Re: Razotkrivanje Biblije!

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
kainos

#101 Re: Razotkrivanje Biblije!

Post by kainos »

šarf wrote: 26/02/2023 22:03 Teodati
Chesterfield
Jeste li za malo razgovora?
Teodati, šarf jeste li za malo razgovora, mjesto razgovora nađete u vašim privatnim porukama koje sam vam poslao....
PerfekcionistaTZ

#102 Re: Razotkrivanje Biblije!

Post by PerfekcionistaTZ »

šarf wrote: 25/02/2023 23:15 izruguješ se nečemu što ne razumiješ.
Ne izrugujem, samo sam citirao u nadi da ću dobiti pojašnjenje, barem na dio citiranog.
šarf wrote: 25/02/2023 23:15 89:14.  jer, Gospodar tvoj  je, zaista,  u  zasjedi.
Možeš li zamisliti Allaha u nekom grmlju i čuči u busiji i čeka da zaskoči nekoga?
U tom ajetu se kaže ". Gospodar tvoj motri stalno", a može se prevesti i kao "Gospodar tvoj je stalno budan".Prijevod Besima Korkuta je pun grešaka i to nije nikakva novina. Predlažem ovu stranicu gdje možeš vidjeti doslovni prijevod svake riječi u Kur'anu pa sam zaključi.

https://corpus.quran.com/wordbyword.jsp ... 9&verse=14
šarf wrote: 25/02/2023 23:15 62: 5.  Oni kojima  je  naređeno  da  prema Tevratu postupaju,  pa ne  postupaju, slični  su magarcu  koji  knjige nosi.
2: 65.  Vama  je  poznato  ono  što  se  dogodilo  onima  od vas  koji su se  o subotu ogriješili, kao  i  to  da smo  im  mi  rekli: "Budite  majmuni prezreni!"

Da li je i ovdje u pitanju ponižavanje čovjeka jer je upoređen sa životinjama?
Prvi ajet koji si naveo, kao što jasno možeš zaključiti ako želiš, govori o jevrejima koji su dobili knjigu Tevrat kako bi po njemu postupali a zatim su odstupili od te knjige, pa su oni kao kad magarac nosi knjige na leđima a ne zna šta je u njima, on ih samo fizički nosi, posjeduje, a s obzirom da ne postupa po njima to mu ne vrijedi. Kur'an da je htio ljude vrijeđati tako što ih poredi sa nekom životnjom sigurno ne bi uzeo magarca za tu namjeru jer kod arapra je magarac jedna od najdragocijenijih životinja, kod nas na balkanu je pogrdno reći nekome magarac, konju, majmune, a slatkorječive su riječi janje, pile i slično. Kod arapa nije tako.

Ovaj drugi ajet se odnosi na događaj koji se desio kada je Allah za kaznu jednu skupinu ljudi koji su odbijali Božije naredbe pretvorio u majmune. Ne radi se o poređenju ljudi sa majmunima nego ih je za kaznu pretvorio u majmune.

Možeš li mi odgovoriti smisao spomena ovih riječi u Božijoj knjizi "uspaljujući se za razvratnicima kojima muška snaga bijaše kao u magaraca, a izljev kao u pastuha". Sad zamišljam neku djevojčicu ili dječaka koji čitaju bibliju i nalete na ovaj stih gdje se vrlo slikovito opisuje muški ogromni penis i vrlo obilan izljev sperme tokom odnosa? Slažeš li se da je biblija ipak 18+ štivo koliko god ti bilo teško to priznati? Ili ćeš izvući neki ajeti iz rukava kojim ćeš skrenuti kurs sa mog pitanja a bez da odgovoriš? Hajde izvuci nije problem. Tu smo. :thumbup:
Sanjarko

#103 Re: Razotkrivanje Biblije!

Post by Sanjarko »

Ma ima Biblija svojih bisera, meni recimo jedan ostao u memoriji, a to je da je bog hodao s Adamom u rajskom vrtu, a boga niko nije vidio, kako to?
PerfekcionistaTZ

#104 Re: Razotkrivanje Biblije!

