https://www.google.com/search?q=broadli ... e&ie=UTF-8Tabijat wrote: ↑03/03/2023 13:42Pa to imam, nego nisam mislila da je shelly opcija. ako je 5-10, ok.-Chesterfield- wrote: ↑03/03/2023 13:35
Svakih 5 ili 10 minuta. Mada zna nekada preskočiti.
Bila je jeftinija varijanta koju je @rovac13 postavljao. Nije utičnica, nego se spoji na žice. Mislim da iste aplikacije koristi?
![]()
Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Moderator: anex
- -Chesterfield-
#18451 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
-
romim
#18452 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Ocitava svako 10min samo sto sam ja skupio, dijagram da se vidi duzi, vremenski period rada.
I to, prikazuje ocitanje na jednoj aplikaciji na, svako 10min a na druge, dvije aplikacije na svako pola sata.
Ja ne znam jos neki model, da moze ocitavati tako cesto.
Shelly prikazuje potrosnju za svakih sat vremena i tako biljezi dijagram.
Dosta je pouzdan.
Ima mjerenje po satu, po danu, na 7 dana, na mjesec, na godinu.
Moze se uporedjivati potrosnja sa proslogodisnjom.
U sustini je bolji od broadlink ali mu fali to brze ocitanje u realnom vremenu i taj cesci dijagram.
Kod ostalih je ocitanje ukupne potrosnje za dati period dok je kod broadlinka ocitanje trenutne vrijednosti potrosnje u datom momentu kad aplikacija biljezi na svaki deseti minut.
-
Tabijat
#18453 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
romim wrote: ↑03/03/2023 13:57 Ocitava svako 10min samo sto sam ja skupio, dijagram da se vidi duzi, vremenski period rada.
I to, prikazuje ocitanje na jednoj aplikaciji na, svako 10min a na druge, dvije aplikacije na svako pola sata.
Dosta je pouzdan.
U sustini je bolji od broadlink ali mu fali to brze ocitanje u realnom vremenu i taj cesci dijagram.
Kod ostalih je ocitanje ukupne potrosnje za dati period dok je kod broadlinka ocitanje trenutne vrijednosti potrosnje u datom momentu kad aplikacija biljezi na svaki deseti minut.
Nisam te shvatila čime mjeriš, broadlinkom ili shelly-jem, i koja aplikacija ti prikazuje dijagram na svako 10 min.
- -Chesterfield-
#18454 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
romim wrote: ↑03/03/2023 13:57Ocitava svako 10min samo sto sam ja skupio, dijagram da se vidi duzi, vremenski period rada.
Dosta je pouzdan.
Nisam znao da se to može zgusnuti...

-
player_
#18455 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Ko ima shelly proizvode ima i novi beta app na koji se uskoro prelazi, zove se shelly smart control .

-
dekara
#18456 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Nabavi sebi Tuya uticnicu sa mjerenjem potrosnje struje na Aliexpress kosta 6-8eura.Pokazuje trenutnu dnevnu mjesecnu i godisnju potrosnju strujeTabijat wrote: ↑03/03/2023 10:29Hvala ti, skupo mi je ovo. 30-50 km mi je ok, ali to je to. Nije toliko bitno.gidra wrote: ↑03/03/2023 10:21
Ja imam TP-Link HS110 već par godina i nemam nikakvih problema, aplikacija Kasa (praćenje potrošnje) jednostavna i lijepo dizajnirana...
https://olx.ba/pretraga?q=hs110
- ZoomZoomKiwi
#18457 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Ne znam što se zamarate toliko time.
-
dgL_
#18458 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Nemam ja pojma, jadna klima nije kriva za defrost(odnosno koliko cesto ce ga raditi) i jos svakakvih gluposti pa jos je i dobro da ide u defrost svakih 15 min. To je zdravo, trajat ce duuugo, dugo ... Al ja nemam pojma ..
Nema veze zavrsio sam ja raspravu sa vama na ovu temu...
-
romim
#18459 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
@Tabijat
Broadlink mjeri na 10min.
@-Chesterfield-
Moze,moze
Ali kao dto nijedna nije idealna tako na toj aplikaciji nemas mjesecnu potrosnju nego moras gledati preko, druge.
Broadlink mjeri na 10min.
@-Chesterfield-
Moze,moze
Ali kao dto nijedna nije idealna tako na toj aplikaciji nemas mjesecnu potrosnju nego moras gledati preko, druge.
-
player_
#18460 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Realno koji ce vam vrag grafovi na 10 minuta , bitno je da ima dnevna i mjesecna potrosnja i da pouzdano radi i da ima statistika...
