TV uređaji - sve o tome

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
nike_tz

#22526 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by nike_tz »

mc-twin wrote: 28/02/2023 12:47
nike_tz wrote: 28/02/2023 07:58

Ove predefinisane profile sam nekoliko puta reset ali nisam sve postavke na TV da li na to mislis?
Da, na komplet reset mislim. Obzirom da bih po ovome panel definitvni islkjucio kao uzrok reset bi mogao rijesiti ako nije nesto ozbiljnije u pitanju.
Reko je Stanic da odradim nesto slicno ovome, tj Pixel refresh

https://www.rtings.com/tv/discussions/0 ... -revisited

Pa cu i to probati veceras uze reset na fabricke postavke
nike_tz

#22527 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by nike_tz »

Resetovao sve modove slike i nisam nista promijenio izgleda sad ok. Nisam koristio ni pixel refresher.

Prije toga sam sat vremena pustao HDR snimak.

I dalje je zuta malo zelenkasta, iz ugla, ali se ne vidi kada reproduciram sadrzaj. Moguce da je i tv odradio sam onaj mali pixel refresh

Sve boje u standard i expert modu izgledaju ovako

typeOnegative

#22528 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by typeOnegative »

E super ako je sad ok . ne znam koliko dnevno koristiš telku , tv inače radi pixel refresh automatski nakon što nakuca 4h rada nakon gašenja taj dan (kod mene je to svaki dan ) Što se manualnog refreshera tiče moj ti je savjet da ga ni u kojem slučaju ne pokrećeš ( bar ne prije nego odradi 2000h ili u slučaju nekih većih anomalija u prikazu ili problema sa panelom )

https://www.youtube.com/watch?v=dHwB1IDVzZU
AnonymousBIH

#22529 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by AnonymousBIH »

To nesto nije u redu, ja bih im ga vratio.Svi OLED koje sam gledao prije kupovine imaju sliku blizu perfekcije, tako da bi mi to bas smetalo.

Ne bih da pristajem na muku, za LG sam izgubio respekt sa Nanocell televizorima, sad vidim da su i OLED, gdje su najjaci, poceli falširati. Kakva je to završna kontrola koja pusti ovo u prodaju?
mc-twin

#22530 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by mc-twin »

nike_tz wrote: 28/02/2023 18:41 Resetovao sve modove slike i nisam nista promijenio izgleda sad ok. Nisam koristio ni pixel refresher.

Prije toga sam sat vremena pustao HDR snimak.

I dalje je zuta malo zelenkasta, iz ugla, ali se ne vidi kada reproduciram sadrzaj. Moguce da je i tv odradio sam onaj mali pixel refresh

Sve boje u standard i expert modu izgledaju ovako

Moguce da je procesor nesto pobrko.Ako ti ne smeta i nije toliko uocljivo prati pa mozda i "nadodje" samo s vremenom, il pak pokusaj s reset.
Imas i garanciju u krajnjem slucaju.
ug_lee

#22531 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by ug_lee »

Malo sam čitao i gledao oko SONY televizora. Trenutno mi je u budgetu njihov X90K. Da li za 2500-700KM moze nesto bolje da se uzme od Samsunga/LG Itd? Samsung ima prekomplicirane brojeve u nazivima za ispratiti mozda lakše ovako doci do nekih info
nike_tz

#22532 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by nike_tz »

typeOnegative wrote: 28/02/2023 19:00 E super ako je sad ok . ne znam koliko dnevno koristiš telku , tv inače radi pixel refresh automatski nakon što nakuca 4h rada nakon gašenja taj dan (kod mene je to svaki dan ) Što se manualnog refreshera tiče moj ti je savjet da ga ni u kojem slučaju ne pokrećeš ( bar ne prije nego odradi 2000h ili u slučaju nekih većih anomalija u prikazu ili problema sa panelom )

Mislim da je bila dezinformacija da pixel refresh steti ekranu u tolikoj mjeri koliko se pricalo.

Ono u Standard mode se moze gledati utakmica ali nekako je logo na Sporklub vise boje leda nego bijeli, znaci slika nije precizna, a u ovim toplijim modovima se javlja ta zuta na dnu i sa strana.

Kada pustim samo zutu bas se vidi kao bleeding zute na tim dijelovima gdje se pojavljuje na utakmicama.

