Kad vlast pada najbolje je dignuti nacionalne tenzije na max. Nesto kao Dodik pred izbore sto je uradio sa onim agencijama, imovinom i tome slicno. Iskreno kad je Dodo poceo sa onom imovinom i ja sam prvi pomislio zapucat ce. Zagrizao sam bio, a to mi se ne desava cesto. U strahu se svi skupe oko svojih nacionalnih lidera opet, kome je do ekonomije, pravde, i tome slicno.
Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
- dr_Evil
#86126 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
-
kluz franjo
#86127 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Iz rubrike "Vjerovali ili ne!"
ŽK-fanatikos, koji po sopstvenom priznanju nikada nije glasao za ŽK, osporava aktuelnom glasaču ŽK "mjerodavnost za patriotizam".
U to ime...

ŽK-fanatikos, koji po sopstvenom priznanju nikada nije glasao za ŽK, osporava aktuelnom glasaču ŽK "mjerodavnost za patriotizam".
U to ime...

- anelsol
#86128 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Da su to i prije rata bili pasivni krajevi, naravno da se slažem. Život na selu je uvjek bio težak, pa i dan danas je ko živi na selu, ali ja se sjećam da su nekolike godine prije rata ljudi počeli relativno normalno da žive. Ljudi su radili u firmama, bavili se zemljoradnjom, bilo je dosta gasterbajtera, i to se debelo osjetilo i na kućama, automobilima, mehanizaciji, standardu života generalno. Neki se ni dan danas nisu navikli na gradski ambijent.dr_Evil wrote: ↑06/03/2023 10:38Apsolutno si upravu za ovo podebljano, slazem se, zato sam se ogradio jer apsolutno to shvatam. Za ovo prvo naravno da nisi upravu. Dobro znas kao i ja da pricamo vecinom o kucama koje su imale kantu vode iza vrata i objesenu casu na kantu da svi piju vode iz te kante. Nisu to bili bogati krajevi, niti je u njima bilo posla ni prije rata, nego su se ljudi bavili stocarstvom. Radilo se po preduzecima trece kategorije koje je socijalizam drzao iz socijalnih razloga. Ako mislis da jeste, evo predlazem da odes malo do Gornje Dreznice, ili Trijebnja pa pogledaj kako zive ljudi tu, a kako ti sta su na Mazoljicama.anelsol wrote: ↑06/03/2023 10:27
Izbjeglice iz istočne Hercegovine su preko noći izgubili sve što su generacine stvarale, tako da priča da im je 10 puta bolje nego prije apsolutno ne stoji. Imati kuću u Mazoljicama ili Gornjem Zaliku nije neka posebna sreća. Poslje rata se nije lako bilo vratiti u spaljenu pustinju gdje posla nema ni za lijeka. To je priča koja se vrti u Zele (ko je iz Mostara zna o kojem lokalu je riječ) gdje svakodnevno obitava najviše prijeratnih direktora SOOUR-a po metru kvadratnom, i nažalost priča koja dominira među "rođenim" Mostarcima, kako su seljaci preuzeli grad od istih onih građana koji su u većini pobjegli u Skandinaviju 92 godine i ostavili grad njihovim sugrađanima koji nisu htjeli da bježe i seljacima da ga brane od njihovih dojučerašnjih komšija.
Imati kucu na Mazoljicama, jedno u drzavnoj sluzbi jos od poslije rata, niko ne vozari na posao, skolu itd. Jackpot prijatelju. Malo se skokne posadi koja tona krompire do Nevesinja.
To je normalno, i prosli rat je pomaknuo stanovnistvo, a Tito jos vise ga pomaknuo 50-ih i 60-ih. Kazem to je sasvim normalno. Daj boze da ih nikad nijedna puska nije otjerala od tamo, znam ja odlicno sta su prosli.
Ali i ti odlicno znas da bez pogovora se glasa za SDA dosta iz ovih razloga egzistencije koje sam naveom, razvlace legalizaciju tih objekata ima 20 godina da uvijek imaju strah da ce neko doci bagerom. Nije Hurda otvorio fabrike tamo da vrati narod, nego je planski ih ostavio tu gdje jesu. Ja nemam nista protiv ljudi, niti iko normalan treba da ima, svi imamo iste probleme. Pricamo o politici populacije. Mostarci pravi sta su tu stotinama godina su jedne obicne varalice, kad cujem prezime Zalihic, Zagorcic ili tome slicno odmah se za dzep uhvatim. Tako da svako ima neku boljku![]()
Gornja Drežnica je sada vrh, što se tiče infrastrukture. Imaju put za 10, voda curi na svakom ćošku. Trijebanj je, nažalost, posato pustara. Šteta, fin kraj.
