moguce al skoro su imali klip i ispaljenja sa autoceste u po dana, koji ej takodje bio par dana star. i sad kazu da je heftu star a u to doba su prijavljeni udari na jugu p malitopolu i ciljevima oko poteza vuledar melitopol i po krimu, takoda nemam razloga da sumnjam.drug_profi wrote: ↑06/03/2023 12:47Ne znam brate, ali eto gledaj malo frejm po frejm snimke ispaljenja i osvjetljena stabla.sumirprimus wrote: ↑06/03/2023 12:39
za snimak kazu da je od prosle sedmice iz napada na melitopol, ili bar ciljeve oko melitopola..
Na 0:27 gledaš u krošnju koja zaklanja nebo u sumrak. Ne prolazi ni trun svjetla kroz nju. Lišće dakle.
Evo na 0:30 ispaljenje. Meni sve izgleda olistano i zeleno sa sprzenom travom i niskim rastinjem od ljetne žege...
![]()
Ukrajina
-
sumirprimus
#149401 Re: Ukrajina
- Gandalf
#149402 Re: Ukrajina
Mislim da ovo nije bilo, fin tenjak bio, kabooom
- drug_profi
#149403 Re: Ukrajina
Ma ja samo neću da padamo na jeftine fore kao sto su Ukrajinci Rusima podvalili snimak kao pobijenih Ukrajinskih komandosa kod Energodara.
Pa rusi preuzeli i onda ih ovi nasukali sa kompletnim snimkom gdje mrtvi ustaju i smiju se.
Zato sam i za onaj tenk jučer/prekjučer cjepidlačio.
Pa rusi preuzeli i onda ih ovi nasukali sa kompletnim snimkom gdje mrtvi ustaju i smiju se.
Zato sam i za onaj tenk jučer/prekjučer cjepidlačio.
- Čitalac
#149404 Re: Ukrajina
Bild o tenzijama između Zelenskog i Zalužnog. Ovaj drugi se, navodno, već sedmicama zalaže za povlačenje iz Bahmuta, Zelenski se i dalje protivi.
https://www.bild.de/politik/ausland/pol ... .bild.htmlIzmeđu ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog i njegovog najvažnijeg generala Valerija Zalušnog došlo je do spora oko bitke kod Bakhmuta. Šef države i vrhovni zapovjednik oružanih snaga imaju bitno različite poglede na to kako bi se vojska trebala nositi s Bahmutom.
BILD je iz nekoliko izvora unutar političkog vodstva u Kijevu doznao da je Zalužni još prije nekoliko tjedana iz taktičkih razloga preporučio da se razmotri povlačenje iz Bakhmuta.
S vojnog gledišta, Bahmut nema strateški značaj, povlačenje iz uništenog grada ne bi bilo odlučujuće. Tek koncentracijom ruskih trupa na Bahmut i raspoređivanjem tisuća "Wagnerovih" plaćenika Bakhmut je postao politički simbol. Zelenski je u prosincu grad proglasio "tvrđavom". Kao rezultat nemilosrdnih pokušaja da na juriš zauzme Bakhmut, Rusija je tamo izgubila više tisuća vojnika. No iako su gubici Rusa navodno znatno veći, u požrtvovnoj obrani grada stradalo je i mnogo ukrajinskih vojnika. U tom kontekstu, kaže se da je Zalužni rano vršio pritisak tražeći moguće povlačenje.
U ukrajinskoj vladi za BILD kažu da je odluka o zadržavanju Bakhmuta bila ispravna. Držanjem Bakhmuta ruska vojska je pretrpjela značajnu štetu, kako u ljudstvu tako i u materijalu.
