BiH energija (elektro-solarna-ostalo)
Moderator: anex
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
#3401 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)
Ja razumijem da neko napravi sebi za domacinstvo nekoliko kW ali ovo pomama za elektrane od preko 100 kW nece na dobro izaci
. Svi kontaju d ace prodavat po marku kWh a ne uzimaju u obzir da to u BiH niko nece platit a kad bude peek tamo negdje u julu avgustu junu u dnevnim periodima toliko ce biti energije da to niko nece kupovati niti ce se moci prodati
.
- Haris.ba
#3402 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)
Kornison, smilje, ambrozija, kikiriki, maline....Bobi wrote: ↑03/03/2023 09:25 Ja razumijem da neko napravi sebi za domacinstvo nekoliko kW ali ovo pomama za elektrane od preko 100 kW nece na dobro izaci. Svi kontaju d ace prodavat po marku kWh a ne uzimaju u obzir da to u BiH niko nece platit a kad bude peek tamo negdje u julu avgustu junu u dnevnim periodima toliko ce biti energije da to niko nece kupovati niti ce se moci prodati
.
- Sanjarko
#3403 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)
Gledam neki dan na fabrici postavljen solar i to bas kao elektrana. Kazu proizvode za svoje potrebe i plus prodaju EP. Ovdje negdje kod nas u ZDK. Da li je Vitez bio upitanju nisam siguran.Bobi wrote: ↑03/03/2023 09:25 Ja razumijem da neko napravi sebi za domacinstvo nekoliko kW ali ovo pomama za elektrane od preko 100 kW nece na dobro izaci. Svi kontaju d ace prodavat po marku kWh a ne uzimaju u obzir da to u BiH niko nece platit a kad bude peek tamo negdje u julu avgustu junu u dnevnim periodima toliko ce biti energije da to niko nece kupovati niti ce se moci prodati
.
-
zigzag
#3404 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)
I sada je cijena na berzi najjeftinija između 12 i 14h a tek kada na Balkanu bude instalirano 5000 MW solarnih elektrana. I svi u isto vrijeme ili imaju proizvodnju ili nemaju.
Za pet godina će kukati i tražiti od države da ih dotira.
Za pet godina će kukati i tražiti od države da ih dotira.
- _Reds_
#3405 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)
Nije to baš tako, nema baš toliko puno pogodnih mjesta za instalaciju elektrana melo većih, sa druge strane VN vodovi imaju svoje kapacitete, i kad se popune ćao mala raja. Mis,im za ove koji struju žele gurati u mrežu, za ove što prave za vlastite potrebe je druga stvar.
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#3406 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)
Energija je skuplja ljeti nego zimi, globalno gledajuciBobi wrote: ↑03/03/2023 09:25 Ja razumijem da neko napravi sebi za domacinstvo nekoliko kW ali ovo pomama za elektrane od preko 100 kW nece na dobro izaci. Svi kontaju d ace prodavat po marku kWh a ne uzimaju u obzir da to u BiH niko nece platit a kad bude peek tamo negdje u julu avgustu junu u dnevnim periodima toliko ce biti energije da to niko nece kupovati niti ce se moci prodati
.
Eno EPHZHB i minusu 80mil zbog ljetne kupovine u pik satima na berzi
Ne brini nije ovo malina... mozda ces varirati od 10 do 50kF, ali i to se isplati...
Sjedio jucer sa covjekom, ima 2 mHE za glavu se fata kako lose rade
Solari rade kako je i projektovano
MHE ni trecinu projektovane godisnje proizvodnje, barem u njegovom slucaju... jer ima i jedno i drugo
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
#3407 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)
EPHB je bio u minusu zato sto nisu imali svoju struju pa su je kupovali, Vrbas i Neretva su plaho goleme rijeke u julu i avgustu a
. Najvjerovatnije da im je taj dug prema EPBiH i HEP Hr. Sad zamisli u ljetnom periodu 200..300 ili kako ima najava 500 pa cak i više MW instalirane snage dole u Hercegovini SE, kome ce prodat? Cro isto ide agresivno sa SE, nece ni njima moci prodati, da prenose dalje van granica poskupljuje transport, EPBiH ima svoje akumulacije, lijepo ih stavi ma ekoloski minimum, imaju TE svoje koje rade 24 sata, po danu ce uzimati samo koliko im je potrebno iz SE.
