Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Locked
mirza_15

#86076 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by mirza_15 »

Grean wrote: 05/03/2023 16:30
mirza_15 wrote: 05/03/2023 13:34

Nije Dino protiv. Spinujete istu priču po ko zna koji put. Dino nije za svođenje na vijeće naroda u RS, a to ne znači da je protiv smanjenja. Čak naprotiv. Više puta je to naglasio, pričao o knjizi VNI i sl. A zašto nije na svođenje na vijeće naroda? Pa zato što želi simetrična rješenja, ali na način da se vijeće naroda ojača kako se u RS-u ne bi za sve pitali Srbi. Mislim, ako ćemo se pozdraviti sa RS onda ok. DN kao vijeće naroda, Bošnjaci se pitaju sve u FBiH, ali 49% države je Srpsko. Uz to malo problema po Hercegovini jer se Hrvati neće lako pomiriti sa tim. Dakle, nije tačno da je Dino protiv smanjenja ovlasti DN.
Ja znam sta je izjavio nakon Neuma, znaci nemoj ti da spinujes.

Nemam pojma zasto je uzimao za primjer VN iz entiteta jer niko drugi nije pravio to poredjenje sem njega a kako god njegova izjava je nanijela stetu i razvodnila tu pricu tako da nije upitno to sto nam i dalje DN odlucuje gdje ce se oporezovati kladionice kao jednog od pitanja od nacionalnog interesa.
Pa daj nam citat kada znaš! Spominjao je sa pregovora jer je to bio prijedlog na pregovorima. Eto izjava "nanijela štetu i razvodnila priču" :lol: I nije izjava nego twit
Grean

#86077 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Grean »

mirza_15 wrote: 05/03/2023 16:52
Pa daj nam citat kada znaš! Spominjao je sa pregovora jer je to bio prijedlog na pregovorima. Eto izjava "nanijela štetu i razvodnila priču" :lol: I nije izjava nego twit
Daj ba Mirza, nakon tvitta bilo je metar vadiona, direktnih izjava gdje je to ponovio.

Nemam ja nista protiv Dine, cak sta vise ali ovdje i generalno na "hrvatskom pitanju" je ispao levat.
mirza_15

#86078 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by mirza_15 »

Grean wrote: 05/03/2023 16:57
mirza_15 wrote: 05/03/2023 16:52
Daj ba Mirza, nakon tvitta bilo je metar vadiona, direktnih izjava gdje je to ponovio.

Nemam ja nista protiv Dine, cak sta vise ali ovdje i generalno na "hrvatskom pitanju" je ispao levat.
Imaš taj utisak zato što si podlegao galami i tumačenju te njegove izjave:
Nikad nećemo pristati na koncept uređenja Doma naroda FBiH po uzoru na RS. To bi bila apsolutna pobjeda Dodikovog režima koji je etnički očistio manji bh. entitet i potvrda da rade ispravnu stvar. Kratka je pamet predlagača takvog modela
Dalje piše kako je "dokument predviđao i brisanje one famozne rečenice koja kaže da se na vitalni interes može pozvati “na sve drugo” za šta se odluči većina nekog kluba.

Knjiga vitalnog interesa precizno bi definisala šta je vitalni interes i ta bi kočnica nestala. Ovako je naravno ostala
kluz franjo

#86079 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by kluz franjo »

I baš nijednog direktnog CITATA od "metra vadione" i "direktnih izjava"...
:meza1:
tramvajtrojka

#86080 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by tramvajtrojka »

kluz franjo wrote: 05/03/2023 17:08 I baš nijednog direktnog CITATA od "metra vadione" i "direktnih izjava"...
vidis da je apsolutno zatišje zbog sutrasnje sjednice senata unse kad to prodje i dobiju se potrebne informacije o novim izdajnicima ici ce nova salva zabrinutosti :zjev: :zjev: :lol:

Image

al ima da se vjersko-politicko krilo poziva svoje vjernike na oruzane sukobe ako im se ugrozi pozicija njihovih miljenika :run:
MuaDib

#86081 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by MuaDib »