Na HDR i 4K izgleda fenomenalno. Haman je to rjesenje pretplatiti se na Sky :)

https://youtu.be/peuIQ9Iztwo

Mozda cu probati i pixel refresh odraditi jer sam vidio da su neki rekli da to moze rijesiti uniformity problem na bojama.

Ono najgore mi je sad nov TV poslat na servis mogu misliti u kakvom bi ga stanju vratili.
typeOnegative

#22533 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by typeOnegative »

nike_tz wrote: 01/03/2023 09:35
typeOnegative wrote: 28/02/2023 19:00 E super ako je sad ok . ne znam koliko dnevno koristiš telku , tv inače radi pixel refresh automatski nakon što nakuca 4h rada nakon gašenja taj dan (kod mene je to svaki dan ) Što se manualnog refreshera tiče moj ti je savjet da ga ni u kojem slučaju ne pokrećeš ( bar ne prije nego odradi 2000h ili u slučaju nekih većih anomalija u prikazu ili problema sa panelom )

Mislim da je bila dezinformacija da pixel refresh steti ekranu u tolikoj mjeri koliko se pricalo.

Ono u Standard mode se moze gledati utakmica ali nekako je logo na Sporklub vise boje leda nego bijeli, znaci slika nije precizna, a u ovim toplijim modovima se javlja ta zuta na dnu i sa strana.

Kada pustim samo zutu bas se vidi kao bleeding zute na tim dijelovima gdje se pojavljuje na utakmicama.

Na HDR i 4K izgleda fenomenalno. Haman je to rjesenje pretplatiti se na Sky :)

https://youtu.be/peuIQ9Iztwo

Mozda cu probati i pixel refresh odraditi jer sam vidio da su neki rekli da to moze rijesiti uniformity problem na bojama.

Ono najgore mi je sad nov TV poslat na servis mogu misliti u kakvom bi ga stanju vratili.
Iskustva i mišljenja su podijeljena i koliko znam još uvijek službena preporuka je ne ako bas nije primjetno, ali ako već hoćeš, probaj. ... Nekima je pomoglo, nekima je značajno degradiralo panel, kod tebe možda i pomogne . U svakom slučaju, ja osobno ga ne mislim pokretati bez prijeke potrebe, tj sve dok ne primjetim nešto tokom normalnog gledanja :)
photo&video

#22534 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by photo&video »

Ako mislis da nisi dobio panel kakav bi trebao biti za OLED TV i taj cjenovni rang, nazoves servis doci ce ti na adresu pa nek daju svoje misljenje. Po meni taj panel nije ok, jer ne mozes ocekivati vremenom da ce to nestati samo od sebe. Moze se samo desiti da tebi manje smeta. Po meni servis, ako je tv star par dana trazi zamjenu imas zakonski pravo na tako nesto. Sretno.
typeOnegative

#22535 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by typeOnegative »

servis mu neće doći na adresu , to je problem . Formalno kod LG-a , u prve dvije godine garancije ulazi i dolazak na adresu , ali to je samo formalno ( znam iz iskustva) . TV se mora slati tamo što je već popriličan problem velikoj većini ljudi .
nike_tz

#22536 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by nike_tz »

typeOnegative wrote: 01/03/2023 13:58 servis mu neće doći na adresu , to je problem . Formalno kod LG-a , u prve dvije godine garancije ulazi i dolazak na adresu , ali to je samo formalno ( znam iz iskustva) . TV se mora slati tamo što je već popriličan problem velikoj većini ljudi .
Bas to. Desilo mi se par puta da roba bude ostecena na servisu i to je onda belaj ganjat.

A ovi OLED su veoma tanki i krhki, velika sansa da se nesto osteti.
typeOnegative

#22537 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by typeOnegative »

Definitivno nije za puno vucaranja, i dok sam ga postavljao sve vrijeme sam imao neki ružan osjećaj da se polomio iako sam baš pazio, hladan znoj me oblio jbt. Kad ga smjestiš, ne diraj ako bas ne mora i to je to :lol:
dzeno123

#22538 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by dzeno123 »

Ljudi puno je to love u igri, ako je defektan ja se ne bi libio vratiti, neka ti neko pomogne spakovati ga i nosi ti to njima.
mc-twin

#22539 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by mc-twin »