Ali između predsjednika Zelenskog i vrhovnog zapovjednika Zalužnog više se ne radi samo o vojnim pitanjima. Dok je na početku rata između dvojice vođa vladala velika suglasnost i uloge su bile jasno raspoređene, sada se to promijenilo. Svojim uvjerljivim izgledom Zalužni se toliko uzdigao u očima stanovništva da ga mnogi već tretiraju kao mogućeg predsjedničkog kandidata. Iako Zalužni nikada nije dao do znanja da se želi kandidirati u nekom trenutku, Zelenskj i njegova svita očito ga vide kao mogućeg konkurenta. Prema ukrajinskim vojnim izvorima, vrhovni zapovjednik oružanih snaga radi samo na pobjedi protiv ruskih trupa i nastoji zaštititi svoje vojnike na najbolji mogući način. Samo je to dovelo do rasprave o Bahmutu. Među borcima iz Bakhmuta, većina će vjerojatno dijeliti stav Zalužnog. Ukrajinski vojni analitičar, koji je želio ostati anoniman, rekao je za BILD: "Velika većina vojnika u Bakhmutu ne razumije zašto se grad još drži." Oni postavljaju pitanja: "Koja je strategija? Zašto da se ukopavamo kad nas neprijatelj okružuje?"
Novinari BILD-a su posljednjih mjeseci razgovarali s desecima vojnika u Bakhmutu. Oni su mišljenja da se povlačenje trebalo dogoditi odavno. Ukrajinski vojnik napisao je BILD-u u subotu: "Ako budemo potpuno okruženi ovdje, onda će to biti katastrofa." Drugi ukrajinski vojni savjetnik rekao je za BILD: "U početku je Bahmut bio zamka za Ruse, sada je postao zamka za nas. Ubijamo ih u omjeru 1:7 (na svakog ubijenog Ukrajinca, umire sedam Rusa) – ovo je jedini vojni razlog da se zadrži Bahmut. Ali trupe su se trebale povući prije tri tjedna kada su Rusi zauzeli Krasnu Goru. Odluka da zadrže Bahmut bila je dobra, ali su pretjerali."
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#149405 Re: Ukrajina
Postoje sigurno tenzije izmedju zaluznog i zelenskog.To se vidi na terenu.Zelenski jeste vrhovni komadant al nije general i vojnik.Nekada ego i popularnost umisle da su geniji.
-
zigzag
#149406 Re: Ukrajina
Ako će im u Kramatorsku biti bolje neka se povuku.
- skrbavi-admin
#149407 Re: Ukrajina
građanski jarane nama ne gine - ako mislimo da se rijesimo bagre..... samo puskom i na bandere.....DaysleepeR wrote: ↑06/03/2023 12:30 Ja sam neku noć tako realno sanjao da je ponovo počeo rat u Sarajevu, da mi je trebalo pola dana sebi da dođem.
- drndalo
#149408 Re: Ukrajina
Jebote, naslutih... Samo sto im cak ni Piorun ne treba da ih rusis, sami rade sve, "Sam svoj Protivavionac"...drndalo wrote: ↑06/03/2023 12:11 Jebte se vi. Ja nocas sanjao da sam negdje izmedju nekih zgrada sa naakom djevojkom, kad proletise 3 helikoptera iznad glava, ja uhvatim neki Piorun koji je tu stajao, i iako ga nisam vidio osim na snimcima iz UKR, okrenem ga za njima, kada je rekao nisan "Piip", i zazelenio, stisnuh obarac.... Dugo su mi trajale te sekunde ispaljenja i cekanja rezultata... Pogodi raketa najdesnji Ka-52, iako sam se vec prepao da ce zamaci iza nekog objekta.
Pljusnuh to djevojce po dupetu od srece, nije se nesto bunila. Mada nastavka sna nije bilo, valjalo je ustati na posao... Srecom, izgleda da ne pricam u snu, pa me zena nije nista ispitivala...![]()
Uglavnom, da znate da sam ja odgovoran za 1 kom. avijacije danas/juce. Kako vec to racunati...![]()
Na snimku nalijece na kablove odmah na 0:03.