SDA svojim ponašanjem implementira Mostarski sporazum u praksi i kako vrijeme odmiče čini mi se da MZ Osmorku zapravo koristi kako bi zapravo pritisla SDA da ozakoni odredbe mostarskog sporazuma. HDZ se sigurno je vodi istom računicom, trpi građane dok se legitimni Bošnjaci ne probude i samo zarad očuvanja moći i vlasti definitivno ubiju građanski koncept. Nažalost tu se vidi sva pogubnost i kratkovidost SDA, koja temeljitije i sadržajnije uništava okosinicu građanskog društva, od SNSD i HDZ. Iz prostog razloga što sa SNSD i HDZ građanske snage znaju na čemu su, a sa SDA se nikad ne zna. Jer njihova ideologija stvorila je masu ljudi kojima više smetaju Srbi i Hrvati koji u bošnjačkim sredinama obavljaju funkcije, nego Srbi i Hrvati koji svoju političku poziciju pravdaju legitimnim predstavljanjem. Samo treba pogledati seriju komentara od Efendićevog baljezganja na Mijatovića, preko reisovog manipulisanja Stojanovićevih izjava, od onomad Bakirove opservacije nacionalnog bića Peđe Kojovića, do brige pojedinih zastupnika za nacionalni sastav javnih pozicija, bez dalje potrebe da se referišem na botovske brigade čiji radikalizam često prerasta u fašisoidne ispade.
Takva delikatna situacija i pritisak koji budi strah od nacionalne denominacije svih koji barnu u ono što SDA smatra svojim plijenom, dodatno parališe političke procese . To se najbolje vidi u nemogućnosti SBiH i NES da se odlijepe od SDA mozga i načina mišljenja, jer su odgojeni u stranačkoj školi SDA i nemaju sposbnost razmišljati i djelovati izvan već naučenih ideoloških konstrukata. Trojka se već profilirala i napravila otklon od nebuloznih fantazija SDA i čak šta više ne želi uopće da detaljno komentariše medijsko etiketiranje koje se piše u centralama SDA i SDA Vulina iz DF-a. Ponašanje u skladu sa ustavnim okvirom koji je između ostalog sukreirala i politika SDA ne može biti nikakva izdaja, jer ako se u tim kategorijama se govori, onda se jasno osporava pravo da se slobodno i bez prisile mogu artikulisati politički interesi svih u BiH. Što samo političku situaciju čini težom, koja zemlju od 2006. godine drži u konstantnoj blokadi i onemogućava bilo kakav racionalan politički program, baziran na stvarnim a ne imaginarnim potrebama ljudi ove zemlje. Što i jeste dovelo do gubitka cca 600 000 građana, od kojih većina više i ne želi da čuje za BiH kao mjesto ugodnog življenja.
Login77777

#86082 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Login77777 »

tramvajtrojka wrote: 05/03/2023 18:15
kluz franjo wrote: 05/03/2023 17:08 I baš nijednog direktnog CITATA od "metra vadione" i "direktnih izjava"...
vidis da je apsolutno zatišje zbog sutrasnje sjednice senata unse kad to prodje i dobiju se potrebne informacije o novim izdajnicima ici ce nova salva zabrinutosti :zjev: :zjev: :lol:

Image

al ima da se vjersko-politicko krilo poziva svoje vjernike na oruzane sukobe ako im se ugrozi pozicija njihovih miljenika :run:
I meni ovo sve nesto mirno. Niti jucer ni danas nista. Odmaraju izgleda… :mrgreen:
madridista15

#86083 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by madridista15 »

Nikola Testa wrote: 04/03/2023 20:23
madridista15 wrote: 04/03/2023 18:58

Nije. 10 spram 6 je bio omjer u ministarstvima, plus premijer Bošnjak, tako da je konačni omjer bio 11 spram 6 u Vladi Federacije.

Međutim, svako ministarstvo je imalo svog ministra i zamjenika ministra iz različitih naroda (kao u Vijeću ministara BiH) i nijedna odluka se nije mogla donijeti bez potpisa obojice. Također, na sjednicama Vlade sve odluke su se donosile konsenzusom kao danas u Vijeću ministara.

Intervencijom Visokog predstavnika izbrisan je konsenzus iz odlučivanja u Vladi FBiH, a ukinuti su i zamjenici ministra, tako da je bošnjačka/probosanska strana dobila ogromne ustupke od međunarodne zajednice. Vlada FBiH je prvobitno bila kao Vijeće ministara, a danas je faktički poput kantonalne vlade po sistemu odlučivanja.

I Schmidt je napravio dva ustupka Bošnjacima u suštini: skratio je definiciju vitalnog nacionalnog interesa i spriječio blokadu Ustavnog suda FBiH, a HDZ je zakone do sada uglavnom zaustavljao jer Ustavni sud nije popunjen.

Ipak, najveći ustupak je Hrvatima dat u izboru predsjednika i potpredsjednika FBiH, pa se sad praktično većinska volja Hrvata više ne može zaobići.
Hvala, i bitna stvar dao je hrvatskim nacionalnim strankama sigurnog četvrtog delegata u Domu naroda PS BiH, sad Sa stranke mogu izabrat jednog maks.