Sanjarko wrote: 27/02/2023 23:37 Ma ima Biblija svojih bisera, meni recimo jedan ostao u memoriji, a to je da je bog hodao s Adamom u rajskom vrtu, a boga niko nije vidio, kako to?
Tu se radi o tome što je bibliju pisalo više ljudi u različitim vremenskim periodima i očito se nisu mogli dogovoriti je li neko Boga vidio ili nije. To je jedna od najočitijih kontradikcija u bibliji.

Bog je viđen:

" A govorio je Gospod s Mojsijem licem u lice, kao što govori netko s prijateljem svojim."
( Izlazak 33, 11) - ja kad licem u licem govorim sa prijateljem znači da ga vidim, znači da je i Mojsije na isti način vidio Boga.

" U godini smrti kralja Uzije vidjeh Svemogućega gdje sjedi na prijestolju visoku i uzvišenu. Skut je njegov ispunjavao hram."
(Izaija 6, 1)

"... I ugledah kralja, Gospoda nad vojskama, vlastitim očima!""
(Izaija 6, 5)

Bog nije viđen:

" Boga nitko nije vidio nikada."
(Ivan 1,18)

" Koji jedini ima besmrtnost i prebiva u svjetlosti, kojoj se ne može pristupiti; kojega nitko od ljudi nije vidio, a niti može vidjeti; kojemu čast i vlast vječna! Amen."
(1 Timoteju 6, 16)

" Boga nije nikad nitko vidio. Ako ljubimo jedan drugoga, Bog ostaje u nama, i ljubav je njegova savršena u nama"
(1 Ivanova Poslanica 4, 12)
KraljicaIzJajca

#105 Re: Razotkrivanje Biblije!

Post by KraljicaIzJajca »

PerfekcionistaTZ wrote: 27/02/2023 22:57
Prvi ajet koji si naveo, kao što jasno možeš zaključiti ako želiš, govori o jevrejima koji su dobili knjigu Tevrat kako bi po njemu postupali a zatim su odstupili od te knjige, pa su oni kao kad magarac nosi knjige na leđima a ne zna šta je u njima, on ih samo fizički nosi, posjeduje, a s obzirom da ne postupa po njima to mu ne vrijedi.
Ovo je glupost! :-D
šarf

#106 Re: Razotkrivanje Biblije!

Post by šarf »

Perfekcionisto,
to je ono što se zove dupli aršini.
Imaš objašnjenje za kuranski ajet ,ali za nešto isto što ne pripada Kuranu ,kao da je napisano na kineskom.
Ako ne prepoznaješ simboliku u tekstu onda mnogo toga propuštaš.
PerfekcionistaTZ

#107 Re: Razotkrivanje Biblije!

šarf wrote: 28/02/2023 10:30 Perfekcionisto,
to je ono što se zove dupli aršini.
Imaš objašnjenje za kuranski ajet ,ali za nešto isto što ne pripada Kuranu ,kao da je napisano na kineskom.
Ako ne prepoznaješ simboliku u tekstu onda mnogo toga propuštaš.
šarf, prijatelju, nisu dupli aršini, ja tebi na sve do sad dao objašnjenje sa dokazima, ti meni nisi dao na 99% stvari nikakav osvrt. Konkretno za ajet koji si gore naveo ostavio sam ti link gdje sam możeš provjeriti prijevod ajeta a jesi li ti meni dao kakav odgovor na spomen muškosti kao u magarca i izljeva sperme kao u pastuha? Čega je to simbolika i je li bilo potrebe za takvom simbolikom?
teodati

#108 Re: Razotkrivanje Biblije!

Post by teodati »

Sanjarko wrote: 27/02/2023 23:37 Ma ima Biblija svojih bisera, meni recimo jedan ostao u memoriji, a to je da je bog hodao s Adamom u rajskom vrtu, a boga niko nije vidio, kako to?
Nema Biblija bisera, Boga nitko nikada po Bibliji nije vidio, a Adam nije vidio Boga nego Stvoritelja svemira, a Bog i Stvoritelj svemira po Bibliji nije jedno te isto, dapače.