Nije problem velikim sistemima uzet taj višak ali oni ce diktirat cijenu, bujrum 3kpf po kWh, oš neš...off, njima ne treba imaju svoje SE. Ako budu htjeli prodat dalje BiH ode cijena prenosa gore tako da se smanjuje zarada.
Nije problem velikim sistemima uzet taj višak ali oni ce diktirat cijenu, bujrum 3kpf po kWh, oš neš...off, njima ne treba imaju svoje SE. Ako budu htjeli prodat dalje BiH ode cijena prenosa gore tako da se smanjuje zarada.
-
KojiJa
#3408 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)
Drago mi je za čuti, nego šta je sa poticajima? Mislim znam da su bili ali nisam upućen, pa ako ti nije mrsko 2-3 rečenice, kakva je sad situacija.mk ultra wrote: ↑04/03/2023 03:14Energija je skuplja ljeti nego zimi, globalno gledajuciBobi wrote: ↑03/03/2023 09:25 Ja razumijem da neko napravi sebi za domacinstvo nekoliko kW ali ovo pomama za elektrane od preko 100 kW nece na dobro izaci. Svi kontaju d ace prodavat po marku kWh a ne uzimaju u obzir da to u BiH niko nece platit a kad bude peek tamo negdje u julu avgustu junu u dnevnim periodima toliko ce biti energije da to niko nece kupovati niti ce se moci prodati
.
Ne brini nije ovo malina... mozda ces varirati od 10 do 50kF, ali i to se isplati...
MHE ni trecinu projektovane godisnje proizvodnje, barem u njegovom slucaju... jer ima i jedno i drugo
- mk ultra
#3409 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)
Ma kakvi poticaji, ljudi se skidaju sa tih ugovoraKojiJa wrote: ↑04/03/2023 13:23Drago mi je za čuti, nego šta je sa poticajima? Mislim znam da su bili ali nisam upućen, pa ako ti nije mrsko 2-3 rečenice, kakva je sad situacija.mk ultra wrote: ↑04/03/2023 03:14
Energija je skuplja ljeti nego zimi, globalno gledajuci
Mozes bolje cijene dobiti cak direktno od Elektroprivreda, ili pogotovo od vecih trgovaca...
-
KojiJa
#3410 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)
Konto sam da poticaj dobijaju uz cijene od EPBiH davno sam to baš čačkao, ne sjećam se više, moguće da sam promašio celi fudbal.
- mk ultra
#3411 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)
Imas referentnu cijenu koju određuje FMERI i ona je bila oko 0.12KM/KWh i to je isplacivala elektroprivreda ilj ephzhb, ova je cijena bila za solar
Ostatak vrijednosti isplacuje operator za obnovljive izvore energije i to je varijabilni dio ovisno o tipu proizvodne jedinice
-
preludezalude
#3412 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)
Ima li neko iskustva iz prve ruke sa solarnom elektranom za vlastite potrebe postavljenom na krovu? Koja snaga? Neovisna? ???
- mk ultra
#3413 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)
Nema neovisne
Što te zanima? Moze se postaviti bez problema, samo sto to ne ide bas jos
Ja prodam 1000kW u 2 sedmice za firme, mali sistemi zakurac, jedan ode na 1000kW ostalih
Ali pripremam nesto sa jednom drugom firmom koja je dosta dostupnija, pa ce i maloprodaji biti dostupnije do 20kW... bice akobogda do kraja Marta
Što te zanima? Moze se postaviti bez problema, samo sto to ne ide bas jos
Ja prodam 1000kW u 2 sedmice za firme, mali sistemi zakurac, jedan ode na 1000kW ostalih
Ali pripremam nesto sa jednom drugom firmom koja je dosta dostupnija, pa ce i maloprodaji biti dostupnije do 20kW... bice akobogda do kraja Marta
-
Ci-Nick
#3414 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)
https://app.electricitymaps.com/map
Ne primjećujem da USA ide ka CO2 neutralnosti.
Tu samoubilačku ideju guraju samo u Europi.