Bivše izbjeglice su definitivno glasačka mašinerija SDA, ali nisu jedina. Zaboravljaš da su nacionalne stranke, pa i SDA, izdominirale na izborima 1990. godine i u Mostaru. Traume rata i poraća su to samo dodatno učvrstile.Hurda se, koliko me sjećanje služi, nije nešto posebno pitao poslje rata. Safa je tu bio dominantna figura dugo godina, pa onda Hadžiomerović, pa tek onda Marić.
- BHCluster
#86129 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Ne znam sta si radio 9. januara.
Last edited by BHCluster on 06/03/2023 11:10, edited 1 time in total.
- BHCluster
#86130 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Jos jedan u nizu dokaza da hdZ/uZp, koji ima 70% podrske hrvatskog naroda je zapravo kult smrti koji slavi zlocine koje su cinili na drugima. Naravno sve uz podrsku balijandera koji dalje od fotelje nista ne vide.
- dr_Evil
#86131 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Meni su ta predratna sjecenja maglovita, ne znam koliko si ti stariji od mene. Realno govoreci tek je Markovic najeo Jugoslaviju(not my words), tako da nije to bio problem samo sela.anelsol wrote: ↑06/03/2023 11:01
Da su to i prije rata bili pasivni krajevi, naravno da se slažem. Život na selu je uvjek bio težak, pa i dan danas je ko živi na selu, ali ja se sjećam da su nekolike godine prije rata ljudi počeli relativno normalno da žive. Ljudi su radili u firmama, bavili se zemljoradnjom, bilo je dosta gasterbajtera, i to se debelo osjetilo i na kućama, automobilima, mehanizaciji, standardu života generalno. Neki se ni dan danas nisu navikli na gradski ambijent.
Gornja Drežnica je sada vrh, što se tiče infrastrukture. Imaju put za 10, voda curi na svakom ćošku. Trijebanj je, nažalost, posato pustara. Šteta, fin kraj.
Bivše izbjeglice su definitivno glasačka mašinerija SDA, ali nisu jedina. Zaboravljaš da su nacionalne stranke, pa i SDA, izdominirale na izborima 1990. godine i u Mostaru. Traume rata i poraća su to samo dodatno učvrstile.Hurda se, koliko me sjećanje služi, nije nešto posebno pitao poslje rata. Safa je tu bio dominantna figura dugo godina, pa onda Hadžiomerović, pa tek onda Marić.
Gornja Dreznica je prelijepa, imaju cestu, dzamiju, i tu je kraj price. Kuce su puste, ljudi ili su vani ili su "sisli" u B.Polje, Vrapcice, ono sta je ostalo gore u osnovi krade drva, mozes zapaziti da su svi passati i golfovi poviseni da mogu po makadamu, cesto bez krova, i tako od toga se zivi. Evo i oni su mahom za SDA ovi sta su sisli jer su dobili poslove, ko nije tek sada se uhljebljuje, recimo onaj mali Beglerovic sta ga je Kljako vodao ko cukicu sada radi u Vodovodu, to je NES. Upitah ga pa sta radis, kaze ne zna ali je dobio platu. Ebi ga.
Safa jeste tu bio u ratu i iza rata, bio je vedrio i oblacio, ali svi oko njega su bili sa strane. Ne bi ni Safa nikad dosao na tu poziciju da nije bilo preko mladomuslimanske linije. Neko kaze zatvor i da je tu sreo Aliju, ali mislim da to nije istina. Mladomuslimanska migrantska linija. Kako god, svako od njih je bespovratno Mostar unistio. Kolika je to bahatost bila da je Titovu vilu privatizirao u "Safetovu vilu".
Citava sustina moje price je bila da radi trenutnih problema egzistencije koje imamo sami sebi krademo buducnost. Nisam mislio nista lose protiv nikoga od obicnih ljudi i nemam problema ni sa kim, i sad mi je tesko sto sam uopste poceo ovaj razgovor jer je otisao u suprotnom smjeru, samo sam pokusao objasniti uspjeh SDA na izborima u Mostaru uprkos njihovoj krimogenoj strukturi.
- Styling
- Login77777
#86133 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Navukao sam ga jednom gdje mu je izletilo da glasa sa bezglutensku SDA…_BataZiv_0809 wrote: ↑06/03/2023 08:27Pa frajer nikad nije otvoreno priznao da je SDA, kud ces dalje o konkretnosti njegovih upisa.
Samo insinuacije i sofizmi....
-
archi_a
- Login77777
#86135 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
A sta je Kavaz izjavio?
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
- dr_Evil
#86137 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Nista korisno tita mi. Meni je ono vise bila podrska Lendi protiv mrskog Stojanovica. ALi eto, valjda ja pogresno citam.
-
meridiyan
-
archi_a
#86139 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Za početak Bluka nije u sastavu srbije, što su četnici imali namjeru sprovođenjem agresije, protjerivanjem i ratnim zločinima. Ostalo će doći.