Odredba Schmidta da zakon koji se usvoji u Pred domu Parlamenta FBiH nakon 30 (ili 45 ne sjecam se vise) dana ide u drugi dom na odlucivanje, sta mislis jel provodiva i da li smatras da HDZ ne moze blokirati odluke većine u oba doma nekim drugim mehanizmom?
Provodivost te odredbe zavisi od volje predsjedavajućeg i dva potpredsjadavajuća Predstavničkog, odnosno Doma naroda. Ako npr. HDZ-ov predsjedavajući Doma naroda opstruira sazivanje neke sjednice, to može uraditi i neko od dvojice zamjenika (trenutno NiP-ov i SDP-ov kadar). Također, svaki delegat u Domu naroda može predložiti neko pitanje na dnevni red, samo je uslov da Dom naroda prostom većinom prihvati taj prijedlog.

Suma sumarum, HDZ ne može zaustaviti stavljanje neke tačke na dnevni red, a ako se pozovu na vitalni nacionalni interes, Vijeće za zaštitu VNI mora DVOTREĆINSKOM VEĆINOM (Schmidtov amandman) odlučiti da li se to pitanje može razmatrati kao VNI. Ustavni sud je dosad zahtjeve za ocjenu VNI uglavnom odbijao. Zakoni su dosad zaustavljani tako što se neki klub pozove na VNI, a onda Ustavni sud ne može odlučiti jer Vijeće za zaštitu VNI nije popunjeno i zakon ostane da visi u zraku.

Iz tog razloga će od sada pa nadalje i ubuduće zakoni biti prohodniji u oba doma. Najbitnije je da je Ustavni sud FBiH popunjen i da je skraćena definicija VNI.
palermo

#86084 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by palermo »

Login77777 wrote: 05/03/2023 19:33

Image

I meni ovo sve nesto mirno. Niti jucer ni danas nista. Odmaraju izgleda… :mrgreen:
Imam ja mnogo bolje obajsnjenje. Pobijedili ste. Na ovom forumu. Sto bi se reklo, ova cuka je osvojena. Sad je ostalo samo da uvedete red. Ne sumnjam u tebe, kruznog trajvana I inu ekipu da ce te I u tome uspjeti.
Login77777

#86085 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Login77777 »

palermo wrote: 05/03/2023 19:47
Imam ja mnogo bolje obajsnjenje. Pobijedili ste. Na ovom forumu. Sto bi se reklo, ova cuka je osvojena. Sad je ostalo samo da uvedete red. Ne sumnjam u tebe, kruznog trajvana I inu ekipu da ce te I u tome uspjeti.
Nema sanse da ti i prle se tako lagano predate. :bih:
Grean

#86086 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Grean »

Spoiler
Show

Image
Ti si bas nepopravljiv bolid, hajde sto se u sve mijesas ali sto ubacujes nebuloze koje veze nemaju sa diskusijom koja se vodila nakon komentara @mirza_15 kako treba smanjiti ovlasti Doma naroda.
palermo

#86087 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by palermo »

Login77777 wrote: 05/03/2023 19:55

Ne znam za prpu, mogu samo u svoje ime.

Ne radi se o predaji. Jednostavno, teško je boriti se protiv tima , projekta, mašinerije.....treba znati kad treba i odustati. Govorim o forumu, naravno.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#86088 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by _BataZiv_0809 »

Pao Osmica i botovi sa njim
Login77777

#86089 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Login77777 »

palermo wrote: 05/03/2023 20:23
Login77777 wrote: 05/03/2023 19:55

Ne radi se o predaji. Jednostavno, teško je boriti se protiv tima , projekta, mašinerije.....treba znati kad treba i odustati. Govorim o forumu, naravno.
A protiv kojeg projekta odnosno koje masinerije se borite ti i prle?
Login77777

#86090 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Login77777 »

_BataZiv_0809 wrote: 05/03/2023 21:01 Pao Osmica i botovi sa njim
:lol: :thumbup:
palermo

#86091 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by palermo »

Login77777 wrote: 05/03/2023 21:24
palermo wrote: 05/03/2023 20:23

Dva posta sam sa tobom izmijenio. Dosta za citav mjesec. I previse.
Login77777

#86092 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Login77777 »

palermo wrote: 05/03/2023 21:55
Login77777 wrote: 05/03/2023 21:24
Kada nemas argumente izvlacis se… :lol:
anelsol

#86093 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by anelsol »