Ne primjećujem da USA ide ka CO2 neutralnosti.
Tu samoubilačku ideju guraju samo u Europi.
- sarenoselo
#3415 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)
I mene ovo zanima. Imam sad na krovu solarne ploče, za svoje lične potrebe, godišnje proizvedu 4,5mwh. Holandija. Poticaj od države da nema poreza na nabavnu cijenu sistema (21% popusta). Višak proizvedene struje prodam elektrodistribuciji kod koje imam priključak. Nije puno ali nije mi to važno, ovo je za vlastitu potrošnju. Svakako mi je velika ušteda samo na tome.preludezalude wrote: ↑11/03/2023 01:28 Ima li neko iskustva iz prve ruke sa solarnom elektranom za vlastite potrebe postavljenom na krovu? Koja snaga? Neovisna? ???
Raspitivala sam se da li je ovo izvodivo u Bosni, da li postoji neki poticaj za ovakve male sisteme. Postoji, ali ne možeš ga dobiti jer tu kvotu za obnovljivu energiju, koju EP odredi, pokupuju u startu “veliki” igrači, koji prave MHE ili solarne elktrane radi ličnog profita. A mislim da te neke subvencije/poticaji nisu namijenjeni za lično bogaćenje likova kao Bičakčić, Jerlagić itd već za mala , obična domaćinstva.
-
zigzag
#3416 Re: Energija u BIH
Evo da dodam.
Reci NE solarnim elektranama..
Suglasnost Gradskog vijeća Mostara i ranije Federalnog ministarstva zabrinuli su građane, koji tvrde da ih dosad nitko nije konzultirao o projektu, pa su hitno zatražili sastanak sa čelnicima Grada.
Za njih bi jedino zadovoljavajuće rješenje bilo odustajanje od gradnje solarnih elektrana. Građani nisu za kompromis.
"Nećemo dozvoliti da se grade solari u našoj mjesnoj zajednici. Gradonačelnik je to tražio, uz uvjet da se to malo odmakne. Nećemo pristati na bilo kakve uvjete i nikako nećemo solare u našoj mjesnoj zajednici", kaže Ilija Martinović iz Mjesne zajednice Miljkovići.
- Haris.ba
#3417 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)
A sto nece solare?
-
zigzag
#3418 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)
smeta ovcama
- Haris.ba
-
zigzag
- mk ultra
-
Hakiz
#3422 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)
Pun intended, je li
A, nekada su tako ratovali stočari i zemljoradnici. Jedni htjeli zemlju da napasaju stoku, drugi da siju.
Sada će ratovati stočari i solari. Ne bih se začudio da počnemo čitati vijesti kako je solarnoj elektrani napravljena više milionska šteta, huligani u toku noći porazbijali solarne ćelije na velikoj površini zemlje koju su do izgradnje elektrane korstili stočari ili pčelari da napasaju stoku ili pčele.
Uvesti nekoliko krda slonova iz Afrike, pa ih naučiti da im je trasa upravo kroz elektranu. Hajde stisni ubij slona da ti se razne Pete, DogsTrustovi i slični ne naklate na kosti
- anelsol
#3423 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)
Na Gubavici kod Mostara se ljudi pobunili jer su sasvim slučajno otkrili da je investitor dobio urbanističku saglasnost da izgradi 6 FNE na 360 dunuma zemlje odma udaljenu tek 20 metara od njihovih kuća.
I ja bi se pobunio da mi tako iza leđa urade. Pa jbt 360 dunuma. Ne možeš više ni koke pustit a ne sta drugo
- mk ultra
#3424 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)
Pa nema nikakvih popratnih efekataanelsol wrote: ↑09/04/2023 17:00Na Gubavici kod Mostara se ljudi pobunili jer su sasvim slučajno otkrili da je investitor dobio urbanističku saglasnost da izgradi 6 FNE na 360 dunuma zemlje odma udaljenu tek 20 metara od njihovih kuća.
I ja bi se pobunio da mi tako iza leđa urade. Pa jbt 360 dunuma. Ne možeš više ni koke pustit a ne sta drugo![]()
Ni buke ni opasnosti
-
zigzag
#3425 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)
Smeta kokama