Bogom se naziva vječni uzrok svega, ali isto tako i Sila koja je svemir napravila, e pa te dvoje nije isto, i iako se prevodi i jedno i drugo sa Bog, nije isti korijen riječi, e da! :)
Sanjarko

#109 Re: Razotkrivanje Biblije!

Post by Sanjarko »

teodati wrote: 28/02/2023 18:54
Nema Biblija bisera, Boga nitko nikada po Bibliji nije vidio, a Adam nije vidio Boga nego Stvoritelja svemira, a Bog i Stvoritelj svemira po Bibliji nije jedno te isto, dapače.

Bogom se naziva vječni uzrok svega, ali isto tako i Sila koja je svemir napravila, e pa te dvoje nije isto, i iako se prevodi i jedno i drugo sa Bog, nije isti korijen riječi, e da! :)
Logicno.
teodati

#110 Re: Razotkrivanje Biblije!

Post by teodati »

Sanjarko wrote: 28/02/2023 18:58
teodati wrote: 28/02/2023 18:54

Logicno.
Mnogi ljudi nisu sami pročitali ni proučili cijelu Bibliju, zato i mnoge stvari ne znaju, tako recimo odgovori na mnoga pitanja nisu samo u nekoj rečenici ili odlomku, već mogu biti na stotine različitih mjesta u Bibliji, a onda to nije nimalo lagan posao sve shvatiti, dakako!
PerfekcionistaTZ

#111 Re: Razotkrivanje Biblije!

teodati wrote: 01/03/2023 21:26
Mnogi ljudi nisu sami pročitali ni proučili cijelu Bibliju, zato i mnoge stvari ne znaju, tako recimo odgovori na mnoga pitanja nisu samo u nekoj rečenici ili odlomku, već mogu biti na stotine različitih mjesta u Bibliji, a onda to nije nimalo lagan posao sve shvatiti, dakako!
Pa možeš li odgovoriti na dio mojih pitanja u vezi biblije? Ja sam je pročitao više puta, zadnji put studiozno pa nije da nisam upućen ili da ne želim da znam odgovore na neka pitanja, jednostavno ih ne vidim.
Sanjarko

#112 Re: Razotkrivanje Biblije!

Post by Sanjarko »

Nisam znao da osim boga sina, boga svetog duha i boga oca imamo još i boga kreatora ovog svemira.
Leverage

#113 Re: Razotkrivanje Biblije!

Post by Leverage »

Pun qrac bogova, zlobnici bi rekli da je u pitanju politeizam.
teodati

#114 Re: Razotkrivanje Biblije!

Post by teodati »

PerfekcionistaTZ wrote: 04/03/2023 12:30
teodati wrote: 01/03/2023 21:26
Pa možeš li odgovoriti na dio mojih pitanja u vezi biblije? Ja sam je pročitao više puta, zadnji put studiozno pa nije da nisam upućen ili da ne želim da znam odgovore na neka pitanja, jednostavno ih ne vidim.
Pa eto, slobodno pitaj bilo što iz Biblije, rado ću ti odgovoriti ak znam odgovor.
teodati

#115 Re: Razotkrivanje Biblije!

Post by teodati »

Sanjarko wrote: 04/03/2023 13:17 Nisam znao da osim boga sina, boga svetog duha i boga oca imamo još i boga kreatora ovog svemira.
To je zato jer nitko na Zemlji NE ZNA tko je zapravo pravi Bog Biblije, jednima je to Trojstvo (Otac, Sin i Duh Sveti kao tri vječne osobe), drugima je Bog samo Otac, trećima su to Vanzemaljci i tak dalje. Nema jedinstva glede toga kod svih koji vjeruju u Bibliju, što je i dokaz onoga što tvrdim da nitko POJMA NEMA tko je zapravo pravi Bog a tko nije, a vjerovati u nešto i znati nešto nije isto, seveda.

Po Bibliji, oni koji su je cijelu predobro proučili, postoji vječni Bog Otac koji jedini vječno oduvijek postoji i NIJE osobno biće (zato Biblija i tvrdi da Boga nitko nikada ne vidje), ali postoje i Bića koja su svemir napravila a NISU vječna bića, tu spada Sin (rođen je od Boga Oca kako i sam Isus tvrdi za sebe), i Duh Sveti koji je rođen (ili izlazi teološki izraz) od Oca i Sina, dakle isto tako ne postoji oduvijek.