- agent_zero
#149409 Re: Ukrajina
A ovdje eto piše suprotno:Čitalac wrote: ↑06/03/2023 13:04 Bild o tenzijama između Zelenskog i Zalužnog. Ovaj drugi se, navodno, već sedmicama zalaže za povlačenje iz Bahmuta, Zelenski se i dalje protivi.
https://www.bild.de/politik/ausland/pol ... .bild.htmlIzmeđu ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog i njegovog najvažnijeg generala Valerija Zalušnog došlo je do spora oko bitke kod Bakhmuta. Šef države i vrhovni zapovjednik oružanih snaga imaju bitno različite poglede na to kako bi se vojska trebala nositi s Bahmutom.
BILD je iz nekoliko izvora unutar političkog vodstva u Kijevu doznao da je Zalužni još prije nekoliko tjedana iz taktičkih razloga preporučio da se razmotri povlačenje iz Bakhmuta.
S vojnog gledišta, Bahmut nema strateški značaj, povlačenje iz uništenog grada ne bi bilo odlučujuće. Tek koncentracijom ruskih trupa na Bahmut i raspoređivanjem tisuća "Wagnerovih" plaćenika Bakhmut je postao politički simbol. Zelenski je u prosincu grad proglasio "tvrđavom". Kao rezultat nemilosrdnih pokušaja da na juriš zauzme Bakhmut, Rusija je tamo izgubila više tisuća vojnika. No iako su gubici Rusa navodno znatno veći, u požrtvovnoj obrani grada stradalo je i mnogo ukrajinskih vojnika. U tom kontekstu, kaže se da je Zalužni rano vršio pritisak tražeći moguće povlačenje.
U ukrajinskoj vladi za BILD kažu da je odluka o zadržavanju Bakhmuta bila ispravna. Držanjem Bakhmuta ruska vojska je pretrpjela značajnu štetu, kako u ljudstvu tako i u materijalu.
Ali između predsjednika Zelenskog i vrhovnog zapovjednika Zalužnog više se ne radi samo o vojnim pitanjima. Dok je na početku rata između dvojice vođa vladala velika suglasnost i uloge su bile jasno raspoređene, sada se to promijenilo. Svojim uvjerljivim izgledom Zalužni se toliko uzdigao u očima stanovništva da ga mnogi već tretiraju kao mogućeg predsjedničkog kandidata. Iako Zalužni nikada nije dao do znanja da se želi kandidirati u nekom trenutku, Zelenskj i njegova svita očito ga vide kao mogućeg konkurenta. Prema ukrajinskim vojnim izvorima, vrhovni zapovjednik oružanih snaga radi samo na pobjedi protiv ruskih trupa i nastoji zaštititi svoje vojnike na najbolji mogući način. Samo je to dovelo do rasprave o Bahmutu. Među borcima iz Bakhmuta, većina će vjerojatno dijeliti stav Zalužnog. Ukrajinski vojni analitičar, koji je želio ostati anoniman, rekao je za BILD: "Velika većina vojnika u Bakhmutu ne razumije zašto se grad još drži." Oni postavljaju pitanja: "Koja je strategija? Zašto da se ukopavamo kad nas neprijatelj okružuje?"
Novinari BILD-a su posljednjih mjeseci razgovarali s desecima vojnika u Bakhmutu. Oni su mišljenja da se povlačenje trebalo dogoditi odavno. Ukrajinski vojnik napisao je BILD-u u subotu: "Ako budemo potpuno okruženi ovdje, onda će to biti katastrofa." Drugi ukrajinski vojni savjetnik rekao je za BILD: "U početku je Bahmut bio zamka za Ruse, sada je postao zamka za nas. Ubijamo ih u omjeru 1:7 (na svakog ubijenog Ukrajinca, umire sedam Rusa) – ovo je jedini vojni razlog da se zadrži Bahmut. Ali trupe su se trebale povući prije tri tjedna kada su Rusi zauzeli Krasnu Goru. Odluka da zadrže Bahmut bila je dobra, ali su pretjerali."