Servis je duzan doci po tv, a ne da kupac dovlaci. 55" bi i nekako mogao strpati il sta vec u auto, a 65" nema sanse sto je kod njega ako se ne varam.
typeOnegative

#22540 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by typeOnegative »

Nevazno koliki je tv, šalju kurirsku sluzbu besplatno, servisere nažalost ne, iako bi trebali i to kao što rade po normalnim zemljama..
photo&video

#22541 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by photo&video »

typeOnegative wrote: 01/03/2023 17:07 Nevazno koliki je tv, šalju kurirsku sluzbu besplatno, servisere nažalost ne, iako bi trebali i to kao što rade po normalnim zemljama..
Konkretno u mom slucaju su izasli na adresu, stanic servis u pitanju. Pogledali tv i nakon dva dana donijeli potvrdu da odem po novi tv jer se popravka nije isplatila. Defektni tv su spakovali i odnijeli, a ja sa potvrdom otisao po novi. Vrijedi pokusati, jako pozitivno iskustvo imam sa njihovim servisom. Kod mene je bio nano cell tv u pitanju ako sta znaci, 55Inch. U svakom slucaju sretno, ja bi reklamirao, definitivno je zuta boja defektna.
typeOnegative

#22542 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by typeOnegative »

Ako je tako onda si 99% Iz Sarajeva. U mom slučaju nije bilo tako {isto stanićev servis).. čuli se telefonom i iako se odmah znalo da je matična ploča i sve bi puno bilo jednostavnije na adresi , morao sam tv slati tamo, tako da je to vrlo relativna stvar jer pravilo očito ne važi van Sarajeva.
photo&video

#22543 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by photo&video »

typeOnegative wrote: 01/03/2023 18:15 Ako je tako onda si 99% Iz Sarajeva. U mom slučaju nije bilo tako {isto stanićev servis).. čuli se telefonom i iako se odmah znalo da je matična ploča i sve bi puno bilo jednostavnije na adresi , morao sam tv slati tamo, tako da je to vrlo relativna stvar jer pravilo očito ne važi van Sarajeva.
Da, u Sarajevu. Nisam upratio odakle je forumas koji ima problem.
nike_tz

#22544 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by nike_tz »

Mislim da je kod mene problem kod izmjene boja jer sam uspio nekoliko puta da uslikam nevjerovatne razlike u zutoj boji od tamne zute do svijetlo zelene. Mada moguce i da to telefon ne slika dobro ali definitivno bude drasticne razlike.

To sam radio tako sto bi prije zute drzao neki drugu osnovnu boju.

Svaki HDR snimak izgleda odlicno i nisam bas tamo primjetio probleme.

Eh sad kad sam malo detaljniie pogledao od osnovnih boja plave, zelene i crvene, jedino crvena ima primjetno svjetlije pixele na ivicama ekrana, nekih 10-20 cm zavisno pod kojim uglom se gleda, tako da je najvjerovatnije u njoj problem.

To se obicno primjeti kada se gleda pod bilo kojim uglom a ne da si odmah pravo ispred tv.

Mislim da OLED ne bi trebao da ima nekih sad vecih razlika ako se gleda sa strane, kao sto IPS omogucava.

Siva i bijela nemaju nikakvih deformacija, osim malo pink boje u coskovima zavisno iz kojeg ugla se gleda. Ali to je mana Evo panela, to je cini mi se premaz protiv refleksije.

Najgori je ono problem sad mi mogu zamijenit i mogu dobit gori ekran sa bandingom i slicno.

Zato cu odradit jedno pixel refresh mada mislim da nece nista pomoci jer ne vjerujem da ce uticati na osvjetljenje pixela.

TV je do sada odradio 110 sati.

Ja sam inace iz Tuzle.

Edit: isto je i poslije pixel refresh.

Tv mi je malo naget prema nazad nekih 2% ali citao sam to je ok da se ne bi prevrnuo naprijed.

Zanimljivo je kada malo ustenem a ne sjedim bude bolje ali nije idealno :)
photo&video

#22545 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by photo&video »

nike_tz wrote: 01/03/2023 18:50 Mislim da je kod mene problem kod izmjene boja jer sam uspio nekoliko puta da uslikam nevjerovatne razlike u zutoj boji od tamne zute do svijetlo zelene. Mada moguce i da to telefon ne slika dobro ali definitivno bude drasticne razlike.