Stopanje defrostova , analiziranje modulacija u 10 minuta ko ima vremena da se bavi time , bitno je da vam moze ugrijat prostor...
Stopanje defrostova , analiziranje modulacija u 10 minuta ko ima vremena da se bavi time , bitno je da vam moze ugrijat prostor...
-
romim
#18461 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Realno, nekog to interesuje i ima pravo da se bavi tim.
Koga to ne interesuje ne mora se zamarati.
Zamisli sad kad bi se neko, cudio i komentarisao kako je bezveze sto to tebe ne interesuje.
Nego reci nam kakva je situacija sa Hansolom?
Koga to ne interesuje ne mora se zamarati.
Zamisli sad kad bi se neko, cudio i komentarisao kako je bezveze sto to tebe ne interesuje.
Nego reci nam kakva je situacija sa Hansolom?
- rovac13
#18462 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Ja imam 3 razlicita mjeraca.
I nijedan nije dobar kao broadlink sp3s.
I ne mogu se nacudit da neko ne voli opciju svako 10 minuta.Da moze jos manje bilo bi jos bolje.
I nijedan nije dobar kao broadlink sp3s.
I ne mogu se nacudit da neko ne voli opciju svako 10 minuta.Da moze jos manje bilo bi jos bolje.
- -Chesterfield-
#18463 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Realno, graf više koristi forumašima koji su u planu kupiti klimu nego vlasniku pametne utičnice.
Da nisam imao pametnu utičnicu ne bih pronašao grešku na klimi koju sam vratio i kupio drugu. Tako sam pomogao ili odmogao nekome pri odabiru klime. A i meni su pomogli pri odabiru druge klime. Kada sam htio kupiti opet sam pitao forumaša @gidra kako radi njegova klima.
Što više informacija, detalja, savjeta lakše odabrati odgovarajući model.
- asMir11
- Grijem se na: Gree Hansol 12
#18464 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Gree Hansol 12, grije oko 37 kvadrata, kuca sa 5 cm stiropora, u jednoj sobi ima i unutra stiropor. Na slici je potrosnja prvo polugodište prošle godine mjereno Gosund pametnom uticnicom, grijanje isključivo na inverter u tom periodu. Kompletna prošla sezona 500-600 KM potrosnja struje.
-
shheff
#18465 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Dok isto potroše tri Fujitsu-a za stan iz '86 od 89m2, bez stiropor intervencija. Go go čajniz.asMir11 wrote: ↑03/03/2023 21:53 Gree Hansol 12, grije oko 37 kvadrata, kuca sa 5 cm stiropora, u jednoj sobi ima i unutra stiropor. Na slici je potrosnja prvo polugodište prošle godine mjereno Gosund pametnom uticnicom, grijanje isključivo na inverter u tom periodu. Kompletna prošla sezona 500-600 KM potrosnja struje.
-
ketronsd1
-
ketronsd1
#18467 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
I dalje je isti način.Ermin ZM wrote: ↑02/03/2023 13:39 Kod toplotnih pumpi defrost nije nikakav problem, hem ima akumulacija toplote hem elektricni grijaci.
Defrost je obicno problem kod ljudi kojima je klima na knap pa im za tih par minuta zna opasti znacajno temperatura. Ili kod kojih klime prave glasnu buku krckaju itd. Meni recimo lomo stvarno dobro radi defroste, brzo zavrsi i radi po potrebi nema onih kontrolnih radi reda. Ali eto zna napraviti cudan zvuk nekad. Zanimljivo nije kod svakog defrosta. U dnevnoj nije problem u spavacoj ne bi valjalo.
Jedina klima meni poznata koja grije tokom defrosta je Panasonic Heatcharge. U prvim serijama je koristila toplotu od kompresora. Sad novije verzije ako sam skontao koriste elektricni grijaci element.
-
ketronsd1
-
romim
#18469 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Mlatis malo gluposti.
Poredis kucu i stan sto je van svake pameti.
Dvije godine se grijao sa Gree Hansol i evo ove grijem isti prostor sa Mitsubishi.
Potrosnja ista, jedino je kultura rada drugacija.
Ako je klima iole normalna da nije neki teski fus model, potrosnja ce biti u 5 deka, jedino ce biti razlika u kulturi rada, modulaciji, pauzama, defrostima.
To, sto ti grjes stan koji ima mozda samo jedan vanjski zid i griju ga komsije sa svih strana i poredis sa nekim ko, grije dio sprata kuce koji ima sve vanjske zidove i nema grijanje ispod i iznad je totalna besmislica i lupanje gluposti.