- agent_zero
- agent_zero
#149411 Re: Ukrajina
Poruka za agresore i okupatore:
Dejstvo ukrajinskog BMP2 u Bahmutu:
Među agresorima i okupatorima ima i budućih oskarovaca:
Situacija u Bahmutu otprije nekoliko sati:
Dejstvo ukrajinskog BMP2 u Bahmutu:
Među agresorima i okupatorima ima i budućih oskarovaca:
Situacija u Bahmutu otprije nekoliko sati:
- drndalo
#149412 Re: Ukrajina
Mala modifikacija Maxima...
-
Honda Rajvosa
- Čitalac
#149415 Re: Ukrajina
Prilično depresivan tekst Kyiv Independenta o stanju u Bahmutu. Vojnici se žale na lošu i kratku obuku te manjak podrške i municije.
https://kyivindependent.com/national/uk ... -protected
Svi vojnici u ovom članku identificirani su samo imenom ili pozivnim znakom jer su razgovarali s publikacijom bez ovlaštenja časnika.
Kažu da je ruskom topništvu, borbenim vozilima pješaštva i oklopnim transporterima često dopušteno satima ili danima napadati ukrajinske položaje, a da ih ukrajinsko teško naoružanje ne zaustavi. Govori se o ekstremnoj nestašici streljiva i o korištenju oružja koje datira iz Drugog svjetskog rata. Dronovi koji bi trebali pružiti kritične izviđačke informacije također su rijetki i gube se u vrlo velikim stopama na nekim dijelovima bojišta.
Sve to dovodi do zastrašujućih žrtava. "Bataljun je došao sredinom prosinca... bilo nas je 500", kaže Borys, bolničar iz oblasti Odesa koji se bori oko Bakhmuta. – „Prije mjesec dana bilo nas je doslovno 150“.
“Kad izađeš na položaj, šanse nisu ni 50/50 da ćeš odande izaći (živ)”, kaže Serhiy. "Više je 30/70…"
Dok Rusi uništavaju sve više zgrada, Ukrajinci gube sve više mjesta na kojima se mogu pouzdano skloniti. Medicinar Borys kaže da su ljudi izgubljeni kada su se njihovi položaji srušili od teške ruske vatre, gušeći ih. "Reći ću to ovako, trebali bismo izvući naše ljude jer ako ne požurimo, u sljedećih nekoliko tjedana bit će loše", kaže Oleksandr.
Mnogi vojnici kažu da trupe iz Bakhmuta jedva da imaju dovoljno vremena da nauče pucati iz puške - ponekad njihova obuka traje samo 2 tjedna, prije nego što budu bačeni u trenutno najintenzivniju bitku u ratu. Više bi voljeli da su vojnici prošli najmanje dva ili tri mjeseca obuke prije nego što budu raspoređeni na takvo vruće mjesto.
“Dva tjedna treninga i poslani su ovamo. Ne možete to učiniti", kaže Serhiy. “Obećano nam je da nećemo odmah biti poslani na prvu liniju, da ćemo prvo biti poslani na drugu ili treću”, nastavlja. “A onda smo došli ovamo usred noći i odmah su nas poslali u Bakhmut.”
Prema obojici vojnika koji se zovu Serhiy, većina brigada je nedovoljno obučena i nema iskustva za okrutno okruženje kao što je Bakhmut. Ljude noću odvode na mjesto koje nikad prije nisu vidjeli, a bitka počinje ujutro.
“Zbog toga su položaji napušteni, ljudi su tamo prvi put”, kaže mlađi Serhiy. “Išao sam na položaj tri puta i dali su mi šest ljudi koji se prije uopće nisu borili. Imali smo mrtvih i ranjenih koje smo morali evakuirati... Naši ljudi nisu zaštićeni.”
https://kyivindependent.com/national/uk ... -protected
-
zigzag
#149416 Re: Ukrajina
Prema ovim tekstovima, ispade gore stanje kod ukrajinaca nego kod rusa.
-
Romanija
- drndalo
#149418 Re: Ukrajina
Rusi: "Estonija ce smijeniti i poraziti premijerku zbog nezadovoljstva podrsci Ukrajine!"