To sam radio tako sto bi prije zute drzao neki drugu osnovnu boju.

Svaki HDR snimak izgleda odlicno i nisam bas tamo primjetio probleme.

Eh sad kad sam malo detaljniie pogledao od osnovnih boja plave, zelene i crvene, jedino crvena ima primjetno svjetlije pixele na ivicama ekrana, nekih 10-20 cm zavisno pod kojim uglom se gleda, tako da je najvjerovatnije u njoj problem.

To se obicno primjeti kada se gleda pod bilo kojim uglom a ne da si odmah pravo ispred tv.

Mislim da OLED ne bi trebao da ima nekih sad vecih razlika ako se gleda sa strane, kao sto IPS omogucava.

Siva i bijela nemaju nikakvih deformacija, osim malo pink boje u coskovima zavisno iz kojeg ugla se gleda. Ali to je mana Evo panela, to je cini mi se premaz protiv refleksije.

Najgori je ono problem sad mi mogu zamijenit i mogu dobit gori ekran sa bandingom i slicno.

Zato cu odradit jedno pixel refresh mada mislim da nece nista pomoci jer ne vjerujem da ce uticati na osvjetljenje pixela.

TV je do sada odradio 110 sati.

Ja sam inace iz Tuzle.

Edit: isto je i poslije pixel refresh.

Tv mi je malo naget prema nazad nekih 2% ali citao sam to je ok da se ne bi prevrnuo naprijed.

Zanimljivo je kada malo ustenem a ne sjedim bude bolje ali nije idealno :)
Trazi nek ti zamjene za novi tv.
nike_tz

#22546 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by nike_tz »

typeOnenegative kako kod tebe izgleda neka utakmica, cini mi se da je i kod tebe OLED?

Ovo je bijela i siva

A snimio sam i video:

https://youtu.be/7HtGFmxf1zk
https://youtu.be/NrAPi6aM7-k

Mada ono tesko je to sa telefonom, bude bas razlike.

A ovo su varijante zute koje sam uspio uslikati juce, a prije toga je bila ili bijela, crna, plava, zelena ili crvena.
Moguce i da telefon ne uslika 100% dobro ali bilo je razlike pogotovo ako se pusti da zuta boja stoji 20-30 sekundi

Naslovnica

#22547 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by Naslovnica »

Preporuka za servis za Samsung TV, plazma tamo nekada iz 2013-4, sinoć samo prestade da radi.
Ne gori crvena lampica, mrtav, ništa.
Vjerno je služio, slika super, zaista mi se ne kupuje nešto drugo ako bi se ovo moglo popraviti za neke prihvatljive novce.
Morebit da je samo osigurač prije trafoa...
forumstiv

#22548 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by forumstiv »

Odradio svoje.... ima on svaki programirano koliko minuta može...
Naslovnica wrote: 02/03/2023 12:06 Preporuka za servis za Samsung TV, plazma tamo nekada iz 2013-4, sinoć samo prestade da radi.
Vjerno je služio, slika super, zaista mi se ne kupuje nešto drugo ako bi se ovo moglo popraviti za neke prihvatljive novce.
mayab

#22549 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by mayab »

Naslovnica wrote: 02/03/2023 12:06 Preporuka za servis za Samsung TV, plazma tamo nekada iz 2013-4, sinoć samo prestade da radi.
Imaš PP
typeOnegative

#22550 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by typeOnegative »

nike_tz wrote: 02/03/2023 11:54 typeOnenegative kako kod tebe izgleda neka utakmica, cini mi se da je i kod tebe OLED?

Ovo je bijela i siva

A snimio sam i video:

https://youtu.be/7HtGFmxf1zk
https://youtu.be/NrAPi6aM7-k

Mada ono tesko je to sa telefonom, bude bas razlike.

A ovo su varijante zute koje sam uspio uslikati juce, a prije toga je bila ili bijela, crna, plava, zelena ili crvena.
Moguce i da telefon ne uslika 100% dobro ali bilo je razlike pogotovo ako se pusti da zuta boja stoji 20-30 sekundi

Je, c1 55"..Nisam primjetio nikakve probleme pri normalnom gledanju, a yt testove raznorazne iskreno izbjegavam radit jer uvijek bude nešto :lol:

Ima li neki specifičan što te zanima, yt trailer ili nešto pa da u uporediimo?
Post Reply