- bordo gandalf
#18470 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Proizvode mu strujuromim wrote: ↑03/03/2023 22:25Mlatis malo gluposti.
Dvije godine se grijao sa Gree Hansol i evo ove grijem isti prostor sa Mitsubishi.
Ako je klima iole normalna da nije neki teski fus model, potrosnja ce biti u 5 deka, jedino ce biti razlika u kulturi rada, modulaciji, pauzama, defrostima.
To, sto ti grjes stan koji ima mozda samo jedan vanjski zid i griju ga komsije sa svih strana i poredis sa nekim ko, grije dio sprata kuce koji ima sve vanjske zidove i nema grijanje ispod i iznad je totalna besmislica i lupanje gluposti.
-
romim
#18471 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Druze, kod tebe tu nesto nije u redu.asMir11 wrote: ↑03/03/2023 21:53 Gree Hansol 12, grije oko 37 kvadrata, kuca sa 5 cm stiropora, u jednoj sobi ima i unutra stiropor. Na slici je potrosnja prvo polugodište prošle godine mjereno Gosund pametnom uticnicom, grijanje isključivo na inverter u tom periodu. Kompletna prošla sezona 500-600 KM potrosnja struje.
Ti kao da grijes plastenik a ne kucu.
Ima li ta kuca krov
Potrosnja u martu preko 500kwh
Pa ni januar ni februar nisu nista normalniji.
Sa istom tom klimom istu kvadraturu sam grijao sa maksimalno 250kwh januar a ostali mjeseci nize.
-
shheff
#18472 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Ponovo se javlja smarač, i neki njegov potrčko. Smisao svega što sma napisao je da kad se nešto radi to bude kvalitetno za budući rahatluk. A vi nastavite sa svojim kinezima, kao i ovi na drugoj temi sa Kenda, Termoflux, Vivax, LG TP i upitnim instalacija, kad tad plaćate dva puta, kao što je i priznao.bordo gandalf wrote: ↑03/03/2023 22:32Proizvode mu strujuromim wrote: ↑03/03/2023 22:25
Mlatis malo gluposti.
- asMir11
#18473 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Kažem kako je kod mene s potrosnjom, a sigurno da bi sa boljom izolacijom ovo bilo mnogo bolje. Plafon u hodniku i dnevnoj je rigipsom pokovan, iznad je malter sa trstikom i tavan koji sluzi kao ostava pri čemu na krovu nema izolacije ispod crijepa.romim wrote: ↑03/03/2023 22:33Druze, kod tebe tu nesto nije u redu.asMir11 wrote: ↑03/03/2023 21:53 Gree Hansol 12, grije oko 37 kvadrata, kuca sa 5 cm stiropora, u jednoj sobi ima i unutra stiropor. Na slici je potrosnja prvo polugodište prošle godine mjereno Gosund pametnom uticnicom, grijanje isključivo na inverter u tom periodu. Kompletna prošla sezona 500-600 KM potrosnja struje.
Ti kao da grijes plastenik a ne kucu.
Ima li ta kuca krov
Potrosnja u martu preko 500kwh
Pa ni januar ni februar nisu nista normalniji.
Sa istom tom klimom istu kvadraturu sam grijao sa maksimalno 250kwh januar a ostali mjeseci nize.
Sve u svemu, probao termoblokom 2 sezone grijati, podno razvedeno, sezona grijanja oko 1200 i 1400 KM bila. Sa inverterom ušteda više od duplo.
A mart je prosle sezone bio najgori sto se tice potrosnje, zima pokazala zube. Posljednji put grijanje bilo upaljeno početkom juna, sedmicu dana ugasio klimu i onda morao hladiti jer je napokon ugrijalo.
-
Tabijat
-
romim
#18475 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Da izolujes plafon kako treba, trosio bi duplo manje.asMir11 wrote: ↑03/03/2023 23:30
Kažem kako je kod mene s potrosnjom, a sigurno da bi sa boljom izolacijom ovo bilo mnogo bolje. Plafon u hodniku i dnevnoj je rigipsom pokovan, iznad je malter sa trstikom i tavan koji sluzi kao ostava pri čemu na krovu nema izolacije ispod crijepa.
Sve u svemu, probao termoblokom 2 sezone grijati, podno razvedeno, sezona grijanja oko 1200 i 1400 KM bila. Sa inverterom ušteda više od duplo.
A mart je prosle sezone bio najgori sto se tice potrosnje, zima pokazala zube. Posljednji put grijanje bilo upaljeno početkom juna, sedmicu dana ugasio klimu i onda morao hladiti jer je napokon ugrijalo.