa? Ne? Ili da?
Leverage wrote: 06/03/2023 17:47 :lol:

Zapravo ovo uopšte nije slično kao zadatak iz matematike koji ne znaš pa kasnije razumiješ, jer ti iako ne znaš uraditi taj zadatak, ni u jednom trenutku nemaš dileme da postoji pravo rješenje koje ćeš razumjeti.

Ovdje imaš već unaprijed dato rješenje do kojeg pokušavaš doći iako je netačno. A pošto je to nemoguće, onda se natežu premise kako bi se stvorio privid tačnosti rješenja.
Ovdje ti dajes odgovor sta je tacno, a sta netacno!
Izucavaj matematiku, vidjet ces koliko je cool i koliko imaginacije trazi!
Evo jedan primjer, imaginacije i dokazivanja, gdje se pokazuje da ne mozemo motiku koristiti za skupljanje vode! Barem ne efikasno! :)
https://www.cantorsparadise.com/the-ram ... cc23dea793

Ili mozda mozemo? Razmisli malo...
I procitaj sljedecu suru, ako imas volju!
https://islamu.wordpress.com/kuran/sura ... nam-stoka/
Meni su zanimljivi ajeti 76., 77., 78., a evo ovdje u ajetu 50 i 151, poziva se da se razmisli!

P.s. Ja sam stvarno zelio da mi linkas te publikacije, i ozbiljno bavljenje temom, ali sam povrsnim pretrazivanjem, uvidio da je to odbacena teorija!
Meni je bilo zanimljivo jer sam prvi put cuo za nju!
Leverage

#172 Re: Razotkrivanje Biblije!

Post by Leverage »

Meni struka nalaže da se svakodnevno bavim matematikom, ne trebaš mi ti davati takav savjet.

Nemoguće je s tobom razgovarati jer se jednostavno ne držiš osnovnih pravila pri donošenju zaključaka. To bi bilo otprilike isto kao da u fudbalu uzmeš loptu u ruku i ideš dati gol, a onda ubjeđuješ sve oko sebe kako je gol regularan.

U toj rečenici ko su "modern scholars"? I na osnovu čega je teorija "dismissed"? Ta sama rečenica po sebi ništa ne znači. Naravno, ispod toga imaš navedeno nekoliko imena koji iz različitih razloga sumnjaju u ovakvu teoriju, ali to što troje ljudi dovodi u pitanje autentičnost jer nema dovoljno dokaza da je tako (a ne jer je dokazano suprotno) ni slučajno ne treba okončati rasprave o tome šta je Allah zaista predstavljao Arapima u predislamsko doba. Ja nisam ni tvrdio da je to dokazano nego da postoje legitimne sumnje u to, a očigledno je da postoje čim se o tome razgovara. A to što nekoga vrijeđa ovakva rasprava (muslimane ili kršćane Arape) je samo njegov problem.

Nije bitno da li Kuran "na nekoliko mjesta poziva na razmišljanje" kad daje postulate o kojima se ne raspravlja. Za razliku od matematike, čiji se aksiomi ne dovode u pitanje samo u matematičkoj praksi, jer predstavljaju nešto očigledno, ono što piše u Kuranu uopšte nije očigledno nego je postulirano da se prihvati bez razmišljanja. Ti matematički aksiom i danas možeš dovoditi u pitanje kao dio rasprave, ali ne možeš raditi u matematici ne primjenjujući iste. S druge strane, ekvivalentno bi bilo da ti dovodiš u pitanje postojanje boga, autentičnost Kur'ana i slično kao dio rasprave, a da ti to služe kao postulati za praktikovanje vjere. Međutim, islam ne dozvoljava dovođenje u pitanje tvrdnje da li bog postoji, da li je bog jedini, da li je Muhammed njegov poslanik, da li je Kur'an božja objava, itd. Matematika dozvoljava da ljudi raspravljaju o tačnosti aksioma i ne plaši ih matematičkim džehenemom ako to rade. Štaviše, ono što je recimo postulat u Euklidovom ravnom prostoru uopšte ne mora biti u nekom drugom, npr. sfernom prostoru, kao što je to recimo zbir uglova u trouglu.

Shodno tome, poređenje matematičkih aksioma i postulata i onih islamskih jednostavno nema nikakvog smisla.

Ti ćeš biti ravnopravan sagovornik na ovu temu kad dovedeš u pitanje postojanje boga. Dakle kad ozbiljno, bez predrasuda, dovedeš u pitanje sve ono na čemu islam počiva. Ono što ti radiš jeste da "hodaš" po internetu i tražiš da ti neko potvrdi da bog postoji ili da je neka teorija "dismissed" a onda s tom rečenicom dolaziš meni kao dokazom. To nema veze s naukom. Ti si u startu neravnopravan sagovornik jer si ograničen vjerskim postulatima. S druge strane, ja nisam ograničen bilo čime, ako se naučno pokaže da nešto što se smatralo da je tačno zapravo nije, ili obrnuto, ja sam spreman da to prihvatim. Sve budalaštine iz Kur'ana koje se kose sa zakonima fizike, sve ću prihvatiti ako se naučno pokaže da su tačne jer nemam predrasude da nešto mora ili ne smije biti tačno. Ali, na ovom stepenu razvoja nauke, nema sumnje da su to budalaštine, to je trenutno stanje stvari.