U pravilu botovi ne shvataju, ili ih možda nije briga, da pljuvanjem po drugoj strani po forumima i društvenim mrežama govori više o njima samima, nego o suprotnoj strani. Kod mene samo stvaraju kontraefekat.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#86094 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by _BataZiv_0809 »

Login77777 wrote: 05/03/2023 22:07
palermo wrote: 05/03/2023 21:55

Pa kad si od njega dobio konkretan odgovor
Login77777

#86095 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Login77777 »

_BataZiv_0809 wrote: 06/03/2023 00:16
Login77777 wrote: 05/03/2023 22:07

I to sto kazes. Koliko ga puta samo @dr evil u raspravi sa arguemtima pobjedi i ovaj samo pobjegne s teme. Uhvati se drugog forumasa kao da nista nije bilo. :mrgreen:
Styling

#86096 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Styling »

Login77777 wrote: 06/03/2023 06:27
_BataZiv_0809 wrote: 06/03/2023 00:16

I to sto kazes. Koliko ga puta samo @dr evil u raspravi sa arguemtima pobjedi i ovaj samo pobjegne s teme. Uhvati se drugog forumasa kao da nista nije bilo. :mrgreen:
On je tu po zadatku. Nije on tu da bude pametan.
windows_xp

#86097 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by windows_xp »

Tacno, nestalo SDA botova sa teme, ostali samo od ovih drugih!
Al za DN ne kontam, mogu nehrvatske stranke opet izvuci dovoljan broj clanova u DN iz reda hrvatskog naroda.
Sta bi se desilo ako se svi na listama u HNK i u SBK izjasne ko Hrvati?
Ide Mujo Mujic, Suljo Suljic, Meho Mehic ko Hrvat?
SDA ima sve hrvate na listi, SDP isto, NiP isto, svi same hrvate...
Moze li se onda osujetiti ova odluka VP?
dr_Evil

#86098 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by dr_Evil »

Point. wrote: 03/03/2023 17:54
dr_Evil wrote: 03/03/2023 11:20

To si se ti zbunio, Zahiraga i Zeljko promovisu takve vrste trojki, ali i nekih cetvorki.

Image
To impliciraš da je Željko ruski igrač? Kakav si ti bot i dezinformater.
Ja rekao da je Zeljko ruski igrac. Gluho bilo. To sto se udruzio sa Dodikom i ruskim ambasadorom da izbace svabu samo po sebi nista ne znaci. Niti to sto mu stranacki kolega Zahiragic priziva istocne kombinacije. Sve je to splet glupih okolnosti.
dr_Evil

#86099 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by dr_Evil »

anelsol wrote: 05/03/2023 23:54

U pravilu botovi ne shvataju, ili ih možda nije briga, da pljuvanjem po drugoj strani po forumima i društvenim mrežama govori više o njima samima, nego o suprotnoj strani. Kod mene samo stvaraju kontraefekat.
Komso i susjed, nebitan je efekat, nikad niko nije promijenio stranu zbog ispravnih argumeneta. Strana se mjenja novcem ili nesrecom. U zadnje vrijeme imamo porast promjene strana zbog nesrece, odnosno odlaska familija u inostranstvo gdje i mladi koji odlaze, i stari koji ostaju kunu upravo Bakira zbog toga. Ali nikad niko nije promijenio jer je rekao e ovi moji su pojeli govno, u najbolju ruku je odustao od svega i svakoga, sto cu i sam uraditi ako n-torka ne posalje desetak vecih riba u zatvor zbog ratnog i poratnog kriminala.

Oni sta mjenjanju stranu zbog novca, bilo koju stranu, ti nisu ni vrijedni spomena, ali su definitvno uspjesni u zivotu.

A sto se tice postova, ja nisam nigdje stekao odbojnost prema SDA koliko na ovome forumu, valjda anoimnost pa niko ne igra sa rukavicama. Tek tada vidis koliko losih ljudih ima medju SDA fanatikosima. Kleti se u drzavu, a podrzavati mafijase i kriminalce, to je epizoda za Na rubu znanosti.

P.S. Cesto sam pokusavao normalno pricati sa pojedinim forumasima, i onda na normalnu pricu te neko samo popisa, tada je lako skontati ko je normalan insan, a ko bot. Srecom nisu svi na SDA strani botovi.
Last edited by dr_Evil on 06/03/2023 07:57, edited 1 time in total.
Login77777

#86100 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Login77777 »

Styling wrote: 06/03/2023 06:55
Login77777 wrote: 06/03/2023 06:27

On je tu po zadatku. Nije on tu da bude pametan.
Znaci struja Salema Marica i ostale sdO bratije iz Mostara… :mrgreen:
Locked