Tako da NEMA nikakvoga Trojstva u Bibliji jednakih osoba, jer Otac jedino vječno postoji i NIJE osoba, Sin se prvi rodio u našoj dimenziji i jedna je osoba, a Duh Sveti se rađa, izlazi od Oca i Sina, i MNOŠTVO je osoba, ili Prvih bića, kako god to zvali.

Dakle doktrina o Trojstvu je POGREŠNA, od 325 godine u saboru u Niceji izglasana je ta DOGMA o Trojstvu u koju su od onda morali svi vjerovati, čak pod prijetnjom smrti, ili oduzimanja svih imanja, i tako je ta dogma generacijama došla do nas, a toga NEMA u Bibliji da su Bog neke tri osobe, a Apostoli nikad nisu čuli za nju, zato i postoji Apostolsko vjerovanje samih Apostola i nicejsko vjerovanje koje danas postoji u većini kršćanskih crkvi, katoličkoj, pravoslavnoj, protestanskoj, ali recimo ima i milijuna ljudi poput Jehovinih svjedoka koji ne vjeruju u Trojstvo.

Ukratko ono što zbilja piše u Bibliji KRIVO vjeruju i katolici, i pravoslavci i protestanti jer NEMA Trojstva nigdje u Bibliji, ali isto tako krivo vjeruju recimo i Jehovini svjedoci jer Bog Otac NIJE osobno biće po Bibliji a njima jeste, čak je i Duh Sveti po njima vječan, a NIJE, lijepo piše u Bibliji da Duh Sveti izlazi od Oca i Sina, a pošto Sin NIJE oduvijek, kako bi onda moglo biti nešto oduvijek što nastaje iz Njega, skroz nelogično. Dakle formula za Boga u Bibliji glasi, Otac vječni Bog, a Jahve to su Sin kao vladar tih prvih bića i Duh Sveti dakle MNOŠTVO tih prvih bića, koja su napravila svemir, jasno piše da je Duh sveti dao život svemiru, i ne samo to nego ga i održava, eto ukratko o tome, a ima još na tisuće stvari koje bi trebalo ispraviti u ono što se vjeruje o Bibliji, e da!
KraljicaIzJajca

#116 Re: Razotkrivanje Biblije!

Leverage wrote: 04/03/2023 14:07 Pun qrac bogova, zlobnici bi rekli da je u pitanju politeizam.
Pa ima politeizma, Jahve se suprostavio drugim bogovima.

Tri abrahamske religije u sebi sadrze elements i tradiciju jednog dijela politeizma.
Leverage

#117 Re: Razotkrivanje Biblije!

Post by Leverage »

KraljicaIzJajca wrote: 04/03/2023 15:33
Leverage wrote: 04/03/2023 14:07 Pun qrac bogova, zlobnici bi rekli da je u pitanju politeizam.

Tri abrahamske religije u sebi sadrze elements i tradiciju jednog dijela politeizma.
Sadrže elemente? Jedna od njih je posudila i ime za svog boga.
teodati

#118 Re: Razotkrivanje Biblije!

Post by teodati »

1. Mojsijeva 1,26 Potom reče Bog: da načinimo čovjeka po svojemu obličju, kao što smo mi, koji će biti gospodar od riba morskih i od ptica nebeskih i od stoke i od cijele zemlje i od svijeh životinja što se miču po zemlji.

Eto, već na početku u Postanku Bog koji je napravio svemir TVRDI da NIJE jedno biće, jasno ko dan, ali kako za koga, e da! :)
KraljicaIzJajca

#119 Re: Razotkrivanje Biblije!

Leverage wrote: 04/03/2023 15:54
KraljicaIzJajca wrote: 04/03/2023 15:33

Da, judaizam. :)

Krscanstvo je Sveti Duh ili Duh Božiji, udrobilo jos dva dijela božanstva Oca i Sina. Metaforicki, to je jedno bozanstvo, a Trojstvo je prica sastavljena van Biblije, kao posljedica raznih izmjesanih oblika ljudskog vjerovanja.
Leverage

#120 Re: Razotkrivanje Biblije!