U nauci danas imaš različite teorije koje se svakodnevno bombarduju pitanjima na koje treba da odgovore i upravo to ih čini jakim. A ako ne mogu da odgovore, onda se takve teorije odbacuju, pa čak da su stotinama ili hiljadama godina bile prihvaćene kao tačne, a to se desilo nekoliko puta. I matematički aksiomi su prošli to. Ljudi su crtali trouglove u ravnom prostoru i crtaju ih i danas i niko nikad nije uspio nacrtati takav trougao čiji zbir nije 180 stepeni. Pa je to postalo postulat. Ako nekad neko uspije to nacrtati onda to više neće biti postulat.
windows_xp

#173 Re: Razotkrivanje Biblije!

Post by windows_xp »

Leverage wrote: 07/03/2023 05:24 Meni struka nalaže da se svakodnevno bavim matematikom, ne trebaš mi ti davati takav savjet.

Nemoguće je s tobom razgovarati jer se jednostavno ne držiš osnovnih pravila pri donošenju zaključaka. To bi bilo otprilike isto kao da u fudbalu uzmeš loptu u ruku i ideš dati gol, a onda ubjeđuješ sve oko sebe kako je gol regularan.
Naravno da je moguce, mnogo opustenije pristupam temi za razliku od tebe. Drago mi je ako se bavis matematikom, mada sumnjam. Naravno, ako si matematicar, onda odajem priznanje.
[/quote]
Leverage wrote: 07/03/2023 05:24 U toj rečenici ko su "modern scholars"? I na osnovu čega je teorija "dismissed"? Ta sama rečenica po sebi ništa ne znači. Naravno, ispod toga imaš navedeno nekoliko imena koji iz različitih razloga sumnjaju u ovakvu teoriju, ali to što troje ljudi dovodi u pitanje autentičnost jer nema dovoljno dokaza da je tako (a ne jer je dokazano suprotno) ni slučajno ne treba okončati rasprave o tome šta je Allah zaista predstavljao Arapima u predislamsko doba. Ja nisam ni tvrdio da je to dokazano nego da postoje legitimne sumnje u to, a očigledno je da postoje čim se o tome razgovara. A to što nekoga vrijeđa ovakva rasprava (muslimane ili kršćane Arape) je samo njegov problem.
Ti nesto sto je odbaceno, si na temi naveo kao nesto sto je tacno. Danas neki raspravljaju i ubjedjuju da je Zemlja ravna ploca. Zao mi je sto dijelis slicna razmisljanja.
Leverage wrote: 07/03/2023 05:24 Ti ćeš biti ravnopravan sagovornik na ovu temu kad dovedeš u pitanje postojanje boga. Dakle kad ozbiljno, bez predrasuda, dovedeš u pitanje sve ono na čemu islam počiva. Ono što ti radiš jeste da "hodaš" po internetu i tražiš da ti neko potvrdi da bog postoji ili da je neka teorija "dismissed" a onda s tom rečenicom dolaziš meni kao dokazom. To nema veze s naukom. Ti si u startu neravnopravan sagovornik jer si ograničen vjerskim postulatima. S druge strane, ja nisam ograničen bilo čime, ako se naučno pokaže da nešto što se smatralo da je tačno zapravo nije, ili obrnuto, ja sam spreman da to prihvatim. Sve budalaštine iz Kur'ana koje se kose sa zakonima fizike, sve ću prihvatiti ako se naučno pokaže da su tačne jer nemam predrasude da nešto mora ili ne smije biti tačno. Ali, na ovom stepenu razvoja nauke, nema sumnje da su to budalaštine, to je trenutno stanje stvari.

U nauci danas imaš različite teorije koje se svakodnevno bombarduju pitanjima na koje treba da odgovore i upravo to ih čini jakim. A ako ne mogu da odgovore, onda se takve teorije odbacuju, pa čak da su stotinama ili hiljadama godina bile prihvaćene kao tačne, a to se desilo nekoliko puta. I matematički aksiomi su prošli to. Ljudi su crtali trouglove u ravnom prostoru i crtaju ih i danas i niko nikad nije uspio nacrtati takav trougao čiji zbir nije 180 stepeni. Pa je to postalo postulat. Ako nekad neko uspije to nacrtati onda to više neće biti postulat.
Istina, nismo ravnopravni sagovornici, jer ocito da tebe nesto frustrira i ne mozes da razmisljas jasno. Trazio sam samo reference za nesto sto si spomenuo, i dosli smo do ovoga. Nadam se da ces iskreno poceti tragati za odgovorima.
Hvala za izdvojeno vrijeme.
KraljicaIzJajca

#174 Re: Razotkrivanje Biblije!

windows_xp wrote: 06/03/2023 22:47
KraljicaIzJajca wrote: 06/03/2023 13:18 Slobodna volja je, u suštini, iluzija. Ljudski stavovi nisu nikad iskljuciv izvor donošenja osobne odluke.

Ne mogu se s tim sloziti, jer bez pojma slobodne volje, ni ovozemaljski zakoni ne bi mogli se sprovoditi, a sprovode se!

Gdje sam napisala da nema slobodne volje? :D

Ista postoji, jer ju je tako doživljavamo. :)
-Chesterfield-

#175 Re: Razotkrivanje Biblije!

Post by -Chesterfield- »

KraljicaIzJajca wrote: 07/03/2023 10:58
windows_xp wrote: 06/03/2023 22:47

Gdje sam napisala da nema slobodne volje? :D

Ista postoji, jer ju je tako doživljavamo. :)
Tema je razotkrivanje Biblije.
Šta ti razotkrivaš? :D
Post Reply