Polako.
Polako.
- Login77777
#86140 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
- Login77777
#86141 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Hvala Merdzane. Jel mislio na Bosnjake i BiH ili na SDA i DF?
- dr_Evil
#86142 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Kako god ti shvatis. Ja sam to shvatio kao poruku n-torki, jer je izrecena danas kada smo na rubu unutarbosnjackog sukoba(pu pu pu). Vjerovatno ja grijesim, postao sam paranoik ovih dana. Mogao je ovo izreci bilo kada u godinama svog mandata, valjda nisu bile na rubu kad je Fadil kupovao respiratore, a Dodo pokretnu bolnicu. Sad je dan D, valjda."Na početku se sjećam tog osjećaja bespomoćnosti da se branimo od tako velike vojne sile, da su svi očekivali naš brzi propast, ali smo mi opstali, uspjeli da se odbranimo. Taj proces stasavanja od bespomoćnosti do naroda koji ne možete poraziti je kod mene bio upečatljiv. Ta odlučnost naroda da se bori, da pruži otpor. Koliko će žrtava biti to je nešto drugo, ali otpor i odlučnost su me fascinirali... Ovdje je jako važno da mi razumijemo šta nam se dogodilo, kako se dogodilo, kako smo od jednog naroda koji je bio osuđen na potpunu propast, uz velike žrtve, uz odlučnost da podnesemo te žrtve, stasali u narod koji je ostvario svoje ciljeve... Mi smo svi bili spremni da se žrtvujemo za našu domovinu... Današnja borba je u institucijama Bosne i Hercegovine. Ne smijemo dozvoliti da se one ruiniraju. Moramo pokazati da smo na sve načine spremni braniti institucije Bosne i Hercegovine, a ako one padnu, a imali smo to ’92., moramo biti spremni braniti ovu zemlju i oružjem", kazao je Kavazović.
-
geoxx
#86143 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
I sad se standardno tekstovi “kome da se mi prilagodjavamo” i “dosta je bilo sutnje” kote kao misevi.
Zbog retardirane izjave. Jer ce se valjda neko prepasti reisove izjave ili ce vise postovati Bosnjake ili sta vec. Ja se zapravo ne sjecam kad sam zadnji put bilo sta o tome covjeku procitao, a da ne smrdi na politiku.
- Login77777
#86144 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Ovo meni zvuci kao „rusenje SDA=rusenje Bosnjaka“. Poznavajuci blizinu Reisa sa vrhom SDA i moze samo na to da cilja.dr_Evil wrote: ↑06/03/2023 12:21Kako god ti shvatis. Ja sam to shvatio kao poruku n-torki, jer je izrecena danas kada smo na rubu unutarbosnjackog sukoba(pu pu pu). Vjerovatno ja grijesim, postao sam paranoik ovih dana. Mogao je ovo izreci bilo kada u godinama svog mandata, valjda nisu bile na rubu kad je Fadil kupovao respiratore, a Dodo pokretnu bolnicu. Sad je dan D, valjda."Na početku se sjećam tog osjećaja bespomoćnosti da se branimo od tako velike vojne sile, da su svi očekivali naš brzi propast, ali smo mi opstali, uspjeli da se odbranimo. Taj proces stasavanja od bespomoćnosti do naroda koji ne možete poraziti je kod mene bio upečatljiv. Ta odlučnost naroda da se bori, da pruži otpor. Koliko će žrtava biti to je nešto drugo, ali otpor i odlučnost su me fascinirali... Ovdje je jako važno da mi razumijemo šta nam se dogodilo, kako se dogodilo, kako smo od jednog naroda koji je bio osuđen na potpunu propast, uz velike žrtve, uz odlučnost da podnesemo te žrtve, stasali u narod koji je ostvario svoje ciljeve... Mi smo svi bili spremni da se žrtvujemo za našu domovinu... Današnja borba je u institucijama Bosne i Hercegovine. Ne smijemo dozvoliti da se one ruiniraju. Moramo pokazati da smo na sve načine spremni braniti institucije Bosne i Hercegovine, a ako one padnu, a imali smo to ’92., moramo biti spremni braniti ovu zemlju i oružjem", kazao je Kavazović.
Potezi SNSDa i HDZa nisu tek od jucer. A Reis se javlja sad kad postoji mogucnost da SDF ostane bez federalnog budzeta.
Neko bi rekao samo slucajnost…
-
meridiyan
#86145 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Na koga god da je mislio, jedno je sigurno da je prodrmao kavez sarajevskim wannabe liberalima.