Post by Leverage »

KraljicaIzJajca wrote: 04/03/2023 16:22
Leverage wrote: 04/03/2023 15:54

Krscanstvo je Sveti Duh ili Duh Božiji, udrobilo jos dva dijela božanstva Oca i Sina. Metaforicki, to je jedno bozanstvo, a Trojstvo je prica sastavljena van Biblije, kao posljedica raznih izmjesanih oblika ljudskog vjerovanja.
Mislio sam na islam, ima negdje nekakav Allah bog mjeseca od ranije.
KraljicaIzJajca

#121 Re: Razotkrivanje Biblije!

teodati wrote: 04/03/2023 16:19 1. Mojsijeva 1,26 Potom reče Bog: da načinimo čovjeka po svojemu obličju, kao što smo mi, koji će biti gospodar od riba morskih i od ptica nebeskih i od stoke i od cijele zemlje i od svijeh životinja što se miču po zemlji.

Eto, već na početku u Postanku Bog koji je napravio svemir TVRDI da NIJE jedno biće, jasno ko dan, ali kako za koga, e da! :)
:D

The original Hebrew word for “God” in Genesis 1 is the plural masculine noun Elohim. God, our Creator, chose to introduce Himself to us with a plural title. In Genesis 1:26—the first time in the Bible that God speaks about Himself—He uses the plural pronouns Us and Our. This passage is not the only instance in which God refers to Himself in plural terms (see Genesis 3:22; 11:7; and Isaiah 6:8). We find the plural Elohim more than 2,550 times in the Bible.
KraljicaIzJajca

#122 Re: Razotkrivanje Biblije!

Leverage wrote: 04/03/2023 16:24
KraljicaIzJajca wrote: 04/03/2023 16:22

Mislio sam na islam, ima negdje nekakav Allah bog mjeseca od ranije.
Nema ga u Kuran, a ni u tradiciji Islama.

Mozda u predislamskoj fazi tog dijela svijeta.
teodati

#123 Re: Razotkrivanje Biblije!

Post by teodati »

KraljicaIzJajca wrote: 04/03/2023 16:40
teodati wrote: 04/03/2023 16:19 1. Mojsijeva 1,26 Potom reče Bog: da načinimo čovjeka po svojemu obličju, kao što smo mi, koji će biti gospodar od riba morskih i od ptica nebeskih i od stoke i od cijele zemlje i od svijeh životinja što se miču po zemlji.

The original Hebrew word for “God” in Genesis 1 is the plural masculine noun Elohim. God, our Creator, chose to introduce Himself to us with a plural title. In Genesis 1:26—the first time in the Bible that God speaks about Himself—He uses the plural pronouns Us and Our. This passage is not the only instance in which God refers to Himself in plural terms (see Genesis 3:22; 11:7; and Isaiah 6:8). We find the plural Elohim more than 2,550 times in the Bible.
Bog koji je napravio i svemir i nas ljude nije vječan i nije jedno biće, ali isto tako svemir nije slučajno nastao kao ni život na Zemlji, to je poruka autora Biblije svim ljudima, e da!
-Chesterfield-

#124 Re: Razotkrivanje Biblije!

Post by -Chesterfield- »

teodati wrote: 04/03/2023 16:51
KraljicaIzJajca wrote: 04/03/2023 16:40

Bog koji je napravio i svemir i nas ljude nije vječan i nije jedno biće, ali isto tako svemir nije slučajno nastao kao ni život na Zemlji, to je poruka autora Biblije svim ljudima, e da!
Hoćeš reći da je Gospodar svjetova stvorio gradivni materijal za univerzum, nakon toga stvorio i zadužio ovog boga o kojem govoriš i koji nije vječan da iskoristi taj gradivni materijal kako bi stvorio univerzum?
Leverage

#125 Re: Razotkrivanje Biblije!

Post by Leverage »

Podizvođač radova :lol:
Post Reply