Rezultat,nikad cisca pobjeda:
Rezultat,nikad cisca pobjeda:
- Čitalac
#149419 Re: Ukrajina
Onda bi valjalo da se dogovorimo koji su izvori relevantni. Ovako ćemo početi da eliminišemo i ukrajinske medije jer, eto, mi valjda bolje znamo kakvo je stanje kod njih.
-
zigzag
- drug_profi
#149421 Re: Ukrajina
Pa ne znam baš sad otkud ovaj tekst novinara iz Bahmuta u razgovoru sa borcima, ako znamo da je ulaz u Bahmut odavno zabranjen novinarima. A ako koji i dođe onda se tačno zna kuda ide i sa kim će da priča.
Ne bih ovo uzeo bez zrna soli.
- drndalo
#149422 Re: Ukrajina
drndalo wrote: ↑06/03/2023 12:11 Jebte se vi. Ja nocas sanjao da sam negdje izmedju nekih zgrada sa naakom djevojkom, kad proletise 3 helikoptera iznad glava, ja uhvatim neki Piorun koji je tu stajao, i iako ga nisam vidio osim na snimcima iz UKR, okrenem ga za njima, kada je rekao nisan "Piip", i zazelenio, stisnuh obarac.... Dugo su mi trajale te sekunde ispaljenja i cekanja rezultata... Pogodi raketa najdesnji Ka-52, iako sam se vec prepao da ce zamaci iza nekog objekta.
Pljusnuh to djevojce po dupetu od srece, nije se nesto bunila. Mada nastavka sna nije bilo, valjalo je ustati na posao... Srecom, izgleda da ne pricam u snu, pa me zena nije nista ispitivala...![]()
Uglavnom, da znate da sam ja odgovoran za 1 kom. avijacije danas/juce. Kako vec to racunati...![]()
Last edited by drndalo on 06/03/2023 15:27, edited 1 time in total.
- Čitalac
#149423 Re: Ukrajina
Apsolutno, niko ni ne tvrdi da se radi o Svetom pismu, kao i u slučaju svih drugih tekstova i izvora.drug_profi wrote: ↑06/03/2023 15:22Pa ne znam baš sad otkud ovaj tekst novinara iz Bahmuta u razgovoru sa borcima, ako znamo da je ulaz u Bahmut odavno zabranjen novinarima. A ako koji i dođe onda se tačno zna kuda ide i sa kim će da priča.
Ne bih ovo uzeo bez zrna soli.
-
sumirprimus
#149424 Re: Ukrajina
prvi tekst bild, kako su se pokazali sa tajnom sluzbom, i vezama sa rujama iskreno ja im nista ne vjerujem.
i konstantna prica o tenzijama izmedju zaluznog i zelenog. kome ta prica jedino godi? 2 i 2 su uvijek 4.
i konstantna prica o tenzijama izmedju zaluznog i zelenog. kome ta prica jedino godi? 2 i 2 su uvijek 4.
-
sumirprimus
#149425 Re: Ukrajina
snimak egzekucije ukrajinskog vojnika koji je zarobljen i razoruzan.
necu ga ovde postavljati, jer postujem ukr zrtve, ljudi su, sto ne mislim za orke iz mordora.
prkosan do kraja, uz slava ukrajini...
i stoka bezrepa divljacka ga uz psovke ubija hladnokrvno
kakv stoka barbraska i kazu objektivno neutrlano, kad bi zadnji na svijetu bili, jok. nema sa stokom fino ni ljudski, samo ostro i do kraja.
Slava UKRAJINI
prkosan do kraja, uz slava ukrajini...
i stoka bezrepa divljacka ga uz psovke ubija hladnokrvno
kakv stoka barbraska i kazu objektivno neutrlano, kad bi zadnji na svijetu bili, jok. nema sa stokom fino ni ljudski, samo ostro i do kraja.
Slava UKRAJINI