- Login77777
#86146 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
-
made_in_sarajevo
#86147 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
ide jutros rasprava sa jednim sto nije sda ali mora jer su bosnjaci ugrozeni do te mjere da je opstanak u pitanju:
"lendo je upravu, sda treba da je u vlasti i nek nece lendo da potpise nista. nisam ja za sda ali sdp treba sjesti sa sda i dogovoriti vladu"
nas odgovor ide "buraz shvati ovako, nece ali bas niko nece sa sda da pravi vlast, pa cak ni guzni haver covic nece sa ovom varalicom bakirom vlast"
onda ide odgovor, e kurac ce te vlast dobiti, blokirati sve i necete imati nista onda dok sda ne dodje.
naravno posto je on isto za gradjansku drzavu ali je igor stojanovic vlah i cetnik, divjak, vikic isto vlasi, cetnici, ustase. slavisa sucur nije vlah jer je mjesani brak pa eto ne zna gdje da ga stavi.
eto to je ta borba, ako nije sda propada federacija, ako nije sda gubimo drzavu, ako nije sda odose bosnjaci negdje, cekaju da im jave, ako nije sda treci svjetski rat pocinje, ako nije sda trebamo umrijeti svi... jebeno je kad nakon 30 godina ti dodje samar da sistem, drzava, ljudi rade,zive i bez tebe i da malo pomalo ispadas iz igre gdje si ti sve konce povlacio i diktiro koliko ce ko hljeba pojesti
i jos nesto kako opet samo sad puno aktivinije se vrti rat i raspad drzave cim sda nema. prije bi samo dobacivali i malo prijetili, ali sjednu u fotelje i gotovo nema rata vise. jebote zivot postaviti sda onda na vrh UN-a i da jebe putinu majku, tamo kinezima, africi dole. gdje je sda ne smije niko ni pomisliti na rat
"lendo je upravu, sda treba da je u vlasti i nek nece lendo da potpise nista. nisam ja za sda ali sdp treba sjesti sa sda i dogovoriti vladu"
nas odgovor ide "buraz shvati ovako, nece ali bas niko nece sa sda da pravi vlast, pa cak ni guzni haver covic nece sa ovom varalicom bakirom vlast"
onda ide odgovor, e kurac ce te vlast dobiti, blokirati sve i necete imati nista onda dok sda ne dodje.
naravno posto je on isto za gradjansku drzavu ali je igor stojanovic vlah i cetnik, divjak, vikic isto vlasi, cetnici, ustase. slavisa sucur nije vlah jer je mjesani brak pa eto ne zna gdje da ga stavi.
eto to je ta borba, ako nije sda propada federacija, ako nije sda gubimo drzavu, ako nije sda odose bosnjaci negdje, cekaju da im jave, ako nije sda treci svjetski rat pocinje, ako nije sda trebamo umrijeti svi... jebeno je kad nakon 30 godina ti dodje samar da sistem, drzava, ljudi rade,zive i bez tebe i da malo pomalo ispadas iz igre gdje si ti sve konce povlacio i diktiro koliko ce ko hljeba pojesti
i jos nesto kako opet samo sad puno aktivinije se vrti rat i raspad drzave cim sda nema. prije bi samo dobacivali i malo prijetili, ali sjednu u fotelje i gotovo nema rata vise. jebote zivot postaviti sda onda na vrh UN-a i da jebe putinu majku, tamo kinezima, africi dole. gdje je sda ne smije niko ni pomisliti na rat
-
kluz franjo
#86148 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Nije ni prva, a ni posljednja politička (dakle neprimjerena) izjava nekog vjerskog poglavara na ovim prostorima. Kolege mu iz SPC-a su redovno još neprimjereniji.
Dakle ništa strašno, osim što je u jednom dijelu istorijski netačno.
92. su institucije RBiH napadnute, ali nisu pale.
Priča o dejtonskom diskontinuitetu BiH je ipak originalna Dodikova teza.
- Grean
#86149 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
92' pa onda i 93', nesto sto mi primarno izvan Hercegovine i Srednje Bosne olako zaboravljamo, da je UZP napravio reprizu.kluz franjo wrote: ↑06/03/2023 12:41 Nije ni prva, a ni posljednja politička (dakle neprimjerena) izjava nekog vjerskog poglavara na ovim prostorima. Kolege mu iz SPC-a su redovno još neprimjereniji.
Uz to mislim da nije da zaboravljamo nego jednostavno imamo potrebu da zmirimo na to iz straha, zelje da nas zapadni vole, ne znam sta vec.
- dr_Evil
#86150 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Nisu pale 92-e, ali su pale 95-e kad je Dayton potpisan, a mozda i 2 godine prije kad je Alija pristao da sa Bobanom sjedne kao da su ravni.kluz franjo wrote: ↑06/03/2023 12:41 Nije ni prva, a ni posljednja politička (dakle neprimjerena) izjava nekog vjerskog poglavara na ovim prostorima. Kolege mu iz SPC-a su redovno još neprimjereniji.